Италия ще стане част от китайския Път на коприната

Военен охранява китайски кораб на пристанището в Карачи, по Новия път на коприната

© Associated Press

Военен охранява китайски кораб на пристанището в Карачи, по Новия път на копринатаИталия смята да стане първата страна от групата Г-7, подкрепила китайската инициатива "Един пояс, един път". Това пише "Файненшъл таймс", позовавайки се представители на кабинета.


Според вестника Рим смята да подпише меморандум до края на март и това намерение предизвиква критики от Съединените щати. Преговорите не са приключени, но това може да стане до посещението на президента Си Цзинпин на 22 март.


Вашингтон смята, че проектът едва ли ще помогне на италианската икономика и може дори да навреди на международния образ на страната, тъй като става дума за "инициатива, създадена от Китай за Китай".
"Един пояс, един път" включва планове за инфраструктура, която да свърши по суша и море Китай с Югоизточна и Централна Азия, Близкия изток, Европа и Африка, използвайки някогашния Път на коприната и други трасета. Президентът Си е казвал, че това ще насърчи не само търговията и инвестициите, а и науката, технологията, културата и образованието.


Въпреки усилията за "общ подход"


Планът на Китай, чиито критици смятат, че той заробва развиващи се страни в Африка и Азия със заеми за милиарди долари, е подкрепен от няколко държави в Централна и Източна Европа. Големите страни на континента и в САЩ обаче са на мнение, че от него се облагодетелстват основно китайски компании и че той помага за утвърждаване на стратегическо и военно влияние.


Според "Файненшъл таймс" подкрепата на Италия намалява натиска, който САЩ оказват на Китай чрез търговската война. Тя обаче би била и удар по опитите на Европа да намери най-добрия общ подход към китайските инвестиции, които години наред разделят Европа.


Посещението на Си ще е ден след среща в Брюксел, на която страни - членки на ЕС, ще обсъждат как да разработят общ подход за китайските инвестиции. Почти три седмици след това, на 9 април, в същия град е планирана среща на европейски и китайски лидери.


Пекин твърди, че 67 държави са подкрепили инициативата "Един пояс, един път" през последната година.


Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK