Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Човечеството рискува само да се докара до глад заради свръхпроизводство

Човечеството рискува само да се докара до глад заради свръхпроизводство

© Ueslei Marcelino, ReutersЧовечеството рискува само да се докара до глад въпреки рекордно високото производство на храна, показва доклад на ООН.


Този доклад, чиито автори бият тревога, е първият по рода си и е дело на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО). В него са представени непрекъснато увеличаващи се доказателства, че биоразнообразието, което е в основата на нашите системи за изхранване на всички нива, намалява навсякъде по света.


За двадесет години 20% от растителната повърхност на земята вече ражда по-малко, а липсата на биоразнообразие вече е "омаломощаваща" за планетата - тя губи гори, поля, коралови рифове, различни видове животни и растения. Най-страшното е, че изчезват много видове организми, от които зависи производството на храна.
Девет вида растения представляват 66% от цялата реколта от селското стопанство в света - захарна тръстика, царевица, пшеница, ориз, картофи, соя, захарно цвекло, маслодайна палма и маниока. Макар човечеството отглежда близо 6000 растения, за да се изхранва, в действителност само 200 от тях пълнят чинията му.


А земеделските стопанства, които са лишени от разнообразие на културите, са много по-уязвими при удари като болести или паразити, от производителите, които разполагат с по-голямо биоразнообразие, се посочва в доклада на ФАО. Авторите привеждат като пример тежките последици от почти пълното изчезване в средата на 19 век на картофите в Ирландия, които са били основната храна за селяните на острова.


Земеделските практики, чиято цел е да се подпомага биоразнообразието, имат известен напредък, но остава още много да се направи в тази посока, отбелязват експертите на ФАО. Организацията призовава правителствата да се отнесат сериозно към проблема.


ФАО подчертава, че 75 на сто от реколтите в света зависят от опрашването, а колониите от пчели все повече намаляват.


От географска гледна точка в Латинска Америка и на Карибите, където биоразнообразието е най-богато, то е и най-силно застрашено, заключават авторите на доклада. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 845 Любопитно

  Какво ли са яли в Ирландия, преди картофите да пристигнат?
  Един ред няма за производителите на семена, които създадоха сегашните сортове.
  Голяма статия!
  Нещо за увеличеното население през разглежданият период?

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 2. 2 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2875 Неутрално

  Майната му на човечеството, при нас таквоз нещо не може да се случи. Производството е скромничко, асортиментът е беден, принципът е ори, мели, яж.

 3. 3 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 624 Неутрално

  ...ум патки пасе!

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 4. 4 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Не свръх производството на храни, а свръх размножаването на разни орки ще бъде пагубно.

 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3190 Неутрално

  "ФАО подчертава, че 75 на сто от реколтите в света зависят от опрашването..."


  За съжаление, това вече е пълна глупост. Сеят се ГМО и други "напомпани" култури, които, последното от което се нуждаят са пчели. Миналата година до Карнобат беше засят блок със слънчоглед, "напомпан". Разказаха ми за какво става дума и къде се намира. В следващите дни, като преминавах наблизо реших да отскоча. Беше в разцвета на цъфтежа му, огромни, красиви пити, и никакво жужене, никаква пчела, въобще никакво, каквото и да е насекомо, нищо... Абсолютна тишина...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 6. 6 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 256 Неутрално

  До коментар [#2] от "Judjuk":

  Майната му на човечеството, при нас таквоз нещо не може да се случи. Производството е скромничко, асортиментът е беден, принципът е ори, мели, яж.
  —цитат от коментар 2 на Judjuk


  Скоео май не сте ходили на село и го карате на спомени от комумунизЪма. :-)

 7. 7 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3190 Неутрално

  До коментар [#2] от "Judjuk":

  Браво, кратка характеристика на руското селското стопанство...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 8. 8 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1913 Неутрално

  Лакомията ще ни довърши! 90% от хората ядем поне 2 до 5 пъти повече от колкото се нуждаем. И изхвърляме поне още толкова.

 9. 9 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2076 Неутрално

  Да бе, да! Липсата на контрол над раждаемостта е най-голямата заплаха за планетата.

 10. 10 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Добрата новина е, че населението вече не расте нито в Азия, нито в Латинска Америка. Само Африка и Близкия Изток е с висока раждаемост.

 11. 11 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Америка се чуди къде да си пласира земеделската продукция, еколозите само ни плашат, че ще мрем от глад.

 12. 12 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Поредната катастрофична прогноза за бъдещето. Скоро прочетох и добра, оптимистична новина-научно е доказано, че е полезно да се пие ракия.

 13. 13 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Чудя се на вестникарите и на читателите им. Ни едните,ни другите се сещат,че не може да се слага под общ знаменател земеделието в Америка и Африка, или повечето части в света. Дори в целия останал свят.

 14. 14 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 470 Неутрално

  ... затоплисти и загладнисти във един и същи строй! )))

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 15. 15 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 763 Неутрално

  До коментар [#10] от "izt21595181":

  Точно това е лошата новина. Ислямистката паплач се размножава за сметка на останалите що годе разумни жители на Земята. В Африка след 30 години ще са изяли и дърветата барабар със стъблата - от една двойка нигерийци, примерно, за 30 г. ще са се пръкнали около двайсетина гладни и неграмотни, на които няма да им пука нито за екология, нито за наука.

 16. 16 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2776 Весело

  Като няма ляб ша ядат паста ...

 17. 17 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Мда, ето това е един сериозен проблем.

  Нищо планетата има свойството да се самовъзстановява, хората да го мислим, за нас ще са кофти последиците...

  Модератора е неадекватен!
 18. 18 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 894 Любопитно

  Струва ми се, че в последните години апокалиптичните прогнози се засилиха. От една страна, защото имаме достъп до много повече информация от преди, а от друга - защото се налага да се правят кинти, все повече и повече, само за растежи се говори. Това определено трябва да ни стресира, защото стресирания индивид се манипулира много по-лесно, а действителността не е толкова трагична, реално погледнато. Просто имаме доста не пропорционално разпределение на храната, много голямо разхищение и напрактика със сегашното производство на храни могат да се изхранват 10 милиарда човека без проблем, само погледнете затлъстялата Америка,която сама може да изхранва половината свят. Ама йок сега, дай да всяваме страх и паника, за да можем да печелим повече от по-високите цени на хранителните продукти, това е основната идея. А, че концерните, разработващи ГМО дебелеят е факт, нали? И в най-близко бъдеще ще ни направят подвластни на своите продукти, колкото и да не ни се иска. Те са богати и могат да купуват цели правителства, там е заровено кучето. А пчелите... е, този проблем е разрешим, нищо не е изгубено, просто трябва усилията ни да се насочат в правилната посока...

 19. 19 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 264 Весело

  До коментар [#4] от "кокошката":

  За съжаление орките се размножават доста по-бързо от човечеството.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 20. 20 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Зелените правят ли нещо? Или са заети с основните си дейности - подкрепа ня всякакви леви каузи, всякаква пълна подкрепа на мигрантските потоци към Европа и оганизирането на тихи нощни бдения със свещи и големи плаката "Земята е една"!
  А и да уговарят квоти за замърсяване(съвремнни индулгенции) вместо да работят за замяна на това , корто замърсява с нещо по-хубаво

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 21. 21 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 311 Неутрално

  Пълни глупости - подобни страшни прогнози за глад и мор се правят още от 60-те при население 4млрд души. А фактите са, че никога в историята не се е произвеждала толкова много храна и толкова малък % от населението да е недохранено.

 22. 22 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Важна подробност - изброените девет вида земеделски продукти, които представляват 66% от световното производство на храни са и обект на масова спекула. Обемът на сделките с тях по стоковите борси в света надхвърля многократно реално произведените количества. Следва свръхпроизводство, подкрепяно с много химия и генетични манипулации, унищожаване на свръхпроизводството, подготовка на ново с нови химикали и модифицирани организми ... Надали ще има спиране, за съжаление.

 23. 23 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5568 Неутрално

  В началото на 20 век в Норвегия 80% от храната е била картофи и риба

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 24. 24 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5568 Неутрално

  До коментар [#5] от "hamiltonf":

  Напълно вярно. "Хибридните" сортове са целеносачено направени за една реколта, за да има възможност да се купуват отново семената всяка година :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 25. 25 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Някой беше казал, че си копаем гроба със зъби !!!

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7130 Неутрално

  Не само това, но и безконтролното размножаване крие опасност.

 27. 27 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 490 Неутрално

  До коментар [#8] от "Таралеж":

  ++++++++++++

 28. 28 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#26] от "Роси":

  +++
  ... най-вече в Африка и Азия.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  Не свръх производството на храни, а свръх размножаването на разни орки ще бъде пагубно.
  —цитат от коментар 4 на кокошката


  Скачени съдове са. Без съвременната медицина и храни, орките ще си стоят на балансирано ниво ,както е било хилядолетия.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 31. 31 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  Добрата новина е, че населението вече не расте нито в Азия, нито в Латинска Америка. Само Африка и Близкия Изток е с висока раждаемост.
  —цитат от коментар 10 на izt21595181


  Сигурен ли си :)). Я напиши у гугле "световна пополация монитор", да видиш в Индия примерно , какво става за 1 минута.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 32. 32 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  До коментар [#15] от "Тони КОСТОВ":

  не се коси ,има естествен отбор ,който ще помогне да се регулират всички процеси в природата ,рано или късно земята ще се разтресе ,цунами ще ги залее или ще се разтърси ,та числеността им няма да има значение ,защото ще бъде регулирана с естествен отбор от природата.

 33. 33 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1993 Неутрално

  Слабоумните вегани ще ни докарат до гибел !

 34. 34 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  Добрата новина е, че населението вече не расте нито в Азия, нито в Латинска Америка. Само Африка и Близкия Изток е с висока раждаемост.
  —цитат от коментар 10 на izt21595181


  Ти избираш рибата.Как да не расте населението в Азия?Индия е 1,3 милиарда и за 30 години се очаква да нарасне с 300 милиона.Пакистан, Бангладеш също увеличават населението си .В Афганистан и Ирак има демографски бум.

 35. 35 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  До коментар [#20] от "dgd":
  По предложения на ЕЗП, чийто член сме и ние, от няколко цикъла на финансиране все повече пари се отделят за биологично земеделие и малки стопанства. Включително защита на биоразнообразието. Нашият водещ кандидат за ЕП - Албена Симеонова - е биопроизводител и от години води кампании за защита на пчелите, насърчаване зеленчукопроизводството, къси вериги на хранителни доставки и т.н. Участва активно от 1998 в разработване на тези политики в България.

  Никола Йорданов
 36. 36 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2076 Весело

  Чудех се какъв е смисълът на статията, а то било зелените да си направят реклама за изборите.
  Като минем изцяло на биоземеделие само богатите ще могат да се хранят нормално. Останалите ще ядем само боб и картофи. Ще бъдем като през средните векове, че и по-зле тъй като земната популация се е умножила неимоверно спрямо тогавашните нива.

 37. 37 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1425 Весело

  До коментар [#36] от "pamela":
  ооо - идете да видите Блиц каква реклама ни правят. :-)

  Никола Йорданов
 38. 38 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2076 Неутрално

  До коментар [#37] от "Никола Йорданов":

  Все ми е тая кой каква реклама ви прави. На ДСБ им бих един шут заради вас и Хр. Иванов.
  Избират зелен евродепутат и той заедно с другите зелени гласува заедно с групата на ПЕС.
  Не, благодаря! Не и с моя глас.

 39. 39 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3174 Неутрално

  Това което е пуснато в това малко интерпретативно инфо без да е дадена връзка към самия доклад ми звучи толкова глупаво, не мисля, че някой в ООН е успял да стигне до подобни заключения.
  Иначе, да има подобни групи в обществото влязли във всякакви "филми" .- плоска Земя и пр., но все пак чак в ООН да вярват в плоската Земя или подобни не ми се вярва.
  Между другото, смятаните за "изчезнали" гигантски костенурки скоро се оказа че не са.
  Няколко поколения "учени" разпенени са градили тезите си върху "фактите" изчезналите костенурки от Галапагос и сега дали още продължават да се наричат "учени" или магове?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK