Дилемата на Ким: може ли той да оцелее след процъфтяването на Северна Корея

Севернокорейци четат новините за пристигането на Ким във Виетнам.

© Kyodo, Reuters

Севернокорейци четат новините за пристигането на Ким във Виетнам.Посланието на президента Доналд Тръмп към севернокорейския лидер Ким Чен е просто и ясно: откажи се от ядрените си оръжия и скоро ще имаш голям приток на богатство. Възниква обаче един заядлив въпрос: Това ли наистина иска Ким?


С пристигането на Тръмп и Ким в Ханой за втората им среща постоянно се говори, че Ким ще обърне внимание на относителния просперитет на виетнамските си домакини (на които американската враждебност със сигурност не е чужда) и че мисли, че и той трябва да отвори страната си за повече чуждестранни инвестиции и търговия. Самият Тръмп е главният поддръжник на това.


Преди да се качи на "Еър Форс 1", той написа в "Туитър", че "председателят Ким осъзнава, може би по-добре от всеки друг, че без ядрени оръжия страната му може бързо да се превърне в една от най-големите икономически сили в целия свят".
Няма спор около факта, че Северна Корея би могла да има по-светло бъдеще. "Тръмп преувеличава с думите "голяма икономическа сила", но това е едно полезно преувеличение. Истината е, че Северна Корея може лесно да стане процъфтяваща страна, да отбележи по-голям икономически растеж от всеки от съседите си и да ги настигне по показателя за доход на глава от населението. Тя разполага в всичко необходимо за това", твърди Уилям Браун, експерт по Северна Корея и бивш анализатор от ЦРУ.


Браун изтъква значителните човешки ресурси, ниските заплати, високото ниво на четивна и математическа грамотност, а също така и потенциалните находища на природни ресурси като олово, цинк, редки земни метали, въглища, желязна руда и хидроенергийни ресурси. Експертът изразява съгласие с оценката на Тръмп, че Северна Корея е разположена "между четири големи икономики, които са далеч по-богати, но и все по-нежизнеспособни".


Подготовката за сблъсък с чуждестранна заплаха обаче е проверено от времето оправдание за предоставянето на лидера на извънредни правомощия и за ограничаването на индивидуалните свободи като тази на пътуването и изразяването. Отварянето за чуждестранния капитал и постигането на съответствие на страната му с международните финансови стандарти ще означава значителен отказ от контрол.


За Ким контролът е най-важната стока.


Макар че страната му е доста по-динамична, отколкото мнозина външни наблюдатели осъзнават, отварянето с цел преследване на богатство за Ким е изключително опасна възможност. Ясно е, че той иска да вдъхне нов живот на икономиката, но съвсем не е ясно дали той е готов или заинтересуван в отваряне, по-голямо от необходимото за постигането на тази ограничена цел. На фона на пристигането на Ким в Ханой всекидневникът на управляващата в Северна Корея партия "Нодон синмун" публикува статия, в която се посочва, че страната ще продължи да следва курса, зададен от семейство Ким при последните три поколения.


"Революционната кауза на Чучхе и каузата на социализма със сигурност ще удържат победа" под ръководството на партията и народа, "който с непоколебима воля остава верен на каузата на партията", пише "Нодон синмун".
Основните цели на Ким са развитието на инфраструктурни проекти, изграждането на туристическата индустрия и засилването на държавния контрол върху разширяващата се икономика в пазарен стил.


"Изказванията на Тръмп, че Северна Корея ще бъде нова икономическа сила, съдържат предположението, че ако няма ядрени оръжия, то Северна Корея веднага ще отвори вратите и обществото си за всеки, който иска да дойде и да инвестира. Режимът обаче ще иска да съхрани основните лостове за контрол върху обществото", казвам Бенджамин Кацеф Силбърстийн, научен сътрудник в центъра "Хенри Л. Стимсън" и редактор на изданието "Северна Корея - икономически преглед" (North Korea Economy Watch).


Според Силбърстийн правителството едва ли скоро ще позволи на чуждестранни бизнесмени да обикалят страната. Експертът твърди, че Ким е фокусирал вниманието си върху насърчаването на специални икономически зони, защото те имат потенциал за голям растеж, оставайки в същото време изолирани "градини с огради".
Целите на Ким за непосредственото бъдеще са прагматични.


Той иска да овладее надигащите се отдолу пазарни сили, които избуяват навсякъде около него, и да намали подкрепата за икономическите санкции, които ограничават възможностите му и опразват държавната хазна.
Правителството на Ким силно се интересува от разработването на проекти с Южна Корея, включително повторното отваряне на туристическия комплекс на връх Кумган и на индустриалния център близо до град Кесон, изградени със сериозното финансово участие на Юга. Северна Корея също така страда сериозно от факта, че не може да изнася своите руди и въглища.


Притежаването на ядрени оръжия позволи на Ким да се срещне директно с президента на САЩ. От тази гледна точка би било глупаво да се откаже от тях без да получи нещо значително в замяна. От друга страна, ако поеме решителен капиталистически курс подобно на Южна Корея, Ким рискува да подкопае самата легитимност на своя режим.


Историята на Северен и Южен Виетнам служи за предупреждение в това отношение. Икономическият растеж и реформите в съвременен Виетнам станаха факт едва след обединението на страната. При Кореите, Югът остава жизнеспособен вариант.


Силбърстийн е на мнение, че това не е непреодолим страх за Ким. "Пазарните реформи вече се случват и са в ход от известно време, просто Ким Чен-ун не е обявявал промяна на системата", посочва анализаторът и добавя, че при управлението на Ким на пазарната търговия й бе позволено да се разрасне и тя дори бе насърчена от държавата да го направи. Компаниите получиха безпрецедентна свобода да планират своето производство и да разполагат сами с голяма част от печалбата си.


"Същото се случи в селското стопанство и по наши данни резултатите сочат успех. Аз силно смятам, че Ким иска да задълбочи процеса на либерализация, въпреки че най-вероятно той никога няма да бъде наречен "реформи", а само "подобрения".


"Сложната част е в това как да бъде постигнат баланс между намаляването на строгия контрол върху обществото (като например създаването на пространство за частни инвестиции от чужбина и от севернокорейци, промяната на режима на частната собственост, сериозното подобряване на комуникационната инфраструктура и т. н.) и предотвратяването, или поне регулирането, на достъпа до информация за външния свят, казва Силбърстийн.


Експертът смята, че ако Ким трябва да избира между контрола върху обществото и икономическите реформи, той ще избере контрола. "Каквото и да се случи, те ще действат внимателно", обобщава Силбърстийн. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (67)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  Не е проблемът КИМ 3 И КИМ 4.... За всеки е ясно че това ОТВАРЯНЕ НА СЕВЕРНА КОРЕЯ е към КИТАЙ. За КИТАЙ войната в Корея е ВОЙНА ЗА БАЩИНО ОГНИЩЕ. Е, .. ще си имат огнището ...., а вероятно и ЮЖНОТО. Няма нужада да се присъединява към КИТАЙ , те вече са в ОРБИТАТА НА КИТАЙ! Въпроса за КИМ ....някой номер е маловажен !

 2. 2 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1597 Весело

  "Посланието на президента Доналд Тръмп към севернокорейския лидер Ким Чен е просто и ясно: откажи се от ядрените си оръжия и скоро ще имаш голям приток на богатство."

  Да,да! Ей сега со отказва! Как да не му повярваш!
  Я какво богатство в Афганистан, Ирак, Сируя, Либия и други демикратизирани държави без ядрени оръжия!

  В Русия съм! В Русия съм!
 3. 3 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 2249 Неутрално

  "между четири големи икономики, които са далеч по-богати, но и все по-нежизнеспособни" хихихи

 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 3332 Неутрално

  Северна Корея ще"процъфти" когато цъфнат налъмите!!!
  А Ким ще оцелее, докато не го предаде черният му дроб...

 5. 5 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1597 Любопитно

  Бе как ще се откаже от ядрените синоръжия и ракети!
  Веднага ще последва съдбсра на Венецуела!
  Още преди година го казах- ще се привеждат срещи, декларации, ще се отлага, месеците ще си вървят, а заводите ще бълват поредните ядрени заряди и междуконтинентални ракети!
  Ким сега има цялата страна! Защо му е да става капиталист и да има два деореца и една яхта???

  В Русия съм! В Русия съм!
 6. 6 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4317 Неутрално

  "Посланието на президента Доналд Тръмп към севернокорейския лидер Ким Чен е просто и ясно: откажи се от ядрените си оръжия и скоро ще имаш голям приток на богатство."Да,да! Ей сега со отказва! Как да не му повярваш!Я какво богатство в Афганистан, Ирак, Сируя, Либия и други демикратизирани държави без ядрени оръжия!
  —цитат от коментар 2 на Веселин Дечев


  Що не спомена богатството в Южна Корея, Веселинчо? Тя е за пример на С Корея. Един народ , разделен в две държави. Едната , в която има американски войски процъвтява , а в другата населението гладува.

 7. 7 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1597 Весело

  До коментар [#6] от "tacheaux":

  Тя и Гърция така "процъфтяваше".

  В Русия съм! В Русия съм!
 8. 8 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3820 Неутрално

  Начииии.... вече няма глад в СК, а?

  хихихи..... колко е готино да нямаш нефт, а да имаш ядрено оръжие....ставаш готин, не като Мадуро...

 9. 9 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5766 Неутрално

  Експертът смята, че ако Ким трябва да избира между контрола върху обществото и икономическите реформи, той ще избере контрола.
  --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Този цитат обезсмисля цялото преливане от пусто в празно на Статията.
  Истината е тази.
  Реформите,дори и най-малките ще срутят картонения замък на Сталинизма,
  граден 70 години в Северна Корея.
  Истината е, че точно сега царстващият КИМ Ир ВНУК
  ИЗГОНИ южнокорейските фирми от предприятията в зоната
  около град ВОНСАН
  Точно по време на неговото - на Ким ВНУК царуване
  беше затворена уж временно та досега зоната около Вонсан
  където южнокорейците откриха предприятия в които работеха
  северокорейци
  Тези южнокорейски инвестиции бяха направени по време на баща му
  на сегашното царче
  Ким ВНУК ги затвори.
  Първите наченки на нещо като "частен бизнес" възникнаха по времето
  на КИМ Ир СИН - сина на Ким Ир Сен и баща на сегашното царче.
  Сега частния бизнес мъждука в несигурност репресии и санкции.
  Така, че каквото е било, такова ще продължава и да бъде.
  Другото - това за "опитоменият Ким", за променената и опитомена
  Северна Корея са фантазии на Тръмп, които фантазии, въпреки
  всичките му напъни няма да успее да ги пробута като реалност
  в американското общество.

 10. 10 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5766 Весело

  Начииии.... вече няма глад в СК, а?хихихи..... колко е готино да нямаш нефт, а да имаш ядрено оръжие....ставаш готин, не като Мадуро...
  —цитат от коментар 8 на Велков


  "Готин" и ГЛАДЕН - учудващо добра комбинация начиииии.....хихихи...

 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3858 Неутрално

  процъфтяване по метода Ирак,Сирия,Либия, Украйна ..... стана неприложим при СК

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5766 Любопитно

  До коментар [#6] от "tacheaux":Тя и Гърция така "процъфтяваше".
  —цитат от коментар 7 на Веселин Дечев


  Като СЕВЕРНА КОРЕЯ ли ?!?!?!?!?!

  ГЪРЦИЯ ?!?!?!?!

 13. 13 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1597 Весело

  До коментар [#11] от "дерибеев":

  Хаха, да!
  Я какво било хубаво да имаш атомни бомби и междуконтинентални ракети!

  В Русия съм! В Русия съм!
 14. 14 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5766 Любопитно

  процъфтяване по метода Ирак,Сирия,Либия, Украйна ..... стана неприложим при СК
  —цитат от коментар 11 на дерибеев


  ВСИЧКИ изброени от теб държави БОЛЕДУВАХА ОТ РУСКИ СЪВЕТИЗЪМ

  Няма как човек да преживява в болест ДЕСЕТИЛЕТИЯ и да искаш

  след операцията по отстраняване на ТУМОРА той да е в цветущо здраве.

  Няма как да стане по причина

  МЕТАСТАЗИТЕ НА ТУМОРА

  И при държавите е така

  МЕТАСТАЗИТЕ НА ТУМОРА НА РУСКИЯ СЪВЕТИЗЪМ морят и убиват

  и след отстраняване на ГЛАВНИЯ ТУМОР - РУСКИЯ СЪВЕТИЗЪМ

 15. 15 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1597 Весело

  До коментар [#12] от "Hawaii":

  Гърция процъфтявашв, докато беше нужна за да е витрина на Запада и докато Запада наливаше пари.
  После като падна комунизна ролята на Гърцуя стана излишна и се видя "прицъфтяването" как е било - с над 300 милиарда евро заеми. То и баба ми може така с 300 милиарда!

  В Русия съм! В Русия съм!
 16. 16 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4317 Неутрално

  В статията откровено се изразява безпокойство за съдбата на Ким и Северна Корея. Безпокойството се състои в това , да не би С Корея да бъде погълната от Южна по примера на ФРГ, която погълна ГДР. Много ги е страх западните левичари това да не се случи. Колко нежно се отнасят с Ким. Неговата жестока диктатура наричат "строг контрол върху обществото ".Нито веднъж не са нарекли Ким диктатор, но Тръмп го наричат фашист, расист и какво ли не още. В двубоя между Тръмп и Ким те са на страната на "севнокорейския лидер".
  Западните левичари , откровени защитници на левите диктатури, искат да се представят като демократи и защитници на човешките права. От тях по-големи лицемери няма.

 17. 17 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5766 Любопитно

  До коментар [#11] от "дерибеев":Хаха, да!Я какво било хубаво да имаш атомни бомби и междуконтинентални ракети!
  —цитат от коментар 13 на Веселин Дечев


  Ами хубаво си е.
  Подлайваш страшничко и гладен отстрани.
  И от време на време някой и друг ексцентрик
  като ТРЪМП или ДЕНИС РОДМАН се среща с теб
  за да попреливате от пусто в празно.....

 18. 18 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3820 Любопитно

  До коментар [#10] от "Hawaii":

  Кажи сега, защо вече не се говори за глад в СК? Нещо пропагандата стана смешна... ха-хааааааааааааа....

 19. 19 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3858 Неутрално

  До коментар [#14] от "Hawaii":

  а СК от какъв тумор страда? и защо ли не пробваха същия метод за изрязване, а спират учения и обикалят света да търсят среща с Ким ? Виетнам как се обедини ?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 20. 20 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5766 Любопитно

  До коментар [#12] от "Hawaii": с над 300 милиарда евро заеми. То и баба ми може така с 300 милиарда!
  —цитат от коментар 15 на Веселин Дечев


  Ловим ли се на бас, че и с три пъти по 300 милиарда заеми

  СЕВЕРНА КОРЕЯ НЯМА ДА "ПРОЦЪФТИ" и на йота от това което е сега.

  Въпросните МИЛИАРДИ гладните северокорейци ще ги изплюскат

  за няма и 1 календарна година и след това всичко ще си продължи

  както си е било.

  СТАЛИНИЗМЪТ Е ПАРАЗИТНО РОБОВЛАДЕЛСТВО НЕПОДЛЕЖАЩО

  НА ИКОНОМИЧЕСКИ ПРОСПЕРИТЕТ И РАЗВИТИЕ

 21. 21 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3858 Неутрално

  До коментар [#17] от "Hawaii":

  трогателна е грижата ви за глада в СК, Венецуела, Русия за разлика от други наистина гладуващи .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 22. 22 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3820 Неутрално

  Тя разполага в всичко необходимо за това", твърди Уилям Браун, експерт по Северна Корея и бивш анализатор от ЦРУ.
  -------------------------------------------------------
  Щом ЦРУ го казва, така ще е.
  Желая им успех при новата операция, целяща получаване на нов приятел.

 23. 23 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 943 Неутрално

  Ким е псе на синджир държан от Китай.
  Насъскват го да джавка, а този палячо Тръмпи се връзва.
  Америка не е имала по-голямо посмешище, а щетите които нанася на САЩ и Света тепърва ще излизат наяве.

 24. 24 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5766 Любопитно

  До коментар [#10] от "Hawaii":Кажи сега, защо вече не се говори за глад в СК?
  —цитат от коментар 18 на Велков


  Това, че си останал с впечатлението, че за ГЛАД в СЕВЕРНА КОРЕЯ
  не се говори, НАХРАНИ ЛИ ГИ СЕВЕРО КОРЕЙЦИТЕ.
  Погледни СНИМКАТА.
  Тези на снимката НАХРАНЕНИ И ДОВОЛНИ ХОРА ЛИ СА ?!?!?!
  Че от ЗАТВОРИТЕ В БЪЛГАРИЯ и РУМЪНИЯ ако направиш снимки
  хората са ПО-НАХРАНЕНИ и ПО-ЩАСТЛИВИ от тези на портрета....

 25. 25 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 821 Неутрално

  До коментар [#2] от "Веселин Дечев":

  Веселинчо ама тези страни преди бяха много богати и развити ли! Въпреки че наистина имат нещо общо всички които си изброил са нападали съседни страни!

 26. 26 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4317 Неутрално

  До коментар [#7] от "Веселин Дечев":
  "Тя и Гърция така "процъфтяваше".

  Сравняваш Гърция със С Корея? Весо , не се излагай!

 27. 27 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1785 Весело

  До коментар [#14] от "Hawaii":


  Не си губи времето! Дерибейката е започнал още в 6 без 10 и ще затвори форума с поредната си глупост! Луд умора няма, важи и за севернокорейския диктатор!

  Имало едно време ссср...
 28. 28 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4317 Весело

  До коментар [#26] от "tacheaux":

  Да, де, Весо сравнява Гърция не със С Корея , а с Ю Корея, но и това сравнение е абсурдно. Весо , не се излагай!

 29. 29 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 3164 Неутрално

  Диктатор ли е Ким? Няма спор. Желанието на Тръмп да му надене овча кожа заради ЯО ще успее ли?
  Ким има само едно щение, да тръгне по стъпките на Китай с обещание за ядрена пасивност и при запазване на съществуващата диктатура в С. Корея. Изглежда, че Тръмп ще се съгласи на такова развитие и съществуващата диктатура може спокойно да продължи, завита или не с овча кожа. За Тръмп диктатурата не е проблем, дори вижда предимство в нея.

 30. 30 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3820 Неутрално

  До коментар [#24] от "Hawaii":

  Срещата приключи без никакви споразумения. Кип е показал конфигурация от три пръста на Тръмп. Толкоз!
  Пореден провал на ЦРУ...

 31. 31 Профил на loseva
  loseva
  Рейтинг: 131 Неутрално

  До коментар [#7] от "Веселин Дечев":Тя и Гърция така "процъфтяваше".
  Е, все пак не може да се сравнява с България, която беше под контрола на на СССР и КГБ!

 32. 32 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  В статията откровено се изразява безпокойство за съдбата на Ким и Северна Корея. Безпокойството се състои в това , да не би С Корея да бъде погълната от Южна по примера на ФРГ, която погълна ГДР. Много ги е страх западните левичари това да не се случи. Колко нежно се отнасят с Ким. Неговата жестока диктатура наричат "строг контрол върху обществото ".Нито веднъж не са нарекли Ким диктатор, но Тръмп го наричат фашист, расист и какво ли не още. В двубоя между Тръмп и Ким те са на страната на "севнокорейския лидер". Западните левичари , откровени защитници на левите диктатури, искат да се представят като демократи и защитници на човешките права. От тях по-големи лицемери няма.
  —цитат от коментар 16 на tacheaux


  Това са откровени глупости и ти много добре го знаеш. Обединението е невъзможно без да падне династията Ким, а дори и това да стане, Южна Корея сериозно ли си мислиш че има капацитета и желанието да поеме 25 милиона народ от каменната ера кажи речи.
  Германия беше 64 милиона при само 16 милиона ГДР и източните германци бяха далеч по-развити от Северна Корея. Сега разликите между двете Кореи са цяла епоха, дори генетично вече има разлики, езика също вече се различава. За манталитета да не говорим.

 33. 33 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4672 Любопитно

  Ако действително КНДР се отвори повече към останалия свят по модела на Виетнам, то много бързо местното население ще разбере, че е лъгано много жестоко от своята управляваща комунистическа партия.

  Медийната цензура в КНДР е много по-голяма и жестока от тази в Китай или Виетнам.

  Примерно във Виетнам имат ФБ, Ютюб, Уикипедия и т.н.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 34. 34 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4672 Любопитно

  До коментар [#23] от "ali_ibn_isa":

  Иса, силно преувеличаваш. Ким-чо III имаше и конфликт с Китай по едно време, заради ядрените изпитания на севернокорейците. Икономически КНДР е силно зависима от Китай, но политически и военно не толкова много.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 35. 35 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 13290 Неутрално

  Само ако може да постигне китайския модел на Си...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 36. 36 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4317 Неутрално

  До коментар [#32] от "bobyb":

  Боби , за разлика от теб , аз си мисля , че обединение между двете Кореи е възможно по примера на Германия. Западна Германия имаше 60 милиона население , а Източна 20 милиона. Съотношението на населението в Корея е 50 милиона в Южна Корея и 20 милиона в Северна. Ако режимът на Ким падне и двете страни се обединят , ще има инвестиции не само от Ю Корея , но така също японски и американски. Съгласен съм , че няма да е лесно и ще има катаклизми , но това е бъдещето. Разделението не може да бъде вечно.

 37. 37 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3820 Неутрално

  До коментар [#32] от "bobyb":

  Каменната ера има ракети и ЯО? Дайго малко по-обрани и ще звучиш по правдоподобно...
  Това е новият приятел на Дони бе, ще видиш как пресата ще спре да говори за глад и мизерия... просто следи процеса...

 38. 38 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 776 Неутрално

  След 20 години северна корея ще по-място за живот от колкото русия.Ще видите промяната.Русия ще си остане същата мизерия както си е била винаги.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9099 Неутрално

  "може ли той да оцелее след процъфтяването на Северна Корея"

  Ами да пробва.

 40. 40 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4062 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Лелина

  Один Той така в Ханой...
  Овчи тревоги.

  Другаря Ким II, а сега Ким III, наследи нещо което нема който и да лидер по света,
  богат или беден: ЛИЧНА Ж.П. FORCE NUMBER ONE.

  "Дилемата на Ким: може ли той да оцелее
  след процъфтяването на Северна Корея"

 41. 41 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  Не виждам дилемата, на Ким не му пука за корейците и тяхното "процъфряване", човека има една грижа, да си опази деблия задник от вътрешната конкуренция.
  Скромната ми прогноза е, че няма да успее - дори и в съседен и не по-малко комунистически Китай, духа вятъра на промяната, който ще издуха и него. Въпрос на време е.

 42. 42 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1955 Неутрално

  Единственият път на Северна Корея е китайският модел. Микс от тоталитарен еднопартиен режим и свободна пазарна икономика. И смекчаване на режима, отваряне на границите за местни и чужденци, гарантиране на чуждите капитали, развиване на икономиката с помощта на инвестиции.

  Но за целта трябва да бъде отречена политиката за самодостатъчност, създадена от дядото на Фат Ким. Как се казваше на корейски, забравих. Няма държава, която да е самодостатъчна в един глобален свят. Ким вече започна да го загрява, но бавно като албански реотан.

  Ако бъде прекратена военната програма и се наблегне на икономическия ръст, ако се дадат известни свободи на севернокорейците да живеят поне като средностатистическия китаец, тогава Ким спокойно може да запази поста си, когато КНДР се отвори към света. За съжаление волята за подобни реформи все още е малка или никаква в Пхенян. Ким го доказа на срещата с Тръмп - "искаме всичко, не даваме нищо, но обещаваме да бъдем добри". Така не става. Всяко нещо на този свят иска жертви. Дават нещо в замяна на друго. Но Ким има още поне 30 години на диктаторския пост, за да го осъзнае.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 43. 43 Профил на sne16525413
  sne16525413
  Рейтинг: 56 Неутрално

  До коментар [#2] от "Веселин Дечев":

  Забравяш Източна Европа.Или си мислиш че ти се пребори за свободата си... да пътуваш почти навсякъде ,пишеш в интернет глупости....

 44. 44 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3121 Неутрално

  Тя и лисицата от басня та се умилквала на вратата. Докато вземе сиренето. Е, Северна Корея няма да я демократизират по южно американски образец, защото Китай варди. Но, ядреното оръжие си е друга бира.

 45. 45 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3556 Неутрално

  Ким и Тръмп си говорят на различни езици, но причината не е в тях!

  Нещата са решени още когато Аристотел е казал, че знае какво е кон, но иска да разбере, какво е конност, а Конфуций, че чува пляскането на две ръце, но иска да чуе пляскането на една ръка.

  Голяма част от жълтите външно възприеха технологиите и начина на живот на западната цивилизация, защото те водят до по-бърз, но не непременно по правилен прогрес. Но вътрешно вде още остават различни.
  Сещам се за надпис върху багажник на джип "Уоu can go faster, but I can go anywhere.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 46. 46 Профил на ajsayder
  ajsayder
  Рейтинг: 3334 Неутрално

  "между четири големи икономики, които са далеч по-богати, но и все по-нежизнеспособни" хихихи
  —цитат от коментар 3 на Хи-хи


  Хихи ..
  Ами в лека структурна криза са .. вижда се най-вече в Япония.

 47. 47 Профил на ajsayder
  ajsayder
  Рейтинг: 3334 Неутрално

  След 20 години северна корея ще по-място за живот от колкото русия.Ще видите промяната.Русия ще си остане същата мизерия както си е била винаги.
  —цитат от коментар 38 на In my world


  В Русия , по едно време забраниха комунистите .. Там е Капитализъм!
  Викаш , баш за това , няма да настигнат Китай, Корея и Виетнам ,, , а другарю In my world?

 48. 48 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 748 Неутрално

  руските тролове в коментарите хвалят и защитават северна корея, после се чудят защо вече всеки оприличава русия на северна корея :D

 49. 49 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 748 Неутрално

  До коментар [#47] от "ajsayder":

  Китай е доста по капиталистически то русия.

 50. 50 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  Ми не може.
  Може да емигрира някъде, но не може да си запази властта, защото последната се базира на репреси.

 51. 51 Профил на ajsayder
  ajsayder
  Рейтинг: 3334 Неутрално

  До коментар [#47] от "ajsayder":Китай е доста по капиталистически то русия.
  —цитат от коментар 49 на rdb41527334


  Глупости!

  В Русия си е олигархичен Капитализъм и Глобализация отвсякъде , колкото и на вас, червените другари, да ви се струва, че Русия е останала последното червено кътче.

 52. 52 Профил на ajsayder
  ajsayder
  Рейтинг: 3334 Неутрално

  руските тролове в коментарите хвалят и защитават северна корея, после се чудят защо вече всеки оприличава русия на северна корея :D
  —цитат от коментар 48 на rdb41527334


  Не само всякакви тролове а примерно и аз, се чудя , кой и как се мъчи неистово да слага Русия ВЪВ ВСЯКА ТЕМА..

  Че тука казано , според ЦРУ КНДР имала била потенциал , поне да е нещо , като Виетнам .. Тръмп го вярва..
  На пръв поглед , редно е , което е в статията, то да се коментира ..

  И тукана се надомъквате вие, една скупчена маса със сака и се емвате , малко ни в клин ни в ръкав да разсъждавате , кой знае защо за любимата си Русия ..

  Да, знам , за друго сожен за Руси

 53. 53 Профил на ajsayder
  ajsayder
  Рейтинг: 3334 Неутрално

  Да, знам, за друго освен за Русия вие не мислите!

 54. 54 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 2399 Неутрално


  "Експертът смята, че ако Ким трябва да избира между контрола върху обществото и икономическите реформи, той ще избере контрола"
  Ако не е този контрол, икономиката на Северна Корея ще тръгне рязко нагоре. Те имат много голям потенциал в лицето на корейските хора, които са много работливи, изпълнителни и с добра квалификация. Така че отказът на Ким от неограничената власт може да доведе до разцвет на страната, но той не е готов на това.

 55. 55 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Гледам форумът се напълнил с генноизменени диванни стратези.

 56. 56 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 943 Неутрално

  До коментар [#23] от "ali_ibn_isa":Иса, силно преувеличаваш. Ким-чо III имаше и конфликт с Китай по едно време, заради ядрените изпитания на севернокорейците. Икономически КНДР е силно зависима от Китай, но политически и военно не толкова много.
  —цитат от коментар 34 на Иво


  Няма никакъв конфликт с Китай.
  Пререканията са част от постановката на китайските другаре за да се правят, че не могат да контролират ядрените напъни на дебеланкото. Иначе се присмиват на Тръмпанаря, как са му пратили треторазрядната си марионетка да го разиграва, като магаре. Това има за цел да покаже, че Америка вече не е фактор и то особено в околния на Китай регион. И с това американско посмешище не им е трудно.

 57. 57 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1316 Разстроено

  Тръмп хал хабер си няма с какво се занимава...

 58. 58 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3229 Неутрално

  Наистина е проблем за режима на Ким как да се спаси и увековечи. В крайна сметка има и друг вариант, да продължава линията за бутане режима на Ким. С развитие на икономиката им и отварянето към частната собственост ще се създават сили с икономическо и политическо влияние, които в един момент ще пожелаят Ким да изчезне от сцената.

 59. 59 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3858 Весело

  До коментар [#27] от "citoplast":

  поздрави

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 60. 60 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 3069 Неутрално

  "Дилемата на Ким: може ли той да оцелее след процъфтяването на Северна Корея?"
  ===========================================================================
  Не!!!

 61. 61 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2134 Неутрално

  Северна Корея е разположена "между четири големи икономики, които са далеч по-богати, но и все по-нежизнеспособни".

  Ами да - и в четирите съседни страни тоталният коефициент на плодовитост е под 1,5, а в Корея е 2,0.

 62. 62 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2134 Неутрално

  До коментар [#18] от "Велков":

  Кажи сега, защо вече не се говори за глад в СК?
  Ми защото от 1995 година минаха доста години!
  Някой да се сеща, че и у нас имаше глад през 1996-97 година?

 63. 63 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2134 Неутрално

  До коментар [#19] от "дерибеев":

  Виетнам как се обедини ли? Ами северовиетнамците влязоха в Сайгон като американците се изнесоха.

 64. 64 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2134 Неутрално

  До коментар [#36] от "tacheaux":

  Бе Белгия така и не се обедини с Холандия, а Австрия с останалата Германия - та разделението може да бъде и вечно.

 65. 65 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1611 Весело

  [quote#:"статията"]Няма спор около факта, че Северна Корея би могла да има по-светло бъдеще. "Тръмп преувеличава с думите "голяма икономическа сила", но това е едно полезно преувеличение. [/quote]

  Демек американския президент лъже, ама когато той лъже това е полезно!

 66. 66 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3724 Неутрално

  Тръмпи като предлага богатства, откъде точно ще ги вземе? Ми що не даде малко и на нас, че да не сме най-бедни в Европа? А пък на Венецуела какво обеща?

 67. 67 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  Ким поне граничи пряко с Китай и Русия и знае че с такъв гръб добрите заморски чичковци няма да му спретнат като на Кадафи "откажи се от ядрено оръжие и ще финансираме терористи да те пребият до смърт на живо пред камера докато те изнасилват анално с щик."

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK