Защо Москва не коментира (и няма да коментира) по същество случая "Гебрев"

Защо Москва не коментира (и няма да коментира) по същество случая "Гебрев"

© Associated PressРусия не е коментирала досега по същество подозренията и официалното разследване в България за предполагаема връзка на високопоставен офицер от руските спецслужби с покушение срещу българския оръжеен търговец Емилиан Гебрев през 2015 г. Няма и да го коментира по няколко причини, основната от които е, че българският случай е твърде, твърде "ниска топка" за Кремъл, за да му се придава тежест с офциална реакция.


Това бе и посланието от репортаж на Би Ти Ви в неделя, който директно и безкритично сведе до българската аудитория тези на руските спецслужби и дипломация, въртящи се от месеци насам. В ефир бе пуснато дори подхвърлянето, че "ами може би жена му лошо е измила салатата", при положение, че съпругата на Гебрев умира от рак месец преди отравянето.


Нищо не променят засега и твърденията на разследващи групи и медии, че Сергей Федотов, който тогава три пъти е бил в България, е бил във Великобритания и при нападението преди година срещу бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри. Според Лондон и партньорите му в НАТО то е първото с нервнопаралитично бойно вещество на европейска територия и извършителите са двама служители на военното разузнаване на Русия.
Тезите на Москва са общо взето ясни и сведени системно през руските медии за тиражиране и преповтаряне. Едно към едно някои от тях те бяха повторени и в репортажа на Десислава Ризова от Русия:


Николай Патрушев

© Associated Press

Николай Патрушев

Николай Патрушев, секретар на Съвета за национална сигурност на Русия (15 януари, интервю за "Российская газета"):


- Великобритания реши да стане знаменосец на антируската кампания, за да повиши авторитета си, намалял покрай Брекзит


- Европа се умори от едностранната политика на Лондон, който се опитва да диктува своите правила на играта


- смятат се за пример за демокрация, но не е ясно как това се съчетава с жестока цензура в британските медии.О.з. ген.-лейтенант от КГБ Николай Леонов, участник в опита за преврат от август 1991 г., заявява, че "оставам привърженик на социалистическия строй, на който искрено служих през целия си живот"; негов духовен водач е епископ Тихон (Шевкунов) - смятан за личния изповедник на Владимир Путин.

© YouTube

О.з. ген.-лейтенант от КГБ Николай Леонов, участник в опита за преврат от август 1991 г., заявява, че "оставам привърженик на социалистическия строй, на който искрено служих през целия си живот"; негов духовен водач е епископ Тихон (Шевкунов) - смятан за личния изповедник на Владимир Путин.

Николай Сергеевич Леонов, ген.-лейтенант от външното разузнаване, 12 години ръководил анализаторите на КГБ (в нтервю за "Аргументи и факти"):


- англичаните не от десетилетия, а от векове водят антируска политика (освен когато ни бяха псевдосъюзници, за да бъде спасена Англия от Наполеон и Хитлер)


- Англия винаги е воювала и правила интриги там, където Русия има интереси


- англичаните измислиха студената война, която ни извади душата и доведе до разпадането на СССР, сега искат да ни въвлекат в нова надпревара във въоръжаването, за да ни разорят


- единствените нормални отношения с тях бяха по времето на Иван Грозни, но с възхода на Русия като територия и влияние всичко се скапа и водят срещу нас война по всички фронтове


- затова няма смисъл да им реагираме - днес Скрипал, утре ще измислят някаква друга глупост


- създават информационен шум, срещу който нищо не може да се направи - щом заемем активна позиция и на бойното поле изскачат всякакви Резуни (фамилията на Виктор Суворов, също избягал във Великобритания), които ще ни надвикат, просто защото имат повече ресурс


- това е страна, пълна с предатели, крадци на държавни богатства, всички боклуци на света първо бягат там


- това е част от плана за разпадане на Русия, започнал през 1991 г. - откъсване на Беларус и Армения, отделяне на Калининградска област и Далечния изток,


- това е борба за територии, природни ресурси и сфери на влияние, т.е. водят срещу нас типична нечестна конкуренция.


Алексей Чепа, депутат, основен акционер в печатни издания и тв каналите "Ностальгия" и "Русский мир"; според в."Ведомости" е офицер от спецслужбите и през 90-те години е имал общ бизнес с Аркадий Гайдамак, задочно осъден във Франция за незаконни оръжейни доставки в Ангола.

© ru.wikipedia.org

Алексей Чепа, депутат, основен акционер в печатни издания и тв каналите "Ностальгия" и "Русский мир"; според в."Ведомости" е офицер от спецслужбите и през 90-те години е имал общ бизнес с Аркадий Гайдамак, задочно осъден във Франция за незаконни оръжейни доставки в Ангола.


Алексей Чепа, зам.-председател на комисията по международни въпроси на Държавната Дума:


- Лондон действа под диктовката на Вашингтон, особено заради интереса за продажба на американско оръжие в Европа


- за заплаха от Русия говорят заради лобирането на американски структури за производство на оръжие и близките до тях англосаксонски финансови мрежи.


Юрий Почта, проф. от катедрата по сравнителна политология в РУДН (пред RT):


- тези информационни изхвърляния на дезинформация не са случайни, защото са особено ефективни в епохата на постистината


- това е информационна и психологическа война, докато намаляват дипломацията и расте силовият натиск


Владимир Оленченко, старши научен сътрудник на Центъра за европейски изследвания към ИМЭМО РАН (пред RT):


- някои министри и чиновници в Лондон ги държат на поста, само за да водят агресивна пещерна русофобия (по повод изкаване на британския министър на отбраната Гейвин Уилямсън, че "действията на Русия в Солсбъри са абсолютно възмутителни и недопустими, взехме ответни мерки и Русия трябва просто да се отдръпне и да си затваря устата"; на конференцията за сигурност в Мюнхен руският външен министър Сергей Лавров уж неволно го нарече "министър на войната").


Мария Захарова

© Associated Press

Мария Захарова


Най-близкото до коментар за българския случай дойде на 22 февруари от Мария Захарова, говорителка на външното министерство. Според нея публикациите са разпространяване на лъжи с определени политически цели в навечерието на годишнината от "инспирирана и раздухвана от британците провокация" в Солсбъри. "Вижда се, че с усилията на политтехнолози от Обединеното кралство историята започва да обраства с нови измислици. Изобщо, използва се практиката на управлявано изпускане на информация и в медиите се появяват публикации за някаква "българска следа", в която се посочват нови и нови заподозрени в отравянето на Скрипал по отношение на които небезизвестната Bellingcat провежда т.нар. раследване", цитира думите ѝ РИА "Новости".


Същата агенция цитира на 15 февруари руското посолство в Лондон да заявява, че са убедени във връзката на Bellingcat със западните служби, както и че с приближаването на Брекзит подобни антируски публикации щели да зачестяват. Говорител на посолството казва, че това било "очевидно" и че "доказателства за това вече бяха предоставени достатъчно".


Според него историята на Федотов и България била разпространена "при активното задействане на британски информационни ресурси, което само потвърждава нашите наблюдения". "Виждали сме немалко подобни подхвърляния, съчетаващи признаците на разузнавателни данни и умишлено създадени фалшиви твърдения."


Русия отхвърля всякаква връзка с нападението в Солсбъри и смята, че САЩ, Великобритания и други западни държави само търсят поводи за конфронтация. В края на миналата година външният министър Сергей Лавров заяви, че Москва няма какво да разговаря с Лондон по случая, докато не предостави консулски достъп до Юлия Скрипал, която е руска гражданка. В действителност Юлия сама се отказа от подобна помощ с ръкописно свое писмо, които лично подписа пред група журналисти миналото лято.


Сергей Лавров

© Reuters

Сергей Лавров


Това не спира посолството в Лондон да твърди, че е изпратило над 80 ноти и писма с въпрос къде са пострадалите, какви са симптомите на отравянето им, кък върви разследването и т.н. Британското правителство отказа изобщо да допусне руснаците до разследването, след като са основни заподозрени, а после и обвинени. Освен това потвърждаването на факти от покушението в Солсбъри обикновено става с данни от разузнавателната мрежа и допускането до разследването означава опасност от разкриване на източниците. Москва не успя да получи и специален достъп до проверката от екипа на Организацията за забрана на химическите оръжия, проверил британските твърдения.


Новата теза, пусната от посолството в Лондон, е че не е изключено Сергей и Юлия Скрипал да са мъртви, "тъй като нямаме възможност да потвърдим, че са живи". Думите са по повод съобщения от Русия, че на 19 февруари майката на Сергей Скрипал се е обърнала в московската полиция с молба сина и внучката ѝ да бъдат обявени за безследно изчезнали.


Юлия Скрипал

© Reuters

Юлия Скрипал


Всъщност 91-годишната майка Елена Яковлевна, която живее в Ярославъл, е направила това, защото изтича срок, след който губи възможност да получи контрол върху апартамента, колата и кучето на Юлия Скрипал. От едно от писмата се разбирало, че в жилището вече са се нанесли или влизат някакви хора, писа таблоидът в."Московский комсомолец". Освен това подобно искане за обявяване за безследно изчезнал се прави пред съда, а не пред полицията. По думите на племенницата на Сергей Скрипал жената едва едва се придвижва на патерици, не излиза на улицата и не знае какво се е случило със сина ѝ и внучката, но много се тревожела защо не се обаждат.


Виктория Скрипал, сестра на Юлия и един от най-активно призоваващите да ѝ бъде казано къде е тя, за да се срещне с нея и да я убеди да се върне в Русия, тези дни заяви, че е уверена, че британските спецслужби планирали да отстранят роднината ѝ и скоро може да ѝ изпратят урна с праха на чичо ѝ. Щом престанат да се нуждаят от нея, ще инсценират нещастен случай, каза тя пред в. "Известия". От Скотланд ярд заявиха, че няма какво да коментират, защото не са уведомени официално от руската страна, че в Русия Скрипал са обявени за безследно изчезнали. По принцип процедурата определя руски съд да поиска чрез Интерпол установяване дали лицето е на британския си адрес и чак, когато получи потвърждение, че не е там или изобщо в страната, да постанови изчезването на Скрипал.


Защо Москва не коментира (и няма да коментира) по същество случая "Гебрев"

© rea.ru


В репортажа на Би Ти Ви - но и в радио Sputnik, в rusofili.bg и в проруското издание pogled.info - се появява като коментатор един и също лице - проф. Андрей Кошкин, д-р на политическите науки. Това е ръководителят на катедрата по политология и социология на Руския икономически университет на името на "Г.В.Плеханов" и експерт в Асоциацията на военните политолози.


И според него случаят "Гебрев" е "подготвена акция от Англия. И има мотив"... да отвлече вниманието от Брекзит. А България не била избрана случайно: "Например, нашият премиер Дмитрий Медведев ще посети България скоро, ще се решават въпросите за "Южен поток" (този проект бе закрит от президента Владимир Путин през декември 2014 - бел. ред.), който е важен за цяла Европа".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK