САЩ: Българското правораздаване остава корумпирано, неефективно и безотчетно

САЩ: Българското правораздаване остава корумпирано, неефективно и безотчетно

© Велко АнгеловБългария има проблеми с физическото насилие над задържани и обвинени от властите; в затворите и арестите условията са тежки; в правораздаването има корупция, неефективност и безотговорност; мигрантите и търсещите убежище са третирани неправилно; във всички нива на управлението има корупция, а срещу етнически малцинства се прилага насилие. Властите предприемат мерки да разследват и наказват извършилите нарушения на човешките права, но правителствените действия са недостатъчни и безнаказаността на извършителите е проблем.


Така накратко Държавният департамент на САЩ описва положението с правата на човека в България през 2018 година. Докладът бе разпространен миналата седмица и обхваща широк спектър от проблеми - от правото за свободно изповядване на религиозни убеждения до дискриминацията на работното място.


В частта за затворите и местата за задържане се подчертава, че повечето от тях са от началото на ХХ век и макар да има много случаи на обновяване, продължават да съществуват места с абсолютно неприемливи условия като център в Сливен и секция за чужденци в затвора в София. Санитарните условия на повечето места са неадекватни, същото важи и за пълните с дървеници килии и медицинските помещения. Лишените от свобода са обект на незаконно насилие от персонала, което остава нерегистрирано и предимно ненаказано (отхвърляни са поне половината от оплакванията и са взети мерки за 12% от тях), местата са пренаселени и в затворите има корупция. Омбудсманът е регистрирал случаи, в които задържани са оставяни 24 часа без храна.
В доклада е и случаят с арестуването на кмета на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова, като се отбелязва, че те са били държани над 4 часа в белезници на улицата, което формално не изглежда да е нарушение на закона, но е критикувано като прекалено сурово поведение в сравнение с други подобни случаи.


Непрекъснат проблем продължава да бъдат корупцията и неефективността на българското правораздаване, както и това, че неговите институции остават безотчетни за действията си. Общественото доверие към правораздавателната система е ниско, защото хората смятат, че магистратите са податливи на политически натиск и не прилагат закона еднакво спрямо всички, пише още в доклада. Според правозащитни организации стандартите за провеждане на справедлив процес, описани в закона, са ниски и това създава възможности да се нарушават процедурните права на обвиняеми и на техните защитници.


Антикорупционните закони не се прилагат ефективно от властите и на всички нива има взимане на подкупи, конфликт на интереси, сложни схеми за злоупотреба с публични средства, нарушаване на обществените поръчки и търговия с влияние. Отбелязва се създаването на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) и критиките, че така още една институция получава права да подслушва и се създава повече администрация, а не средства за реална борба с корупцията. Посочват се и обвинения от гражданския сектор, че значително е ограничен достъпът до административно правораздаване и контрол върху законността на действията на публичната администрация с решението да бъдат повишени съдебни такси 14 пъти за граждани и 70 пъти за организации.


По конституция и закон е забранено произволното подслушване и следене на личните комуникации, но парламентарна комисия установи, че полиция, прокуратура и НАП незаконно са имали достъп до данни за трафик на електронни съобщения. ДАНС непрекъснато отказва да предостави достъп до документацията си за подслушване и се меси в надзорните функции на независимия държавен орган Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС).


Макар да няма правителствени ограничения върху достъпа до интернет и цензуриране на онлайн съдържание, в доклада на Държавния департамент изрично се посочват случаите, в които при посещението на руския патриарх Кирил няколко души бяха разпитвани от МВР за критични към визитата мнения, изказани в социални мрежи. Тогавашният вътрешен министър Валентин Радев коментира, че полицията ще продължи да разпитва онези, чието поведение в социалните мрежи се смята за заплашително, и на практика призна, че това е рутинна практика на силите за сигурност в България.


Множество български и международни правозащитни организации действат без ограничения от властите, но те отчитат също, че не срещат готовност за сътрудничество от местни и национални органи. Някои партии, граждански движения и медии призовават да бъдат закрити определени НПО, защото получавали средства от чуждестранни донори. От 2014 г. насам са се увеличили 23 пъти случаите на пропаганда срещу демокрацията, охулване на гражданския сектор и протести, както и на правозащитни организации.


Медии все по-често атакуват правозащитни активисти, адвокати и журналисти и умишлено отразяват съобщенията на такива организация силно деформирани, за да ги представят като национални предатели, предубедени и антибългарски.


Комисията за защита от дискриминация е критикувана от неправителствени организации, че се занимава със случаи, които не са за реална дискриминация, докато подминава много сериозни случаи. Примерът е как е било постановено, че МВР дискриминира полицаите, като не им сменя 3 години униформите, но изобщо не се занимава с това, че в медиите непрекъснато се изтъква етническият произход на обвиняем като форма на подстрекателство.


"Атака", ВМРО и НФСБ са посочени като партиите, които непрекъснато използват антиромски, антитурски и антисемитски лозунги и реторика. Правителството е критикувано, че не преследва езика на омразата, а в редките случаи на съдебни процеси за престъпления от омраза се издават кратки или условни присъди.


За престъпленията от омраза, основана на сексуалната ориентация или половата идентичност на жертвата, дори няма закон, което дава удобно оправдание на управляващите да не разследват и преследват хомофобията и трансфобията. Масово сред персонала от здравните заведения се смята, че да си от ЛГБТ общността е болестно състояние, и често на такива хора се отказва помощ. На парламентарно, правителствено и местно равнище властите нямат желание да се включат в диалог за проблемите на общността и как те да бъдат разрешени.


Масови са предразсъдъците и дискриминацията към носителите на HIV и болните от СПИН - въпреки значителния напредък в терапията за тези хора проучване показа, че 75% от българите не биха искали да имат такъв приятел и едва 31% нямат проблем да общуват.


За изводите за състоянието на медиите - четете тук.

Ключови думи към статията:

Коментари (155)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  Само един въпрос имам.
  САЩ какви са на България, та се изказват постоянно.
  Да, съюзници сме в НАТО, но относно политика и правораздаване думата за анализи и препоръки биха могли да имат само европейските институции.
  Не сме им щат.

 2. 2 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  В света има близо 200 суверенни държави, как решихте точно интересите на САЩ да защитавате със зъби и нокти, че да ни запознавате напоително и с тяхната пропаганда!? Дали е случайно...

 3. 3 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "НеКой":

  както изглежда не умират от желание ние да сме им някакви и са ви набили мутро-милиционерските кратунки

  яж бахур
 4. 4 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Каквото обществото, такава и държавата му. Тука е така. Нужни са много години за пълна промяна в мисленето и то при условие, че другарите от изток не хвърлят мразовита корупционни и пропагандна сянка.

 5. 5 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  До коментар [#2] от "svoboden":

  За пари ли?
  За много ли...

 6. 6 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Бай Тръмпи vs Боко Тиквоний

 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5749 Неутрално

  Анатомията на една корумпирана, опитваща се да се закрепи и наложи по руски образец, власт...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Любопитно

  Масово сред персонала от здравните заведения се смята, че да си от ЛГБТ общността е болестно състояние, и често на такива хора се отказва помощ.
  Моля? Това пък кой го измисли?

  Доброто е заразно
 9. 9 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  До коментар [#8] от "АзКлавдия":

  Некое НПО, кой.
  Нали това им е работата.

 10. 10 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Българското правораздаване е безотчетно, факт.

  "От Административния съд потвърдиха глобата за Лозан Панов
  ...
  Панов бил нарушил действащия към 2017 г. Закон за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности с това, че не бил подал декларация пред Сметната палата."

 11. 11 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#10] от "plebs":

  https://image.prntscr.com/image/0Z4y72ZJTd22vQkhUMvOeA.png

  ОБРАЗОВАЙ СЕ!!!

  ПРЕОСМИСЛИ ВАКСИНИТЕ!!!"

  --Деница Панайотова, ГЕРБ, шеф "разпореждане с общинска собственост"

  яж бахур
 12. 12 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Хехе. Тия американци Раймън Чандлър чели ли са...да ти спретнат ченгетата постановка с подхвърлени наркотици или оръжие с твойте отпечатъци, или да те полеят с долнопробно уиски и да те изкарат, че караш пиян. То вече тия неща да ги няма там, ама нали ние вървим по техния път, след 100 г. и ние ще се оправим.

 13. 13 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  Е-е-е-е-е...! Ама бива ли, така да говорят тия американци? Цецо, колко пъти стана ходи, да закусва и все го хвалят, колко е успешен?! Пък сега, такива доклади и неприятни заключения! Много си ни е добро, правосъдието. Американците, имат някакви погрешни усещания... Иначе, всичко е наред. ;)

  Бивш tww09306483.
 14. 14 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Весело

  Само един въпрос имам.САЩ какви са на България, та се изказват постоянно.Да, съюзници сме в НАТО, но относно политика и правораздаване думата за анализи и препоръки биха могли да имат само европейските институции.Не сме им щат.
  —цитат от коментар 1 на НеКой  До коментар [#1] от "НеКой":

  Стига с тоя САЩ, колега. Ето ти го "САЩ" - Цветан Василев и някаква сянка на Стоян Ганев - Силвия... :)
  https://www.24chasa.bg/novini/article/7351597

 15. 15 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Държавният департамент на САЩ лъже.

  Това е институция която преседва интересите на САЩ, а не на България.
  Те винаги ще плюят по другите, и ще се хвалят сами себе си.

  Не може да им се вярва, те са заинтересована страна.

 16. 16 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 262 Неутрално

  ,,Макар да няма правителствени ограничения върху достъпа до интернет и цензуриране на онлайн съдържание, в доклада на Държавния департамент изрично се посочват случаите, в които при посещението на руския патриарх Кирил няколко души бяха разпитвани от МВР за критични към визитата мнения, изказани в социални мрежи."

  Патриарх Кирил е подводен поток на руските служби и беше тук единствено да упражнява руски натиск. Не му е в характеристиката да се изказва по международни въпроси а да се служи на господ. Ама то се знае, че и свещеник не е. Просто някакъв преоблечен мъпет, кукла на конци отдавна продала душата си на вечният бог - деньгите.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 17. 17 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  До коментар [#1] от "НеКой":
  До коментар [#2] от "svoboden":

  Циганче свири на цигулка на тротоара. Минава човек, заслушва се и възхитен му казва:
  - Момче, ти си Паганини! Вундеркинд! Виртуоз!
  - Циганчето гледа неразбиращо:
  - А ти па щот си много убав!

  Та и вашта е такава.....

 18. 18 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  а твърде често - и налудничаво

  "...една година по-късно, получавам окончателното решение на Административен съд -Видин, с което се потвърждава глобата, наложена ми в качеството на представляващ – внимание! - КП „Реформаторски блок – Глас народен“, за непочистени плакати на същата коалиция.

  При положение, че никога не съм бил част от тази коалиция.

  Повтарям – това е окончателен и необжалваем съдебен акт!..."

  https://clubz.bg/80721-istoriq_za_trajcho_trajkov_stari_plakati_syd_globa

 19. 19 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Не че всичко е лъжа, в някои отношения нещата са така или поне така изглеждат, но наистина правилно ли е американското отношение към емигрантите в САЩ. Тръмп строи стена по границата с Мексико, а на самата граница с дни наред стоят и бедстват кандидат - емигранти за САЩ. Престъпления от омраза - в България почти няма такива, но някои малцинства безчинстват. Трябва ли да премълчаваме истината и за това да ни обвиняват в омраза. Що се отнася до ареста на Иванчева, то общественото мнение категорично го осъди за начина по който бе извършен.

 20. 20 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  Каквото обществото, такава и държавата му. Тука е така. Нужни са много години за пълна промяна в мисленето и то при условие, че другарите от изток не хвърлят мразовита корупционни и пропагандна сянка.
  —цитат от коментар 4 на hammurabi  До коментар [#4] от "hammurabi":

  Стига с тая тъпа "опорка"! Вярно е обратното - каквато е държавата,такова е и обществото!

 21. 21 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  До коментар [#12] от "man_un":

  Няма да е след сто години. Най-много още десет години да кара така управляващата мафия у нас и системата ще гръмне!

 22. 22 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Ааааа не, отчита се "където трябва"

 23. 23 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 735 Весело

  До коментар [#16] от "Kiril":

  Демек сме си свършиле работата щото ако беха отстреляли на джуджето пионката къде набива обръчете на фатмака щеше да стане 3 световна война....

  Я не моа да разбера ???

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 25. 25 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2917 Неутрално

  и на така описана държава и правителство САЩ държат да продадат най модерния си самолет с който дори и те не летели ? странно.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 26. 26 Профил на packer
  packer
  Рейтинг: 8 Неутрално

  САЩ се месят навсякъде и защитават "демократичното общество"...това е ясно. Освен у тях си. Но не можем да отречем обаче, че всички изводи за Българското правораздаване са ни до болка познати и коректни.

 27. 27 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3673 Весело

  Бокооо, Боко! Викни цвъки и цацаратурата, па го опровергайте тоа пусти департамент! Че ти нарУши стабилитето и растежо, дека ги фалиш ката ден! Бъди мъж 👨!

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3816 Весело

  Всички "екстри" са ни изброили....
  Ама, голяма работа, ще се почешат по корумпираните кратуни, и продължават напред, и така вече 30 години...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 30. 30 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Цецо, колко пъти стана ходи, да закусва и все го хвалят
  —цитат от коментар 13 на tww09306483


  легендата, че Цветанов бил проамерикански настроен е точно това, легенда за пред популацията на територията. щатите са твърде наясно, че той няма нищо общо с ценностите, които прокламират

  яж бахур
 31. 31 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  Щом САЩ влизат в режим на критика на управлението у нас, значи това управление вече е влязло в цикъл на подмяна с още по-верни марионетки на САЩ!

  Бокооо, Боко! Викни цвъки и цацаратурата, па го опровергайте тоа пусти департамент! Че ти нарУши стабилитето и растежо, дека ги фалиш ката ден! Бъди мъж 👨!
  —цитат от коментар 27 на Vlado Nikolov


  Ще слея с интерес реакцията на Цв.Цв.


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 32. 32 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#14] от "plebs":

  кво стана с Огнян Донев? гербурунгелите го разкарвахте по талавизура докат гепите "24 часа" и "Труд" още през първия пре-спешен мандат

  яж бахур
 33. 33 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  САЩ си говорят, още от доклада на посолството им за Бойко...
  Ние си действаме....нека говорят, не пречат изобщо...

 34. 34 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 735 Неутрално

  До коментар [#11] от "Моа Преател Тайпи":

  Тия работи ги пише посланик Рубин, пионка на Хилари Клинтън. Да не придираме много.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 35. 35 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Иванчева стоя с белезници и пранги на краката на улицата без да е доказано извършено престъпление, а за Митъо Очите се положиха титанични усилия да го излекуват, за да продължи да зарибява децата ни с наркотици. Нито един висш държавен служител не е осъден за корупция, макар че такива има много. Съдебнатавласт е корумпирана, безотчетна, безотговорна, това са си факти. А когато фактите говорят и боговете мълчат.

 36. 36 Профил на Феникс
  Феникс
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Че на кой му пука какво са казали тези идиоти?
  И след като САЩ доставяха оръжие на признати от самите тях терористични групировки, включително тази извършила атентатите от 11.09 какво направи тяхното "некорумпирано" и "ефективно" правораздаване по въпроса?

 37. 37 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  посланик Рубин, пионка на Хилари Клинтън. Да не придираме много
  —цитат от коментар 34 на Wornoxmaniak


  :D

  яж бахур
 38. 38 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Неутрално

  Сега е моментът вината да се хвърли върху Президента ! ЧАКАМ ПРАВОВЕРНИТЕ ТРОЛОВЕ НА ГРОБАРИТЕ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 39. 39 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#34] от "Wornoxmaniak":

  я си кажи авторитетното мнение за удавам версус отдавам?

  https://www.dnevnik.bg/photos/2019/03/14/3404500_fotogaleriia_otdava_li_se_iogata_na_kotkite/

  яж бахур
 40. 40 Профил на Феникс
  Феникс
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Кои по точно от върхушката във Вашингтон са осъдени за заиграването и въоръжаването на терористични групировки признати от самите САЩ за такива? "Некорумпираното" американско правораздаване какво прави по въпроса?

 41. 41 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Поредното доказателство за нашите политици,че колкото и да се подмазват на щатските си кукловоди няма никога да станат нещо повече от кукли на конци,които ще бъдат захвърлени като се използва и най-дребния повод от подобни доклади за да бъдат сменени с нови!

  Определено България трябва да отхвърли американските си зависимости ,които спъват независимото ни развитие и да си гледа твърдо интереса!

  Американските блюдолизци и грантаджии могат да вият ,колкото си искат,нали това работят,но мнението им не трябва да се взема под внимание ,тъй като са чужд агент тук...

  Sic transit gloria mundi
 42. 42 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1299 Весело

  Тая статия чудесно изкарва на показ и задейства слюнкоотделянето на троловете от всички клонинги на БКП.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 43. 43 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3332 Любопитно

  До коментар [#40] от "Феникс":

  Ако Бг наистина е независима държава, до 24 часа трябва да се даде твърд отговор......
  С Гуантанамо например, може да се започне.....

  Но това едва ли ще стане....

  Bukalemun
 44. 44 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#18] от "extraCACA":

  що ти изтриха коментар 93 отатък

  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2019/03/18/3405617_durjavniiat_departament_na_sasht_mediiniiat_pluralizum/

  ?

  яж бахур
 45. 45 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2521 Неутрално

  Какво става с Ченалова, лицето на поръчково правосъдие?

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 46. 46 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#35] от "proza":

  Иванчева стоя на улицата когато я хванаха с подкупа само с белезници като всеки друг престъпник хванат на местопрестъплението и тя тогава не протестираше,защото беше гузна.
  След това вече дебелия адвокат я убеди,че е невинна и тя се окопити и започна да се бори срещу клечащите тоалетни в следствения арест...

  Sic transit gloria mundi
 47. 47 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Само един въпрос имам.САЩ какви са на България, та се изказват постоянно.Да, съюзници сме в НАТО, но относно политика и правораздаване думата за анализи и препоръки биха могли да имат само европейските институции.Не сме им щат.
  —цитат от коментар 1 на НеКой


  +++
  Пространно ли да го обясня какви са ни?
  Практиката е от цяла латинска америка. А най-тъжното е, че са прави.

 48. 48 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 583 Неутрално

  В света има близо 200 суверенни държави, как решихте точно интересите на САЩ да защитавате със зъби и нокти, че да ни запознавате напоително и с тяхната пропаганда!? Дали е случайно...
  —цитат от коментар 2 на svoboden


  Просто е - пари, възможност за власт, бекъп в случай на омазване на ситуацията, все форми на контрол.

 49. 49 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Иванчева стоя на улицата когато я хванаха с подкуп
  —цитат от коментар 46 на lon01600906


  Лъжа е че Иванчева беше кваната с подкуп. както беше и лъжа, че "светят като коледни елхи" от маркиращото вещество

  Пита се в задачката, защо бухалките на Мафията/Борисов/ГЕРБ лъгаха в едночасова нарочна пресконференция, предавана пряко от телевизиите, а Иванчева и Петрова бяха държани в "аквариум", така че да нямат достъп до обществеността и медии?

  Дали пък това не е част от тежките проблеми, които коментираме?

  яж бахур
 50. 50 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 322 Любопитно

  До коментар [#20] от "deaf":

  И каква е разликата? Все едно да спорим кое е първично - яйцето или кокошката.

 51. 51 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 513 Неутрално

  ПРАВОРАЗДАВАНЕТО НИ Е ИЗЦЯЛО МУТРЕНСКА ТЕРИТОРИЯ , ПОСЛЕДНИТЕ ДЕТО НЕ СА ИМ СЕ ПОДЧИНИЛИ СА ГИ НАРЕДИЛИ И ГИ МАЧКАТ СЪС СИЧКО ПОДРЪЧНО И МУТРЕНСКО , АХА АХА ДА ПАДНЕ ЗАВЕТНИЯ ХЪЛМ И ЕГА КЬОВЕШИ ДА ПОМОГНЕ ЧЕ ТУКА ВЕЧЕ НЕ СЕ ТЪРПИ

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3084 Весело

  Кучетата си лаят, керванът си върви, както се казва. Какво като САЩ ни критикуват, да не би заради горните факти - повечето от които безспорно верни, да не ни продадат самолети примерно.

 54. 54 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  До коментар [#50] от "hammurabi":

  Държавата е първичното. Дори само поради причината,че народа НЯМА властта да управлява.

 55. 55 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 302 Неутрално

  Що се възпалявате толкова, бе тролчета? Нали "това си го знаем" и "тука е така". Защо, когато някой друг го каже, скачате като ужилени? Когато фактите говорят, би трябвало ако не да се изчервите, поне засрамено да замълчите.

 56. 56 Профил на terminal velocity
  terminal velocity
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#55] от "lpi31580057":

  Щото в щатите корупцията е на нива африканска държава. Та баш тия ли ще ни четат морал. Не че си нямаме проблеми, ама ....

  Путин - мы верим в тебя !
 57. 57 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Ратко Лупингиста ще оправи нещата. Той знае заглавията на Достоевски.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 58. 58 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 583 Весело

  запада слага санкций индивидуални за 240 лекета в парламента.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 59. 59 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 302 Неутрално

  До коментар [#55] от "lpi31580057":Щото в щатите корупцията е на нива африканска държава. Та баш тия ли ще ни четат морал. Не че си нямаме проблеми, ама ....
  —цитат от коментар 56 на terminal velocity


  Това не е четене на морал, а изнасяне на факти. За такива като вас важи приказката "гузен негонен бяга".

 60. 60 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 479 Неутрално

  БОЖЕ,СЕГА ДА НЕ ВЗЕМАТ ДА ШИБНАТ СЪДЕБНАТА ПАЛАТА С РАКЕТКА ОТ НЕКОЙ ДРОН???

 61. 61 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  санкций
  —цитат от коментар 58 на In my world


  този Санкций неккъф виден римски пълководец ли беше?

  яж бахур
 62. 62 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  Тия хамериканци днес тотално вбесиха герберастията. Ще им бъде отмъстено 😂😂😂

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 63. 63 Профил на Мамуна
  Мамуна
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Мурзилки /ватници и гербепедеруги ЗАЕДНО на а,бразурата, да бранят стабилността !
  Безценно квичене :Л)))))

 64. 64 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#8] от "АзКлавдия":

  То си е болестно състояние.90% от психолозите го твърдят, само че тихо, иначе може да им спретнат линч, както когато СЗО вади това заболяване от списъка с болестите.Ако някой не е прочел как точно се случва това, може да се запознае . Интересно е. И доста показателно как политкоректността е водеща дори при медицината.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 65. 65 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  Лъжа! Долна лъжа! България е правова държава и правосъдието тук е напълно независимо и неподкупно. Поне според родните политикани и всякакви анализатори. Точка.

 66. 66 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  Не може да се каже по-точно. Хвалбите на Борисов в ЕС може и да минат, но в САЩ- не.

 67. 67 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Докато на власт са мутрите от ГЕРБ, ще е така.

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 68. 68 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Тая статия чудесно изкарва на показ и задейства слюнкоотделянето на троловете от всички клонинги на БКП.
  —цитат от коментар 42 на virtual brain


  До коментар [#42] от "virtual brain":

  За "платената любов" на троловете:

  "Вчера пък стана ясно, че „Лийдуей“ не са обслужвали само левицата, а и техните люти врагове от десницата. В сайта „Биволъ“ бяха публикувани изпратени от анонимен източник отчети на фирмата за тролска дейност около кампанията на бившия кандидат на ДСБ за кмет на София Прошко Прошков (в момента член на партия ДБГ на Меглена Кунева) през 2011 г. Г-н Прошков вчера по Нова телевизия отрече да е знаел за подобна платена форумна подкрепа. Но пък цитираният като „ковчежник на партията по онова време“ Юлиян Войнов потвърждава информацията за договор между политическата сила и „Лийдуей“. Сегашният лидер на ДСБ Радан Кънев отговори, че не е в течение дали е имало такъв контракт и ще разпореди проверка.

  От фирма „Лийдуей“ отричат всичко. Компанията е регистрирана през март 2011 г. с капитал от 1000 лв. Нейни собственици са Оля Лечева с 95% и фирма на Красимир Станков с 5%.

  Присъствието на трескави коментатори симпатизанти на ГЕРБ е особено видимо в мрежата, но пък доказателствата, че те са платени тролове, са най-малко. Първата улика в тази посока е от постинг във форума на в. „Дневник“ в края на 2012 г. Потребителят Wrornoxmaniak пише похвален коментар за Бойко Борисов. Или вероятно го копира и пейства във форума, защото се оказва, че е забравил да изтрие инструкцията на поръчителя: „Да се публикува под пост номер 3, в началото. Настроението да бъде неутрално или разстроено.“..."
  http://epicenter.bg/article/archive/35915/11/33

  "Търканията са обясними щом си представим усещанията на доброволците, че тяхната кауза се е превърнала в платена любов.

  Контрата остава в медиите, които страдат най–много от трол активността, тъй като троловете унищожават възможността на авторите да общуват с публиката си, в крайна сметка съдържанието в медията губи ценност, ако потребителят не може да участва ефективно в дискусията под него. Съответно медията губи капитализация и дори се увеличава вероятност от нейния фалит. ..."
  https://offnews.bg/analizi/vojni-na-trolove-378316.html

 69. 69 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 426 Весело

  лъжа е всичко изброено,в страната на боко и чоко такива неща не се случват и няма

 70. 70 Профил на witch_doctor
  witch_doctor
  Рейтинг: 609 Весело

  Ха, защото от САЩ са го казали и тъпите тролове наскачаха!

 71. 71 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1169 Неутрално

  Бай тръмпи е решил да сготви прасьонъците?

  Обичам да грухтя и плюскам.
 72. 72 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За "платената любов" на троловете:
  —цитат от коментар 68 на plebs


  Тома Биков за Борисов: "Карикатура на диктатор"

  "Борисов не е диктатор. Той е карикатура на диктатор."

  https://offnews.bg/analizi-i-komentari/toma-bikov-karikatura-na-diktator-70137.html

  яж бахур
 73. 73 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Оххх, eбати звучният шамар, а???

 74. 74 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Да видим сега онзи дебелият със свинските очички и очила какви ще ги плещи и обяснява

 75. 75 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 692 Неутрално
 76. 76 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1177 Любопитно

  Чета и си мисля, ако сменим България със САЩ, какво от написаното не е вярно?!

  Тиква под наем.
 77. 77 Профил на balla
  balla
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Американците ни шамаросват а Европа ни гали с перце?

 78. 78 Профил на Юмрукчал
  Юмрукчал
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Заглавие описващо всичко!

 79. 79 Профил на Lich King
  Lich King
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Чета и си мисля, ако сменим България със САЩ, какво от написаното не е вярно?!
  —цитат от коментар 76 на TzZar


  Не мисли, не ти се получава!

 80. 80 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Мдааа. Нищо ново. Но като ти го кажат сащ публично, на всеослушание, някакси изглежда грозно. Това е действителността - грозна! И си е истина.

 81. 81 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 692 Неутрално

  С две думи - време е да изпържим цацата .

 82. 82 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Комунизмът не прощава. Повредата му въхру хората няма да се изчисти лесно, защото увредените хора, трудно създават здраво поколение.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 83. 83 Профил на registriran
  registriran
  Рейтинг: 426 Неутрално


  а твърде често - и налудничаво"...една година по-късно, получавам окончателното решение на Административен съд -Видин, с което се потвърждава глобата, наложена ми в качеството на представляващ – внимание! - КП „Реформаторски блок – Глас народен“, за непочистени плакати на същата коалиция.При положение, че никога не съм бил част от тази коалиция.Повтарям – това е окончателен и необжалваем съдебен акт!..."https://clubz.bg/80721-istoriq_za_trajcho_trajkov_stari_plakati_syd_globa
  —цитат от коментар 18 на extraCACA


  Тези неграмотни съдии много бързо ще се ограмотят ,ако започнат да плащат от джоба си глобите наложени от европейския съд,но в момента са с развързани ръце и изпълняват всякакви поръчки..

 84. 84 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 662 Неутрално

  До коментар [#4] от "hammurabi":

  По-скоро са другарите от САЩ и ЕС които знаят какво става в България вече 30 години и си затварят очите. Да не би да не знаят че Тиквата е криминално проявена мутра, или че Цацаров е корумпирана свиня, или че комунистите от БСП до един са крадяли, или че турците от ДПС и еничерите от ОП и Воля и онов от РБ и всички останали отрепки които са били на власт досега са крадяли и убивали? Какво се правил на убита лисица? И ти като тях

 85. 85 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#84] от "theduloclan":

  Въпросът е кой пречи и кой помага. Ние посраните гащи си ги знаем и не трябва да чакаме някой друг да ни ги бърше.
  С какво ни помага Русия, освен да ни пробутва морално остарели технологии, пропаганда, корупция, отровна медийна среда и блянът си за Третия Рим.
  Дай си отговор на въпроса какво получава страната ни като сигурност по линия на НАТО, като еврофондове по линия на ЕС, като възможност да пътуваме във всички страни на Европейския съюз, като възможност за обучение и работа и т.н.
  Ако не може да си дадеш отговор на тези въпроси - само виж каква ни е минималната работна заплата и тази на Русия (най-голяма по територия и природни богатства страна). Ако и това не помогне - поразпитай и разбери колко твои близки или познати работят или учат в Западна Европа и САЩ и колко в Русия. Ако и това не помогне - питай чичко Гугъл кои деца на Кремълския политически елит учат или работят в Западна Европа или САЩ.

 86. 86 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 322 Любопитно

  До коментар [#54] от "deaf":

  И кой е субстратът на тази държава. Простичко - кой я изгражда тази държава, тя във въздуха ли виси?

 87. 87 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  До коментар [#86] от "hammurabi":

  Държавата се ръководи и конструира от лидера спечелил властта. А той - лидера - може да е всякакъв. Умен,тъп,грозен,посредствен,красив,честен,крадлив,мафиот,предател,и т.н.,и т.н. И какъвто е лидера,такава става неизбежно и държавата.

 88. 88 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Най-после някой да каже истината.

 89. 89 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#1] от "НеКой":
  Ами по-раотеща демокрация от нашата да кажем?...

 90. 90 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 648 Любопитно

  Вместо да прави безплодни констатации, по-добре би било Департамента на САЩ да неутрализира пагубното влияние на руската олигархията върху цялостния обществен и политически живот на малките Балкански страни от рода на България !

 91. 91 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 269 Весело

  За да достигне до този извод, който и да е изказващия това мнение, е достатъчно само да споменем - липсата на реакция от страна на ВСС след срещата на Цацаров с Дончев и Гергов, становището на КПКОНПИ за "липсата на конфликт на интереси" при министъра на финансите, решението на Съда за "липсата на конфликт на интереси" при Нели Кордовска и становището на прокуратурата за незапочване на наказателно производство срещу бившия министър Московски за причиняване на смърт по непредпазливост ... Само тези неща са абсолютното доказателство за некомпетентността и корумпираността на представителите на съдебната система, прокуратура и най-вече "черешката на тортата" - д.е.б.и.л.а. от КПКОНПИ /особено ако човек прочете и абсурдните мотиви, стоящи зад тези решения, на които би се изсмял и студент-второкурсник по право от ЮЗУ-то :)/. Не е нужно нищо друго, за да стане ясно на всеки мислещ, повтарям мислещ, човек да види, че "има нещо гнило в ... правораздавателната ни система ..." :):):) Пък вие се карайте на лошите хамериканци, че и те го виждали това ... :):)

 92. 92 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Хмм...това аз го чета като - Българското общество е изостанало и не предприема стъпки или прави недостатъчно за да ускори общественото развитие. Вижте, всяка една администрация (изпълнителна, правораздавателна, охранителна и т.н. ) работи точно толкова колкото обществото я натисне да работи и дава такова качество каквото обществото с действията си ѝ показва че иска.

  Така че следващия път когато сте недоволни и негодувате срещу администрациите, си задайте въпроса - аз какво направих че да има по-добър резултат от действията на администрацията. Проспериращите общества са станали такива защото не само са искали, но и са ИЗИСКВАЛИ резултати.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 93. 93 Профил на soundform
  soundform
  Рейтинг: 298 Неутрално

  До коментар [#2] от "svoboden":

  Америка за България... и какво от това? Истината е истина независимо кой, откъде и защо я казва. Реално погледнато никой не си позволява да каже обратното, защото ще стане за смях😁
  Друг е въпросът че нито ЕС, нито САЩ, нито някой друг ще оправят проблемите тук. Трябват тежки реформи, за да се случат трябва реален парламент и партии с визия и воля за адекватни промени, каквито не се предлагат на политпазара от години.

  lost & profound
 94. 94 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Те ни се пишат за съюзници и приятели, а така обидно ни критикуват! Няма значение дали имат основания или нямат.

  Истинските ни съюзници и приятели никога не критикуват нашата правораздавателна система!

 95. 95 Профил на Умен и красив но не умнокрасив
  Умен и красив но не умнокрасив
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Само един въпрос имам.САЩ какви са на България, та се изказват постоянно.Да, съюзници сме в НАТО, но относно политика и правораздаване думата за анализи и препоръки биха могли да имат само европейските институции.Не сме им щат.
  —цитат от коментар 1 на НеКой


  Интересно е ти какъв си на България, че изказваш постоянно антибългарски тези в защита на руските си господари?

  No Pain No Gain
 96. 96 Профил на borismt
  borismt
  Рейтинг: 270 Неутрално

  Държавния департамент прави тези доклади за да го четат правителствените служби и американците, които си имат работа с България. А това , че някой българин е решил да го прочете и да си прави своя пропаганда, е съвсем друг въпрос.
  В интерес на истината, България си е просперираща държава, без корупция и със супер справедлива и работлива съдебната система, а магистратите постоянно се отчитат пред народа и се съобразяват с неговото мнение.... От къде на къде , Държавния департамент е решил да заблуждава собствените си граждани само се чудя...

 97. 97 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  Ако питате Бъчварова,те имат само чувство за корупция,но за разлика от нас американците може би имат направени списъци,кои персони не са желани в Америка. Единият от тях не ходи там,а праща слугата си с шесте апартамента и големите си уши.

 98. 98 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 988 Неутрално

  До коментар [#40] от "Феникс":Ако Бг наистина е независима държава, до 24 часа трябва да се даде твърд отговор......С Гуантанамо например, може да се започне.....Но това едва ли ще стане....
  —цитат от коментар 43 на eti mehter


  Разбирам идеята ти, но това би било реакция от типа "а вие защо биете негрите". Другояче казано, проблемите на една държава не се намаляват от съществуването на проблеми в друга държава.

 99. 99 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Като за начало, официален коментар на правителството няма да има. След това, в отговор на журналистически въпроси, г-н Цветанов ще каже нещо подобно:

  Право на всеки е да дава оценки... Ние имаме много добро сътрудничество с нашите партньори... Смятам, че докладът е добронамерен, въпреки, че ние имаме забележки по някои от констатациите, за които информацията не е точна. Ние много добре знаем какви са проблемите и правим всичко възможно да ги решим... Искам да ви припомня, че само за последните седмици/месеци/година, нашето правителство... и т.н. и тн.

 100. 100 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 807 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK