Пасторът, венчал Орбан, е сред най-големите му критици

Унгарският премиер Виктор Орбан на 16 юни 1989 г.

© Associated Press

Унгарският премиер Виктор Орбан на 16 юни 1989 г.Човекът, венчал унгарския премиер Виктор Орбан и наричал го съюзник, днес го смята за символ на фашизма. Това разказва в. "Ню Йорк таймс" за преподобния Габор Ивани - пастор, който днес помага на опозицията.


В една декемврийска нощ, въпреки снега, хиляди унгарци се събират, за да протестират срещу Орбан, а Ивани, изглеждащ "като дядо Коледа", пристига, за да им предложи чай.


Днес човекът, кръстил двете най-големи деца на Орбан, поставя под въпрос твърдението на Орбан, че управлява, изхождайки от християнски ценности. Това правителство "няма нищо общо с християнството," казва той на протеста. "Хората може да хулят Христос заради това, което то прави."
Ивани, някога антикомунистически дисидент, има почти митичен статус сред религиозни лидери, а църквата му има 18 хил. регистрирани последователи. Известен е като човек, който се грижи за бедни и бежанци, както изисква Библията, по думите на католическия епископ на град Вац. Отношенията му с Орбан, които казват много и за двамата, обаче за мнозина са пример как премиерът е изоставил собствените си идеали, подронвайки демокрацията и използвайки религията като инструмент.


"Няма унгарска раса или етнос"


В края на 80-те години и двамата се борят срещу комунизма. След като той рухва, Орбан иска да поднови клетвата със съпругата си - седем години след като е сключил граждански брак. Това става, когато той завива надясно, за да привлече консервативни и религиозни гласоподаватели. "Когато се срещнахме, искахме едно и също," но сега Орбан е "ръководител на крайнодясна партия и в това се корени разногласието ни," обяснява Ивани в скорошно интервю.


Семейството, в което през 1951 г. се ражда Ивани - второ от 11 деца - е на потомци на френски бежанци, чешки дисиденти и евреи. Дори този произход противоречи на схващанията на Орбан. "Няма такова нещо като унгарска раса или етнос," казва той. "Само унгарски език."


Пасторът, над 10 години по-възрастен от Орбан, е изключен от училище на 17 г. (когато премиерът още е дете) заради "подривна дейност", изразена в есе. Шест години по-късно е изключен от духовно училище заради присъединяването си към част от Методистката църква в Унгария, отхвърляща намеса на комунистическия режим. Затова заедно със съмишленици създава незаконно разклонение, което и днес оглавява. Влиза в затвора два пъти през 70-те, макар и за кратко, заради антиправителствени позиции. Издава нелегално и вестник, с който провокативно поставя под въпрос икономическите неуспехи на режима.


Едва през 80-те Ивани попада на студент по право на име Виктор Орбан. Твърди, че като пастор внимава с приятелствата и двамата никога не се сближават. Често попадат един на друг обаче на политически срещи и Ивани си спомня темперамента на Орбан. Основал либерална младежка група, Орбан показва пренебрежението си за религията и амбицията си, преразказва думите му "Ню Йорк таймс". "Беше човек, който искаше много от живота," смята Ивани. "Хората дори не обичаха да играят футбол с него, защото ако топката излезеше от игра, той настояваше да е човекът, който ще я вкара обратно."


И двамата обаче са избрани в парламента като либерали. Когато Орбан решава, че е открил Бог, иска именно от Ивани да поднови обета си и то в църква. Изборът на либерален пастор "вероятно бе последният му истински достоен жест към религията".


Маслинова клонка


Това е и една от последните им срещи. Докато Орбан завива все по-надясно и работи, за да вземе властта, Ивани напуска парламента и се съсредоточава върху мрежата си от приюти за бездомни, училища и домове за хора в неравностойно положение и други.


След като става премиер - за пръв път през 1998 г. - Орбан изпраща на Ивани съобщение с искане публично да го подкрепи. Пасторът, който вече е в обтегнати отношения с Орбан (съобщението не е предадено лично), отказва. Когато започва следващият мандат на Орбан през 2010 г., той подава на пастора маслинова клонка. Отхвърлянето този път е в отворено писмо. Година по-късно методисткото разклонение, оглавявано от Ивани, става част от близо 200 религиозни институции, изключени от държавен списък на изповеданията. Това ги оставя без значителни приходи.


Това скъсява списъка с религиозни институции, някои от които имат малко последователи. Църквата на Ивани обаче е с паство от 18 хил. души.


Според епископа на Вац Миклош Беер решението църквата на Ивани да се извади от списъка е оставило отпечатък върху другите 14 институции, останали в него. Затова официалните църкви на Унгария избрали да замълчат при въвеждането на закони срещу миграцията и бежанците и да стоят встрани от тежки теми.


Не и Ивани, пише "Ню Йорк таймс". С думи и дела той многократно е оспорвал действията на премиера, предоставяйки услуги на бездомни и бежанци. Дори дал на афганистанец стая в дома си, отхвърляйки и схващането на Орбан, че Унгария е моноетническа държава. Всичко, което прави премиерът, е "точно обратното на проповядваното в Библията за отношението към бедните, справедливостта и отговорната служба."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  Пишете за турчето в Утрехт, аз си казах, че пак е Аллах акбар, не мълчете. Затова и Орбан не иска такива гости...

 2. 2 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1894 Неутрално

  Дедо Шори няма да доживее да види Орбан свален от власт. Мъките са излишни.

 3. 3 Профил на praseta_mezeta
  praseta_mezeta
  Рейтинг: 416 Весело


  Притесненията ми за липсата на анти-Орбан статия днес не се оправдаха.

  Само да вметна, че освен че е фашист,, Орбан редовно яде живи бебета за закуска...

 4. 4 Профил на gmz14597204
  gmz14597204
  Рейтинг: 160 Неутрално

  Ако Христос беше тук да види, щеше да се изплюе в лицето на Орбан. Прав е пасторът, че това няма нищо общо с християнските ценности.

 5. 5 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 3098 Неутрално

  До коментар [#2] от "moreee":
  А ти защо пропускаш, че Орбан е бил стипендиант на дядо ти Шори?
  Или този факт нещо не ти изнася?

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 6. 6 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 2012 Весело

  До коментар [#3] от "praseta_mezeta":

  Само мюсюлманчета.

 7. 7 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  До коментар [#5] от "Депутат 241":

  Той и Томата Дончев е бил, ама хората проглеждат.

 8. 8 Профил на vari
  vari
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#1] от "НеКой":

  За турчето в Утрехт пише навсякъде и всичко е ясно. Психопати има нявсякъде(5% от всички хора), някой даже са въоръжени. Живял съм в Утрехт и повечето хора нямат проблеми с мюсюлманите. Проблемите са с единични идиоти - твоето държание напомня доста на тяхното...

 9. 9 Профил на alfanero
  alfanero
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Един ден ще се разбере колко прав е бил Орбан, когато вече за жалост ще е късно. А един ден западноевропейците ще се местят да живеят в Будапеща, аз поне от опит съм разбрал, че с тия талибани дето идват не може да се живее с тях.

 10. 10 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  До коментар [#8] от "vari":

  Къде пише за Аллах акбар, само за Крайстчърч статии. Пишете сега, че и Турция има проблем с тероризма, нищо, че Ердоган се кара на България.

 11. 11 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 3098 Весело

  До коментар [#7] от "НеКой":
  Е, в тази връзка и Иво Христов (80%) също е индивидуален храненик на Сорос...
  Но както знаем - червените прасета са всеядни! Както и бившият комсомолски секретар Орбан, разбира се!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 12. 12 Профил на vari
  vari
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Ето ти новини от източника ако знаеш английски:
  https://www.dutchnews.nl/news/2019/03/utrecht-shooter-was-out-on-licence-ahead-of-rape-trial-court-confirms/

  Алах акбар не е викал. Стрелял е по някаква женица и после по хората които са и помагали.

  Разследването върви но холаците не си поплюват, а и публиката няма да позволи да и бутат врели-некипели. Следи ги там - скоро ще стане 100% ясно.

 13. 13 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  До коментар [#8] от "vari":

  Значи мюсюлманите терористи са психопати, а когато на 5-6 години и някой бял стори подобна низост, той е националист, християнин и фашист, нали? Това ли е обективна журналистика?

 14. 14 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  До коментар [#12] от "vari":

  Гледай новините, холандците не лъжат като немците, изостанал си.

 15. 15 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 2084 Неутрално

  Само да вметна, че освен че е фашист,, Орбан редовно яде живи бебета за закуска...
  —цитат от коментар 3 на praseta_mezeta


  Глупости!! Знам само, че им пие кръвта!!

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 16. 16 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 2084 Неутрално

  До коментар [#12] от "vari":


  До коментар [#14] от "НеКой":

  Още преди няколко часа го обявиха, има и трима съучастници..

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 17. 17 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 1063 Весело

  Да, вярно, Библията изисква да не се обиждат вдовицата, сирачето, чужденецът... но дори и намек няма мигрантът, закрилян като гост, да има право да влияе на закините или дори обичаите на народа-домакин, да не говорим за вярата!
  Та той няма дори право да купи земя с пари, т.к. тя е свещена, наследствена, необлагаема частна собственост на народа според семействата му!
  Царят пък може само да изисква по няколко седмици ангария (не данък- той е от васалите) по свещенните обекти (напр. храма), както и военна повинност. Държавна собственост (?)- Библията не познава такава!

 18. 18 Профил на mvu02435512
  mvu02435512
  Рейтинг: 622 Неутрално

  И какво се разбира от статията,че Орбан е лош защото не ще незаконни мигранти .Ами и унгарците не ги щат и за това няколко пъти наред го избират.Сега,народът ли знае по добре или соросоидите и пастора с огромните 18 000 последователи?

 19. 19 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  До коментар [#1] от "НеКой":

  +

 20. 20 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Отчето е прав. Орбан няма нищо общо с християнството.

 21. 21 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 4178 Неутрално

  Бях се притеснил,че няма да има антиОрбан статия днес!Вече няма да се изненадам да има интервю с бивш съученик на Орбан,който го е видял да пуши в тоалетната,или е закъснявал,или с някой,с който са били заедно в детската ясла и помни как Малкия Орбан се е нааквал.Падения Либерастки!

 22. 22 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 4178 Неутрално

  До коментар [#20] от "shisharko":

  Е,само вие ЛГБТ-джендърите имате общо с християнството.Когато не декларирате,че сте атеисти ,де!

 23. 23 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 1869 Неутрално

  Дедо Шори няма да доживее да види Орбан свален от власт. Мъките са излишни.
  —цитат от коментар 2 на moreee


  ... ти бре, съветско-зависимата камериерка... какво по-точно имаш общо с Орбан, че толкоз се присламчваш? Давай разяснения: ФАЩсист ли си или фашист... Бързо и Кратко, по сталински... )))))

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 24. 24 Профил на Stoik
  Stoik
  Рейтинг: 215 Неутрално

  А няма ли да намерят някоя, да речем, бавачка на Орбан, която много го харесвала като малко дете, но вече мисли, че е лош, направо фашист!?

 25. 25 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3341 Неутрално

  Притесненията ми за липсата на анти-Орбан статия днес не се оправдаха.Само да вметна, че освен че е фашист,, Орбан редовно яде живи бебета за закуска...
  —цитат от коментар 3 на praseta_mezeta


  И то каква. Дневник чели в Ню Йорк Таймс, че един човек казал много лоши работи за Орбан. Това към дискусията каква Европа искаме с правото си на европейци.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 26. 26 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3341 Неутрално

  А няма ли да намерят някоя, да речем, бавачка на Орбан, която много го харесвала като малко дете, но вече мисли, че е лош, направо фашист!?
  —цитат от коментар 24 на Stoik


  Ще се намери, търсят я усилено.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 27. 27 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Спрели му кранчето от държавната софра и започнал да плюе по премиерът.Нищо ново под Слънцето.

 28. 28 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 2466 Неутрално

  До коментар [#27] от "Мусаши":

  Точно обратното. Наистина ли не разбираш какво е писано???

 29. 29 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1894 Весело

  До коментар [#23] от "о сандо":

  Мълчи бе мушморок

 30. 30 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 2466 Неутрално

  До коментар [#20] от "shisharko":

  От статията разбирам, че е един нарцис-егоист. А? Какво съвпадение с един друг нарцис-комплексар, по нашите земи...

 31. 31 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 2466 Неутрално

  До коментар [#7] от "НеКой":

  Този е прогледнал късно. Все още е спял, докато се е женил...

 32. 32 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 1869 Неутрално

  До коментар [#23] от "о сандо":Мълчи бе мушморок
  —цитат от коментар 29 на moreee


  хехе... хехехе... хехехехехехехе...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 33. 33 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#27] от "Мусаши":Точно обратното. Наистина ли не разбираш какво е писано???
  —цитат от коментар 28 на vhv


  Естествено,че разбирам,че това е поредната пропагандна статия против Орбан.Чудно защо ли унгарците си го преизбират постоянно,а БМВ ще строят нов завод в Унгария?

 34. 34 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3118 Неутрално

  Сега няма ли да намерят комшията на Орбан от горния етаж отпреди 30 години, който също го смята за сериозен враг. :)

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 457 Неутрално

  "Няма унгарска раса или етнос"-поредната мракобесна вестникарска фекалия.Страхът от самопределението е главен враг на шорош и глобалната необолшевишка демокрация.Да няма граници,раси,пол даже,само еднотипно уеднаквени стандарти на консуматори-поредната партенка тип матросов на амбразурата за лошият крадящ еврофондове,хомофоб и фашист.КОлкото повече хвърляте фекалии върху вентилатора,токлова повече затъвате в тях,драги писачи.На 26 май очаквам статия от вида-как с нашите евросредства,един хомофоб и фашист,долен популист,се пребори за още три места в ЕК,измествайки истинските радетели на демокрацията-църен ваньо,ишиаса,пинокио и някои лгбт белгиец с даун

 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8966 Неутрално

  Докъде може да падне Орбан?

 38. 38 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4196 Неутрално

  " Това правителство "няма нищо общо с християнството," казва той на протеста. "Хората може да хулят Христос заради това, което то прави.""

  В наше време са рядкост подобни изказвания от Христови служители, които толкова открито и ясно говорят за делата на собственото си правителство ! Понежем става въпрос за водач във вярата, със сигурност знае какво говори, макар и да е доста тежко изявление ! Дано някой от унгарските управляващи се замисли за думите му. " За да има нещо общо с Християнството един ден " !

 39. 39 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Интересно , според отчето е висша християнска ценност да превърнеш християнска Европа в ислямски халифат .

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3314 Неутрално

  Като стигнах до " няма унгарски етнос" и спрях да чета. Пасторът е обърнал резбата.

 42. 42 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3526 Неутрално

  От разказаното става ясно, че Орбан е един безидееен. опортюнист, чиято цел е единствено властта.

 43. 43 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  До коментар [#4] от "gmz14597204":

  Завидно самочувствие - да се изкажеш от името на Христос! Но твърде жалък. Той не е плюл в ничие лице, нито е съветвал другите да го правят. (помисли си какво си изтропал...)
  И в тази връзка - направи ми впечатление, че пасторът е много наточен и нападателен....и още повече - че му е била подадена ръка за помирение, която той не приел. А основната функция на християнския духовник е борбата за всяка (блудна) душа. Той няма право и да съди, също така.

 44. 44 Профил на Petar Petrov
  Petar Petrov
  Рейтинг: 70 Неутрално

  До коментар [#5] от "Депутат 241":

  Това, че е бил стипендиант на фондация на Сорос не означава, че се е продал. Или Сорос дава стипендии, за да може после подмолно да работят за него? Големи демократи, няма що! Но с продадени души!!!

 45. 45 Профил на Petar Petrov
  Petar Petrov
  Рейтинг: 70 Неутрално

  До коментар [#5] от "Депутат 241":

  Това, че е бил стипендиант на фондация на Сорос не означава, че се е продал. Или Сорос дава стипендии, за да може после подмолно да работят за него? Големи демократи, няма що! Но с продадени души!!!

 46. 46 Профил на Petar Petrov
  Petar Petrov
  Рейтинг: 70 Неутрално

  Така ще бъде поне до изборите за ЕП. Орбан е трън в очите на всички щедро заплатени ултрахуманисти, ултрадемократи, ултралиберали и пазители на единствената истина. Тяхната!!! Всяко мнение, различно от тяхното е ерес. Дано европейските наемни работници да прозрат, какво се крие зад всичко това!

 47. 47 Профил на Petar Petrov
  Petar Petrov
  Рейтинг: 70 Неутрално

  Така ще бъде поне до изборите за ЕП. Орбан е трън в очите на всички щедро заплатени ултрахуманисти, ултрадемократи, ултралиберали и пазители на единствената истина. Тяхната!!! Всяко мнение, различно от тяхното е ерес. Дано европейските наемни работници да прозрат, какво се крие зад всичко това!

 48. 48 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2298 Весело

  До коментар [#34] от "realguru":

  Не от горния етаж, а от долния, щото няма начин поне веднъж Орбан да не го е наводнил!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK