Кандидат за президент на САЩ е бил в известна хакерска група

Бето О'Рурк е смятан за една от изгряващите звезди на Демократическата партия.

Бето О'Рурк е смятан за една от изгряващите звезди на Демократическата партия.Бивш конгресмен от Тексас, който тази седмица се кандидатира за президент на САЩ, се оказа таен член на най-старата американска хакерска група. Харизматичният Бето О'Рурк, който има "усмивка на Кенеди и е с либерално-либертариански възгледи" е принадлежал към "Култа на мъртвата крава" (Cult of the Dead Cow). Това е шеговито наименование, свързано с изоставена кланица в Тексас, разказва "Ройтерс".


Десетилетия наред членовете на групата, известна още като CDC, ревниво пазят тайните си, но сега в поредица от интервюта някои от тях потвърждават, че О'Рурк е бил един от тях. Над 10 души от CDC са се съгласили имената им да бъдат посочени в книга на репортер на "Ройтерс", която ще бъде публикувана през юни.


CDC стана известна и с това, че разпространяваше програми, с които обикновени хора можеха да хакнат компютри под "Уиндоус". На тях се приписва и измислянето на думата "хактивизъм" и О'Рурк е обяснявал, че тази дейност помага да се дистанцираш от системата и да ѝ направиш критичен анализ.
Допреди няколко години би било абсолютно немислимо бивш хакер да се кандидатира за висок пост в управлението на САЩ. Но на последните два избора в Белия дом и Конгреса бяха вкарани хора с нетрадиционен произход и мнозина от тях обещават да взривят статуквото, припомня "Ройтерс". Досега не е имало по-добри времена за политически бунтовници срещу системата, допълва агенцията.


Няма свидетелства 46-годишният О'Рурк лично да е участвал в проникване в компютри или в изработването на програми за тази цел. Но и не е ясно дали американците са готови да гласуват за човек, който като тийнейджър е крал телефонни импулси за модема си и е писал измислена история от първо лице за това как главният герой прегазва с колата си деца по улиците.


"Ройтерс" разказва за събития от 80-те години, когато О'Рурк влиза в контракултурата на Ел Пасо и се свързва с младия хакер Кевин Уилър от консервативния град Лубок, известен като Блатният плъх (Swamp Rat). Уилър се интересува от кракнати видео игри и свободата да си пише с други неща, които консервативният Тексас не одобрява. Понеже комуникацията през модеми, свързани с телефонната мрежа, е била доста скъпа, групата се научава как да заобикалят плащанията, включително чрез кредитните карти на други клиенти на телекома.


Законите на щата определят, че подобна кражба на телефонни разговори на голямо разстояние се наказва с глоба, когато сумата е под 1500 долара. Над този праг става дума за престъпление, заради което може да се влезе и в затвора. Но в Тексас също така е забранено младежи под 17 години да бъдат преследвани за подобни нарушения и престъпления и обикновено получават само предупреждение.


О'Рурк казва, че е предал на друг възможността да използва профила му в интернет, когато на 18 години се премества да учи в Колумбийския университет през 1991 г.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK