Би Би Си разгневи Гърция с материал за "невидимото македонско малцинство"

Снимка от протестите срещу сделката на Гърция и Северна Македония, 9 септември 2018 г.

© Reuters

Снимка от протестите срещу сделката на Гърция и Северна Македония, 9 септември 2018 г.Гръцкият посланик в Лондон изпрати на британската обществена медия Би Би Си оплакване от материал за "македонското малцинство" в страната, публикуван в неделя, предадоха "Болкан инсайт" и агенция МИА.


Текстът със заглавие "Невидимото малцинство на Гърция - македонските славяни" поставя под въпрос гръцката теза, че в страната не съществува подобно малцинство и става въпрос за "двуезични гърци". Той е предизвикателство и за българската историография, тъй като много изследователи приемат хиляди гръцки граждани в Северна Македония за потомци на българи, били те с гръцко или македонско национално самосъзнание.


Посланикът Димитрис Карамицос-Цирас обяснява в писмото, че има "само едно малцинство в Гърция, признато от международните договори, а именно мюсюлманското малцинство". Писмото говори и за исторически неточности, нанасящи вреда на страната и отдалечаващи се от духа на Преспанското споразумение, сложило край на продължилия над две десетилетия и половина спор за името на доскорошната Република Македония.


"Да се говори или пее на македонски език"
Материалът се съсредоточава върху спомените на 92-годишен гръцки гражданин ("г-н Фокас"), наричащ майчиния си език македонски. Според текста "не е възможно да се изчисли точно броят на говорещите славянски или потомците на етнически македонци в Гърция". Цитирани са различни данни, според които над 100 хил. души от тях живеят в гръцката част на географската област Македония, макар едва 10-20 хил. да се смятат за част от малцинство, а другите да се гордеят, че са гръцки националисти. "Да се говори или пее на македонски все още може да доведе до тормоз", продължава статията.


В Северна Македония, която смени официално името си този месец след споразумение с Гърция, публикацията на Би Би Си бе посрещната положително. В Атина обаче някои медии и основната опозиционна партия "Нова демокрация" реагира остро и с притеснения от възможни прояви на иредентизъм в северната част на страната (претенции за отцепване и присъединяване към Северна Македония).


За гръцкия посланик е недопустимо твърдението в материала, че "с ратификацията на споразумението с Република Северна Македония Гърция е признала съществуването на македонски език и етнос", вероятно имайки предвид македонски език и етнос на гръцка територия. В текста на Би Би Си, от който той изразява недоволство, тази фраза присъства недвусмислено, но не е свързана с гръцката територия (и по този въпрос Атина и Скопие спорят, но заради употребата на думата "македонски"). Обяснява се още, че етническите македонци "отсъстват" от учебниците по история, не са били част от преброяванията и рядко се споменават публично, "повечето гърци дори не знаят, че съществуват".


"Това заличаване бе една от причините за (спора за името)... Когато гръцкият премиер Алексис Ципрас говореше по време на парламентарния дебат за съществуването на "славомакедонци" в Гърция - по времето на Втората световна война - той нарушаваше дълго установено табу", продължава текстът и твърди, че: "Употребата на името "Македония" от съседната държава е косвено признание, че македонците също имат своето право и отваря вратата за трудни въпроси за историята на собственото македонско малцинство на Гърция."


Какво пише за България


Би Би Си разказва, че макар Гърция, България и Сърбия да са ухажвали говорещите славянски език обитатели като начин да предявят претенции към територията, отчасти заради тези сили се появява и "отчетлива славомакедонска идентичност" в края на XIX и началото на XX в. "Както казва чичото на г-н Фокас, семейството не е било "нито сръбско, нито гръцко, нито българско, а македонско православно".


Освен "забраната на македонския език", въведена от диктатора Йоанис Метаксас, принудил през 1936 г. "говорещите македонски да сменят имената си с гръцки", и страданията на говорещите славянски (включително семейството на Фокас) по това време, се споменава реакцията на част от населението при българското управление в Беломорието.


"Някои говорещи славянски приветстват българите като потенциални освободители от репресивния режим на Метаксас", пише Би Би Си. "Но мнозина скоро се присъединяват към съпротивата, водена от Комунистическата партия... България анексира източната част от гръцка Македония между 1941 и 1944 г., като извършва много жестокости; много гърци погрешка ги приписват на македонците, които погрешно идентифицират като българи."


"Македонският език не е бил официално забранен в Гърция десетилетия наред, но страхът остава", продължава статията. Цитиран е мъж на средна възраст, който обяснява, че родителите му не говорели езика у дома, за да го защитят и да не го използва той публично. "Езикът бавно умира. Години репресии отвориха вратата; асимилацията довършва започнатото."


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (106)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3376 Разстроено

  Всеки е дърпал чергата към себе си, само ние бихме някои българи да станат македонци.
  Нещата няма лесно да се оправят, историческата истина пак ще бъде частично заметена, но по-важно е напрежението да спадне.

  Еретик
 2. 2 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  "много гърци погрешка ги приписват на македонците, които погрешно идентифицират като българи" ... баф деее - много грешки, много нещо .. и накрая външнио министър на македония гостува в бтв и превод не беше необходим .. да не стане - грешката е вярна.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3420 Гневно

  Всъщност Северна Гърция - тоест нашите земи - или т.нар, ''Македония'', благодарение на стогодишен тормоз и терор е почти обезлюдена !!!

  [email protected]
 4. 4 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3351 Неутрално

  Само туй ни липсваше - англетата да започнат да ръчкат!
  Имаме историческия кофти опит ...

 5. 5 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 495 Весело

  Аз пък се чудя как може да се забрани на някой в днешна северна Гърция да говори "македонски" език през 30-те години, след като самият "македонски" език е обявен като такъв през 1944?

  over the under
 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3351 Весело

  Аз пък се чудя как може да се забрани на някой в днешна северна Гърция да говори "македонски" език през 30-те години, след като самият "македонски" език е обявен като такъв през 1944?
  —цитат от коментар 5 на Отец Сисой

  Аз на мАкедонския туй най му обичам!
  Че и точната дата на пръкването му се знае!

 7. 7 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2085 Неутрално

  "отчетлива славомакедонска идентичност" в края на XIX и началото на XX в. "Както казва чичото на г-н Фокас, семейството не е било "нито сръбско, нито гръцко, нито българско, а македонско православно"

  А аз пък имам познати семейства от Северна Македония, които (макар и да са малко на брой днес) и до сега се смятат за български, и си пазят българската семейната Библия от XIX век. Какво да ги правиш - били са от интелигенцията и са знаели какви са още тогава.

 8. 8 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1939 Неутрално

  Точно в момента, в този контекст, в който за пръв път от доста време духовете временно са се поуспокоили британците никак не помагат.....

 9. 9 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Любопитно

  В материала на бибиси има едно изречение "To themselves and others, they're known simply as "locals" (dopyi), who speak a language called "local" (dopya). "
  Някой разбира ли какви са тези думи "местен" и "местни"??
  Предварително благодаря!

  Доброто е заразно
 10. 10 Профил на DaWolf
  DaWolf
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Хайде да дойдат сега Англо-Американолюбците да коментират това моля. Това е отношението на Англия към България, такова е било, такова е и такова и ще бъде, ако ще и във 10 НАТО-та и ЕС-та да членуваме заедно. Според Англия (официален алманах от 1930 година с очите си го проччетох) България е "малка държава в югоизточна Европа създадена след разпада на Отоманската Империя"...който разбрал, разбрал....не че Русия много ни обичат...крайно време е да осъзнаем че сме сами...НЯМАМЕ приятели и съюзници...всеки иска парче от нас .... трябва да си помогнем САМИ!

 11. 11 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4510 Весело

  С наименованието Северна Македония гърците си вкараха автогол. Защо им беше необходимо това не знам , но след като има Северна , трябва да има и южна Македония , която няма къде да бъде другаде , освен в Гърция. Северно македонците ще имат претенции за македонско малцинство южна Македония оттук нататък. Наяве ще излезе многогодишната гръцка политика на насилствена гърцизация на "славянското" население. Ще се разбере , че Гърция не е демократична държава и мястото и не е в ЕС.
  А ние се радваме , че най-после македонците признали , че имало средновековна българска държава. Предстои да се радваме , ако признаят, че потеклото ни е българско , а не татарско. Но най-радостни ще бъдем , ако не ни поискат да плащаме репарации за българската фашистка окупация на Македония през ВСВ. Трябва не само да се радваме , но и да сме им благодарни , ако към нас проявят такова снизхождение.

 12. 12 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  Това де факто са българи - във Воден, Костур и Лерин. Български земи, окупирани от гърците.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 13. 13 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#6] от "xm...":

  Аз пък на македонския най-много му обичам, щото пишат тъй, както говорят бабите в родното село на единия ми дядо.

  Доброто е заразно
 14. 14 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1150 Весело

  До коментар [#6] от "xm...":

  2-ри август 1944-та в манастира Прохор Пчински. Знаят се и създателите му, поименно. И не са Кирил и Методий...

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 15. 15 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Гръцкият фашизъм процъфтява и днес. Интересно защо западните "антифа" така избирателно го подминават?

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 16. 16 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 902 Любопитно

  Вчера си мислех!
  А дали има и съвместна гръцко-македонска комисия, дискутираща обща История?
  Ние като мекушави имаме подобна комисия, но византийците тук са бетон!

  Да разлая троловете!!
 17. 17 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3376 Неутрално

  До коментар [#8] от "selqnin":

  "Точно в момента, в този контекст, в който за пръв път от доста време духовете временно са се поуспокоили британците никак не помагат....."
  ===============
  Британците са си такива, макар тук да имат доста фенове.
  Не знам защо, те никога не са ни обичали.
  Не си гледат Брекзита....

  Еретик
 18. 18 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1150 Весело

  До коментар [#10] от "DaWolf":

  Разбира се, че нямаме вечни приятели, а само вечни интереси. Имаме и вечни врагове - като Русия, а Англия спрямо нас е действала от своите си интереси - например подкрепят Съединението, само защото руския цар е против.
  Иначе аз отдавна чакам независима Шотландия и обединена Ирландия, испански Гибралтар и кипърски Акротири и Декелия. Англия не е много по-голяма като територия от България, като и махнеш Шотландия и Уелс. Приличат на сърбите.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 19. 19 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4510 Неутрално

  Всъщност Северна Гърция - тоест нашите земи - или т.нар, ''Македония'', благодарение на стогодишен тормоз и терор е почти обезлюдена !!!
  —цитат от коментар 3 на karabastun


  Обезлюдена , ама там живеят 2 милиона души и са по-гъсто населени от България.

 20. 20 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2085 Неутрално

  "За гръцкия посланик е недопустимо твърдението в материала, че "с ратификацията на споразумението с Република Северна Македония Гърция е признала съществуването на македонски език и етнос"

  Това е точно така! Според колегата 'ΕΡΕΒΟΣ признаването от Гърция на македонски език и етнос в преспанския договор е изключително хитър ход, който цели да насочи иредентичните претенции на Северна Македония в посока България (впрочем, както и използването на самото име Северна Македония, което по чисто географски критерии покрива и Пиринска Македония). Само че "хитрата сврака с двата крака". Това, че в Северна Гърция е имало славяноезично население е безспорно. И докато България се е отказала да подкрепя своето малцинство там (по не съвсем разбираеми за мен причини - вероятно като задължение по някой от "мирните" договори), Северна Македония (и нейната диаспора) не са спирали да имат претенции към околните държави.

 21. 21 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  До коментар [#7] от "plamen_b":

  Аз през 2005-та във Воден срещнах дядо, който каза на чист български (като чу че съм от София): Как е в майка България?

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 22. 22 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4510 Неутрално

  До коментар [#10] от "DaWolf":
  "Хайде да дойдат сега Англо-Американолюбците да коментират това моля. "

  Ами под английско и американско робство не сме били , под руско бяхме половин век.

 23. 23 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 408 Неутрално

  "Някои говорещи славянски приветстват българите като потенциални освободители от репресивния режим на Метаксас", пише Би Би Си. "Но мнозина скоро се присъединяват към съпротивата, водена от Комунистическата партия... България анексира източната част от гръцка Македония между 1941 и 1944 г., като извършва много жестокости; много гърци погрешка ги приписват на македонците, които погрешно идентифицират като българи."

  ===================================================

  Нека някой по-запознат каже повече за тези "много жестокости". Знам за потушаването на т.нар. Драмско въдтание. Други? Ако има, етнически митивирани ли са били или политически, т.е. с/у комунисти?

  А иначе не "някои говорещи славянски" и всички с българско съмосъзнание - въпреки фашизма на Метаксас, който по нищо не отстъпва на Мусолини - приветстват с хляб и сол българските освободители.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 24. 24 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2085 Неутрално

  Гръцкият фашизъм процъфтява и днес. Интересно защо западните "антифа" така избирателно го подминават?
  —цитат от коментар 15 на c.b.o.


  Не го подминават. Гърция има дълга традиция на радикално левичарство.

 25. 25 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2629 Весело

  Нека се появи това ''малцинство'' на изборите !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 26. 26 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2629 Весело

  До коментар [#20] от "plamen_b":

  Прочети отново Преспанското споразумение.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 27. 27 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Гърция има дълга традиция на радикално левичарство.
  —цитат от коментар 24 на plamen_b


  То гръцкото левичарство е не по-малко фашизирано. Гърция е единствената страна в Европа заедно с Испания, която е фешистка преди и след ВСВ. Факт.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 28. 28 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4510 Неутрално

  Гръцкият фашизъм процъфтява и днес. Интересно защо западните "антифа" така избирателно го подминават?
  —цитат от коментар 15 на c.b.o.


  Още през 1980 година , когато Гърция са я приемали в Общия пазар , както тогава се е наричал ЕС, тя не е отговаряла на нито политическите , нито икономическите условия затова. Голям компромис са направили тогава към Гърция и продължават да правят компромиси към гърците до ден днешен.

 29. 29 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2085 Неутрално

  Всъщност Северна Гърция - тоест нашите земи - или т.нар, ''Македония'', благодарение на стогодишен тормоз и терор е почти обезлюдена !!!
  —цитат от коментар 3 на karabastun


  Това не е вярно. До 20-те години на 19 век е имало "размяна на населението" на Балканите. Да, голяма част на българското население е била прокудена от Беломорска Тракия и Егейска Македония към България (а останалите са били подложени на асимилация). Но на тяхно място са дошли етнически гърци от Мала Азия. Солун (с предградията) е горе-долу колкото София (с предградията).

 30. 30 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Още през 1980 година , когато Гърция са я приемали в Общия пазар , както тогава се е наричал ЕС, тя не е отговаряла на нито политическите , нито икономическите условия затова. Голям компромис са направили тогава към Гърция и продължават да правят компромиси към гърците до ден днешен.
  —цитат от коментар 28 на tacheaux


  Абсолютно. Те никога не са били готови нито за ЕС, нито после за еврото. Но с митологията "люлка на демокрацията" постоянно си издействат благосклонност от западните интелктуалци и политическа класа. А после историята не продавала? Продава и още как - гърците колко стотин милиарда евро получиха даром от 1980 насам? А куриозното е, че когато влизат в ЕС са нямали дори граждански брак, само църковен. Как ли биха реагирали днешните "прогресивни" на такъв ултра-консерватизъм? Тишина. Ама ако е нещо за Полша или Унгария, реееееев до небесата!

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 31. 31 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2281 Неутрално

  ББС да покаже писмени паметници на тези двуезични гърци. НЯМА. Гърците са наясно какъв език говорят. Те от към България притеснения нямат, защото България е била от страната на победените и няма възможност да предяви претенции за тези граждани. Панос Каменос каза наскоро, "всички знаем, че македонците са българи". Истината е, че когато възникват нациите в Европа, на Балканите най-голямата нация е българската. В средата на 19 век гърците са не-повече от 2млн., сърбите и те толкова, а българите са 5-6 млн. Обаче Австрия и Русия се споразумяват да няма голяма славянска държава тук. И се почва една размяна на територии, едни компенсации, за да се изпълни условието.
  Ето какво пише един тогавашен Решетников до руския консул в Русчук (Русе):
  "Вие говорите, че не сме воювали за някакъв си принц Батенберг? Аз съм съвършено съгласен с това, но още по-малко сме воювали заради някакви си Петко, Драган и Степан. Под секрет ще ви кажа, че не е било заради някакви си братушки. Нашата задача беше да прочистим пътя до известен пункт, в косвен смисъл ние постигнахме това, но в Берлин ни преградиха този път, следователно сме длъжни да го постигнем с други средства..."

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 32. 32 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1774 Неутрално

  Ще се опитам да позная: сега българският посланик няма да направи нищо. Ще се натискаме към земята и ще чакаме да отшуми. За да не ни вземат за шовинисти и да ни спрат някои еврофондове. Гърците са ясни - векове на заличаване на следите от българската етническа доминация в днешна Северна Гърция, асимилация и репресии в мирно време и геноцид и етническо прочистване във войните. Ограничения в паспортите, ученето, езика и придвижването за помаците в гръцката част на Родопите, за да забравят, че са българи - Гърция предпочита да се смятат за турци. Нито дума за това, че в Гражданската война една от воюващите армии е на "македонците" и едва през 1949 пред лицето на разгрома комунистите им обещават автономия в една социалистическа федерация. Та гърците са ясни. Обаче кашите в главите на журналистите от ББС са толкова дълбоки, в тях има такова дълбоко историческо невежество, че там трябват години целенасочена работа от българската държава, ама такава няма. Бих попитал някой от ББС, ако разбира думите, езикът, на който се пее тази песен на помаци в Северна Гърция, гръцки ли е, сръбски ли е или български!
  https://www.youtube.com/watch?v=hcGV-JvGHuw

 33. 33 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4220 Неутрално

  Не разбирам за какво е целия този шум - историческата истина е пределно ясна, територии от днешна Гърция са били населени с компактно население, в преобладаващата си част с българско самосъзнание, което няма как да се замита под килима вечно. За Солун вече спорихме веднъж, за съжаление и с някои наши сънародници, че е бил населен с българи, че там се е говорило свободно и българска реч. Е, някой е повдигнал болния за гърците въпрос, а те са реаргирали напълно очаквано, което не променя нищо от историческата истина такава, каквато е !

 34. 34 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4573 Любопитно

  UNITED EU UNION

  Нема съмнение, че има славянофони.
  Щом не са малцинство, значи са мнозинство?

  "Текстът със заглавие "Невидимото малцинство на Гърция - македонските славяни" поставя под въпрос гръцката теза, че в страната не съществува подобно малцинство и става въпрос за "двуезични гърци".

  Той е предизвикателство и за българската историография, тъй като много изследователи приемат хиляди гръцки граждани в Северна Македония за потомци на българи, били те с гръцко или македонско национално самосъзнание.

  Посланикът Димитрис Карамицос-Цирас обяснява в писмото, че има "само едно малцинство в Гърция, признато от международните договори, а именно мюсюлманското малцинство". "

 35. 35 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 408 Неутрално

  До коментар [#33] от "samoedin":

  Историческа истина, която никой не я знае не е никаква истина. Затова и гърците подивяват само при споменаване на нещо българско в Северна Гърция. Те дори си мислят, че не те са обезличили населени с българи територии, а точно обратното - чи ние сме били прочистили "чисто гръцки територии" на юг от линията Кюстендил-Бургас.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 36. 36 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 970 Неутрално

  Честно казано гърците си вкараха автогол като преименуваха Македония на Северна Македония. Сега всеки по света търси какво е станало с южно-македонците.

 37. 37 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1774 Неутрално

  Бих препоръчал на интересуващите се от истинската история на многострадалната отнета от България Егейска Македония тези три книги:

  Евтим Ушев. "Изсуши ме, изгори ме" ("Южнородопският български фолклор в Ксантийско")

  Весела Ляхова. "Бежанци"

  Атанас Шопов. "Из живота на българите във вилаетите"

 38. 38 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Ето това е фашистка диктатура, в Гърция:
  - https://tinyurl.com/y35g6j3d
  - https://tinyurl.com/y5mz8lf8

  Никой ли не вижда разликите с авторитарния режим на Цар Борис? В България може да е имало откровено фашистки партии и организации като Легионите, но държавата никога не е била фашистка диктатура като Гърция. Има нюанси, при това изключително важни.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 39. 39 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4510 Неутрално

  До коментар [#33] от "samoedin":
  "Не разбирам за какво е целия този шум - историческата истина е пределно ясна, територии от днешна Гърция са били населени с компактно население, в преобладаващата си част с българско самосъзнание, което няма как да се замита под килима вечно"

  Ами замита се успешно. Ето , ББС прави коментар не за българско малцинство в Гърция , а за македонско. Българите в Гърция са били погърчвани, а не помакедончвани и при тях , доколкото се е запазило някакво самосъзнание като наследство от техните деди, то е българско. Жестока е съдбата на българите след руско турската война от 1877-1878 година , когато Екзархийска България жестоко е разпокъсана на 5 части. Голяма част от българите са отродени насилствено и са станали сърби , гърци , македонци. За тези българи кога е било робството , дали при турското управление или когато попадат под сръбско и гръцко управление? При 500 години турско управление българите запазиха своята религия и етнос , а при 50 години гръцко и сръбско управление станаха сърби , гърци и македонци.

 40. 40 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2629 Весело

  До коментар [#38] от "c.b.o.":

  Само дето Гърция се бори срещу фашизма, а България му е верен съюник !!
  Така след последователните загуби в 3 войни, следва хартийката на Големия Уинстън и губите и най-важната война.....Студената !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 41. 41 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 294 Разстроено

  На ББС тъпотиите и пропагандата.Харчат ни парите за глупости.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 42. 42 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4573 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Гафе Инатиев, пак ли ти...

  И след Българските въстания 1875-1876, и при Цариградската конференция,
  Англия е била "за" България.
  Справка: (улица) Уилям Гладстон (София).

  А друга една "освободителка" - против суверенна България.
  С несбъднат блян:
  контрол над Проливите, Дружно със султана...
  ако Велитите сили не разрешат (преференция) Автокефално.

  До коментар [#4] от "xm...":

  Само туй ни липсваше - англетата да започнат да ръчкат!

 43. 43 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 408 Неутрално

  До коментар [#40] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Фашистът Мусолини и фашистът Метаксас си играята на война и оттова следва, че Гърция "винаги бори фашизма". Вие сте били фашаги и преди, и след войната. Факт.

  И защо Студената война е най-важна?

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 44. 44 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#9] от "АзКлавдия":

  Ти ако мислиш, че в ББС разбират.....Или пък могат да обяснят..Тях ги вълнува до 2020 да намерят 8% хомосексуални и други сексуални малцинства, да си изпълнят целите...

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 45. 45 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4510 Неутрално

  До коментар [#32] от "spiegel":
  " Гърците са ясни - векове на заличаване на следите от българската етническа доминация в днешна Северна Гърция, асимилация и репресии в мирно време и геноцид и етническо прочистване във войните. "

  Гръцкият геноцид по време на Балканските войни е признат и документиран от Карнегиевата анкета , която излиза като проучване веднага след войните. Десетки хиляди цивилни българи, предимно жени у деца и старци, са избити от гръцката войска при етническото прочистване на земите от Беломорието.

 46. 46 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#40] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Ох , такава борба сте му ударили, че нямам думи..Я изброй по-важните сражения на армията ви срещу немската?!Колко фронта сте отворили?Два, три, четири?!

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 47. 47 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2629 Весело

  До коментар [#46] от "Noise":

  Хайде сега ! Ти си сериозен човек !
  Reichstag on 4/5/1941(before the end of the war against Greece,but at the completion of the occupation of the mainland) Hitler said:


  "For reasons of historical necessity I have to admit that out of all the adversaries who have confronted us The Greeks fought
  with bold courage and highest disregard of death"-recorded by Herman Rauschning as he did with all Hitler's speeches,and mentioned in his book "Hitler Speaks..."
  Лека вечер на всички !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 48. 48 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1274 Любопитно

  Гръцкият фашизъм процъфтява и днес. Интересно защо западните "антифа" така избирателно го подминават?
  —цитат от коментар 15 на c.b.o.


  ББС с този материал не случайно започват да ръчкат античките елини - има ли, няма ли малцинство в този регион? И как бат Фокас ще говори на македонски, като този език е измислен от коминтерна 44а година? Мноооого неприятни истини ще лъснат за тези заграбени земи, и явно античните елини ги боли защото знаят истината. Досега са могли да я крият чрез византийска пропаганда. А това че има заблудени тн славяни които се вземат за македонци, си произлиза и от нашата политика тогава - кой беше казал - "ако не е възможно да се обединим с майка България, ще направим една автономна Македония, като първа стъпка в този процес..."

  Кога ли ще се сетят, как така има БГ малцинство в Албания, Косово, и Сърбия, а изведнъж, се появяват некакви си македонци в егейска македония, а българите никакви ги няма. Интересно ще става, истината е на наша страна.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 49. 49 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Няма BBС. Беше то. Сега е долнопробна пропагандна машина! Жалко, но фактор!

  Мърфи е оптимист!
 50. 50 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  До коментар [#35] от "c.b.o.":

  Всъщност всичко на север от Олимп са си чисто български земи, барабар със Солун.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 51. 51 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1274 Любопитно

  [quote#19:"tacheaux"][/quote]

  ок...бил ли си там последно време? Извън солун и предградията? КОйто е на под 100 км от БГ границата, познай къде ходи да пазарува за жизнено-необходими неща? Не във Солун, а в Петрич, Кърджали, Смолян. Пътища и инфраструктура имат доста добра, но дотам.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 52. 52 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1150 Весело

  До коментар [#47] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  гръчката армия владее до съвършенство един маньовър - стратегическо отстъпление, преминаващо в паническо бягство.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 53. 53 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1150 Весело

  До коментар [#46] от "Noise":

  Крит е превзет от Вермахта за около седмица, а най-жестока съпротива оказват английски и новозеландски части. Това го казвам, защото специално проучих Крит, след като един грък оттам ми разказа новогръцкия мит, че там били загробили поне десет немски дивизии и "отложили" нападението срещу СССР поне с два месеца.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 54. 54 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  Може ли да се види някъде филма на ББС, защото по преразкази, човек не би могъл да си изгради мнение.
  Иначе, ако ББС биха желали да направят един наистина обективен филм, който да разгневи всички и да ги задоволи едновременно, би трябвало да представят едиин доста по-широк исторически преглед, свързан с борбите в тази част на Македония и резултатите от четерите последни войни в региона (Първа балканска, Втора балканска, ПСВ и ВСВ). Истината е проста - в региона е водена люта борба между българи и гърци. Част от българите покрай патриаршията са били считани за гъркомани, екзархийците са били считани за българи. Гърците се стремят с лостовете на влияние, които имат в Османската империя да претопят всеки, когото могат - чрез църквата, по-късно и с терор. И четите на андартите и четите на ВМРО вършат зверства. Такива са били времената. След ПСВ победителите правят етнически чисти, победените също. Гърците умело използват в комбина със сърбите "македонската карта" и в суматохата не признават в последният момент бълкгарско малцинство в Егейска Македония (въпреки, че дори е бил приготвен учебен материал за изучаване на български в училищата). След ВСВ българите и в Югославската република Македония и в Севрна Гърция са изоставени на произвола. Дори се подкрепя македонизма. Естетсвено, че тези хора там на място искат да имат сигурност и добър живот и в края на краищата, в Югославия прегръщат като спасение македонизма, в Гърция се примиряват с положението.
  Резулатат е, че сега има хора, които се считат за гърци, има хора, които се считат за македонци (повечето не правят разлика между регионален и национален идентитет) и такива, които се считат за българи.
  Общо взето положението на една голяма част от славяногласните в Сверна Гърция по отношение на идентичността е като на това на власите в България (знаят някакъв влашки за битова употреба, повечето се считат за българи и са лоялни, но си знаят и произхода, една малка част се смята за нещо друго, различно от българите)

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 55. 55 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4573 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Едно по едно...

  Ще излязат на светло и легитимни български интереси
  вкл. за българско Беломорие, наричано област Тракия.

  Но въпросът за Македония бе/е по-актуален,
  във връзка с младата Република Македония и ред др. темички.

  Например: Ако в Македония няма Македонци,
  кога (и как) са изчезнали?

  Македония започва веднага на север от планината Олимп,
  а Гърция - веднага на юг.

  Преди 25-23 века Македонски царства владеели Гърция и бая още свят.
  Македонски владетели. Филиповци, Александровци..
  С база Македония.

  Просто не е за верване, че всички Македони и Македонци са изчезнали
  яко дим. Не е.

  До коментар [#39] от "tacheaux":

  До коментар [#33] от "samoedin":
  "Не разбирам за какво е целия този шум - историческата истина е пределно ясна, територии от днешна Гърция са били населени с компактно население, в преобладаващата си част с българско самосъзнание, което няма как да се замита под килима вечно"

  Ами замита се успешно. Ето , ББС прави коментар не за българско малцинство в Гърция , а за македонско.

  Българите в Гърция са били погърчвани, а не помакедончвани и при тях , доколкото се е запазило някакво самосъзнание като наследство от техните деди, то е българско. Жестока е съдбата на българите след руско турската война от 1877-1878 година , когато Екзархийска България жестоко е разпокъсана на 5 части. Голяма част от българите са отродени насилствено и са станали сърби , гърци , македонци. За тези българи кога е било робството , дали при турското управление или когато попадат под сръбско и гръцко управление? При 500 години турско управление българите запазиха своята религия и етнос , а при 50 години гръцко и сръбско управление станаха сърби , гърци и македонци.

 56. 56 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1150 Весело

  До коментар [#40] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Гърция така се бори срещу фашизма, че капитулира най-позорно, а гръцките колаборанти са повече на брой от всички останали "борци" - танцори на сиртаки и плюскачи на маслинки с фета. И да не споделяме факта, че от всички войни на Гърция срещу Турция от 1821г. насам, педерополусите губят всички, с изключение на тази, в която България воюва вместо тях, а те заедно със сръбските скотове си поделят Македония зад гърба ни. А най-голямото унижение и провал е когато след инспирирания преврат в Кипър и нескопосан опит за Еносис (Съединение с Гърция), половината остров е де факто окупиран от Турция, а Атина не смее да обяви война на Турция, за да защити сънародниците си. Само за справка - българското Съединение е напълно успешно и е защитено с война срещу сърбите.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 57. 57 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 408 Неутрално

  новогръцкия мит, че там били загробили поне десет немски дивизии и "отложили" нападението срещу СССР поне с два месеца.
  —цитат от коментар 53 на Пипера е много лют


  Този мит и аз съм го чувал - Хитлер нападнал СССР през юни, само защото трябвал да се справи с гърците (които биват прегазени за 1-2 седмици в началото на април 1941).

  Истината е, че въпреки натиска на Мусолини, Цар Борис бави влизането в Оста с близо 6 месеца. Точно тези 6 месеца се оказват решаващи, според Чърчил, за закъснялото начало на плана "Барбароса". Но за Цар Борис само лошо, а гърците доволно си приписват негови успехи.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 58. 58 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1150 Весело

  До коментар [#51] от "Пешката":

  магистралата Егнатия в отсечката около Кавала просто не е магистрала - там радиусите на завоите са много остри, скоростите са не повече от сто, но педеропулосите събират тол. Същото е и между Сяр и Промахон, където асфалта е толкова лош, че трудно се кара с над 80, а педалите пак искат по две евро и кусур. Та и гръцката инфраструктура е като другото....

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 59. 59 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  Сбъркали са, това са българи, не македонци.

 60. 60 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  Прав е да се сърди гъркът. Толкова бой и тормоз и пак се намира някой в гръцка "Македония" да си спомня българския. Говори за зле свършена работа.

 61. 61 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 408 Неутрално

  а гръцките колаборанти са повече на брой от всички останали
  —цитат от коментар 56 на Пипера е много лют


  Факт е, че когато немците затварят солунските евреи в гето, гърците от околните села веднага се настаняват в жилищата им. А евреите само са могли да наблюдавт безучастно грабежа и поругаването на собствеността им.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 62. 62 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  Аре стига с тея македонци бе. Те са измислени от Тито и Сталин.

  ББС да си каже - българи.

 63. 63 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1150 Весело

  До коментар [#61] от "c.b.o.":

  Класика е било след 1944-та местните гърци да обвиняват българските войски и за собствените си гражби и крабежи на еврейско имущество.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 64. 64 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#47] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Ере, винаги уважавай противника си.Ако беше казал, че са стадо разпасани некадърници, колко би струвала победата срещу тях?!Факт е, че и с помощта на англичаните изкарвате 2 седмици, по спомени.Не искам да омаловажавам съпротивата, но фактите са такива.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 65. 65 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4220 Неутрално

  До коментар [#45] от "tacheaux":

  " ръцкият геноцид по време на Балканските войни е признат и документиран от Карнегиевата анкета , която излиза като проучване веднага след войните. Десетки хиляди цивилни българи, предимно жени у деца и старци, са избити от гръцката войска при етническото прочистване на земите от Беломорието."

  Просто човек се уморява само да слуша за гръцките зверства - разбира се, извършени над беззащитното население ! В битката с нашата армия резултата е известен ! Същото е с българите под сръбско - избивани са като животни, малтретирани, измъчвани, унижавани....отвратителна асимилация ! Тия две държави - Сърбия и Гърция са пролели толкова българска кръв за няма и век, колкото турците не са пролели за 5 века !!!

 66. 66 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  До коментар [#33] от "samoedin":

  Само да добавя, че с бесния си нацизъм гърците са изхвърлили дори костите на българите от българските гробища в Солун. Протестантски, католически, арменски, грузински и какви ли сектори в гробищата на Солун има, само български няма.
  Варвари.

 67. 67 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6295 Неутрално

  Твърде много неточности и фалшиви тези се изказват от всички :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 68. 68 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4510 Неутрално

  До коментар [#55] от "dnevnikar":

  Браво "dnevnikar", ти се оказа македонстваш българин. Ти си поредното доказателство , че антибългарският македонизъм го има не само в Македония , но и в България. Вероятно твоите деди насилствено са карали българите от Пиринския край да се пишат македонци.
  Ашколсун!

 69. 69 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#47] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Между другото, обичаш от време на време да провокираш, та един път излязох от нерви, за което отново се извинявам.Иначе, позицията на гърците, изказана даже от ваш бивш министър/не си спомням името/ е, че в т.нар Македония , македонци няма.Има българи.Същото твърдят и албанците и само сърбите май са на друго мнение, но кой ги пита?!И разбирам и т.нар македонци.То България цвете ли е, да го миришеш?! Господ ни е дал райски кът, ние го направихме кочина.За какво ни е територия?!То и на тази вече няма кой да живее..Днес продадох къщата на баба , дядо и татко, Бог да ги прости .Всички далеч, няма кой дори да наглежда и се руши.Поне свястно, познато семейство, ама душичката ми се е свила...Майка му и живот....

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 70. 70 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  ББС говори, а българоатлантиците мълчат като пръдливи.

 71. 71 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 649 Неутрално

  UNITED EU UNIONНема съмнение, че има славянофони.Щом не са малцинство, значи са мнозинство?"Текстът със заглавие "Невидимото малцинство на Гърция - македонските славяни" поставя под въпрос гръцката теза, че в страната не съществува подобно малцинство и става въпрос за "двуезични гърци". Той е предизвикателство и за българската историография, тъй като много изследователи приемат хиляди гръцки граждани в Северна Македония за потомци на българи, били те с гръцко или македонско национално самосъзнание.Посланикът Димитрис Карамицос-Цирас обяснява в писмото, че има "само едно малцинство в Гърция, признато от международните договори, а именно мюсюлманското малцинство". "
  —цитат от коментар 34 на dnevnikar

  Ами то точно мюсюлманското малцинство са говорещите български език помаци.... т.е. пак българи!

 72. 72 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4510 Неутрално

  До коментар [#32] от "spiegel":
  "Ще се опитам да позная: сега българският посланик няма да направи нищо. Ще се натискаме към земята и ще чакаме да отшуми. За да не ни вземат за шовинисти и да ни спрат някои еврофондове"

  Прав си , че на тази публикация на ББС гневно трябва да реагираме българите и България като държава , а не толкова гърците, защото славянското малцинство в Гърция не е македонско , а българско. Но за разлика от гърците , които са много чувствителни по националистическите теми, българите сме свикнали да ни мачкат , да ни обиждат , да се гаврят с нас ,а ние да си мълчим , да си траем, да се правим, че не сме чули и видели нищо, погазвайки така националното си достойнство, доколкото въобще го имаме.

 73. 73 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  Добре е че най после преведохте част от този материал. Чудесно е че светът узнава за претопяването на македонците в Северна Гърция!

 74. 74 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  Убеден съм че македонците са българско племе, но самоопределението затова е САМО че всеки да решава дали е македонец или българин или грък. И предпочитам добри отношения с братята македонци, а не враждебни отношения с уж българи. Между другото в статията се споменава и за зулумите нашите окупационни (уж освободителни) войски. Посрещнали са ни като освободители, но вероятно няколко кражби и изнасилвания са променили настроенията.

 75. 75 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1150 Весело

  До коментар [#69] от "Noise":

  Провокатор е той, още като дядо си. Гръкоман, който сънува Велика Византия. Глупостите, които ръси са подарък за някои заблудени хорица, които биха си помислили нещо добро за грънците. Всички са като тоя, само дето тоя го споделя на български.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 76. 76 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  До коментар [#69] от "Noise":

  Тъжно е, когато продаваш наследствен имот. Имам и аз една подобна къща, ходя веднъж годишно там и това е.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 77. 77 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#76] от "Пипера е много лют":

  Не ми се говори.Все едно нещо умира в теб.Но по-добре така, отколкото да се разруши.Поне хората са свестни..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 78. 78 Профил на Kodjabashis
  Kodjabashis
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#48] от "Пешката":

  Този материал е писан миналата година август, или малко по рано. Авторът е гъркиня родена в Лондон. Публикува се след пописването на Преспанското споразумение.
  Три факта и много въпроси за размисъл...

 79. 79 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4220 Неутрално

  До коментар [#69] от "Noise":

  " Господ ни е дал райски кът, ние го направихме кочина.За какво ни е територия?!То и на тази вече няма кой да живее..Днес продадох къщата на баба , дядо и татко, Бог да ги прости .Всички далеч, няма кой дори да наглежда и се руши.Поне свястно, познато семейство, ама душичката ми се е свила...Майка му и живот...."

  Скъсваш с една част от живота си, не ми се говори ! Много от нас имат имоти, дето се рушат ! В мойто село ( Бяла река, Първомай), през 80 - те години турците от низане на тютюн правеха половин апартамент на сезон пари ( 15 - 20 хиляди струваше имот в големите градове, те правеха по 10 хиляди по мои спомени..), градини, бустани, овошки.....живота кипеше ! Сега има само 2 семейства, които се занимават със земеделие...Тъжна гледка, дето я има в доста села у нас - в момента имаме земеделие заради евросубсидии, но ги няма хората, които да се грижат за целия земеделски цикъл. Поне в твоя случай хубавото е, че си продал наследствения имот на добро семейство - да и се радват и я ползват със здраве !

 80. 80 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4220 Неутрално

  До коментар [#66] от "blondofil":

  " Само да добавя, че с бесния си нацизъм гърците са изхвърлили дори костите на българите от българските гробища в Солун. Протестантски, католически, арменски, грузински и какви ли сектори в гробищата на Солун има, само български няма.
  Варвари."

  И после ще ни обвиняват как ние сме били извършвали етническо прочистване в Егейска Македония....Народ без достойнство, свикнал да граби и чужди територии, и чуждо културноисторическо наследство ! Жалка работа !

 81. 81 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 485 Весело

  "говорещите македонски да сменят имената си с гръцки",
  Малееее аз в 6ок!!!!
  Българите ги имах за креативни с "възродителния процес"
  а то какво излезе :))))

  ne mutlu türküm diyene.
 82. 82 Профил на Косьо Талпата
  Косьо Талпата
  Рейтинг: 2769 Неутрално

  мюсулмани не етнос а религия.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 83. 83 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2627 Неутрално

  До коментар [#10] от "DaWolf":

  М да, затова Джеймс Баучър е единствения който е получил честа да бъде погребан до рилския манастир. Кой друг (освен Борис 3) е погребан наблизко ?!

 84. 84 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2627 Неутрално

  До коментар [#79] от "samoedin":

  Стига с тия сантиментални глупости, земеделието много отдавна не може да е ръчно, просто няма икономически смисъл. И затова няма вече хора по селата, просто няма какво да правят. И в това няма никаква драма, това че баба ми е блъскала кучешки живот на нивата ( и там е родила и 8'те си деца) не значи че и аз трябва да живеят така.

 85. 85 Профил на Косьо Талпата
  Косьо Талпата
  Рейтинг: 2769 Неутрално

  До коментар [#84] от "m17":

  а ако имаше хубави пътища и някаква сигурност, че няма да ти разбият имота и оберат до шушка, даже ел. инсталацията, ако имаше малко по-качествени къщи, хората щяха да живеят пак по селата, пенсионери или за почивка. Обаче и всеобщата запуснатост прави местата непривлекателни и за такива цели

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 86. 86 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4359 Неутрално

  До коментар [#9] от "АзКлавдия":

  Ами доста много хора по света сега и в миналото са се самоопределяли като местни, особено когато е било необходимо за да се избегне конкретизирането на етническа принадлежност.
  Например над 1 млн жители на Западна Беларус през 1931 г. /тогава под полска власт/.
  И досега така се назовават славяноговорящите в Гръцка Македония - "ние разбираме български, защото сме местни, македонци" - чувал съм такова изказване.
  По този начин се разграничават от потомците на бежанците от Мала Азия, които са две трети от населението на Източна и една трета он населението на Западна Гръцка Македония.

 87. 87 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4359 Весело

  До коментар [#19] от "tacheaux":

  Е, то за опонента Ви небългарите не са хора - щом ги няма българите районът е обезлюден!

 88. 88 Профил на Koothrapalli
  Koothrapalli
  Рейтинг: 241 Неутрално

  До коментар [#42] от "dnevnikar":

  Хмм.........това обединено кралство, пак е шетало някаде из Солун.
  https://tetysolou.files.wordpress.com/2016/09/20160915_120103_detail.jpg?w=519&h=467

 89. 88 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2627 Неутрално

  До коментар [#85] от "Opportunity (5498 days on Mars)":

  Т.е предлагате да влагаме безумни сами да поддържаме пътища към обезлюдени села за да може пенсионерите да си ходят от време на време. А децата по градовете да се блъскат по 40 броя в група в детската ?. Не отричам че има места с отчайваща бедност и разни хора се препитват с вандализъм. Но дори тези хора се махат от селата.

 90. 90 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4359 Неутрално

  До коментар [#23] от "c.b.o.":

  Ами например доста гърци е трябвало да напуснат окупирания от България район.
  Гърците са получавали също така по-малки дажби с купоните, което е накарало мнозина да се регистрират като "българи" - напр. семейството на баба ми с децата й.
  За унищожаването на евреите по тези земи да не говорим - депортацията е осъществена от българската администрация.
  Българският език става задължителен в училищата - съученичките на майка ми, понтийски гъркини, говореха все още през 1990-те години литературен български език, защото бяха учили в български гимназии през този период.

 91. 91 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4359 Весело

  До коментар [#27] от "c.b.o.":

  Не е единствената - пропуснали сте Португалия!

 92. 92 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4359 Неутрално

  До коментар [#37] от "spiegel":

  Аз бих прибавил: Анастасия Каракасиду - Житни поля, кървави хълмове.
  Хубаво изследване как от власи, българоговорящи и гръцки бежанци от Мала Азия се създава гръцко градче.
  В което водач на гръцките националисти в нач. на 20-ти век е черногорец .
  В което жена, която не е умеела да каже "калимера", когато е тръгнала на училище, 50-години по-късно съди за обида съседката си, която я нарекла "малка българка".

 93. 93 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4359 Разстроено

  До коментар [#54] от "DDR":

  И четите на андартите и четите на ВМРО вършат зверства. Такива са били времената.

  Абсолютно сте прав тук и в останалата част на постинга си.
  Дядо ми е бил два пъти в концлагер - първия път в български, по време на ПСВ, когато всички неизселили се мелничани са били пратени в два концлагера - за мъжете и за жените и децата. Втория път през 1930-те години при Метакса - защото в кафенето му се говорело български, което било доказателство, че е български агент и ще продаде Македония на българите.
  По време на пътуване в Гърция случайно попаднах на телевизионно предаване за героиня на гръцкото национално движение в Македония, учителка, убита от четници на ВМРО. Забавното бе, че тази гръцка патриотка се наричала... Велика Стойку!

 94. 94 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4359 Весело

  До коментар [#61] от "c.b.o.":

  Интересно кой е изкупил на безценица покъщнината на софийските евреи при изселването им от София през 1943 година?
  И кой е живял в техните жилища тогава, а и след изселването им през 1949 година в Израел?
  Марсианци, може би?

 95. 95 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4359 Неутрално

  До коментар [#71] от "Мавродинов":

  Мюсюлманското малцинство в Северна Гърция се състои от турци, цигани, помаци и малочислени албанци мюсюлмани.

 96. 96 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#1] от "Костадин Иванов":Пропуснали са най-интересното в статията, която прочетох в оригинал. Би-Би-Си малко след началото нарича македонския език като "отнасящ се към българския"!

 97. 97 Профил на Koothrapalli
  Koothrapalli
  Рейтинг: 241 Неутрално

  Военно гробище в околието на Солун. Хей така за историята.

  https://photo-forum.net/static/site_pics/2007-04/4_1177692427.jpg

 98. 98 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 512 Неутрално

  До коментар [#61] от "c.b.o.":Интересно кой е изкупил на безценица покъщнината на софийските евреи при изселването им от София през 1943 година? И кой е живял в техните жилища тогава, а и след изселването им през 1949 година в Израел?Марсианци, може би?
  —цитат от коментар 94 на Patsis


  Баба ми е свидетел и на двете събития. Да, разграбвала се е покъщнина и имало доста злорадство сред населението. Завист породена от богатството на евреите и бедността на останалия народ. Но след 1949 изселването е било доброволно и народа няма никакво участие. Те и много от богатите българи са се изселили тогава, но за евреите е имало канал към Израел и това е единствената разлика.

 99. 99 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 408 Неутрално

  За унищожаването на евреите по тези земи да не говорим - депортацията е осъществена от българската администрация.
  —цитат от коментар 90 на Patsis


  Факт, що се отнася до Източна Тракия и днешна Северна Македония. Но няма българска администрация в Солунско, от където немците депортират 60-70 000 евреи, не без помощта на гръцки колаборационисти.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 100. 100 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 408 Неутрално

  До коментар [#61] от "c.b.o.":Интересно кой е изкупил на безценица покъщнината на софийските евреи при изселването им от София през 1943 година? И кой е живял в техните жилища тогава, а и след изселването им през 1949 година в Израел?Марсианци, може би?
  —цитат от коментар 94 на Patsis


  Не знам как това би оправдало гръцкият антисемитизъм. Да говорим ли за погромите в Гърция през 20-те и началото на 30-те години?

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK