Чили е новото Елдорадо на зелената енергия

Чили е новото Елдорадо на зелената енергия

© СГ/ИИСеро Доминадор (Cerro Dominador), първата слънчева термична централа в Латинска Америка, е символът на амбициозния енергиен преход на Чили. Страната си е поставила целта до 2040 година 100% от произвежданата от нея енергия да бъде зелена.


Насред пустинята Атакама се издига Серо Доминадор. Соларната термична централа прилича на футуристично инженерно творение и до 2020 година ще произвежда енергия, която е необходима за осветлението на 250 000 домакинства.


Създадени по технологията CSP (Concentrating Solar Power - хелиоконцентратор), над 10 хил. хелиостата, огледала с площ 140 кв. см, които следят траекторията на слънцето, пренасят слънчевата топлина като лупа на приемник, разположен на върха на сеизмичната кула, висока 250 метра.
Резервоарът съдържа разтопени соли, които ще бъдат нагрети до 565 градуса по Целзий и на свой ред ще загреят водата. Парата задвижва турбина, която пък произвежда енергия, когато вече няма слънце.


За разлика от традиционната фотоволтаична централа технологията CSP "произвежда електричество в продължение на 17.5 часа" без слънце, със задоволство казва Франсиско Вискаино, директор на Серо Доминадор. Централата е построена от испанските компании Acciona и Abengoa благодарение на инвестиции от над 800 млн. долара от американския фонд EIG Global Energy Partners.


Тази технология се използва за пръв път в Латинска Америка. "Всички ние сме загрижени за околната среда и за развитието на възобновяемите енергоизточници", казва Вискаино пред АФП. Серо Доминадор се простира в зона с площ 1000 хектара, където се намира и една традиционна фотоволтаична централа, която произвежда 210 MW. Това се равнява на намаление на емисиите, отделяни от "360 хил. коли", подчертава директорът на централата.
Правителството на президента Себастиан Пинера се надява, че до 2040 година 100% от енергийната матрица на страната ще бъде зелена. Амбициозна цел, като се има предвид, че според данни от юли делът на изкопаемите енергоизточници все още е бил 53.2%.


Рентабилна енергия


"Да се постигне производство на 100% зелена и възобновяема енергия e не само възможно от техническа гледна точка, но и е нещо рентабилно", обяснява Корлос Финат, генерален директор на Чилийската асоциация на възобновяемите енергии и съхраняването им.


Ключът за бъдещия успех в областта на възобновяемите енергии е, че те са "рентабилни", с други думи, че те могат да бъдат "произвеждани, когато има потребност от тях", казва Вискаино. През последните години развитието на възобновяемите енергии доведе до значителен спад на цената на електричеството за чилийците.


След последната голяма продажба при обществени търгове за електричество през 2017 година цената на енергията през 2024 година ще бъде със 75% по-ниска, отколкото е била през 2013 година. При все това все още има съмнения, защото други фактори като курса на долара или разходите за транспортиране биха могли да се отразят на окончателната сметка, обяснява Родридо Хименес, генерален директор на компанията за пазарни изследвания Systepla.


Метрото в Сантяго, което e вторият най-голям потребител на енергия след една минна компания, също уверено се включва в залога на възобновяемите енергии. 60% от потреблението му идва от слънцето и вятъра, а това намалява разходите на метрото за енергоизточници с 15 до 20%, твърди генералният директор Рубен Алварадо пред АФП.


Чилийският пазар е много привлекателен и много инвеститори искат да вложат тук парите си. Общо в момента се изпълняват 41 проекта, свързани със зелената енергия, сред които е Сиелос де Тарапака (Cielos de Tarapaca- Небето на Тарапака) в северната част на страната. Там се намира хидросоларна централа, използваща морска вода, и се съхранява вода в Еспехо де Тарапака (Espejo de Tarapaca - Огледалото на Тарапака), която ще бъде най-голямата в света от рода си с мощност 600 MW.


Страната залага и на йонно-литиевите батерии, и на водорода, получаван чрез декарбонизация, който е наричан и зелен водород, най-вече в минния сектор, а той е най-големият потребител на енергия в страната с дял 37%.
Общо през периода 2017 - 2021 година инвестициите в този сектор са над 11 милиарда долара, а това ще създаде 3000 MW допълнително до 2023 година според компанията Corporacion de Bienes de Capital, свързана с чилийската организация на работодателите.


Известна с безводието и сушата Атакама предлага уникални условия с най-високо издигнатото в света греещо слънце: 310 вата/м2, които могат да достигнат 1000 вата/м2 в някои райони в северната част на света. "50% повече, отколкото в Сахара, и 60% повече, отколкото в Арабската пустиня", твърди Франсиско Вискаино. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ivan Prodanov
  Ivan Prodanov
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Ама тя зелената енергия била ЕфтинУ.
  Който плаща

  Иван Костов е за съд!
 2. 2 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 375 Неутрално

  някоя мошенгия ще е
  чилииците ще ядат хурката с цените

 3. 3 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Чили е най-добре развитата Южноамериканска държава. Европейски ред, чистота, правила.
  Всичко това благодарение на едно масово спортно събитие преди години.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 4. 4 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  Плодовете от управлението на Пиночет ще се усещат дълго време.

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 5. 5 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3924 Весело

  Ех ако беше жив Алиенде...2 000 000 % инфлация и поне 2 АЕЦа-"Й.В.Сталин" и "В.И.Ленин"!С гарантиран режим на тока!!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 6. 6 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2295 Неутрално

  До коментар [#3] от "FourOhFive":
  Абсолютно вярно! Спорът за един прогресивен свят. Да си спомним за Пиночет, който прогони червената чума и даде шанс на чилийския народ днес да има стандарта на страна, по-напред в списъка по БВП от Унгария, Полша, Хърватия и много преди Русия.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 7. 7 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Няма лошо . И без това в повечето пустини няма кой знае какви условия за бизнес или производство . Ръгай солари или перки и поне да имаш някаква полза .
  А че Чили отдавна е топ държавата в Латинска Америка си е факт от доста време . А за Европейския ред заслуга имат и едни преселници от Германия след 45та .
  Не случайно армията на Чили прилича доста на Вермахта на Третия райх .

 8. 8 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4554 Весело

  До коментар [#3] от "FourOhFive":

  +++ и 🤣 за "спортното събитие"!

 9. 9 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Няма лошо . И без това в повечето пустини няма кой знае какви условия за бизнес или производство . Ръгай солари или перки и поне да имаш някаква полза .А че Чили отдавна е топ държавата в Латинска Америка си е факт от доста време . А за Европейския ред заслуга имат и едни преселници от Германия след 45та . Не случайно армията на Чили прилича доста на Вермахта на Третия райх .
  —цитат от коментар 7 на vesko19


  Глупости. Въпросните преселници са основно в Уругвай и Аржентина. И във Венецуела е имало доста европейски преселници, но както виждаш гаранция няма.

 10. 10 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1985 Неутрално

  Дано да им дойде някой мадуро.

 11. 11 Профил на Боже
  Боже
  Рейтинг: 232 Неутрално

  Чили е най-добре развитата Южноамериканска държава. Европейски ред, чистота, правила.Всичко това благодарение на едно масово спортно събитие преди години.
  —цитат от коментар 3 на FourOhFive


  Абсолютно вярно, по думите на хора върнали се оттам. Не са били на спортното събитие, но последиците са видими.

  Боже, Боже ...
 12. 12 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4554 Неутрално

  До коментар [#10] от "stedim":

  Чили си имаше Алиенде (Мадуро), то се прояви Пиночет и спаси страната!

 13. 13 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4554 Неутрално

  До коментар [#12] от "vassilun":

  Но се появи!

 14. 14 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 968 Неутрално

  От километър си личи, че статията е преведна с гугъл, така че не вярвам на нито едно число вътре. Иначе хаирлия да е, сега осветлението, след 20 години и отоплението!

 15. 15 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Известна с безводието и сушата Атакама предлага уникални условия с най-високо издигнатото в света греещо слънце: 310 вата/м2, които могат да достигнат 1000 вата/м2 в някои райони в северната част на света. "50% повече, отколкото в Сахара, и 60% повече, отколкото в Арабската пустиня", твърди Франсиско Вискаино. /БТА


  Тоест там може и да е рентабилно , но тук в Европа ще дава няколко пъти по малко ток и то в Испания , за дъждовно облачните Дания , Холандия , Англия дори тези пъти са десетки.

 16. 16 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3924 Весело

  До коментар [#14] от "ban":

  Така е според Вас просперитет може да има само при "Електификация+савеЦка власт"...Какъв е този напредък без Росатом и без АЕЦ?ТАСС какво казва по казуса?А?

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 17. 17 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Дано да им дойде някой мадуро.
  —цитат от коментар 10 на stedim


  Няма страшно.

  Там русофилията и комунизма ги лекуват ефикасно с физкултура.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 18. 18 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 968 Любопитно

  До коментар [#16] от "Willy Messerschmitt":

  А на теб как ти звучи израза за най високо издигнатото слънце, което на север на света можело да дава и повече?

 19. 19 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  "През последните години развитието на възобновяемите енергии доведе до значителен спад на цената на електричеството за чилийците."

  Също като в България.

 20. 20 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 968 Любопитно

  До коментар [#16] от "Willy Messerschmitt":

  А иначе франсетата са бъкани с аецове, и въобще не съм чул да искат да ги закриват!

 21. 21 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  До коментар [#10] от "stedim":

  "Дано да им дойде някой мадуро."

  Ей, българската злоба и завист край нямат.

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8240 Неутрално

  Те да благодарят на Пиночет. Иначе сега щяха на дереджето на Венецуела.

 23. 23 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 968 Любопитно

  До коментар [#19] от "George Svinarov":

  Според преводачите на статията цената е спаднала със 75% и пак било рентабилно, сигурно аки спадне с оше толкова пак ще е рентабилно!?

 24. 24 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  До коментар [#23] от "ban":

  Колега, теорията за стойността ви е размътила главата. Ако спадне с още Х% ЗНАЧИ Е РЕНТАБИЛНО.
  Иначе просто няма да спадне. И друго, би ли могъл да си представиш ползите за държава, която произвежда няколко пъти по евтин ток от всички други поради географски дадености? Това би било по голям фонтан за пари от нефта и газа на братския (ти) САвеЦки съюз.

 25. 25 Профил на anona
  anona
  Рейтинг: 418 Любопитно

  До коментар [#15] от "Иван К.":

  До 2030 датчаните планират да имат инсталирани 3400 МВ фотоволтаици, така че е доказано рентабилно.
  Почти два АЕЦ-а Белене са това, впрочем.

 26. 26 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#7] от "vesko19":

  Перки не става ,пясъка ги съсипва.

 27. 27 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 1787 Неутрално

  Без нефт, но и без комунизъм.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 28. 28 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 354 Неутрално

  В Икономедия само пропаганда може да се прочете по темата ВЕИ. Вместо али-бали кога ще вземете да напишете в прав текст:
  1)номинална мощност наместо тия лампи в колко къщи щяла да замести
  2)реално произведена енергия или % от горното
  3)цена на проекта

 29. 29 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#9] от "bobyb":

  Ти ще кажеш . То затуй Чилийската армия е все едно Вермахта . Щот видиш ли нямало преселници и повечето бягали другаде .
  Като цяло преселници има из Цяла Латинска Америка .
  Но главно в Чили намериха почва за развитие .

 30. 30 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  До коментар [#14] от "ban":

  Такива централи има и в САЩ, Испания, Мароко...

  Доста добра технология.
  Солите са като батерии, когато няма слънце химичната реакция при която сменят състоянието си отдава енергия...

  Модератора е неадекватен!
 31. 31 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#26] от "wpo34378687":

  При положение че науката напредва доста бързо . Технологиите също . Вероятно ще се намери някакво решение и за тях .

 32. 32 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 354 Неутрално

  До коментар [#15] от "Иван К.":До 2030 датчаните планират да имат инсталирани 3400 МВ фотоволтаици, така че е доказано рентабилно.Почти два АЕЦ-а Белене са това, впрочем.
  —цитат от коментар 25 на anona


  Още един дето си мисли, че фотоволтаиците работят нон стоп на 100% от номиналната си мощност...

 33. 33 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  До коментар [#15] от "Иван К.":

  Испания е лидер в тази технология, след нея са САЩ...

  Модератора е неадекватен!
 34. 34 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2656 Весело

  До коментар [#20] от "ban":

  Явно си глух.:)

  Модератора е неадекватен!
 35. 35 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2656 Любопитно

  До коментар [#32] от "lustmord":

  И защо решаваш, че това си мисли човекът?

  Модератора е неадекватен!
 36. 36 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 354 Неутрално

  До коментар [#35] от "Ivan_":

  Ми щото е написал, че 3400МВт фотоволтаици се равнявали на 2 АЕЦ Беленета - я и ти като доказан специалист по тема - кажи вярно ли тъй се правят сметките в енергетиката?

 37. 37 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2656 Весело

  До коментар [#36] от "lustmord":

  За коя държава питаш:)?

  Че ако ти разкажа в Министерство на енергетиката и НЕК как правят енергийния баланс няма да ми повярваш:)?

  ПП ЧОвека се опитва да даде пример за неенергетици, от тази гледна точка може да го формулира така. Пък твоят коментар всъщност е необмислен, какъв е проблема тези фотоволтаици да имат подобна изходна към мрежата мощност?

  Модератора е неадекватен!
 38. 38 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1181 Любопитно

  През последните години развитието на възобновяемите енергии доведе до значителен спад на цената на електричеството за чилийците.
  —цитат от коментар 0 на др Вискаино


  Чилийският матрял май не я знае тая работа

  Ток за матряла 2013 : 45 песи = 10 US центи
  2015 : 65 песи = 11 центи
  https://www.cne.cl/wp-content/uploads/2016/07/AnuarioCNE2015_vFinal-Ingles.pdf стр 56

  2018 : 19 центи
  https://www.globalpetrolprices.com/Chile/electricity_prices/

  Ако се напънат още да стигнат Германия и Дания по зелени тоци, ше стане и там 33 центи.

 39. 39 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 354 Неутрално

  До коментар [#36] от "lustmord":... какъв е проблема тези фотоволтаици да имат подобна изходна към мрежата мощност?
  —цитат от коментар 37 на Ivan_


  Ми дори и са говорим за едни 15мин в денонощието пак остават температурни загуби, прах по панелите, загуби по кабелите, инвертора и т.н.

 40. 40 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  Чили, най-развитата страна в Южна и Централна Америка!

 41. 41 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2420 Неутрално

  В Чили има развита медодобивна промишленост с голяма консумация на електричество, заради което се е развила соларна енергетика. Преди няколко години поради спад в търсенето на мед пренасочиха енергията към домакинствата и имаха по 100 дни с нулева цена на енергията.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 42. 42 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2656 Разстроено

  До коментар [#39] от "lustmord":

  Даже не си успял да разбереш за каква слънчева централа става дума тук...
  Няма панели има огледала...

  какво да ти пиша повече, ти просто си бухаш репертоарът без да мислиш много, много...

  Модератора е неадекватен!
 43. 43 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 354 Гневно

  До коментар [#42] от "Ivan_":

  Това няма никакво значение - ти редовно под тия теми тролиш и манипулираш и без друго зомбираните читатели, че една соларна централа можела да работи на 100% от номиналната си мощност - кажи сега де - за 10мин ли това, за цял час ли или за ден, пък може би и на годишна база? Нали както писа ония в #25 разправяше, че 3500МВт фотоволтаици са същото като 4 реактора - чисти сметки.

 44. 44 Профил на bze56598158
  bze56598158
  Рейтинг: 14 Разстроено

  Разбира се че в Чили условията са различни ! Но идиотщината с нова АЕЦ в България няма да спре ! Всички нормални държави по един или друг начин интегрират възобновяема електроенергия , и създават различни комбинации , поставят си срокове и тнт ! Тук Борисов търси платноходки в Черно море и рита топка , защо и да прави друго ( планктона си го избира и без това ) ! И за да не съм голословен , някой вярва ли че барисав може да прочете и разбере статията ? В соц България бай тошо беше на власт по същите причини ( една гънка за да не ходи в кръг )

 45. 45 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  До коментар [#43] от "lustmord":

  Дефинирай "работи на 100% от номиналната си мощност", моля?

  Модератора е неадекватен!
 46. 46 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 354 Неутрално

  До коментар [#45] от "Ivan_":

  Престани да се правиш на ударен - много добре знаеш за какво говоря.

 47. 47 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3655 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Лелина

  Горчива ирония...

  Преди век Владимир Илич с ник Ленин беше агитпроп № 1 за Прогреса.
  За Электрификацията.

  Век по-късно, рефлекторни агитпропи с ник #1 и ник #2: за Регреса.
  За Деградацията.

  А ето светлото бъдеще, като на длан:

  "Серо Доминадор (Cerro Dominador), първата слънчева термична централа в Латинска Америка, е символът на амбициозния енергиен преход на Чили.
  Страната си е поставила целта до 2040 година 100% от произвежданата от нея енергия да бъде зелена.

  Насред пустинята Атакама се издига Серо Доминадор. Соларната термична централа прилича на футуристично инженерно творение и до 2020 година ще произвежда енергия, която е необходима за осветлението на 250 000 домакинства..."

 48. 48 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2656 Любопитно

  До коментар [#46] от "lustmord":

  Не, не зная за какво говориш, затова искам да уточниш.
  Имаш ли идея за колко варианти на мощност става дума когато си говорим за ел. енергия?

  Модератора е неадекватен!
 49. 49 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 354 Неутрално

  До коментар [#48] от "Ivan_":

  И ти по отношение на ВЕИ-то си същия като Реалиста относно Теслите - дано поне заработваш колкото него от плещене на сосни лъжи.

 50. 50 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3655 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Баба ти се рентабилна била...

  Забрави рентабилно и мисли за изгодно.
  Как Слънцето позволява да се препичаш безплатно.
  Чили е друга тема, понеже значи лют студ.

  В Европа (зависи де) можеш да имаш
  три или четири благи Слънчеви сезона.

  До коментар [#23] от "ban":
  До коментар [#19] от "George Svinarov":

  Според преводачите на статията цената е спаднала със 75% и пак било рентабилно, сигурно аки спадне с оше толкова пак ще е рентабилно!?

 51. 51 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  До коментар [#49] от "lustmord":

  ?!?

  Развий си тезата, какво се опитваш да обясниш, че не става ясно?
  Опитваш се да кажеш, че няма 100% ефективност при ВЕИ мощности ли?
  Не, разбира се че няма, никоя мощност няма 100% ефективност.

  Или друго се опитваш да обясниш?
  Опитваш се да обясниш, че инсталирана ВЕИ мощност от 3500 е по-малко от същата инсталирана мощност на АЕЦ ли?
  Не не е по-малко, същата е.
  Или се опитваш да обясниш, че ВЕИ то със същата мощност ще произведе по-малко енергия от АЕЦ ли?
  Да, по-малко ще произведе.

  Та обясни какво се опитваш да кажеш, защото не е ясно.
  И колкото и да се правиш на "загадъчен", няма как да скриеш, че хал хабер си нямаш от материята...

  Модератора е неадекватен!
 52. 52 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2212 Весело

  Чили е най-добре развитата Южноамериканска държава. Европейски ред, чистота, правила.Всичко това благодарение на едно масово спортно събитие преди години.
  —цитат от коментар 3 на FourOhFive


  С главен съдия Пиночет :)

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 53. 53 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#25] от "anona":

  Кога съм написал нещо за АЕЦ …. А иначе , ако токът за домакинствата стане 60 стотинки , наистина може и рентабилно да е в Дания да се слагат панели, голям праз , че имат ниско КПД заради малкото слънчеви дни и часове на годишна база. https://www.statista.com/statistics/418075/electricity-prices-for-households-in-denmark/


  https://www.ovoenergy.com/guides/energy-guides/average-electricity-prices-kwh.html

 54. 54 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  [quote#17:"FourOhFive"][/quote]

  баце, ти си гледай Комифорнията и вашите политице. ОказиКортес, Бърнито, сега и другите соцалисти които се задават. Как е прираста на населението в Калифорния, таксувате ли лошите богати, и що така средната класа не може да свари да бяга от такива места като Калито, Ню Йорк и Илинойс?

  иначе това е брутален превод -
  Известна с безводието и сушата Атакама предлага уникални условия с най-високо издигнатото в света греещо слънце

  -Ко речИ??

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 55. 55 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  До коментар [#51] от "Ivan_":

  Няма какво да се мъчиш. Ако на тия им беше казано, че АЕЦ са лоши, щяха да кълват по темата пак толкова усърдно, но да обясняват как АЕЦ са лоши. (Те са лоши и сега, когато не са руски).

 56. 56 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 302 Неутрално

  До коментар [#51] от "Ivan_":Няма какво да се мъчиш. Ако на тия им беше казано, че АЕЦ са лоши, щяха да кълват по темата пак толкова усърдно, но да обясняват как АЕЦ са лоши. (Те са лоши и сега, когато не са руски).
  —цитат от коментар 55 на 8th_ball


  България няма нужда от нова АЕЦ в момента.И това,че някой се изказва против соларните панели,не означава,че подкрепя изграждането на АЕЦ-Белене.Соларите не работят през нощта,а при дъжд,облаци и сняг дават намалено производство.За пустините може и да са добри,но не и за нашите условия.

 57. 57 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3242 Неутрално

  ....Всичко това благодарение на едно масово спортно събитие преди години.
  —цитат от коментар 3 на FourOhFive


  едно масово спортно събитие!

  това ще остане!
  +++++++++++++++++++++++++++++

 58. 58 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Блестящ пример как всеки народ и държава могат да просперират, когато бъде премахната комунистическата проказа!

 59. 59 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3242 Неутрално

  Соларите не работят през нощта,а при дъжд,облаци и сняг дават намалено производство.За пустините може и да са добри,но не и за нашите условия.
  —цитат от коментар 56 на Мусаши

  Е и? Това може ли да е причина да се затормозва желаещият да монтира фотоволтаични и соларни панели за топла вода на покрива на индивидуалната си къща? Или да се харчат милиарди за стеропоровата изолация, вместо да се инвестират за топла вода за многоетажните сгради, и др. подобни идеи (не ми прави забележка за детайлите, има инженери, разни експерти които много по-добре биха детайлизирали нещата), но със сигурност ще са много по - ефективни и евтини от ТЕЦ Марица 2 и милиардите профукани по АЕЦ Белене.

 60. 60 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 1577 Весело

  До коментар [#15] от "Иван К.":До 2030 датчаните планират да имат инсталирани 3400 МВ фотоволтаици, така че е доказано рентабилно.Почти два АЕЦ-а Белене са това, впрочем.
  —цитат от коментар 25 на anona


  Датчаните са по-специални, те спряха да инсталират перки, когато започнаха масови протести, там критерият явно е да се достигне социално поносимата цена.

 61. 61 Профил на hugo_chaves
  hugo_chaves
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#3] от "FourOhFive":Абсолютно вярно! Спорът за един прогресивен свят. Да си спомним за Пиночет, който прогони червената чума и даде шанс на чилийския народ днес да има стандарта на страна, по-напред в списъка по БВП от Унгария, Полша, Хърватия и много преди Русия.
  —цитат от коментар 6 на Депутат 241

  След Пиночет доста пъти на власт бяха социалисти в Чили :)

 62. 62 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  До коментар [#56] от "Мусаши":

  До коментар [#59] от "historama":

  ВЕИ източниците в действителност имат ограниèнието да са непостоянни.
  Поради това за да се гарантира постоянно електропроизводство просто се комбинират повече от един.
  За държава като България има прекрасни условия за класическият микс ВЕИ, а именно слънчева, водно и вятър.
  Много грубо казано , слънцето ще покрие летният пик на климатици, вятъра зимния на отопление, а водата е базовата мощност.
  За сигурност спокойно можем да оставим мариците, на които да се смени горивната база от въглища на природен газ и така.
  Съвсем между другото България е доста подходяща/богата на термални източници, но понеже нали сме ларж нация не ги използваме, а си ги оставяме да си заминават ей така на халост.
  Има сумати училища, и обществени сгради из половината български градове които могат за почти без пари да се отопляват с налични в районите им термални източници, но ако се направи това едни "силно наши хора" няма да могат да им доставят нафта и така си плащаме за отопление, когато имаме на разположение безплатно такова, само трябва малка първоначална инвестиция за да го докараме до сградата....

  Та така...

  Модератора е неадекватен!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK