Гебрев пред "Гардиън": Не знам дали е идвал агент на ГРУ, но едва не умрях

Емилиян Гебрев след пресконференция в Министерския съвет, 10 октомври 2017 г.

© Николай Дойчинов

Емилиян Гебрев след пресконференция в Министерския съвет, 10 октомври 2017 г.Дали агент на ГРУ е бил тук или не, не знам. Но едва не умрях." Това казва в интервю за "Гардиън" бизнесменът Емилиян Гебрев седмица след информацията на българските власти, че се разследва участието на руския гражданин Сергей Федотов в отравянето му през 2015 г.


Мъжът, когото сайтът Bellingcat идентифицира като Денис Сергеев, предполагаем агент на руското военно разузнаване (известно като ГРУ), е посетил България през април 2015 г. и е бил в страната по времето, когато Гебрев бе в кома.


Британският вестник разказва, че негов екип е осъществил серия срещи с 65-годишния Гебрев в София. Той е убеден, че е бил отровен, но няма идея как е възможно да е на прицел на ГРУ. "В това няма смисъл. Дали агент на ГРУ е бил тук или не, не знам. Но едва не умрях."
Твърди, че не забелязал нищо подозрително в часовете и дните преди момента, в който усетил симптомите. Така или иначе не обръщал много внимание на каквото и да било, тъй като жена му починала месец по-рано. На 27 април, след като "работил като хлебарка" в офиса си, без да е закусвал или обядвал, отишъл на вечеря с двама дългогодишни бизнес контакти от Полша в ресторант в София и си поръчал риба. Когато се прибрал, започнали да го сърбят очите.


Следващата сутрин шофьорът му му купил капки, но положението се влошило. Той настоявал да отиде на предстояща вечеря по работа с други контакти от Полша и с двама руски граждани (чиято самоличност не е споменал и пред "Гардиън", уверявайки, че имената са известни на прокуратурата). По време на вечерята обаче със зрението му започнали да се случват странни неща, после започнало повръщането и състоянието му рязко се влошило, продължава вестникът.


След като дошъл в съзнание, му било казано, че синът му и директор на една от компаниите му също са били отровени и са изпаднали в кома. Тъй като нямало големи възможности за тестове в болницата, където бил приет (става дума за Военна болница), поръчал да ги направи финландска лаборатория, която е едва от двете лицензирани за тази дейност в Европа и установила наличие на органофосфати. (В първия текст на Bellingcat по темата се обясняваше, че лабораторията "Верифин" на Университета на Хелзинки е открила в урината на Гебрев "следи от два различни фосфата... Единият е силен пестицид, а другият е неразпознаваем със стандартните средства за тестване на химически оръжия".)


"Гебрев винаги ги побеждава"


Бившият министър на отбраната Бойко Ноев, близък приятел на Гебрев, е скептичен, че той може да е бил отровен от ГРУ. Пред "Гардиън" обаче обяснява, че Русия от години се опитва да придобие контрол върху разрешителни в българската оръжейна индустрия: "Русия иска да сключи сделки за оръжия в Африка и Азия, където Гебрев винаги ги побеждава." Според Ноев липсата на интерес на властите към отравянето (случаят е приключен, без да се установи покушение) е била резултат от "умишлен" опит да се прикрие случилото се.


Самият бизнесмен твърди, че опитът да бъде отстранен може да е свързан с плановете му да придобие дял в оръжейния завод "Дунарит" в Русе. "Тогава започнаха проблемите. Някой не беше особено доволен", смята той. "Гардиън" допълва, че други събеседници обясняват случая като "вътрешнобългарски" спор, в който враговете на Гебрев са потърсили помощ от Русия. Гебрев обаче твърди, че не е работил с Русия, нито с руски партньори или посредници - имал е договори са с Украйна, но "незначителни, за малки суми, но нискотехнологични".


Припомня се и че Гебрев е потърсил прокуратурата няколко месеца след атаката в Солсбъри, защото се чудел дали има сходство между неговия случай и отравянето на Сергей и Юлия Скрипал. "Когато стана, не си го и помислих, но през октомври говорех за това с приятел и изведнъж се зачудих."


За британския вестник премиерът Бойко Борисов е казал, че българските власти "веднага са влезли в контакт с британските партньори по всички законови канали". След това единственият контакт на Гебрев с властите миналата седмица е била среща с прокурор за "15 или 20 минути", казва самият Гебрев.


Неизвестните


За Гебрев се оказва предизвикателство да си спомни подробностите около предполагаемото отравяне, пише "Гардиън". Когато вижда снимка на човека, идентифициран от Bellingcat като Сергеев, Гебрев казва, че не го разпознава.


Изданието цитира и експерта по химически оръжия и бивш офицер от британската армия Хамиш де Бретън-Гордън с думите, че макар заключенията на финландската лаборатория да не са били категорични, Гебрев вероятно е бил отровен с пестицид, а не с химическо оръжие. "Токсичността на пестицидите, сравнени с нервнопаралитично вещество, е минимална, но все пак е достатъчно лесно да причини смърт."


Странно е и твърдението на Гебрев, че той, синът му и бизнес партньорът му не са се срещали в дните преди отравянето, отбелязва накрая "Гардиън". Двамата мъже се разболели три дни след него. "Седнахме заедно и опитахме да разберем как е могло да ни се случи, но не можахме."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK