Над 2000 хакери ще "нападнат" швейцарската система за гласуване по интернет

Над 2000 хакери ще "нападнат" швейцарската система за гласуване по интернет

© Denis Balibouse, ReutersШвейцарските власти шумно изтъкват факта, че повече от 2000 хакери от целия свят са приели поканата да се опитат да открият пробойни в новаторската система на Швейцария за гласуване по интернет - и потенциално да спечелят десетки хиляди франкове (долари), ако успеят.


Федералното канцлерство и швейцарските региони, известни като кантони, изразиха удовлетворение от широкия отклик, само седмица след започването на регистрацията за IT експерти, които да помогнат за кракването на планиран ъпдейт на 15-годишната швейцарска система за електронно гласуване. Сред държавите в Европа само Естония има подобна онлайн система за гласуване, каза швейцарски представител. Към петък сутринта се бяха регистрирали над 2000 души.


Усилието е свързано с остаряването на швейцарските системи за електронно или онлайн гласуване: след повече от 200 изпитания и въвеждането на електронното гласуване в 14 от 26-те кантона в Швейцария, властите сега смятат, че са разработили "изцяло проверими системи", които се надяват да въведат за пръв път тази година.
Но най-напред те трябва да бъдат тествани: така се стига до призива към хакерите да дадат най-доброто от себе си. В предизвикателството има правила, а операторът "Суис пост" търси основно такива експерти, които да помогнат за намиране на непознати слаби места, така че системата да бъде подсилена.


Прибягването до компютърни факири в Швейцария и другаде представлява необичайно откровен и прозрачен подход за предотвратяване на незаконно престъпно хакване, което хвърли в смут властите в някои държави и което беше вероятно дело на подкрепяни от държавата нарушители, атакуващи западните демокрации. Швейцарците искат да излязат на първа линия в битката срещу система, която би могла, един ден, да бъде възприета изцяло или приложена в други демокрации.


Според договорката с швейцарския системен оператор за електронно гласуване "Суис пост" четириседмичният тест - известен като тест за публично проникване - започва на 24 февруари. Хакери и IT специалисти могат да спечелят от 100 франка до 50 000 франка, в зависимост от типа пролуки в системата, които открият, ако техните констатации от "преднамерените атаки" бъдат сметнати за ценни от външен организатор на теста. Ще бъдат изплатени общо 150 000 франка.


"Суис пост" вярва, че единствено прозрачно решение за електронното гласуване може да бъде успешно в дългосрочен план", се казваше в поканата за участие в предизвикателството на сайта onlinevote-pit.ch. "Като се отваря към тест за проникване, "Суис пост" излага системата си на интелигентността и уменията на усъвършенствани хакери, за да определи дали, кога и как неговата система за електронно гласуване може да бъде компрометирана".


В Швейцария гледат сериозно на демокрацията - дотолкова, че гласоподавателите са призовавани да пускат бюлетини четири пъти годишно, за да гласуват по голям брой въпроси. Сред темите, които наскоро бяха подложени на референдуми, бяха инициативи за справяне с прекомерното градско застрояване, за компенсации за фермерите, които запазват рогата на добитъка в стадата си, и за гарантирането на основен доход от до няколко хиляди франка месечно, макар че те всичките се провалиха.


Работата е там, че последната дума имат гласоподавателите, а федералното правителство често се ограничава до консултативна роля за обществеността.


Рене Ленцин, говорител на федералното канцлерство, каза, че системата за електронно гласуване е по-сложна от системата за електронно банкиране, където операторите редовно си взаимодействат с познати клиенти. При системата за електронно гласуване трябва да се разграничава идентичността на избирателите, която трябва да е известна, за да се предотвратят грешки при преброяването или измами, от начина им на гласуване, който трябва да остане анонимен.


Ленцин каза, че канцлерството и кантоните се радват на големия и продължаващ да нараства брой на желаещите да участват в предизвикателството, обявено на 7 февруари. /БТА

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1624 Неутрално

  Електронно гласуване същото ли е като машинното? Отпуската на курнелци да не се окаже самоцел?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 2. 2 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  Умни хора са швейцарците.

  The best way to predict the future is to invent it.
 3. 3 Профил на kpenkov
  kpenkov
  Рейтинг: 764 Весело

  Нека поканят и нашите 240 хакери, които са се настанили пред "опашката на коня", да видят как ще им хакнат не само електронното гласуване, ами набързо ще разберат, че нямат нужда от гласуване изобщо.

 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  Га га га. Тия 2000 с трите имена и ЕГН-тата ли са се регистрирали за хакери !!!

 5. 5 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 709 Любопитно

  От 28 страни членки на ЕС , само Естония има електронно гласуване, обаче в България яко се манипулира, че това бил начина.
  За машинно има във Венецуела и се оказва, че Мадуро точно с машинно си е спечелил изборите.
  Над 100 милиона струва поддръжката на такава система, защото е много апетитна за много хакери да се докажат дали могат да си подобрят визитката .
  Друго е да се гордеят , че са срутили система за стотици милиони.

 6. 6 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4421 Любопитно

  Швейцария е наистина уникална държава с уникален политически модел на управление. Ще следя с интерес какви резултати ще постигнат с този експеримент. Във всеки случай им желая успех.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 7. 7 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Електронно гласуване същото ли е като машинното? Отпуската на курнелци да не се окаже самоцел?
  —цитат от коментар 1 на Gretel


  Ами не е!
  Проблема при електронното гласуване е, че за да се постигне сигурност, както е при банковите разплащания по интернет, трябва да отпадне тайната на вота. Ти, като плащаш по интернет - нещо, което вече е абсолютно сигурно - не пазиш в тайна от банката на кого и колко пари си превел, нали? А при гласуване, в момента, в който гласуваш, и гласът ти изчезва в една маса от гласове и не се знае кой е твоят!
  И опасността не е толкова от хакери, колкото от системния администратор, който управлява системата за електронно гласуване, защото ако той реши да "пренасочи" гласове, при положение, че хората не могат да си проследят своя глас, никой не може да хване измамата.

 8. 8 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  Га га га. Тия 2000 с трите имена и ЕГН-тата ли са се регистрирали за хакери !!!
  —цитат от коментар 4 на 442


  Колкото и да е странно, има такива специалисти, които си изкарват хляба са проверки на системите. Наемат се от корпорации, държави или банки, за да открият къде е възможно да има пробиви - в софтуера, в организацията, алгортмите при спешни случаи и т.н. Задачата на тези хора е да направят всичко възможно, за да проникнат в системите на своя работодател, да манипулират дадени данни или да открадна някакви пари и после да покажат къде и как са успели да проникнат. Така заздравяват сигурността на съответните учреждения. Това е широко използван тест на Запад. Но тук в Абсурдистан все още не сме стигнали до подобни висоти.

  Колкото до руските хакери, атакуващи сайтове и опитващи се да манипулират изборни резултати - те няма да се включат явно, а ако все пак се опитат, няма да отидат да вземат наградата. Защото на тях Путя им плаща много, ама много. Те са международни престъпници и го знаят.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 9. 9 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  Ний пък ще си имаме офлайн гласуване. Понеже Боко и Цецо са по-стабилни от швейцарците. Всъщност може и ник'во гласуване да немаме, щото още се ръководиме от сталиновия принцип - важен е кой брои бюлетините.

 10. 10 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2526 Неутрално

  Ако оборудването е Хуавей, системата ще бъде пробита от хиляди китайци. Корнела напусна парламента за да учи ССНА.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 11. 11 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  Твърдо съм "ЗА" е-гласуването, е-правителството, е-правосъдието, е-здравеопазването и прочее удобства, породени от наличието на съвременните технологии. Съпротивата срещу това е безполезна, така както навремето е имало съпротива против машините и дори срещу автомобилите, а те днес са нормална част от живота ни. Засега родните политикани отлагат за неясното бъдеще е-гласуването, но ако народът се окаже достатъчно прозорлив и сложи по-умни свои представители във властта може да се случи и по-скоро.

  Все пак успех на швейцарците! Вече има втора държава, откъдето да черпим ноу-хау, след Естония.

 12. 12 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1864 Неутрално

  Ние, понеже сме "по-умни" и "технологично по-добри" точно сега ще въведем машинно и електронно гласуване....

 13. 13 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4421 Любопитно

  До коментар [#5] от "001":

  Точно така. В ЕС електронно гласуване има само в Естония. Сигурно има причина най-големите европейски и световни демокрации да не приложат тази система в своите избори. Споделям вашето мнение, че поне що се отнася до електронното гласуване България трябва да изчака тази система да се наложи и докаже в поне няколко други държави.

  Относно машиното гласуване, значи има поне десет държави, които ползват тази система, едната от тях е споменатата от вас Венецуела, друга е САЩ. Със сигурност има други.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 14. 14 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  Баси, колко тролове са се изходили под статията!
  Страх голям, че не дай си Боже това зло може да се появи по нашите Територии.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 15. 15 Профил на haralkaram
  haralkaram
  Рейтинг: 8 Неутрално

  При тази подновена система, както и в Естония, данните от гласуването се пазят в блокчейн, така че са видими за всички, но самите данни могат да се подправят само ако всички ползватели на системата се съгласят, което на практика е с почти нулева вероятност. Така се гарантира както прозрачност, така и сигурност.
  А сега си представете едно електронно правителство в БГ, където всички граждани да могат да виждат реалните данни от гласуванията, всички обществени плащания към фирми-изпълнители на поръчки и т.н. Ето за това трябва да се борим в нашата държава.

 16. 16 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2105 Весело

  За 150000 и то общо никой истински хакер няма да си мръдне пръста.

  В Русия съм! В Русия съм!
 17. 17 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  До коментар [#5] от "001":

  Машинното и електронното гласувсне са лесни за хакване.От ЕС само в Холандия имаше машинно гласуване,но го.отмениха,защото се оказа,пе лесн се манипулирст машините.

 18. 18 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  До коментар [#9] от "Хи-хи":

  Офлайн гласуването е много по-сигурно.

 19. 19 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  "Прибягването до компютърни факири в Швейцария и другаде представлява необичайно откровен и прозрачен подход за предотвратяване на незаконно престъпно хакване, което хвърли в смут властите в някои държави"

  Пълни глупости! Това си е напълно обичайна практика. Дори има фирми, които само с това се занимават.

 20. 20 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  До коментар [#13] от "Иво":

  Има и отказали се се от машинно гласуване.Проверете защо.

 21. 21 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1558 Весело

  "При системата за електронно гласуване трябва да се разграничава идентичността на избирателите, която трябва да е известна, за да се предотвратят грешки при преброяването или измами, от начина им на гласуване, който трябва да остане анонимен."

  Ъхъ......
  От една страна системата за гласувате не трябва да позволява на едно лице да гласува N на брой пъти. Не трябва да знае как лицето гласува, но трябва да брои точно и без възможности за бъгове(шашми). :)
  Коренно различни изисквания от онези, заложени в електронното банкиране, където системата знае всичко, казва всичко и това гарантира доверие в нея. Макар че системата допуска шашми и кражби.
  Дали българската администрация е готова да предложи на избирателя нещо вдъхващо доверие така, както банките са направили?
  Ние с машинния вот се спъваме, та какво остава за система с няколко порядъка сложност нагоре, която може да даде всякакъв бъг в най-подходящото за целта време....:)
  А това е пример за средностатистически избирател: "Електронно гласуване същото ли е като машинното? Отпуската на курнелци да не се окаже самоцел?

  Ecrasez l’infâme
 22. 22 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  Га га га. Тия 2000 с трите имена и ЕГН-тата ли са се регистрирали за хакери !!!
  —цитат от коментар 4 на 442


  Какво имаш предвид - че само българи и руснаци ли ще бъдат тия 2000? Защото само тези два народа имат по три имена. Всички други (освен испанците, но те пък само в официалните си документи) са с по две имена.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 23. 23 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  За 150000 и то общо никой истински хакер няма да си мръдне пръста.
  —цитат от коментар 16 на Веселин Дечев


  Мне, те може и да участват, ама кой будала ше земе пеесе бона, ако я хакне и си каже, вместо да си затрае и на изборите да земе 100 пъти повече.

 24. 24 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5800 Неутрално

  Винаги съм харесвал швейцарския подход за директна демокрация. Електронното гласуваме е естествено продължение. Швейцарците ценят гласа си и затова се грижат така за него.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 25. 25 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Голям риск и популизъм е електронното гласуване. Естонците са се хванали за главата, останалите им се чудят, а тук шепа хора ни обясняват колко велико нещо било това.

 26. 26 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  До коментар [#18] от "yanne":

  И кое точно е по-сигурно? Кой вярва на мутрите, че ей така ще се съгласят. Явно ти

 27. 27 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  Ще са интересни резултатите.

 28. 28 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  До коментар [#26] от "Хи-хи":

  хартиената бюлетина е по-сигурна. Позволява повторно преброяване.

 29. 29 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 456 Разстроено

  Никога няма да ги стигнем. Даже не се и опитваме.

 30. 30 Профил на Нико
  Нико
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#5] от "001":

  АБСОЛЮТНА ЛЪЖА!

  За изграждане на електронното си правителство Естония е похарчила около около 25 млн. евро, от които 70% са за хардуер. Използвани са почти изцяло безплатни софтуерни програми с отворен код. Това са фактите.

  В частност системата за електронно гласуване е част от системата, съответно цената е в пъти надолу от цитираната сума.

  Поддръжката на такава система дори в най-скъпия вариант е едва няколко милиона на година.

 31. 31 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4421 Любопитно

  До коментар [#17] от "yanne":

  Да, този ваш коментар е точно по темата. И дано повече хора го прочетат.

  +++ от мен.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 32. 32 Профил на hue00596226
  hue00596226
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Няма никаква гаранция,че този който пробие системата ще им каже.
  Както вече някой писа ,ако някой иска дългосрочно влияние той се възползва от пробива в дългосрочен план и някакви смешни суми не го вълнуват изобщо.

  Тези ,които са се регистрирали са явно някакви любители,които си въобразяват ,че са хакери...

 33. 33 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1819 Неутрално

  Андрешко е жив по нашите географски ширини и дължини и затова, нерде машинно, нерде дистанционно през мрежата и нерде с хартийки, все гледат да ни наплашват, колко е лошо и видиш ли, някой щял бил да разбере как си гласувал и т.н.
  Помните ли когато направиха компютърно шреброяване, как нямаше никакъв проблем, а сега от страх, че вота на повече от милион избиратели, които към момента не могат да гласуват ще преобърне изборите, ги накара да ни плашат и лъжат, та всичко това да бъде отложено максимално във времето.

 34. 34 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 469 Весело

  Руските хакери чакат валидното гласуване, това не ги блазни

 35. 35 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  Най-после една статия, която дава отговор на много въпроси, свързани с електронното гласуване. Аз му бях голям фен, но от известно време, научавайки каква е практиката в цивилизования свят, се отказах. Все пак при хартиеното гласуване фалшификациите са по-трудни, отколкото при електронното, защото при хартиеното трябва да се подсигурят повече престъпници и то на най-ниско ниво.

 36. 36 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 601 Неутрално

  До коментар [#28] от "Велков":
  Мноого е удобна. Вземаш чувалите на тъмно, и си пъхаш каквото си искаш. Застъпниците се купуват лесно!
  Пей сърце!
  А т.н. социологически агенции подгряват електората да вЕрва.
  По темата какво може да помогне Вовка, имаш думата !

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 37. 37 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  До коментар [#36] от "UJC4040":

  Това с пъхането на тъмно не е като онова. Глупости не ми се четат. Ти нямаш никаква представа от процеса. Още по-малко колко са застъпниците като бройка и от колко партии и коалиции...
  Но имаш право на мнение...

 38. 38 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1624 Неутрално

  До коментар [#7] от "cristo_n":

  “Проблема при електронното гласуване е, че за да се постигне сигурност, както е при банковите разплащания по интернет”
  ——
  Така интерпретиран, технологично, проблемът натрапва идеята за решение по линията на блокови вериги и умни контракти. Някое по-окомуш момченце с очила може го напише за 2—3 седмици на етереум докато уж чете за изпити. Не знам, просто ми мина през ума, сигурно има мнозина, които са го мислили. Мерси за обяснението! Беше ми полезно.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8246 Неутрално

  Значи електронното гласуване е несигурно и неточно. Това на хартия пък изобщо не знаем, какво е. Броят си , поправят си бюлетини, крият ги в чорапите, фалшифицират протоколи, а дебилите мислят, че всичко е точно. По време на миналите европейски избори, хора от едно семейство, които са гласували с преференции забелязаха, че в тяхната секция изобщо не са отбелязани преференции. Но вие продължавайте да вярвате, те на това разчитат.

 40. 40 Профил на Иван Иванов
  Иван Иванов
  Рейтинг: 8 Разстроено

  По-принцип съм за електронното гласуване. Обаче в България при тази тотално мафиотски обхваната държава не съм сигурен дали и това няма да се опорочи!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK