Куба реформира еднопартийната система бавно, но изоснови

Куба реформира еднопартийната система бавно, но изоснови

© Tomas Bravo, REUTERSВ разгара на регионална криза заради Венецуела и остри икономически проблеми кубинското правителство е на път да предприеме коренна промяна на еднопартийната система с централно планиране чрез десетки нови закони, които могат да преобразят всичко - от наказателното право до пазарната икономика.


Почти едногодишни дебати и дискусии приключиха миналия месец с одобряването на първата кубинска конституционна реформа от 1976 г. насам. Някои наблюдатели възприемат новата конституция като чисто козметична модификация, целяща да гарантира, че една от последните комунистически системи в света няма да претърпи други реформи още дълго след кончината на своите бащи-основатели, които сега са по на 80-90 години.
Други виждат потенциал за бавни, но дълбоки промени, които ще ускорят модернизирането на икономически стагниращата кубинска авторитарна бюрокрация.


Кубински юридически експерти казаха пред АП, че очакват правителството да внесе в Националното събрание между 60 и 80 нови закона през следващите две години, за да заменят онези, които новата конституция е направила ненужни. На практика е сигурно, че парламентът единодушно ще приеме всички предложения на правителството, както е правил от десетилетия.
"Очаквам да видя големи промени в Куба с новата конституция", каза Хулио Антонио Фернандес, професор по конституционно право в Университета в Хавана, и добави: "Нова държавна структура, променена политическа система, водена от Комунистическата партия, разбира се, но различна и изправяща се пред нови предизвикателства".


Една от първите промени ще е в кубинската политическа система.


В срок до пет месеца правителството е задължено да прокара нов изборен закон, който разделя ролите на държавен глава и правителствен глава между сегашния президент и новия пост на министър-председател. Нова категория губернатори ще заменят първите секретари на Комунистическата партия като върховни управители в 15-те провинции на Куба.


Въпреки че Комунистическата партия остава единствената разрешена политическа група, формулировката на новата конституция може да позволи на гласоподавателите да избират между различни кандидати, вместо просто да гласуват с "да" или "не" за предварително подбран от правителствена комисия кандидат, казаха експерти.


Фотогалерия: Интернетът на кубинците >


Нов закон за бизнеса може да учреди официален статут на малки и средни предприятия. Досега всички часгтни работници и работодатели бяха юридически класифицирани като "самонаети", което водеше до ситуации, при които стотици хиляди "самонаети" сервитьори, готвачи, домашни прислужници, строителни работници и чистачи всеки ден отиват на работа при "самонаети" собственици на ресторанти, къщи за гости и строителни предприемачи.


Собствениците на бизнеси се надяват, че юридическото признаване ще им донесе привилегии като правото на внос и износ, с каквото сега разполагат само държавните монополи.


"Полагат се всички усилия да се даде живот на новата конституция, тя да се допълни със закони, за да не остане мъртва буква", каза по държавната телевизия миналия месец Омеро Акоста, секретар на Държавния съвет на Куба и една от ключовите фигури в процеса на реформи.


Очаква се нов семеен кодекс да засегне въпроса за гейбраковете,


който беше изваден от новата конституция след обществена съпротива.


Новият Наказателен кодекс за първи път ще въведе правото на защита от неправомерно задържане (т.нар. Habeas corpus), изискващо от държавата да оправдае задържането на гражданите, и ще даде на кубинците правото да знаят с каква информация за тях разполага правителството.


Преработеният Наказателен кодекс може според експерти да съдържа също по-твърди формулировки срещу домашното насилие, по-голяма защита на околната среда и животните, както и да въведе по-строги наказания за злоупотреби и корупция в администрацията.


Могъщите кубински министерства на отбраната и разузнаването наемат десетки хиляди агенти и информатори, контролират голяма част от икономиката и често се ползват с изключение от правилата, регулиращи цивилните правителствени ведомства. Дали министерството на вътрешните работи и Революционните въоръжени сили ще бъдат подложени на нови ограничения в правната реформа остава открит въпрос. За четвърта поредна година


Куба очаква нулев или минимален икономически растеж,


а правителството се чувства все по-заплашено от опита на администрацията на Тръмп да свали съюзническото на Куба венецуелско правителство като първа стъпка от кампания срещу социалистическите страни в Латинска Америка.


Само 78 процента от регистрираните гласоподаватели, близо 6.8 млн. от 8.7 млн. души, казаха "да" на новата конституция на референдума на 24 февруари. Това е огромен процент на одобрение във всяка друга страна, но относително нисък за Куба, където избирателите обикновено одобряват правителствените предложения с резултати доста над 90 процента. В този случай близо 700 000 души гласуваха против, а други се въздържаха или пуснаха недействителни или празни бюлетини.


Това би могло да окаже небивал натиск върху правителството да предложи нови закони, които да спечелят широка обществена подкрепа, вместо само да налага нови правила след закрити съвещания на Комунистическата партия и правителствените водачи.


"Референдумът показа, че Куба е политически по-разделено общество, отколкото изглежда на повърхността", каза конституционният съдия Раудиел Пеня и добави: "Сега нека се надяваме, че депутатите наистина ще вземат това предвид". /БТА

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 799 Неутрално

  Под крилото на компартията ще започнат и пури да внасят

 2. 2 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  Кубинците май са малко мързеливи.
  Дали комунизма ги повреди, или си им е вродено!

 3. 3 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Даже Фидел Кастро в клуба.
  😂😂😂

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 4. 4 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3342 Неутрално

  60 години стигат?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 5. 5 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 267 Весело

  Тръмпи ще им набие манерките 😂😂 га га

 6. 6 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2427 Любопитно

  Учат се от натрупаният опит на бившите соц.?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4700 Неутрално

  До коментар [#1] от "KRAFTWERK":

  Пусни си нова да видиш как герб спират питейната вода на хората и ги плашат с полиция и жандармерия и то цяло село.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  Кубинците май са малко мързеливи. Дали комунизма ги повреди, или си им е вродено!
  —цитат от коментар 2 на jmf29537805
  Мързеливи са също като българите през комунизма. Но кубинците има по-добри шансове от нас, защото за тях Русия е на другия край на света.

 9. 9 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4169 Любопитно

  "Куба реформира еднопартийната система бавно, но из основи"

  Кубинските глупави комунисти трябваше отдавна да направят тези икономически промени по модела на Китай и Виетнам. Но по добре късно от колкото никога все пак.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 10. 10 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  До коментар [#1] от "KRAFTWERK":Пусни си нова да видиш как герб спират питейната вода на хората и ги плашат с полиция и жандармерия и то цяло село.
  —цитат от коментар 7 на КМЕТ В СЯНКА


  Кметице, напиши нещо за комунизЪма в Куба!

 11. 11 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1130 Весело

  До коментар [#10] от "4ort": За това не се плаща))

 12. 12 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1130 Весело

  До коментар [#1] от "KRAFTWERK":


  И ром,нали?))))

 13. 13 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Как комунизмът утрепа цели поколения кубинци, може да се види по снимките - навсякъде стои по една боядисана седемдесетгодишна кола, символ на престиж за собственика, навсякъде олющени сгради. Впрочем, ако не бяха се случили промените у нас през 1989 г., днес щеше да ми дойде редът да си купя Лада.

  Дедо Крум
 14. 14 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1130 Весело

  До коментар [#1] от "KRAFTWERK":


  Завода “Партагас “ в Хавана никога няма да го затворят,както и фирмения магазин отпред!!! Правят най-качествените и ароматни пури в света!!! Въпреки цените ( Кохиба Бехике около 400$ кутия) чужденците купуват яко!))))

 15. 15 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1117 Весело

  "Куба реформира еднопартийната система бавно, но из основи"Кубинските глупави комунисти трябваше отдавна да направят тези икономически промени по модела на Китай и Виетнам. Но по добре късно от колкото никога все пак.
  —цитат от коментар 9 на Иво


  Комунизмът освен, че е утопия (и е реализиран успешно само и може би единствено в израелските кибуци), е оправдание за непрекъснато повтарящите се глупави грешки на некадърните и неграмотни социалист. Ако нещо не им се получи (както обикновено) го пришиват на виртуалните "глупави" комунисти.. Като падне властта в Куба ти гарантирам, че сегашната кубинска комунистическа партия ще се прекръсти в кубинска социалистическа партия.. аха ха ха ха.. има прецеденти в Източна Европа..

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 16. 16 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 913 Неутрално

  КомунизЪма не прощава никъде по света.
  Той не е идеология, а вирус, който превръща мозъка на човек в пихтия!!!

 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4700 Весело

  До коментар [#10] от "4ort":

  Пиша за гробарския комундрелски геноцид тук и сега с факти и документи. Куба не ми е приоритет а камо ли да изпълнявам заповедите на изнервена от тишината свадлива госпоЙца като теб.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4169 Любопитно

  До коментар [#15] от "venci4":

  Тук няма как да не се съглася с теб относно това, че комунистическата система на управление е глупава. И жестока в почти всички случаи.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 19. 19 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  Какъв точно им е проблема?! Да вземат пример от нас и да си направят няколко клонинга на компартията и да забравят за лустрация!

 20. 20 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  Май нито ден без примоция на Куба?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 21. 21 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 714 Любопитно

  До коментар [#9] от "Иво":

  "Куба реформира еднопартийната система бавно, но из основи"Кубинските глупави комунисти трябваше отдавна да направят тези икономически промени по модела на Китай и Виетнам. Но по добре късно от колкото никога все пак.
  —цитат от коментар 9 на Иво


  Обещаваш ли, че това, което е проработило в Азия ще проработи и в Латинска Америка? Защото аз лично се съмнявам. Все пак вековните традиции имат значение.

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 22. 22 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  До коментар [#1] от "KRAFTWERK":Завода “Партагас “ в Хавана никога няма да го затворят,както и фирмения магазин отпред!!! Правят най-качествените и ароматни пури в света!!! Въпреки цените ( Кохиба Бехике около 400$ кутия) чужденците купуват яко!))))
  —цитат от коментар 14 на angeles


  И Бялата Златка много ги харесва.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 23. 23 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  Как комунизмът утрепа цели поколения кубинци, може да се види по снимките - навсякъде стои по една боядисана седемдесетгодишна кола, символ на престиж за собственика, навсякъде олющени сгради. Впрочем, ако не бяха се случили промените у нас през 1989 г., днес щеше да ми дойде редът да си купя Лада.
  —цитат от коментар 13 на Дедо Крум


  Как олющени -- ами то дървета растат в тях. Революция, да го ...

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 24. 24 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  Иначе от акцентите в статийката разбирам, че се търси комунизъм с гейбракове. Соросоиден блян.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 25. 25 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4169 Любопитно

  До коментар [#21] от "Nil satis nisi optimum":

  Няма как да направя подобно обещание. Не е сигурно, че китайския или виетнамския модел ще проработи в Куба. Но нищо не им пречат да опитат поне, нали така? Ако проработи, това ще подобри икономическото и социално положение на кубинците, защото както сигурно знаеш Виетнам и Китай са много по-напред във всяко отношения в сравнение с Куба.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 26. 26 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#25] от "Иво":

  Лично аз смятам, че за Куба би било много по-добре да копира чилийския икономически модел. Но всеки с вижданията си...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 27. 27 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4169 Любопитно

  До коментар [#26] от "Nil satis nisi optimum":

  Това е още по-добре разбира се! Няма по-добър политически модел на управление от демократичния, в който се спазват човешките права и свободи. И в който има и икономическа свобода.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29 Профил на Wattie Buchan
  Wattie Buchan
  Рейтинг: 8 Гневно

  какваетаяреформабеистинскатареформазначиникаквипартииникаквиправила

  Margaret Thatcher is a milk snatcher
 30. 30 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  До коментар [#26] от "Nil satis nisi optimum":
  Трудно, както писа един колега нямат толкова голям стадион и някой като Аугусто Пиночет да им проведе една по-дълга спартакяда!

 31. 31 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1454 Любопитно

  До коментар [#14] от "angeles":
  мисля че доста българи си спонят една фирма, Булгартабак. Е няма такава, та като си намерят и те някой Шиши умряха им Пурите и Завода “Партагас “ барабар с магазина.

  ум море, глава шамандура
 32. 32 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3342 Неутрално

  До коментар [#13] от "Дедо Крум":

  "... ако не бяха се случили промените у нас през 1989 г., днес щеше да ми дойде редът да си купя Лада."

  От единствения наличен модел и цвят - грис халва.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7272 Неутрално

  "Нова държавна структура, променена политическа система, водена от Комунистическата партия, разбира се, но различна и изправяща се пред нови предизвикателства".
  Нищо няма да се промени, докато има само комунистическа партия.

 34. 34 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1341 Разстроено

  Дневниче мило байново,
  пише се :
  ИЗ ОСНОВИ ,
  а не """...изоснови...""" ! ! !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 35. 35 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#17] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Много съм любопитен и те моля да ми отговориш честно ,
  дали правилно съм разбрал следното :

  ТИ драги си съгласен ти и твоето семейство
  да плащате по-висока цена за питейната вода
  за да могат циганските махали да я пилеят без да плащат ! ? ! ? ! ?
  И кога ще ходиш лично да им платиш изконсумираната питейна вода , включително и на нелегално включилите се , защото циганите не искат да си я плащат ! ! !
  Става въпрос за над 100 000.00 лева ! ! !
  Дали те , дали ти , но щом се плати веднага ще им я пуснат !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 36. 36 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2947 Неутрално

  Куба клони към китайския модел. А може и към американския, ако Сандър стане президент.

 37. 37 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 434 Любопитно

  едва ли ще падне режимът им скоро

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  Комунистите навсякъде по света доказаха, че не могат да се реформират и да реформират каквото и да е. Те могат най-много да се нагаждат като извършват вътрешни преврати, псевдореформи и всякакви мимикрии, но да не изпускат никога реалната власт.
  България е живото доказателство как комунистическите метастази близо 30 години продължават да тровят обществото и как властта - политическа и икономическа, продължава да бъде в ръцете на бившата номенклатура, тайни служби и техния обслужващ пресонал.

 40. 40 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  Навремето САЩ имаха нещастието да имат за президент един левичар-глупак като Кенеди, който вместо да действа реално против превратаджията Кастро, изпрати едни зле обучени доброволци, които бяха разбити. Мота се до последно и остави СССР да постави ракети в Куба. За разлика от него Никсън и Рейгън не се церемониха с разни новоизпечени марксисти и руски агенти, ами им отдадоха заслуженото чрез подкрепата за преврата на Пиночет в Чили и интервенцията в Гренада.

 41. 41 Профил на profesionalist
  profesionalist
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  Защо не можете да разберете че те само си слагат титлата комунисти а в същност са ЧЕРВЕНИ ФЕОДАЛИ?Кумунизъма е утопия поради факта че е необходима свръх индустрия и свръх произвоство с огромен излишък на пари за тия социални придобивки за пролетарията.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK