За пръв път жена е удостоена с "нобеловата награда за математика"

За пръв път жена е удостоена с "нобеловата награда за математика"

© abelprize.noКарен Кескула Уленбек от Университета на Тексас в Остин стана първата жена, удостоена с най-престижната награда за постижения в математиката. Норвежката акадения на науките и литературата посочва, че присъжда наградата Абел "за фундаменталното влияние на нейната работа върху анализа, геометрията и математическата физика".


Абеловата награда е наричана още "нобеловата награда за математика", с нея има и чек за 6 милиона норвежки крони (около 700 000 щатски долара), а връчването ще направи лично кралят Харалд V на церемония в Осло на 21 май.


Премията е учредена от правителството през 2002 г. за "видни математици на нашата съвременност" и носи името на норвежкия математик Нилс Хенрик Абел.
"Признанието за постиженията на Уленбек трябваше да бъде много по-голямо (от присъждането на Абеловска премия), тъй като работата ѝ доведе до някои от най-важните постижения в математиката за последните 40 години", заяви Джим ал Халили, член на Норвежкото кралско общество за наука и литература.


Разработени от нея методи за глобален анализ се използват днес от всеки специалист в геометрията и анализите. Нейната работа е в основата и на математическите представи за теоретичната физика, благодарение на които се улесни разбирането на общата теория на относителността и струнната теория.


Улебнек е и един от активните поддръжници за равенство на половете в науката и математиката. Тя е и сред основателите през 1993 г. на Института за жените и математиката (WAM), имащ за цел разширяване възможностите за жени при ръководене на математически изследвания във всеки етап от тяхната академична кариера.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK