"България се държи за тръбата" и други руски коментари за визитата на Медведев

"България се държи за тръбата" и други руски коментари за визитата на Медведев

© Надежда Чипева, КапиталОсвен надежди междуправителствената комисия за търговско-икономическо сътрудничество да заработи отново след 3 години прекъсване, енергетиката също бе сред обсъжданите теми на посещението на руския премиер Дмитрий Медведев в София. Разговорите за енергетика обаче не донесоха видими резултати, написа руският в. "Комерсант" часове след като Медведев си тръгна от България.


"Комерсант" е след малкото издания, коментирали темата отвъд техническите и протоколните новини, след като и Медведев, и българският му колега Бойко Борисов повториха позициите си за газопровода "Турски поток" и за АЕЦ "Белене" (повече за визитата в понеделник и вторник четете тук).


"Помнейки съдбата на "Южен поток", Русия очаква от Европейската комисия гаранции, че ще продължи диалогът за преминаването на заменилия го "Турски поток", пише вестникът, първи съобщил, че руският енергиен гигант "Газпром" смята втората тръба на газопровода да мине през България.
Изданието отбелязва, че на срещата си Медведев и българският му колега Бойко Борисов трябвало да "проведат преговори, посветени преди всичко на търговско-икономическото взаимодействие на Москва и София. Показателите за 2018 г. обаче изглеждат скромни." Ако през 2012 г. е пикът на стокообмена, 5 млрд. долара, миналата година обемът му е едва 3.47 млрд. долара. Проблем са санкциите на евросъюза и ответните мерки на Русия, забранила вноса на хранителни продукти от ЕС, продължава "Комерсант", като цитира материали на руското правителство, свързани с преговорите.


Без каквито и да било новини


Темата енергетика е актуална за българската страна, чийто единствен доставчик на газ е Русия (България добива не повече от 5% от обема, който потребява), пише вестникът и припомня отказа на София от предшественика на газопровода "Турски поток" - "Южен поток", тъй като страната "по настояване на Еврокомисията два пъти спря работата и в резултат не предостави разрешение за прокарване на тръбата по територията си". За "Турски поток", една от тръбите на който би трябвало да снабдява балканските държави, няма "каквито и да било новини" след обсъжданията, тъй като Медведев припомни, че едва когато Брюксел "предостави надеждни гаранции" за проекта и че няма да има препятствия пред него, "може да се говори за по-нататъшни стъпки".


Текстът, озаглавен "България се държи за тръбата", завършва с уверенията на Борисов, че България смята да продължи да транспортира газ, дори транзитният поток през страната в Турция (след завършване на "Турски поток") да бъде прекратен, тъй като София не иска тръбите "да останат празни", и въпросът е обсъден с еврокомисията. Има се предвид възможността "Газпром" да се откаже от транзита на газ за Турция и други страни през Украйна, ако тръбата на "Турски поток" за европейския пазар бъде изградена и по нея тръгнат газови доставки.


"Прагматични отношения"


"София поиска прагматични отношени с Москва. На Русия е изгодно да изнася газ в Европа от юг, заобикаляйки (газопреносната система) на Украйна" на цена 1.4 млрд. евро, пише "Правда". С тази сума вероятно се имат предвид обещаните от "Газпром" инвестиции в инфраструктурата на Сърбия, които да направят възможно продължението на "Турски поток" при преминаването му през България.


"България промени отношението си към Русия", пише още "Правда" в репортажа си от събитието. "Съставът на делегацията говори сам за себе си" - тя включва министрите на промишлеността и търговията, енергетиката, икономическото развитие, труда и социалната защита, както и директорите на държавната корпорация "Росатом" Алексей Лихачов и на "Газпром" Алексей Милер.


След "период на дълго охлаждане" Борисов измени реториката и извърши "редица достойни за уважение постъпки", сред които извинението за срива на трите съвместни енергийни проекта - газопровода "Южен поток", АЕЦ "Белене" и петролопровода "Бургас-Александруполис". Според изданието Борисов е почувствал "общата тенденция "на "нарасналите националистически интереси в Европа", където лидерите се опитват да "отстояват... своите интереси".


Фотогалерия: Два дни на премиера на Русия Дмитрий Медведев в София >


Междувременно швейцарският "Нойе цюрхер цайтунг" също коментира визитата. Българското решение да се заложи на още по-тясно сътрудничество в Русия в енергетиката притеснява Брюксел, пише изданието. Енергетиката бе фокусът на визитата, макар Медведев и Борисов да откриха туристически форум във втория ден от посещението. Вестникът добавя, че България опитва да противодейства на всякакво безпокойство за връзките с Русия и че преди Медведев в страната бе генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Проблемът е, че хибридната политика на Русия, за която присъствието на НАТО в региона е болезнено, може да ползва енергетиката като пряк лост за действие.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK