Замърсяването на въздуха вече е въпрос на човешкото право на живот

Замърсяването на въздуха вече е въпрос на човешкото право на живот

© Николай ДойчиновЗамърсяването на въздуха отдавна е екологичен и здравен проблем - но сега на него трябва да се погледне и като на проблем с човешките права, заяви специалният докладчик на ООН за човешките права и околната среда.


Замърсяването на въздуха води до 7 милиона случая на преждевременна смърт по света всяка година, включително на 600 000 сред децата, каза Дейвид Бойд. "Нека поставим тези 7 млн. случая в контекст - това са повече смъртни случаи на година от тези от войни, убийства, туберкулоза, ХИВ, СПИН и малария, взети заедно", каза експертът на ООН в интервю за фондация "Томпсън Ройтерс".


"Това е световна здравна криза, по която наистина трябва да се вземе отношение. Замърсяването на въздуха нарушава правото на живот, на здраве, правата на детето и нарушава правото на живот в здравословна и устойчива околна среда", добави той.
Съществуват обаче ясни решения на проблема, заяви той в свой доклад, представен вчера в Женева пред Съвета на ООН за правата на човека. В него той изброява набор от стъпки, които правителствата могат да предприемат, за да намалят замърсяването на въздуха.


Макар и проблемът със замърсяването на въздуха да има опустошителни последици в световен мащаб, от които сред най-засегнатите да са маргинализираните слоеве на населението, Бойд, преподавател по право, политика и устойчиво развитие в Университета на Британска Колумбия, заяви, че проблемът на много места е бил подценен. Донякъде причината за това е, че най-видимата част от замърсяването на въздуха често пъти бива изчистена, но остава друга част от него, която е по-трудно забележима и поради тази причина по-лесно може да бъде пренебрегната.


"Взели сме отношение по някои видове замърсяване на въздуха на някои места, но голяма част от замърсяването на въздуха, с което си имаме работа днес, не може да бъде помирисана, не може да бъде видяна. Това са онези наистина микроскопични частици, които хората вдишват в своите дробове", каза той.


През последните 15 години обаче лекари и учени постигнаха напредък в установяването на това колко вредно може да бъде за здравето замърсяването на въздуха, водейки до проблеми от сърдечни заболявания и рак на белия дроб до неврологични разстройства, включително алцхаймер.


Тъй като различните страни имат различни източници на замърсяване - електроцентрали на въглища в едни, мръсен транспорт или готвене на печки с комини в други - решенията във връзка с тази заплаха трябва да варират с оглед на конкретното място, но "ние знаем кои са тези решения", каза Бойд.


Едно от най-важните е да бъде прекратено използването на електроцентрали на въглища - нещо, което богатите страни би трябвало да са в състояние да направят до 2030 г., заяви той. Страни от Канада до Великобритания вече се съгласиха да направят тази промяна, каза Бойд.


Замърсяването на въздуха вече е въпрос на човешкото право на живот

© Николай Дойчинов


В доклада си той излага стъпки, които държавите - членки на ООН, са длъжни да предприемат, "за да изпълнят задълженията си по човешките права, като намалят замърсяването на въздуха до приемливи равнища".


Те включват наблюдение на качеството на въздуха, установяване на главните източници на замърсяване на въздуха, образоване и ангажиране на обществеността по въпроса за замърсяването на въздуха, както и въвеждане на законодателство, регулации и стандарти, които могат да бъдат прилагани, за да бъде ограничено замърсяването.


Отделните страни трябва да разработят и свои национални планове за действие за качеството на въздуха, каза той. "Силата на това да се подходи към проблема през призмата на човешките права е, че наистина може да послужи като катализатор за действие", заяви Бойд. Вместо да бъдат оставяни отделните страни да решават дали искат да се заемат с проблема, това дава ясно да се разбере, че "те безусловно имат правни задължения да се справят със замърсяването на въздуха", каза той.


Фотогалерия: София потъна в мъгла от мръсен въздух >


"Превръщането на това в човешко право може наистина да овласти милиарди хора по света, които се борят за правото си да дишат чист въздух", добави Бойд.


Ако правителствата предприемат действия за справяне със замърсяването на въздуха, те могат не само веднага да спасят човешки животи, но и по този начин да предприемат реални действия за ограничаване на климатичните промени, заяви той.


"Замърсяването на въздуха и климатичните промени са много тясно свързани. Ако бъде направено както трябва, предприемането на стъпки във връзка със замърсяването на въздуха може да бъде и предприемане на стъпки по въпроса за климатичните промени", каза Бойд.


Катарина Рол, изследовател в отдела на "Хюман райтс уоч" за опазването на околната среда и човешките права, заяви, че срещу някои правителства вече са заведени съдебни искове заради замърсяването на въздуха и в резултат те са били принудени да предприемат действия.


По-голямото съсредоточаване на вниманието върху заплахите за човешките права от замърсяването на въздуха обаче може да допринесе за това правителствата да бъдат накарани да предприемат действия, преди още да са заведени дела, каза тя в интервю.


"Това, което искаме да направят правителствата, е да предприемат превантивни мерки, а не само да действат, когато бъдат съдени в съдилищата или когато хората започват да се разболяват", заяви Рол. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  Боже, добре че по време на големия смог в Англия през 50-те не е било човешко право, че кралицата щеше да се наложи да си продаде короната и конете, за да плаща обезщетение.
  Сега поканете и цялата Индия и Китай да заповядат като имигранти!

  Доброто е заразно
 2. 2 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3714 Неутрално

  До коментар [#1] от "АзКлавдия":

  ++++++++++++++
  Иронично бих добавил, че има още много човешки права, които имаме, ако можем да ги ползваме. Никой не забранява на пенсионерите да посещават луксозни ресторанти или да пътуват по света. Никой не ми забранява да си купя замък.
  Очаквам случаи, в които ще забранят на някой сиромах да се топли на кюмюрска печка, защото има право на чист въздух.

  Еретик
 3. 3 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  До коментар [#1] от "АзКлавдия":

  Не искате чист въздух!? Вие заприличвате на БСП троловете в защита на ТЕЦ-овете.

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5954 Гневно

  нЕНО И ДАНКА НЕ МИСЛЯТ ТАКА ! гЕНОЦИДЪТ НАД СОФИЯНЦИ ПРОДЪЛЖАВА. КРАЖБИТЕ ОТ ЕВРОФОНДОВЕТЕ - СЪЩО !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5954 Гневно

  Търпеливи софиянци !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  До коментар [#3] от "Deaddark":

  Разбира се, че искам чист въздух. Що за въпрос?
  Правото на кристално чист въздух си го упражнява всеки хижар, овчар и прочие.
  Останалите сме принудени да балансираме!

  Доброто е заразно
 7. 7 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 916 Неутрално

  А тук нямаме дори правото да знаем колко точно е замърсяването (вж. статията от днес)

 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5954 Неутрално

  До коментар [#6] от "АзКлавдия":

  Коментирай за Пловдив.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5954 Гневно

  До коментар [#7] от "Калник":

  Милиционерска тайна. Защото умират хора. И то все по-млади !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3597 Неутрално

  А защо не се борят срещу замърсяването на въздуха, ами програмите им са само срещу въглеродния двуокис, който не е замърсител? Парижкото споразумение третира борбата само срещу въглеродния двуокис и затова Тръмп се отказа от него. Според Тръмп парите трябва да се харчат за чист въздух, за борба срещу замърсителите, а не за намаляване емисиите въглероден двуокис, който не е замърсител.

 11. 11 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 630 Гневно

  До коментар [#7] от "Калник":Милиционерска тайна. Защото умират хора. И то все по-млади !!!
  —цитат от коментар 9 на КМЕТ В СЯНКА


  Милиционере, млади хора започнаха да измират още след като твоите поданици на СССР гръмнаха Чернобил!

 12. 12 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1917 Неутрално

  Според оранжевият палячо климатичните промени са "китайска измислица"...!!!

 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5954 Неутрално

  До коментар [#11] от "Боби Бобев":

  Ти ли беше учил средното в Пазарджик ? Личи ти !!! Нещо по темата за въздуха ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5046 Неутрално

  До коментар [#3] от "Deaddark":

  Просто не ги разбирам такива! По-добре си замълчете, ако имате достойнство!

 15. 15 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Интересно. За да не се нарушат човешките правана някой, дето , както иглежда няма власинки в носа си, трябва да стоиш през зимата на студено в къщи. Или да не си караш колата. Дори да не си косиш тревата в двора и да окопаваш зеленчуковите или цветните лехи.Зер произвеждаш прахови частици.
  Всъщност тия тъпанари нямат ли някакво чувство за история. Откакто е започнала индустриалната революция в края на 18-ти век, първо в Англия, после в Европа, Америка и т.н. със всички въглища, петроли , нафти, механизми и прочие, продължителноста на живота на тези индустриални страни рязко е скачала в сравнение с „екологичните”. Където основните енергетични сили са човешките крака, ръце , гръб и други „екологични” ресурси.

 16. 16 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1874 Неутрално

  Според оранжевият палячо климатичните промени са "китайска измислица"...!!!
  —цитат от коментар 12 на selqnin

  Ролята на човека в поведението на климата е измислица и фалшивка.
  Локалните замърсявания са причинени от хората и то от тези с по-ниски доходи, на които климатичните далавердажии им прибират почти 30% от дохода за температурата и ураганите.
  Ако не плащаха СО2 данък щяха да могат да си купят и по-добри автомобили и отопляват с по-чиста енергия.

 17. 17 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  До коментар [#15] от "zegi":

  Да, наистина, продължителността на живота се удължава и все повече хора живеят дълго - умират след дълги години мъчителна борба с рака или други заболявания.

 18. 18 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1509 Весело

  Ако нашето правителство предприеме наистина ефикасни мерки срещу замърсяването на въздуха, "хората" българи ще скочат веднага, че им отнемат "човешкото" право да си карат колите за щяло и нещяло.

 19. 19 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1976 Разстроено

  Боже, добре че по време на големия смог в Англия през 50-те не е било човешко право, че кралицата щеше да се наложи да си продаде короната и конете, за да плаща обезщетение.Сега поканете и цялата Индия и Китай да заповядат като имигранти!
  —цитат от коментар 1 на АзКлавдия


  И самоковската даскалица трябва бая нещо да продаде. Ако е останало.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK