Върховният водач на Иран започва операция "приемник"

Кандидат-президентът Ебрахим Раиси пуска бюлетина на изборите през 2017 г.

© Associated Press

Кандидат-президентът Ебрахим Раиси пуска бюлетина на изборите през 2017 г.В началото на тази пролет в Иран бурно разцъфнаха и политическите интриги. Още не се бе уталожило брожението заради поредната оставка на външния министър Джавад Зариф и ето, че бе сменен ръководителят на съдебната власт. Предишният, Садек Амоли Лариджани, представител на могъщ политически и семеен клан, внезапно подаде оставка. На негово място Али Хаменей назначи Ебрахим Раиси. А само след дни последният бе избран и на друга ключова длъжност в политическата система на Иран - заместник-председател на Събранието на експертите, което не само избира върховния лидер, но между другото контролира и дейността му.


И докато историята с оставката на Зариф, изглежда, е по-скоро фарс, а не интрига, в случая със стремителното влизане на Ебрахим Раиси във висшите властови ешелони на ислямската република нещата са къде по-сериозни. Дотолкова, че според наблюдателите върховният ирански лидер аятолах Али Хаменей най-вероятно започва операция "Приемник" с новия шеф на съдебната власт като главен герой.


Едно последвало уточнение засили интригата: Али Хаменей решил да приеме оставката на Амоли Лариджани, щом се запознал с доклад на Раиси за състоянието на съдебната система и методите за повишаване на ефективността ѝ. Налага се обаче да предположим, че същинското съдържание на документа е било далеч по-широко, по-дълбоко и по-остро от неговото название. И е изисквало стремителна реакция, включително по кадровия въпрос. Доскоро мнозина наблюдатели смятаха, че участието в президентските избори от 2017 г. и вторият резултат с 38 на сто от гласовете
са били връх в политическата кариера


на Раиси - единен кандидат на консерваторите в Иран. С което публичната му кариера свършва, а най-вероятната перспектива е да остане политик "от втори ранг" и да трупа годинки (роден през 1960, той е доста млад за днешния кръг реално управляващи в Иран), издигайки се полека в йерархията.


В други времена можеше да стане точно така. Но не и днес, когато все по-голяма част от иранския елит приема идеята, че "вътрешните заплахи са по-опасни за ислямската република от външните". Идеята, разпространена първо в тесен кръг сред шефовете на офиса на върховния лидер и командването на Корпуса на гвардейците на ислямската революция още през 2005 г. - а през 2017 г. шумно и темпераментно представена пред цялата страна от Ебрахим Раиси в предизборната му кампания.


Настанали са трудни времена, в които Ислямската република ще запази своя запас от якост само ако се запази общественият договор между властите и населението. "Готови сме да понасяме лишения заради външния натиск върху родината - заявява, включително на протести, иранският народ. Но само в случай че бремето на този натиск и съответните лишения бъдат разпределени върху всички. Изцяло според принципите за социална справедливост, провъзгласени в хода на ислямската революция."


Но точно спазването на тази справедливост, меко казано, не е сигурно в днешен Иран, особено през втория мандат на Хасан Рохани. Санкциите удрят всички освен прословутия "Северен Техеран" - иранската Рубльовка*. А "делото срещу месарската мафия", "случаят с битумния крал", "аферата със султана на монетите" и разгорелият се тези дни скандал около "делото срещу "Петрокемикъл комършъл къмпани" (РСС)" показват, че


корупцията в органите на властта далеч надхвърля


общоприетите представи. И дори "бащите основатели" на ислямската република, "старите бойци", камо ли пък многобройните им чеда и домочадци, нямат никакъв имунитет срещу корупцията и користолюбието, облажват се с охота, търсят най-тлъстите рушвети направо с патологична стръв.


Нито днешната президентска администрация, нито съдебната власт могат с нещо да възпрат тази епидемия от корупция и користолюбие освен с шумни изявления и анонси за поредните сурови и безкомпромисни "кампании за борба". Реформи безспорно са необходими. И "консерваторите", независимо какво се пише за тях, скланят за реформи. Но как да ги прокарват, как да ги контролират при това положение? Част от управляващия елит няма нито воля, нито особено желание за това. Раиси обаче има. Има и мощна подкрепа сред хората, реално управляващи Иран - офиса на върховния ръководител, значителна част от духовенството и Корпуса на гвардейците на ислямската революция.


Без да получава главни роли, Ебрахим Раиси обаче се нарежда сред доверените лица на върховния лидер Али Хаменей още от първите години на ислямската революция в началото на 80-те. И с всяко ново назначение - от шеф на съдебната власт до управител на една от най-богатите религиозни фондации в Иран, "Астан Кудс Разави", фактически холдинг на стойност двайсетина милиарда долара, който ръководи мини, текстилни фабрики, фармацевтичен завод и дори едри петролно-газови компании - това доверие само расте. И стига своя връх точно сега: върховният ръководител дейно го движи към висшите ешелони на властта. Естествено всяка точка от тази възходяща траектория крие нови опасности за Раиси. В крайна сметка дори намеренията на Али Хаменей не гарантират, че той ще е новият върховен лидер - в най-отговорния момент всичко може да се промени и вчерашните съюзници да забравят всичко договорено, вкопчени в схватка за власт.


Но това съвсем не променя факта, че именно Раиси е предложен днес на обществото и елитите в Иран като възможен нов ръководител на страната. А ще сполучи ли да се затвърди в тази роля - днес никой не може да каже "да". Но явно има шансове за това.


* Рубльовка - така наричат неофициално жилищна зона западно от Москва, застроена с вили на новобогаташи и хора от бившия съветски елит - бел. прев. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5918 Неутрално

  Точно САщ КОНСОЛИДИРА НАРОДА НА иРАН ОКОЛО РЪКОВОДСТВОТО!

  [email protected]
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  "Демокрация" по айетолашки!!!

 3. 3 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3097 Неутрално

  Забавно е, че "Дневник" цитира руски източник, какъвто и да е той.

  Еретик
 4. 4 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2234 Неутрално

  Откак си нататрузихана арабската религия, братята перси са само по нанадолнището.

 5. 5 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 541 Неутрално

  След като преживя инфаркти, инсулти, няколко вида рак и почина десетина пъти, Хаменей се замисли за наследник.

 6. 6 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 776 Неутрално

  „запас от якост“ може и да има смисъл на руски, но не и на български

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 7. 7 Профил на tomyd
  tomyd
  Рейтинг: 332 Весело

  До коментар [#1] от "karabastun":

  "...Ислямисти, рушлямисти, федерасти... са в един и същи строй, винаги в труд и бой... " примерно в Сирия.

 8. 8 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4173 Любопитно

  "И дори "бащите основатели" на ислямската република, "старите бойци", камо ли пък многобройните им чеда и домочадци, нямат никакъв имунитет срещу корупцията и користолюбието, облажват се с охота, търсят най-тлъстите рушвети направо с патологична стръв."

  Това е много типично за тоталитарните антидемократични режими, какъвто е и иранския режим.

  Трябва да се извършат огромни реформи в Иран... политически, съдебни и икономически. Дали Раиси има свободата и възможността да направи тези реформни.... честно казано едва ли.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 9. 9 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Ако не бяха престъпните държави СССР и Франция, то Иран щеше да е светска държава! Ако не бяха Франция и Германия, то Турция също щеше да е светска!

 10. 10 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  До коментар [#4] от "blondofil":

  Наистина жалко, а историята помни величието на персийската култура и нейните приноси в световната култура...
  Сега едни айелтоласи, радикализация и лудост....

 11. 11 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 267 Весело

  До коментар [#8] от "Иво":

  Ти да видиш! Почна да наричаш нещата с истинските им имена 😂😂
  Да не ти резнат надницата, внимавай 😂😂 га га

 12. 12 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4173 Любопитно

  До коментар [#11] от "кокошката":

  Хахаха.... кокошчице Венцич, аз винаги в този форум съм определял иранския режим за тоталитарен и антидемократичен, винаги съм защитавал тезата, че Иран трябва да се демократизира. Явно не си ми чел внимателно коментарите в миналото. Ето и доказателството за това:

  "Иран забрани преподаването на английски в началните училища, след като иранският върховен водач аятолах Али Хаменей заяви, че ранното изучаване на този език създава условия за западно "културно нашествие", предаде "Ройтерс".

  И тоя ирански дъртак (Али Хаменей) с годините е почнал да изперква (като Тръмпи, Дутерте и тем подобни възрастни откачалки).

  Децата трябва да учат чужди езици, колкото се може от по-ранна детска възраст (още в основното училище, та и даже по-рано) , защото е доказано, че точно тогава те помнят най-лесно и езика се научава най-добре тогава.

  https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/08/3108743_iran_zabrani_prepodavaneto_na_angliiski_v_nachalnite/ #comment-24

  "Иранците излизат по улиците на най-големите демонстрации от почти десет години, а жители на столицата, където обстановката е все по-напрегната, казват, че споделят икономическото недоволство на протестиращите и гнева им срещу корупцията в държавния апарат."

  Не само те разбират протестиращите. Много хора извън Иран също ги подкрепят (аз също впрочем) и техните искания за подобряване социалното и икономическо състояние в страната. Както и намаляване на корупцията. Всеки нормален човек на тази земя иска да живее по добре и без корупция.

  https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/04/3106568_teherancite_koito_ne_protestirat_razbirat_bolkata_na/ #comment-4

  "Правителството би трябвало да либерализира политическата сфера, ако иска да запази подкрепата на хората."

  То предприе стъпки в тази насока, но истината е, че за да се осъществят повече либерални промени в страната трябва да се промени самия модел на управление в Иран, както и нейната конституция. Не е нормално местните духовници да имат повече власт от местните политици. Не е нормално и духовниците да се бъркат във външната и върешна политика на правителство, президент и парламент. Както и обратното разбира се.

  https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/04/3106568_teherancite_koito_ne_protestirat_razbirat_bolkata_na/ #comment-5

  „Протестите в Иран може да укрепят позициите на твърдолинейните“

  Това което си написал е една голяма небивалица. Повечето протестиращи са млади, образовани иранци с прозападни възгледи, които освен, че искат социално и икономическо подобрение на живота си искат и тяхната родина да стане по-демократична. Точно тези протестиращи заслужават подкрепа и имат моята.

  https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/05/3107014_protestite_v_iran_moje_da_ukrepiat_poziciite_na/ #comment-10

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 13. 13 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Ако не бяха престъпните държави СССР и Франция, то Иран щеше да е светска държава! Ако не бяха Франция и Германия, то Турция също щеше да е светска!
  —цитат от коментар 9 на himler


  И СССР, но повече и САЩ са виновни за състоянието на днешен Ирен.

 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5260 Неутрално

  Независимо от религията и официалното държавно устройство не намирам разлика в положението и избора между тях и Русия :)
  Сравнението с Рубльовка подтиква към размисъл...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK