"Новичок", VX, VG... какви са тези отрови

"Новичок", VX, VG... какви са тези отрови

© ReutersПокрай разследването за покушение през 2015 г. срещу оръжейния търговец Емилиян Гебрев се появиха спекулации за това, че е бил отровен с "Новичок". В действителност всички медии и разследващи групи, сред които и "Капитал", говорят само за вероятност да е било използвано вещество, с което се смята, че в бившия СССР е създавано нервнопаралитично оръжие от групата "Новичок".


Какво разказа Гебрев пред лондонския "Гардиън" за преживяното след отравянето можете да прочетете тук.


В последния си брой "Капитал" посочи, че при изявлението си главният прокурор Сотир Цацаров е споменал хлорпирифорс - "най-малко вероятното от всички вещества, които може да са предизвикали отравянето на Гебрев, сина му и технологичния директор на "Емко". Цитирани са резултати от анализите на финландската Verifin - една от само двете лицензирани за подобна дейност цивилни лаборатории в Европа - в които се изброяват 13 вещества и съединения. От тях забранени в ЕС са 11 и 1 е контролирано от Конвенцията за химическите оръжия. Единственото останало е позволено и точно то е посочено от главния прокурор. Но за да е токсичен, хлорпирифорс трябва да се погълне в огромни количества - в рамките на 80-100 грама. Далеч по-отровно е "Амитон", при което смъртоносната доза е подобна на тази при зарина.


Източник на групата Bellingcat казва, че финландската лаборатория обичайно държи пробите поне 5 години и тази на Гебрев все още би могло да се подложи на повторен анализ по негова молба и да даде по-подробен отговор по хипотезата за "новичок".
Понеже създатели на съветското оръжие твърдят, че то умишлено е направено така, че да се прикрива като пестицид за индустриални цели, ви представяме описание каква е разликата между "новичок", използвания неотдавна за покушение VX и защо е забранен "Амитон".


"Новичок" на крачка от забраната


"Новичок" е условно наименование за група бойни нервнопаралитични вещества, за които се твърди - включително от някои от създателите им - че са разработвани в бившия СССР през 70-те и 80-те години. Целта е била те да са достатъчно ефективни, но трудно да се откриват, защото съставките им са с двойна употреба.


Според американския експерт Ейми Смитсън четвъртото поколение "новичок" е направено от агрохимикали, за да може да бъде прикривано от легитимни индустрии. Групата не е забранена от Конвенцията за химическите оръжия от 1992 г. (влязла в сила на 29 април 1997 г.).


Едва преди месец "Ройтерс" съобщи, че е включена за пръв път в забранителен списък. Той ще влезе в сила, ако 90 дни никоя страна член на Организацията за забрана на химическите оръжия не отправи възражение. Създаването на химически оръжия е забранено от конвенцията, която Москва е подписала.


Отрова за брата на Ким


Анализатори казват, че "новичок" продуктите са 5-10 пъти по-смъртоносни от по-познатите и разпространени VX и зарин. И двете вещества са използвани срещу хора, но VX е доста по-токсичен и устойчив. VX е съкращение от "отровно вещество Х" (venomous agent X) и традиционно има форма на мазна течност с цвят на кехлибар. Именно заради устойчивостта си като оръжие за масово унищожение той е смятан за средство, което пречи замърсен район да може да се използва продължително време. Точката му на кипене е почти 300 градуса по Целзий, а на замръзване - минус 51 градуса. Създаден е в британската военна лаборатория в Портън Даун през 50-те години.


Последният световно известен случай на убийство с VX е точно преди 2 години - на 14 февруари 2017 г. Това е покушението на летището в Куала Лумпур (столицата на Малайзия) срещу Ким Йон-нам - полубрат на севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Две жени го нападнаха и намазаха лицето му с гел и той почина по пътя за болницата. В тялото му бе открита концентрация, 1.4 пъти по-висока от смъртоносната доза от 0.142 милиграма на килограм телесно тегло. Отровата действа много по-бързо през лигавиците и бе попаднала и в окото му.


Веществото от Втория списък


От същата група на органофосфатните съединения е веществото VG, също разработено през 50-те години като инсектицид. То е отровно (смъртоносно при 0.172 милиграма на килограм) колкото зарина, т.е. около 10 пъти по-малко от VX, и е известно на Запад още като "Амитон" (Amiton) или "Тетрам" (Tetram) в бившия СССР. Вече не се използва в земеделието, тъй като е твърде опасно за хората заради нервнопаралитичния си ефект. В САЩ е определено като изключително опасна субстанция, подлежаща на строга регулация за докладване от местата, където се произвежда, съхранява или употребява в значителни количества.


"Амитон" е вещество, включено в т.нар. Втори списък на Конвенцията за химическите оръжия. В списъка попадат съединения, които могат да се използват като химическо оръжие или като съставки за такова оръжие (те са описани в други два съставни подсписъка). Производството и съхранението им не е забранено, но понеже те почти нямат приложение извън военните цели, от тях законно може да се създадат много малки количества. Производството задължително се декларира пред Организацията за забрана на химическите оръжия, подлежи на механизъм за проверки и е забранено да се изнася в страни, които не са подписали и ратифицирали конвенцията.


В Конвенцията за химическите оръжия има и трети списък - за вещества, които би могло да се използват като такива оръжия, но и също така имат масово индустриално приложение.


"Амитон" и днес е смятан за силно отровен, особено когато се погълне. За пожарните команди има специални инструкции при работа на места с негово присъствие, тъй като при загряване отделя отровни изпарения. Токсични газове може да се отделят и когато веществото бъде залято от вода от противопожарна инсталация. Такава вода, преминала през "Амитон", също е отровна.


Ефектът може да се забави до 12 часа


Ефектът от излагане под въздействие на "Амитон"/"Тетрам" може да се забави до 12 часа. Симптомите обикновено са потене, свиване на зениците, заобикалящата среда започва да изглежда "разфокусирана", главоболие, гадене, силна отпадналост, мускулни спазми, припадъци и кома.


Възможни са психическо объркване и психоза (включително с халюцинации), силно отделяне на слюнка, повръщане, анорексия, разстройство и болка в коремната област.


При поглъщане пулсът може да се забави, а след контакт с кожата да се ускори. Реакцията може да включва повишаване или понижаване на кръвното налягане, включително последователната им смяна на чести интервали. Дихателните проблеми се простират в спектъра от недостиг на въздух до респираторна парализа.


При особено тежки случаи на отравяне с "Амитон" се налага обеззаразяване на мястото, поставяне на пострадалия на животоподдържащи системи и носене от спасителния персонал на защитни облекла и противогази.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1407 Весело

  Всичките тези отрови са много страшни. Най-често се прикриват в салати, марули, репички, кисели краставички и царска туршия.
  Винаги са някакви соли, най-често нитрати. Най-силната съдържа огромно количество "амониев нитрат", а всички знаем в коя държава на нитрата казват "селитра"! Т.е. за всеки непредубеден е ясно кой влага тези вфвдни вещества в храната на жертвите!
  Затова трябва да последваме призива на Атлантическия съвет и да поискаме поне трима дипломата да бъдат изгонени като персона нон грата, а шефът на ДАНС и главния прокурор да подадат
  НЕЗАБАВНА #ОСТАВКА!!!

  Бог да благослови Америка за България!
 2. 2 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1407 Весело

  Всичките тези отрови са много страшни. Най-често се прикриват в салати, марули, репички, кисели краставички и царска туршия.
  Винаги са някакви соли, най-често нитрати. Най-силната съдържа огромно количество "амониев нитрат", а всички знаем в коя държава на нитрата казват "селитра"! Т.е. за всеки непредубеден е ясно кой влага тези вфвдни вещества в храната на жертвите!
  Затова трябва да последваме призива на Атлантическия съвет и да поискаме поне трима дипломата да бъдат изгонени като персона нон грата, а шефът на ДАНС и главния прокурор да подадат
  НЕЗАБАВНА #ОСТАВКА!!!

  Бог да благослови Америка за България!
 3. 3 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 962 Неутрално

  Мдааа....тоз Новичок ще е английско производство. Ама не са го доизкусурили нещо.

 4. 4 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Дааа, хлорпири... , било единственото, дето било разрешено. От 12 възможни. И Цацата него спомена. Както , крушовата му градина, дето я взе от собствениците, и я продаде като индустриален парцел. Щото е бил градски съдия. Това се разбра още като го назначаваха.
  И тоя крадец определя /практически е несменяем за седем години/ кой да бъде подведен под отговорност в България. Той коли, той беси.
  Боко се бои от него, като цигане от стражар.
  А ние си мислим, че избираме нещо си.

 5. 5 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1367 Любопитно

  Но за да е токсичен, хлорпирифорс трябва да се погълне в огромни количества - в рамките на 80-100 грама.
  —цитат от коментар 0 на статията


  Интересно за да умреш от въпросното химично съединение, трябва да раздаваш на противника чаши, от които да отпиват по 80-100 грама на калпак, та да се гътнат!
  И на това му казват "бойно отровно вещество"?!?
  Пустия "новичок", вече може да го пуснат в аптеките за борба с листните въшки.
  Тя отровата против мишки или хлебарки е по-ефективна, отколкото "БОВ-Новичок!

 6. 6 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4223 Весело

  И всичкото мурзилаж, веднага на амбразурата!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 7. 7 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 426 Неутрално

  радва ме как руските слуги пищят от кеф, че руски шпионин организира атака с БОВ на територията на територията

  сибирските роби, демек, пляскат на робовладетеля си

 8. 8 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  "Новичок", VX, VG... какви са тези отрови
  ----------------------------------------------------------------

  Това са страшни отрови. Най-страшната е "новичок". Отличава се от другите с това, че ако отровеният с VX умира за минути, то отровените с новичок, който е десет пъти по-мощен от VX, припадат, но след това не умират. Съживяват се чудодейно и започват да дават интервюта.
  Единственото условие това чудо да се случи е отравянето да е в района на Солсбъри/ Портън Даун. По една случайност там се намира английският център за създаване и производство на БОВ. Но това, разбира се, е чиста случайност. Чиста случайност е че пак там са изследвани пробите от отровите, убили Г. Марков и Литвиненко. И не, не - калпавият новичок няма нищо общо с лабораторията там! Както вече казах - съвпадението е чиста случайност!

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 9. 9 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1957 Неутрално

  Какво означава думата "новичок"?

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 10. 10 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1190 Весело

  Какво означава думата "новичок"?
  —цитат от коментар 9 на Полковник за европейско развитие на България


  На български очевидно означава "левак". Който е десет пъти по-силен от всички известни досега БОВ, ама така и не успява да отрови дори целенасочено атакувана конкретна жертва.Представям си колко левашко ще е , ако атакуват не целенасочено, а просто така, масово - всеобща диария и после липса на тоалетна хартия в атакувания регион....Страшни поражения ще са!

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 11. 11 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3751 Неутрално

  До коментар [#9] от "Полковник за европейско развитие на България":

  Нещо новопроизведено. понеже има над 100 разновидности е било трудно да се даде име. Други въпроси? Отговарям професионално, без политически пристрастия. те са тъпи при такива моменти...

 12. 12 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1939 Любопитно

  "Новичок" в превод е новак, новобранец, новопостъпил.
  С това наименование са наречени група от над 100 бойни отровни вещества с различна степен на действие и последействие. Един от примерите за употребата на вещество от групата, но със забавено действие, е ликвидирането на полевия командир Амир ибн ал-Хатаб. Веществото е подействало 2 дни след попасането в организма му. Повече подробности:

  https://www.ridus.ru/news/268621

  https://www.warchechnya.ru/likvidatsiya-hattaba-odna-iz-samyh-uspeshnyh-operatsij-spetssluzhb/

  Генерал Сандокан с двата МИГ-а
 13. 13 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  Тука прозира дългата ръка на Оранжевия:

  "On March 29, 2017, EPA Administrator Scott Pruitt denied a petition to ban chlorpyrifos. However, on August 9, 2018, the U.S. 9th Circuit Court of Appeals ordered the EPA to ban the sale of chlorpyrifos in the United States within 60 days, though this ruling was almost immediately appealed by Trump administration lawyers"

  https://en.wikipedia.org/wiki/Chlorpyrifos

 14. 14 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 577 Неутрално

  До коментар [#3] от "von_seeckt":
  Може би град Анапа се намира във Великобритания , защото единия от създателите на новичок живее там и от както започна да дава интервюта му се случват доста неща .
  Миналата година го блъсна кола , а сега започнаха да го обвиняват в педофилия .
  https://www.bbc.com/russian/news-47249624.
  https://polit.ru/news/2018/04/25/uglev/

 15. 15 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#1] от "Günther":Гюнти, да ти напомня,че селитрата е як експлозив.. Гърми страхотно след инициираца запалка. Без запалка само гори. Освен това я добавят в саламите за да има месото червен цвят.
  А,бе полезно вещество за различни цели. Само за не ги объркаш.

 16. 16 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#9] от "Полковник за европейско развитие на България":Какво означава думата "новичок"?

  Такъв като тебе - цепеняк.

 17. 17 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2211 Любопитно

  "VX е съкращение от "отровно вещество Х" (venomous agent X) и традиционно има форма на мазна течност с цвят на кехлибар. Именно заради устойчивостта си като оръжие за масово унищожение той е смятан за средство, което пречи замърсен район да може да се използва продължително време. "

  Дръжката на Скрипал не беше ли намазана с "мазна течност"? Колко време след намазването полицаят, дето беше отровен, е барнал дръжката - два дни, седмица? Онзи флакон "Нина Ричи" с какъв кехлибарен цвят беше напълнен, та три месеца се въргаля в парка на влага и пек без да загуби убийствения си "аромат"?
  Нямаше ли някакво учение в Портън Даун три дена преди Скрипал и дъщеря му да ходят да ядат пица? Защо английският вече шпионин Скрипал се намира в Солзбъри? Каква мисия е изпълнявал - преводач в Портън Даун или съветник/организатор на други "осветени" руски шпионки-химици от британското слънце?

 18. 18 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3831 Гневно

  " Последният световно известен случай на убийство с VX е точно преди 2 години - на 14 февруари 2017 г. Това е покушението на летището в Куала Лумпур (столицата на Малайзия) срещу Ким Йон-нам - полубрат на севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Две жени го нападнаха и намазаха лицето му с гел и той почина по пътя за болницата. В тялото му бе открита концентрация, 1.4 пъти по-висока от смъртоносната доза от 0.142 милиграма на килограм телесно тегло. Отровата действа много по-бързо през лигавиците и бе попаднала и в окото му."

  Отвратително покушение, организирано от севернокорейският лидер спрямо собственият му полубрат чрез предани фанатички, без значение, че този полубрат просто е искал да се дистанцира от режима и да живее живот на нормален човек - не може, не е позлволено ! Диктаторите изпитват перверзно и престъпно удоволствие да всяват страх у другите какво ги очаква ако не са с тях и техния режим !

 19. 19 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3751 Весело

  До коментар [#18] от "samoedin":

  Ве хикса от британците ли е взел? Все пак от производителя е най-евтино...

 20. 20 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 4112 Неутрално

  До коментар [#9] от "Полковник за европейско развитие на България":

  Какво означава думата „новичок”?

  Нежна
  Отрова за
  Всеки,
  Изневерил на
  Чистата
  Обич на
  Кремъл

 21. 21 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1190 Любопитно

  Имам странното усещане, че посочването на някои очевидни факти засяда на гърлото на изявените джазови продуценти във форума на Дневник.....защо ли?

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 22. 22 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1190 Любопитно

  До коментар [#9] от "Полковник за европейско развитие на България":Какво означава думата „новичок”?НежнаОтрова заВсеки,Изневерил наЧистатаОбич наКремъл
  —цитат от коментар 20 на Fiji


  Страхотно поетическо виждане за нещата! Странно - няколкото мили на новичока от лабораторията в Портън Даун липсват....

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 23. 23 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3831 Весело

  До коментар [#19] от "Велков":

  " Ве хикса от британците ли е взел? Все пак от производителя е най-евтино..."

  Чакай да питам севернокорейският диктатор и ще ти кажа.....

 24. 24 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1190 Любопитно

  До коментар [#19] от "Велков":" Ве хикса от британците ли е взел? Все пак от производителя е най-евтино..."Чакай да питам севернокорейският диктатор и ще ти кажа.....
  —цитат от коментар 23 на samoedin


  А защо не попитате британците, все пак това БОВ е тяхно произведение?.....
  Ааааааа, сетх се защо не питате тях: защото, когато някой в Британия трови някого с новичок, такива , като Вас, питат руснаците, защото новичокът е техен, а не на британците от лабораторията в Портън Даун, която / по някаква случайност/ е на километри от инцидента ;)

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 25. 25 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2211 Весело

  До коментар [#23] от "samoedin":

  "Чакай да питам севернокорейският диктатор и ще ти кажа....."

  Виж му банковата сметка в HSBC или в Barclays. Или банковата сметка на Пордън даун в тия банки и ще разбереш кой Джеймс Бонд е намерил "фанатизираните" жени.
  Може да привикаш Нейно Превъзходителство Ема Хопкинс и да ѝ обясниш как е проспала "прането на мръсни пари".

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8955 Весело

  Русия препоръчва всеки неин верен войник да се държи нагло при споменаване на Новичок, химически атаки, Солсбъри, Скрипал и подобни. Колкото по-нагло, толкова по-добре :)
  Виждам има много верни войници на Русия :)

  До коментар [#20] от "Fiji":

  Поздравления за попадеинето :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 28. 28 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3831 Весело

  До коментар [#25] от "wanderer":

  "Виж му банковата сметка в HSBC или в Barclays. Или банковата сметка на Пордън даун в тия банки и ще разбереш кой Джеймс Бонд е намерил "фанатизираните" жени.
  Може да привикаш Нейно Превъзходителство Ема Хопкинс и да ѝ обясниш как е проспала "прането на мръсни пари"."

  Мислиш, че е трудно да намериш две безкрупулни фанатизирани последователки сред население на режим, чието единствено предназначение е да живее за да крепи неговата агресия и човеконенавист към другите ?
  А това, че имал открити банкови сметки в някоя от тези банки - ами " гнилият" Запад ли му ги е открил служебно или самия комунистически режим е пожелал да има таква точно там ?
  Какво означава " проспала прането на пари" ? Та то такова пране на пари се презюмира във всяко действие на подобни режими .....Какво очакваш да се предприеме срещу една ядрена държава, която държи от много години в заложник целия южнокорейски полуостров, че и Япония ? Ти какво би направил, освен констатацията за банковите сметки на режима де ? Ще му обявиш война ?

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  Всички филми които съм гледал от САЩ и Англия ...за боклука ...така ли??:)
  Та там Съветските /руските шпиони (понякога китайски) са невероятно умни. използват множество други хора ,ако се налага да ЗАЛИЧАТ някого. Тези руски ШПИОНИ ..идиоти ли са ? Нещо искам правилно да разбера . Веднъж са супер умни и избират президенти на САЩ , изкараха Англия от Европа , почти да съборят Макрон с жълтите жилетки. А се дънят така елементарно с едно пръскане от шише с парфюм. Този СКРИПАЛ ..е лежал 10 години в Руски затвор ( той издава всички руски агенти в Англия за пари) , защо не са го зачистили тогава? Дребни въпроси... но !:)

 31. 31 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2211 Неутрално

  До коментар [#28] от "samoedin":

  “Мислиш, че е трудно да намериш две безкрупулни фанатизирани последователки сред население на режим, ”

  “Две безкрупулни” е напълно достатъчно, не само за английското, но и за руското разузнаване.
  А фанатизирането, мотивацията става с тлъста банкова сметки, една от които е на производителя, Портън Даун.

 32. 32 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 609 Неутрално

  До коментар [#8] от "Манчо":

  Май, не си Манчо, а Мунчо от класика..

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK