Сенегалският президент обещава още по-светло бъдеще на изборите

Президентът Маки Сал на митинг в Гуедяуайе в Сенегал, 20 февруари.

© Sylvain Cherkaoui, Reuters

Президентът Маки Сал на митинг в Гуедяуайе в Сенегал, 20 февруари.В зрелищен предизборен видеоклип, с много фойерверки и ярки светлини, сенегалският президент Маки Сал е сниман на фона на високоскоростен влак, магистрала, небостъргач със стъклена фасада и накрая спортен стадион.


Видеото, представящо Сал като иноватор, визионер и предприемач, фокусира вниманието на избирателя върху скъпите строителни проекти от програмата за развитие на стойност 16.5 млрд. долара, на която той разчита да му спечели гласове на президентските избори в неделя. "Този влак ни отвежда с голяма скорост в модерната епоха", каза Сал на церемонията за откриването на високоскоростната жп линия TER, която набързо бе организирана миналия месец, макар че експресните влакове няма да се движат поне до средата на 2019 г.. "Избрахме да направим технологичен скок, който ни изстрелва директно в челните редици на прогреса", заяви той.


Много сенегалци споделят тази мечта, но не всички са убедени, че плановете на Сал ще облагодетелстват повечето от тях.
Очаква се 57-годишният Сал да бъде преизбран. Откакто бе избран за президент през 2012 г., икономически ръст на Сенегал се повиши до повече от 6 процента - един от най-бързите в Африка, а хиляди села в бедните райони бяха електрифицирани. Но крайбрежната западноафриканска сгтрана с 15-милионно население, има среден доход на месец под 200 долара, изнасяйки основно цимент, риба и фосфати. Конски каруци се борят с автомобилите за място по пълните с боклук улици на столицата Дакар.


Много от знаковите проекти на Сал, включително Дямнядио - футуристичен град, който се строи от нулата върху полупустинен район по протежение на полуострова, където се намира Дакар (Кабо Верде) - са завършени едва наполовина - арматурата още стърчи от бетона.


За да плати за проектите, Сенегал взе заеми на световните пазари - последно 2.2 млрд. долара в еврооблигации през март м.г., и от Китай. Западните страни, Световната банка и други кредитори обещаха около 14 млрд. долара заемив Париж през декември, за да финансират Спешния план за Сенегал на Сал. МВФ поддържа рейтинг с "нисък риск" за сенегалския дълг, но призова Дакар да го държи в разумни граници. През януари фондът заяви, че усилието да се ускори изпълнението на проектите преди изборите е натоварило държавния бюджет.


Автобус минава край плакат с надпис "Гласувам за Маки Сал, защото докара TER (френската железопътна компания - бел. ред.)" в Дакар, 12 февруари.

© Zohra Bensemra, Reuters

Автобус минава край плакат с надпис "Гласувам за Маки Сал, защото докара TER (френската железопътна компания - бел. ред.)" в Дакар, 12 февруари.


Запитана от "Ройтерс" дали Сенегал е надвишил разходите, директорът за Сенегал в Световната банка Луиз Корд отговори: "Такива решения се вземат трудно. Най-голямото решение, което всяко правителство взема, е как да разпределя ресурсите си", но и че "също толкова важно е страната да има визия къде иска да стигне". Много сенегалци обаче се съмняват, че строителни проекти като лъскав нов конгресен център ще бъде полезен за средния гражданин толкова, колкото ще облагодетелства малкия сенегалски елит. "Приоритетите на Сал са напълно погрешни. Той си мисли, че приоритет за толкова бедна страна като Сенегал е да построи небостъргачи в Дямнядио и влак с надута цена ", заяви на митинг през декември опозиционният кандидат за президент Усман Сонко, популярен сред хронично безработната сенегалска младеж.


Прокарването на 36-километровата жп линия между Дакар и Дямнядио струваше 1,1 милиарда долара и изселването на хиляди жители. Мнозина твърдят, че още не са получили обещаната компенсация.
Шейх Уане, 34-годишен собственик на железарски магазин, който бил сринат от булдозерите, казва, че стотици хора от неговия квартал Мбао чакат да получат парите си още от 2017 г. "Заради този проект загубихме работата си. Много младежи останаха на улицата. Те са против проекта", казва Уане, докато върви по релсите на мястото, където някога е бил неговят бизнес.


Дямнядио има за цел да освободи от задръстванията пътищата на Дакар, като измести нервния център на столицата с над 3 милиона жители на 30 км на югозапад. Някои правителствени сгради вече са предислоцирани. Други ще ги последват.


Правителството твърди, че градът, построен "по поръчка", ще спомогне Сенегал да стане конкурентен бизнес хъб и прогнозира, че индустриалният му парк ще създаде около 50 000 работни места. Индустриалният парк на Дямнядио се откри през декември с шест чуждестранни компании и една сенегалска фирма. Въодушевена от перспективата, Софи Зинга, 32-годишна модна дизайнерка, кандидатствала за изграждането на фабрика за облекло и шивашко училище в парка. Получила отказ. "Това е проект, предназначен само за определен елит или за компании с много пари. Не е нещо, до което имат достъп сенегалски младежи или малки и средни бизнеси", казва тя.


Други местни жители говорят по-ентусиазирано за плана на Сал. "Това, което ми харесва най-много в проекта, е канализацията", казва Ибрахима Диуф, 55-годишен охранител в Дямнядио и сочи към изкоп с току-що положени тръби. "В предградията е пълен кошмар. Тук, в този нов град, все едно ни казват: "Добре дошли!", добавя той. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3046 Весело

  ...Ма(ка)ки Сал е сниман на фона на високоскоростен влак, магистрала, небостъргач със стъклена фасада и накрая спортен стадион...

  Тъй де , вече е демоде да е сниман на палмата...

 2. 2 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2217 Неутрално

  В Сенегал има високоскоростен влак!

 3. 3 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Преди 50г. не вярвах, че може да има счупен Мерцедес...

 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5694 Весело

  Контрасти :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  До коментар [#2] от "PisnaMi":

  Ще им направи. И стъклен небостъргач.

  Все пак е Сенегал.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 6. 6 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Трябва да се уточни, че това не са обещания, а реални проекти.
  Стадиона:
  https://www.youtube.com/watch?v=dQrvSYNkYiY

  Влакът (който е модерен, но е регионален а не високоскоростен):
  https://www.youtube.com/watch?v=lJb14qFwBg8

 7. 7 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2666 Неутрално

  Само той ли? ;)

  Аз па си мисля, че всички политици го обещават това :)

 8. 8 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2217 Разстроено

  Трябва да се уточни, че това не са обещания, а реални проекти.Стадиона:https://www.youtube.com/watch?v=dQrvSYNkYiY Влакът (който е модерен, но е регионален а не високоскоростен):https://www.youtube.com/watch?v=lJb14qFwBg8
  —цитат от коментар 6 на Virgin


  Трябва да изпратим ръководството на БДЖ и на министерство на транспорта на специализация в Сенегал!

 9. 9 Профил на Чубакът
  Чубакът
  Рейтинг: 321 Неутрално

  Това с еврофондове или с бюджетен излишък е построено? А събираемостта на данъците и борбата със сивата икономика в Сенегал как са? Тяхното БДЖ ще го закриват ли? Ей тъй питам, даже за приятел не е.

  "The nation which can prefer disgrace to danger is prepared for a master and deserves one." || Economic Left: -3.75 || Social Authoritarian: 1.38
 10. 10 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 724 Весело

  Да ли му вярват неграта на тоя?

 11. 11 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  Не могат ли да правят икономика, започват с приказките и мегаломанските проекти, за да скрият к'ви са късопи.ковци

 12. 12 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 344 Весело

  Светлото бъдеще остана в тъмното колониално минало, уважаеми сенегалецо (ツ)
  Само де ми пращай тумби всестранно удовлетворени и осветлени от гениалната ти независима управия сенегалци у ЕС- имаме си вече доста, благодаря...

 13. 13 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2986 Весело

  Открийте някакви разлики:

  В зрелищен предизборен видеоклип, с много фойерверки и ярки светлини, сенегалският президент Маки Сал е сниман на фона на високоскоростен влак, магистрала, небостъргач със стъклена фасада и накрая спортен стадион.

  В зрелищен предизборен видеоклип, с много фойерверки и ярки светлини, българският премиер Бойко Борисов е сниман на фона на високоскоростен влак, магистрала, небостъргач със стъклена фасада и накрая спортен стадион.

 14. 14 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  До коментар [#13] от "xm...":

  Не можах да видя прилики, но с фатмашкото ти мислене до там си стигнал.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 15. 15 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Един познат беше ходил в Дакар по работа - описа го като пълна клоака - задръствания до хоризонта, прахоляк, мръсотия, режим на тока, в хотела - вода с кофи...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK