Китай ще получи в преговорите със САЩ всичко, което поиска

Китай ще получи в преговорите със САЩ всичко, което поиска

© China Newsphoto, ReutersПреговарящите от името на китайското правителство са добре известни с неотстъпчивостта си.


Русия и Китай например стигат до първите си гранични споразумения в началото на 18 век, но окончателното уреждане на въпроса е постигнато едва в края на 90-те, а руските преговарящи описват китайските си колеги като "трудни и неемоционални" извивачи на ръце.


Хрумна ми да напиша тази статия, като си мислех за обещанието на президента на САЩ Донлад Тръмп да сложи край на голямото китайско "ограбване" на американската икономика.


Силната ръка не се получи
Така или иначе си мисля, че Тръмп имаше добри шансове, тъй като китайците се оказаха притиснати в ъгъла от големия американски търговски излишък, тясно свързан с, както се твърди, големи нарушения в областта на търговията и промишлеността. Тръмп просто трябваше да притисне Пекин още повече до стената с настоявания за "свободна, честна и реципрочна" търговия.


Ето какво би означавало това въз основа на последните данни за американската търговия през първите 11 месеца на миналата година.


През този период американският износ за Китай възлиза на жалките 111.16 млрд. долара или едва 7,2 процента от общите американки продажби в чужбина. В същото време китайският износ за САЩ е достигнал колосалните 493.49 млрд. долара.


Тръмп просто трябваше да посъветва Китай да намали незабавно и необратимо износа си за САЩ до количествата на вноса си от Америка. Едва след като това Вашингтон можеше да прояви желание да обсъжда начини за допълнително развиване на стабилни и взаимно приемливи търговски отношения в Пекин. Това е типът реципрочна търговия, от която Китай се страхува. Това беше и причината, поради която сред европейските приятели и съюзници на САЩ се стигна до силна и шумно прокламирана позиция срещу търговската политика на Тръмп - те дружно възвеличаха фикцията "мултилатерална търговска система".


И тогава, абракадабра: Тръмп посочи на Китай изход и му даде ключа за търговския спор.


Неприемливо прекаляване


Как? Тръмп явно е бил (зле) посъветван, че няма да е достатъчна готовността на Китай да намали двустранните търговски дисбаланси. Не, Вашингтон трябваше да наложи на Китай принудителни структурни реформи. Без тях, както често повтаря американският министър на търговията Уилбър Рос, дестабилизиращият китайски търговски излишък ще се завърне за нула време.


Какви са тези принудителни структурни реформи, които САЩ искат Китай да направи?


По същество те са три: защита на интелектуалната собственост, забрана на принудителното трансфериране на технологии и прекратяване на незаконните, нарушаващи пазарното равновесие промишлени субсидии. Китай отхвърля тези обвинения, което пък води до една очевидно непреодолима безизходица. Ясно беше, че Китай няма да приеме твърденията, че икономическото и промишленото му съживяване се основават на десетилетия кражби на интелектуална собственост и принудително прехвърляне на технологии. Пекин заявява, че това е клевета и част от опитите на Вашингтон да опетни и възпре Китай.


Една от новините, изтекли от търговските преговори в Пекин миналата седмица, е пример за ключовите пречки. Твърди се, че Китай ще направи така, че промишлените му субсидии да отговарят на съответните правила на Световната търговска организация (СТО), но не желае да обсъжда въпроса с Вашингтон. Китай иска да работи със СТО, за да синхронизира своите мерки в търговията със съществуващите търговски разпоредби и арбитражни процедури. САЩ могат да участват в тези обсъждания като всеки друг член на СТО. За Вашингтон това е неприемливо, тъй като иска да запази "контрола за принудително въвеждане" като задействащ механизъм за търговските мита, в случай че реши, че Китай нарушава договорените правила за промишлените субсидии.


Това по същество е целият американско-китайски търговски проблем - Пекин отхвърля изнудването на американския търговски принудителен механизъм и иска да работи в мултилатералната рамка на правилата на СТО. Тези разделителни линии в продължаващия с месеци диалог на равнище експерти са ясни и прости. Те не оставят място за преговори между американските и китайските държавни и правителствени лидери. Пекин изглежда разбира това, но Вашингтон явно вярва, че все още може да вкара Китай в собствения си свят.


Това е отвратително невежество, що се отнася до китайското умение за държавно управление.


Инвестиционни мисли


На 12 февруари "Глобъл таймс", вестник на Китайската комунистическа партия, пусна статия, в която се посочва, че САЩ са започнали търговските спорове, но сега изглежда имат желание за сделка.


За Китай сделката ще се основава на дискусиите от края на миналата година между Тръмп и китайския президент Си Цзинпин на срещата на върха на Г-20 в Аржентина.


Си Цзинпин вероятно се е съгласил с постепенно намаляване на огромния търговски излишък на Китай със САЩ, но няма начин да се е приел налагани от САЩ структурни реформи и принудителни американски механизми, които да служат като пусков механизъм за търговските мита по преценка на Вашингтон. Пекин има основание да вярва, че Тръмп, който се готви за кампания за преизбиране, ще приеме такова споразумение, отчасти защото ще се хареса на Уолстрийт, въпреки че така ще се запази едно непростимо, продължило с десетилетия пренебрегване на близо една трета от американската икономика (сумата от износа и вноса като дял от американския БВП).


Резултатът: споразумението изглежда е готово. Китай ще продължи да има голям търговски излишък със САЩ и никога няма да приеме наложени от Вашингтон реформи на търговията и индустрията си.


* Майкъл Иванович е независим анализатор на въпроси, свързани със световната икономика, геополитиката и инвестиционните стратегии. Работил е като старши икономист към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие в Париж, международен икономист в Управлението за федерален резерв на Ню Йорк и е преподавал икономика в бизнес факултета към Колумбийския университет. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2774 Неутрално

  И защо да го прави ?? Нали пазара регулира :))))

 2. 2 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1058 Любопитно

  Тръмп просто трябваше да посъветва Китай да намали незабавно и необратимо износа си за САЩ до количествата на вноса си от Америка. Едва след като това Вашингтон можеше да прояви желание да обсъжда начини за допълнително развиване на стабилни и взаимно приемливи търговски отношения в Пекин. Това е типът реципрочна търговия, от която Китай се страхува.

  Верно? Авторът е клиничен идиот.

  Знанието е сила, информацията - власт
 3. 3 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 237 Неутрално

  дори няма да си направя труда да чета тази статия

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 4. 4 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6243 Неутрално

  До коментар [#2] от "pag":

  Авторът вижда търговията между щатите и китайците, като някакъв покер, където на една маса седят Тръмп и Си и вадят някакви милиарди във вид на чипове и ги редят по покривката. Този човек очевидно не е наясно, каква е същността и структурата на търговията между тези две икономики и как се формира.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 5. 5 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Майкъл Иванович, руският евреин, е написал някаква недовършена статия. Само не разбрах на какво се основава тази му увереност.
  Аз по принцип предпочитам да черпя от извора. Който е слушал вчерашната реч на Тръмп за Венецуела, вероятно е забелязал шегата на Тръмп. Перефразирам, отлични новини от търговските преговори с Китай, казва Тръмп, всичко върви много добре, към нашия бюджет пътуват милиони и милиарди долари... Тръмп има предвид милиарди от мита. Това са "отличните" новини от Китай, да се стягаме да прибираме милиарди от мита за внасяните от Китай стоки.
  Ако Майкъл Иванович е прав, това означава, че Америка се е предала. Това е невъзможно.

 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  Китай е бедствие, но оранжевият палячо започна война без съюзници, която не може да спечели!

 7. 7 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1709 Весело

  дори няма да си направя труда да чета тази статия
  —цитат от коментар 3 на Медиен манипулатор


  ........и аз не я дочетах...........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 8. 8 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Аз не разбирам и изразът "Китай ще получи всичко, което иска..."! Китай нищо не е искал. Само САЩ иска. Китай го устройва съществуващото положение. Всичко, което е описал като искания на Китай това не са искания, това е наложена практика, която Китай само се опитва да съхрани.

 9. 9 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Майкъл Иванович

  ХАХАХХАХАХА

  The best way to predict the future is to invent it.
 10. 10 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Китай е бедствие, но оранжевият палячо започна война без съюзници, която не може да спечели!
  —цитат от коментар 6 на selqnin


  Ти освен една и съща глупост в едно изречение не можеш ли да измислиш друго?
  Тръмп като не спечели в Европа ще духате супата.

 11. 11
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 12. 12 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4583 Весело

  "Резултатът: споразумението изглежда е готово. Китай ще продължи да има голям търговски излишък със САЩ и никога няма да приеме наложени от Вашингтон реформи на търговията и индустрията си."

  Тоя Иванович явно е голям наивник, ако наистина е вярвал, че търговския излишък на Китай със САЩ ей така просто ще изчезне за месец два. Даже за година две няма да изчезне. Реалистично е той да бъде намален след време, но винаги Китай ще има положителен баланс в търговията си със САЩ. Вианги ЕС ще има положителен баланс (търговски излишък) с търговията си със САЩ! Винаги Мексико ще има търговски излишък със САЩ! Това Тръмпи колкото и да се пъне и пеняви няма как да промени. :-D

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 13. 13 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 975 Неутрално

  До коментар [#1] от "dejmos":

  След като пазара регулира, не трябва да субсидира иначе умрели бизнеси, не трябва да краде чужда собственост, не трябва да принуждава със закон бизнес да трансферира технологии. Панятна, тавариш ?

 14. 14 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  Китай е комунистическа икономика и има пълно неразбиране как функционира, все едно колко пазарно изглежда = не може да се мери с познатия аршин - от което идва разминаването :-) търговският сблъсък при всички случаи ще ескалира, защото никакви американски мерки и мита няма да дават очаквания резултат

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 15. 15 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Китай е фабрика. Ще слуша и ще изпълнява каквото каже клиента. Така е при капитализма. Левундерът от сръбски произход още не го е разбрал явно.
  —цитат от коментар 11 на EU defender


  От сръбски произход ли е? Като за сръбски анализатор бива.

 16. 16 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2442 Весело

  Китай е фабрика. Ще слуша и ще изпълнява каквото каже клиента. Така е при капитализма. Левундерът от сръбски произход още не го е разбрал явно.
  —цитат от коментар 11 на EU defender


  Явно не само "левундерът" , а и конгресът на Китайската комунистическа партия не го е разбрал :-) единствено ти го разбираш естествено

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 17. 17 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  "Тръмп просто трябваше да посъветва Китай да намали незабавно и необратимо износа си за САЩ"
  Търсенето или предлагането е водещо в една сделка? Тръмп, ако можеше, да е намалил търсенето в САЩ на китайски стоки, ама не може.

 18. 18 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  До коментар [#13] от "Индиана":

  "не трябва да принуждава със закон бизнес да трансферира технологии. "

  Еми който не го устройва - ей го де е Виетбам, Южна Корея, Тайван, Индинезия, Филипините!

  В Русия съм! В Русия съм!
 19. 19 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Като видиш някой анализатор как ти навира в очите, че вносът от Китай се е увеличил, а износът за Китай намалял и от това прави генералния извод, че Щатите губят, тегли му майната и заминавай! Големите мита още не са въведени и американските фирми се презапасяват. В същото време в Китай по административен път разпореждат да не се купува от САЩ. Това в Китай го могат, в САЩ не. Когато се въведат митата, тогава ще се броят пилците, не преди това. И друго нещо. Анализатор, който не взема предвид китайските борси, за да види резултатите от противопоставянето със САЩ, той е мошеник и поръчков писач. Китайските борсови индекси са се сринали и китайските компании са загубили близо половината от стойността си. Затова Китай страда повече от САЩ. Впрочем, САЩ не страдат изобщо, страда само Китай.

 20. 20 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4583 Весело

  До коментар [#11] от "EU defender":

  Хахаха.... колко голяма смешка си написал. :-D В близките седмици те чака голямо разочарования покрай успешния задаващ се край на търговския спор между Китай и САЩ. ;-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 21. 21 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4335 Весело

  " * Майкъл Иванович е независим анализатор на въпроси, свързани със световната икономика, геополитиката и инвестиционните стратегии. Работил е като старши икономист към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие в Париж, международен икономист в Управлението за федерален резерв на Ню Йорк и е преподавал икономика в бизнес факултета към Колумбийския университет. /БТА"

  Китайците включиха руските им колеги в опитите си да обърнат мача в своя полза ! Разбираемо, залогът е доста голям !

 22. 22 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2639 Весело

  До коментар [#5] от "gozambo":

  Ако вярваш на Тръмп, това си е твой проблем. Тръмп казал...

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 23. 23 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4583 Любопитно

  До коментар [#17] от "Лео":

  Именно Лео, САЩ са най-големия вносител в света на стоки и продукти. Янките са свикнали да си купуват почти всекидневно някакви дрънкулки и тъй като в Китай се превърна в производител номер едно в света на почти всички стоки и продукти - от влакове до телефони и компютри, от автомобили до играчки и всичко това на доста прилични и изгодни цени, янките (американските потребители) си купуват тези неща от Китай. Защо Тръмпи не опита да промени потребителското поведение на своите сънародници!? Това е единствения начин по който сегашното положение може да се промени.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 24. 24 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Китайската икономика глътна вода. Само с подбиване на цените и производство на боклуци, НЕ СТАВА. Сегашният модел на икономическо развитие се изчерпа. А дългосрочен ръст може да има само при свободна инициатива и защитена от закона собственост.

 25. 25 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#20] от "Иво":

  Успешен, за САЩ.

 26. 26 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#17] от "Лео":Именно Лео, САЩ са най-големия вносител в света на стоки и продукти. Янките са свикнали да си купуват почти всекидневно някакви дрънкулки и тъй като в Китай се превърна в производител номер едно в света на почти всички стоки и продукти - от влакове до телефони и компютри, от автомобили до играчки и всичко това на доста прилични и изгодни цени, янките (американските потребители) си купуват тези неща от Китай. Защо Тръмпи не опита да промени потребителското поведение на своите сънародници!? Това е единствения начин по който сегашното положение може да се промени.
  —цитат от коментар 23 на Иво


  Като има кой да им ги прави за без пари, защо да не купуват?

  The best way to predict the future is to invent it.
 27. 27 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#11] от "EU defender":Хахаха.... колко голяма смешка си написал. :-D В близките седмици те чака голямо разочарования покрай успешния задаващ се край на търговския спор между Китай и САЩ. ;-)
  —цитат от коментар 20 на Иво


  Успешния за САЩ. Износът на Китай за САЩ намаля през Януари, ударихме и ченгесарския Хуавей. Това е само демо на това, което можем. И китайците го разбраха, ти още не.

  The best way to predict the future is to invent it.
 28. 28 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4583 Весело

  До коментар [#25] от "vhv":

  Хаха... успешен и за двете страни. Или както му казват на запад win-win solution. ;-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 29. 29 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4583 Весело

  До коментар [#27] от "EU defender":

  Хахаха.... успешен и за двете страни. А, относно търговския дефицит на САЩ за януари, още няма официално излезнали данни. Истината е по този въпрос (търговския баланс между САЩ и Китай) е тази:

  https://www.census.gov/foreign-trade/balance/c5700.html

  Относно лошия Хиуауей, значи тази водеща компанията регистрира рекордни печалби за миналата година. Явно сте ударили едно рамо на Хуауей по скоро. ;-)

  https://www.reuters.com/article/us-huawei-outlook/huawei-says-expects-2018-revenue-at-109-billion-up-21-percent-chairman-idUSKCN1OQ0F9

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 30. 30 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#28] от "Иво":

  win win има между равностойни партньори. Фабриката няма как да печели много, при положение че клиента иска да му е без пари. Клиентът е този, който определя правилата, другарю социалист.

  The best way to predict the future is to invent it.
 31. 31 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  Тази работа с евентуалните мита, дето ще вкарат милиарди в бюджета, не се играе за пръв път и опита сочи, че подобни войни не носят успех.
  Преди години имаше подобни бариери срещу вноса на японски стоки и особено автомобили и днес в САЩ има маса заводи, които произвеждат японски коли и разбира се са избегнали митата.
  Основна причина за този дисбаланс са цените, а китайските цени, благодарение на наистина зверската експлоатация на милиардния китайски народ са по-ниски и няма как да накараш водата да върви нагоре, въпреки малко по-ниското качество на тази продукция.
  Не случайно много американски и не само компании инвестираха и изнесоха производства там, така че част от печалбите се връщат при тях, но загубата на работни места в тези страни е неизбежима.
  Само не разбирам Тръмп и неговите съветници на какво разчитат, освен може би да се вдига вътрешно-политическа пушилка, та в мътната вода белким се улови някаква риба, в случая втори мандат.
  Затова тези преговори ще се точат, а стената, която е видима в очите на глупаците, трябва поне да започне да се строи.

 32. 32 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2774 Неутрално

  До коментар [#13] от "Индиана":

  Как разбра за СУБСИДИИТЕ ? Китайците ли ти казаха ...:) А ,....технологията от пето поколение (Huawei ) ВЪРВИ. САЩ да си поиграят още малко на играта КАУБОЙ. Тогава ще трябва НЯКОЙ ДА ГИ ИЗХРАНВА !!

 33. 33 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#29] от "Иво":

  Аз лично - да... Телефонът ми се скапа, а бях по работа в едно градче в провинцията, където нямах избор, а не мога да остана два дни без телефон. Ябълките им бяха презрели... (само стари модели) и се наложи да взема нещо евтино. Този е € 200 и като за толкова пари, толкова и върши работа.

 34. 34 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Търговски пеговори с Русия от 18в., приложими към настоящата ситуация; Гнусният Тръмп, който иска да се спазва авторкото право и да не се допуска изтичането (каква мека дума за кражба) на технологии; намаляване на износа до размерите на вноса за около 15 минути; и 1ерешката на тортата- вълкът е гладен (защото Тръмп е преиграл и ще бъде отсвирен), но агнето е цяло- новото споразумение вече е готово.

 35. 35 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4583 Весело

  До коментар [#26] от "EU defender":

  Да ги купуват. Аз нямам нищо против. И янките са доволни и китайците са доволни. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 36. 36 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  "Тръмп просто трябваше да посъветва Китай да намали незабавно и необратимо износа си за САЩ до количествата на вноса си от Америка. "

  Оооо, не.
  аФторът е кръгъл идиот.
  Бизнесът е война.
  Точка.

  Panta rhei....
 37. 37 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4583 Весело

  До коментар [#30] от "EU defender":

  Стига глупости. В търговията важен е както клиентът така и производителя.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 38. 38 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4583 Любопитно

  До коментар [#33] от "vhv":

  Моя телефон в момента също е китайска марка е съм много доволен от него. По добър от всички предишни дето съм имал преди това, а съм минал през много... от европейски, американски, корейски, та чак имах и един тайвански.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 39. 39 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5814 Неутрално

  Лоши новини за всички, които искат да имат търговски отношения с Китай...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 40. 40 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1561 Весело

  Много е забавно когато китайската пропаганда си купува на кило ефтини 'западни' 'журналисти' да пишат такива пълни глупости.

  Но най-забавни са 'интелигентите' които оскотели от първичен Тръмп хейт охотно припяват на всяка такава глупост

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 41. 41 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  Не се знае дали ще стане точно така. Истината обаче е, че САЩ сами изнесоха НОУ-ХАУ в Китай, изнесоха голяма част от индустрията си там и с това допринесоха за развитието на китайската икономика. Сега голяма от стоките, които се връщат в САЩ са собственост на мултинационални компании в които има и американски капитали и ако Тръмп отстъпи от първоначалната си позиция то ще е под натиска на тези компании.

 42. 42 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 287 Любопитно

  "Тръмп просто трябваше да посъветва Китай да намали незабавно и необратимо износа си за САЩ до количествата на вноса си от Америка. "Оооо, не. аФторът е кръгъл идиот.Бизнесът е война.Точка.
  —цитат от коментар 36 на Molossian


  Така е, въпреки че някои си мислят нещо друго. Политиката е създадена, да омекотява войната.

  reductio ad absurdum...
 43. 43 Профил на Фат Ким
  Фат Ким
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Това което прави сега Тръмп, трябваше да бъде направено в периода 2000-2005 от Буш, прекалено много закъсняха американците, но мача все още не е свирен. Кражбата на технологии беше тогава сега вече Китай разработи свои. Прехвърлянето на производствени мощности в юго-източна Азия не става от днес за утре, особенно такива които могат да произвеждат стотици млрд в стоки всяка година, ще са нужни може би 15-20 години, американските компании какво ще правят през това време при една тотална икономическа война?!? Най-големия пазар на GM е Китай, всяка година продават там по 4 милиона автомобила, повече от колкото продават в САЩ, ако утре бъдат отрязани от този пазар, трябва пак да увиснат на американския данъкоплатец като през 2009 и това е само един от многото примери. САЩ първо трябваше да сключат споразумения за свободна търговия с високо развитите ЕС, Япония, Ю Корея, Тайван, Австралия, Нова Зеландия и тогава да преговарят от позицията на силата с Китай, сега в това положение нещата са 50 на 50.

 44. 44 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 287 Неутрално

  на Майкъл Иванович от Си Ен Би Си му "хрумнало" да напише статия пълна с мантри как техният президент няма да успее да се спазари успешно с Китай. :-) Ново дъно за либералболшевишката преса!!

 45. 45 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  Тръмп вместо да уволнява прокурори и шефове на служби, да беше поразчистил съветниците си.

 46. 46 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4027 Неутрално

  До някакъв баланс, все ще се стигне. Но американците сами се натресоха в блатото. Китайците използваха японския опит на копиране и кражба на технологии. Междувременно, хиляди учени работещи в чужбина, получиха много високо заплащане и се прибраха в Китай..

 47. 47 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 516 Весело

  До коментар [#11] от "EU defender":

  Само за теб една невероятна тайна ще ти издам, не я споделяй с никой, с никой...

  Всяка фабрика за да произведе нещо трябва да закупи доста работи, енергия, суровини, материали и т.н....:)

  Модератора е неадекватен!
 48. 48 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#47] от "Ivan_":

  И аз да ти кажа една тайна. Като не можеш да си продадеш боклуците, при капитализма фалираш. В Китай - не. Тик так.

  The best way to predict the future is to invent it.
 49. 49 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 516 Весело

  До коментар [#48] от "EU defender":

  "Като не можеш да си продадеш боклуците"

  Мда, само дето не е точно това случая...

  "при капитализма фалираш" - Китай не е капитализъм, а освен това фалита не е точно това което ти си мислиш може би че е в конкретния случай:)

  Модератора е неадекватен!
 50. 50 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 895 Неутрално

  "Последните данни за американската търговия през първите 11 месеца на миналата година.През този период американският износ за Китай възлиза на жалките 111.16 млрд. долара или едва 7,2 процента от общите американки продажби в чужбина. В същото време китайският износ за САЩ е достигнал колосалните 493.49 млрд. долара."

  Това е което Тръмп постигна по отношение на Китай. Въпреки цялата дунанма като пропаганда. Както предполагах (не само аз!!!), Китай няма да отстъпи и йота от позицийте си спрямо САЩ!! Е, ще има незначителни отстъпки, (1 - 2% намаление на сегашния дефицит на САЩ), което Тръмп ще фанфари като съкрушителна победа. Както сега фанфари за новия договор с Канада и Мексико. Договор, който не се различава съществено от стария.

 51. 51 Профил на 2leva
  2leva
  Рейтинг: 536 Весело

  Хайде в голямия цирк на политиците отново.

  При американския шоуменът всички неща до него са били ужасни, а след встъпването в длъжност чудесни и много добри. Горе долу и търговията с Китай по същата формула.

  Да не ходя далеч за сравненията, но нашият героят ББ провежда същата политика. Преди него са гьоловете, след него демокрация и възход.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK