След смъртта на потребител социалните мрежи пропадат в "пълен правен хаос"

След смъртта на потребител социалните мрежи пропадат в "пълен правен хаос"

© Associated PressОт снимки до постове и лични съобщения – потребителите на социални мрежи оставят дълга дигитална следа. Но какво става с всички тези данни след смъртта на човека, пита фондация "Томсън Ройтерс". Този въпрос ще става все по-належащ за експертите по право, а наскоро семейството на починало британско момиче повдигна темата.


Родителите на 14-годишната Моли Ръсел, която се самоуби през 2017 г., съобщиха пред местни медии, че не успяват да получат данните от телефона ѝ, включително от инстаграм акаунта ѝ, макар да се надяват, че те може да разкрият защо момичето е посегнало на живота си.


"Струва ми се, че данните от телефона ѝ би трябвало да бъдат наследени от родителите ѝ’, каза бащата Иън пред Би Би Си. "Тя почина, без да остави завещание, бе 14-годишна и всичко друго, естествено се върна при нас. Това трябва да важи и за данните ѝ."
"Инстаграм" отказа да коментира случая. Социалната мрежа, която е собственост на "Фейсбук", твърди, че е против политиката ѝ да допуска други хора да влизат в чужди акаунти, но би обмислила легитимни искания от роднини, стига за тях да има съдебна заповед.


Великобритания е една от многото държави, които нямат закони за наследяването на цифровата собственост, и това усложнява подобни случаи, коментира Едина Харбинджа, лектор в Университета "Астън".


Неприкосновеността е ключов въпрос, доколкото става въпрос и за личните съобщения, съдържащи се в акаунтите. Има различни интерпретации каква част от информацията би била преносима собственост. "Това е пълен правен хаос", каза тя.


Кой е собственик на моите данни


Според Общия регламент за защита на личните данни (GDPR) потребителите имат право да поискат от фирмите копие от данните, които съхраняват, и да поискат те да бъдат изтрити. Но GDPR се отнася само до живите хора, сочи Роуина Филдинг, експерт в британската консултанстка компания Protecture.


Водещият правен възглед в Европа гласи, че личните данни не са вид собственост и не могат да бъдат продавани. "Единственият собственик на лични данни е индивидът", казва Габриел Войзън, партньор в кантората Bird & Bird. "Организациите може да получат тази информация, защото аз съм им я дал. Но те не са собственици на името ми, например. Те са "настойници" на тази информация".


Не всичко, споделено онлайн, обаче, е лични данни – снимките, например, са интелектуална собственост и би трябвало да се предават на наследниците, смята Харбинджа. "Проблемът е как те да стигнат до нея".


Цифровото отвъдно


Французите имат право да кажат на компаниите какво да направят с данните им след смъртта; в Канада изпълнителят на завещанието има достъп до цифровите активи по подразбиране. Наследниците в Германия имат право на пълен достъп до данните на починалите след като миналата година съд взе това решение по аналогия с разрешения достъп до писмата. Повечето щати в САЩ разрешават изпълнителите на завещанието да видят с кого е контактувал покойника, но не и да четат съобщенията, освен ако нямат изрично разрешение.


Тех компаниите също си създават собствени правила. "Гугъл" позволява на потребителите да вземат решение какво да се прави с информацията след смъртта им; ако не са изразили желанията си изрично, фирмата твърди, че може да работи заедно със семействата, за да закрият акаунт и да им даде съдържанието в някои случаи. Но основната ѝ отговорност е да гарантира, че данните на потребителите ще си останат лични и защитени.


"Фейсбул" и "Инстаграм" позволяват на роднини да поискат акаунт да бъде изтрит или превърнат в мемориална страница, в която съдържанието остава видимо, но неподлежащо на промени. Потребителите на "Фейсбук" могат да посочат и "наследник", който да се грижи за акаунта – той може да пише постове и да сменя профилната снимка, но не и да чете съобщения.


Дори при изтриване на акаунта, двете фирми запазват информацията за известно време – тя може да има икономическа стойност в огромните им бази данни, които да обучават изкуствен интелект и приложения за машинно учене, сочи Харбинджа.

Ключови думи към статията:

Коментари (64)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2564 Неутрално

  Тези мрежи не бяха ли само за пълнолетни?
  Иначе, подкрепям родителите.

  Еретик
 2. 2 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Съвсем резонен въпрос. Може би няма да е в интерес на мрежите, но пък това е в интерес на хората.

 3. 3 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 277 Неутрално

  ,,"Инстаграм" отказа да коментира случая. Социалната мрежа, която е собственост на "Фейсбук", твърди, че е против политиката ѝ да допуска други хора да влизат в чужди акаунти, но би обмислила легитимни искания от роднини, стига за тях да има съдебна заповед."

  Значи инстаграм и фейсбук могат да имат достъп до номерата ти, на кого звъниш и по колко време говорите, какви смс-и пращаш, какви уебсайтове преглеждаш и тн, и тн. Цялата тази съвкупност от данни е преработена и предоставена на рекламни агенции, които си заплащат. Обаче ако някой почине родителите на този човек НЯМАТ ПРАВО НА ДОСТЪП до акаунта на своето дете!

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 4. 4 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Като не щат да дават инфо инстаграма и като приютяват непълнолетни, т.е. като нарушават закони, да ги глобят няколко милиарда властите и да ги затворят. Като искат да си правят бизнеса, да не нарушават законите, или и на запад важи, че за кокошка няма прошка, а за милиони няма закони?

  мурзилка
 5. 5 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До коментар [#4] от "Маршалов":

  То пък у нас все едно е друго ... във всяка сфера не само тази на социалните мрежи

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 6. 6 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 625 Неутрално

  За мен въпросът е както, например, с хартиената поша. Ако някой почине, може ли някой мнегов близък да поиска да му бъде предадени всички писма, които е писал починалият?
  Сповед мен - не. В тази информация може да има злепоставящи неща за трето лица...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 7. 7 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 472 Весело

  Не всичко, споделено онлайн, обаче, е лични данни – снимките, например, са интелектуална собственост и би трябвало да се предават на наследниците, смята Харбинджа. "Проблемът е как те да стигнат до нея...
  -----------------
  Да, бе... хитро са го измислили. А за копие на някой, който ме е подсушвал докато си пея в банята, мога ли да искам авторски права?
  Тези ще намерят начин и мислите ни да не са лични....

 8. 8 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1745 Неутрално

  Затова - колкото по-малко лична информация на социалните мрежи, толкоова по-добре. Имам профил на Фейсбук, който е практически празен и почти не комуникирам през него. Или съвсем неутрални неща.

  E PLVRIBVS VNVM
 9. 9 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3849 Неутрално

  " Водещият правен възглед в Европа гласи, че личните данни не са вид собственост и не могат да бъдат продавани. "Единственият собственик на лични данни е индивидът", казва Габриел Войзън, партньор в кантората Bird & Bird. ""

  То и у нас е така - личните права са ненаследими по нашето наследствено право, наследяват се само имуществените права, така че няма никакъв правен хаос дотука !

  " Не всичко, споделено онлайн, обаче, е лични данни – снимките, например, са интелектуална собственост и би трябвало да се предават на наследниците, смята Харбинджа. "Проблемът е как те да стигнат до нея"."

  Напълно вярно ! Обектите на авторско право като снимките са наследими на общо основание, както и статии, книги и други писмени трудове, качени в отделните социални платформи. Мисля, че хаосът е тука - как да се получи достъп до тях спрямо фирмите, които се намират извън юрисдикцията на даденото национално право, но живеем в ЕС и не представлява особенна драма да се приеме регламент и в тази посока, важим за всички страни - членки !

 10. 10 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 450 Неутрално

  А в България институциите изпадат в колапс, кома и паника едновременно. Например Мтел

 11. 11 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 1762 Разстроено

  Като му дойде времето ако ми четат профила - ми то само вицове, снимки/препратки от страници на камъни... Ич даже не е смешно 🙄😒🙁

 12. 12 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  По-интересното е информацията между редовете, че всяка твоя активност, търсене, пратено съобщение, лайк се пази и след - примерно - 20 години в цифровия свят.
  Замислете се над това, дори и да не смятате да умирате скоро.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 13. 13 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Не можеш да имаш достъп до разговори във фб, както не можеш да чуеш и разговорите, проведени на живо. Целият проблем не идва толкова от информатиката, а от това, че данните се съхраняват на някакви сървъри, а не на личен носител. Преди програмите за чат съхраняваха историята на самия компютър на потребителя, той си имаше достъп до нея. Сега айде върви, че си чети собствените чатове във фб: възможно е, но извънредно неудобно и времеемко.

 14. 14 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Тези мрежи не бяха ли само за пълнолетни? Иначе, подкрепям родителите.
  —цитат от коментар 1 на Костадин Иванов

  Имало ли е такъв период? Как се е контролирало дали регистриращият се потребител реално е пълнолетен?

 15. 15 Профил на Animals As Leaders
  Animals As Leaders
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Изключително неприятен аспект, по който обаче не може да се направи нищо...Имам приятелка, която почина от рак преди две години, а на стената й разни далечни съученици все още й пращат честитки за рождн ден: "Жива и здрава! Наздраве!"
  Никой не поглежда какво друго има на тази стена! Ужасно е!

 16. 16 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Така я въртят и сучат, че в крайна сметка евреите да могат да наложат цензурата отвсякъде. От 100-150 години са сложили ръка на медиите, сега им трябва и интернет и световната власт на евреите-банкери е готова.

 17. 17 Профил на antons73
  antons73
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Хареса ми "Фейсбул" - макар и грешка дава нова светлина на компанията... :)

 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5438 Неутрално

  Социалните медии трябва да приемат стандартните правила за онаследяване и да нямат по вече права от наследяващите...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 19. 19 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Съобщенията били собственост на този,снимките на онзи, ще им закрепят със закон собствеността и накрая ще стане като с парите. Всеки е собственик на някаква сума пари,но евреите контролират всички пари.

 20. 20 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3741 Неутрално

  Всички големи компании са нагли и безочливи. Плащат си където трябва и са винаги чисти, като сълза!
  От аборигените се изисква само да пазаруват и работят.

  Любовта ще спаси света!!!
 21. 21 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4641 Неутрално

  До коментар [#8] от "PavelCZ":

  Аз пък нямам и никога не съм имал профил в коя да е "сациална" мрежа!

 22. 22 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 277 Неутрално

  пак ни занимавате с дребни битови въпроси, които обичате да превръщате в големи "проблеми". После започва борба с "големите проблеми" и едно усвояване, едно плямпане, едни привилегии, едни ограничения за другите. Познат модел. Намира се проблем и цикълът започва!

 23. 23 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2298 Неутрално

  До коментар [#1] от "Костадин Иванов":

  Изискването потребителят на социална мрежа като "Фейсбук" да са студенти (и по презумпция - пълнолетни) наистина съществуваше, но това.бе отдавна. Сега по закон (поне в САЩ) изискването е потребителите да са поне на 13 години или да имат разрешение на родителите. Много деца обаче заобикалят това изискване като дават друга година на раждане.

 24. 24 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6117 Весело

  До коментар [#21] от "vassilun":

  Е, профил във форума на Дневник, поне имате...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 25. 25 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6117 Весело

  Регистрация:
  Име: Минка
  Фамилия: не казвам
  Година на раждане: не казвам
  Мейл: [email protected]

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 26. 26 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3069 Неутрално

  За тва едно наум и никакви данни у социалните мрежи.

 27. 27 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2298 Неутрално

  До коментар [#8] от "PavelCZ":

  Самото наличие на профил дава възможност на Фейсбук да натрупва данни за Вас - какво и кога сте чели, кои са ви контактите, на кои снимки публикувани от други присъствате и кой друг е на тях.

 28. 28 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2298 Неутрално

  Част от проблема е, че социалните мрежи имат пряк финансов интерес да имат повече потребители и данни за тях. Това включва умрели и деца.

  До коментар [#23] от "plamen_b"

 29. 29 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2298 Весело

  До коментар [#24] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Надеждата е, че Дневник нямат добри специалисти и не знаят какво да правят с данните, с които разполагат :-)

 30. 30 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До коментар [#8] от "PavelCZ":Самото наличие на профил дава възможност на Фейсбук да натрупва данни за Вас - какво и кога сте чели, кои са ви контактите, на кои снимки публикувани от други присъствате и кой друг е на тях.
  —цитат от коментар 27 на plamen_b


  И какво би направил Фейса с тях. Ще си направи "омлет? Какво реално би спечелил от достъпа до данните ми...

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 31. 31 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  Предполагам, че никой няма и най-малка идея защо тези мрежи се наричат "социални", като те са мрежи за улов на наивници...

 32. 32 Профил на Dimitar Mogilarov
  Dimitar Mogilarov
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Не виждам никакъв хаос тук. Съвсем обикновен казус, който ще бъде решен от съда. Ако имат правни основания да получат данните, съдът ще отсъди, че трябва да ги получат и социалните мрежи ще са длъжни да се съобразят.

 33. 33 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 640 Неутрално

  ...
  И какво би направил Фейса с тях. Ще си направи "омлет? Какво реално би спечелил от достъпа до данните ми...
  [quote#30:"Реми"][/quote]
  Ако в определен момент по някакъв повод личността Ви стане интересна данните от профила Ви биха могли да бъдат полезни.

 34. 34 Профил на bulgarian umbrella - Be Water
  bulgarian umbrella - Be Water
  Рейтинг: 277 Разстроено

  Лицемерие на куб!

  "След смъртта на потребител социалните мрежи пропадат в "пълен правен хаос""

  След смъртта на пешеходец на пешеходната пътека кво праим? Ограничения?

  Безодговорни родители недогледали проблемите на детето си, обвиняват Интернето за виновен! А кой му е купил телефона на детето и кой плаща сметките за безчичен нет не казват, нет! Нет!

 35. 35 Профил на bulgarian umbrella - Be Water
  bulgarian umbrella - Be Water
  Рейтинг: 277 Весело

  Кога ще видим "новина": след употреба на алкохол, "човек" предизвика смърта на няколко други и своята собствена? Никой не може да избяга от себе си. Лицемери разтягат локуми по цял ден и се чудят как да оправдаят средствата, едни пари... Бклци!

 36. 36 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#14] от "zhivko6461":

  Когато направиш регистрацията по коректен начин.
  Нищо не пречи да се изисква физическо потвържение на данните преди да се активира новорегистриран потребител.
  Тези корпороции доста време се движат по допирателната на законодателството и е крайно време да се рагламентират дейностите им.

  Модератора е неадекватен!
 37. 37 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#15] от "Animals As Leaders":

  Може да се регламентира чрез закони ситуацията.

  Модератора е неадекватен!
 38. 38 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  Да е ясно - след като някой е влязал доброволно в кочина, трябва да се приеме фактът, че може да му се случи всичко, включително и всичко всинско. Язък за детето. Бъдещето на търгашите обаче е осигурено от масовата лудост на стадото, която завладява света.

 39. 39 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#30] от "Реми":

  Пари.

  Модератора е неадекватен!
 40. 40 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#14] от "zhivko6461":Когато направиш регистрацията по коректен начин.Нищо не пречи да се изисква физическо потвържение на данните преди да се активира новорегистриран потребител.Тези корпороции доста време се движат по допирателната на законодателството и е крайно време да се рагламентират дейностите им.
  —цитат от коментар 36 на Ivan_

  По-горе е даден пример за некоректна регистрация. Може би сте го пропуснал. Ето още един.
  Момиче или момче в съзнателна възраст, наричана и тийнейджърска, примерно 14-17 години се регистрира в някоя от т.нар. социални мрежи. Достига до въпроса за рождената дата и посочва такава, според която е на повече от 18 години. За по-сигурно над 19 и евентуално не повече от 21. Какво трябва да направят администраторите на социалната мрежа? Чрез IP адреса и с други способи да открият местоположението на потребителя, да изпратят разследващи полицаи, които след установяване на истината да анулират регистрацията. През това време родителите трябва да оставят детето на спокойствие без да се интересуват от начина му на живот.

 41. 41 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4891 Неутрално

  Би трябвало при не изяснена смърт на дете, родителите да имат възможност да видят разговори и съобщения, може това да ги успокои.

 42. 42 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4891 Неутрално

  Би трябвало при не изяснена смърт на дете, родителите да имат възможност да видят разговори и съобщения, може това да ги успокои.

 43. 43 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  Значи инстаграм и фейсбук могат да имат достъп до номерата ти, на кого звъниш и по колко време говорите, какви смс-и пращаш, какви уебсайтове преглеждаш и тн, и тн.
  До коментар [#3] от "Kiril":

  Всички страници имат достъп до всичко, което напишете или поместите в тях. Дори ако го изтриете. Друг е въпроса коя страница каква информация събира. Специално социалните платформи открито се интересуват от личните данни на потребителите и ги карат да се съгласят с използването им преди да ползват страницата.

 44. 44 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Социалните мрежи са умишлено зло.

  I had a dream, Joe
 45. 45 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  До коментар [#37] от "Ivan_":

  Това е. Интернет не е чудовище, закони трябват. То и банките нямаше да са сигурно място ако нямаше закони.

 46. 46 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  Прррропадат... в пррропаст летят, като Егор Буличов в едноименната рррруска дрррама.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 47. 47 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  Социалните мрежи са умишлено зло.
  —цитат от коментар 44 на Ослик, суслик, паукан


  Дядя Шори тот же самае думает.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 48. 48 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 523 Неутрално

  До коментар [#4] от "Маршалов":
  До коментар [#40] от "zhivko6461":
  Говорите глупости наизуст. У нас децата още от 13 годишни имат законово право да си направят регистрация в социалните мрежи. В някои страни е по-висока. Имаше предложение минималната възраст да се унифицира на 16 в целия ЕС, но поради силна съпротива ЕК отстъпи всяка страна да решава сама в рамките на диапазона 13-16

 49. 49 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#40] от "zhivko6461":

  Аз съм написал какво трябва да направят.

  Потребителя си въвежда данните за създаване на профил, записват му ги, създават профила без да го активират.
  Съответно потребителя следва ФИЗИЧЕСКИ да отиде на адрес Х, в офис У, където упълномощен представител на компанията да свери посочените от потребителя данни и едва след това да активират профила.

  Нито е сложно, нито е много скъпо...

  Модератора е неадекватен!
 50. 50 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  След смъртта на даден ползувател има ли теоретична възможност социалните мрежи да злоупотребяват с личните данни на починалия ползувател? Да продават данните на други компании или с тези данни да се злоупотребява по време на избори?

 51. 51 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 523 Неутрално

  До коментар [#49] от "Ivan_":
  И как ще ти свери данните, като си длъжен да посочиш единствено истински имейл за връзка? Социалните мрежи нямат право да ти искат данни, които те идентифицират - т.е. нито истинското име, нито ЕГН, нито личен документ. За тях представляват инбтерес данните на потребитеслкият ти профил - възраст и предпочитания и могат да ги споделят с трети страни, ако си дал съгласието си.

 52. 52 Профил на Иосиф Давидович
  Иосиф Давидович
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Може би е по-добре, когато човек си отиде от този свят социалните медии да имат право да блокират профила временно, само по даден сигнал от друг потребител, след като са пратили уведомление на имейла от профила. В случай, че е глупава шега потрбителят ще поиска да му се активира впрофила.А ако наследниците пожелаят да управляват и монетизират ползването на профила, те следва да поискат това, след прилагане на документи, които да потвърждават това им право..

  Ах, Александр Сергеевич, милый Ну что же Вы нам ничего не сказали О том, как держали, искали, любили, О том, что в последнюю осень Вы знали
 53. 53 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#40] от "zhivko6461":Аз съм написал какво трябва да направят.Потребителя си въвежда данните за създаване на профил, записват му ги, създават профила без да го активират.Съответно потребителя следва ФИЗИЧЕСКИ да отиде на адрес Х, в офис У, където упълномощен представител на компанията да свери посочените от потребителя данни и едва след това да активират профила.Нито е сложно, нито е много скъпо...
  —цитат от коментар 49 на Ivan_

  Т.е. всеки потребител, който е решил за се регистрира в социална мрежа трябва да отиде лично до офис на мрежата. Който може да е на 200 метра от жилището, а може да е на няколко хиляди километра.

 54. 54 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Може би е по-добре, когато човек си отиде от този свят социалните медии да имат право да блокират профила временно, само по даден сигнал от друг потребител, след като са пратили уведомление на имейла от профила. В случай, че е глупава шега потрбителят ще поиска да му се активира впрофила.А ако наследниците пожелаят да управляват и монетизират ползването на профила, те следва да поискат това, след прилагане на документи, които да потвърждават това им право..
  —цитат от коментар 52 на Боярышник с хлебушком

  Ами ако потребителят, спрямо когото друг си е позволил шега или друг вид некоректно действие, не си проверява точно този email и не си отваря профила в съответната социална мрежа редовно?

 55. 55 Профил на bulgarian umbrella - Be Water
  bulgarian umbrella - Be Water
  Рейтинг: 277 Весело

  До коментар [#52] от "Боярышник с хлебушком":

  Ха ха ха
  Бояришник пиздец брат!
  Ха ха ха

 56. 56 Профил на bulgarian umbrella - Be Water
  bulgarian umbrella - Be Water
  Рейтинг: 277 Разстроено

  До коментар [#52] от "Боярышник с хлебушком":

  "Може би е по-добре, когато човек си отиде от този свят социалните медии да имат право да блокират профила временно, само по даден сигнал от друг потребител, след като са пратили уведомление на имейла от профила. В случай, че е глупава шега потрбителят ще поиска да му се активира впрофила.А ако наследниците пожелаят да управляват и монетизират ползването на профила, те следва да поискат това, след прилагане на документи, които да потвърждават това им право.."

  Тва нова схема на руските "хакери" да грабят хората ли е? Като лешояди, да обират акаунти на мъртви хора...

 57. 57 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  До коментар [#50] от "Toni Ivanov":

  Социалните мрежи с нищо не злоупотребяват. Напротив имат сериозни правни органи и се стараят да се придържат стриктно към законите. Просто засега няма достатъчно ясно законодателство. Ето например, потребителските ни данни ги използват с наше съгласие. Изглеждаше законнто. Сега обаче, ЕС реши, че не е.
  От една страна има липса на закони, които да гарантират сигурността на целия интернет. От друга потребителите граждани и фирми не са наясно как да си пазят данните. Даже Хилари беше ползвала интернет по несигурен начин.

 58. 58 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  Какви права над профила на починалия ще имат наследниците изцяло зависи от законодателството на съответната страна. Социалните медии са длъжни да пазят личните данни и могът да ги предоставят само срещу официално запитване от страна на съответната държавна инстанция ( прокуратурата)

 59. 59 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  Дейността на социалните мрежи трябва да се регулира от законодателствата, национални или наднационални, вместо от частния корпоративен интерес.

  Няколко фирми де факто са монополисти в глобални дейности, засягащи човешкия живот и социалните процеси.

  Отъкде накъде?

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 60. 60 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#51] от "kumcho___valcho":

  Де да зная как ще ти сверят данните, сигурно като ти погледнат документа за самоличност и видят, че не си 21 както си посочил , а си на 14 (то няма и да имаш всъщност документ за самоличност на тази възраст).

  Другия вариант е това да не правят социалните мрежи, а този който ти създава е-мейла.

  Няма значение кой точно, въпросът е да ти сверят данните офлайн, на живо...

  Модератора е неадекватен!
 61. 61 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#53] от "zhivko6461":

  Точно така!
  Не е необходимо да е на няколко хиляди километра офиса, може да бъде упълномощено трето лице да прави това, може електронен подпис да се използва...

  Хайде сега да не се правим, че е мнооооого сложно да се сверят едни данни в 21 век.

  Модератора е неадекватен!
 62. 62 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#53] от "zhivko6461":Точно така!Не е необходимо да е на няколко хиляди километра офиса, може да бъде упълномощено трето лице да прави това, може електронен подпис да се използва...Хайде сега да не се правим, че е мнооооого сложно да се сверят едни данни в 21 век.
  —цитат от коментар 61 на Ivan_

  Бихте ли го описали как ще стане просто. Дори и с третото лице. Кое би могло да бъде то? А с електронния подпис? Не всеки има? А електронният подпис валиден ли е във всички страни?
  А Вие обмисляте ли идеите си преди да ги публикувате? А замисляте ли се преди да ги публикувате?

 63. 63 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2298 Неутрално

  И какво би направил Фейса с тях. Ще си направи "омлет? Какво реално би спечелил от достъпа до данните ми...
  —цитат от коментар 30 на Реми


  Първо, самият брой на потребителите, и броят на "активните" потребители всеки месец са важни показатели както за инвеститорите (които в крайна сметка определят цената на акциите на "Фейсбук") така и на маркетьорите, които купуват реклами на "Фейсбук". Второ, целият бизнес-модел на компанията е изграден върху събирането на данните за ползвателите, и използването на тези данни (най-вече - за реклама, която ще донесе най-много приходи от конкретния човек). Прав сте, че те правят "омлет" от данните Ви - не само тези, които Вие сте им дали пряко, но и от тези, които те са купили от други източници, или са взели от сайтове, където влизате с името и паролата си от "Фейсбук".

  През 2017 г. "Фейсбук" си е докарал $84,41 от средния потребител в САЩ и Канада ($81,92 от реклами) и $27,41 от средния европейски потребител. Да предположим, че си докарват повече приходи от страните в Западна и Северна Европа (където средният човек е по-платежоспособен) и най-малко от България. Това все пак са някъде към $7-9 на година от хора като Вас. Може би не е много, и може би нямате нищо против да гледате реклами, които са специално нацелени към Вас. Но така или иначе трябва да знаете, че Вие сте продукта на "Фейсбук", който те продават.

 64. 64 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Какви са тези дивотии? Правен хаос било имало... От една камара време върху "базите данни" има авторско право, което се наследява. Това не са просто "лични данни", а снимки и текст, върху които наследниците имат право по общите правила на съответните нормативи за отделните страни.

  Бог да благослови Америка за България!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK