Венецуелска перачница с участието на германски депутат води до няколко държави в Европа

Поддръжници на президента Николас Мадуро държат венецуелски банкноти, 21 август 2018 г.

© Associated Press

Поддръжници на президента Николас Мадуро държат венецуелски банкноти, 21 август 2018 г.Милиарди долари са изнесени от Венецуела и изпрани чрез посредници и банки. В подобна схема навярно е участвала и българска банка. ДВ разговаря с журналиста Инго Малхер, който е разследвал темата за венецуелските пари.


Журналистът от германския седмичник "Ди Цайт" е проследил дейността на един германски банкер, помогнал за препирането на над един милиард мръсни пари. Според неговите показания участници в схемата са били и тримата доведени синове на президента Мадуро. Част от парите са се озовали в САЩ, а това е довело до намесата на американските власти. ДВ се свърза с Инго Малхер, за да потърси отговор на въпроса дали в тази схема се появяват хора и банки, свързани с България. Журналистът не беше попадал на "българска връзка", но разказа за милиарди мръсни пари, изнесени от Венецуела към Малта, Испания или Швейцария. Предлагаме Ви интервюто с Инго Малхер с известни съкращения. Впрочем журналистът изрично помоли за връзка с източници в България, които могат да подпомогнат бъдещите му разследвания.


Инго Малхер: В края на миналата година в САЩ беше осъден германският банкер Матиас Крул, работил за швейцарска банка. Присъдата от десет години лишаване от свобода беше произнесена заради пране на пари и съучастие в прането на пари. Става дума конкретно за един случай, свързан с държавната петролна компания във Венецуела PDVSA и за користни измами, свързани с обменния валутен курс. Според американската прокуратура с помощта на служители в PDVSA група от хора са присвоили 1.2 млрд. долара именно чрез тази схема, използваща валутните курсове между местната валута "боливар" (венецуелски боливар VEF – бел. ред.) и долара и еврото. Част от тези пари после са попаднали в ръцете както на високопоставени венецуелски политици, така и на доведените синове на Мадуро, а германският банкер е получил комисиона от 600 000 евро.
Как точно са били присвоявани парите?


Инго Малхер: Във Венецуела курсът на местната валута към долара е твърдо фиксиран от централната банка. Но не всеки може да си купува долари по този курс, защото това би ускорило галопа на инфлацията и би довело до още по-бързо обезценяване на местната валута. Ето защо долари могат да купуват само определени фирми, и то с изрично разрешение. Една от тези фирми е PDVSA. Всички останали са принудени да си купуват долари по черния курс, който е около десет пъти по-висок. В случая измамниците притежават долари. С тях купуват на черния пазар местна валута "боливар" и предоставят голям кредит – именно в боливари – на PDVSA. После държавната петролна компания връща този кредит в евро или долари, а "кредиторът" получава десеторна печалба.


Фотогалерия: Годишнина от диктатурата във Венецуела прерасна в протест срещу Мадуро >


А защо PDVSA се нуждае от кредити?


Инго Малхер: Оперативният бизнес винаги се нуждае от добри кредити – и ги взима. В нормалния случай би трябвало да издават акции или облигации, за които да се наддава. Но те не са го направили, а просто са сключили договор за кредит между PDVSA и измамниците. За тази цел са необходими вътрешни хора, които взимат подкуп. Само с тяхна помощ може да се сключи подобен договор за кредит. Тъкмо поради това прокуратурата на САЩ твърди, че това са мръсни пари.


След което парите се изпират в чужбина. Как става това?


Инго Малхер: Използвани са били много и най-различни модели. Известно е, че една много голяма част от парите първо е била насочена към фирми - пощенски кутии, в Малта, които принадлежат на подставени лица. После парите се завъртат в различни бизнеси в Малта и в други страни – купуват се облигации или недвижими имоти например. В Испания са били купувани много недвижими имоти. Част от парите са били трансферирани през няколко банки, докато първоизточникът вече стане непроследим.


Трудно ли се прикриват следите на такива пари? И дали самите банки лесно приемат такива парични преводи?


Инго Малхер: Всичко е много сложно и може да сработи единствено, ако имаш съучастници, които добре се ориентират във финансовата джунгла. И най-вече – ако имаш съучастници вътре в банките и дори банкери, които притежават собствена частна банка.


Фотогалерия: Във Венецуела се пазарува с пари на килограм >


Българските власти разследват подозрението, че в такава схема е участвала и една българска банка, където са пристигали пари от PDVSA? Смятате ли, че в случая също става дума за пране на пари?


Инго Малхер: Теоретически това, разбира се, е възможно. Ако в България има хора, които знаят повече по въпроса, много ще се радвам да установя контакт с тях. Страни като България (но и Германия) са привлекателни за такива операции. Едно от важните условия е в страната да има стабилна валута – например еврото.


Измамниците освен това преценяват в кои държави има подходящи структури, където имат добри контакти с местни банки и банкери. Така парите могат да изтекат към България примерно или пък към Швейцария или Германия – навсякъде, където банковият надзор е относително слаб. В такива страни се търси банка, през която могат да се извъртят парите, търсят се доверени лица и финансови посредници, които срещу сравнително висок хонорар могат да осъществят транзакциите. Реалистично е и в България да се е случило същото, ако съдя по факта, че властите в САЩ се отправили конкретно запитване до българските институции. Това е сериозен индикатор, понеже в момента САЩ издирват по цял свят парите на PDVSA. Те със сигурност са отправили запитвания към редица страни, включително и към България.


Вие чували ли сте за някаква "българска връзка" във вашето разследване?


Инго Малхер: В моето разследване около дейността на германския банкер Матиас Крул името на България не се е появило нито веднъж.


Имате ли представа за каква обща сума незаконно изнесени от Венецуела пари става дума?


Инго Малхер: За случая с германския банкер вече стана дума – там сумата е 1.2 млрд. долара. Известен е и още един случай с швейцарски банки, където сумата е доста по-висока – 4.5 млрд. долара. На фона на тези разкрития аз предполагам, че общата сума е още по-висока.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3108 Любопитно

  Добре бе, навсякъде се краде, ама трябва ли толкова да се краде, че да се разсипе държава с петрол?
  Или демократизаторите помагат?
  Изглежда като тумора, дето убива организма и го заравят заедно с него.

  Еретик
 2. 2 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1840 Неутрално

  Нищо ново. Усещат края на режима и кой каквото може да зашлеви. Също като нашите комунари в последните дни на Живков.

  SHADOWS of SOFIA
 3. 3 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Дойче веле кои ги държи?

  кои им дава лябя дет са вика?

  които им дава ляба, той им кава какво да лъжат когато трябва.

 4. 4 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1840 Неутрално

  До коментар [#3] от "WWW":

  Е сподели кой им дава хляба? Не стискай секретна информация

  SHADOWS of SOFIA
 5. 5 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 877 Весело

  "Във Венецуела курсът на местната валута към долара е твърдо фиксиран от централната банка. Но не всеки може да си купува долари по този курс, защото това би ускорило галопа на инфлацията и би довело до още по-бързо обезценяване на местната валута. "

  И при бай Тодар официално долърът се котитираше за 95 стотинки.

 6. 6 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  Добре бе, навсякъде се краде, ама трябва ли толкова да се краде, че да се разсипе държава с петрол? Или демократизаторите помагат? Изглежда като тумора, дето убива организма и го заравят заедно с него.
  —цитат от коментар 1 на Костадин Иванов

  Кои са демократизаторитев Матушката ти?

 7. 7 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3108 Неутрално

  До коментар [#6] от "4ort":

  Кои са демократизаторитев Матушката ти?
  ==============

  Тотално си изтръпнал.
  Матушката ми е България.
  Изплашен, че туморите може да са твоите кумири, реагира първосигнално. Не, крадците са.
  А демократизаторите са извести - САЩ. Често сменят правителства, но след смяната нещата не се оправят. Афганистан, Ирак, Либия, дори Иран, дето се забрави, че пак бяха в играта...

  Еретик
 8. 8 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2329 Неутрално

  Как се казва "Кой ще ни даде парииии?" на испански?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3275 Любопитно

  а германски депутат от заглавието къде изчезна от статията?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 588 Неутрално

  До коментар [#3] от "WWW":
  Къв ляб, бе трите дабъл хикса?
  Обявяват измислен фиксиран соц. курс на валутите, печатат боливари, гепят гущери и си ги чуват за синовете си в недвижими имоти или друго. Изяждат хляба на венецуелците. Както Путин на алкашите. И за да стане това е нужно зомбиране. Като твоето.😯

 11. 11 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1840 Неутрално

  До коментар [#7] от "Костадин Иванов":

  Хайде пак. Само поизчисти малко фабулата , че ти бягат причинно следствените връзки.

  SHADOWS of SOFIA
 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7692 Неутрално

  Няма нещо мръсно, в което ние да не участваме.

 13. 13 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3275 Весело

  До коментар [#11] от "KA2":

  някой пишещ години наред "Матушката ти" без значение от темата говори за фабула?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 14. 14 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 877 Весело

  "Инго Малхер: Всичко е много сложно и може да сработи единствено, ако имаш съучастници, които добре се ориентират във финансовата джунгла. И най-вече – ако имаш съучастници вътре в банките и дори банкери, които притежават собствена частна банка."

  Те парите не миришат.
  Австрийските и германските банкери го знаят най-добре.
  Както и тези в Швейцария, Люксембург, Лихтенщайн, Холандия и Ситито в Лондон.

 15. 15 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 726 Весело

  Добре, че ние бързо се отървахме от Виденовото правителство на БСП.
  Сега щеше да сме като Венецуела.

 16. 16 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1840 Неутрално

  До коментар [#13] от "дерибеев":

  А ти отричаш ли намесата на русиюшка във всички тези конфликти или само се заяждаш? Недей това са лесно проверими факти. Чудя се при толкова много достъпна информация някой да прави опит за фоново внушение си чисто тролене.

  SHADOWS of SOFIA
 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5400 Неутрално

  "Наддаването" за пране вече стартира от 5 милиарда ... Сериозен скок за хората около Мадуро...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3275 Весело

  До коментар [#16] от "KA2":русиюшка

  еее, най после ти дадоха нова реплика. страхотно. на другите смениха ли ги

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 19. 19 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1840 Неутрално

  До коментар [#18] от "дерибеев":

  Ами разбира се русиюшка. Русия не съществува от началото на миналия век , сега е РФ , умалително на орязаната руска империя.

  SHADOWS of SOFIA
 20. 20 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3275 Весело

  До коментар [#19] от "KA2":

  успех!! нищо, че дори не се споменава в статията тази "дума тъй омайно сладка" за теб

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3102 Весело

  "Според неговите показания участници в схемата са били и тримата доведени синове на президента Мадуро."

  Като децата, зетя и родата на правешкото недоразумение. Комунистите (Мафиотите) по целият свят са все едни и същи, като братчеда Игор и децата на Путин!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 23. 23 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 963 Любопитно

  И как се сетихте чак сега за всичко това?

  В Русия съм! В Русия съм!
 24. 24 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3108 Любопитно

  До коментар [#19] от "KA2":

  " Русия не съществува от началото на миналия век , сега е РФ , умалително на орязаната руска империя."
  ============
  Любопитно как се казва орязаната Британска империя?
  Англюшка или Британюшка?

  Еретик
 25. 25 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3275 Весело

  "Според неговите показания участници в схемата са били и тримата доведени синове на президента Мадуро."Като децата, зетя и родата на правешкото недоразумение. Комунистите (Мафиотите) по целият свят са все едни и същи, като братчеда Игор и децата на Путин!
  —цитат от коментар 22 на Realist


  чисто географски и времево ситуацията не е ли по близко с настоящата администрация в САЩ? като си горд американец ...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 26. 26 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Този германски банкер е еВати нещастника. За $ 600 000, ще гума на афроамериканците 10 години.

 27. 27 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Този германски банкер е еВати нещастника. За $ 600 000, ще гума на афроамериканците 10 години.

 28. 28 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3275 Весело

  До коментар [#27] от "vhv":

  да де , ама по този начин ги е спестил тези 600000 от лапите на Мадуро.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 29. 29 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3102 Неутрално

  чисто географски и времево ситуацията не е ли по близко с настоящата администрация в САЩ? като си горд американец ...
  —цитат от коментар 25 на дерибеев


  Не съм горд, естествено, и особено след новината, че сутеньор е продавал достъп до Тръмп на китайски инвеститори. Но, хубавото в една демкратична държава е, че никой не е вечен на поста си (като Путин, Тошо или Мъдуран). И свободната и независима журналистика, ХАПЕ, хората питат и задават въпроси, а не блеят като офце пред "величието" на поредният криминален Убитак!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 30. 30 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3102 Неутрално

  До коментар [#29] от "Realist":

  И също, никой в една демократична държава не е над закона и правосъдието! За разлика, от Тошо, Путин и Мъдуран.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 31. 31 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#28] от "дерибеев":

  Ех, да беше все още оперативна бизнесдамата Ружа, щеше да "спаси от лапите" на сем. Мъдуро поне 10 %.

 32. 32 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3275 Любопитно

  До коментар [#31] от "vhv":

  дали е щавила и такива

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 33. 33 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 567 Весело

  До коментар [#7] от "Костадин Иванов":

  IQ-то ти като на Резидента.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 34. 34 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#32] от "дерибеев":

  ? Нещо я няма на повърхността. Може и да се е повлякла...

 35. 35 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3275 Неутрално

  До коментар [#33] от "Captain Shakespeare":

  комплиментите на лични, иначе твоето е вече оценено

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 36. 36 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  До коментар [#5] от "palav_nik":

  "И при бай Тодар официално долърът се котитираше за 95 стотинки."

  88 стинки беше официалният курс. Двоен, 1.96 лв., "служебен курс", при продажба на долари (от износители) и на "наши хора" (закупуване на "западно" оборудване). И "търговски курс", в троен размер, 2.64 лв. за "хората от народа" след като докажат документално (разрешително) нуждата от закупуване на валута (долари).

  Само дето не стана ясно защо PDVSA е вземала "боливарски кредит", когато компанията е нетен "вносител на валута"? И няма нужда боливарска банка да превежда в швейцарска, немска, след като валутата (долари и евро) така или иначе постъпва в такава банка от продажбата на нефт.

 37. 37 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2556 Любопитно

  До коментар [#15] от "magnas":

  "Сега щеше да сме като Венецуела."

  В смисъл да добиваме петрол и да пазим диета, опс да се борим срещу глобалното затлъстяване?

 38. 38 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2556 Весело

  До коментар [#2] от "KA2":

  "Нищо ново. Усещат края на режима и кой каквото може да зашлеви."

  Така е. Краварите са много изобретателни - краднаха немските патенти след "края на режима" на Германската империя. Не ги разбраха и после краднаха направо технологиите на национал-социалистическата немска република. Сега направо барат по чужди сметки и в чужди територии. Ама и на тоя режим ще му дойде края.

 39. 39 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 451 Любопитно

  До коментар [#7] от "Костадин Иванов":

  От 1945 до 1951 година Япония е победена, тотално съсипана и без собствено управление.
  От 1945 год. България беше /хайде да не те дразня/ със собствено правителство, подпомагано активно от СССР. Нали така?
  Днес ти ще ми кажеш де е Япония, де сме ние.
  Този пример е само лека закачка. Има и още, но е безсмислено да ти ги привеждам!
  Не че очаквам смислен или честен отговор, защото вие, червените рупори, сте ампутирани от честност. А може би, толкова пък си го можете. Това с мисленето, де.
  Да кажеш нещо за ВАШЕТО "демократизиране? Само не ми обяснявай колко сте велики. Ако бяхте, нямаше толкова позорно да се сурнете!
  А?
  И не почвай отново с глупостите, де!...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK