Подкрепяни от Тръмп, ирански бойци водят битка с Техеран от лагер в Албания

Демонстрация на "Моджахедин-е Халк" в Париж.

© Associated Press

Демонстрация на "Моджахедин-е Халк" в Париж.В лагер с размер колкото 50 футболни игрища недалеч от Тирана 2000 души от лява групировка живеят в изолация и от години се подготвят да "свалят" иранските власти, не без подкрепата на Съединените щати.


Групата, някога преследвана от Техеран и Багдад, обаче може да се окаже също толкова тиранична, колкото твърди, че е режимът на аятоласите, показва историята на 61-годишния Мостафа Мохамади и дъщеря му Сомайе, разказана от германското сп. "Шпигел" като част от историята на "Моджахедин-е халк".


"Членове на администрацията на (президента на САЩ Доналд) Тръмп предоставят подкрепа на политическа секта, която се опитва да свали режима в Техеран. Около 2000 членове живеят в лагер в Албания, а бивши членове разказват, че организацията подлага последователите си на мъчение и психологически терор," пише "Шпигел". Много от членовете нямат право дори да ползват мобилни телефони, часовници или календари, твърдят бивши членове на групата, макар тези и други коментари да се отхвърлят от организацията.
В "по-скоро странната група мъже и жени", настоява бивши членове, се правят "обучения" за прерязване на гърла, чупене на ръце, изваждане на очи с пръсти и т. нар. "усмивка тип Глазгоу" (жестоко разрязване на бузите).


Мостафа казва, че Сомайе, сега на 38 г., живее някъде в лагера, а от думите му следва че тя е прекарала по-голямата част от живота си с групата ("Народните муджахидини"), създадена още преди революцията и падането на шаха през 1979 г. До 2012 г. "Моджахедин-е халк" са в "черните списъци" на ЕС и САЩ като терористична организация. След почти 30 г. в Ирак повечето членове се местят в лагера в Тирана, но оттогава напускащите са все повече, разказват се и истории за мъчения.


От Париж до Тирана


Движението продължава да се върти около Масуд Раджави, лидера, който не е виждан от 15 години. Публично присъствие има съпругата му Мариам Раджави, която оглавява "политическото" крило на групата, Националния съвет за съпротива на Иран, активен в Европа и САЩ. Тя често пътува от централата на организацията (структурирана като временно правителство, готово да поеме властта в Техеран след свалнето на режима) в Париж до Албания.


Организацията на Раджави се подкрепя от американски представители като транспортния министър Илейн Чао, съветника на Тръмп за националната сигурност Джон Болтън или адвоката му Рудолф Джулиани, включвал се в нейни митинги в Европа. И той, и Болтън дори са посещавали лагера на 35 км от Тирана.


Изявленията на сайта на организациите "предполагат, че щом "Моджахедин-е халк вземе властта в Иран, всичко незабавно ще се подобри. Но думите на преживелите лагера не отразяват това послание. Изглежда, те са затворници на собствения си бунт," се казва в статията. Екип на списанието е разговарял с 15 бивши бойци, живели в лагера, сред които Мостафа Солеймани и 50-годишният Голамреза Шекари, живял при "Моджахедин-е халк" 27 години и, като много други, привлечен от бляскави обещания. Първоначално му казват, че ще му уредят виза за Европа. По-късно му взимат паспорта и го заплашват, че ако напусне, ще се озове в затвор за мъчения в Ирак. Независимо от насилието над него и други пожелали да напуснат през 90-те години той остава с тях още 23 години; обяснява си това с "промиването на мозъците" там.


"Избраната за президент" на Съвета Мариам Раджави пристига в италианския парламент, пред който говори с поддръжници, юли 2008 г.

© Associated Press

"Избраната за президент" на Съвета Мариам Раджави пристига в италианския парламент, пред който говори с поддръжници, юли 2008 г.


Групата отрича всички твърдения за мъчения и нарича всички бивши членове, успели да напуснат, агенти на режима. Самият Шекари си тръгва едва през септември 2016 г. и живее в апартамент в Тирана с финансовата поддръжка на Агенцията за бежанците на ООН. Трудно може да напусне, защото като иранец има трудности да получи виза, а до много страни пътуването е немислимо. Твърди, че половин година е получавал 350 евро годишно, за да си затваря устата и да не говори за бойците.


"Моджахедин-е халк" някога получават подкрепа от Саддам Хюсеин, но днес събират пари в пешеходните зони на германските градове със снимки на екзекуции в Иран и под името на различни организации. Експерти вярват (без доказателства), че са финансирани от САЩ, Саудитска Арабия и Израел. Самата група твърди, че не е получила и едно евро от нито едно правителство.


Приемливи


Преследвана по време на аятолах Хомейни и започнала кампания с терористични атаки в Иран, организирани от иракска територия, тя се включва срещу Техеран и във войната с Багдад. От 1985 г., за да оцелее групата, Масуд Раджави започва и "идеологическата ѝ революция" - сам се жени, но принуждава членовете да се разведат, децата биват изпратени в чужбина. Започва началото на идеологическия култ около Масуд и Мариам и до днес, години след като Масуд е видян за последно през март 2003 г. (преди първите бомбардировки срещу Багдад), много членове носят лика му на вериги около врата си.


Американците разоръжават групата през 2003 г., след като завземат лагера на "Моджахедин-е халк". Скоро организацията започва да твърди, че подкрепя САЩ, въпреки че се доскоро се е сражавала за Саддам Хюсеин. Групата не е разформирована само защото тогавашният министър на отбраната Доналд Ръмсфелд и вицепрезидентът Дик Чейни предпочитат да ги я използват срещу Иран. През 2002 г. "Моджахедин-е халк" вече работи с израелската служба "Мосад", разкривайки, че Иран вече е започнал тайно да обогатява уран.


През 2007 г. САЩ започват да обучават подразделения на "Моджахедин-е халк" в пустинята в Невада, макар групата тогава все още да се смята за терористична организация от Вашингтон. Сега, пише "Шпигел", администрацията на президента Доналд Тръмп заема и позицията, която групата иска - твърда политика към Иран. "Моджахедин-е халк" смята, че има принос - командирите отбелязват решението на Тръмп за изтегляне от ядрената сделка, сякаш самите те са постигнали огромна победа.


Списъкът с поддръжниците им нараства както в САЩ (в Конгреса и в сектори като отбрана и сигурност), така и извън страната - подкрепя ги и бившият шеф на разузнаването на Саудитска Арабия Турки бин Файсал ал сауд. Група в Европарламента също е "за" тях (лидерът на листата на крайнодесните "Вокс" в Испания дори получава дарение от тях в кампанията за евроизборите през 2014 г.). Подобна група има и в Бундестага. Двама представители на Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел дори посещават лагера в Албания и след това твърдят, че "ужасните неща", които се говорят за "Муджахедин-е халк", се дължат на пропагандата на иранския режим. Тази позиция е приемлива за мнозина, тъй като Техеран действително е преследвал и екзекутирал хиляди членове през годините.


"Не се страхувайте, победата е наша"


Животът в лагера, изглежда, е тежък. Във всяка стая живеят по осем души и стават между 4:30 и 5:30 ч. сутрин за бойна подготовка. Някои се грижат за строителните дейности в лагера, други, според избягали от него, разказват, че "компютърно поделение" използва фалшиви профили, за да разпространява пропаганда във "Фейсбук" и "Туитър". Трети, според същата информация, търсят през "Телеграм" нови членове сред иранците. Говорител на групата отрича всичко това.


В лагера има около двеста командири. Те понякога четат писма от изчезналия лидер, в които се казва: "Не се страхувайте, победата е наша, ще бъдем в Иран."


Защо албанското правителство толерира иранската група? Вътрешното министерство Тирана не отговаря, но американски правителствени документи показват, че през 2013 г. държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън постига сделка с Албания, която се съгласява да приеме членове на организацията срещу помощ за развитие. Прехвърлянето на бойци от "Моджахедин-е Халк" е нужно от известно време, след като падането на Саддам Хюсеин влошава положението им - скоро след 2003 г. те дори са обявени за терористична организация.


От 2013 г. насетне комплексът се разширява, докато се изпълзва със сиви двуетажни сгради. Пропагандни видеа сочат, че в лагера има голяма кухня пекарна, музикално студио, компютърен център и зъболекарски кабинет. Друг клип показва Сомайе Мохамади, която баща ѝ твърди, че опитва да освободи от 21 години. На него тя, със забрадка, в интервю с албански журналисти, казва, че баща ѝ е агент на иранския режим, а за Албания обяснява: "Тук е свободна страна. Ако искам да отида някъде, отивам."


Поддръжници на Националния съвет за съпротива на Иран държат плакати на Масуд и Мариам Раджави пред централата на ООН в Ню Йорк, 2005 г.

© Associated Press

Поддръжници на Националния съвет за съпротива на Иран държат плакати на Масуд и Мариам Раджави пред централата на ООН в Ню Йорк, 2005 г.


С документален и видеоматериал баща ѝ твърди друго в разговори с "Шпигел". Живее в Канада от 1994 г., отдавна е поддръжник на организацията. Когато Сомайе е на 17 г., жена от организацията предлага "кратко пътуване" до лагера в Ирак. Сомайе така и не се връща. Мостафа получава клип, в който се твърди, че тя е решила да остане. Впоследтвие "Моджахедин-е халк" го примамва в няколко държави с обещанието, че може да я види. Вместо това бива използван за протести. Това се случва и на демонстрация пред френското посолство в Отава заради задържането на Мариам Раджави по подозрения в тероризъм. На видеоклип той може да се види целия облян с течност - вероятно бензин - а журналист избива от ръката му кибритена клечка. В много държави протестиращи се самозапалват пред френските посолства заради решението на властите и Мостафа, също смятал да го направи, се превръща в герой. Дори му позволяват да посети дъщеря си.


По-късно той се дистанцира от групата. Междувременно през 2013 г. Сомайе праща на канадските власти писмо с искане да се погрижат нея и да я върнат в страната ѝ, но тя няма канадски паспорт и нищо не може да се направи. По-късно тя си променя решението и в документ на "Моджахедин-е халк" се казва, че иска да остане с организацията. "Кой знае какво са ѝ направили," казва баща ѝ.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  Оправете заглавието!! Какви са тея “войци” дето водят битка??!!

 2. 2 Профил на v.surovina
  v.surovina
  Рейтинг: 375 Неутрално

  И текстът, от бързане, на места трудно се разбира. :( Отивам да погледна статията в Шпигел.

 3. 3 Профил на stalker
  stalker
  Рейтинг: 376 Неутрално

  Имаше много хубав документален филм на Нешънъл Джиографик по темата.
  А и не само Тръмп ги е подкрепял, както гръмко пише в заглавието.

  Common sense !
 4. 4 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1117 Любопитно

  До коментар [#1] от "angeles":

  войци живующи в багер колкото 50 футболни игарища!

 5. 5 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1142 Весело

  До коментар [#4] от "Sabbath": Ето това е багер))))

 6. 6 Профил на terminal velocity
  terminal velocity
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Демек съвсем наблизо краварите си отглеждат поредната порция сърцеядци и само чакат сгоден случай да ги пуснат срещу мирното население на некоя нещастна държава превърната в цел за демократизиране.
  Колко жалко че Путин не харесва идеята за превантивен ядрен удар. Целия свят ще му е благодарен ако натисне копчето.

  Путин - мы верим в тебя !
 7. 7 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4005 Неутрално

  Поредните борци за демокрация подкрепяни от САЩ. И не, нямат нищо общо с резачите на глави и ядачите на сърца. Жалка история, но какво да се прави. Отдавна е доказана връзката между различните терористични групи и интересите на американците. Същото го имаше и при СССР, но сега е в много по-голями мащаби. Демокрация, а! Лъжа за наивниците и опорна точка на тролове те.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3210 Неутрално

  нищо различно, поредните терористи които си отглеждат

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  На много места по света има още от същото. С помощ на американския народ? Не! С помощ на американските политици.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 360 Неутрално

  Статията напомня за близките връзки между Иран и Израел преди революцията. Части на иранската армия все още ползват оръжие произведено в Израел.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 13. 13 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2411 Разстроено

  Американците са добри и демократични, като Тръмп, ама CIA са лошите и правят тези лоши неща по света!😰😩

 14. 14 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Тази статия е писана в Техеран.

 15. 15 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Тази статия е писана в Техеран.
  —цитат от коментар 14 на gozambo
  Сарказъм, надявам се?

  Eddie lives... somewhere in time!
 16. 16 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4529 Любопитно

  "Изявленията на сайта на организациите "предполагат, че щом "Моджахедин-е халк вземе властта в Иран, всичко незабавно ще се подобри. Но думите на преживелите лагера не отразяват това послание. Изглежда, те са затворници на собствения си бунт," се казва в статията."

  Много се съмнявам, че тези малоумници от тази организация имат каквато и да е подкрепа в Иран. Така, че само могат да мечтаят да вземат властта в Техеран.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4529 Весело

  До коментар [#14] от "gozambo":

  Хахахааа.... разбира се, че е така. :-Д Всеки който пише срещу любимата ти терористична организация "Моджахедин-е халк" е ирански агент. :-Д

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 19. 19 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1939 Неутрално

  Поредното безумие на оранжевият палячо!!!
  С айетоласите, които са заплаха за света така няма да стане!!!

 20. 20 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4220 Любопитно

  " В "по-скоро странната група мъже и жени", настоява бивши членове, се правят "обучения" за прерязване на гърла, чупене на ръце, изваждане на очи с пръсти и т. нар. "усмивка тип Глазгоу" (жестоко разрязване на бузите)."

  Американците не си ли научиха урока, че такива " групи" рано или късно се обръщат срещу собствените си покровители и че не са отговор на проблемите на обществото в Иран, а са част от самия проблем ?

 21. 21 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 237 Весело

  От 2007 г. Тръмп ги обучавал в Невада. През 2012 ги извадил от списъка на терористите и ги преместил в Албания.

  Соросоидите са като феновете на ЦСКА-Микре. Никаква връзка с реалния свят. Те са в друго измерение.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 22. 22 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#16] от "Иво":

  То е ясно, че нямат подкрепа, но дано не се случи да сменят режима там с тия, че Хаменей ще им се види, като синеоко бебе с дрънкалка в ръка. Американците трябва да луди за да ескалират такъв хаос в региона.

 23. 23 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4005 Любопитно

  Че, кога американските политици са имали здрав разум?

 24. 24 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 796 Неутрално

  ... Американците трябва да луди за да ескалират такъв хаос в региона.
  —цитат от коментар 22 на One Hour


  Такива групи са силно зависими от възможностите на спонсора, а максимум няколкостотин жертви годишно, както показва досегашната практика, са напълно приемливи за САЩ.

  Eddie lives... somewhere in time!
 25. 25 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3351 Неутрално

  Най-големият фарс е, че коренчето на Моджахедин-е халк е .... в КГБ.
  Това са издънките на азиатската съветска доктрина за близостта на комунистическите идеи с мюсюлманството, чрез която се надяваха да вкарат арабистана в своята орбита.
  Трепаха ги и шахът, и аятоласите. Щото са си пар екселанс крайни марксисти.
  Останките им бяха поети от Щатите и Европа. Не, че нещо, ама да си имат запас. И почнаха да ги лашкат от страна в страна. Бяха по едно време във Франция, после ги скатаха в Румъния, ( прочее - горе-долу по времето и на ония самолети-затвори на ЦРУ там), после даже Европа ги извади от списъка с признати терористични организации. Сега ги кътатв Косово.

  Статията е интересна. Мирише ми на активно мероприятие това "осветяване" на мръсно бельо. Превантивно ги осветяват ...

 26. 26 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 273 Весело

  До коментар [#19] от "selqnin":

  Терористите от МЕК са на хранилката на ЦРУ още от 1981г. и нямат нищо общо със Сенсея...То си пише горе, ама кой да чете... :)

 27. 27 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Тия ВОЙЦИ ще да са нещо като вуци.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 28. 28 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  "по-скоро странната група мъже и жени", настоява бивши членове, се правят "обучения" за прерязване на гърла, чупене на ръце, изваждане на очи с пръсти и т. нар. "усмивка тип Глазгоу"

  Усвояват демократични американски ценности.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 29. 29 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6295 Неутрално

  Тъмни истории, а каква е истината не е ясно...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 30. 30 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#19] от "selqnin":


  Поредното безумие на оранжевият палячо!!!С айетоласите, които са заплаха за света така няма да стане!!!
  —цитат от коментар 19 на selqnin


  Какъв оранжев палячо бе другарю. Тези живеят там и получават помощи от много преди "оранжевия палячо" да стане президент!! Основно чуждото финансиране се отпуска с натиска на демократите, опа пишамндемократите исках да кажа.

 31. 31 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#25] от "xm...":

  Ще ги заличават. Тръмпито е спрял финансирането...

 32. 32 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 466 Весело

  в иран трудно ще се раздават курабии на площада,според мен де:))

 33. 33 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3351 Неутрално

  До коментар [#31] от "Велков":
  Като гледам - "Шпигел" са пуснали бръмбара.

  Та по-скоро си мисля, че е в контекста на различията по отношение на Иран.
  Не само между Щатите и ЕС, но и между Германия и Франция.
  А има и един вектор на ЕС към Западните Балкани ...

  Профилактики ... И тактики и пропедевтики ...

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3334 Неутрално

  До коментар [#1] от "angeles":

  Явно, това е нова дума. Нещо средно между войници и бойци. Накратко - войци...! ;)

  Бивш tww09306483.
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3351 Неутрално

  До коментар [#1] от "angeles":Явно, това е нова дума. Нещо средно между войници и бойци. Накратко - войци...! ;)
  —цитат от коментар 35 на tww09306483

  Нова за нас.
  И има някакъв резон. Да е нова. И да си имаме и ние специална думичка.
  В Арабистана им викат федаини.

 38. 38 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 287 Весело

  "Групата, някога преследвана от Техеран и Багдад, обаче може да се окаже също толкова тиранична..."

  "В лагер с размер колкото 50 футболни игрища недалеч от Тирана"

  Е, как няма да е ТИРАНИЧНА, като живее там?! 🤗

  reductio ad absurdum...
 39. 39 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  "В "по-скоро странната група мъже и жени", настоява бивши членове, се правят "обучения" за прерязване на гърла, чупене на ръце, изваждане на очи с пръсти и т. нар. "усмивка тип Глазгоу" (жестоко разрязване на бузите)."

  Янкето придоби голям опит в създаването и отглеждането на джихадисти. Описаното обаче е прекомерно даже и за хора с икзяктна политкоректност.

 40. 40 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Разни грънци и дифендъри не коментират нещо... Що бе мискини?

 41. 41 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 287 Любопитно

  На много места по света има още от същото. С помощ на американския народ? Не! С помощ на американските политици.
  —цитат от коментар 10 на venelingeologia


  Интересно, как ли се издържа толкоз народ? $$$

  reductio ad absurdum...
 42. 42 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  Ирония на съдбата е, че оригиналното име на Тирана е... Техеран. Така е кръстил новооснования град в Албания султан Сюлейман, в чест на победата му над персите край иранския Техеран.
  По-късно името се е променило в Тиран, както е правилното произношение на албанското Tiranë.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 43. 43 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#25] от "xm...":

  Няма нищо странно, Хамас през колко хранилки минаха, включително Израел, а кюрдите-комунисти или кюрдите-барзанисти? Купуванета на такива организации или отделни техни водачи с цел свършването на мръсна работа не е от вчера. Например за Ленин се говори, че немците са го прекарали до Русия.

  Eddie lives... somewhere in time!
 44. 44 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3351 Весело

  До коментар [#43] от "tigervi":
  Някъде да съм казал, че за тези и употребата процесът е странен?

 45. 45 Профил на hue00596226
  hue00596226
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Докато съществува Северно мексико и докато се напъва да се меси навсякъде няма да има мир никъде...

 46. 46 Профил на hue00596226
  hue00596226
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#40] от "Велков":

  Инструктирани са да пазят радиомълчание за да не издадат и още някоя срамна тайна около тази типична демократична хамериканска дейност...

 47. 47 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  После Милошевич бил лош...

 48. 48 Профил на hue00596226
  hue00596226
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#42] от "Athanatos":

  Тази теория се отрича от историците ,тъй като името Тирана се споменава в други исторически документи по-рано...

  http://www.worldmayor.com/worldmayor_2004/tirana_history.html

  An often-repeated explanation is that ‘Tirana’ was so named by Sulejman Pasha, the Turkish military leader at the time of Turkey’s conquest of Persia in the 17th century, after Tehran, the capital of Persia (now Iran). Such a theory would, however, seem to be contradicted by the evidence of Tirana’s name in its current form appearing in a 1418 Venetian document.

 49. 49 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  До коментар [#48] от "hue00596226":

  Сигурно Нострадамус го е писал :)

  Вероятно си прав, но това съм чел.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 50. 50 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  До коментар [#48] от "hue00596226":

  Само дето през 14 век Тирана изобщо не е съществувал.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 51. 51 Профил на hue00596226
  hue00596226
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#50] от "Athanatos":

  Щом има исторически документи, значи е съществувала още тогава и с това име!
  Историческите факти не зависят от нашето мнение и виждания...

 52. 52 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2350 Весело

  Не вярвам, щатите никога не се месят в чужди държави и не свалят правителства, фейк нюз :). Те са против такива неща като чужда намеса, вижте колко остро реагираха когато граждани на чужди държави (даже и да не са граждани на чужди държави те задължително са изпълнявали чужда поръчка) чрез могъщата намеса чрез фейсбук страници манипулираха техните избори.

  "държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън постига сделка с Албания, която се съгласява да приеме членове на организацията срещу помощ за развитие." - Хилърито в пълния и блясък.

 53. 53 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  И такива главорези живеят на Балканите. !Че те утре, вместо към Иран, може да тръгнат срещу някоя от Балканските държави.

 54. 54 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4510 Неутрално

  Че, кога американските политици са имали здрав разум?
  —цитат от коментар 23 на Vlado Nikolov


  Никога. Затова Америка е най-силната държава , в нея стандартът на живот е най-висок и от цял свят се стичат хора да живеят там.

 55. 55 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4510 Неутрално

  Шпигел с подобни статии внушава , че тези , които се борят и са против режима в Техеран са по-лоши от този режим. Това е косвена подкрепа за ислямистки Иран с който Европа иска да търгува , заобикаляйки санкциите на САЩ.

 56. 56 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4510 Неутрално

  Към пост 55, Шпигел също внушава , че лошите хора , които искат да свалят по-малко лошия ислямистки режим в Техеран , се подкрепят от лошата Америка , начело с нейния лош президент.
  Западните левичарски медии се стигнали моралното ниво на форумните мурзилки.

 57. 57 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1117 Любопитно
  До коментар [#19] от "selqnin":Терористите от МЕК са на хранилката на ЦРУ още от 1981г. и нямат нищо общо със Сенсея...То си пише горе, ама кой да чете... :)
  —цитат от коментар 26 на dr_al_hussaini

  Вероятно,никоя жена не ги подкрепя.Как би казала "аз обичам МЕК"?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK