Еверест затъва в отпадъци въпреки акциите за почистване

Чували с отпадъци от Еверест

© DW/Jasvinder Sehal

Чували с отпадъци от ЕверестНай-високият връх на света се превръща в огромно сметище. Колкото повече алпинисти се отправят към Еверест, толкова повече стават и боклуците. Ситуацията е драматична. Въпреки че се провеждат и акции по почистването му, пише Шегал Ясвиндер за "Дойче веле".

Дипак Байджал се подготвя за този момент от четири месеца. Приготвил е въжета, колани и всичко, от което се нуждае един алпинист. Той знае, че изкачването на най-високия връх в света крие много опасности - дори и за опитен алпинист като него. Почти 300 души са загинали по стръмните му склонове. Досега Байджал не е успявал да се изкачи по-високо от базовия лагер. Но е твърдо решен да го изкачи. "Обичам Еверест. Той е богът на върховете. Обичам го заради неговата красота, заради настроението, което предизвиква у мен, заради мистичното му излъчване", казва опитният алпинист.


Палатки, оборудване, екскременти


Не всички алпинисти обаче изпитват такова уважение към величествения връх. Колкото повече стават алпинистите и техните водачи, поели към върха, толкова повече стават и отпадъците по пътя. През 2018 година 800 алпинисти са покорили Еверест, а това е рекорд. "Това, че все повече хора искат да изкачат върха, означава, че той се превръща все повече в нещо като екскурзионна дестинация за любители алпинисти", казва Дипак Байджал. И това е видно с просто око. Еверест е затрупан от изоставени палатки, алпинистко оборудване, празни кислородни бутилки и още много отпадъци. Ситуацията е драматична. Междувременно и правителството на Непал бие тревога.


Дава Стевен е шерп и предприемач от Непал. Той ръководи фирмата Asian Trekking и е бил водач на над 150 алпинисти от 18 страни. Когато той самият за първи път се изкачва до "покрива на света" през 2007 година, боклуците вече са били налице. Това до такава степен възмущава Дава Стевен, че той веднага се заема да организира първата "еко експедиция до Еверест". Целта ѝ: да бъдат събрани отпадъците по склоновете. "Оттогава насам сме събрали 18 800 килограма боклук", казва 35-годишният шерп.
Правителството на Непал призовава туристическите агенции да избягват оставянето на боклуци по стръмните маршрути. То е въвело дори т.нар. депозитна система. Експедициите, които се отправят към върха, трябва да оставят 4420 евро депозит. Те получават парите си обратно, чак след като правителствен служител потвърди, че експедицията е била "чиста". Правителството очаква от всеки алпинист да събере в раницата си най-малко 8 килограма отпадъци. "Това обаче невинаги се спазва", казва Дава Стевен. Затова той плаща на всеки от своите клиенти по 77 евроцента за един килограм събран боклук. Надява се по този начин да ги мотивира да спазват закона.


Проблем се оказват и човешките екскременти. И то не поради риска от това да стъпиш върху изпражнения. "А поради факта, че колкото повече алпинисти се облекчават сред природата, толкова по-голям става рискът от замърсяване на глетчерите, а оттам и на питейната вода за местните хора", казва Лав Раж Сингх, първият индиец, изкачил Еверест седем пъти. Той добавя, че това представлява и опасност за самите алпинисти, които разтапят снега, за да го пият.


Неприятни изненади под леда


Човекът не е единственото предизвикателство за върховете. Климатичните промени също оставят следи. По-високите температури топят леда. Често отдолу изникват труповете на онези, които са загинали при изкачването на Еверест. Досега силният студ беше консервирал тленните им останки. Но сега те започват да се размразяват. Дава Стевен и неговият екип междувременно са извадили пет трупа от склоновете на Еверест. "Нямам представа какво още има под леда. Глетчерите се движат и докато почистим от едната страна, от другата страна се появяват нови. Изобщо не можем да кажем колко боклуци има там", казва той.


Според едно актуално изследване за Хиндукуш и Хималаите глетчерите се топят драматично. Те могат да се смалят до две трети, ако не бъдат намалени драстично предизвиканите от хората емисии въглероден двуокис. Глетчерът Кумбу например са топи с почти 20 метра на година. Експертите предупреждават, че вследствие на това се увеличава и опасността от лавини.


"Всеки алпинист иска да носи колкото се може по-малко товар. Там горе съдържанието на кислород е 30 процента. И да носиш боклуците си е трудна задача", казва Лав Раж Сингх. Той ръководи кампанията на индийските гранични власти "Clean Himalaya, Clean Glaciers" за почистването на върха. Миналата година екипът му е свалил 700 килограма отпадъци от по-високите лагери до базовия лагер. Индиецът подчертава, че докато може, ще продължи да го прави. И Дава Стевен уверява, че ще продължи опасната си работа. "Докато имам сили да изкачвам върховете, ще ги поддържам чисти", казва той.

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  Путин е виновен!

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 2. 2 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  “Палатки, оборудване, екскременти”
  ——
  Ами, какво да правят хората когато дивото зове, а властите не са оборудвали необходимите палатки... Тия дето си правят селфита от върха вероятно не показват на какво са стъпили...

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 3. 3 Профил на IE B
  IE B
  Рейтинг: 52 Неутрално

  Определено са виновни катерачите, но правителството на Непал отдавна трябваше да се е заело с този проблем и да таксува предварително всички за почистване + да наказва нарушителите. Но, бедна страна е, правят кинти от алпинизъм, и ги е шубе.

 4. 4 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 2068 Неутрално

  А някои от тези алпинисти се правят на много "зелени".

 5. 5 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 2660 Неутрално

  Отровно зелено.

  Мърфи е оптимист!
 6. 6 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4171 Любопитно

  Мъртвите тела останали там, ще се считат ли за отпадъци....?
  Броя им не е малък.

  Bukalemun
 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2922 Неутрално

  Това правим и с Планетата си, впрочем!!!

 8. 8 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  Всеки алпинист се опитва да изкачи Еверест и после започва да бие камбаната какво велико дело е извършил. А тези анонимни непалци, индийци и китайци, които единствено чистят отпадъците на богатите западняци, никога не се хвалят, не се тръбят какво геройство са постигнали. И не само отпадъците на западняците чистят, ами дори труповете на въпросните западняци. Отива западнякът на Еверест с един сак на гърба, прави снимка, хвърля кислородната бутилка горе и някой друг отпадък от багажа си. После слиза и пет пари не дава повече за върха - нали го е покорил.

  И като говорим за Еверест и замърсяването на планетата - непалецът го е казал. Всяка година глетчерите се топят с метри. Въглеродният диоксид е твърде много. Гледайте Венера и мислете за Земята. Защото Венера е погълната от въглероден диоксид. Един ден и ние така ще станем, ако не се спре това човешко замърсяване. Ще го кажа за пореден път - човешкият вид е единственият, който ще се самоунищожи сам без намесата на природни сили.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 9. 9 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 1639 Неутрално

  "Според едно актуално изследване за Хиндукуш и Хималаите, глетчерите се топят драматично. Те могат да се смалят до две трети, ако не бъдат намалени драстично предизвиканите от хората емисии въглероден двуокис"

  Дневник продължава да разпространява лъжливата пропаганда на затоплистките рекетьори. Те както обикновено си пускат някоя бомбастична прогноза какъв катаклизъм ни очаквал зад ъгъла ако не приемем техните политики и после като наближи датата тихомълком я замитат под килима и я заменят с нова - IPCC беше казало 2007, че ледниците в Хималаите щели да се свият с 80% до 2035 - после се оказало, че това уважавано научно тяло било цитирало популярна статийка на някакъв индиец, който цитирал друга статия ама нещо объркал 2350 с 2035:

  http://news.bbc.co.uk/2/hi/8387737.stm


  После - има достатъчно данни, че в геоложката история на Земята сме имали ледени епохи при нива на въглеродния двуокис 6 и 10 ПЪТИ над днешните.

 10. 10 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  Като вдигнат поне десеторни таксите и билетите или както там се нарича разрешението да се катериш по Еверест и нещата ще се пооправят. Естествено, трябва от тези такси да плащат на някой да чисти.

 11. 11 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 1639 Неутрално

  Въглеродният диоксид е твърде много. Гледайте Венера и мислете за Земята. Защото Венера е погълната от въглероден диоксид. Един ден и ние така ще станем, ако не се спре това човешко замърсяване. Ще го кажа за пореден път - човешкият вид е единственият, който ще се самоунищожи сам без намесата на природни сили.
  —цитат от коментар 8 на Lou


  Ей този дето се вмества идеално в характеристиката на мюлюционера - т@п и упорит. Въглеродния двуокис в геоложката история е на критично НИСКО ниво - ако вземе да намалее от 400 на 200гр/т растениятя ще почнат да измират.
  Венера получава двойно повече слънчева радиация от Земята и атмосферата и е 90 ПЪТИ по-плътна от нашата - за да достигнем нейните моларни концентрации на СО2, ще трябва да увлеличим сегашните си нива 220 000 ПЪТИ - това и с изгарянето на всички известни фосилни горива за един ден пак няма как да стане.

 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11222 Неутрално

  Един временен, динамичен и разширяващ се град без никаква инфраструктура. Какво очакват да стане? И не само там.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 916 Неутрално

  До коментар [#4] от "galapagas":

  Кои?

 14. 14 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Това правим и с Планетата си, впрочем!!!
  —цитат от коментар 7 на selqnin


  Ама ние сме кои да е, а алпинистите са "по-добрите хора", по спомен от скоро четено интервю.

 15. 15 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 3270 Неутрално

  Изходът от ситуацията се казва "ограничение" и контрол. Да се спре достъпа до района за почистване. Не може само да се цица такси и девиденти от алпинизма. Тоя проблем вече го има и други туристически дестинации, където за 300е можеш да отидеш за ден два до Рим пр., да окензаш и да се прибереш.

 16. 16 Профил на Сотю Поплъжичков
  Сотю Поплъжичков
  Рейтинг: 1978 Неутрално

  Виках ви аз да дадете на Цеко да опне един лифт догоре.

 17. 17 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  Бедност и липса на традиции.
  В Алпите тълпите са огромни, но е почти чисто.
  Плащаш- ползваш, а след теб правят бизнес с чистенето.

  Еретик
 18. 18 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 1608 Неутрално

  Да изкачиш Еверест, от поне 20 години вече, се счита не за успех и престиж, за катераческо умение и оцеляване, а се приема почти, като екскурзия!!!Има не една и две фирми, които предлагат всякакви подобни услуги и в зависимост от заплащането, ще те носят до върха, само и само да е на твоето.Е, някои умират от височинна болест, но то е и от инат!Еверест е един от най-лесните върхове за изкачване от осемхилядниците, но пък е най-висок и най-желан.
  Защо на К2 или Канчендзьонга не е така - втори и трети по височина!Ами защото и двата са твърде сложни, изискват наистина умения, като К2 дори е и отдалечен от близки населени места!
  За съжаление, Еверест се е превърнал в огромно бунище, а климатичните промени съвсем утежняват проблемите!Кой, ако не ние, ще се самозатрием, а с това - и планетата!!!

 19. 19 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  До коментар [#9] от "lustmord":

  Само не забравяйте че проблема със затоплянето не е за природата а за хората. Щото природата даже ще избуи при 2-3 пъти повече СО2 - тревата пак е стане по 5 метра, ще плъзнат хлебарки по 20см, гигантски слонове и акули по 30 тона. Проблема на нас хората е че нивото на морето ще се вдигнало само с метър обаче това е достатъчно да потопи градове те около океаните където живеят 2 милиарда човека. Плодородни до скоро места ще станат пустини и хората които живеят там ще имат голям проблем. И т.н.

 20. 20 Профил на atreu
  atreu
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Много комерсиално стана на Еверест, куцо и сакато ходят. Трябва да се вземат мерки, защото това което се случва е наистина жалко.

  Приказка без край
 21. 21 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 1639 Неутрално

  До коментар [#19] от "m17":

  Холандците 15 век са се справили с 3 метра слягане на сушата след като изкопали торфа - това с кирки, лопати и волски впрягове - ние в 21 век няма да се справим с 1м покачване с усилен бетон и тежка техника? По - разумно казвате било да плащаме по 1 трилион годишно за намаляне на СО2 емисиите, дето няма никакви гаранции, че ще помогнат нещо по въпроса.

 22. 22 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  До коментар [#21] от "lustmord":

  Късогледството за съжаление е част от природата на човека. Ето, на ние двамата с вас живеем по-добре от 6.5 милиарда човека на тази земя, само 300-400 милиона живеят по-добре от нас. Живеем по-добре отколкото дори краете преди 100-200 години са живели обаче ни се свиди да положим дори минимални усилия за да понамалим безумното замърсяване което причиняваме. Щото кво ни пука какво ще стане след 50-100 години, нали нас няма да ни има. Децата и внуците ни да му мислят а негрите и жълтите дето щели да потънат могат да го духат, те без това се плодят като маймуни.

 23. 23 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5416 Неутрално

  До коментар [#7] от "selqnin":

  Ами да! И в океана - всичко що живее в него, ак@и, др#ска и п#кае във водата!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 24. 24 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 1639 Неутрално

  До коментар [#22] от "m17":

  За какво "безумно замърсяване" говорите - въглеродния двуокис НЕ Е ЗАМЪРСИТЕЛ, колкото и ляво либералните медии да твърдят обратното - човечеството е отговорно за едва 1% от годишните СО2 емисии.

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8302 Неутрално

  Ами да забранят или ограничат посещенията.

 26. 26 Профил на ntonev
  ntonev
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Определено са виновни катерачите, но правителството на Непал отдавна трябваше да се е заело с този проблем и да таксува предварително всички за почистване + да наказва нарушителите. Но, бедна страна е, правят кинти от алпинизъм, и ги е шубе.
  —цитат от коментар 3 на IE B


  Никакви такси или глоби няма да помогнат. Богаташите оставят там огромни пари - петцифрени суми. Няма да са им проблем още няколко хилядарки, само и само да не се занимават с боклук и да ходят възможно най-олекотени. Всеки ще си плаща глобата.

 27. 27 Профил на music_joker
  music_joker
  Рейтинг: 171 Неутрално

  Човешкото безумие е взело връх! Нашият дом потъва в боклуци, но хората не спират да се борят за по-висок икономически растеж. Дори и един ден всичката енергия която хората ще използват да е от възобновяеми източници, ако не се ограничи свръх потреблението на стоки и услуги нищо няма да се промени.

 28. 28 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  След хиляда години по замразените фекалии из Еверест учените на бъдещето ще реконструират нашия начин на живот.

 29. 29 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  Представяте ли си професия, високопланински чистач - като за каква заплата ще работи и от къде ще дойдат парите за това.
  Очевидно таксите, които се плащат за получаване на разрешение трябва яко да се вдигнат, та да стане възможно организирането на сметосъбирането.
  И друга възможна мярка е опис на оборудването на тези които тръгват и демнстриране след акцията. При липси, задържане, докато не си ги донесат.

 30. 30 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2005 Неутрално

  Е какъв им е проблема на непалците?

  Ами слагат 1500 евра еко такса на бройка алпинист и плащат едни добри заплати на местните после да почистят. Дали са лай-на или трупове, палатки... за тия пари местните ще почистят всичко и ще са подсигурени финансово.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK