"Газпром" ще строи самостоятелно "Турски поток" в Сърбия

"Газпром" ще строи самостоятелно "Турски поток" в Сърбия

© gazprom.ruРуската държавна компания "Газпром" ще строи самостоятелно газопровода в Сърбия, проектиран да пренася газ от българската до унгарската граница като продължение на проекта "Турски поток".


Договорът за строителство още не е сключен, но два източника на РБК казват, че изпълнителят ще е "Газстройпром", който е сравнително ново дъщерно дружество на енергийния гигант. Не е ясно дали са спазени конкурсните процедури при избора на руска компания, но според Мария Белова, анализатор от Vygon Consulting, дори те да са заобиколени, това едва ли ще предизвика някакъв скандал в Белград.


Тук не действат правилата на ЕС за Третия енергиен пакет, поради което "Газпром" може да се окаже възложител, изпълнител, собственик и оператор на тръбата и на пренасяното по нея гориво. От друга страна, Сърбия е длъжна да прилага Втория енергиен пакет и е член на Енергийната общност - споразумение, с което съседни на ЕС стани членки поемат ангажимент по пътя на евроинтеграцията си да въведат енергийните стандарти на съюза на своя територия. Средствата идват от възложителя GASTRANS d.o.o. Novi Sad, в която "Газпром" има дял от 51%, а останалите 49% са на държавната "Сърбиягаз", допълва източникът.
Душан Баятович, ръководителят на "Сърбиягаз", каза през януари, че строителството трябва да започне през втората половина на март, а експлоатацията - от април 2020 г. Работата в Сърбия дори вече е започнала, за да е готов дългият 403 км газопровод в края на годината, "както обикновено се случва при нас", казва един от източниците на РБК.


Кой ще финансира


В инвестиционната програма на "Газпром" за 2019 г. са предвидени над 1.4 млрд. евро за сръбския проект и за сухопътната част на газопровода в Турция. Акционерите на сръбския участък вече са предоставили 150 млн. евро и планират да вземат кредити за следващите разходи, казва Баятович.


През 2018 г. "Газпромстрой" е поискала 550 млн. евро за прехвърляне на персонал, техника и купуване на оборудване, като около 170 млн. най-вероятно ще отпусне "Газпром", а останалото ще дойде като кредит от Газпромбанк (в нея "Газпром контролира 46%), обяснява РБК.


Как се роди СГК-1


Строител ще е СГК-1 - инженерингова компания на "Газстройпром". Това е преформатиране на "Стройгазконсалтинг" (СКГ), която работеше по газопровода към Китай "Силата на Сибир". От дружеството "СГК-Механизация" са започнали да прехвърлят машини за полагане на тръби и друга техника, необходима за работата в Сърбия. На Балканите изпращат и руски специалисти, които в някаква степен владеят английски, потвърждават и двата източника на РБК.


СГК-1 е регистрирана миналия юни в Санкт Петербург, след като групата UCP на Иля Щчербович и Газпромбанк (собствениците на половината от "Стройгазконсалтинг") продават на неизвестен купувач своя дял. Скоро се появява "Газпромстрой" с 49% дял на "Газпром", а останалото са структури, косвено свързани с газовия монополист и Газпромбанк. Плановете на "Газпром" бяха до края на 2018 г. в "Газпромстрой" да бъдат прехвърлени всички договори на СГК, а през декември корпорацията получи и производствените активи на СГК. Самата СГК ще бъде ликвидирана до средата на 2019 г., обяснява РБК.


СКГ-1 е едно от осемте нови дружества с това съкращение (името на всяка завършва с различно число до 8), създадени най-вероятно, за да се отърват от дългове за десетки милиарди рубли, натрупани досега от "Стройгазконсалтинг". Компанията години наред бе сред водещите получатели на държавни поръчки в Русия - изключително от "Газпром" за стотици милиарди рубли годишно. Но през миналата година монополистът решава да демонстрира, че няма вече да е толкова щедър към външни структури и в по-голяма степен самостоятелно ще реализира инвестиционната си програма, казва източник на РБК миналото лято.


Директен контрол на изпълнителя


"Газпром" вероятно иска да подобри възвращаемостта на инвестициите си и да направи по-ефективно използването им чрез директен контрол върху изпълнителя. Но действията на корпорацията са в разрез с доминиращата логика по света - петролногазовите компании се разделят със сервизните си поделения, за да стимулират конкуренцията между външни изпълнители, кандидатстващи за договори.


Проблемът със "Газстройпром" е какво да се прави с него, когато догодина приключи строителството на големи проекти като "Силата на Сибир, "Северен поток 2" и "Турски поток". Продаването му на частни лица без държавна/административна ще е трудно, тъй като ценното в активите му са именно договорите и гаранциите, идващи от "Газпром". Една от предполагаемите алтернативи е предназначението на дружеството да бъде променено - да започне да се занимава с поддръжка и ремонт на газопреносна мрежа.

Коментари (99)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8723 Неутрално

  Да строят. Само да не се окаже тръба отникъде, за никъде.

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1390 Неутрално

  "Довиждане" на сърбите към евразия!!!

 3. 3 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3695 Неутрално

  Това щото няма денги, нали?

 4. 4 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  Съветски кюнец от никъде за някъде. Може да ползува за бягства на полит.отрепки.

 5. 5 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2919 Неутрално

  https://bg.content.eventim.com/static/uploaded/bg/chl5_300_300.jpg

  тоя на снимката ми изглежда познат...

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 6. 6 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 2016 Неутрално

  Не бързат сърбите за ЕС,ослушват се!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА
 7. 7 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3695 Неутрално

  когато догодина приключи строителството на големи проекти като "Силата на Сибир, "Северен поток 2" и "Турски поток".
  -----------------------------------------------------
  Ама те се строят?
  И ще бъдат приключени?

  Ужассссс......

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8723 Неутрално

  До коментар [#6] от "АмброзСП":
  Никой няма да ги вкара насила.

 9. 9 Профил на galactico
  galactico
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Газпром ще строи самостоятелно тръбата в Сърбия и Турция а в България ще е за сметка на Българския данъкоплатец.Само този факт е достатъчен за извода какви продажни и корумпирани политици ни управляват.

 10. 10 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  Тежко им на сърбите. Данък русия ги очаква. Но пък те сами си го просят!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 11. 11 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Сърбите удариха джатпота ;-) ... единствента им надежда е САЩ да спрат СП2 и Турецкий пАток ;-)

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 12. 12 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4335 Весело

  " Тук не действат правилата на ЕС за Третия енергиен пакет, поради което "Газпром" може да се окаже възложител, изпълнител, собственик и оператор на тръбата и на пренасяното по нея гориво."

  Ей това му беше мечтата на Газпром да се случи и у нас и почти беше на път да се реализира ! Хубаво, че от ЕС спряха тоя безумен олигархичен проект, по който някои петоколонници у нас още въздишат.....

 13. 13 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 5830 Любопитно

  Откъде ще идва прир.газ към тази тръба бе тавариши?А ако НЯМА такава минаваща през България?

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 14. 14 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 916 Неутрално

  Средствата идват от възложителя GASTRANS d.o.o. Novi Sad, в която "Газпром" има дял от 51%, а останалите 49% са на държавната "Сърбиягаз", допълва източникът.

  Ааааа и сърбите ще разберат че "братската" любов с рАссия е скъпа, мнооогооооо скъпа!

 15. 15 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 2482 Неутрално

  Газпром ще строи самостоятелно тръбата в Сърбия и Турция а в България ще е за сметка на Българския данъкоплатец.Само този факт е достатъчен за извода какви продажни и корумпирани политици ни управляват.
  —цитат от коментар 9 на galactico


  Според европейското законодателство, не могат да са монополист: доставчик, собственик на тръбата, ... На турските и сръбските корумпета, не им пука за това.

 16. 16 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5402 Неутрално

  Говори се че САЩ са "скръцнали" със зъби на Орбан за тръбата. Така, че реализацията на проекта клони към нула.

 17. 17 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1958 Весело

  И ще я кръстят Путиновод.

 18. 18 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4967 Неутрално

  "Газпром" може да се окаже възложител, изпълнител, собственик и оператор на тръбата и на пренасяното по нея гориво."

  А как ще стигне газта до Сърбия? Трябва да мине през поне една страна от ЕС (България или Гърция). Може и по въздуха, де!

 19. 19 Профил на o s
  o s
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Най-различни държави, все руски проекти и накрая все нищо не става. А конкретно тоя е толкова нерентабилен - да заобиколиш, та да минеш през Турция, пък после покрай Търново през цяла Северна България, пък Сърбия и после се очаква на унгарците да им кеф! При положение, че си има тръби от Украйна и трасето е много по-късо! И всичко това, за да рекетираш, да мачкаш, да тъпчеш и да крадеш! То само човек като погледне Северна и Южна Корея и вижда двете картини на двата свят - пък кой е по-добър - всеки сам си прави изводите.

  Потоци, ядрени централи - Турция, България - все тая. Колкото имаше два АЕЦ-а в Турция, и една в България, толкоз и тоя газопровод ще го има. И никой не им пречи - просто са си некадърни, тва е.
  А междувременно другите ще напреднат в технологиите и ще измислят и алтернативни източници и т.н. Човечеството не спи. Дори Азърбейджан сключват по-добри сделки от руснаците. :)

 20. 20 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3442 Неутрално

  Краде се като за последно защото не се знае докога ще си на власт. А най-добре се краде когато поръчката е огромна - олимпиада, газопровод, магистрала...

  Това разбира се не означава, че газопровода ще излезе без пари на сърбите, руснаците са в състояние да извъртят всеки договор така че да в загуба за другите. Примери безброй...

  Лошо се пише и на Боко. Или ще клекне за хъбчето и ще прокара нашата част от Турски поток, или ще му спретнат за втори път активното мероприятие в стил "Костинброд". Участниците стоят на стартовата линия и чакат. Дори имам усещането, че вече са подготвили съответните чипчета за машинките за гласуване, нещо много се активизира Курнелия по тази тема.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 21. 21 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1992 Весело

  А умните пишеха тук , че турски паток никога нямало да стигне Турция ...
  Че Владимировчи щял да фалира, а пък тя каква стана бай Доньо се моли за 5 милиарда на Мадуро за ограда

 22. 22 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  Сигурно това е повод за особена гордост за сърбите, да има на тяхна територия руски газопровод, печалбите да отиват за руснаците, а негативите да си остават за сърбите.
  Колкото по-малко общо има една държава с Русия и колкото по-малко зависи от Русия, толкова по-добре се развива.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 23. 23 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3442 Весело

  Откъде ще идва прир.газ към тази тръба бе тавариши?А ако НЯМА такава минаваща през България?
  —цитат от коментар 13 на Willy Messerschmitt


  - Ще ви направим училище в селото!
  - Ама нямаме деца, всичките млади избягаха в града.
  - И деца ще ви направим!

  Спокойно, важното е да има тръби и нечии джобове да се пълнят. А за газа "ще ви направим" :)

  Идват избори, в България има достатъчно доказани "автентични" глупаци които ще направят необходимото някоя руска подлога да се качи най-отгоре. Както с пРЕЗИДЕНТА. Да напомням ли кои се радваха тогава тук?

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 24. 24 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1992 Весело

  До коментар [#23] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Няма какво да ни припомняш, на всички ни е ясно, че летеца на втори тур увеличи подкрепата си с няколко стотин хиляди гласа.
  Умните и красивите не си признават, но за да направят мръсно на Мама Цеца, си избраха летеца

 25. 25 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1743 Неутрално

  В Газпром има доста балъци.

  The best way to predict the future is to invent it.
 26. 26 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Всъщност в статията перфектно е обяснено как се краде в Русия. В случая се касае за няколко десети милиарда рубли, които задлъжнялите няма да платят, защото им е разрешено да заобиколят дължимото чрез нови дружества със завършващи цифри от "1 до 8". Пефектна корупционна схема изключително добре ограбваща всеки крепостен, но наливаща несметни богатств за такива "граждани"като Путлер иМедведев. Дотук нищо ново. Но.... разбираме и защо Крадец Медведев ще идва в България. Путлер го изпраща, за да се увери в раболепието на българските подлоги. Как иначе да е сигурен, че потока няма да е "от никъде за никъде"!? Да ама не! Поради третия енергиен пакет,и не само, сеирът ще е голям!

 27. 27 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2324 Неутрално

  Само че някой трябва да го построи до сръбската граница с България. ''Турски поток'' може да премине и през Македония.

 28. 28 Профил на Иосиф Давидович
  Иосиф Давидович
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Газпром ще строи самостоятелно тръбата в Сърбия и Турция а в България ще е за сметка на Българския данъкоплатец.Само този факт е достатъчен за извода какви продажни и корумпирани политици ни управляват.
  —цитат от коментар 9 на galactico


  Да ама Газпром в Сърбия ще има 51% дял в собствеността и ще коли и ще беси,а у нас 100% ще си е наше. Бойку ще гонакарат да направи кур капан на проекта, в Сърбия ще го построят а ние ще се съдим и няма да строим...

  Ах, Александр Сергеевич, милый Ну что же Вы нам ничего не сказали О том, как держали, искали, любили, О том, что в последнюю осень Вы знали
 29. 29 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4109 Неутрално

  Хубава новина.

  Едно нищо отникъде заникъде.

  При това за руска сметка.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 30. 30 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1743 Неутрално

  Само че някой трябва да го построи до сръбската граница с България. ''Турски поток'' може да премине и през Македония.
  —цитат от коментар 27 на Voiko


  Ами да минава. Какво ни дреме?

  The best way to predict the future is to invent it.
 31. 31 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 2950 Неутрално

  До коментар [#3] от "Велков":

  Денги има!Пари няма.

 32. 32 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  [quote#23:"Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП"][/quote]

  Колега, сериозно съм загрижен за теб и университета ти... Миналата година Газпром откри газово находище в Сърбия. Сърбия добива повече газ от България, за Турция - сам потърси. Още малко и Македония ще мине пред нас в световната ранг-листа. НЕ ВИДИШ ЛИ, ЧЕ И ТОТАЛ НЕ ПОМАГА! В годишния му отчет, достъпен в нета, за България въобще не се споменава. Да не си бил стипендиант на Сорос, Америка за България или Атлантическия каунсил? А може би на Българския енергиен форум, крепен от братския американски народ?

 33. 33 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 2950 Неутрално

  До коментар [#9] от "galactico":

  В ЕС (България)няма как Газпром да възлага,проектира и да си строи сама.

 34. 34 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 263 Неутрално

  Сърбите пак излезнаха по-хитри - нема да вложат и лев, само ще печелят от такси за пренос. На наште тикви с измисления хъб накрая пак нема да им излезе сметката и само ще се набутаме с тръба; газ така и нема да потече, а за капак ще ни наложат санкции от ЕК, а Русия ще ни осъди. После ще купуваме същата газ но през Гърция на тройна цена.

 35. 35 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1743 Неутрално

  Сърбите пак излезнаха по-хитри - нема да вложат и лев, само ще печелят от такси за пренос. На наште тикви с измисления хъб накрая пак нема да им излезе сметката и само ще се набутаме с тръба; газ така и нема да потече, а за капак ще ни наложат санкции от ЕК, а Русия ще ни осъди. После ще купуваме същата газ но през Гърция на тройна цена.
  —цитат от коментар 34 на izt21595181


  Нито едно от тези неща няма да стане, защото турски поток през България просто няма да има.

  The best way to predict the future is to invent it.
 36. 36 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 2950 Весело

  До коментар [#27] от "Voiko":

  Не,че не може през МК.Ама как ще стигне до там?!От Турция през дъното на Средиземно Море ,после до Албания,от там към Македония и Сърбия.Ама тогава защо не през Ч.Гора и в Сърбия Направо?!

 37. 37 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 2482 Весело

  "Газпром" може да се окаже възложител, изпълнител, собственик и оператор на тръбата и на пренасяното по нея гориво."А как ще стигне газта до Сърбия? Трябва да мине през поне една страна от ЕС (България или Гърция). Може и по въздуха, де!
  —цитат от коментар 18 на vassilun


  Може българските ятаци на мурзилките, да я пренасят до сръбската граница в кофи... Нали така се "шегуваха" преди време, когато станеше въпрос за терминалите.

 38. 38 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 309 Неутрално

  докато от шумадийско не остане само белградския санджак, няма да спрат да си дават задните части на матушката си рассийка

  кеф!

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2324 Неутрално

  До коментар [#36] от "yanne":

  Не по дъното на морето. Гръцкия замисъл е да мине през Северна Гърция от изток на запад. "Турски поток'' излиза от морето в турска Тракия северно от Истанбул. Въпросът е дали ще поеме към България или Гърция. Не случайно Ципрас посети Москва, за да преговаря за "Турски поток".

 41. 41 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2230 Весело

  До коментар [#3] от "Велков":

  "Това щото няма денги, нали?"

  Докато крепостните не почнат да мухат брезова кора има колкото точните цигулари и готвачи да гепят некой и друг милиард. Имат си и Воронеж, да го избомбят ако нещата нещо се напрегнат. Всичко е точно. Велик Путин

  Use your Illusion
 42. 42 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1743 Неутрално

  До коментар [#40] от "Voiko":

  Абе ти за малоумни ли ни имаш? Турския поток е до Турция. През Гърция е ТАНАП. Като искат да продават газ, болшевиките да си резервират капацитет в ТАНАП. Никой няма да им строи газопродовод до Сърбия заради келявото им потребление от 2 милиарда куб.м. годишно.

  The best way to predict the future is to invent it.
 43. 43 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 730 Неутрално

  Да строят. Няма лошо. откакто Путин е на власт и размахва газовата геополитическа томахавка активите на Газпром са се стопили от над 500 млрд. USD до под 40 млрд. Геополитиката на Путин игнорира икономическата логика и това е резултата. Така, че нека да продължават в същия дух.

 44. 44 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2463 Весело

  До коментар [#17] от "stedim":

  По-скоро "Безсилие Путина"....по аналогия на "Сила Китайской Сибири"

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 45. 45 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1743 Неутрално

  Искам да попитам форумните професионални русофили - вие откъде предпочитате да получавате руски газ - през ислямистка Турция или през православна Украйна?

  The best way to predict the future is to invent it.
 46. 46 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2324 Гневно

  До коментар [#42] от "EU defender":

  Само част от "Турски поток'' е за Турция. Другата част ще достигне газоразпределителния център "Баумгартен" в Австрия, или директно от Гърция през Адриатическо море за Италия, ако не се осъществи първия вариант.

 47. 47 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1743 Неутрално

  До коментар [#46] от "Voiko":

  Няма да друга част! Построена е само една тръба. Друга няма и няма да има.

  The best way to predict the future is to invent it.
 48. 48 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2463 Весело

  До коментар [#46] от "Voiko":

  Турски поток свършва на крайбрежието на Турция. Съоръженията на "Турски поток" от морския участък свършват край Къйъкьой - китно рибарско градче в окръг Къркларели, в района на турско-българската граница и оттук ще продължават по суша на турска територия...
  Там вече Газпром не играе и няма варианти. На турска територия газът става турски - Турция го купува в началото на сухопутния участък и го пренася по новостроящия се газопровод до ТАНАП. В ТАНАП има микс от газ на различни доставчици, който дали ще се транспортира през Гърция или България НЕ Е НА ГАЗПРОМ.

  За фантазиите на Газпром Теменужка трябва да построи С БЪЛГАРСКИ ПАРИ отделен газопровод от Къйъкьой до българската граница, и оттам от българо - турската граница до сръбската....

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 49. 49 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Да, и Турския поток нямаше да го бъде, нали ? Нищо няма да може да спре руския газ за Европа, защото Европа няма реална алтернатива. Всичко друго са празни приказки. Е, след 50 години може и да е друго. Впрочем Русия като врътне кранчето на Украйна, там могат да ритнат камбаните.

 50. 50 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 314 Неутрално

  До коментар [#46] от "Voiko":Турски поток свършва на крайбрежието на Турция. Съоръженията на "Турски поток" от морския участък свършват край Къйъкьой - китно рибарско градче в окръг Къркларели, в района на турско-българската граница и оттук ще продължават по суша на турска територия...Там вече Газпром не играе и няма варианти. На турска територия газът става турски - Турция го купува в началото на сухопутния участък и го пренася по новостроящия се газопровод до ТАНАП. В ТАНАП има микс от газ на различни доставчици, който дали ще се транспортира през Гърция или България НЕ Е НА ГАЗПРОМ. За фантазиите на Газпром Теменужка трябва да построи С БЪЛГАРСКИ ПАРИ отделен газопровод от Къйъкьой до българската граница, и оттам от българо - турската граница до сръбската....
  —цитат от коментар 48 на mitko11


  Ама ти ги знаеш нещата. Русия нищо не знае и затова ще строи в Сърбия.

 51. 51 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2418 Весело

  Сами проектират, сами строят и накрая ще вкарат и една армия да им го пази! Нали ще си е руско.

 52. 52 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2324 Неутрално

  До коментар [#45] от "EU defender":

  Въпросът не е до предпочитания. Отношенията между Русия и Украйна са лоши и Русия смята да спре транзитирането на газ през Украйна. Добър вариант беше "Южен поток'', но по времето на Орешарски в България долетя покойния вече сенатор Маккейн с още двама сенатори, постави ултиматум на Орешарски и той преустанови всички дейности по "Южен поток" и "Газпром" премина към варианта "Турски поток". Вярно е, и това неведнъж съм го казвал, че стъпи ли веднъж газта, откъдето и да идва тя, вече става турска.

 53. 53 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Пак да си го кажа? Синият ни забилоли. Благодарение на асистентчето по политикономия на социализма, наречено иван костов. Александропулис ни заобиколи. Южният го сурнахме. Ама добре козирувахме на маккейн, лека му пръст! Белене го шкартирахме. Въпрос: колко милиарда струваше всичко това? И ей тези сърцераздирателни иЗявлвния на Бойко компенсират ли ги? Това, че е клякал пред шефовете, комюенсира ли огромните щети, които е причинил? От мен това - респект, че нарича нещата с истинските им имена! На какво се натресохте, г.Борисов?нСтрахотно унижение, нали?

  https://news.bg/politics/pravim-vsichko-za-sasht-obyavi-borisov-pred-amerikanskiya-biznes.html

  Мърфи е оптимист!
 54. 54 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1992 Весело

  Северен паток 2 е 3 пъти по-голям от турски паток, ама продължават да си го строят ...
  А уж Германия е стожер на санкциите

  хахаха
  пълно е с лицемери от Берлин до Брюксел

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 487 Неутрално

  До коментар [#13] от "Willy Messerschmitt":

  Те, България изобщо не я броят.
  Знаят, че платените им марионетки ще клекнат на някоя и друга рубла. И ще пуснат тръбата.

  Само са пропуснали факта, че може да дойде някой американски сенатор, със списък на всички офшорни сметки на Бойко, Шкембелията, белокосия и останалите...ии...нещата да отекат в канала.

 57. 57 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 487 Неутрално

  До коментар [#53] от "султана глаушева":

  Султанке...сълзи ви капят за тези корумпирани проекти, които щяха да са на наш гръб, ама само да сме с братишките.

 58. 58 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#57] от "foreverman77":
  Умник! Немците си го направиха северния! И втория ше си го маправят! А ти си свали гащите, защото така казват шефовете! Супер умник!

  Мърфи е оптимист!
 59. 59 Профил на Simo Petkov
  Simo Petkov
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Газпром ще строи самостоятелно тръбата в Сърбия и Турция а в България ще е за сметка на Българския данъкоплатец.Само този факт е достатъчен за извода какви продажни и корумпирани политици ни управляват.
  —цитат от коментар 9 на galactico


  Да!

  Еврогейове продажни и проруски корумпета!
  Да припомним, и КАКВО ИЗМИСЛИХА ЕВРОГЕЙОВЕТЕ ОТ ЕС - Трети енергиен пакет.

  https://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/ALL/?uri=CELEX :32009L0073

  galactico , ги разобличава разгневен , с малко знаменце в ръце - "Само този факт е достатъчен за извода какви продажни и корумпирани политици ни управляват."

  Да!
  Според третия енергиен пакет, на територията на ЕС не може ДОСТАВЧИК - ДА Е ЕДНОВРЕМЕННО И СОБСТВЕНИК И ОПЕРАТОР НА ГАЗОПРЕНОСНАТА МРЕЖА.

  А Сърбия и Турция не са членове на ЕС и на тяхна територия може .. Разбрахте ли?


  Иначе "Газпром" отдавна иска да е оператор на мрежа у нас .. готов е и да строи .. а вие искахте , другарю galactico , да не строшим хатъра на "Газпром" , да се съгласим , те да си строят и да си коландрисват тръби, навред - накъдето на Рем Вяхирев му сочи х..я.

  Ама ЕС ви плесна през ръчиците, а?

  Та така другари, не съм от най-върлите фенове на Бойко, ама думите "Само този факт е достатъчен за извода какви продажни и корумпирани политици ни управляват." не са за него, а са за враговете на galactico , управниците в Брюксел.

  Ама на вас все някой ви виновен, ако не е Бойко , ще са ония от Брюксел, а другари?

 60. 60 Профил на Simo Petkov
  Simo Petkov
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Линкът не работи , извинения. Ето копирах ви, да се ползва със здраве, за разширяване на кръгозор, любезно предоставям :
  -------------------------------------------------------
  Директива 2009/73/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 13 юли 2009 година относно общите правила за вътрешния пазар на природен газ и за отмяна на Директива 2003/55/ЕО (Текст от значение за ЕИП)
  OJ L 211, 14.8.2009, p. 94–136 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
  Special edition in Croatian: Chapter 12 Volume 005 P. 39 - 81

  In force

  ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2009/73/oj
  ----------------------------------

  Директива 73/09 на ЕС търсете!

  Поздрави

 61. 61 Профил на Simo Petkov
  Simo Petkov
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Линкът не работи , извинения. Ето копирах ви, да се ползва със здраве, за разширяване на кръгозор, любезно предоставям :
  -------------------------------------------------------
  Директива 2009/73/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 13 юли 2009 година относно общите правила за вътрешния пазар на природен газ и за отмяна на Директива 2003/55/ЕО (Текст от значение за ЕИП)
  OJ L 211, 14.8.2009, p. 94–136 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
  Special edition in Croatian: Chapter 12 Volume 005 P. 39 - 81

  In force

  ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2009/73/oj
  ----------------------------------

  Директива 73/09 на ЕС търсете!

  Поздрави

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 63. 63 Профил на Simo Petkov
  Simo Petkov
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Може българските ятаци на мурзилките, да я пренасят до сръбската граница в кофи... Нали така се "шегуваха" преди време, когато станеше въпрос за терминалите.
  —цитат от коментар 37 на vhv

  Българските ятаци на мурзилките, съвсем наскоро попържаха и Бойко , и министри , и президент, и народ , и манталитет , по повод глобата на ЕС от 77 млн. заради доноса на "Овергаз" ..

  Тогава , приятелю , vhv .. вие застанахте изцяло на позицията на Андрей Луканов , "Газпром" и овергаз - че няма лошо , тръбите да не са български а руски..


  Та ей ги мурзилките ..

 64. 64 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1209 Разстроено

  Ами че това беше ясно от самото начало. И това, че тръбата трябва да мине през България. Пак ще има големи шлемове и крадене до дупка, ясно.

 65. 65 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 436 Весело

  До коментар [#9] от "galactico":

  Правителството на България държи участъка от газопровода през територията на България да е 100%-ва собственост на БЕХ ("Булгатрансгаз") респ. държавна собственост...И според мен това е правилно решение...Как очакваш "Газпром" да плати строежа на трасето през България, като държавата България държи да си го строи сама ?

 66. 66 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1082 Неутрално

  До коментар [#65] от "dr_al_hussaini":

  Мани го! Той не е чувАл за енергийните пакети на ЕС и не знае, че Турция и Сърбия не са в ЕС.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 67. 67 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  Това щото няма денги, нали?
  —цитат от коментар 3 на Велков  Фуражка,
  в Русия деньги винаги е имало, но пари няма, а тук колко плащат / крадят блядовете и колко плащат / крадят сърбежите, не е интересно, защото за да се стигне до Сърбия, нали се сещаш, че трябва да се мине през България, а ЕС нещо се мръщи, САЩ притискат ...

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 68. 68 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  До коментар [#23] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":Няма какво да ни припомняш, на всички ни е ясно, че летеца на втори тур увеличи подкрепата си с няколко стотин хиляди гласа.Умните и красивите не си признават, но за да направят мръсно на Мама Цеца, си избраха летеца
  —цитат от коментар 24 на 001  Умен,
  от къде ги взе тези " няколко стотин хиляди гласа ", след като от сутрин до вече внушавата на Вселената, че " умнокрасивите " са един файтон хора ?
  На един файтон, колко стотици хиляди могат да се качат ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 69. 69 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2865 Неутрално

  Вук Драшкович каза, че вече България е Запада за Сърбия.
  Какво повече да се коментира.

 70. 70 Профил на ddemi
  ddemi
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Не бързат сърбите за ЕС,ослушват се!
  —цитат от коментар 6 на АмброзСП


  Не знам сърбите дали се ослушват или президентът им се е нагушил яката, но знам, че същите скандални нарушения, които един ден може и да засегнат Сърбия, в момента се случват на Северен Поток 2. Както се пее в една песничка: Дойчланд, Дойчланд юбер алес..

 71. 71 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2865 Неутрално

  Газпром строи за собствена сметка Син поток.
  Газпром строи за собствена сметка Турецки паток.
  Газпром ще строи за собствена сметка газопровод в Сърбия.
  Теменужка Петкова иска българите да платят за своя сметка неколко милиарда за свързване на трасето през българска територия от Турция до Сърбия.

 72. 72 Профил на tsb00482740
  tsb00482740
  Рейтинг: 247 Неутрално

  Най-вероятно руснаците в момента правят на Сърбия същия караминьол както на нас по времето на Станишев с Белене и по времето на Орешарски с Южен Паток. Правят се че ще строят нещо което знаят много добре че никога няма да види бял свят. Но подписват договори с продажната пасмина на Вучич, раздават комисионни на местната агентура за сметка на сръбската държава, и после сърбите ще сърбат попарата също както наш Бокич ни натресе плащането на измисления договор за Белене и т.н. Далаверки за милиарди в Дивия Изток. После викат нямало било пари на Изток...

 73. 73 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3748 Весело

  Ние ще изчакаме руснаците да построят тръбопровода който идва от България през Сърбия и после ще кажем, че няма да строим!
  Рашките да се оправят!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 74. 74 Профил на gwa59354694
  gwa59354694
  Рейтинг: 373 Неутрално

  Някой важен от "Газпром" идва да посети българските си "приятели".
  https://www.flightradar24.com/GZP121/1f903e75

 75. 75 Профил на nodamncat
  nodamncat
  Рейтинг: 619 Неутрално

  От тона на статията разбирам, че на “Дневник” нещо не им харесва, но от написаното така и не разбрах какво. Нито има нещо незаконно, нито нищо. Само дето са се загрижили, че “действията на корпорацията са в разрез с доминиращата логика по света” и какво ли ще се случи с дъщерното дружество на Газпром след края на проекта... Ще каже човек, че са едри акционери в Газпром.

 76. 76 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 703 Неутрално

  ГАЗПРОМ е официален спонсор на ШЛ.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 77. 77 Профил на xbr29506292
  xbr29506292
  Рейтинг: 316 Неутрално

  След днешната реч на Путин пред двете камари трябва наистина да си малоумен да употребяваш русофобски, хейтърски квалификации. Сърбите и руснаците строят, а ние валидираме марка за НАТО. Мизерници.

 78. 78 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 472 Весело

  Откъде ще идва прир.газ към тази тръба бе тавариши?А ако НЯМА такава минаваща през България?
  —цитат от коментар 13 на Willy Messerschmitt


  Няма проблем.

  Ще пренасят газ с кофите.

  На бегом !!!

  : )

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 79. 79 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2132 Гневно

  Да строят. Само да не се окаже тръба отникъде, за никъде.
  —цитат от коментар 1 на Роси


  Лошото е, че газопроводът на българска територия от "Нова Провадия" до сръбската граница, който ще бъде платен от "Булгартрансгаз" ще свързва "Газпром" (в Турция) и "Газпром" (в Сърбия). Дори ако от една от тези две страни се появи някаква алтернатива (примерно, от страна на турския хъб Люлебургас успеем да докараме азерски вместо руски газ), от другата страна "Газпром" твърдо ще блокира конкуренцията. При това положение, българската тръба ще носи само такива транзитни такси, каквито "Газпром" се съгласи да плаща. Това бе доказано от наскорошните търгове за резервиране на капацитет, които се проваляха докато българското правителство не клекна и не понижи транзитните такси до поисканите от "Газпром" (които обещават изкупуване на инвестициите едва след 20 години - ако имаме късмет всичко да се развие по най-добрия сценарий въпреки многото рискове!).

  Какво може да очакваме след 20 години, когато газопроводът на българска територия се откупи? Дали "Газпром" ще поиска намаляване на транзитните такси и българското правителство отново ще се съгласи на отстъпки "за да не трябва да нарежем за скрап съществуващите тръби" (както каза г-жа министърката Теменужка Петкова преди 2-3 месеца)? Или българското правителство ще предложи да плаща такси ако иска въобще транзита през България да продължи? Развитието на нещата през последните 2-3 месеца показва, че първият вариант е много по-вероятен и "Газпром" е в по-силна позиция да преговаря дори и сега. Не ми е ясно защо - след като българското правителство в момента има и допълнителното предимство на договорените повече от 1 млрд. лева такси, които "Газпром" ще трябва да плаща до 2030 г. дори ако прекрати транзита през България догодина (и които българското правителство е готово да опрости - по абсолютно неразбираеми причини).

  При това положение, смятам че България (като държава) няма никаква полза да инивестира 2,8 млрд. лв. в нов газопровод до Сърбия плюс да опрости гарантирани такси до 2030 г. само за удоволствието да транзитира руски газ по тарифи определяни единствено и само от "Газпром". Друг е въпросът, че личният интерес на този който ще строи газопровода и чиновниците които ще вземат подкупи очевидно взима връх над националния интерес!

 80. 80 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  От тона на статията разбирам, че на “Дневник” нещо не им харесва, но от написаното така и не разбрах какво.
  —цитат от коментар 75 на nodamncat


  Вижте моят коментар [#79]. Монополът на "Газпром" върху тръбата в Сърбия поставя България (и по-точно "Булгартрансгаз") в слаба позиция за преговори относно транзитните такси през страната ни. Това обезсмисля участието ни в транзита на руския газ от Турция към Сърбия!
 81. 81 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  Откъде ще идва прир.газ към тази тръба бе тавариши?А ако НЯМА такава минаваща през България?
  —цитат от коментар 13 на Willy Messerschmitt


  За съжаление, българското правителство (по-специално, министър Петкова зад която стои г-н Борисов) показаха, че са решени на всяка цена да танзитират руски газ през България. Заради това те са готови да инвестират през 2019 г. милиарди лева с много рискове и съмнителни ползи за България дори след няколко десетилетия.

 82. 82 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  Теменужка Петкова иска българите да платят за своя сметка неколко милиарда за свързване на трасето през българска територия от Турция до Сърбия.
  —цитат от коментар 71 на palav_nik


  То дори ако българите платят за своя сметка това, но по-късно инвестицията им се върне многогратно - пак някой ще каже че е добре. Лошото е, че сметката абсолютно не излиза и парите нямат възвръщаемост за България!

 83. 83 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 2237 Весело

  И ще я кръстят Путиновод.
  —цитат от коментар 17 на stedim


  Путпоток.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 84. 84 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 2237 Весело

  "Газпром" може да се окаже възложител, изпълнител, собственик и оператор на тръбата и на пренасяното по нея гориво."А как ще стигне газта до Сърбия? Трябва да мине през поне една страна от ЕС (България или Гърция). Може и по въздуха, де!
  —цитат от коментар 18 на vassilun


  Ще втечняват газа на турската гранциа, оттам Шаренкова, Таско и Р.Овч. ще го носят до сръбската граница с кобилица и менци.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 85. 85 Профил на Simo Petkov
  Simo Petkov
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#9] от "galactico":Правителството на България държи участъка от газопровода през територията на България да е 100%-ва собственост на БЕХ ("Булгатрансгаз") респ. държавна собственост...И според мен това е правилно решение...Как очакваш "Газпром" да плати строежа на трасето през България, като държавата България държи да си го строи сама ?
  —цитат от коментар 65 на dr_al_hussaini


  Малоумната "дясна" паплач, скача за интересите на "Газпром" ..
  Мурзилковите парангаши , нееднократно действат срещу България!

  Купени от Москва! Радан Къневци мурзилковци !

  Многократно им обяснявахме, на Радан Кънчовците, че ако ИМАМЕ НАША ТРЪБА . МОЖЕМ И АЗЕРСКИ И ВСЯКАКЪВ ГАЗ да прекарваме, по НАШИТЕ ТРЪБИ..


  Сган тъпа..

 86. 86 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 2237 Весело

  [quote#83:"FourOhFive"][/quote]

  Пардон, ПутПаток

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 87. 87 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Дали ще мине през България обаче?Много шум за 15 куб млд и то поръчани от Турция.САЩ ще попречи на "Турски поток",а ЕС ще загрее за правилата,дори и със закъснение.

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 89. 89 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 533 Неутрално

  ==Иначе "Газпром" отдавна иска да е оператор на мрежа у нас .. готов е и да строи .. а вие искахте , другарю galactico , да не строшим хатъра на "Газпром"==

  Газпромовци , са дали на някой в България 140 милиона евро , да обновява газопреносната мрежа и го е осъдила и си ги иска,
  А ако рече че иска тази мрежа за себе си . Прочетох тия дни някъде .Не помня къде.
  Няма да мирясат с мераците си да се намърдат в България.
  Ще имат ли газопреносна система в България ако я поискат и то за 140 милиона??/???

 90. 90 Профил на hqx04506254
  hqx04506254
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#79] от "plamen_b":

  Страхотен коментар!

 91. 91 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4404 Неутрално

  Тежко им на сърбите. Данък русия ги очаква. Но пък те сами си го просят!
  —цитат от коментар 10 на С Стоянов


  а ние доброволно си го удвояваме?
  С ГЕРБ, БСП, ДПС, "РусопатрЕоти"

 92. 92 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4404 Неутрално

  Хубава новина.Едно нищо отникъде заникъде.При това за руска сметка.
  —цитат от коментар 29 на Norman Granz


  Добре, но ние си имаме Теменужка Петкова. Тя е приготвила едни 2,8 млр евро, или долари? Не нейни разбира се.

 93. 93 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  До коментар [#91] от "historama":
  Тъжно.


 94. 94 Профил на skeptichen
  skeptichen
  Рейтинг: 336 Неутрално

  А ТП докъде е със съвместимостта с третия либерализационен пакет?

  ТП няма да има, всичко е да се нахранят консултантите и проектантите и да съдят държавата за пропуснати ползи при отказан договор за строителство. Източване, а не строене ще има.

 95. 95 Профил на skeptichen
  skeptichen
  Рейтинг: 336 Неутрално

  А ТП докъде е със съвместимостта с третия либерализационен пакет?

  ТП няма да има, всичко е да се нахранят консултантите и проектантите и да съдят държавата за пропуснати ползи при отказан договор за строителство. Източване, а не строене ще има.

 96. 96 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#9] от "galactico":
  Газпром ще строи самостоятелно тръбата в Сърбия и Турция а в България ще е за сметка на Българския данъкоплатец“


  Глупчо, това означава, че Русия ще плаща за да мине газ по нашите тръби!
  А Сърбия няма да вземе и стотинка!
  Що не се ограмотиш преди да пишеш, а ?

 97. 97 Профил на sxn49533317
  sxn49533317
  Рейтинг: 355 Неутрално

  В Германия природната газ е много скъпа, имах бойлер на природна газ и 200€ годишна сметка само за него беше нормално. При друго жилище също с бойлер, само че с електричество, плащам годишно 120€.
  Тука при нас препродавачите на природна газ много надуват изкуствено цените, доволен съм, че със смяната на жилището се отървах от договора към тях. За нищо потребление имах 400€ ток и природна газ да плащам, освен наема

 98. 98 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2919 Неутрално

  Този поток що е "турски", предният не беше български?

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 99. 99 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 703 Неутрално


  До коментар [#3] от "Велков":

  Това щото няма денги, нали?
  —цитат от коментар 3 на Велков

  "Акционерите на сръбския участък вече са предоставили 150 млн. евро и планират да вземат кредити за следващите разходи, казва Баятович."
  Перков, както те наричат, не четеш достатъчно задълбочено. Денги няма и когато проектът спре или се забави , най-вероятно е да гръмне някоя сръбска банка , както у нас изгърме КТБ-то , когато южняка се разсъхна. Хем и Цецо Василиевич и в Сърбия, разбира ги той тези работи.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK