Над 100 души от влиятелни неправителствени организации в ЕС са атакувани от хакери

Над 100 души от влиятелни неправителствени организации в ЕС са атакувани от хакери

© ReutersМайкрософт" обяви днес, че в последното тримесечие на 2018 г. хакерска организация е атакувала профилите на 104 души от някои от най-влиятелните европейски неправителствени организации. Служителите са в Белгия, Франция, Германия, Полша, Румъния и Сърбия. Компанията смята, че извършителите са група, известна като "Стронций" (Strontium), която миналата година медиите свързаха с военното разузнаване на Русия.


Атакуваните организации са Германският съвет за външна политика и европейските офиси на американските Aspen Institute е German Marshall Fund, се казва в официално съобщение.


За "Стронций" се смята, че е едно от имената на група за кибершпионаж, известна още като Fancy Bear, APT28, Pawn Storm, Sofacy Group, Sednit. Няколко водещи компании за киберсигурност твърдят, че с висока степен на вероятност групата е свързана с ГРУ и се финансира от руското правителство. През 2018 г. разследващата група на специалния прокурор Робърт Мюлър посочи в обвинителен акт, че под Fancy Bear се крият две поделения на ГРУ с номера 26165 и 74455.
"Бързо уведомихме всяка от тези организации, за да защитят системите си, и предприехме различни технически мерки за защита на клиентите ни от тези атаки", допълват от "Майкрософт" с уточнение, че трите института са позволили да се разкрие, че те са били обект на атаките.


Обикновено е използван познатият метод да се създават имитации на интернет страници и адреси за електронна поща, които изглеждат като оригиналите. По този начин се събират пароли за достъп от подвели се да влязат в тях и се разпространяват програми за шпионаж и саботаж.


Всички видяхме хакерските операции и кампанията за дезинформация по време на френските президентски избори през 2017 г., а напоследък европейски лидери предупреждават, че тези атаки ще продължат в Европа през 2019 г., казват от компанията. "В "Майкрософт" вече наблюдаваме, че мишени стават не само предизборни кампании, но и демократични институции, анализаторски институти и организации с идеална цел, работещи по свързани с демокрацията теми като честност на изборите и политики в обществената сфера и които често контактуват с официални лица."


Том Бърт, вицепрезидент по въпросите на сигурността в компанията, посочва в текста: "Европа е смятана за родното място на демокрацията, чиито принципи са възпроизвеждани по цял свят, но продължаващите атаки демонстрират, че тази идея все повече е застрашена." Вярваме, че работата на организации като German Marshall Fund и Alliance for Securing Democracy са съществена част от усилията да защитим демокрациите от онези, които се опитват да ги отслабят, казва Бърт. Той припомня, че много подобни организации не разполагат с нужните ресурси и опит за защита от кибератаки, поради което технологичният сектор има отговорност да им помогне.


За целта "Майкрософт" разширява в нови 12 страни в Европа (сред тях Германия, Франция и Испания) услугата си AccountGuard за защита на клиенти в политическата сфера от хакерски атаки. Другите страни от ЕС са трите балтийски републики, Словакия, Португалия, Холандия и скандинавските Швеция, Дания и Финландия.


В съобщението изрично се посочва, че решението е свързано с предстоящите избори за Европейски парламент, както и с няколко гласувания в национални избори. "Вярваме, че е изключително важно организациите, на които се основава демократичният процес, да имат достъп до уникална киберзащита, защото продължаваме да виждаме как правителства и други структури опитват да влияят на изборите в демокрациите по света, включително в Европа."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK