Лидерът на партията на Меркел: Германия трябва да поеме по-голяма отговорност за Европа

Анегрет Крамп-Каренбауер

© Kai Pfaffenbach, Reuters

Анегрет Крамп-КаренбауерРусия се опитва да дестабилизира Европа, използвайки по-уязвимите ѝ членки, а събитията в света поставят континента на кръстопът. В тази ситуация е нужно обединена Европа - и особено Германия - да помисли за по-активна международна роля.


Това каза в интервю за дигиталното списание Berlin Policy Journal лидерът на Християндемократическия съюз (ХДС) Анегрет Крамп-Каренбауер, която пое поста от канцлера Ангела Меркел миналата година.


"Външната политика бе това, което ме вкара в политиката", разказва Крамп-Каренбауер. "Днес все още има оси, за които трябва да се притесняваме... Нека наречем първата "европейска ос". Национален интерес на Германия е да се уверим, че Европа има силата да действа."
Друга е трансатлантическата, но в момента има "по-остри" дискусии между САЩ и Европа и "особено Германия", продължава тя. Запазването на съюза обаче е "по-важно от всякога", особено при тревогата, че "според проучване сред германските граждани те сега имат повече доверие на президентите на Русия и дори Китай, отколкото на президента на САЩ".


С Тръмп и с Путин е еднакво трудно


Помолена да коментира собствените си думи, че с държавните глави в Белия дом и в Кремъл е еднакво трудно, тя обяснява, че не ги сравнява, и "независимо от дискусиите" е много по-близка до САЩ. В сегашния климат обаче "и двете страни имат собствени предизвикателства" - от американска страна това е отказът от ангажимент към международни споразумения със значителен ефект върху геополитическите въпроси. Заради случващото се, обяснява тя по-късно в хода на интервюто, е нужно "Германия и Европа... да поемат по-голяма отговорност," тъй като няма изгледи курсът да се промени засега. "Трябва да се попитаме дали ни стига просто да сме една от най-силните икономики в света, или искаме да поемем повече политическа отговорност."


"В контраст с това Русия е много по-голям и много по-значим съсед на Германия, но и по-проблематичен. Русия има собствен дневен ред. И този дневен ред очевидно включва опит за дестабилизиране на Европа и следователно на Германия... да използва по-слабите съседи, за да укрепи собствената си сила."


Тя обаче е "много голяма, разнообразна страна с чудесни хора и много голям потенциал", докато правителството там взема "драстични, безкомпромисни действия в страната си и отрича правото на други хора на самоопределение". Не може да се замитат под килима действията ѝ в Грузия, Източна Украйна и анексията на Крим, нито кампаниите за дезинформация и намеса в изборите, казва тя. Освен това санкциите срещу Русия все още нямат алтернатива.


"Не просто голяма Швейцария"


Германия същевременно не може да е просто "голяма Швейцария" - тя трябва да поеме по-голяма отговорност за Европа, но и да "търси баланс" между различните интереси на по-малките си партньори. Нужна е и по-голяма роля в отбраната и не става дума само за ангажимента да се заделят 2% от БВП за сектора до 2024 г. (какъвто имат страните от НАТО и какъвто Германия няма да изпълни). "Трябва да обсъждаме киберсигурност, инфраструктура и защита, както и оборудване и човешки ресурси. Няма смисъл да увеличаваш военнослужещите, ако не можеш да ги придвижваш из Европа в извънредни ситуации, защото улиците и мостовете не са пригодни за това."


Попитана защо е толкова трудно в Германия да се говори открито за външна политика и сигурност, Крамп-Каренбауер отговаря, че "може би е свързано с историята ни", но "времената се промениха." "Германия и Европа са на кръстопът. Искаме ли да имаме независима роля в глобален план? Ако да, трябва да направим по-големи усилия в тази насока - и това важи особено за Германия, особено защото, за разлика от почти всяка друга държава, зависим силно от стабилната международна обстановка за износа си."


"Не е целта" обаче на Германия да има най-силната армия в Европа, макар че, ако способностите ѝ се увеличат, няма опасност страната да стане заплаха. "Говорим за въоръжените сили, които са в съюзи като НАТО, които са в много отношения силно преплетени с Европа. А и изричната ми цел е да работим за европейска армия дългосрочно."


"Северен поток 2"


Крамп-Каренбауер повтори позицията си, че газопроводът "Северен поток 2" представлява "конфликт на интереси" и е "проект, започнат преди много време при различно германско правителство." Според нея е "абсолютно основателно да се задава въпросът дали Германия създава твърде силна зависимост от руския газ" и затова се изграждат терминали за втечнен газ, потенциално от САЩ. Разбира се, партньори като САЩ "със сигурност преследват собствените си икономически интереси."


Изграждането на газопровода обаче, реалистично погледнато, е "неизбежно" - то не може да се отмени, решенията са взети и трябва да се мисли за договорите и разрешителните. Заплахите на САЩ за санкции пък "не е най-добрият подход към партньори и приятели."


За Китай


"Китай е един от конкурентите ни, който е икономически успешен, без да споделя социалния ни модел. И това е ново огромно предизвикателство", обяснява Крамп-Каренбауер, попитана дали Пекин отваря възможности или създава предизвикателства. "Не ме е страх от Китай. Със сигурност обаче имаме нужда от стратегическа индустриална политика в това състезание между системите."


"Ние, европейците, сме на кръстопът. Ако не можем да защитим политиката и ценностите си, рискуваме да станем пионка в игрите на една или друга държава. Имаме нужда от обединена Европа, която има силата да действа."

Ключови думи към статията:

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2946 Неутрално

  Ами нали от тази увеличена отговорност ЕС е на път да се разбяга.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  Соросоидите бързо се познават.
  От няколко думички само.
  Меркел 2.0

 3. 3 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  Вече няколко такива изказвания имаше от различни висши политици в Германия , но засега нищо.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 4. 4 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Тази е много зле. Нищо добро не чака Германия с нея.

 5. 5 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  "Русия се опитва да дестабилизира Европа, използвайки по-уязвимите ѝ членки, а събитията в света поставят континента на кръстопът."

  Ами май вие сте най-уязвимите. И увеличавате зависимостта си със СП2.

  The best way to predict the future is to invent it.
 6. 6 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3306 Неутрално

  Колко милиона араби трябва да приеме Европа за да изкупи Германия вината си към евреите?

 7. 7 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Колко милиона араби трябва да приеме Европа за да изкупи Германия вината си към евреите?
  —цитат от коментар 6 на blondofil


  Вината индивидуална или колективна категория е?

 8. 8 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  "Друга е трансатлантическата, но в момента има "по-остри" дискусии между САЩ и Европа и "особено Германия", продължава тя. Запазването на съюза обаче е "по-важно от всякога", особено при тревогата, че "според проучване сред германските граждани те сега имат повече доверие на президентите на Русия и дори Китай, отколкото на президента на САЩ.""

  Има една огромна разлика - Тръмп няма да управлява докато е жив.

  The best way to predict the future is to invent it.
 9. 9 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  "Изхраждането на газопровода обаче, реалистично погледнато е, "неизбежно" - то не може да се отмени, решенията са взети и трябва да се мисли за договорите и разрешителните. "

  Като е неизбежно, нека го построят от Газпром и да остане празен. :)

  The best way to predict the future is to invent it.
 10. 10 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1979 Неутрално

  Най-голямата дестабилизация на Европа последните няколко години предизвика другарката Меркел с глупавата и покана в Европа да настанява и дондурка ислямисти , които да превземат крепостта отвътре без бой. Най-голямата военно-политическа глупост на 20ти век беше френската отбранителна линия Мажино. А Меркеловите глупости са най-голямата военно-политическа глупост на 21 век.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 11. 11 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  Интересно че пак е споменала европейска армия. Много експерти говорят че трябва да се внимава с този термин.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 12. 12 Профил на Ну погоди
  Ну погоди
  Рейтинг: 291 Неутрално

  Това е доста яко: "особено при тревогата, че "според проучване сред германските граждани те сега имат повече доверие на президентите на Русия и дори Китай, отколкото на президента на САЩ"...язък за пропагандата:-)....

 13. 13 Профил на Ну погоди
  Ну погоди
  Рейтинг: 291 Неутрално

  До коментар [#5] от "EU defender":

  Ама САЩ още по-силно дестабилизира:-)...https://news.bg/int-politics/sasht-i-rusiya-destabilizirat-sveta-smyatat-masovo-horata-po-sveta.html

 14. 14 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  До коментар [#8] от "EU defender":

  Дори утре да се махне тръмп не си мисли че нещата ще се върнат както бяха преди. Твърде много неща се случиха за да махнеш с ръка и да се преструват че нищо не се е случило.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 15. 15 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  До коментар [#14] от "Jalis Ironhammer":

  Всъщност какво се е случило?

  The best way to predict the future is to invent it.
 16. 16 Профил на Ну погоди
  Ну погоди
  Рейтинг: 291 Неутрално

  До коментар [#9] от "EU defender":

  Дифендъра прогнозира, че нямало да се построи Северния Поток 2 (така прогнозира и за Кримския Мост)...след като му се сбъднаха прогнозите с невероятна точност и той удиви и Нострадамус и Касандра, сега казва, че Северния Поток 2 ще остане празех...безценно:-)....

 17. 17 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  До коментар [#15] от "EU defender":

  От статията.
  "Отказът от ангажимент към международни споразумения със значителен ефект върху геополитическите въпроси. "
  И всичко това става с благословията на републиканците. Явно в щатите вече няма консенсус сред висшата политическата класа за бъдещето на трансатлантическата връзка.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 18. 18 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3010 Неутрално

  Най-сетне в Германия се появи капка разум.

  подпис
 19. 19 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3306 Неутрално

  До коментар [#7] от "von_seeckt":

  Може ли от комунист такъв въпрос.?Колективна естествено.

 20. 20 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 380 Неутрално

  Докато не си седнат на задника и направят един Ме109 2.0 и Панцер 2.0, всичко са празни приказки... дайте да дадем

 21. 21 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 380 Неутрално

  Докато не си седнат на задника и направят един Ме109 2.0 и Панцер 2.0, всичко са празни приказки... дайте да дадем

 22. 22 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4067 Неутрално

  "Не може да се замитат под килима действията ѝ в Грузия, Източна Украйна и анексията на Крим, нито кампаниите за дезинформация и намеса в изборите, казва тя. Освен това санкциите срещу Русия все още нямат алтернатива."

  Да приемем ли , че тези думи са косвена критика към Меркел? Защото тя точно това прави. Въпреки агресивната политика на Кремъл , тя лобира за засилване на търговските връзки с Русия.
  Не са верни приказките , че санкциите "все още нямали алтернатива" . Напротив , имат и те са икономическа изолация на Русия и спиране купуването на руски газ. Това е напълно възможно за Европа, защото има достатъчно алтернативни възможности за доставка на газ не от Русия. Германия сега е страната , която чрез покупките на руски газ финансира агресивността на Путин.

 23. 23 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4067 Неутрално

  "Крамп-Каренбауер повтори позицията си, че газопроводът "Северен поток 2" представлява "конфликт на интереси" и е "проект, започнат преди много време при различно германско правителство."

  СП2 е проект почнат от правителство на Меркел. СП1 е започнат от Шрьодер. Крамп-Каренбауер заблуждава.

 24. 24 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6144 Любопитно

  Възраждането на Вермахта и на Луфтвафе вече не плаши никого, дори и ушанките?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 25. 25 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  До коментар [#24] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Никой не се плаши защото възраждане няма. Поне засега.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 26. 26 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3010 Неутрално

  Често тук предсказвам, че предстои да си създадем ПРО.
  Логично е Германия да има водеща роля.

  подпис
 27. 27 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4067 Неутрално

  "Изхраждането на газопровода обаче, реалистично погледнато е, "неизбежно" - то не може да се отмени, решенията са взети и трябва да се мисли за договорите и разрешителните. Заплахите на САЩ за санкции пък "не е най-добрият подход към партньори и приятели."

  Крамп-Каренбауер знае , че в Сената на САЩ е внесен законопроект в който се предвижда налагане на санкции на фирмите, които участват в строежа на СП2, както и на тези , които бъдат ангажирани с продължение на Турски поток. Така , че и двата потока няма да ги бъде. Путин изхарчи десетки милиарди за този , който духа. Но , когато Крамп-Каренбауер се оплаква , че санкциите "не са най-добрият подход към партньори и приятели" , нищо не казва , че със СП2 Германия фактически санкционира държави като Полша , прибалтийските страни и най-вече Украйна. Нищо не казва , че това е политически , а не икономически проект , който обслужва Путин.
  Крамп-Каренбауер се очертава като Меркел2.

 28. 28 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2250 Весело

  До коментар [#9] от "EU defender":

  Северен поток - 2 се строи изцяло с парите на Газпром. Иначе казано, Газпром е основния инвеститор и дава парите.... Останалите компании са подизпълнители ....
  Достатъчно е Вашингтон да наложи санкции на високоспециализираните фирми Allseas Group (Холандия/Швейцария) и Saipem (Италия) и работата по "Северен поток 2" просто ще спре.

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 29. 29 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3768 Любопитно

  До коментар [#6] от "blondofil":

  Колко милиона араби трябва да приеме Европа за да изкупи Германия вината си към евреите?
  ========
  Каква вина, бе готин.....?
  Германия си внася араби, главно поради две причини.....
  1......арабския генофонд е по войнствено податлив и удобен за употреба при евентуална военна офанзива.....
  2......арабите са по малко претенциозни за подбиране на работа която германците отдавна не упражняват......

  Трета причина и да се скъсаш, няма да откриеш.....

  Bukalemun
 30. 30 Профил на Goldmantelziesel
  Goldmantelziesel
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Достойна заместничка на Меркел. Нищо против. Дано да продължава така.

 31. 31 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6034 Весело

  Отлична заявка за лидерство. Браво!
  Някой да каже какво може да е бъдещето след Меркел :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 32. 32 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1043 Весело

  "..., зависим силно от стабилната международна обстановка за износа си."

  Ееее теа па, германците, да им имам проблема!
  На нас поне от половин век, без кой знай какъв износ, ни е виновно международното положение, ама не се оплакваме пред чужденците.
  Е, дежурно виновни са също "Гришата и Кишата", обаче към момента, не е ясно кой точно е Цвъклю и кой Болния, тъй значението им е пренебрежимо малко!

 33. 33 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  До коментар [#9] от "EU defender":

  Не забравяй, че газопровода доставя едва 20% от нужния на германия газ. Това не е голяма зависимост, при условие че се съобразява с доставките на втечнен газ от САЩ и други достачици. Да не се забравя и южния поток, засега само в Турция. По който може да се доставя газ от каспийските републики, Иран, Ирак...Срещу идеята му Русия рита, нали затова се намеси в Сирия. И котка Турция. Нещата в енергетиката се менят, Германия има план за енергия от вятъра и слънцето и го изпълнява с невероятен темп. Верно, газ и петрол трябват и за химията. Но мащаба е друг.
  Че ЕС се нуждае от силна армия, явно вече всички са убедени, Никой няма да ни чуе, ако не можем да се наложим военно, когато трябва. Просто света е устроен така, все още. Винаги си мисля как Русия би реагирала, ако навремето ЕС беше я заплашил, че ако се опита да прави нещо в Крим (или Украйна), ще срещне войската на ЕС там? И съм сигурен, че би си подвила опашката. И помня как лукаво Путин се усмихваше като веднаж каза - ако ЕС иска сигурност (включително военна!), ние можем да я осигурим...

 34. 34 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#27] от "tacheaux":

  Хехе , фактически санкционирала балтийските държави, Полша и Украйна?!Като спестява таксите по пренос на немският данъкоплатец и бизнес?!Или ти смяташ, че Германия е длъжна да изхранва Украйна и Полша?!

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 35. 35 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Основнотое , че говори за армии и съюзи , които да си партнират с НАТО.Демек, европейска армия извън НАТО.В това отношение, добре че Великобритания напуска.Иначе това никога нямаше да се случи.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 36. 36 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 265 Неутрално

  Тази и тя щяла да зашитава "ценностите". Тази кака определено ще досъсипе партията на меркелица. :-)

 37. 37 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  Европа страда от ''отговорноста'' на Германия !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 38. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8413 Неутрално

  Няма да е лошо. А Бойко така искаше да наследи Меркел.

 39. 39 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 346 Весело

  Не е нужно да се вниква в речите и действията на Анегрет Крамп-Каренбауер, за да се даде оценка на политическия вектор, който тя ще следва. Достатъчно е да се прочетат отзивите на форумните рубладжии, тръмписти и евромразци. Как се радвам на неприкритата им омраза към Анегрет!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK