Сайт създава до безкрай лица на хора, които не съществуват

Сайт създава до безкрай лица на хора, които не съществуват

© СкрийншотПри натискане на клавиша F5 сайтът се обновява и всеки път от него изниква ново лице, а очите отсреща най-често са отправени към наблюдаващия от другата страна на екрана.


Нито едно от тези лица не съществува.


Сайтът ThisPersonDoesNotExist.com е дело на програмист от "Юбер". Той използва изследване на компанията създател на чипове Nvidia, за да създаде безкраен поток от фалшиви портрети.
Наборът данни, с който е обучен алгоритъмът му, е огромен. Т. нар. "генеративно-състезателна мрежа" (Generative Adversarial Network, GAN - машинно самообучение с помощта на две състезаващи се невронни мрежи, надпреварващи се да постигнат цел) е използвана за целта, пише технологичното издание The Verge.


За сайта Motherboard Уанг казва, че "повечето хора не разбират колко добър ще е изкуственият интелект в синтезиране на изображения в бъдещето."


The Verge допълва, че алгоритъмът на Nvidia на теория би могъл да имитира всякакъв източник - герои от аниме, шрифтове, графити и други. Това поражда въпроси - от една страна са възможните творчески приложения, новият вид изкуства, помощта за дизайнери и илюстратори и безкрайните възможности за виртуални светове. От друга се отваря широко вратата за манипулации. "С други думи (сайтът) е просто учтивото въведение в новата технология. Грубото събуждане идва по-късно."

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK