Кризата в Гърция свърши, но само на хартия

Служители на болница в Атина протестират срещу икономиите, юни 2017 г.

© Associated Press

Служители на болница в Атина протестират срещу икономиите, юни 2017 г.Вече от половин година Гърция се справя сама - и без спасителната програма на чуждите донори. Атина се хвали с успехи, които обаче обикновените хора така и не усещат. Кой е крив тук и кой прав, пита Флориан Шмиц в репортажа на "Дойче веле".


Янис Пападополус повдига рамене, когато слуша политиците да говорят възторжено за края на кризата. Всичко вървяло добре, твърдят те. Но Янис се пита - за кого? Той работи във фирма, която почиства училища. Изкарва месечно около 560 евро - дневно чисти по 18 класни стаи. Той е убеден, че при управлението на Ципрас положението в страната изобщо не се е подобрило. "И това правителство иска само да печели време - също както и всички предишни", уверява той.


Янис е живял 35 години в Германия. Следвал е биология, имал е работа. Връща се в Гърция, след като майка му се разболява тежко през 2010 година. И тогава идва първият шок - вижда как съседите се ровят в кофите за боклук, за да преживяват. Днес, десет години по-късно, не се вижда краят на кризата. Не го радват добрите новини от Атина: "Държавата дължи на гражданите милиарди евро от данъци. И когато казват, че имат излишък, се питам къде е този излишък", посочва Пападополус.


Подем на хартия
На хартия безработицата е намаляла значително - от 27.5% през 2013 г. на 18.6 на сто днес, но си остава най-високата в Европа. Младежката безработица пък е спаднала от 50 на 36.6 процента, но почти никой не се радва на това. Защото т.нар. растеж почти не се отразява на живота на хората в Гърция. И малцина са тези, които вярват на оптимистичните прогнози за изборната 2019 година.


Никос Варзакелис е професор по икономика в университета в Солун. Той добре разбира песимизма на своите сънародници: "Гръцкият народ не трябва да вярва, че икономиката ще расте сега бързо. Това ще отнеме още много време. Първо тук трябва да се установят нови фирми", казва той.


Точно това обаче не се случва. Тъкмо напротив. Особено в производствената сфера има сериозни проблеми. Защото фирмите, които бяха закрити в разгара на кризата, и тези, които изнесоха производството си в други страни, оставиха дълбока рана. Работниците масово напуснаха Гърция. Варзакелис изчислява щетите, нанесени от това на държавата, на 80 до 100 млрд. евро. Само от срива в строителния бранш са загубени около 500 хил. работни места.


Индустрията, която е много важна за икономическата стабилност, както и секторът на традиционно силната хранително-вкусова промишленост и металостроенето също са много пострадали от кризата. "Едно работно място в индустрията създава около десет други работни места в други сфери. Затова смятам за много важно, че ЕС иска да увеличи дела на индустрията на 20 процента от БВП", казва той. В момента промишлеността произвежда едва 9 процента от БВП на страната. А това не е достатъчно за наваксване на ужасното изоставане през последните години.


На малките фирми им е най-трудно


Марилена Пападаки от Солун е държала заедно със съпруга си фитнес студио, но заради кризата хората просто не са имали пари, за да ходят на фитнес. И те са били принудени да затворят фирмата. По думите ѝ по-големият проблем на повечето фирми е свързан със застраховките. "Те са много голямо перо", казва Марилена. Тя говори за несправедливост при определянето на застрахователните премии: "Вноските не зависят от приходите, а на базата на годините, през които си плащал осигуровки. Все едно дали имаш малка будка или супермаркет, плащаш наравно - дори да нямаш приходи", казва тя.


Междувременно завършилата история работи на свободна практика и пак трябва да плаща застраховки, защото за гръцката държава тя е фирма. Независимо че е здравно осигурена, Марилена си плаща в брой, когато ходи на лекар, защото иначе трябва да чака много дълго за преглед. Отделно от това са данъците. С предплащането за следващата година и ДДС от 24 процента половината от нейните приходи ги взима държавата. Като прибавим и застраховките, от всяко спечелено евро на Марилена ѝ остават чисти около 30 цента.


Никос Варзакелис познава тези грижи на хората, които обаче съвсем не са единственият им проблем. Фирмите плащат не само данъци и застраховки, а и за отопление и ток. Освен това имат и административни разходи. "Сложната гръцка бюрокрация генерира много високи разходи за фирмите", казва той. По данни на гръцкия Съюз на индустриалците тези разходи съставляват 7 до 8 процента от БВП.


Изтичане на мозъци


Технологиите са най-бързоразвиващият се сектор в икономиката. Но и от тях Гърция не печели. "Фирмите от сектора се изнасят в чужбина. По този начин и висококвалифицираните специалисти, които по време на кризата напуснаха Гърция, не могат да се върнат обратно", казва той. А гръцките фирми, които остават в страната, страдат двойно - те са принудени да обучават млади специалисти, които после заминават за Великобритания или Германия, където заплатите са значително по-високи, добавя експертът.


Не е само сегашният премиер Алексис Ципрас - също и неговите предшественици обещаваха да открият колелото наново. Никой от тях обаче не успя. Много гърци междувременно са силно разочаровани от Ципрас, който беше обещал една по-справедлива държава. През 2015 година имаше големи надежди, че един социално ориентиран премиер ще се пребори с корупцията и закостенелите институции. Сега обаче за Ципрас става напечено - през октомври в страната ще има избори. И само един Господ знае дали премиерът с неговото правителство на малцинството ще успее да издържи дотогава. И ако все пак се справи, дали през есента гърците ще бъдат склонни отново да му гласуват доверие.

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3591 Весело

  " Само от срива в строителния бранш са загубени около 500 хил. работни места."
  ==============
  В 10 - милионна Гърция няма как само в един отрасъл само закритите работни места да са половин милион.
  Все едно да говорим за половинмилионната българска армия.

  Еретик
 2. 2 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Въобще не мога да ги жаля тия

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3565 Неутрално

  В момента промишлеността произвежда едва 9 процента от БВП на страната. А това не е достатъчно за наваксване на ужасното изоставане през последните години.
  _____________
  Ми трябва една по-либерална PR кампания за либертоносните ценности, защото гърците не смятат немците за чужди донори а за думаните които им източиха хазната и ги вкараха в дългове!
  Да не говорим ,че там местния бизнес им е все едно на Бойко министрите го атакуват ама от 15г а не 10г.


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Три дни не бяхте публикували нищо от ДВ и на ..... поредната боза.
  Дори и за пропаганда не става, не им се отдава на ДВ. Не знам дали редактора ви гледа цялостната картинка или работите на парче но сте тотално офтопик.
  Имаше вчера една статия за скока на имотите , която директно се конфронтира с тази за потъналата до ушите в лайната Гърция ( ще извиняват за сравнението комшиите) .
  А и все пак не живеем в социализма. Мнозина от читателите ви са ходили до Гърция и имат преки наблюдения . А те са че апокалиптичните картини описвани от ДВ нямат нищо общо с реалността.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 5. 5 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Никоя друга страна-членка в цялата история на ЕС, още от 1951 насам, не е получавала толкова кинти на калпак колкото Малакистан. Факт.

  А в замяна те се отблагодоряват на Европа с див национализъм, некадърност и повсеместна корупция. Стига вече, оправете си държавата, научете се да работите!!

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 6. 6 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3427 Неутрално

  Свикнаха на охолен живот от заеми и сега, когато трябва да ги връщат им се вижда зле. Но тяхното зле е по-добро от нашето добре , както иска да ни внушава Бойко.
  Гърците не са за жалене. Стандартът им е незаслужено по-висок от нашия.

 7. 7 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2962 Неутрално

  Нашите пенсионери си мечтаят за такава криза , но това е един друг разговор.

  SHADOWS of SOFIA
 8. 8 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  Въобще не мога да ги жаля тия
  —цитат от коментар 2 на Пипера е много лют


  Няма страшно - до 10 години ще им опростят още 100 милиарда

 9. 9 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3483 Неутрално

  Кви обикновени хора, кви пет лева? По тази логика трябва да жаля и венецуелците, че били мрели от глад...

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8960 Неутрално

  Как без чужда помощ. Онзи ден не им ли преведоха едни милиарди.

 11. 11 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9149 Неутрално

  Тия не са за жалби, щом като българки им гледат старците и бабичките и им плащат прилично за това значи не са за жалба.

 12. 12 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2479 Неутрално

  До коментар [#6] от "tacheaux":

  Да, точната дума е "незаслужено", защото е постигнат благодарение на заеми, а не на реално производство или услуги.

 13. 13 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5151 Неутрално

  Дневник, заменете "застраховки" в статията с "осигуровки"! И по-внимателно с превода следващия път.

 14. 14 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2313 Неутрално

  Какво стана с "Няма да платим"?

 15. 15 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3404 Неутрално

  Нищо общо с реалноста. Кризата минава !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 16. 16 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 3106 Неутрално

  някой виждал ли е гръцки гастербайтери у нас. очевидно само лъжат

  The Universe is under no obligation to make sense to you.
 17. 17 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4286 Неутрално

  " Не е само сегашният премиер Алексис Ципрас - също и неговите предшественици обещаваха да открият колелото наново. Никой от тях обаче не успя. Много гърци междувременно са силно разочаровани от Ципрас, който беше обещал една по-справедлива държава. През 2015 година имаше големи надежди, че един социално ориентиран премиер ще се пребори с корупцията и закостенелите институции. Сега обаче за Ципрас става напечено - през октомври в страната ще има избори. И само един Господ знае дали премиерът с неговото правителство на малцинството ще успее да издържи дотогава. И ако все пак се справи, дали през есента гърците ще бъдат склонни отново да му гласуват доверие."

  Който и да е премиер, не може да се справи със сегашната икономическа ситуация в Гърция според очакванията на мнозинството ! Просто начинът на живот, основан върху безкрайно кредитиране на гърците от ЕС, контрастира със сегашната реалност, където дребния и средния бизнес понякога дори не оцелява, както е посочено и в статията, а се срива под бремето на дълга и безпаричието ! Трябва още много време, преди оздравителният процес да се почувства от повечето гърци.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Гърците не ги жалете те винаги са били задружни и са прецаквали всички за своя сметка,а ние винаги сме се прецаквали за чужда сметка,я някакви комунисти и русофили,я откачени молитви към американци и западняри.Лашкаме се постоянно я в едната я в другата крайност,вместо да избереме да живеем като европейци от северозападна европа с наша си политика.

 20. 20 Профил на Фат Ким
  Фат Ким
  Рейтинг: 912 Неутрално

  "Едно работно място в индустрията създава около десет други работни места в други сфери. "

  Ама няма проблем ние ще караме на туризъм, и кол центрове, тук таме малко земеделие и строителство колкото да оберем еврофондовете.

 21. 21 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Свикнаха на охолен живот от заеми и сега, когато трябва да ги връщат им се вижда зле. Но тяхното зле е по-добро от нашето добре , както иска да ни внушава Бойко.Гърците не са за жалене. Стандартът им е незаслужено по-висок от нашия.
  —цитат от коментар 6 на tacheaux


  Ти луд ли си. Зависи много от индустрията и региона в БГ. София е хиляди пъти по-добре от Атина. За северна БГ е друга история.

 22. 22 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  преди няколко години приказвах с гръцки пенсионери ,които имаха вила на първа линия на плажа в едно селце ,оплакваха се до небето ,как паднали пенсиите им от 4000 еврака на месец ,на 2000 еврака на месец , но викаха ,вие сте по добре от нас ,щото ние ще стигнем вашите пенсии и заплати ,а вие ще се оправите ,е ,нашите родители вземаха тогава общо 300 еврака ,но от тогава пенсиите им паднаха още 4 пъти ,а нашите скочиха поне със 100 еврака ,така ,че вече сме равни , но при тях е ужасно скъпо ,особено услугите , а да не говорим ,че само здравните им осигуровки са по 170 евра на пенсионер ,за разлика от нашите ,които са освободени от плащания и не дават нищо за обслужване в здравните заведения , което не го броят за нищо , но конюнктурата и нежеланието на медиците в България да слугуват ,ще доведе до реално остойностяване на здравните услуги и този бонус ще изчезне и то много скоро .

 23. 23 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 1864 Неутрално

  Поредната тъпа статия от някой, който се е разходил веднъж до Гърция, взел е 3 интервюта и си мисли, че е открил топлата вода. Вътре има откровени глупости - държавата дължала милиарди евро на гърците от данъци.
  А това, че в голямата си част те не плащаха данъци, или пък получаваха абсурдни пенсии и заплати дълги години няма ли значение?
  Няма да чета повече нищо, написано от Дойче Веле или ББС за Гърция. Англичаните, може би най-уважаваната новинарска медия, беше написала прееди няколко месеца за някакъв грък на 75 плюс години, на който му намалили пенсията от 1500 примерно на 800 евро и той не можел вече да поддържа синовете си, и двамата над 50-годишни.
  Стига глупости.
  От това, което лично съм видял - Гърция започна да се възстановява, и ще им бъде трудно и така и трябва да бъде.

 24. 24 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 705 Неутрално

  До коментар [#22] от "edin drug":

  Научи се да пишеш. Нанизал си едни глупости, и то само с една точка на края. Няма държава, в която някога пенсиите да са били 4000 евро. Нито пък в България са се увеличили със 100 евро, т.е. 200 лв.

 25. 25 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 2022 Неутрално

  А в България , всичко цветя и рози!

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 26. 26 Профил на moc54595314
  moc54595314
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#15] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Кризата се разраства, а вие живеете в паралелен измислен свят.

 27. 27 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Лошо ги излъгаха преди коледа.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK