Северна Македония е на картата, но Македония още не е изчезнала

Новият надпис на табелата на граничния пункт "Богородица".

© Reuters

Новият надпис на табелата на граничния пункт "Богородица".Разделиха ни на македонци и северномакедонци", каза преди време опозиционният политик Петар Богойески, първо по време на дебат в София - а по-късно и в разговор с "Дневник".


Макар в 13 ч. местно време (14 ч. българско) на 13 февруари Северна Македония вече да постави първите табели на границата с Гърция и македонски издания да писаха, че преминалите границата вече ще влизат в Северна Македония, а не в Македония, ще мине време, преди това да стане напълно вярно. Година или повече в Северна Македония и Македония ще трябва да съжителстват в официални документи, имена на институции и документите за самоличност на гражданите.


Какво предстои, преди Република Македония действително да остане в историята? Република Северна Македония е на картата, но Република Македония, създаваща напрежение в гръцката и македонската политика, все още не е напълно изчезнала.


Към края на годината
Преспанският договор влезе в сила след публикуването си в Държавния вестник. След вербалната нота, изпратена от гръцкото външно министерство, от Скопие ще се очаква "веднага и съгласно разумните административни практики да вземе всички неободими мерки с цел компетентните органи на страната оттогава нататък да употребяват името и термините от тази спогодба във всички нови служебни документи, кореспонденция и съответни материали," гласи документът на премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев.


Какво обаче ще стане със старите документи? Думата "веднага" изисква само действие, не и резултат.


Македония има няколко дни да смени надписите на границата и двете летища, малко повече време за всички табели на улиците и три месеца за промяна на регистрационните номера (на тях ще трябва да пише NMK, а не МК, тъй като последният надпис създаваше напрежение у гърците). Целият процес - за сметка на гражданите, но със стандартни такси за замяна - ще започне през май, а дотогава те ще получават от гранични служители лепенки с буквите NМК, които да си слагат при влизане в Гърция. Така облепянето ще продължи три месеца, за да бъдат скрити инициалите, които предизвикваха гняв в жителите на Северна Гърция в продължение на години.


Новите пътни документи пък се очакват към края на годината - дотогава шофьорите ще ползват книжки, издадени от Република Македония. Всъщност, ако сегашните им документи са валидни, те ще могат да ги ползват и след това, тъй като Преспанският договор предвижда срок от пет години.


Република Македония ще продължи да издава банкнотите, използвани от македонците, още по-дълго - до началото на идната година.


Когато премиерът Зоран Заев произнасяше реч за вдигането на флага на НАТО до македонското знаме, той го направи пред безименна сграда. Това бе правителството на Северна Македония, лишено от стария си надпис, но още очакващо нов.

© Associated Press

Когато премиерът Зоран Заев произнасяше реч за вдигането на флага на НАТО до македонското знаме, той го направи пред безименна сграда. Това бе правителството на Северна Македония, лишено от стария си надпис, но още очакващо нов.


Безименната сграда


Северномакедонските власти ще имат шест месеца да променят статута на македонските паметници, публични сгради и инфраструктура, съдържащи препратки към елинската история и цивилизация, за да се почитат към този начин.


Срокът за имената на държавните институции е по-кратък - четири месеца. Тази седмица обаче малко объркване създаде представа колко може да продължи "средното положение" при заредените със символика политически, исторически и културни обекти. В очакване на вербалната нота от Гърция, задействала конституционните промени, надписът "Влада на Република Македониjа" ("Правителство на Република Македония") изчезна от сградата на изпълнителната власт, а няколко дни по-късно все още не бе поставен нов. Попитан кога ще се случи това, правителственият говорител Миле Бошняковски бе лаконичен: не се знае.


В интернет такива недоразумения се решават лесно - страницата на правителството ползваше думата "Северна Македония" часове след гръцката нота. Държавният вестник, публикувал конституционните промени, няколко дни си остава в киберпространството "Службен весник на Република Македониjа", преди да смени надписа си няколко часа преди публикуването на този материал.


Северна Македония е на картата, но Македония още не е изчезнала

© Скрийншот https://vlada.mk/


Марката "Македония"


Процесът предизвиква хаос и в самата Гърция. В началото на месеца в. "Катимерини" писа, че общо 182 компании от различни сектори (39 от тях в земеделието и хранително-вкусовата индустрия) съдържат термина в свои брандове. Близо 4000 компании пък използват термина, за да опишат повече един или повече от продуктите си.


Преспанският договор повдига въпроси за бъдещето им. Това име ще може да се използва и от компании в Северна Македония, затова договорът предвижда търговските спорове да се решават в рамките на "институционализиран и структуриран диалог на добра воля" и да се търсят "взаимно приемливи решения" за търговски марки и патенти. Международен екип от есперти с представители и на двете държави ще трябва да реши въпроса до 2022 г. - в следващите три години.


Реториката


Дали името на Северна Македония ще се използва от хората? "Уви, новите имена на страните понякога са налагат бавно," пише сп. "Икономист" и дава пример с имена като Цейлон (бившето име на Шри Ланка), Бирма (бивше на Мианма) и Родезия (бивше на Зимбабве). Процесът може да отнеме години, сочи база данни на "Гугъл" с 5 млн. отпечатани текста (в приложението на "Гугъл" за карти пък все още се използва Македония).


Тепърва ще се види дали Северна Македония е приемлива за обществеността. Това няма пряко отношение към договора, тъй като той не задължава гражданите да използват в неофициалното си общуване Северна Македония или каквото и да било ново име.


Проблемът е друг - в Гърция идват парламентарни избори най-късно през есента. А и след тях всички партии, отхвърлящи договора, ще могат да го правят и да нажежават обстановката, намирайки дори в социалните мрежи аргументи защо договорът не се спазва. Провокатори ще могат да се намерят и от македонска страна, ако националистически организации там спазят обещанието си и не започнат да използват новото име в комуникациите си или в социалните мрежи.


Старата табела край Гевгелия.

© Reuters

Старата табела край Гевгелия.


Думите "македонци" и "македонски", когато става дума за националността и езика, пък не са забранени в Преспанския договор, но лесно могат да станат ябълка на раздора за вътрешнополитически цели - регионът познава случаи на документи, подписани от едно правителство и осъдени от него месеци по-късно, за да се овладее изкуствено предизвикано обществено недоволство. България не е изключение - пактът на ООН за миграцията и Истанбулската конвенция са само последните примери. Ако ново правителство, което не е подписало договора, изпита същата вътрешнополитическа потребност, ситуацията може да е още по-сложна. На сегашния кабинет в Атина многократно се наложи да обяснява като мярка срещу националистически отпор какви термини, свързани с думата Македония, признава и какви - не.


Това едва ли създава риск някой дори да помисли да се изтегли от Преспанския договор; а и да заяви, че го прави, това години наред няма да е възможно. Популистки нагласи могат да повишават (макар вероятно без твърде сериозни последствия) напрежението в регион, който няма нужда от подобни вражди, а само да търси път напред.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  Убеден съм, че на Заев му бяха известни рисковете при промяната на името - това, че има противници в лицето на ВМРО-ДПМНЕ, това, че промените на лични документи, рег. таблици на автомобилите и още куп неща ще трябва да бъдат финансово поети от гражданите на страната, това, че всичко ще доведе до неговата потенциална загуба на изборите през есента, но все пак заложи на европейското и натовско бъдеще на страната.
  Ето защо той и Ципрас утре ще бъдат наградени с престижната награда "Евалд фон Клайст" на Мюнхенската конференция по сигурността и номинирани за Нобелова награда за мир. Заслужават го тези момчета!!!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 2. 2 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  Ще падне печатане.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2775 Неутрално

  По-добре Северна Македония отколкото онова безумно БЮРМ!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5946 Весело

  Важното е, че гърците вече не ги спират, нито за НАТО, нито за ЕС и скоро ще сме заедно в общото семейство.
  Което разбира се, е трън в задника на мурзилажа и на техните вождове.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 5. 5 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4214 Неутрално

  Не е никакъв проблем това.
  Пак ще припомня прекрасния роман на Любен Дилов - БАЩА
  "Парадоксът на огледалото"
  Приятен роман с тънък хумор в него.
  Та в него има един персонаж - Мето циганина.
  В един хубав ден Мето циганина осъмва,
  преименуван от властите на Архимед Чорбаджийски.
  Само, че дори и след преименуването си, той пак
  си остава за всичките си познати и непознати Мето....
  Та и с Македонията, като и с Мето.
  Ако ще и Муха на мед-ония да я преименуват,
  пак ще си остане старата добра Македония.....

 6. 6 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4214 Неутрално

  Ще падне печатане.
  —цитат от коментар 2 на Пипера е много лют


  По-добре такова печатане, отколкото онова другото - Мадурковското

  и на всички други Руски приятели печатане на инфлационни хартии без покритие

 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2111 Неутрално

  Добре дошли на братята македонци в Европа!
  Прав им път на сърбите в евразия!!!

 8. 8 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  И гърците, и македонците разбраха, че трябва да направят компромис - атиняните да приемат думата Македония в името, а скопяните - да приемат добавка към нея. Този компромис им отне точно 25 години.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 9. 9 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1191 Весело

  А нашите сънародници имащи се за македонци как ще с еименуват отсега ?
  Към Петрич, Сандански всеки втори е македонец ако го питаш. Вече северномакедонци ли са или южнобългари?

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 10. 10 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1651 Весело

  И сЕга на дЕдо ми как да му ортуваам "мАкедонец" еле "северняк"

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 11. 11 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 817 Неутрално

  Северна България също е на картата, а България не е изчезнала. Що за заглавие е това? Една идиотщина (цялата сага с преименуването) със сигурност ще доведе до още идиотщини, от които полза има само Кремъл.

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 12. 12 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4417 Любопитно

  "Северна Македония е на картата, но Македония още не е изчезнала"

  Ще мине време и ще свикнат с новото си име. Най-важното е ние съседите им да се обръщаме с новото им име. Когато всички ги наричат северномакедонци накрая и те ще почнат така да наричат себе си.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 13. 13 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  "Северна Македония е на картата, но Македония още не е изчезнала"Ще мине време и ще свикнат с новото си име. Най-важното е ние съседите им да се обръщаме с новото им име. Когато всички ги наричат северномакедонци накрая и те ще почнат така да наричат себе си.
  —цитат от коментар 12 на Иво


  Знаеш ли как ни наричат "северомакедонците" ?! :-) Ти лично ще се самонаречеш ли "татар" за да си политкоректен със сърбоманите в Скопие

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 14. 14 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  Северна България също е на картата, а България не е изчезнала. Що за заглавие е това? Една идиотщина (цялата сага с преименуването) със сигурност ще доведе до още идиотщини, от които полза има само Кремъл.
  —цитат от коментар 11 на Йоаникий


  Не съм чул НАТО да си е построило Кремъл :-) нали за влизане в НАТО беше напънът да се "по-Севери" Македония = Е ?! Успяха ... Що не се радвате сега на северняците?!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 15. 15 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1839 Неутрално

  Така е, ще има много проблеми и работа от този тип, но това е по-лесната част, защото е до голяма степен формална. Другата част, дето е в главите на хората и която ще бъде използвана от всякакви уж патриоти, жалещи за Македония, а всъщност жалещи за Путин, тази част е в пъти по проблемна, защото много години ще има заигравки в тази посока.
  Ето у нас, без смяна на името, вече 30 години продължава да има хора, които се поддават на такива заигравки и има ли ниша, веднага се намира и кой да я яхне. Та този процес е дълъг, тежък и за съжаление с неизвестен край.

 16. 16 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 729 Неутрално

  държавните гръцки медии продължават да използват ΠΓΔΜ и Σκόπια въпреки вече приетите договори от правителството, не очаквайте това да се промени.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 17. 17 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  Другата част, дето е в главите на хората и която ще бъде използвана от всякакви уж патриоти, жалещи за Македония, а всъщност жалещи за Путин
  —цитат от коментар 15 на tsvetko_51


  Да бе .... Със сигурност Яне Сандански, Даме Груев и Пейо Яворов, войните от Балканската, Първата световна и Втората световна война загинали за Македония само за Путин са си мислели .

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 18. 18 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  както и да се казват ,ще сме едно цяло много скоро

 19. 19 Профил на dma12587967
  dma12587967
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  Вчера в магазина поисках половинка северо македонска наденица. Казаха, че в момента нямали, но очаквали.

 20. 20 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  До коментар [#9] от "dgd":

  Много просто: северномакедонец означава гражданин на страната, македонец е всеки, който е от района Македония (независимо дали от Егейска, Пиринска или Северна).

  Капанът заложен от Преспанското споразумение (основно срещу България) е използването на термина "македонец" за човек който се определя като такъв етнически, а не само географски. Единствено положителните резултати от работата на историците от България и Северна Македония, предвидена в договора ни за добросъседство и приятелство може да разоръжи този капан! За съжаление, не сме чули за никакви резултати от тази работа откакто бе подписан договора (ако въобще такава работа е започнала). За това е отговорно българското правителство!

 21. 21 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 1091 Гневно

  А пък наш Бойко току що получи някаква награда от Вучич, към когото се обърна с "приятелю"...

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 22. 22 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Къде го всенародното ликуване?

  Мърфи е оптимист!
 23. 23 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4417 Любопитно

  До коментар [#13] от "dark'star":

  Някои крайно десни северномакедонски националисти може и да ни наричат така, но далеч не всички. Освен това никой от другите ни съседи не ни нарича така. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 24. 24 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 798 Весело

  Сега вече старата приказка стана вярна.

  —Ща е маке, све е юнак!
  —През поле бега, у куке сере...

  И за тия дето още питат защо, отговарям: За да не му измръзне задникът, естествено в Северна Македония е по-студено.

  73! Go Go
 25. 25 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 258 Неутрално

  Какво им пречи пак да си сменят името като ги приемат в ЕС и НАТО?

 26. 26 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 258 Неутрално

  И да си пренапишат учебниците по история, да си прекръстят летището и магистралата и пр.

 27. 27
  stedim
  Рейтинг: 2093 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 28. 28 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Това беше ясно, стойте спокойно

 29. 29 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1492 Неутрално

  Интересен факт е, че поне до вчера във Уикипедия на повечето езици вече пишеше Република Северна Македония, но на "македонски" сиседеше Република Македониjа.
  Днес не съм проверявал все още.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 30. 30 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#9] от "dgd":

  Българи са. Така ще се наименуват.

 31. 31 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Преди години лежах в болница и един от комшиите по стая беше македонец.
  Върл националист - това Александър, братя Миладинови, Самуил, Нобел, Дарвин - всички са македонци.
  Един ден трябваше да му попълват някакви формуляри формуляри и той даде на сестрата...българска лична карта.
  Та, национализмът е едно, ама изгодата си е съвсем друго нещо.

 32. 32 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#29] от "Athanatos":

  В Уики на повечето езици Македония няма нищо общо с Александър или Самуил, докато в македонската техните царства са македонски... Същото се наблюдава за страшно много личности, главно български, но и много гръцки, византийски, сръбски... И на повечето статии или липсват източници и препратки, или са 1-2 при налични 20-30 на същата статия на чужд език. А препратките са това, на което се основава качествената информация в Уики. Без тях е не по-различно от глупостите, които гозамбо пише.

 33. 33 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  До коментар [#21] от "дедо Андро":

  На двамата Тома Неверници, които са удостоили новината ми с минуси, препоръчвам да прочетат това:
  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2019/02/15/3390731_kratki_novini_nad_10_dushi_sa_zadurjani_v_blagoevgrad/?ref=home_layer2

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 34. 34 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#31] от "Killing Joke":

  Много от националистите, особено по ниските им ранкове, са по принцип извънредно тъпи и лицемерни същества. Няма как да си интелигентен и свестен ако смяташ, че ти и твоят народ сте иманентно по-добри или по-велики от другите народи и заслужавате повече.

 35. 35 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  Да смениш името на един народ си е Възродителен процес
  ... само дето сега го прави НАТО по живковски

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 36. 36 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#35] от "dark'star":

  Не, сега го направи Парламентът на Македония, който е избран напълно демократично. И след референдум, който показа обществената нагласа - отново, напълно демократично.

 37. 37 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Да смениш името на един народ си е Възродителен процес

  Преди как ги наричахме, "македонци" или "бюрманци"?

 38. 38 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 790 Неутрално

  за пояснение на всички припутински тролове, леещи фалшиви сълзи по името "Македония"
  Такова и досега нямаше!
  алтернативата не бе
  "Северна Македония" или "Македония"
  алтернативата беше и е:
  "Северна Македония" или "БЮРМ"
  така че досега съседите ни трябваше да се наричат "Бюрманци"
  за него ли жалите?!

 39. 39 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1170 Любопитно

  Домейнът от първо ниво (TLD) обаче ще си остане .mk

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 40. 40 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3888 Весело

  До коментар [#8] от "Пипера е много лют":

  " И гърците, и македонците разбраха, че трябва да направят компромис - атиняните да приемат думата Македония в името, а скопяните - да приемат добавка към нея. Този компромис им отне точно 25 години."

  Пак добре ! Като им гледах политиците и начина им на мислене, 25 години си е направо постижение и за двете страни ! А не било толкова страшно да сменят табелите и да влязат в НАТО ! Скоро и в ЕС !

 41. 41 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  До коментар [#35] от "dark'star":Не, сега го направи Парламентът на Македония, който е избран напълно демократично. И след референдум, който показа обществената нагласа - отново, напълно демократично.
  —цитат от коментар 36 на Адекватно мислещ


  Задължителен избор при липса на алтернатива се нарича изнудване !
  :-) ами то живковия парламент дето направи Възродителния процес бе избран с по-голямо мнозинство отколкото македонския парламент сега
  ... да не припомням и от царско време с какви демократично избрани какви решения са вземани

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 42. 42 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 658 Неутрално

  мръсна и безчуствена редакционна статия, сякаш не в България писана.
  На 18 години ставал комсомолския парцал "дневник". Никой няма да ви помни един ден. Това, че сте наполовина "новини", наполовина "институт" за налагане на сервилни ценности (според който плаща, а той не е един) вече много хора знаят. И ще разбират още повече, бъдете сигурни, комсомолци-"журналисти".

  А Македония ще е завинаги Македония.

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 43. 43 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2545 Неутрално

  Света не може да толерира когато има стремеж за кражба на история. Учудващо е как издържаха 27 години във виртуалната си македонска реалност. Психиатричен феномен.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 45. 45 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5822 Неутрално

  Домейнът си остава мк.
  А абревиатурата на английски много напомня на "не-Македония"

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 46. 46 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Голям компромис за гърците, като позволиха на макетата да вземат едно име, което е част от елинистичната култура. Голяма жертва и за макетата, направили компромис с тяхната така яростно изграждана идентичност. За мен това е добър ход, Александър е бил велик цар, владял половината свят, все ще може да грее и над две балкански държави.
  Що се отнася до България, ние взехме отговорното решение да не пречим, а имаше за какво. Рядко сме толкова адекватни.

 47. 47 Профил на дон бацилио
  дон бацилио
  Рейтинг: 8 Неутрално

  по ръждясалата табела и боклучарника зад нея
  се разбира, че македония е българска, ако и луната да е македонска.
  честито ви нато мили едеоти - пак сме у един отбор

  ние балгарските и македонски патреоти
  ще се бием срещо русия до последня албански водопровотчик!
  долу евразия! ние ядем хасфалт! америка за гладен свет! ура!!!

  брратяяяяяя ʕ•̫͡•ʕ*̫͡*ʕ•͓͡•ʔ-̫͡-ʕ•̫͡•ʔ*̫͡*ʔ-̫͡-ʔ гранците са утворени - сега можм цел свет да заразявамеее
 48. 48 Профил на дон бацилио
  дон бацилио
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Њујорк сити,
  Канзас сити,
  Бирмингем сити,
  Манчестер сити,
  Скопје Глааадни!

  брратяяяяяя ʕ•̫͡•ʕ*̫͡*ʕ•͓͡•ʔ-̫͡-ʕ•̫͡•ʔ*̫͡*ʔ-̫͡-ʔ гранците са утворени - сега можм цел свет да заразявамеее
 49. 49 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Голям компромис за гърците, като позволиха на макетата да вземат едно име, което е част от елинистичната култура. Голяма жертва и за макетата, направили компромис с тяхната така яростно изграждана идентичност. За мен това е добър ход, Александър е бил велик цар, владял половината свят, все ще може да грее и над две балкански държави.Що се отнася до България, ние взехме отговорното решение да не пречим, а имаше за какво. Рядко сме толкова адекватни.
  —цитат от коментар 46 на Alex Prime


  С такива безродни коментари разбирам защо моите сънародници отвъд граница не желаят да имат общо. Не е "с нас", а "с теб" - имаме цяла вечност да разбереме, че боклукът е конкретни растения, а не цял вид!

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 50. 50 Профил на skeptichen
  skeptichen
  Рейтинг: 363 Неутрално

  Договорът е подписан, сега известно време ще има културна "дислокация", преходен период, преживяване не унижението на това да ти наложат да се преименуваш за да вървиш напред. Не знам дали има прецедент в историята за това, но поне този пример е много близо до нас и го разбираме.

  Тази сага с преименуването някакси събира максимата - "откажи се от всичко което си, за да получиш всичко което искаш".

  Има някаква доза трагизъм в това, но и това да получиш всичко което искаш не е малко.

  Едно поколение ще трябва да мине за да се изживее и еуфорията от новото, и носталгията по старото, и да се приеме настоящето.

 51. 51 Профил на дон бацилио
  дон бацилио
  Рейтинг: 8 Неутрално

  и кфо толкфа казах?

  брратяяяяяя ʕ•̫͡•ʕ*̫͡*ʕ•͓͡•ʔ-̫͡-ʕ•̫͡•ʔ*̫͡*ʔ-̫͡-ʔ гранците са утворени - сега можм цел свет да заразявамеее
 52. 52 Профил на odyssey6195
  odyssey6195
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#8] от "Пипера е много лют":

  това е само една част от съгласеното в Преспи... по важно е че "Македонците" нямат претенции от съседните държави (гледай Благоевград например) , че нямат нищо общо с Македония на Велик Александрос и Гръцката и История... (надявам се и с Български цар Самуил) , ... но иска всичко време , преди няколко дни Иванов казал че Кемал Ататурк които е роден в Тессалоники е "македонец".... какво да се говори с такива хора ?

  Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί, το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω, παρήγαγεν αριθμόν απέραντον, καί όν, φεύ, ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι.
 53. 53 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1440 Весело

  До коментар [#52] от "odyssey6195":

  Кой Иванов, Фикусот ли? Той е вече пенсионер и си дрънка да не заспи. Поне от затвора няма да бяга, подобно на Груйо.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 54. 54 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1440 Весело

  До коментар [#52] от "odyssey6195":

  Иначе претенциите към съседните държави от една страна, дето е точно 1/4 от България и 1/5 от Гърция като територия и население, с БВП около 1/10 от българския и 1/20 от гръцкия са смехотворни. Македония в последните 25 години общо взето балансира на ръба на разпада и осъзнаха, че няма как да имат напредък, ако се конфронтират със най-силните си и развити съседи - България и Гърция. Увряха им чутурите македонски.
  Иначе един такъв антички Буцефал от Струга ми обясняваше преди време как щели да "си вземат" ПиринОТ и т.н. и му предложих вариант - даваме им Пиринот, Рила, Витоша и Стара планина, барабар с морето, а те ни дават Охридското и Преспанското езеро, Шар планина и всичко друго. Оня ме гледа като лабрадор и не вдява какво точно му казвам, докато не казвам "нарича се обединение". Подскочи два метра високо, малката югославска душичка...

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 55. 55 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8209 Неутрално

  Това да им е проблема.

 56. 56 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Разбирам ги. Трудно се разделят с идеологеми насаждани с десетилетия. Знам такива страни, в които всичко е подготвено и на следващия ден осъмвате с новите надписи навсякъде, където трябва.

 57. 57 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  И какво от това? Това са нормални формалности. След година-две всички документи и надписи ке си бидат северномакедонски, както и географските карти. Но, Северна Македония си проправи пътя към НАТО и ЕС - това е важното. Само едно остава, и България да уреди със северномакедонците някои исторически подробности. Да няма глупости от сорта само Османското минало било българо-македонска история, че Кубер от 680 година се е заселил човекът с прабългари в Македония, пардон Северна Македония. И Самуиловото царство е било българско, и възрожденците като Миладинови, Пърличев и т.н. Това трябва да се знае!

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 58. 58 Профил на Иван Евденов
  Иван Евденов
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Ще бъдат всякакви като им е трудно да кажат че са българи от македонският край!

 59. 59 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  До коментар [#13] от "dark'star":Някои крайно десни северномакедонски националисти може и да ни наричат така, но далеч не всички. Освен това никой от другите ни съседи не ни нарича така. :-)
  —цитат от коментар 23 на Иво


  Абе по-скоро крайно-леви сърбомански комунисти нежели десни. Крайно дясното според вашите представи винаги включва социализъм. Национал социализъм, повече държава... прочее. Никой десен камо ли крайно десен иска повече държава. Крайно десния иска минимална държава. Тях наричайте крайно десни.

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 60. 60 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Ще изчезне и Македония, и Северна македония като я подпрат албанците..., споко

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 62. 62 Профил на Black Label
  Black Label
  Рейтинг: 362 Неутрално

  Подобен род глупости въобще не ги разбирам. Какво толкова им пречеше на гърците името Македония? Сега какво ще спечелят като вече е Северна Македония? И кому бяха нужни тези препирни? Македонците са си македонци и това е.

 63. 63 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 581 Весело

  Нека още веднъж поздравим Вардарските си братя за приобщаването им в нашия общ Евроатлантически дом ! Ципрас и Заев наистина заслужават адмирации и поощрение за техния кураж да отпушат тридесетилетното блокиране на държавата "Македония" по пътя й към НАТО и ЕС !
  Част от направените конституционните промени всъщност препотвърждават и бетонират някои важни клаузи и в нашия Договора за добросъседство с Македония, а именно онези, с които Бившата Югославска Република се отказва от Сърбо-Коминтерновската й политика за сеене на сепаратизъм в и подбуждане на враждебност към съседните й държави. Що се отнася, обаче, до отказа от македонското антично историческо наследство и до промяната на името "Македония" с географско определение "Северна", то това обслужва само гръцките,
  но не и българските интереси. Българскито правителство е длъжно без помайване и без каквито и да е компромиси да довърши своята работа.
  Резултатите от досегашната работа на българо-македонската комисия показват, че македонските експерти са инструктирани да не зачитат автентични исторически документи и факти от нашата история.
  На научния и политическия свят е добре известно, че до Балканските войни славяноезичното население на географска област "Македония" е наследник на многовековна българска държавна и културна предистория и носител на българско самосъзнание, българска религиозно-духовна и езиково-писмена култура. С други думи, НЕГОВАТА ИСТОРИЯ ДО ТОЗИ ПЕРИОД Е БЪЛГАРСКА !
  Ние нямаме правни снования да искаме от потомците на Вардарските българи как сега да се определят и наричат, но те още по-малко имат научно, правно (да не говорим за морално !) основание да подменят със задна дата идентичността на своите български предци и вековната история на българския народ ! Тяхната самостоятелна държавна история започва от 1945 година !

 64. 64 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 581 Весело

  Нека още веднъж поздравим Вардарските си братя за приобщаването им в нашия общ Евроатлантически дом ! Ципрас и Заев наистина заслужават адмирации и поощрение за техния кураж да отпушат тридесетилетното блокиране на държавата "Македония" по пътя й към НАТО и ЕС !
  Част от направените конституционни промени всъщност препотвърждават и бетонират някои важни клаузи и в нашия Договор за добросъседство с Македония, а именно онези, с които Бившата Югославска Република се отказва от Сърбо-Коминтерновската й политика за сеене на сепаратизъм в и подбуждане на враждебност към съседните й държави. Що се отнася, обаче, до отказа от македонското антично историческо наследство и до промяната на името "Македония" с географско определение "Северна", то това обслужва само гръцките,
  но не и българските интереси. Българскито правителство е длъжно без помайване и без каквито и да е компромиси да довърши своята работа.
  Резултатите от досегашната работа на българо-македонската комисия показват, че македонските експерти са инструктирани да не зачитат автентични исторически документи и факти от нашата история.
  На научния и политическия свят е добре известно, че до Балканските войни славяноезичното население на географска област "Македония" е наследник на многовековна българска държавна и културна предистория и носител на българско самосъзнание, българска религиозно-духовна и езиково-писмена култура. С други думи, НЕГОВАТА ИСТОРИЯ ДО ТОЗИ ПЕРИОД Е БЪЛГАРСКА !
  Ние нямаме правни снования да искаме от потомците на Вардарските българи как сега да се определят и наричат, но те още по-малко имат научно, правно (да не говорим за морално !) основание да подменят със задна дата идентичността на своите български предци и вековната история на българския народ ! Тяхната самостоятелна държавна история започва от 1945 година !

 65. 65 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7364 Неутрално

  Тепърва има да ги сменяват и табелите и всички бумащини.

 66. 66 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4118 Неутрално

  До коментар [#63] от "objective":
  " Тяхната самостоятелна държавна история започва от 1945 година ! "

  Това трябваше да е написано черно на бяло в договора за добросъседство.
  В Преспанския договор гърците ги отказаха от античната им история. Така и ние трябваше да ги откажем от средновековната им история. Пропуснахме златен шанс за това, защото сме нихилисти и не ни пука , че нагло ни крадат историята и безсрамно помакедончват български исторически дейци.

 67. 67 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3198 Неутрално

  Реката обратно не се връща !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 69. 69 Профил на Mariya Latinova
  Mariya Latinova
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Според мен сега след като Македония е вече Северна Македония, а гърците имаха толкова претенции към името, тях може спокойно да ги наречем Южна Македония, и няма да сгрешим.;)

 70. 70 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Не знам защо се радвате на тази новина. Пуснах си македонската новинарска емисия и какво стана - аз ги разбирам по-добре и е по-благозвучно и близко до нормалния български в сравнение с българския, който съм чувал от много стари хора от Банско и околията.
  Да не споменавам дълбокия (северо)запад, където Гацо Бацов звучи като интелектуалец, в сравнение с разни екземпляри от "резервата".
  Така де, искам да кажа, че май сме много навътре в матрицата. Толкова навътре в матрицата, че намираме за номрално основната тема свързана с "Северна Македония", "БЮРМ", "Македония" да е това, че името на държавата съвпада с името на географска месност в друга държава. А не факта, че очевидно хората на територията на тези две държави - "България" и "Северна Македония" са очеизвадно един народ. С един език, култура, нрави. Защо сме две държави?!?
  Но това не е важно, според матрицата, далеч по-интересно е, че името Македония съвпада с името на географска област в Гърция.
  Немците направо да заповядат с танковете в село Герман, Софииско, какво си позволяваме ние - село German?!?!

 71. 71 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#64] от "objective":

  Тъкмо това написах и аз. Хубаво е да видиш, че има и други, които мислят като теб.
  За съжаление, мисля си ааз, ситуацията с Македония е изпусната от контрол преди много години. Имало е време, когато е трябвало да се действа, по една или друга причина - не се е случило нищо. Към днешна дата - дори не съм сигурен дали няма да загубим от обединение с Македония. Направо ще загубим, 35% мюсюлмани са там през 2019-та, 600 000 се определят като албанци, 90 000 турци, 60 000 цигани, 35 000 сърби. Не го виждам това като благоприятен резултат за нас след евентуално обединение.
  Получаваме "излаз" към Албания и Косово?!
  Икономически съюз по скандинавски модел сякаш е най-благоприятното развитие за нас и за северно-македонците. Пък като сме тръгнали, ако включим и турците можем да залеем европейския пазар и един път да се възползваме от това "ключово, стратегическо географско положение" което ни повтарят от 2-ри клас.

 72. 72 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#64] от "objective":

  Тъкмо това написах и аз. Хубаво е да видиш, че има и други, които мислят като теб.
  За съжаление, мисля си ааз, ситуацията с Македония е изпусната от контрол преди много години. Имало е време, когато е трябвало да се действа, по една или друга причина - не се е случило нищо. Към днешна дата - дори не съм сигурен дали няма да загубим от обединение с Македония. Направо ще загубим, 35% мюсюлмани са там през 2019-та, 600 000 се определят като албанци, 90 000 турци, 60 000 цигани, 35 000 сърби. Не го виждам това като благоприятен резултат за нас след евентуално обединение.
  Получаваме "излаз" към Албания и Косово?!
  Икономически съюз по скандинавски модел сякаш е най-благоприятното развитие за нас и за северно-македонците. Пък като сме тръгнали, ако включим и турците можем да залеем европейския пазар и един път да се възползваме от това "ключово, стратегическо географско положение" което ни повтарят от 2-ри клас.

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 74. 74 Профил на Комита
  Комита
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Та този процес е дълъг, тежък и за съжаление с неизвестен край. [/quote]

  Първата част от задачата на България вече е изпълнена.Македония е
  най-после самостоятелна независима държава с проевропейска ориентация,а името ѝ е една подробност,която в случая е на наша страна.Защото:
  македонец - северен македонец - българин,оформят стъпалата за
  връщането към родовите корени.Македонизмът все още не е победен,но
  той е дълбоко уязвен и разклатен.Погледнете северно-македонските
  медии и ще разберете за какво става дума.Отсичането на "античките"
  македонистични корени е исторически момент от съществена полза за
  българската кауза,а европейската идея се оказа най-правилният и
  единствено възможен път за разрешаване на вековния "македонски
  въпрос".А "неизвестният край" ще бъде задължително "хепиенд" за Македония
  и България.Несъмнено!


  Хайдушки копнения
 75. 75 Профил на Комита
  Комита
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#74] от "Комита":

  Цитатът е от коментар на [quote#15:"tsvetko_51"]

  Хайдушки копнения
 76. 76 Профил на Комита
  Комита
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#72] от "realismisthename":

  Хайде да не се плашим с мюсюлманите!Историята е доказала,че с тях винаги сме се
  разбирали много по-добре отколкото със сърби и гърци.Премахването на границите
  един ден неминуемо ще доведе до най-важното - духовното единение на българския
  народ,а политическите последствия на това единение са големият страх на българските врагове.

  Хайдушки копнения
 77. 77 Профил на Комита
  Комита
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#64:"objective"] "Що се отнася, обаче, до отказа от македонското антично историческо наследство и до промяната на името "Македония" с географско определение "Северна", то това обслужва само гръцките,но не и българските интереси. "

  Това е изключително погрешна и тенденциозна теза,неотговаряща на българските интереси/вижте моя коментар №74/.На пръв поглед изглежда,че с новото име се лансира стария македонизъм с териториалните му и псевдокултурни претенции,но реално е огромна стъпка към неговия пълен разгром.

  Хайдушки копнения
 78. 78 Профил на Комита
  Комита
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#66] от "tacheaux":

  Не съм по-малко българин от Вас,но мисля другояче.И аз искам наведнъж да се
  изкорени сърбомакедонизма/примерно с един договор/,но няма да стане така.
  Без икономическа и културна инвазия нищо няма да постигнем, дори в рамките на
  ЕС.Нужна е постоянна и целенасочена българска политика,формирана под силен
  обществен натиск.Сегашния Договор за добросъседство е само първа стъпка в
  тази посока.Днешните български политици ни поднасят смешни концепции за
  решаване на демографскта криза,а по кардинални проблеми/като македонския/,свързани със самото съществуване и духовната здравина на българската нация правят съвсем малко.Официално,временно може да признаем днешния
  македонизъм под някаква форма,като необходимо условие за постигането на
  стратегическите български цели,но с него никога не бива да се примиряваме.
  Докато съществува националната държава,нейният културен и икономически
  просперитет задължително минава през патриотизма;патриотизъм,но не
  национализъм.Затова,нека бъдем патриоти!

  Хайдушки копнения
 79. 79 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 799 Весело

  Къде го всенародното ликуване?
  —цитат от коментар 22 на султана глаушева


  На Вас, другарке, очевидно Ви е много мъчно за социалистическите манифестации - "спонтанен" изблик на всенародната любов към БКП и КПСС. :) :) :)

 80. 80 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#72] от "realismisthename":Хайде да не се плашим с мюсюлманите!Историята е доказала,че с тях винаги сме серазбирали много по-добре отколкото със сърби и гърци.Премахването на границитеедин ден неминуемо ще доведе до най-важното - духовното единение на българскиянарод,а политическите последствия на това единение са големият страх на българските врагове.
  —цитат от коментар 76 на Комита


  Мюсюлманите, за които ти говориш са първо светски хора, после религиозни. Такива са по нашите земи. И се разбираме чудесно с тях.
  Тези мюсюлмани, за които аз говоря са първо мюсюлмани, после светски хора. Те не са за нашето общество. Ще навредят повече и на нас и на нашите мюсюлмани, отколкото биха донесли някакви ползи.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 82. 82 Профил на Комита
  Комита
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#80] от "realismisthename":

  Накратко,ако Ви повярваме,означава да се държим на дистанция и ползваме македонската държава като санитарна
  зона.Много изгодна теза за сръбско-
  руските интереси!Но има една малка
  подробност - сърбомакедонизмът исторически се е доказал като особено
  опасна отрова за българското национално съзнание,по-силна и зловредна от
  всякакви съприкосновения с исляма!
  Тези, които създадоха и насилнически
  наложиха коминтерновския македонизъм,направиха една фундаментална грешка - заредиха го с
  патологично агресивен антибългаризъм(неопровержим знак за наличието на чужди интереси!); антибългаризъм,с които България не може и никога няма да се примири,а
  ще търси винаги единението и историческата справедливост.

  Хайдушки копнения
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK