Повече бебета - планът на Китай, който местните власти отхвърлят

Повече бебета - планът на Китай, който местните власти отхвърлят

© Associated PressИзправени пред бъдеща демографска криза и застаряващо общество, китайските лидери отчаяно се опитват да убедят двойките да имат повече деца. Бюрократите обаче, изглежда, не са схванали посланието, глобявайки двойка за раждането на третото им дете в нарушение на строгите разпоредби на закона.


Решението провокира обществено недоволство, като хората насочиха гнева си към служителите от ведомствата за контрол на населението, които са алчни за приходи и отдавна преследват двойките за нарушаване на вече изоставената "политика на едно дете". "Страната прави всичко по силите си, за да насърчава раждаемостта, но местните власти имат нужда от пари. Така се оказваме насред тази лудост", посочва анализатор и политически коментатор под името Лянпън в китайската мрежа за микроблогове Weibo.


"Ниската раждаемост изправя всекиго на нокти и въпреки това на местните власти им пука единствено за събирането на такси", пише журналистката Цзин Вей в акаунта си във Weibo. "Не знам да има друга страна, която по този начин да дърпа народа си в различни посоки", допълва тя.
На семейство Ван, двойката в центъра на най-новия казус, местните власти в провинция Шандун наредили да плати глоба, известна като "такса за социална поддръжка", от 64 626 юана (9500 долара) веднага след раждането на третото им дете през януари 2017 година. След изтичането на различни крайни срокове миналия месец били замразени всички банкови спестявания на семейството от 22 957 юана (3400 долара). "Просто не знам какво ще правя", казва съпругът Ван Баохуа, цитиран от местни медии миналата седмица.


Ситуацията, пред която двойката е изправена, е последица от десетилетните страхове, че населението на Китай ще надрасне ресурсите наред с всепоглъщащата страст на управляващата Комунистическа партия да контролира най-личните решения на хората. Разпоредбите за семейно планиране се появяват през 70-те години на миналия век и през 80-те влиза в сила прочутата "политика на едно дете". Тя разпорежда често брутални наказания за тези, които я нарушават - от принудителни аборти и стерилизация до глоби и понижаване в службата. Трийсет и пет години по-късно


бе разпоредена кардинална промяна


след като лидерите на страната осъзнаха, че застаряването на населението и намаляването на работната ръка заплашват да осакатят бъдещото ѝ развитие. През 2016 година "политиката на едно дете" бе официално заменена от "политика на две деца", като китайските двойки бяха насърчавани да продължат нататък и да се размножават, с мярка.


Скокът в раждаемостта обаче не идва. Миналия месец националната статистическа служба съобщи, че броят на ражданията през 2018 година е намалял до 15.23 млн. при общ брой на населението 1.395 млрд.. Това означава най-слабо увеличение от 1961 година и цели 2 млн. по-малко раждания спрямо 2017 година.


Очаква се китайското население да достигне пик от 1.442 млрд. души през 2029 година, след което постепенно да намалява, евентуално сбъдвайки поговорката, че Китай ще остарее, преди да стане богат. Случаи като със семейство Ван продължават да бъдат нещо обичайно въпреки все по-силното признаване на сериозността на демографската криза, отбелязва И Фусян, професор от университета "Уисконсин Мадисън" и водещ критик на китайската демографска политика. Инертността на чиновниците и желанието на местните власти да преследват още по-големи приходи допринасят за проблема, допълва И.


С раждаемост, оценявана на 1.02 през 2018 г., Китай се нарежда в същата категория като други общества с предимно китайско население като Тайван, Хонконг, Макао и Сингапур, посочва професорът. Средната раждаемост в тези региони и страни между 2005 и 2017 г. е била съответно 1.10/1.12/1.08 и 1.23.


"Политиката на едно дете" все пак обремени Китай с допълнителния товар на изкривени възприятия спрямо семейството, обществото и раждането, при които да имаш едно дете или никакви деца стана норма, допълва той. Предвид че икономическият растеж е


основният гарант за трайното управление на Комунистическата партия


политическите лидери са обезпокоени. Икономиката нарасна с 6.6% миналата година, което бе най-бавният растеж от три десетилетия. Той подхрани опасенията за дългосрочната тенденция при намаляващ брой работници, които да поемат цената на пенсиите и здравното обслужване за бързо увеличаващо се население от пенсионери.


Въпреки това все още има известна съпротива пред идеята контролът да бъде изцяло вдигнат - нещо, което би могло да даде на хората по-голяма самостоятелност. В случая на Ван местните чиновници са заявили, че просто следват закона, цитирайки точните членове и параграфи. Те имат силен интерес да поддържат правилата, които осигуряват техните работни места и властта им. Според местни медии таксите, предназначени да компенсират ресурсите, които допълнителните деца потребяват, всъщност са голяма част от финансирането, с което местните правителства могат да се разпореждат по свое усмотрение - 15 до 30% - и могат да бъдат използвани за множество цели от заплати до пътни разходи.


Националната комисия по здравеопазване отхвърли призивите да заличи законовите препратки към семейното планиране. Сред причините, които тя посочва, е и член 25 от китайската конституция. Според него "държавата насърчава семейното планиране, така че растежът на населението да може да съответства на плановете за икономическо и социално развитие".


Дори ако законовите промени станат факт, опитът от последните години показва, че няма гаранции за повече деца. Семействата се оплакват от увеличаването на разходите за жилища, образование, здравеопазване и безопасни храни - важно съображение предвид честите скандали в Китай около безопасността на храните и лекарствата. Освен това много млади китайци, които се наслаждават на дейности като пътувания в чужбина, просто отлагат брака и раждането на деца за неопределено време. "Мястото на децата се заема от други неща като апартаменти и ваканции. Родителите ми ни притискат, но аз просто казвам, че сега не е възможно", разказва държавна служителка, помолила да бъде назована просто Линда.


За увеличаване на раждаемостта ще са необходими и реформи на икономиката, обществото и образователната система, допълва професор И. "Ще бъде много трудно. Разбира се, необходима предпоставка е да се уважават човешките права и правителството да си махне ръцете от телата на хората", допълва той. /БТА


Ключови думи към статията:

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  Комунизмът е най-сигурната гаранция за демографска криза, така беше в НРБ, така е и в Китай ;-)
  Колективизацията на земята и преместване на хора в градовете са убийство за всяка държава, но пък за кратко, докато възрастните работещи са повече от децата има нещо подобно на икономически възход , следва състаряване на населението и колапс....

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 2. 2 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  Повече роби трябват за китайската експанзия, за чието поддържане ще трябват още повече ресурси.
  Преди извество гледах по Гугъл Земя, че целият източен Китай, там, където няма планини, една територия с радиус грубо над хиляда километра, е превърната в безкрайни ниви, сред които нацвъкани грозни бетонни села, за да живеят там работниците, които ги поддържат.
  Друго НЯМА. Квото е имало - гори, природа, животни, всичко е унищожено.

  Направо Блейд Рънър 2049!

  Китайците са най опасните варвари към момента.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 3. 3 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Тези не се научиха, че не се управлява със забрани и ограничения. Особено - демографските въпроси.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 4. 4 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2400 Весело

  Трябва да питам някой китаец как се чувства като някой му командва па*ката !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 5. 5 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  До коментар [#4] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Сигурно ще ти отговори, че така изпълнява Националния си Дълг :)))

  А някой от форума вероятно ще добави, че така се правело държава(с па*ка демек):))

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 6. 6 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 489 Весело

  Ето това е реалният проблем на Китай и управляващите там.
  И няма решаване, дори и сега да се народят много деца пак ще имат този проблем за един период от 30 тина години:)

  Модератора е неадекватен!
 7. 7 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  Пълна идиотщина.Царят дава,пъдарят не дава.В крайна сметка Китай никога няма да стане икономика номер едно в света.Демографската криза ще им попречи за това.Както пречи на Япония да има повече от 1-2 процента растеж.Най-дисциплинираната,най-работливата нация в света,с най-много иновации и пак не могат да отлепят от минимален растеж.

 8. 8 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2488 Весело

  [quote#:]зправени пред бъдеща демографска криза и застаряващо общество, китайските лидери отчаяно се опитват да убедят двойките да имат повече деца.[/quote]

  Колко е вярна българската поговорка, че каквото човек сам си направи, друг не може да му го направи.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 9. 9 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4194 Любопитно

  "С раждаемост, оценявана на 1.02 през 2018 г., Китай се нарежда в същата категория като други общества с предимно китайско население като Тайван, Хонконг, Макао и Сингапур, посочва професорът. Средната раждаемост в тези региони и страни между 2005 и 2017 г. е била съответно 1.10/1.12/1.08 и 1.20."

  Ниската раждаемост засяга не само гореизброените държави, но също така Южна Корея и Япония.

  В ЕС най-голям проблем с ниската раждаемост има Германия, Италия и... за съжаление България също. 😕

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 10. 10 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2488 Неутрално

  Пълна идиотщина.Царят дава,пъдарят не дава.В крайна сметка Китай никога няма да стане икономика номер едно в света.Демографската криза ще им попречи за това.Както пречи на Япония да има повече от 1-2 процента растеж.Най-дисциплинираната,най-работливата нация в света,с най-много иновации и пак не могат да отлепят от минимален растеж.
  —цитат от коментар 7 на Мусаши


  При китайците в селските райони има доста хора които на хартия не съществуват. Родили са ги, но не са ги регистрирали, та това им е следващият проблем - тези хора са практически безправни и подложени на експлоатация, благодарение на "гениалната" политика за едно дете.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7363 Неутрално

  В Европа е проблем ниската раждаемост, защото сме малки държави и съвсем ще изчезнем. Но китайците, с техния милиард и 200, 300 милиона да се поспрат малко.

 12. 12 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2941 Весело

  Бяха книжен тигър !

  Хартията бе преобразувана в желязо !!!

  Накрая ще има остарял ,ръждясал Тигър ...

 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5736 Любопитно

  (Много весело) А какво става с политиката и наказанията да се ходи само веднъж дневно в тоалетната?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 993 Весело

  кансюмаризъмът бейби, де го чекахте да се появи кат манна небесна, та да има вътрешно потребление... кансюмаризъмът не ще бебе, иска хуйвей, бели маратонки и изтъркани жинси...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 15. 15 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  Комунизмът не прощава! Пък било то и с китайски привкус.

  Не работи бе, разберете го, тъпаци!!!!

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 16. 16 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  Ако искаме човечеството да опазва планетата закон за ограничаване на раждаемоста и таргет 4-5 милиарда е най-добрата политика за това (п.с. с ограничение за 2 деца на семейство целта ще се изпълни )

 17. 17 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 334 Неутрално

  "...китайските лидери отчаяно се опитват да убедят двойките да имат повече деца..."

  И като се народят още двеста -триста милиона китайчета,
  и готово!, решени са сите проблеми на Поднебесната...
  Да, ама не!
  А останалите три стратегически язви сами ще се излекуват, така ли?

  Китайската ахилесова пета е пазара на недвижими имоти, който се превърна в един от най-важните ускорители на икономиката през последните години. В момента в Китай все повече се появяват „призрачни градове“ - жилищни квартали, в които никой не живее, където апартаментите или не са продадени, или са изкупени за инвестиционни цели.
  Вторият проблем е ситуацията със средни и малки предприятия, които се задушават без оборотен капитал. Големите държавни банки, свързани с държавни корпорации, изключително неохотно отпускат заеми на малки компании, поради което те трябва да заемат на черния пазар при кожодерски условия, средно около 40% годишно.
  И накрая, третият фактор са инфлационните очаквания. От евтина страна Китай бързо се превръща в скъпа. Цените на много продукти, стоки и услуги в Шанхай вече не са по-ниски от тези на Хонконг, а понякога дори ги надминават, като се има предвид поскъпването на юана спрямо хонконгския долар, обвързан с щатския долар. Ръстът на доходите на населението често не компенсира нарастването на разходите, което води до недоволство от това, което се случва, дори от страна на суперлоялната към властите средна класа.
  Изводът? Не е възможно да скочиш в 21 век, извличайки само позитиви от следването на западното постиндустриално общество. Ще трябва да се плащат и масрафите, характерни за 20 век. Отлично знаем какви са те.
  Безплатни западни филми няма, другарки и другари от Китай!

 18. 18 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4194 Весело

  До коментар [#2] от "Боян Таксиров":

  Пожелавам ти някой ден да имаш възможността да посетиш Източен Китай. Тогава ще видиш колко много се заблуждаваш за този най-развит район на Китай. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 19. 19 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4194 Весело

  До коментар [#13] от "penetrating":

  От къде я измисли тази невероятна глупост? :-D

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5736 Весело

  До коментар [#19] от "Иво":

  (Още по-весело) Аз я измислих. Няма такава китайска политика. Тя е в унисон с реалните китайски партийни лозунги , но хиперболизирана :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 21. 21 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4425 Неутрално

  До коментар [#9] от "Иво":

  Иво, направи ли Ви впечатление голямото разминаване между посочените оценки за броя на ражданията в Китай в предишната статия по въпроса в Дневник /от 4.1.2019/ и в тази?
  Според предишната - родени през 2017 г. 12,81 млн деца, през 2018 - 10,31 млн. /оценка на И Фусян, Уисконски университет/
  Според настоящата - 2017 г. 17,23 млн, 2018 - 15,23 млн. /Национална статистическа служба/
  Ето това е въпросът - в Китай всъщност няма всеобща регистрация на ражданията и умиранията като в Европа. Данните на НСС идват от анкетно обследване на около 1/1000 от населението. Само че е трудно да се каже, доколко то е репрезентативно за цялата страна, доколко тези 1/1000 не изкривяват отговорите си, показвайки повече или по-малко родени деца в зависимост от промените в правителствената политика /примерно декларирайки като родени през изтеклата година деца, всъщност родени доста по-рано/.
  През нулевите години раждаемостта в Китай според НСС беше по-ниска от експертните оценки, потвърдени от преброяването на населението 2010 г. - сега е обратното.

 22. 22 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4425 Неутрално

  До коментар [#10] от "DDR":

  Никой не знае точно колко деца се раждат в Китай - вижте предишния ми постинг.

 23. 23 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4425 Неутрално

  До коментар [#7] от "Мусаши":

  Никой не знае точно колко деца се раждат в Китай - вижте постинг № 21.

 24. 24 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4194 Весело

  До коментар [#20] от "penetrating":

  Хаха... е добре тогава. :-D

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 25. 25 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4194 Любопитно

  До коментар [#21] от "Patsis":

  Да, имаш право за това. +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 26. 26 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  Ако искаме човечеството да опазва планетата закон за ограничаване на раждаемоста и таргет 4-5 милиарда е най-добрата политика за това (п.с. с ограничение за 2 деца на семейство целта ще се изпълни )
  —цитат от коментар 16 на Quo Vadis?


  Закон добре - ама от коя държава? Извън тези държави как ще се прилага? И какво ще се прави с децата, които все пак са се родили в нарушение на закона - ще ги евтаназираме ли?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK