Преходът в Европа - между "рибената супа"и "либералния патриотизъм"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (64)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2706 Неутрално

  И пак СССР/Русия я няма в картинката.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 2. 2 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2084 Неутрално

  Искахме дънки и касетофони, получихме джендъри и айшета.

 3. 3 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  Така или иначе, бъдещето е ляволиберално.
  Всичко останало е насилие, демагогия и принуда.
  Силните икономически държави, където съществува върховенството на закона, ще дадат тон на бъдещото развитие на ЕС и Европа. Те са харесваният, предпочитаният модел. Всички знаят кои са тези държави в ЕС.

  Изтокът иска да експортира в западна посока произвол, национализъм, късогледство, демагогия, безправие, олигархизъм и мафиотизъм. Но това е един ред от по низш порядък, присъщ на третия свят, а не на развити общества със гражданско съзнание, икономика, наука и култура. Затова такъв ред няма да се наложи не само на Запад, но и на изток, защото хората ще продължат да не припознават държавите, в които живеят за свои, да псуват върхушките, които реално притежават тези държави, да бягат на запад или просто да не правят деца.

  А западът има нужда от хора.

  ФАТАЛНА ГРЕШКА: https://fatalerror.bg
 4. 4 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3104 Весело

  ДАЙ 5-6 реда КОНТЕКСТ?

  Има го на една снимка от юни 1990 0=- София!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 5. 5 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 322 Неутрално

  "Наивни ли бяхме?"

  За фалиралото ГеДеРе никой не изпитваше безпокойство - зад него стоеше четвъртата икономика в света. Бедните, но родени с късмет източни роднини се разминаха с дисфункционалността на държавата, масовата безработица, хиперинфлацията и дивия капитализъм - Четиримата конници на Прехода, стъпкали доскорошните соцстрани. През две хиляди и единайста вложените федерални средства за възраждане на новите провинции надхвърлиха умонепостижимите един трилион и триста милиарда евро.
  Преките чуждестрани инвестиции в България за една година не можеха да достигнат седмичната сума, оползотворявана от Източна Германия. Българските граждани, изцяло ангажирани с всекидневното си оцеляване, не бяха в състояние да попречат на комунистическата номенклатура безпрепятствено да трансформира политическата си власт в икономическа. Разграбването на България се извърши по кагебистко - десарски план. Контролираните медии насочиха вниманието на въодушевените тълпи изключително върху организирани риалити шоута от политически характер. ,,Разделяне на партията от държавата”, ,,политически и медиен плурализъм”, ,,въздаване на правосъдие”...
  Комунистическите модел-мейкъри проектираха ,,нежната революция” като стратегия за енергоемки мероприятия, посветени на преливане от пусто в празно. През това време под сурдинка червените банкери и директори окончателно декапитализираха и подготвиха за приватизация хиляди производствени и търговски предприятия. След ликвидирането на браншовите асоциации и стопанските обединения последва незабавна пререгистрация на подразделенията им. Безценни информационни масиви изчезнаха безследно и замитането на следите се сведе до рутинна работа, проста като фасул.

  Уви, наивни бяхме...

 6. 6 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 669 Неутрално

  Интересна статия. Мога да я резюмирам за себе си така: трябва да защитаваме обединена Европа, ако искаме нещо добро от бъдещето.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 7. 7 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 927 Неутрално

  "Нормите за него не трябва да се движат от запад на изток, а от изток на запад - от хора не като Хелмут Кол и Франсоа Митеран, а като Орбан и (лидерът на управляващата партия в Полша Ярослав) Качински."
  Факт е, че времето за наставнически нравоучения отмина. Най-малкото, защото такива като Митеран съвсем не се оказаха титаните на мисълта и стожерите на демокрацията, какви сами си представяха че са. Въобще, т.нар. елити се оказаха голи. Стигна се дотам "другарите" да се страхуват от пролетарията.

  "Отварянето на вътрешните граници (без работа по укрепване на външните) пък доведе до оплаквания на британци мюсюлмани от Азия от "гадните чужденци" от Европа."
  Отварянето на вътрешните граници беше неизбежно. От една страна, прави чест на автора, че е един от много малкото, които изобщо се осмеляват да засегнат темата с хленченето на "чистокръвните" британци от субконтинента и отвъд. От друга, оставя неприятното усещане, че я замита под килима.

 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6009 Неутрално

  Верни заключение, но някои от твърденията са много спорни :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6009 Неутрално

  Гледах филма Брексит с Б. къмбърбач. Там има още информация :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на Нелсън Мандела
  Нелсън Мандела
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  До коментар [#2] от "blondofil":

  Това е най-голямият проблем на модерната демокрация и свобовен пазар, дават на всички това, което искат... икали сте дънки и касетфони и сте си ги получили, ако бяхте искали нещо по-ценно щяхте да получите и него, но ограничените хора искат толкова ;-)
  След това цялото прогресивно човечвство стене в ступор, че това, което те са обещавали е направено от някой друг и няма нужда те да разпределя беднотията и мизерията по равно (по-равно за едни, отколкото за други) ;-) АХАХАХХ

  Чехов е Толстой, а Братя Карамазови са Три Сестри!
 11. 11 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 274 Неутрално

  "... знаете, че Европа е била по-добре, а сега е много по-зле.... И кой е отговорен, ако сте били по-добре, а сега сте по-зле? Европа."

  Не, не е Европа (!) , а тези 30-тина, дето владеят повече от повечето европейци.
  Тях никой не ги избира, щото избори за такива в сегашната (псевдо-)демокрация не са предвидени.
  И да, това не е капитализъм (не, не е), а нещо друго- Абсолютна Власт.
  Когато тя нареди например "да се съсипе семейството" със закони, поощряващи развода, тези закони незабавно се утвърждават, без да питат теб и мен. Или когато организират, че "Глобализацията измъкна стотици милиони от бедността. Проблемът бе, че те бяха в Индия и Китай, не във Франция, Полша, Великобритания и САЩ"
  Но хората вече почват да проглеждат...
  (А за който не е разбрал- алтернативата не е ху*ловския Рашостан !)

 12. 12 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  Стари европейци, нови европейци.......трудно в една кошара. За това трябва час по-скоро трябва да се стигне до новия ЕС на скорости/ядра !!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 13. 13 Профил на jif44392826
  jif44392826
  Рейтинг: 221 Разстроено

  Да, ама има евтини банани и портокали...
  За други "важни" неща не съм сигурен.

 14. 14 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  Зад понятия като либерализъм вече се крие марксистката идеология за разрушаване на традиционните буржоазни общества чрез даване на привилегии на етнически малцинства,инвазията в Европа на милиони африканци и азиатци,пропаганда на хомосексуализма и наркотиците,налагането на патологията като норма,а нормата да се заклейми като вредна.

 15. 15 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#14] от "Мусаши":

  +++

 16. 16 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 374 Неутрално

  " Ако съберете тези неща, те дадоха възможност на политическите предприемачи на популизма да изградят реториката на "народа срещу елита"."
  Битката в днешно време ще бъде народът срещу елита. За това допринесе все по-разтварящата се ножица между най-високите и най-ниските доходи. За това допринесе липсата на уважение на политическия елит към плебса, тази елитарност на управлението. Не случайно Качински говори за преразпределение на уважението и достойнството. Трудът на всеки човек трябва да бъде уважаван, защото е нужен на обществото. В днешно време едни са по-хора от другите. Това са елементарни неща и не знам как политическият елит не вижда очевидното. Ако нещата продължат в тази плоскост, краят на либерализма е неизбежен.

 17. 17 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 274 Весело

  "Либерален патриотизъм е задължителен - трябва да се използва и в нашите страни,""

  Това ли измисли мозъчния тръст? Смешка.

 18. 18 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 274 Неутрално

  "Оствен неравенство на дохода имаме и неравенство на уважението. Тези хора смятат, че не са уважавани и и не се вземат сериозно от либералния елит. И знаете ли какво? Не грешат напълно."

  Изобщо не грешат, пич!
  Можеш се закле в очилата и дипломата си, че е така- няма (почти) нищо в едно съвременно жилище, което да не е измислено от бял европеец християнин (...пауза...) и което да не се произвежда от не'къв азиатец по наша технология&машини, разбира се по-евтино и по-зле, за сметка на европейския безработен, струваш скъпо заради извоюваните си права.
  (Не само) аз не съм съгласен това да продължава !

 19. 19 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Преди малко, без да съм чел този материал, се върнах към вчерашната тема за образованието. След падането на соца бяха направени бързи промени, като премахването на руския език като задължителен, някои др. промени в програмите, изхвърляне на пионерската организация и комсомола. Тъй, и оправиха ли се нещата в училище? Дали щяха да се оправят, според някои, ако от обучението по математика бяха махнали дробите и проклетата питагорова теорема. Не, разбира се. Същото е и с развитието на бившите соци и западна Европа. В икономическо и политическо развитие ЗЕ е със 100г. напред според общонародното мнение. Тъй че соцевропа г.за си да скъса, не може да навакса загубеното за тоя 20-30г. период, просто няма как. Дали сме били наивни, може би.

 20. 20 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 274 Весело

  "Освен това "понякога трябва да се случи лошото - нужна бе Европа, за да видя море от хора с европейски знамена" - 700 хил. души, сред тях и млади, с европейски лозунги. ДАЙ 5-6 реда КОНТЕКСТ? "В такива моменти хората осъзнават какво губят. ""

  Дневник, "ДАЙ 5-6 реда КОНТЕКСТ?" да не е редакторска бележка? Почистете я, моля!

 21. 21 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 274 Весело

  Зад понятия като либерализъм вече се крие марксистката идеология за разрушаване на традиционните буржоазни общества чрез даване на привилегии на етнически малцинства,инвазията в Европа на милиони африканци и азиатци,пропаганда на хомосексуализма и наркотиците,налагането на патологията като норма,а нормата да се заклейми като вредна.
  —цитат от коментар 14 на Мусаши


  "На хората се казваше какво е добро за тях като в марксизма и либелализма, особено в ЕС и в еврозоната."

  Тук са ги сложили даже в едно изречение.

 22. 22 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 274 Весело

  "Либерален патриотизъм е задължителен - трябва да се използва и в нашите страни,""Това ли измисли мозъчния тръст? Смешка.
  —цитат от коментар 17 на Jesuit


  Видеха че губят мача и викат
  Дай да се присламчим и ние

 23. 23 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 1993 Неутрално

  "Че България, Румъния, Унгария и Полша ще станат нормални държави, а "нормални" означава "придвижване към Запада,"

  Ми ние се придвижваме на Запад, ама към оня Запад от 1990-те.

  Сега да не съм аз крив, че Запада отива по-наляво и от СССР-то. Те толкоз олевяха с тоя културен марксизъм, че то не се диша.

  Сами си унищожават цивилизацията и т.н. "елити" не го разбират.

 24. 24 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 274 Любопитно

  "Отварянето на вътрешните граници (без работа по укрепване на външните) пък доведе до оплаквания на британци мюсюлмани от Азия от "гадните чужденци" от Европа. "Не става дума за расизъм, какъвто ако идвате от Пакистан или Бангладеш, сте преживели. Става дума за битка за училища, болници и работни места. ""

  Само това коментирайте. Очевидният расизъм на пакитата в Англия (новите англичани) срещу "гадните чужденци"не бил расизъм.
  Истината и либералите хич не си подхождат.

 25. 25 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4169 Неутрално

  И пак СССР/Русия я няма в картинката.
  —цитат от коментар 1 на Opportunity (5498 days on Mars)


  Докато това е така, нищо няма да се измени в положителна посока. Западняците остават наивни до толкова , че губят своите инстинкти за самосъхранение.

 26. 26 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4169 Неутрално

  Интересна статия. Мога да я резюмирам за себе си така: трябва да защитаваме обединена Европа, ако искаме нещо добро от бъдещето.
  —цитат от коментар 6 на stein


  Как да стане това , като водещи европейски политици като Меркел работят срещу обединена Европа?

 27. 27 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 1993 Неутрално

  Интересна статия. Мога да я резюмирам за себе си така: трябва да защитаваме обединена Европа, ако искаме нещо добро от бъдещето.
  —цитат от коментар 6 на stein


  Те и комунистите по същата логика защитаваха комунизма, щото "искали нещо добро от бъдещето". Ама накрая комунизма се спихна. :)

  Та "нещо добро", революции, обещания, празни приказки не стават за ядене.

  Без ред не става. Няма ли ред в една система нещата не работят. Като мигранти си правят каквото искат, пресичат граници, ръчкат се измежду камионите за да влязат във Англия при тунела. Няма как да работят нещата.

 28. 28 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Всичко започна след като се отвориха границите за мигрантите. Дотогава хората си обичаха ЕС.

 29. 29 Профил на est17552730
  est17552730
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много хубава статия! Рядко се появяват добри аналитични статии и коментари. Либерализма и демокрацията трябва да се устояват. Все пак най-важо е как една система влияе върху обществата и индивидите поотделно..шом в такива общества хората са живели добре и свободно ,значи не е проблема в либерализма. Нужно е елитите да се концентрират в/у проблемите днес - върховенството на закона, сигурноста и създаването на раб места. РЕФОРМИ!!!

 30. 30 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 714 Неутрално

  кривото прави панахида на бившата си любовница с поредния неомарксистин, за когото орбан и качински са лоши, а макарон и берлинската ханъма са светци. докато продължава пълненето на европата с паразити, чиято издръжка струва миларди, хората ще започнат да се противят и то по-осезателно.

 31. 31 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 274 Неутрално

  "Глобализацията измъкна стотици милиони от бедността. Проблемът бе, че те бяха в Индия и Китай, не във Франция, Полша, Великобритания и САЩ."

  Именно.Вече 20 години тече процес на преразпределяне, при който средната класа в западните общества става по-бедна, за сметка на Африка и Азия.Съвсем съзнателен процес, за увеличаване на потенциалните клиенти на мултикорпорациите..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 32. 32 Профил на ebre
  ebre
  Рейтинг: 53 Неутрално

  "Оставихме нацията на националистите ... Либерален патриотизъм е задължителен - трябва да се използва и в нашите страни,"

  Минута невнимание и някой заел свободната мисъл. Станахме малко социалисти, сега задължително трябва да станем и малко националисти и ще ги избутаме пак. Грешката е в ляво/дясно, но никога при нас. Точно по този път ще намерим проблема на Европа и ще го решим.

 33. 33 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3361 Неутрално

  До коментар [#8] от "penetrating":

  Съгласен, например страненето на Полша с Украйна. Полша имаше 83% частна собственост в селското стопанство, 17% в сферата на услугите, добро ядро за малкия и средния бизнес и лобистка позиция на Запад с над 18 милиона от полски произход. Вътре в страната имаше все пак известна политическа дискусионност, с поне три партии и период от десетина години на подготовката на кадрите на Солидарност за поемане на властта.
  Украйна беше част от съветската система с колхози и моно партийна система. Сиреч сравняват се ябълки и портокали :-)

 34. 34 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4198 Любопитно

  Че България, Румъния, Унгария и Полша ще станат нормални държави, а "нормални" означава "придвижване към Запада,"
  =========
  Каква подигравателна ирония....
  Придвижването на тия страни към Запада е равностойно на тяхната гибел......
  Всъщност в момента сме свидетели на тоя процес.....

  Bukalemun
 35. 35 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 274 Весело

  "Отварянето на вътрешните граници (без работа по укрепване на външните) пък доведе до оплаквания на британци мюсюлмани от Азия от "гадните чужденци" от Европа. "Не става дума за расизъм, какъвто ако идвате от Пакистан или Бангладеш, сте преживели. Става дума за битка за училища, болници и работни места. ""Само това коментирайте. Очевидният расизъм на пакитата в Англия (новите англичани) срещу "гадните чужденци"не бил расизъм. Истината и либералите хич не си подхождат.
  —цитат от коментар 24 на Jesuit


  Всъщност пакитата и бангладешците изглежда са новите либерални патриоти, за които говори статията. Те обаче не са расисти, според либералните разбирния.
  Сигурно са 2-ро поколение англичани, но вече определят кои са "гадните чуждинци".
  Либералите пак разделят обществото.

 36. 36 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  (Унгарският премиер) Виктор Орбан казваше: "Европа е нашето бъдеще." Сега казва: "Ние сме бъдещето на Европа." Нормите за него не трябва да се движат от запад на изток, а от изток на запад - от хора не като Хелмут Кол и Франсоа Митеран, а като Орбан и (лидерът на управляващата партия в Полша Ярослав) Качински."- край на цитата.


  Вижте каква манипулация са извършили в еврейската либерална медия. Орбан не е против идеите на Митеран и Хелмут Кол. Напротив, Орбан харесва тяхната Европа. Орбан е против идеите на Меркел и Макрон, които безкрайно са се отдалечили от идеите на Митеран и Кол. Орбан и Качински искат да върнат обратно старата Европа, Европа на Митеран и на Кол.
  Вижте еврейската хитрост, не противопоставят Орбан и Качински на Меркел и Макрон, ами ги противопоставят на Митеран и Хелмут Кол. Врътката е, че Европа на Макрон и Меркел е противоположна на Европа на Митеран и Кол. Европа претърпя такава трансформация в идеологически, политически и ментално, че не остана здрав разум. Здравият разум е в Полша и Унгария и затова е дошло време Западна Европа да се учи от Централна Европа.

 37. 37 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  "Оставихме нацията на националистите"-край на цитата


  Ега ти дълбоката мисъл! Оставихме риболова на рибарите. Оставихме здравеопазването на лекарите. Оставихме образованието на учителите. Оставихме отбраната на военните.
  На кой трябва да бъде оставена нацията? На антинационалистите? На глобалистите, чиято цел е разрушаване на нациите? На интернационалистите, със същата цел разрушаване на нациите? Единствените, които се грижат за нацията са националистите.

 38. 38 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 493 Весело

  Дневник,
  Поне си изчиствайте редакционните бележки!
  "Освен това "понякога трябва да се случи лошото - нужна бе Европа, за да видя море от хора с европейски знамена" - 700 хил. души, сред тях и млади, с европейски лозунги. ДАЙ 5-6 реда КОНТЕКСТ? "В такива моменти хората осъзнават какво губят. ""

  ДАЙ 5-6 реда КОНТЕКСТ?

 39. 39 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2755 Неутрално

  Пак ляв плач.Няма проблем с демокрацията на Изток в ЕС.Просто тук няма как да минат неомарксистките идеологии като джендъризма и вкарването на имигранти насила.И най-лошото предстои.Именно,отгвърлянето на тези идеологии и в ЗЕ.И няма да е виновен Орбан или Качински или някой друг.Просто вървите против човешката природа,а човек има инстинкт за самосъхранение.Няма как да превърнете извращението в норма,а нормата в извръщение.

 40. 40 Профил на ba
  ba
  Рейтинг: 307 Неутрално

  Искахме не дънки и касетофони, искахме свобода и право на личен живот. Постигнахме ги, макар и извън България. Искахме да изхвърлим простаците и необразованите от управлението на държавата - не стана, същите които бяха надзиратели в коминистическия затвор България станаха депутати и управленци. Искахме да се откъснем от азиатската хватка на Русия - направихме го полвинчато и още страдаме от това. Искахме да осъдим продажните рубладжии и ченгета - не успяхме и те разрушават хубавата ни държава.
  А Европа има други проблеми, нормални за реалните демократични държави.
  Слава Богу че успяхме да се върнем в Европа и че сме в НАТО, та това ни спасява да не сме обратно в “рибешката супа”.

 41. 41 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2755 Неутрално

  До коментар [#35] от "Jesuit":

  Ама нали се сещате,че пакитата в ВБ гласуват за лейбъристите,не за консрваторите.Винаги имигрантите или техните деца гласуват за левитв партии.И това е естествено-те са ползватели ,искат да им се "дава" .Затова и така усърдно се рекламират от всякакви леви медии като Дневник.

 42. 42 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3361 Любопитно

  До коментар [#40] от "ba":

  Аналогията с рибешката чорба и аквариума май не е много подходяща в културно отношение. От казана с рибешка чорба в аквариума? А защо не в открито море?

 43. 43 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2755 Неутрално

  До коментар [#19] от "man_un":

  Кой е сметнал,че ЗЕ е 100 години пред ИЕвропа?!И,че ЗЕ може да се движе непременно само напред?!Щото като отида в някой квартал на Приж или Лондон,някакси се съмнявам?!

 44. 44 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2286 Неутрално

  Тимъти Гартън Аш е сред западните изследователи, които ни разбират относително добре, защото сме били в тяхната сфера на изследвания

 45. 45 Профил на qig54599146
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 3039 Неутрално

  Новите либерали са победилите комунисти | СЕГА
  https://www.segabg.com/category-observer/novite-liberali-sa-pobedilite-komunisti

 47. 47 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  До коментар [#44] от "selqnin":

  И защото е женен за полякиня.
  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 48. 48 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6009 Весело

  До коментар [#33] от "daskal1":

  :) Така е

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 49. 49 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 3039 Неутрално

  Проблемът на неолибералите е, че си мислеха че новият глобален строй ще настъпи от само себе си, подобно на комунизма, за което е достатъчно само малко медийна пропаганда. Междувременно те пропуснаха че така наречените националисти и популисти взеха да надделяват заради натрапчивото усещане за клокочеща действителност, случваща се под повърхността на неолибералния европейски каймак. По този начин лявата и дясна неолиберална европейска номенклатура е на път да загуби благоденствието и спокойствието си така, както партийната номенклатура у нас ги загуби през 1989 г.

 50. 50 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2040 Неутрално

  "Веднъж срещнах Путин през 1994 г., ...той бе на голяма германо-руска конференция.
  Не беше никой - помощник на кмет"
  >>> Помощник кметът на втория по големина град на Русия бил "никой". Той и Борис Джонсън беше "никой" -кмет на град, ама какви хубави работи свърши.

  "The glory of God is intelligence"
 51. 51 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#43] от "yanne":

  Айде, за теб ще направя изключение и ще опитам да отговоря. Няма нужда от смятане. Нека вземем за сравнение производството на коли, мотоциклети и велосипеди. Значи, сравняваме ЗЕ и ИЕ. Развитието на двете са зесегнати от икономически анализатори и от двете страни на Стената. Само за пример, развитието на автомобилната индустрия в следвоенна Германия, на изток Трабант и Вартбург, на запад в Щутгард, избирай си сам. Не е само това и ти го знаеш, но се чудя що го правиш на въпрос. Последно, кажи ми кой събори Стената-ГФР да се присъедини към ГДР или обратното. Не са 100 години, много повече са, но да не се формализираме. За Америка няма да говорим. А ти освен в квартали на Париж и Лондон можеш да идеш и в квартали на София, Пловдив или Кюстендил. Разликата не е голяма. Но говорим за друго.

 52. 52 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3361 Неутрално

  До коментар [#50] от "тулса":

  През 1994 Путин осъществява скок в кариерата си като основен "перач на пари" за семейство Собчак, официално Шеф на Комисията за Международно Сътрудничество на града. Той е обвинен от двама членове на градския съвет, че е "изпрал" 93 милиона долара от разрешения за износ на метали срещу помощи от храна, които никога не са получени. немците разследват, но Собчак си го харесва и го издига, като го взема със себе си в Москва през 1996 , когато загибва кметските избори
  https://web.archive.org/web/20070927010325/http ://www.rusnet.nl/news/2003/05/19/print/report03.shtml

 53. 53 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1128 Любопитно

  До коментар [#19] от "man_un":

  ,,Тъй че соцевропа г.за си да скъса, не може да навакса загубеното за тоя 20-30г. период, просто няма как. Дали сме били наивни, може би.”

  Интересно как Чехия и Словения са достигнали нивото на западна Европа?

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 54. 54 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  Да, невидимата ръка на пазара не е панацеа и не решава всички проблеми автоматично. Нужни са лидери с харизма и със социално мислене. Иначе популистите, които не правят много, но казват "да" на всяко искане, даже на най-фантастичното, ще ни заведат там, дето всъщност никой не иска да се види.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 55. 55 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1453 Гневно

  До коментар [#34] от "eti mehter":

  ........нещо зе да ми писва от целия , тоз ТЙРЮКГЮВЕДЖ........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 56. 56 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2040 Неутрално

  До коментар [#52] от "daskal1":
  Обвиненията срещу Собчак са по-скоро резултат от борбата за власт и разни интриги.
  Помня ярките му изяви във Върховния съвет, където той беше един от най-активните опозиционери на съветската власт и представител на либералите. Преди мислех, че петербургската команда(Медведев, Козак, Чубайс, Наришкин, Греф).. е дело на Путин, но сега установявам, че кръстник е бил шляхтича, професор доктор А. Собчак.
  На гроба му имало паметник от известния скулптор Михаил Шемякин.
  http://www.thimble.ru/pict1/p45.jpg
  Твоят линк нещо не ми се отваря..., но ето един от мене за биографията на Собчак.
  http://fb.ru/article/272188/anatoliy-sobchak-biografiya-i-lichnaya-jizn

  "The glory of God is intelligence"
 57. 57 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4169 Неутрално

  Тимъти Гартън Аш е сред западните изследователи, които ни разбират относително добре, защото сме били в тяхната сфера на изследвания
  —цитат от коментар 44 на selqnin


  И ако той не схваща от къде идва основната опасност за Европа , какво остава за другите западни изследователи , които са глупави и наивни до инфантилизъм. На нивото на нашите форумни мурзилки.
  Жалка работа.

 58. 58 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 1993 Неутрално

  И ако той не схваща от къде идва основната опасност за Европа , какво остава за другите западни изследователи , които са глупави и наивни до инфантилизъм. На нивото на нашите форумни мурзилки.
  Жалка работа.
  —цитат от коментар 57 на tacheaux


  Естествено, че няма да схваща. Той е учен, учените в политология, социология и пр. подобни хуманитарни науки свързани с човека и неговото поведение обикновено нищо не схващат.

 59. 59 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4198 Любопитно

  Либералните интернационалисти, прекарали като него много време в Източна Европа, започнаха да гледат отвъд континента – той сам цитира заглавия на трудовете си като "Свободният свят" и непреведената му на български Free Speech (условно "Свободното слово") за глобалната свързаност.
  =========
  Ето го и несъответствието......
  До искало им се на някакви интернационалисти да правят сравнения от хиляди километри.....
  Вие ли ще кажете, бре умнокрасавци...... интернационалисти......

  Bukalemun
 60. 60 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4198 Разстроено

  До коментар [#55] от "kesh":

  нещо зе да ми писва от целия , тоз ТЙРЮКГЮВЕДЖ........
  =========
  И знаеш ли къде е кофтито на цялата тази работа.....?
  Хаби се ценно време......
  Всъщност инициаторите на това не искат тия държави да бъдат тотално затрити......
  Целта им е, те да са полу мъртви колониални и зависими територии.
  А това е вече направо нова тенденция в нео колониализма на 21 век....

  Bukalemun
 61. 61 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1889 Неутрално

  Напоследък има ясна тенденция либералните автори на "анализи" да сменят жанра в посока от панегрик към панихида. И има защо.

 62. 62 Профил на Коце Слаев
  Коце Слаев
  Рейтинг: 315 Неутрално

  Само на мен ли ми се стори, че видният британец Т. Г. Аш в цялата статия се оправдава за Брекзит и сочи само с пръст ЕС като виновник за него?!

  "Миналото е понятно за нас само в светлината на настоящето и можем напълно да разберем настоящето само в светлината на миналото." - E. H. Carr
 63. 63 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 396 Неутрално

  До коментар [#18] от "balgariez":

  "Пич",
  Що не прочетеш например историята на хартията в Уикипедия? Да се убедиш колко не си прав. Голям откривател се извъди.

 64. 64 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Не е рибена супа, шкембе чорба е...
  И да - патриотизма не бива да е изненада, след африканските и други подобни навлизащи /за малко да напиша навлеци/

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK