Анкара ще инвестира $23 млн. в "Турски поток", Белград е готов за изграждането му

Президентите на Русия и Турция, Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, на пресконференция след откриването на морския участък на "Турски поток", ноември 2018 г.

© Associated Press

Президентите на Русия и Турция, Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, на пресконференция след откриването на морския участък на "Турски поток", ноември 2018 г.Турция планира да вложи около 122 млн. лири или 23 млн. долара в сухопътния участък на газопровода "Турски поток". Това съобщи в. "Хюриет дейли нюз", като цитира публикуван вчера инвестиционен план на правителството за тази година.


Не е известно дали става въпрос за завършването само на сухопътния участък от първата линия, която доставя газ до Турция за нуждите на собствения ѝ пазар и от която остават 69 км, или и на втората, която би трябвало да мине през България, Сърбия, Унгария или Словакия и да е готова до края на 2019 г.


Морският участък на газопровода бе завършен и с церемония миналата година, в която с видеоконферентна връзка се включиха президентите на Русия и Турция.
Турското съобщение дойде два дни след като сръбският президент Александър Вучич обяви, че Сърбия е преминала през всички процедури за изграждането на газопровода и макар то още да не е започнало, страната е готова това да се случи във всеки следващ момент. "Направили сме всички необходими приготовления," каза Вучич на форума за сигурност в Мюнхен. Той изтъкна, че макар за Белград готовността за доставщак на руски газ в Европа да е еднозначна, бъдещото развитие зависи не само от сръбска страна - важно е какво ще направят "някои наши съседи". В интервю за телевизия "Пинк" Вучич каза още, че и Унгария остава готова за проекта въпреки разговорите на премиера Виктор Орбан с вицепрезидента на САЩ Майк Пенс. "Благодаря, унгарски приятелю", добви той.


След посещение на руския президент Владимир Путин, която обяви възможност за инвестиции за 1.4 млрд. долара в проекта на сръбска територия (впоследствие коригирани на 1.4 млрд. евро), Сърбия се подготвя да започне строителството на своя участък с дължина 403 км през март или април и да го завърши на унгарската граница до края на годината.


"Още тръби, ако има търсене"


С тези думи Вучич има предвид България, чиито власти в края на миналата година проявиха недвусмислен интерес към "Турски поток" (а премиерът Бойко Борисов допусна че той може да се превърне в "Български поток"). В началото на февруари министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че правителството има готовност да въведе своята част от газопровода "Турски поток" до сръбската граница към началото на 2020 г.


Миналата седмица обаче фирма, свързана с бизнесмена Христо Ковачки, блокира изграждането на българската част. Причината бе, че новият газопровод в Северна България, който ще е на практика българският участък, може и да не бъде изграден до края на 2019 г. зарад жалба от "Атоменергоремонт".


Съобщението на "Булгартрансгаз" дойде след жалба пред Комисията за защита на конкуренцията. Според закона заобществените поръчки "Булгартрансгаз" трябва да спре процедурата, докато влезе в сила съответното решение на антимонополния регулатор. Търгът за 2.8 млрд. долара бе обявен от държавната компания в края на декември, а срокът за оферти изтече на 15 февруари. Заради несъгласие с дадени от държавния газов оператор разяснения по документацията "Атоменергоремонт" АД обаче е поискала КЗК временно да спре поръчката.


Ден преди това шефът на "Газпром" Алексей Милер каза при посещение на турска делегация, оглавявана от президента Реджеп Тайип Ердоган в Русия, че компанията е готова за "Турски поток 2" (още тръби освен вече изградените две), ако търсенето на газ по това направление е достатъчно голямо.


Тогава "Российская газета" написа, че макар Гърция да е била заинтересована продължението на "Турски поток" да мине през нея по пътя към Италия, съдейки по процедурите за запазване на бъдещи мощности газът ще "потече от Турция по-нататък в България, Сърбия, Унгария и Словакия".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK