"Ройтерс": България е задържала за 6 седмици доктор от Кувейт, загубил гражданството си

В отделните държави проявленията на липсата на гражданство са различни, но обикновено апатридите нямат право на образование, здравни услуги или трудов стаж. Снимката е архивна.

© Reuters

В отделните държави проявленията на липсата на гражданство са различни, но обикновено апатридите нямат право на образование, здравни услуги или трудов стаж. Снимката е архивна.Доктор от Кувейт, живял 12 години в България и останал без гражданство, е бил задържан от властите за шест седмици, след като е поискал да бъде изяснен статутът му, пише фондация "Томсън Ройтерс", в разговор с която мъжът отправя призив към властите да не се държат с хората без гражданство като с престъпници.


В материала се казва, че Саджер Ал Анези е от етническата група бидун. Тя обитава Кувейт, където наброява 100 хил. души, и Обединените арабски емирства, и нейните представители нямат гражданство и в двете държави - от дума, обозначаваща липса на гражданство (т. нар. апатриди). Кувейт твърди, че те са просто граждани на други държави.


След като Ал Анези се премества в България през 2007 г., започва образованието си и учи, за да стане сърдечен хирург. За "Ройтерс" докторът обяснява, че не можел да завърши университет в Кувейт, но получил паспорт от трета държава с подкрепата на родината си. Това му позволило да следва в чужбина и го отвело до България. Опитал да поднови паспорта си в "третата страна" (която не споменава), но тя отказала. Тогава поискал да бъде формално признат за човек без гражданство от България.
Когато обаче на 3 януари поискал да разбере какво се случва с молбата му, е задържан. "Държаха се с мен по-лошо, отколкото ако бях престъпник, но не знам какво е престъплението ми," казва Ал Анези за фондация "Томсън Ройтерс" в телефонно интервю. "Как може да заключвате хора само защото нямат гражданство?"


В капан


Българското вътрешно министерство така и не е отговорило на искане за коментар, изпратено в петък по обяд.


Ал Анези е бил освободен късно в петък. Мъжът, на 29 години, твърди, че е длъжен да се явява в полицията веднъж седмично и не може да работи. Според адвоката му Валерия Иларева има заповед за депортацията му, но не е посочено в коя държава трябва да бъде върнат и Анези се оказва хванат в капана на неизвестността.


Преди няколко години България въведе процедура, позволяваща на хората без гражданство да кандидатстват за формално признаване на статута си. Това създава възможност за разрешение за пребиваване и пътни документи.


Според Иларева истинският брой на задържаните надхвърля общо 130-те души без гражданство в документите на правителството. Причината е, че на тези хора често погрешно е била приписвана националност.


"Искам само лична карта"


Правни експерти, запознати със случая, отбелязват, че той е пример за уязвимостта на милиони хора без гражданство по целия свят, непризнати от нито една държава и лишени от основни права.


Макар да няма надеждни оценки за броя им по света, според статистики на ООН те може да са 10 млн. души. През 2014 г. организацията започна кампания, за да сложи край на случаите на хора без гражданство до 2024 г.


Междувременно Европейската мрежа за хора без гражданство, правозащитна организация, публикува доклад, в който критикува България за "сериозни пропуски", пише "Ройтерс". (На сайта на агенцията няма документ с подобна фраза, но пише, че последният доклад е от 2019 г.)


Директорът на организацията Крис Наш е цитиран с думите, че "Д-р Ал Анези е бил откъснат от работата си като доктор и заключен само защото няма националност. Историята му показва загубата на човешки потенциал, причинена от система с пропуски, която има нужда от спешно подобряване."


"Искам най-простото нещо - лична карта," казва Ал Анези. "Искам да продължа с обучението си. Не е много. Искам просто да се отнасят с мен като с човек." Обяснява, че баща му е роден в Кувейт, но няма гражданство. Майка му е гражданка на Кувейт, но жените не могат да предават гражданството си на децата според кувейтските закони.

Ключови думи към статията:

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на LiberalToTheBones
  LiberalToTheBones
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Булгаристан бейби. Странна милиционерско-чиновническа ориенталска култура..

  Nazis, commies, idiots, conservatives, preservatives... Stay away..
 2. 2 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  Интересно защо Кувейт не дава гражданство на тия хора? Арабския расизъм няма равен понякога. Така Саудитска Арабия не признава за хора шиитското си малцинство.

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2624 Неутрално

  България е за изгонване от ЕС! Как може да спира свободното движение на всякаква неиндетифицирана измет из Европа?! Това противоречи на евро...социалистическите принципи!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4768 Весело

  15000 евро, и от една бивша Агенция, щеше вече поне да е българин, поне...
  Арабска, "свидлива" история.

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 5. 5 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  Следване на буквата на закона, когато това е напълно безсмислено.
  Властта на дребният администратор да ти губи времето, прикривайки се зад закона, докато потърпевшият дозрее до идеята за подкуп.
  Добре, че вече не ми се налага да си имам работа с администратори.
  Това се оказа решаващ фактор, за да успея да спра пушенето.

 6. 6 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Ройтерс кои ги държеше?

  ротшилдите ли бяха?

 7. 7 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4623 Неутрално

  Хайде продължавайте да се оплаквате от Родината си! България никога няма да откаже гражданство по подобен начин!

 8. 8 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4623 Неутрално

  До коментар [#6] от "WWW":

  Не! Путин ги държи! И Ройтерс и Дойче Веле! Ротшилд държат Спутник и RT!

 9. 9 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4298 Весело

  Ах що не врътна един телефон на Каракачанина???

  klimentm
 10. 10 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Необяснимо. Става дума за качествен човек!

 11. 11 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1967 Неутрално

  а "Ройтерс" докторът обяснява, че не можел да завърши университет в Кувейт, но получил паспорт от трета държава с подкрепата на родината си. Това му позволило да следва в чужбина и го отвело до България. Опитал да поднови паспорта си в "третата страна" (която не споменава), но тя отказала. Тогава поискал да бъде формално признат за човек без гражданство от България.
  *
  Историята е доста неясна: получава паспорт от трета държава с подкрепата на родината си?! Коя е тази трета държава? Веднъж го признава за гражданин, след това му отказва паспорт? Какво може да направи България в този случай освен да настоява пред третата държава за реадмисия на човек, който веднъж е признат за нейн гражданин и снабден с паспорт?
  Не виждам никаква вина на българските власти в случая.

 12. 12 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 729 Неутрално

  "За "Ройтерс" докторът обяснява, че не можел да завърши университет в Кувейт, но получил паспорт от трета държава с подкрепата на родината си. Това му позволило да следва в чужбина и го отвело до България. Опитал да поднови паспорта си в "третата страна" (която не споменава), но тя отказала. Тогава поискал да бъде формално признат за човек без гражданство от България."

  Н четете скъпи колеги...как пък не ви направи впечатление, че докторът не иска да назове държавата , издала му паспорт???
  Та с този "паспорт", той е влязъл в България на 17 години и някак си скоротечно е научил български, че да завърши медицина(!), та чак и да стане кардиохирург...ама умолявам ви от Дневник, не се бъзикайте така с нас! От мнооого минути чета за т.нар. "бидуни", в преобладаващата си част са бедУини. Арабски етнос, който заради номадския си начин на живот, неграмотност и бедност не е успял да се вгради нито в Кувейт, нито в ОАЕ.
  Този младеж/доктор, на 29 години само си е позволил да влезе в България с фалшив паспорт, като гражданин на "трета страна", която той отказва да назове. И когато тази страна отказва да поднови паспорта му...чак тогава, той се обръща към българската държава с молба за гражданство! След цели 12 години нелегално пребиваване на тероторията/за него явно/ България!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 13. 13 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  Арабски простотии + балканска бюрокрация = двойно фатална констелация...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 14. 14 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 729 Неутрално

  Дневник, или сваляйте тази статия, или напишете като за средноинтелигентни! Няма как, едно лице, което е на 29 години да е успяло за 1-2 години да научи перфектно български, да бъде прието да следва медицина, да завърши за шест години като лекар по обща медицина и за една година да се излюпи като КАРДИОхирург!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 15. 15 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2022 Неутрално

  Ако момчето наистина е завършило и практикува в България, и ако няма извършени криминални деяния на територията на Родината или Кувейт, да му дадат гражданство. Все пак 12 години е живял в България, плюс това е лекар, специалност която чета че е кът. Няма лошо да се помогне на умен и талантлив човек.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 16. 16 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1967 Неутрално

  До коментар [#15] от "tsyrvulan":

  Въпросната история не е потвърдена, а преразказана от някаква си фондация, която се основава само на думите на потърпевшия и адвокатката му.

 17. 17 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1825 Весело

  Историята звучи като съшита с бели конци, но Дневник не пропуска да се изплюе върху България.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 18. 18 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 714 Неутрално

  ...живял 12 години в България...
  Ал Анези се премества в България през 2007 г., започва образованието си и учи, за да стане сърдечен хирург
  ...Мъжът, на 29 години....

  Тоест дошъл е на 17? И как е допуснат на наша територия 2007? И не - не трябва да се дават документи на човека. Той си има родина и тя е там където се е родил и където живеят родителите му.

 19. 19 Профил на Niraah
  Niraah
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Познавам млади бъдещи доктори, дошли в България, за лесни дипломи. Дано случаят не е такъв.

 20. 20 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Историята звучи като съшита с бели конци, но Дневник не пропуска да се изплюе върху България.
  —цитат от коментар 17 на Тюфлекчия


  а иначе страната е разкошна, всички човешки права са уредени в хуманен вид, правосъдие и образование работят отлично, а медицината води световния напредък. Да?

 21. 21 Профил на Вуду
  Вуду
  Рейтинг: 129 Неутрално

  На форумните расисти им пожелавам когато се налага сърдечна операция на детето им, не този човек да я прави, а Динката или Перата - техните хора, от които по-добри няма.

 22. 22 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 841 Неутрално

  До коментар [#15] от "tsyrvulan":Въпросната история не е потвърдена, а преразказана от някаква си фондация, която се основава само на думите на потърпевшия и адвокатката му.
  —цитат от коментар 16 на pamela


  Както пише в статията, на българското вътрешно министерство е дадена възможност да допълни картината, но "така и не е отговорило на искане за коментар, изпратено в петък по обяд".

 23. 23 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 841 Разстроено

  Следване на буквата на закона, когато това е напълно безсмислено.
  —цитат от коментар 5 на atmanpg


  Аз съм За да се следва буквата на закона. В случая, обаче или това не е станало, или "приетата преди няколко години процедура" не е обмислена, очевидно не работи и вече трябва да се ремонтира!

 24. 24 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 457 Весело

  "Искам само лична карта"

  Аз съм още по-скромен. Искам само зелена карта.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 25. 25 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 457 Весело

  Следване на буквата на закона, когато това е напълно безсмислено.
  —цитат от коментар 5 на atmanpg


  Те от АБЧ отхвърлиха този принцип, пък виж ко стана.
  Няма угодия ейй.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 26. 26 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 841 Неутрално

  нищо ново на територията

 27. 27 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  На всички прехласнати по факта, че този човек бил лекар и сме имали нужда от лекари - тогава да му дадат документ за жителство в България, но не и паспорт/лична карта. Просто защото ще изчезне яко дим.

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 28. 28 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Еми нормално е държавата да е предпазлива към хора, които са мургави, носят арабско име и са с брада, показваща принадлежност към исляма. Нищо лично, както се казва, ама някои така изглеждащи индивиди правят атентати, участват в джихад в други държави, тъй че няма лошо в това да сме предпазливи.

 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8348 Неутрално

  Хубаво е, че почват да ни гледат под лупа, какви ги вършим. Иначе управия няма. Престъпниците на свобода, мирни граждани в затвора.

 30. 30 Профил на Дон бульон
  Дон бульон
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Убийствено расистко мълчание. Само един Тюфлик, като най-принципен сред блъснатите глави, се зае да отбранява позицията. Респект.

  Камараден, обичате ли Уикилийкс? Яз обичам Уикилийкс!
 31. 31 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2834 Неутрално

  Доктор на кои науки?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 32. 32 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2775 Неутрално

  До коментар [#11] от "pamela":

  Хич не е толкова лесно положението на българските власти в случая:

  "живял 12 години в България"

  В кой от двата случая не са си свършили качествено работата властите:
  1. През тези 12 години
  2. Сега

  Лошото е че намя вариант 3, в който да са изцяло изрядни властите...

  Модератора е неадекватен!
 33. 33 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 519 Неутрално

  До коментар [#30] от "kju28596646":
  „..учи, за да стане сърдечен хирург”. Никъде не е казано, че се е изучил. Да е станал, такъв, а пък да работи кардиохирург на 29 години?😕 В България.Боже опази.Общо взето партенка. Да се явява веднъж седмично в МВР-то явно му пречи да разнася дюнерите , може би. Както и да е. Да му дават някакво временно пребиваване, и да се надяваме, че ако ша гърми бомба, то да някъде около женския пазар. То там освен араби , цигани и просъвтски бабички, други нема.

 34. 34 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 936 Неутрално

  да го пратят да лекува обитателите на столипиново

  Марс е изконна Американска територия!
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 519 Неутрално

  До коментар [#32] от "Ivan_":
  Паток, преди 12 години е имал пасош от „трета страна”, ама сега нема.

 37. 37 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2775 Весело

  До коментар [#36] от "zegi":

  "Паток" като е имал паспорт преди 12 години значи законно за България е пребивал 12 годин на наша територия.

  Това означава много неща, но ти няма как да го знаеш или разбереш дори да се пробвам да ти го обясня...

  Модератора е неадекватен!
 38. 38 Профил на Иван Гешев прокурор прокурор
  Иван Гешев прокурор прокурор
  Рейтинг: 825 Весело

  Най-вероятно е влязъл в БГ с фалшив паспорт. Той е имал няква дата в графа валидност. Било е време да си плати за нов, ама е решил че ние християните сме милостиви и може да мине тънко.

  Е, не е познал...

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 39. 39 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 519 Неутрално

  До коментар [#37] от "Ivan_":
  Пуяк, никой не е казал, че е незаконно.12 години, по малко, там, колкото му е валиден паспорта. Ама сега изведнъж се оказва, че е така. Какво да го правиш? Да прикрепиш ченге към всеки чужденец ли?

 40. 40 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2775 Весело

  До коментар [#39] от "zegi":

  "Пуяк" не се опитвай да разсъждаваш по темата, вземи да си повредиш нещо, не ми се мисли тогава какви ще започнеш да ги пишеш:)
  Този човек изпълнява всички условия за получаване на българско гражданство по реда на чл. 12 и чл. 13 от ЗАКОН ЗА БЪЛГАРСКОТО ГРАЖДАНСТВО.

  Посленото нещо, което може да предприемеш към него е да го арестуваш. Даже не съм убеден, че имаш законово основание за задържане.

  Хайде със здраве и стига си се пънал да не се повредиш...

  Модератора е неадекватен!
 41. 41 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  До коментар [#40] от "Ivan_":
  За такива случаи има международна конвенция която ни задължава да му се даде българско гражданство.

 42. 42 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2775 Неутрално

  До коментар [#41] от ".":

  Благодаря за допълнението и внимавай, събеседника да не ти смени профилната снимка с някое животно с крила:)

  Модератора е неадекватен!
 43. 43 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10095 Неутрално

  Липсващо Външно министерство, като много други. Може би подпомагат българите за Брексит като пишат всички заедно едностраничен доклад с 5 точки:

  Борисов ще ни оправи (х5)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 44. 44 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  Ами като гледам, изгубил е статута си. Документите, които се издават, са за определен срок. Щом срокът изтече и не се явиш да ги подмениш, губиш правото да пребиваваш. Трябвало е да се консултира с някой, вещ в това право. А той, взел си дърмите и се юрнал в трета държава, която уж не споменава, поради което вероятно е Англия. Тези са му отказали, върнали са го в България, тук няма статут, тъй като документите му са нередовни и после - що ме задържаха. Ако си беше стоял на задника, след като е получил образованието си в България, щеше да кандидатства за българско гражданство и вероятно щеше да го получи. Обаче не изтърпял мизерията тук и се юрнал към Европа, която всъщност не била толкова гостоприемна. И що България да е виновна за апатридите. Дай всичките 10 млн. да им дадем българско гражданство, че да не ни критикуват.

 45. 45 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 519 Неутрално

  До коментар [#42] от "Ivan_":
  Даа, двамата путинисти много бързо се намерихте. И да, обвинявате България.По-точно, меверейците, когато те се опитват нещо да вършат. Не, че досега нещо са свършили. Както изглежда, този е влязъл в България с фалшив паспорт, най-вероятно, под претекст, да учи. Медицина. Дали учи в момента или не, завършил ли е обучението ,не става ясно. Но е ясно, че пребиваването му е незаконно, изглежда, отдавна. Е, толкова аз пъти е лъгал, не мислите ли, че трябва да се провери, дали не лъже и сега.Дори и да е вярно, това, което казва. Има една приказка за лъжливото овчарче.

 46. 46 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2775 Любопитно

  До коментар [#44] от "zlo38528262":

  "А той, взел си дърмите и се юрнал в трета държава"

  Никъде в статията няма информация предполагаща въпросният човек да е напускал България...

  Модератора е неадекватен!
 47. 47 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2775 Любопитно

  До коментар [#45] от "zegi":

  ?!?

  Той не е влязъл във България, нашия...
  Чвекът е ЖИВЯЛ 12 ГОДИНИ тук.

  Ако си прав и е бил с неистински документи да ти кажа МВР можем направо да го разпускаме...
  Сега виждам, че нямаш високо мнение за това министерство но чак пък толкова...

  Модератора е неадекватен!
 48. 48 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  Да погледнем първо фактите.
  12 години учи за сърдечен хирург в България с някво "гражданство".
  Може би е поработвал нещо през това време.
  Ако не, влизаме в схемите за пране на пари, тероризъм, спящи клетки и пр., но да се надяваме, че не е това.
  И както си учи и работи изведнъж на 3 Януари тая година му хрумва да ди вади гражданство по начин, който не е регулиран (уреден) в тази държава.
  Предполага се, че е питал някой адвокат и той ако е бил нормален, би трябвало да му е казал, че няма как да го получи, защото няма такава регулация.
  Би трябвало да е абсолютен глупак да се изтъпани в районното и пусне подобна молба и съвсем нормално хората в тая изнервена обстановка с много подобни като него го арестуват и после си стои на топло докато се въртят документите по бюрата.
  Другата възможност е една от многото революционни НПО-та поставили си за цел да "рушат стария ред" да го вадят в медиите и всички тия 100 или 10 милиона обявили се "без гражданство" да получат "гражданство" където те си поискат.
  Да се разберем, не съм фен на държавите и регулациите им.
  Уважавам хората избрали да живеят живота си "без гражданство". Свободни птички - не всеки има кураж да го направи.
  Обаче, тия дето се "отказват" от гражданство, за да получат "по-така гражданство" заслужават презрение.
  Тоя човек е учил за сърдечен хирург в България цели 12 години и има толкова места по света където биха го носили на ръце без изобщо да го питат какво му е гражданството.
  Изборът е негов.

 49. 49 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  До коментар [#46] от "Ivan_":

  "Опитал да поднови паспорта си в "третата страна" (която не споменава), но тя отказала. Тогава поискал да бъде формално признат за човек без гражданство от България". Това достатъчно ясно ли е или да ти го преведа? Ако си опитал да обновиш паспорта си в трета страна, това означава, че си извън страната, в която пребиваваш, т.е. извън България. При това предполага да си се установил трайно в третата страна, а не да си отишъл за 10-20 дена и да си се сетил, че срокът на документите ти изтича. Дори в тази хипотеза, отиваш в българската консулска служба, получаваш пасаван и се прибираш в България. не искаш от третата страна да ти издава паспорт. Ако си го направил, значи си поискал от тях гражданство или статут на постоянно пребиваващ. Естествено, те са му отказали, тъй като документите, с които е напуснал РБългария са били невалидни, което се случва, когато им изтече срокът и не са подновени или не е получил гражданство. Върнали са глупака обратно, че да уреди статута си, но тук вече е с нередовни документи и са го задържали. Явно е искал да уреди положението си във Великобритания, преди брекзит, но глупака не е разбрал, че трябва да поиска издаване на нови документи в РБългария преди срокът им да изтече. След като изтече - губи статута си и става голяма драма. Ако български гражданин пропусне срок, ще му наложат административно наказание - глоба и ако не се опита да мине незаконно границата, ще бъде допуснат в РБългария и няма да бъде задържан. Ако обаче нямаш гражданство, статута ти на постоянно пребиваващ отпада ако срокът, удостоверен в документите е изтекъл. Той практически е никой и е влязъл без документи. затова и бива задържан докато се реши как да се процедира - да се депортира, да му се даде статут на бежанец или нещо друго. Тези неща се подразбират, не че Ройтерс ти ги казва.

 50. 50 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  До коментар [#32] от "Ivan_":

  Все им е тая.
  12г. или друг законноустановен престой във всяка бяла страна означават- право на работа, внасяне на данъци и осигуровки. От теб или от родителите ти, зависи възрастта.
  Ако това не е налице- няма "искам паспорт", няма "честна дума".
  Тоя за да остане без гражданство работата му е друга и въобще не е спомената в "сензационната" статия на Дневник.

 51. 51 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  "Българското вътрешно министерство така и не е отговорило на искане за коментар, изпратено в петък по обяд."
  Може ли по-кротко - все пак от петък обед до понеделник вечер са работен ден и половина - хич не е много....На мен приятелите ми отговарят след 1 седмица...

 52. 52 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2624 Неутрално

  Доктор на кои науки?
  —цитат от коментар 31 на zyb18561487


  На джихадистките.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 53. 53 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  До коментар [#19] от "Niraah":

  и аз си мисля ,че този е от онези с лесните дипломи за по 50000 долара ,целия арабски свят събраха тук комунистите в университетите ,за да им дават фалшиви дипломи по медицина без никаква подготовка , световен център на дипломите по медицина ,а накрая за България няма доктори ,щото пък нямало пари ,виж за 10 университета бълващи араби с фалшиви дипломи държавата има повече пари ,отколкото да отдели в първичното здравеопазване ,тоест за малките населени места , където няма доктори ,или са оставени да работят за 1 левче на 100 осигурени в цели села по 2000 души ,затова здравеопазването затлачено на ниво Африка ,където няма доктори за по 300 долара заплати месечно и е въпрос на хуманитарно отношение към хората в джунглата да им се осигури нормално заплатен дипломиран лекар , а тук е точно обратното , на всякой скочил от клона в джунглата ,като си плати да другарите професори и става доктор по кардиохирургия .

 54. 54 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 627 Весело

  До коментар [#19] от "Niraah":

  Не мисля, че висшето медицинско образование в 3-те български ВМИ се взема лесно...Поне така беше в периода 1987-1993г...

 55. 55 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2775 Весело

  До коментар [#49] от "zlo38528262":

  "След като Ал Анези се премества в България през 2007 г., започва образованието си и учи, за да стане сърдечен хирург. За "Ройтерс" докторът обяснява, че не можел да завърши университет в Кувейт, но получил паспорт от трета държава с подкрепата на родината си. Това му позволило да следва в чужбина и го отвело до България. Опитал да поднови паспорта си в "третата страна" (която не споменава), но тя отказала. Тогава поискал да бъде формално признат за човек без гражданство от България."

  Това достатъчно ясно ли ти е или да ти го преведа?

  Човекът живее в Кувейт без да има тяхно гражданство. Иска да учи но не може. Кувейт му съдейства да получи гражданство/паспорт на трета страна. След като го получава идва във България. След това третата стрна отказва подновяване.

  Та според мен този човек никога не е бил във въпросната трета страна и се е занимавал само с консулките й служби. Както във Кувейт така и във България.
  Та продължавам да смятам, че няма данни да е напускал България.

  Допълнителен жокер за теб:
  "Тогава поискал да бъде формално признат за човек без гражданство от България.
  Когато обаче на 3 януари поискал да разбере какво се случва с молбата му, е задържан. "

  Модератора е неадекватен!
 56. 56 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2775 Весело

  До коментар [#51] от "rainbou1":

  Ако им плащаш да знаеш че не си харчиш парите рационално, защото на МВР им плащат за да работят не са на приятелски начала:)

  Модератора е неадекватен!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK