"Стабилизираните" Западни Балкани тътнат от недоволство, което Европа не иска

Протестиращи в Тирана, 21 февруари.Не само в България опозицията бойкотира парламента. Многохилядни протести в Белград, Тирана и Подгорица (а доскоро и в Баня Лука) подтикнаха противници на правителствата и в трите страни да говорят за "Балканска пролет".


Всяка седмица и в трите държави опозицията, напуснала законодателния орган, иска избори, които вероятно няма да спечели, но които казва, че са нужни след години на разочароващо управление въпреки уверенията за "стабилност", нисък стандарт на живот и масова емиграция. В редиците им може да има и евроскептици, но във всеки протест има поне по едно европейско знаме.


Няма Балканска пролет и събитията в отделните държави са несравними, а бойкотът е неприемлив, смята Европейската комисия. Така ли е наистина? "Дневник" сравни протестите в трите държави и потърси участници в тях или анализатори, които ги подкрепят, за да научи отговора.


Избори, които опозицията не може да спечели
Масовите протести в Сърбия бяха рядкост (с няколко изключения и то от последните години) в почти двете десетилетия след края на управлението на Слободан Милошевич през октомври 2000 г. и скандалното убийство на премиера Зоран Джинджич през март 2003 г. Побоят над опозиционния лидер Борко Стефанович, основал проевропейската партия "Левицата на Сърбия" на 23 ноември 2018 г., промени това.


По улиците на Белград и други градове тръгнаха хора с различни призиви, изписани на плакатите - от "Повече справедливост" и "С култура срещу диктатурата" до "Косово е Сърбия" или "Не на капитализма". Три седмици по-късно, на 11 декември, нападение срещу дома на журналиста Милан Йованович в Белград изкара още жители на улицата, но не всички искаха оставки - някои протестираха срещу корупцията на местните власти, за която пише и Йованович. Сръбски и западни медии оценяват протестиращите всяка събота от 8 декември насам на средно 10 хил. души само в Белград, но миналия месец хиляди сърби се присъединиха в десетки други градове, за да протестират срещу срива на демокрацията.


За разлика от кризата в Македония тук по-малко анализатори свързаха протестите с "провокация" от САЩ - много от участниците не са проевропейски настроени, включително в разнородната опозиция, която бързо подкрепи протестите. В средата на февруари тя обяви бойкот на парламента и предложи "общ език" на протестиращите. В средата на февруари участниците получиха копия от споразумение на опозицията, обединила се в "Съюз за Сърбия" (от социалдемократи до националистическото и евроскептично движение "Двери"), да не участва в избори, докато няма условия те да свободни и честни, и да работят за обща листа на бъдещия вот, както и за експертно правителство с мандат една година.


Фотогалерия: Хиляди протестираха в Белград срещу Вучич >


Позицията на президента Александър Вучич, че дори 5 милиона протестиращи няма да му повлияят (откъдето дойде и името на протестното движение "1 от 5 милиона"), не се промени за почти три месеца. С едно изключение: той и управляващата Сръбска прогресивна партия (СНС) вече говорят за избори, защото вероятно ще ги спечелят (с 54% от гласовете според скорошна анкета) и могат да си позволят конфронтация. Вучич възмути опозицията, критикуваща го за "пиар акции" с посещения при болни деца, като я обвини, че организира митинги в грипния сезон.


А ако акциите на "1 от 5 милиона" продължат месеци без резултат и затихнат?


Дори да се случи, не това е най-важното, каза за "Дневник" Йово Бакич, социолог от Белградския университет. "Гражданите се събудиха политически и това ще е най-ценното наследство." Бакич не смята, че ще има смисъл от нови избори - заради резултата. "Протестиращите не може да постигнат много в сегашните обстоятелства на авторитарно-мафиотския режим, създаван от 2012 г. Медийният контрол е здрав и почти пълен... и няма условия за свободни избори." Освен това "би било сериозна грешка, ако тези много различни идеологически потоци се кандидатират заедно".


Интересите в опозицията са твърде разнопосочни. Евроинтеграцията и съдбата на Косово се оказаха разделителни линии, за които в "споразумението" на Съюза за Сърбия няма недвусмислени решения. Все пак едно обединява опозицията - подкрепата за плакатите, разлепяни из Белград, с обещания на СНС и президента. Тунелът при централния площад "Теразие" наричан от поддръжниците ѝ "Тунела на лъжите на Вучич".

© Associated Press

Интересите в опозицията са твърде разнопосочни. Евроинтеграцията и съдбата на Косово се оказаха разделителни линии, за които в "споразумението" на Съюза за Сърбия няма недвусмислени решения. Все пак едно обединява опозицията - подкрепата за плакатите, разлепяни из Белград, с обещания на СНС и президента. Тунелът при централния площад "Теразие" наричан от поддръжниците ѝ "Тунела на лъжите на Вучич".


"Без парламент от една партия"


В Тирана искрата дойде от разследване на Балканската мрежа за разследваща журналистика и "Гласът на Америка" за корупция и съмнителни назначения с намеса на управляващата Социалистическа партия. Премиерът Еди Рама обвини "Гласът на Америка", че "предава от кошчето за боклук на Тирана", но по-гневна бе реакцията на опозицията, свикала многохиляден протест.


"Целта ни не е да сме на власт и не би било проблем да останем извън нея. Просто искаме изборите да са честни", каза в телефонен разговор с "Дневник" Тритан Шеху, депутат от опозиционната Демократическа партия и бивш министър на външните работи. "Демокрацията твърде много се изкриви. Много хора се изправят пред бедността, масовата емиграция, институционализирането на престъпността, наркотиците, опороченият изборен процес."


Рама пое властта през 2013 г. и прокара някои трудни реформи - например в съдебната система - а за част от тях го подкрепяше опозицията. Социалистите опитаха да ограничат и хазарта и да затвърдят солидарността си с обявявани от ЕС и САЩ мерки. Премиерът често изтъква, че е върнал Албания към ръст и очаква начало на преговори с Брюксел. Стандартът на живот, проблеми с обществени поръчки в строителството или законови промени, изискващи регистрация на всички онлайн издания като част от "борбата с клеветата", обаче подклаждат напрежението от месеци.


Протестите срещу повишаването на студентските такси, 11 декември.

© Associated Press

Протестите срещу повишаването на студентските такси, 11 декември.


Протестите започнаха в първата събота на февруари, но се пренесоха в четвъртък, деня за заседанията на парламента. На 16 февруари по улиците на Тирана се стигна до насилие, полицията използва срещу демонстрантите и сълзотворен газ, а централата на премиера бе нападната с железни прътове. Седмица по-късно 57 депутати (от общо 140 души), почти всички от двете основни опозиционни сили, обявиха, че връщат мандатите си. Управляващите депутати опитаха да се съберат във вторник вместо в четвъртък и това доведе до нов протест пред парламента. На сълзотворния газ на полицията демонстрантите отвърнаха с дъжд от бутилки и камъни, а опозицията обеща митинги "всеки четвъртък до 16 март".


Не за пръв път в албанския парламент остава само една партия. Преди точно две години повечето опозиционни сили обявиха тримесечен бойкот с искане редовните избори да не се състоят без гаранции, че ще са честни, и технократско правителство. Напрежението бе преодоляно след срещи с американски представител и германски евродепутати - в резултат вотът се отложи със седмица.


"Разликата е, че сега е по-лошо," каза Шеху. Властите стават все по-арогантни към хората, не уважават човешките права, нито правата на собственост. Бедността и корупцията се увеличават, но не и инвестициите. Моментът създава експлозия и това е нормално." Попитан какво точно трябва да се случи на 16 март, Шеху не отговори. "Краят ще е оставката на Еди Рама, преходно правителство и обстановка за свободни избори."


"Поне 97 души"


Най-дългият бойкот на парламента на Балканите всъщност е черногорският, но там бяха и най-редките случаи на многохилядни протести. Досега.


Част от опозицията бойкотира парламента вече две години, от изборите в края на 2016 г., и през това време Европейската комисия рядко изразяваше притеснения. Когато обаче хиляди излязоха по улиците на малката държава с население колкото Пловдив и Варна, взети заедно, много регионални експерти си спомниха тъкмо за тези избори. Информацията, че бизнесменът Душко Кнежевич, собственик на черногорски холдинг, е дал на бившия кмет на Подгорица (днес секретар на президента Мило Джуканович) 100 хил. долара преди парламентарните избори, подгря протестите. Кнежевич каза, че 25 години давал пари на управляващата Демократична партия на социалистите (ДПС) и плащал пътуванията на Джуканович в чужбина.


Активистите, започнали демонстрацията, призоваха "поне 97 души" да се съберат в центъра на града, за да раздадат всички пликове, които символично са отпечатали. На протеста на 3 февруари излязоха 1000 души. Две седмици по-късно бяха 10 хиляди - около 7% от населението на Подгорица. Така се появи протестното движение "Одупри се" ("Съпротивлявай се"), искащо оставката на Джуканович (и неговата ДПС, управляваща без прекъсване още преди Черна гора да стане независима), на главния прокурор Ивица Станкович и на този за организираната престъпност Миливойе Катнич.Организаторите смятат скандала формален повод - протестът е срещу безнаказаността, контрабандата на цигари, петрол и оръжия отпреди 20 години, връзките на властта с черногорски и чужди бизнесмени. Проблемът за тях е и в самият Джуканович, когото радио "Свободна Европа" наскоро нарече "майстор на промяната".


Някога топлите му отношения с Москва бяха заменени от също толкова топлите с Вашингтон и Брюксел, а от съюзник на сръбския президент Слободан Милошевич се превърна в лидер на независима държава в НАТО и кандидат-членка на ЕС. Лицето на младите черногорски комунисти, символ на искащите промяна, през 1991 г. оглавява черногорското правителство едва на 29 г. Днес е символ на умората за хилядите протестиращи - догодина ще се навършат 29 г., откакто като премиер или президент е най-важният човек в Черна гора с малки прекъсвания.


И сега "има желание за промяна" и то идва от органичаването на демокрацията в региона, смята политологът от Масариковия университет в Чехия Вера Стоярова. Много гласоподаватели обаче "вярват, че Джуканович е най-добрият управник - той насърчи стабилността, донесе независимостта, вкара страната в НАТО, усмирява руската мечка и ако го подкрепяте, животът ви не е лош. Той контролира всички медии, ако гледате към медиите - колко информация ви дават за сегашните протести и колко често ви я дават - ще схванете."


Част от опозицията се дистанцира от протестите в последните две седмици. За Джуканович и ДПС те същевременно са законни и хората имат право на тях, стига да няма насилие.


Защо "не е време" за протести


Опозицията (или част от нея) в трите страни търси начин да привлече вниманието на европейските лидери. Диалогът на Брюксел с управляващите, били те "стабилократи" или не, обаче е добър: на Европейския съюз му трябват стабилни Балкани в ЕС заради руското, китайското, турското (или арабското, за което говори и премиерът Бойко Борисов) предизвикателства.


Това послание се съдържаше и в стратегията на Брюксел за Западните Балкани, публикувана, докато България председателстваше Съвета на Европейския съюз. То бе основният аргумент за връщане на интереса към региона. ЕС разчита, че дори управляващите да се отклоняват от демократичните норми, подкрепата ще ги стимулира да правят други нужни реформи. Хилядите протестиращи не вярват в това. А и България влезе преди 12 години в ЕС по сходна логика, без да е напълно готова.


В случая със Сърбия има и друг фактор. "ЕС и САЩ очакват Вучич да реши въпроса за Косово съгласно желанията им", смята Йово Бакич. "Нещо повече - има страхове, че части от опозицията са твърде неотстъпчиви по косовския въпрос."


Позициите му за протестите се споделят от много сръбски изследователи (наскоро 1500 души от академичната общност подкрепиха движението "1 от 5 милиона"). В подкрепа на тезата за отношението на ЕС обаче влиятелната Йелена Милич, директор на Центъра за евроатлантически изследвания, наскоро каза, че "не е време за протести." Причината, смята тя, е, че преговорите с Косово са по-важни и не е подходящо позицията на Белград да се отслабва тъкмо сега.


В Албания делегация на европарламента нарече бойкота грешка и поиска преговори между управляващи и опозиция, по-рано това направиха Еврокомисията и САЩ. "Да, разбирам добре партньорите ни", каза депутатът Тритан Шеху. "Но работим усилено, за да обясним ситуацията в Албания... и че ще работим за честни и свободни избори."


Черногорският президент Мило Джуканович с върховния представител на ЕС във външната политика и сигурността Федерика Могерини, 4 юли 2018 г.

Черногорският президент Мило Джуканович с върховния представител на ЕС във външната политика и сигурността Федерика Могерини, 4 юли 2018 г.


Дори ако се стигне до временно правителство и после до избори, промяната в Черна гора е съмнителна, смята Вера Стоярова. "Опозицията е още много разпокъсана, а подкрепата за режима на Джуканович - много солидна. Западът ще обърне внимание само ако знае, че може да разчита на стабилност. Мечтата му демократични и стабилни Балкани в ЕС, но от сегашна перспектива тя все още изглежда далечна."


В разговор с еврокомисаря за разширяването Йоханес Хан Джуканович обясни, че случващото се "не разклаща" Черна гора. Хан поиска трудностите да се разрешават в парламента. Брюксел и протестиращите в Белград, Подгорица и Тирана обаче говорят на различни езици. Опозицията и демонстрантите твърдят, че легитимността на изборите, съставили сегашните парламенти, е под въпрос. Политически алтернативи, които да поведат трите страни (а и Босна и Херцеговина, където бе първата голяма вълна протести), обаче няма.


Протестите не са свързани от общо движение, силите зад тях (активисти или политици) се различават, но проблемите, изкарали хиляди жители на улицата, са общи. Европа обаче би трябвало да им обръща повече внимание, защото те символизират всичко, което Брюксел изтъква пред гражданите в тези страни като предимство на еврочленството - по-добър живот и повече икономически възможности, политическа свобода и върховенство на закона. Тази събота започнаха протести и в Загреб - столица на държава членка на ЕС - заради близо 1100 съдебни дела срещу журналисти. Ако и те прераснат в израз на масово недоволство, Брюксел вероятно ще чуе отново въпроса за "Балканската пролет" и ще трябва да даде по-сложен отговор.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (77)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Демокрацията предлага три начина за смяна на управлението - с бюлетини, с калашници и с огромен мирен протест (при последното се иска чувство за срам от тези на власт).
  Такива прояви като "бойкотираме парламента, ама сме против", "знаем, че няма да спечелим, но искаме избори" и "няма да гласувам, но тия да си ходят" са инфантилни, платени или и двете.

  Доброто е заразно
 2. 2 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Трябва вече управляващите и там ,и тук да се избират само млади хора ,под 30 години ,
  родени след комунистическото управление.

 3. 3 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2846 Неутрално

  "Дневник", това е напълно грешно написано:

  Побоят над опозиционния лидер Борко Стефанович, основал проевропейската партия "Левицата на Сърбия" на 23 ноември 2018 г., промени това.

  Борко Стефанович основа "Левицата на Сърбия" в края на 2014, след като напусна Демократическата партия заради неправилностите при нейното управление между 2008 и 2012. Побоят над него беше нанесен на 23.11.2018 и това стана причина да се състои първата демонстрация под мотото "Стоп кървавим кошуляма" ("Не на окървавените ризи"), след което вълната на недоволство от управлението на Вучич се разрастна до днешните й размери. И тази вълна в никакъв случай не е ръководена от политическата опозиция, която като политически партии съвсем не е добре дошла на протестите. Нейни представители са добре дошли на тях, но само като физически лица. Именно това води и до всякакви разцепления между участващите в протестите, които не могат да се договорят кой да ги представлява. И което за съжаление води до правилното заключение на Йово Бакич, че "Протестиращите не може да постигнат много в сегашните обстоятелства на авторитарно-мафиотския режим, създаван от 2012 г. Медийният контрол е здрав и почти пълен... и няма условия за свободни избори." Освен това "би било сериозна грешка, ако тези много различни идеологически потоци се кандидатират заедно".

  В текста ви има още едно несъвършенство:

  "Три седмици по-късно, на 11 декември, нападение срещу дома на журналиста Милан Йованович в Белград..."

  Меката (в случая) дума "нападение" не е съвсем намясто. Къщата на човека ИЗГОРЯ!!!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 4. 4 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Неутрално

  "В редиците им може да има и евроскептици, но във всеки протест има поне по едно европейско знаме."

  "Макрон предлага минимална европейска заплата"
  или
  "Трябва ни европейска армия срещу заплахите на XXI век!" - Манфред Вебер

  ИЗБИРАЙТЕ.

  Внушенията за нечестни избори са поредна атака на путинките.
  Аре.

 5. 5 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Неутрално
 6. 6 Профил на donald brawnight
  donald brawnight
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Балканите като цяло,без значение дали са западни,източни,южни или централни,са били векове наред васална зона,в която е властвал шириата,а не закона и гражданското право.По тези скверни земи,населявани и до днес от генетично увредени и не напълно идентифицирани/с неустановена хапло група/същества,в 80% определяни като добитък,никой още не е успял да създаде нещо като народи,да не говорим за цивилизовани граждански общества,достойни или поне пригодни,да изградят,утвърдят и отстояват западноевропейската ценностна система,морала и принципите на демокрацията....

 7. 7 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2846 Неутрално

  До коментар [#6] от "donald brawnight":

  Твърде крайно е мнението Ви, господине!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 8. 8 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Весело

  До коментар [#6] от "donald brawnight":

  Накратко, VSI4KI 6TE OMREM IBESTVA!
  Колко си умен и добър!

  Доброто е заразно
 9. 9 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2373 Весело

  До коментар [#6] от "donald brawnight":

  Балканите не са шега работа !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 10. 11 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2373 Весело

  До коментар [#6] от "donald brawnight":

  Къде другаде освен на Балканите ще видиш 4 страни в които премиери са откровенни престъпници и представители на мафията ?!!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 11. 12 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  Има някои хора коиъто просто им се протестира. И за да не протестират протестират за пари, трябва да им се дадат други теми да се дрръглят - за педераси, за аборти, и други които засягат не повече от 1% от населението въприси

 12. 13 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2194 Неутрално

  До коментар [#1] от "АзКлавдия":


  " Демокрацията предлага три начина ... "


  Това защо не го обясни на Боко по времето на Орешарски ? Гнидавия ГЕРБ правеше абсолютно същите номнрца, забрави ли ? Или за БКП -котилата си е нормална парламентарна практика ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 13. 14 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#6] от "donald brawnight":

  Ми застреляй се като е така, за кво още се мъчиш, нали и ти си като нас генетично увреден индивид?

 14. 15 Профил на donald brawnight
  donald brawnight
  Рейтинг: 314 Весело

  До коментар [#6] от "donald brawnight":Твърде крайно е мнението Ви, господине!
  —цитат от коментар 7 на дедо Андро


  Въпреки това,дедо Андро,аз дори и за миг не съм преставал да живея с националния мит,писмено да обяснявам и възхвалям произхода си,като наследник на юнашко племе и на земя прекрасна.

 15. 16 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 262 Любопитно

  никой още не е успял да създаде нещо като народи,да не говорим за цивилизовани граждански общества,достойни или поне пригодни,да изградят,утвърдят и отстояват западноевропейската ценностна система,морала и принципите на демокрацията....
  —цитат от коментар 6 на donald brawnight


  Не казваш, защо точно трябва да градят "западноевропейската ценностна система"? Би ли обяснил?

  reductio ad absurdum...
 16. 17 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1468 Неутрално

  "Бедността и корупцията се увеличават, но не и инвестициите" - Това да не е за БГ.
  Формално ние сме в ЕС, но всъщност не сме и статията в пълна сила важи и за нас... ЕС не е панацея, дори може да се окаже вечен хомот

 17. 18 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 262 Весело

  До коментар [#6] от "donald brawnight":Накратко, VSI4KI 6TE OMREM IBESTVA!Колко си умен и добър!
  —цитат от коментар 8 на АзКлавдия


  Може би е чел Еклисиаста? 😎

  Няма нищо ново под слънцето! 🤷‍♂️

  reductio ad absurdum...
 18. 19 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1562 Неутрално

  Сложна работа ... както се казва "кучи син(ове), ама наш(и) кучи син(ове)." То и в Молдова май е така. "Прозападните" са корумпирани и правят ред простотии. Но са прозападни, а опозицията - в повечето случаи - иска евразийско сътрудничество.
  В тоя случай - "стратегически избор." Подкрепяме тези, които (поне на думи) са с нас.
  Имайте предвид, че няма "черно-бяло." Сегашната опозиция в Албания едно време правеше същите номера. Не е ясно какво точно (по-добре) би правила опозицията, ако дойде на власт в Подгорица и Белград.
  И като добавим "олигархичната" икономика, слабите медии, разединеното гражданско общество ... "чакаме и се надяваме."

  Никола Йорданов
 19. 20 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 755 Неутрално

  До коментар [#3] от "дедо Андро":

  съвсем на место си е.
  така се организира НАПАДЕНИЕ! Справка - войната на нато срещу сърбия наскоро.

 20. 21 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 262 Неутрално

  ,,А и България влезе преди 12 години в ЕС по сходна логика, без да е напълно готова".

  Добре, че бяха параноичните британци иначе щяхме да гледаме ЕС през телевизора. До известна степен и сега е така - близките до властта си правят евро милиони и ни хвалят "стабилността" докато ние простосмъртните емигрираме, за да искараме някое друго евро и да платим на мама и на тате зъболекаря.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 21. 22 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5540 Неутрално

  Врящ котел с различни нерешени проблеми - това са Балканите, без България.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 24 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5540 Неутрално

  Между другото, бившите югорепублики извън ЕС явно си избират водачите по височина :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 24. 25 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#1] от "АзКлавдия":" Демокрацията предлага три начина ... "Това защо не го обясни на Боко по времето на Орешарски ? Гнидавия ГЕРБ правеше абсолютно същите номнрца, забрави ли ? Или за БКП -котилата си е нормална парламентарна практика ?
  —цитат от коментар 13 на niksan1


  Евтините кавалджии имате понятие от демокрация толкова, колкото и от барокова музика. Чалгаджии на всички нива. Първом, другарю, пропущате факта, че ГЕРБ ОТНОВО бяха първа политическа сила - тоест, имаха най-много гласове. БКП-тата ги бойкотираха, заявявайки, че няма да преговарят с тях за съставяне на правителство, както повеляват законите на демокрацията и се обединиха като глутница, за да консумират власт в ущърб на обществото и противно на изразената от него воля чрез изборите. Нещо повече - партията, спечелила най-много гласове беше поставена в изолация от комунистическите шайки и практически беше без възможност да влияе на решенията и да участва пълноценно в законодателния процес. Вий тези разлики можете ли да ги направите (въпросът е реторичен) и мислите ли, че всички са необразовани имбецили като вас и не схващат откровената тъпота, която лъха от всеки ваш неграмотен, словесен бълвоч? "Я надуй дядо кавала" и марш в подлеза да забавляваш пияните мюнхенски арабели, гиди недоучен кутловишки селяндурино!

 25. 26 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  [quote#16:"Divi filius"][/quote]


  Дойдохме си на думата "Вие искате евразииска ценностна система", междувременно ни препоръчаха да приемем юана.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 26. 27 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1106 Любопитно

  [quote#18:"Divi filius"][/quote]

  ве ти кво си чел е въпроса
  щот нема такава книга еклИсиаст

 27. 28 Профил на donald brawnight
  donald brawnight
  Рейтинг: 314 Разстроено

  До коментар [#6] от "donald brawnight":Ми застреляй се като е така, за кво още се мъчиш, нали и ти си като нас генетично увреден индивид?
  —цитат от коментар 14 на Адекватно мислещ


  Ако бях останал да живея/съществувам/там,можеше и да го направя......
  Хиляди се самоубиват из тях дебри и балкани...,а и хиляди ги самоубиват. От сто и десет хиляди смърти годишно,една четвърт са следствие на точно такива "злополуки".

 28. 29 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Беднотия,какво да коментираме, че недоволстват.

 29. 30 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#28] от "donald brawnight":

  Леле, да не се разстрои? Кофти така, не бива.

  Клоун.

 30. 31 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Прави впечатление почти еднаквия подход на бившите комунисти и ченгета, които искат под една или друга форма да задържат властта.
  Разединяват хората, пускат национално-патриотични димки, държат се нагло с цел уморяване на хората и отвращаване от политиката. Корпуцията е на обичайно високи нива, властта се използва за лично обогатяване, създава се олигархична прослойка, която да купува наред от всички партии, които имат потенциал да влязат в местните парламенти и т.н.
  И всичко е, защото ако западните балкани станат част от ЕС, техните лостове за управление особено на по-старите и по-нискообразованите хора ще бъдат редуцирани и ще трябва да си изкарват парите отосително честно, а не с обикновено крадене. То влизането в ЕС не означава автоматично решаване на тези проблеми ( виждаме у нас как хора като Доган, Пеевски и подобни си развяват пояса), но при всяко положение прави нещата по-сложни за тях, следователно една идея по-добри за нас.

 31. 32 Профил на labby
  labby
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#16] от "Divi filius":НЕ! На теб,дерибеев,говедаров,фон сека,Перков,евлампи,румата и още пет-шест не смятам за нужно да обяснявам....Вас съм ви поставил в папка-идиоти,зачеркнал съм ви с чер флуидмастер,като безнадеждни,/безполезни за обществото и крайно вредни за генофона/индивиди,които при добро стечение на обстоятелствата,в условия близки до граждански конфликт,трябва да бъдете отстранени/отсреляни/.
  —цитат от коментар 23 на donald brawnight


  Казано като истински комунист. Бивш комунист винаги комунист.
  Няма ли да имате милост поне да отворите Белене пак, или някой нов концлагер, преди не отстрелвахте всички.

 32. 33 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Весело

  До коментар [#1] от "АзКлавдия":" Демокрацията предлага три начина ... "Това защо не го обясни на Боко по времето на Орешарски ? Гнидавия ГЕРБ правеше абсолютно същите номнрца, забрави ли ? Или за БКП -котилата си е нормална парламентарна практика ?
  —цитат от коментар 13 на niksan1  До коментар [#13] от "niksan1":

  Ти да не си в шести клас? Какви са тия смешни въпросчета? Аз да не съм на "Боко" ти съветник или изповедник?
  Я си вземи тия смешни лозУнгчета, дето си ги изписал, па си ги носи дОма :)

  Доброто е заразно
 33. 34 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Истинският спонтанен протест тръгва от народа и не обхваща само жълтите павета на столиците, а всички големи градове. Това е нагласена протестърска работа, с белото пияно, целувки и прегръдки по полицаите и пр. изтъркани номера. Американска хибридна атака. Следете реакциите на гранто-медиите и ще ви стане ясно кой протест е спонтанен от народа и кой организиран от мрежата им.

 34. 35 Профил на donald brawnight
  donald brawnight
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Бауууу,двадесет минуса и един плюс...
  Само един човек ме разбра,а и той честно казано,не ме разбра както трябва.

  /Платон/

 35. 36 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Недоволството от полтическия “елит” е масово. Крадци

 36. 37 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2194 Неутрално

  До коментар [#19] от "Никола Йорданов":


  " Сложна работа ... както се казва ... "


  Хм, миналата година наш Боко ги обикаля тези Балкани, но наистина се оказа сложна работа, дори за световния наш политик ...

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 37. 38 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3689 Любопитно

  До коментар [#31] от tsvetko_51

  Колега,като гледам реалността в България, не е баш така, както го казваш. Парите на Боко, Цвъки, дебелян и компания са "заработени" сигурно с пот на на челото, с честни помисли за благото най-вече на народ и родина? Мм?

 38. 39 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Недоволството от полтическия “елит” е масово. Крадци
  —цитат от коментар 36 на arcanum


  "Масово" - в смисъл, и на двете маси в опушената канцелария на Кърниградска, която незаконно обитавате от две години ли?

 39. 40 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2194 Неутрално

  До коментар [#3] от "дедо Андро":съвсем на место си е.така се организира НАПАДЕНИЕ! Справка - войната на нато срещу сърбия наскоро.
  —цитат от коментар 20 на scott  НАТО НИКОГА не е воювал срещу Сърбия, ако изключим, че по времето на Слободан Милишевич ги понашамари, но това далече не е война .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 40. 41 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 658 Весело

  Ами така става ... Да бяха оставили председателството на наш Боко и щяха да си седят мирно.

 41. 42 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  Има Балкани - има проблем; няма Балкани - няма проблем.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 42. 43 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2194 Неутрално

  Врящ котел с различни нерешени проблеми - това са Балканите, без България.
  —цитат от коментар 22 на penetrating  Абе, щом и наш Боко, виртуозен политик и дипломат не успя миналата година, значи проблемите на Балканите са наистина трудни .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 43. 44 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Парите на Боко, Цвъки, дебелян и компания са "заработени" сигурно с пот на на челото, с честни помисли за благото най-вече на народ и родина? Мм?
  —цитат от коментар 38 на Vlado Nikolov


  Абе, другарю Андрешко на 21 век, я кажи кои "пари"? Къде са тия "пари", специално на Борисов? Щото ние видяхме едни милиони на тов. Иван Вирданович Костов, едни пари на ДСБ в КТБ, един необезпечен кредит на ДСБ от Делянчо мамин, по когото уж всеки ден викат лилявите другаре, и най-паче едни десет милиончета, които пак партията на мафията ДСБ се опита да отмъкне в казуса с царските конюшни. Да не споменаваме, че вече две години напълно незаконно обитавате държавна сграда, въпреки многократните призиви на областната управа да си разкарате крадливите задници от там. Та за какви пари на ГЕРБ бълнуваш, че не схванах?

 44. 45 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2194 Неутрално

  До коментар [#25] от "Reporter US":


  " " Я надуй дядо кавала ". "


  Защо имам чувството, че ти и Говлампи в последно време, много се интересувате от моя кавал ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 45. 46 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1435 Любопитно

  16 март!

  Апокалипсисът апокалиптичен
 46. 47 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#25] от "Reporter US":" " Я надуй дядо кавала ". "Защо имам чувството, че ти и Говлампи в последно време, много се интересувате от моя кавал ?
  —цитат от коментар 45 на niksan1

  Ний? Ма мола ти са ва, другар необразован, туй е Ботев, Ботев... Ако намекваш, че той се е интересувал от увисналите ти кожи, сподели това свое откритие с литературната общност, не тук. Мерси.

 47. 48 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2194 Неутрално

  [quote#33:"АзКлавдия"][/quote]


  " Аз да не съм на " Боко " ти съветник или изповедник "


  Е, не си дорасла до там, тоест не влизаш в кръга на кукловодите му, но като негов ТРОЛ имах предвид ...

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 48. 49 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 495 Весело

  Думикрацията като думичка е младо момиче, оня ден навърши едни има няма 2347 годин. Измъдрена е от едни древни мислители в Елада, а не в древна Гърция, но все пак в югоизточна Европа. Проблемът е, че същите тия мислители никога не са били на власт. И сега, когато политиците в западна Европа крадат умерено, а правата на обикновените хора се зачитат, политиците от същата тази югоизточна Европа твърдят, че думикрацията била западноевропейска и са готови да се закълнат в нея, само ако може да крадат повече, включително и от паретата на западноевропейците. А журналистите и форумците просто разлайват кучетата. Изобщо - лай-лай-кучка и малко сачикабруз...

  73! Go Go
 49. 50 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Тя щото нестабилизираната Франция е втасала, или лабилната Британия от кеф иска да напуска

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 50. 51 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#3] от "дедо Андро":съвсем на место си е.така се организира НАПАДЕНИЕ! Справка - войната на нато срещу сърбия наскоро.
  —цитат от коментар 20 на scott


  Бъди коректен ! Бой по окрвавените лапи на нациста комунде милошевич след всичките разпалени от режима му войни с всички съседи! Съпътствалите ги 10ки хиляди убити и 100ци хиляди бежанци! Упражненията му по геноцид! И всичко това в Европа в края на 20ти век! години наред се опитваха да го кандардисат ,че така не бива, той уж се правеше .че са се договорили, подписваше официални споразумения и лъжеше откровенно и продължаваше. както си е свикнал. Е нямаше как да се търпи това. Получи си шамара, а Сърбия шанс да стане нормална европейска страна.

 51. 52 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2194 Неутрално

  [quote#47:"Reporter US"][/quote]


  Ще ти бъда благодарен, ако ме светнеш кой е този Ботев и на каква длъжност е в ГЕРБ, както и, ако престанеш да се интересуваш от моя кавал .

  PS Абе, не е ли време вече да си смениш ника ? Нещо много се задържа на този и хората вероятно забравят, че си Непукистка . Или точно това целиш ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 52. 53 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 755 Неутрално

  До коментар [#40] от "niksan1":

  ми дообре.
  Начи бомби с обеднен уран, удари от които се разрушават и горът сгради и то у белград, не са война....
  Ми пак се ПОВТАРЯМ! ТАКА СЕ ОРГАНИЗИРА НАПАДЕНИЕ! От нато се учат, сръбските нападатели. приели са некои тактики, некои умениа. и сега ги прилагат срещу човека. те кво са виновни, че така са научени. от личен опит.

 53. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 54. 55 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7176 Неутрално

  Балканите винаги са били един врящ котел. Всеки иска да е по по най от другите, всеки се прави на велик и избива комплекси. Ние по чудо се провряхме през ситото, но сега правим всичко възможно да стоим в периферията, а може и да ни изхвърлят накрая.

 55. 56 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#9] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  "Балканьи- ето дело тонкие", както би казал тов. Сухов от "Бялото слънце на пустинята".

 56. 57 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Европа не иска такива Балкани, ама само с отварянето на търговски вериги, двоен стандарт при качеството на храните и услугите и с буфер за незаконната миграция не става.
  Както и с резолюции от Брюксел

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 57. 58 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 911 Неутрално

  Така са балканите още от едно време. Личните интереси винаги са били водещи по тези географски ширини. Хора които не могат да се обединят за общите цели защото всеки който докопа властта гледа да се окопае. Затова и османската империя като минава Босфора не среща особена съпротива... цели 500 години.

 58. 59 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3569 Неутрално

  До коментар [#45] от "niksan1":

  ,,Защо имам чувството, че ти и Говлампи ,,

  Защо имам чувството, че си с няколко ника

 59. 60 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3830 Любопитно

  А защо да иска Европа да се занимава с проблемите ба държави, които доброволно са допуснали в тяхните общества да ги управляват престъпници, контрабандисти, мафиоти и олигарси ? И после защо ставали революции.....Ами защо сте допуснали да стигнете до всичко това ? Кой ви е виновен ? У нас кой ви кара да гласувате за днешните управници ? А за комунистите ?

 60. 61 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  Малко им е на балканските народи, вкл. и българския, при положение, че не могат да излъчат един нормалко некомпетентен екип хора, който да управлява, и да го сменят като се издъни.
  Никой не ни е виновен. Нещата са прозрачни, а и в уикипедия пише какво трябва да се направи.
  От друга страна не е задължително тези народи да съществуват в свои независими държави. Така че който иска, да се ориентира. Който не иска - турците и руснаците са си наблизо и при нужда ще почукат на вратата.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 61. 62 Профил на ynx53574781
  ynx53574781
  Рейтинг: 269 Неутрално

  [quote#51:"znaesht"][/quote]

  Да бе! Сякаш не е имало провокации от двете страни! И кое дава право на НАТО да мята бомби с уран върху цивилно сръбско население? Вие давате ли си сметка колко млади хора са умрели от рак в следствие на тези бомбардировки? Разбирате ли, че земята е отровена? Миротворците хвърлят и доста касетъчни бомби, които сърбите още разчистват защото представляват опасност. Мислите ли, че евроатлантиците не са знае ли за бъдещите последствия от действията си?

 62. 63 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 372 Неутрално

  До коментар [#6] от "donald brawnight":

  По-голяма глупост не беше ми попадала от години.
  Има достатъчно генетични изследвания, които сочатточно обратното на това, което пишете и това е най-малкото, което може да каже в отгоор на жалкия ви коментар.

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 63. 64 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  Европата само недоволството ли не ще или целите Балкани. То скоро ще стане ясно. Другарят Макарон вече даде нишан.

 64. 65 Профил на donald brawnight
  donald brawnight
  Рейтинг: 314 Неутрално

  До коментар [#6] от "donald brawnight":По-голяма глупост не беше ми попадала от години.Има достатъчно генетични изследвания, които сочатточно обратното на това, което пишете и това е най-малкото, което може да каже в отгоор на жалкия ви коментар.
  —цитат от коментар 63 на frisky


  Аз се радвам,че сте го прочели,въпреки и от години да не сте се упражнявали в четене,а и в писане/имате две граматически грешки в четири реда апостроф/......
  п.п.Къде са правени тези генетични изследвания/ако са митохондриални,-широкоспектърни/?Дайте линк. Искам и аз да ги видя.... И можете ли да ми обясните,защо в досиетата на ДС,блядовете,които наистина са давали банки семенна течност,за нашите осеменителни центрове,твърдян,че българи и цигани,са с еднакъв етнически произход?Защо сега тези центрове,внасят човешки,осеменителен материал от Белгия и Дания?Ако не можете,питайте,аз ще ви разясня.

 65. 66 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 640 Весело

  "Така се появи протестното движение "Одупри се" ("Съпротивлявай се")..."

  Ми то и при нас така! Резидентин, премиерин, идиоти... абе сичкото управляващ, дето господ ни е ощастливил с него, не спря да се одупря на руската инвазия...

 66. 67 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#40] от "niksan1":

  Над два месеца бонбардиривки и не е война!

  На чужд гръб и сто тояги са малко...


  Sic transit gloria mundi
 67. 68 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 372 Неутрално

  [quote#65:"donald brawnight"][/quote]

  Нямам граматически грешки, а пропуснат интервал и спомагателен глагол.
  За разлика от някои други, аз не работя във форума на Дневник и бързайки допускам мистайпове.
  Да ме обижда на грамотност някой, който не е чувал за съществуването на интервал, не виждам ни един след препинателните знаци, и не знае как се пише многоточие, е доста забавно. :)
  Едно от изследванията, което намирам за авотритетно, е на проф. Кременски, линковете си потърсете сам.

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 68. 69 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#25] от "Reporter US":

  Не знам за кавалджиите, но на мен вуйчо ми Мето свири Палестрина и Хенри Пърсел на гайда. Така че - по-кротко и с музиката, и с образованието! Според тези държавни образователни изисквания, дето ги публикува Министерството, твоето образоване е на равнище осми клас. А каква диплома са ти дали... Ми то в България днеска дипломи да искаш! Една от друга по-големи и по-кухи! Парламентарното джудже Иво Христов даже и диплом за професор има... Е и? Да не беше Игнатов щеше да си стои старши асистент!

  Как да оцениш човек, който не може да схване, че демокрация без робство не може да съществува? Ти на какво викаш демокрация? На олхокрацията? На олигархията? На социдиотическия "демократически централизъм"?

 69. 70 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#40] от "niksan1":Над два месеца бонбардиривки и не е война!На чужд гръб и сто тояги са малко...
  —цитат от коментар 67 на lon01600906


  Толкова си тъп, че даже не можа да разбереш какво точно ти каза колегата! При война има две страни, които се сражават помежду си, бият се, да ти го река на достъпен за теб език. Всяка от тези страни е активна по някакъв начин. При историята с Югославия имаше само една активна страна. Другата беше пасивна. Субект и обект, тъй да се рече. Биеха американците, а югославяните стояха на четири крака, "одупрени" със смъкнати гащи, и първо ги биха, после ги...., а накрая го …… И след това: хоппалаа! Няма я Югославия! Не беше война, а издевателство на Добрите над Лошите! И сега чакаме и Федерастията да застане на четири крака, което тя постепенно и прави!

 70. 71 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Европа не иска такива Балкани, ама само с отварянето на търговски вериги, двоен стандарт при качеството на храните и услугите и с буфер за незаконната миграция не става. Както и с резолюции от Брюксел
  —цитат от коментар 57 на dgd


  Ти ДГД!

 71. 72 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 640 Неутрално

  [quote#51:"znaesht"]
  —цитат от коментар 62 на ynx53574781
  Да бе! Сякаш не е имало провокации от двете страни! И кое дава право на НАТО да мята бомби с уран върху цивилно сръбско население? Вие давате ли си сметка колко млади хора са умрели от рак в следствие на тези бомбардировки? Разбирате ли, че земята е отровена? Миротворците хвърлят и доста касетъчни бомби, които сърбите още разчистват защото представляват опасност. Мислите ли, че евроатлантиците не са знае ли за бъдещите последствия от действията си? [/quote]

  Важното е, че Югославия - нанай! Скоро и Федерастията! Както казва народът: "Да би мирно седяло, не би чудо видяло!" А ти ми напомняш как Пена Градската се жалваше от футболния отбор - как я хванали и я замъкнали в съблекалнята и как я... всичките един след друг, и как като свършили и пак я почнали... и т.н., и т.н.. Пък то нали знаеш - бития бит и …
  ……………….
  Между другото, какво стана с храбрите сръбски партизани, дето щяха да чакат американците да нахлуят със сухопътни войски, па след това - да излязат от хосписите и да ги попилеят?

 72. 73 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 640 Неутрално

  "Бедността и корупцията се увеличават, но не и инвестициите" - Това да не е за БГ. Формално ние сме в ЕС, но всъщност не сме и статията в пълна сила важи и за нас... ЕС не е панацея, дори може да се окаже вечен хомот
  —цитат от коментар 17 на Хи-хи


  Мечтата ми е, как на такива като вас, дето формално са в ЕС, но не ги устройва, ще ви пеем песнички... Докато ви изпращаме. "Чемодан - вокзал - Евразия", например...

 73. 74 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Продължавам да твърдя, че докато присъдата за корупция не стане трансплантация на вътрешните органи на целия род по права и съребрена линия - в полза на нуждаещите се, нещата няма да се оправят. Но това изисква истинска демокрация, при която равноправието е напълно изключено, а граждански права се присъждат след определен заслуги, като в романа на Хайнлайн и филма на Верховен.

 74. 75 Профил на ynx53574781
  ynx53574781
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#72] от "gr52":

  Ами то това е основната цел - да няма силна държава на Балканския п-в, а десетина държави-джуджета, които се мразят взаимно. Далеч съм от мисълта, че Сърбия може да даде сериозен отпор на американската, френската и др. натовски армии и точно затова не разбирам защо трябва да бомбят цивилни с обеднен уран. Нали НАТО е велика сила, която освен всичко друго претендира да защитава човешките права и дрън, дрън глупости? Защо трябва абсолютно невинни хора да страдат, да бъдат осакатявани и години след войната да продължават да умират от рак например? Защо трябва да ги тормозят с нощни бомбардировки, въпреки че уж притежават стелт самолети, неуловими за противниковата ПВО и през деня?

 75. 76 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 640 Весело

  До коментар [#35] от "donald brawnight":

  Ми той, като се позамислиш, точно тоя, дето го е разбрал, ама не съвсем точно, с бой е изхвърлил от Академията. Не че му е накривил шапката де, онзи си отворил конкурентна фирма - Лицей ли, как беше там... Въпросът е в друго - тези, дето хептен не са го разбирали, по-поносими са му се сторили...
  ………………………
  Да не генерализираш някакви осиновителско-осеменителски проблеми? : ))))))))))))))
  Внимавай, щото тука е пълно с такива, дето през текста тебе четат!

 76. 77 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#75] от "ynx53574781":

  Същото питаше и Пена Градската, след като футболния отбор най-после й отключил вратата на съблекалнята, та да си оди: "Що ма биха, и що ма ебаха, и що ма караха да го лапам?"
  …………………..
  Ако знаеш само как яко фалшивиш! Що не си спомняш какво точно пяхте в самото начало вие, русоробските тролове? Или какви любовни писма пишехте, барабар с Първанов, на "югославските другари"? Не можаха ли, вика, по-леко да бият? Бе ти се зъби и заплашвай, па после реви за съвест и за човешки права! Като си знаят дереджето, що не хванаха веднага белия байрак и не отидоха да ударят по едно коляно на НАТО, а? Щото Федерастията ще го направи, коги й дойде времето. СССР веке го е правил! И само спечели - разпадна си се со кротце, со благо и съвсем без кютек...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK