Афганистанският хероин тръгва по нови пътища

Маково поле в Джалалабад.

© Associated Press

Маково поле в Джалалабад.Чуждестранни експерти констатират напоследък промени в трафика на афганистански хероин за европейските страни. Освен традиционните маршрути - балканския, северния (през държавите от Централна Азия и Русия) и южния (през Пакистан и Индия), наркобароните все по-активно разработват и африканския. Той тръгва от пристанищата на Иран и Пакистан. Оттам наркотиците се доставят по море в африканския континент. Първите партиди афганистански хероин бяха конфискувани през 2010 г. в Кения и Танзания, включително Занзибар.


Последваха пратки за Сомалия, Мозамбик, Мадагаскар и Република Южна Африка. Оттам хероинът се прехвърля в Европа било по суша до крайбрежието на Средиземно море и после в страните от Южна Европа, било - както в случая с РЮА, по море до западноевропейски пристанища.


Широкият спектър от линии за товарни и въздушни превози, открити в Африка и преминаващи през нея, осигурява множество възможности за наркотартелите. Африканският континент с всяка година играе все по-важна роля в транзитирането на афганистански хероин за Европа.
Сред причините, накарали наркомафията да потърси нови маршрути за прехвърляне на афганистански хероин, ще отбележим активните контрамерки, вземани от иранските правоохранители. Всяка година иранските полицаи и граничари по границите с Афганистан и Пакистан изземат над 200 тона дрога, а през 2018 г., както заяви шефът на наркополицията бригаден генерал Мохамад Масуд Захедан, са спрени 700 тона. Освен готов хероин се пренасят опиум, морфин и хашиш.


Често пъти акциите на иранските наркополицаи прерастват в ожесточени бойни сблъсъци с наркокуриерите. В средата на декември м. г. в окръг Сербаз от провинция Систан и Белуджистан, граничеща с Пакистан, сили на реда бяха принудени


да влязат в бой с добре въоръжени нарушители на границата,


придружавали голяма партида наркотици. Двама контрабандисти бяха убити, още двама - заловени. Общият обем на конфискуваната дрога бе 4011 кг, включително 3373 кг опиум, 373 кг морфин, 196 кг хашиш, близо 45 кг хероин и 23 кг други наркотични вещества.


Малко преди началото на 2019 г. в същата провинция, но този път в окръг Сераван край пакистанската граница, бе спряна нова голяма партида наркотици - 4600 кг опиум, превозвани с три автомобила. У наркокуриерите, придружавали товара, бяха открити ръчен гранатомет, ръчна картечница и няколко автомата.


В навечерието на Нова година в съседната провинция Хорасан-е Януби бе осуетен опит на контрабандисти да пробият границата с Афганистан; камионът им бе натоварен с 1120 кг хероин. През 2018 г. наркополицаите от Хорасан-е Януби успяха да спрат общо 30 тона дрога и да разбият 55 групи трафиканти. През януари т. г. иранските тайни служби откриха при проверка на морски контейнери в южно пристанище умело маскиран товар хероин, общо 618 тона. Пратката бе предназначена за изпращане в Европа по африканския маршрут. Иранските спецслужби


обаче невинаги успяват да прехващат дрогата


своевременно. Понякога наркотици, скрити в морски контейнери, успешно стигат до бреговете на Европа. През ноември м. г. например италианската полиция откри 270 кг хероин на борда на кораб, пристигнал в Генуа през Хамбург и Валенсия от иранското пристанище Бандар Абас. Претоварен на камион, наркотикът бе извозен под надзора на правоохранителните органи през Швейцария, Франция и Белгия до Ротердам в Холандия. Там колата бе разтоварена, а получателите на пратката - арестувани от италианската полиция.


При все че иранските правоохранители не се справят с целия наркотрафик, на Ислямската република се падат три четвърти от всичкия опиум, конфискуван в света, и една четвърт от хероина. Страната обаче търпи големи икономически и човешки загуби. Иранскотата държавна хазна изразходва огромни средства, за да изгради бариера, спираща наркотиците, по дългата 1923 км граница с Афганистан и Пакистан. Иран изхарчи над 800 млн. долара само за бетонните заграждения и многокилометровите ровове, дълбоки до 4 и широки до 5 метра. Всяка година по границата с Афганистан и Пакистан се водят от 500 до 600 въоръжени схватки с наркокуриерите. В тях са загинали почти 4000 полицаи, граничари и агенти, а 12 хил. са били ранени, някои - осакатени.


Иран обаче не е само страна транзитьор. Той се е превърнал в потребител на афганистански наркотици с голям брой наркозависими, включително сред младежта. Според някои оценки от 2 до 3 милиона иранци са наркозависими - доста висок показател за държава с 82-милионно население. По думите на Али Лариджани, председателя на иранския парламент, наркотиците и тероризмът са две остриета на един и същи нож. Според него търговията с наркотици


финансира дейността на терористичните организации в цял свят


и в тази сфера е крайно важно международното сътрудничество, развивано от правоохранителните органи, от граничните и специалните служби.


Не би било зле някой да се вслуша в казаното от Лариджани. Според експертни оценки през 2018 г. посевите на опиумен мак в Афганистан са възлизали на 242 хил. до 283 хил. хектара. Това впрочем е с 20 на сто по-малко, отколкото през 2017 г. - главно заради силната суша, връхлетяла Афганистан. Ще припомним, че през всички последни години площите, засети с опиумен мак, само нарастваха в тази страна - през 2015 г. те достигаха 183 000 хектара, през 2016 г. - 201 хил., през 2017 г. - 328 000 хектара. От общо 34 афганистански провинции в 24 бяха открити полета с опиумен мак.


Предварителните оценки за добива на опиум през 2018 г. в страната сочат общо 6400 тона. За сравнение, през 2015 г. производството бе 3300 тона, през 2016 г. - 4800, през 2017 г. - над 9000 тона. Ако оставим настрана натрупаното дотогава, от опиума реколта 2018 г. потенциално може да се произведат 360 до 610 тона хероин. С оглед тазгодишния спад в цената на опиума се очакква по улиците на европейските градове да се появи и по-евтин хероин, а това ще доведе и до появата на нови наркомани. /БТА

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 601 Неутрално

  В Афганистан не беше ли победила демокрацията, донесена на крилете на НАТОвските самолети преди 15-20 години?

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8817 Любопитно

  До коментар [#1] от "12345":

  Именно!
  Затова вече има нови пътища и простори за афганистанският хероин , под закрилата на САЩ!

  karabastun1@abv.bg
 3. 3 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  До коментар [#1] от "12345":

  СССР съсипа държавата, а някои трябваше да плати за възстановяването. Например СССР. Сега същия филм го играете в Сирия.

  The best way to predict the future is to invent it.
 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4523 Неутрално

  В Афганистан не беше ли победила демокрацията, донесена на крилете на НАТОвските самолети преди 15-20 години?
  —цитат от коментар 1 на 12345


  НАТОвските бомбардировки донесоха свободен пазар на продукцията от маковите плантации (които талибаните бяха забранили), а сега са ключовки клиенти за дрогата от маково сокче им е евроатлантическия регион! Същото е и с разчленяваните пленници за органи за трансплатации които се заплащат от богати семейства (предимно за страни от НАТО).

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  В Афганистан не беше ли победила демокрацията, донесена на крилете на НАТОвските самолети преди 15-20 години?
  —цитат от коментар 1 на 12345


  Руските танкове също раздаваха демокрация по комунистически. След което безсрамно се изнесоха с насрани гащи.

 6. 6 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 2075 Любопитно

  Танзания, включително Занзибар.
  —цитат от коментар 0 на Статията


  Хи-хи!
  "Дневник" пак обра точките!
  Занзибар е част от Танзания!
  Танзания е съюз от бившите Танганайка и Занзибар!

  Да разлая троловете!!
 7. 7 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 821 Неутрално

  До коментар [#4] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Аха и най-големият потребител на хероин в света...е Русия.........Велико ЦРУ,Велик Тръмп...!

 8. 8 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 2075 Весело

  До коментар [#4] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Камараде!
  Какво искаш? Основния клиент на афганистанския хероин е Ваша-Раша, бе!

  Да разлая троловете!!
 9. 9 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 821 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Освен традиционните маршрути - балканския:

  Да ама най-старият машрут още от 60-те години разработен и обгрижван от ДС със "куриране" от КГБ не го даваме на алчните американци!

 10. 10 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 951 Неутрално

  Африка трябва да стане една обща държава, с различни щати и управлявана от международно правителство.

 11. 11 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 2557 Неутрално

  В Афганистан не беше ли победила демокрацията, донесена на крилете на НАТОвските самолети преди 15-20 години?
  —цитат от коментар 1 на 12345


  А защо СССР нахлу в Афганистан? Добре че американците и те се пробваха, че иначе бяха съвсем затънали болшевиките там.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 12. 12 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3121 Неутрално

  Аз се чудех, защо Тръмп е ядосан на Иран! А то било, заради конфискуваните наркотици, произведени и продавани под крилото на ЦРУ - ООД. Лелей, ужас! Ма то тия милиарди са си яка добавка за бюджета. Таман ще стигнат за стената с Мексико!

 13. 13 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 821 Неутрално

  До коментар [#12] от "Vlado Nikolov":

  Не ги мисли американците трафика им през Русия си върви, и пазара е огромен цели 21% от световното потребление!Ще си избият парите от алкашите му-ха-ха!

 14. 14 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 1053 Весело

  До коментар [#6] от "lone wolf":

  Дай да видим и следващото :
  Корабът идва от Иран през Хамбург и Валенсия до Генуа. Как става тая работа ? Може би е изпуснато " покрай бреговете на нос Добра Надежда "....?

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 15. 15 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4672 Любопитно

  Браво на иранските служби за тяхната борба срещу тези наркотрафиканти. Трябва да получат и международна подкрепа според мен.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 16. 16 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 5108 Весело

  До коментар [#11] от "Реми":

  Ками излагаш се ! Руснаците бяха много отдавна там.Сега реалностите са други !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 17. 17 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4250 Неутрално

  Реално коментираме данни от 2012-13, когато беше публикуван този доклад - виж
  https://www.unodc.org/documents/data-and-analysis/Studies/Afghan_opiate_trafficking_southern_route_web.pdf
  За тези, които твърдят че хероинът се консумира главно в Русия ще трябва да ги разочаровам, в Русия се консумира главно нискокачествена "база". Опасността идва тайните лаборатории там, които преработват и изпращат към Западна Европа пречистен висококачествен хероин, главно чрез пристанища като Санкт Петербург и по южните пътища през Кавказ.
  В САЩ близо 64 хиляди души годишно умират от опиати, но афганистанският хероин играе тук сравнително малка роля, основният внос в САЩ на този тип дрога идва от Мексико и Колумбия - виж https://www.brookings.edu/blog/order-from-chaos/2017/11/21/afghanistans-opium-production-is-through-the-roof-why-washington-shouldnt-overreact/
  Реалността е, че маковите полета, а оттам и хероинът са далеч по-рентабилен източник на доходи за афганистанските селяни, и пазарът, особено в развитите страни, е с неутолима жажда за него.

 18. 18 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 2471 Весело

  Колко хубаво и подробно е описано всичко, а кервана продължава да си върви. От много десетилетия.
  Двуногите вързопи от парцали с калаш на гърба просто задоволяват една (явно важна) потребност на толерасткото общество.
  Явно не можем ги спря, но потребителите можем. Всеки 3 месеца задължителна химична проверка на всеки (!) в лицензирана лаборатория и ето го списъка. После- яка глоба, терапия и обществено полезен труд. След туй само кат чуят дрога ще вземат нисък старт с гръб към дилъра и шампионско бегане на 1500м ;-)

 19. 19 Профил на Апартамент с асансьор в тоалетната
  Апартамент с асансьор в тоалетната
  Рейтинг: 797 Неутрално

  Всяка година се подобрява рекорда от добива на опиум, а засетите площи са увеличили 14 пъти размера си, откакто силите на НАТО охраняват този печеливш бизнес.
  Циничният отговор на въпроса , защо позволяват това е, че така се осигурявало препитание за месното население там.
  Препитание за едни, печалба за други.
  За трети - смърт и милиони разбити съдби.

 20. 20 Профил на Апартамент с асансьор в тоалетната
  Апартамент с асансьор в тоалетната
  Рейтинг: 797 Неутрално

  Шест трилиона долара са похарчили САЩ за присъствието си в Афганистан.
  От политическа гледна точка - пълен провал. Батакът сега там е по-страшен отвсякога и става все по-зле.
  Но това е само на пръв поглед.
  Всеки се пита, защо харчат на вятъра толкова много пари, при липса на всякаква перспектива.
  Отговорът е в икономическата съставна компонента.
  Афганистан е световната фабрика за опиум и военното присъствие обезпечава и охранява един бизнес с изключително висока добавена стойност.
  Всички гледат шестте трилиона похарчени средства, но никой няма точна представа от добития приход.
  А той е в много големи числа.

 21. 21 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1615 Весело

  Ехххххх ,какви червени макови полета имахме при правешкия цървул....нямаха край!))))) Спомени!

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9099 Неутрално

  До коментар [#1] от "12345":

  "Войната в Афганистан (декември 1979 – февруари 1989) е военен конфликт на територията на Афганистан, един от етапите на гражданската война в страната, включващ присъствието на място на военен контингент съветски войски.
  В конфликта участват въоръжени сили на просъветското правителство на Демократична република Афганистан, от една страна, и въоръжената опозиция (муджахидини), от друга.
  Борбата е за пълен политически контрол над територията на Афганистан, като в конфликта е пряко намесена армията на СССР, изпратена с решение на Политбюро на ЦК на КПСС, за подкрепа на правителството в Кабул."

  Че мразите САЩ и демокрацията е видно, но това не ви дава право да си измисляте. И ние мразим СССР, но не лъжем. Истината е достатъчна.

 23. 23 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4250 Весело

  До коментар [#21] от "angeles":

  "Ален мак самотен нейде..."?
  Имам приятели-художници които навремето живееха от доходите от тези "макове" като украса в различните политически и държавни администрации. За доста от тях "преходният етап" беше едно голямо премеждие и редуциране на очакванията до борба "за голи живот". Единици се реализираха в новите условия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK