Богатите държави са пълни с разтревожени хора, искащи високи данъци за богатите

Отговорите на въпроса "Трябва ли правителството да облага богатите с по-високи данъци, за да помогне на бедните?".

Отговорите на въпроса "Трябва ли правителството да облага богатите с по-високи данъци, за да помогне на бедните?".Хората в страните с най-богатите икономики в света са разтревожени за много неща - от доходите и данъците до здравеопазването и пенсиите - и не вярват, че управляващите ги ще сторят нещо за оправяне на положението.


Те не искат да намалява ролята на държавата и да се съкращават социалните разходи. Напротив, те очакват повече публични средства, като средно почти 40% казват, че са готови да плащат по-високи данъци, ако това наистина подобри здравеопазването и пенсиите. Значителна част смятат също, че средства трябва да дойдат от засилено облагане на богатите, макар че не е ясно какво по-точно се разбира под "богат".


Това са резултатите от социологическо проучване сред 22 хил. души в 21 от страните - членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), разпространени тази седмица. То показва "съвсем видимо усещане на разочарование и несправедливост".
Мнозинството от тях смятат, че не получават съответното качество на услугите предвид данъците, които плащат, и че правителствата им изобщо не чуват какви са проблемите на хората.


Отговорите на въпроса "Смятам, че правителството се съобразява с възгледите на хора като мен, когато прави политиките и взима решения".

Отговорите на въпроса "Смятам, че правителството се съобразява с възгледите на хора като мен, когато прави политиките и взима решения".


От друга страна, за управляващите резултатите са леко объркващи, защото анкетираните са недоволни от социалните политики, докато в същото време живеят по-дълго, по-безопасно и по-здравословно благодарение на правителствени политики. Растат и социалните разходи - средно 20% от БВП в развитите икономики отиват за социални разходи, а това са почти 8800 долара на човек годишно.


Тревогата не е ограничена само до хората, които смятат, че са ги изоставили и забравили, казва Стефано Скарпета, директор по въпросите на заетостта, трудовите отношения и обществените процеси в ОИСР. "Младите, хората с висше образование и с високи доходи също изразяват недоволство от ситуацията и усещане за несправедливост", допълва той пред "Блумбърг".


Разпределение на отговорите на въпроса "Смятам, че достъпът до социални помощи е лесен". Огромна част не вярват, че ще получат помощ без проблеми.

Разпределение на отговорите на въпроса "Смятам, че достъпът до социални помощи е лесен". Огромна част не вярват, че ще получат помощ без проблеми.


Отговорите на въпроса "Смятам, че получавам достатъчно социални услуги, предвид данъците, които плащам" - мнозинството казват, че не усещат справедливо съотношение между това, което държавата им взима и услугите, които им връща в отговор.

Отговорите на въпроса "Смятам, че получавам достатъчно социални услуги, предвид данъците, които плащам" - мнозинството казват, че не усещат справедливо съотношение между това, което държавата им взима и услугите, които им връща в отговор.


Според ОИСР правителствата трябва да се замислят по-добре да обясняват действията и политиките си и да обърнат внимание, че според избирателите им дори само вероятността да изгубят работата си и да изпаднат в бедност нанася щети на обществото.


"Ройтерс" също разказва за проучването, като поставя акцент върху това, че анкетираните искат по-високи данъци за богатите и по-силна социална държава. Запитани "Трябва ли правителството да обложи богатите с по-високи данъци, отколкото в момента, за да подкрепи бедните?", над половината отговарят положително.


В множество богати страни темата за по-високи данъци за заможните се превръща в политически гръмоотвод - от протестите на "жълтите жилетки" във Франция до по-радикални леви среди в Демократическата партия в САЩ. Най-висока подкрепа (почти 80%) за такава политика е регистрирана в Португалия и Гърция при средно 68% одобрение в анкетата.Средно едва 20% казват, че лесно получават социални помощи, докато за 56% това изглежда доста трудно.


Масово анкетираните изразяват тревога за достъпа до достъпна и дългогодишна грижа за възрастните с добро качество. Същото важи за способността човек да си купи добро жилище и да получи добри здравни грижи.


Само в Канада, Дания, Норвегия и Холандия хората не казват толкова изразително, че правителствата не чуват за проблемите им. Само във Франция и Дания - страни с особено щедри социални системи - не са мнозинство анкетираните, настояващи властите да сторят повече за социалната държава.


Повечето хора казват, че добрите пенсии би трябвало да са водещ приоритет на правителствата, а за 54% това ще ги накара да се почустват икономически по-сигурни.


На второ място идва здравеопазването, тъй като 48% са го посочили като основен проблем. Почти 37% са се изказали в подкрепа на въвеждането на безусловен базов доход, макар че никъде по света не е тестван на национално ниво този модел за предпазване на избирателите от пропадане в бедност.


Внушителна част от анкетираните казват, че "другите получават помощи, които не заслужават". Посочените резултати са отговор на въпроса "Смятате ли, че другите получават помощи, които не им се полагат?".

Внушителна част от анкетираните казват, че "другите получават помощи, които не заслужават". Посочените резултати са отговор на въпроса "Смятате ли, че другите получават помощи, които не им се полагат?".

Коментари (135)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2329 Любопитно

  "разтревожени хора, искащи високи данъци за богатите"

  мързеливи хора, искащи високи наказанияи за трудолюбивите

  подпис
 2. 2 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 539 Весело

  Застаряващото население се тревожи основно за пенсиите и здравеопазването. А това че парите за тия дейности ще дойдат от образованието и бизнесът никой не му пука в консуматорското общество. Майката му е ние да сме добре. И както винаги завистта си казва думата(това е и основата за искане за социализъм, особе на тия които никога не са живели в него) - Ако може на тия които са по-заможни - да им се вземе ако може всичко.

 3. 3 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  При нас всичко е точно. Чиновниците са с увеличени заплати, пенсионерите с намалени пенсии.
  Данъците са плоски, щото по-лесно се сметали. Явно тука живеем мноо прости хора.
  Каролев не Има шанса да предложи плоския данък на Юнкер, тогава цела Европа щеше да бъде картинка. Жълтите жилетки щеха да са почервенели.
  Всичко е точно

 4. 4 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1079 Весело

  Много хубаво заглавие, браво! (И "БРумбърг" също не е зле.)

 5. 5 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 665 Неутрално

  Държавата, обществото трябва, длъжна е да има собствени източници на доход ( индустрия, селско стопанство, енергетика) за решаване на социалните проблеми като здравеопазване, грижа за подрастващите и пенсионерите, а не да разчита на данъци. Точно обратното, държавата трябва да насърчава частната инициатива, да помага за създаването на пазари, безлихвени кредити, насърчаване наемането на работници. В световен мащаб всичко беше идеално, когато имахме държави с пазарна икономика и държави с планова, социалистическа икономика. Т.нар. капиталистически държави можеха да разчитат на държавно гарантирани поръчки от държавите с планова икономика. АХМЕД ДОГАН преди 2-3 месеца каза, че е крайно време да се смени моделът, по който се развива държавата ни.

 6. 6 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Ама хората още ли вярват, че истински богатите (минимум 7 цифрова банкова сметка), плащат данъци? По-вероятно е да платят 10%, отколкото 40%. Цялата тежест винаги я обира средната класа.

 7. 7 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3838 Любопитно

  Каква трагедия....
  Да си фъкан с пари, а щастието да не ти се усмихва....

  Bukalemun
 8. 8 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1397 Весело

  До коментар [#1] от "Иван К":

  "мързеливи хора, искащи високи наказанияи за трудолюбивите"

  Ти исксш да кажеш, че Божков, Пеевски, Банев, Гергов и Арабаджиеви са богсти щото са много работни?
  Иване, живееш още в социализма!
  Сега една барака за хамбургери не можеш да направиш без да "кихнеш" и то на няколко места! ХЕИта, пожарникари, полицаи, общинари - всеки ще иска почерпка! Да не говорим, че ще трябва да отидеш при правилните фирми да ти изравотят примерно противопожарен план и т.н.
  Да не говорим пък ако решиш да строиш! "Даренията" на Иванчева са само едно от нещата!

  В Русия съм! В Русия съм!
 9. 9 Профил на mitakadm
  mitakadm
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Тоест мнозинството, което не е живяло в социализъм, иска комунизъм. Проблемът в България е "решен"през 1946. Има богати хора, конфискация и разстрел. Вече няма богати.

  Колкото повече - толкова повече
 10. 10 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  Така са ги научили европейските леви социопати- социалисти. Дайте да дадем...

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 11. 11 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1494 Разстроено

  Колко неморален трябва да си, за да се изправиш и да кажеш "искам да хванете тези хора и да им отнемете 30-50-80% от изработеното от тях"?

  Да бехме малко подпийнали, да им ебеме майката.
 12. 12 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1397 Весело

  Човек само с труд не може да е милионер, колкото и да е работен. Пример - зърнарите. Карат бентлита, а после кършат ръце, че не можели да вдигнат рентите с два лева. И нямали пари да вдигнат заплатата на бай Иван комбайнера с 20 лева!

  В Русия съм! В Русия съм!
 13. 13 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1397 Любопитно

  До коментар [#11] от "Darulio":

  "Колко неморален трябва да си, за да се изправиш и да кажеш "искам да хванете тези хора и да им отнемете 30-50-80% от изработеното от тях"?"

  Кои точно хора?

  В Русия съм! В Русия съм!
 14. 14 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 1689 Любопитно

  в мафиото олигархичните държави ,справедливото искане за по високите данъци за богатите е тема ТАБУ

 15. 15 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Пак ли ще претопляме комунизма?

 16. 16 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1494 Разстроено

  До коментар [#8] от "Веселин Дечев":

  Нито едно от посочените от теб неща не е довод в полза на високите данъци за богатите, ами е критика за съдебните и контролните органи.
  В тази връзка, какъвто и данък да сложиш, тези престъпници няма да го палтят точно заради неработещите съдебни и контролни органи.

  До коментар [#12] от "Веселин Дечев":

  Това пък е критика към системата със субсидиите, която само изкривявяа европейския пазар, като неморално отнема от едни, за да даде на други.
  Още критика към системата и никакви доводи за по-високи данъци. Точно обратното - данъците трябва да са по-ниски, а Държавата да преразпределя и пренасочва по-малко (дали към Делянчовци, Черепи, Геловое или зърнари - няма значение).

  Да бехме малко подпийнали, да им ебеме майката.
 17. 17 Профил на Мамуна
  Мамуна
  Рейтинг: 600 Неутрално

  Демек е пълно с бедни комуноидно мислещи гниди ?

 18. 18 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1494 Разстроено

  До коментар [#13] от "Веселин Дечев":

  За тия от статията говорех, но по принцип визирам всеки, който акзва "искам аз да плащам малко, а Вуте да го задължат да плаща повече".

  Да бехме малко подпийнали, да им ебеме майката.
 19. 19 Профил на Мамуна
  Мамуна
  Рейтинг: 600 Неутрално

  Той и Марксизмът така е почнал, че и ЛенинизЪмЪт !
  Тези ЧУМИ

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Сиромахомил
  Сиромахомил
  Рейтинг: 262 Весело

  Това допитване е красноречиво доказателство, защо в тези страни с представителни демокрации не трябва да се провеждат референдуми и защо системата им е “сбъркана”. Представителните демокрации се основават на принципа на доброволно делегиране на отговорност чрез избори за народни представители. Последствията са мрънкане, че никой не се грижел за делегиращите и пълна липса на интерес от същите делегирали да се образоват по въпросите, които ги вълнуват. Като например лични финанси и финансова дисциплина. Решението е практически неосъществимо за страните с представителна демокрация, а то е директна демокрация. Директната демокрация държи хората отговорни във всяка стъпка на организационния процес на семейство, община, област и държава. За съжаление директна демокрация има само в една единствена страна в целия свят - Швейцария. За останлите сегашното положението остава - делегирам и мрънкам.

  Акъла е нещото което най-лесно се дава когато ти е в недостиг.
 22. 22 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  До коментар [#21] от "Сиромахомил":

  И в Швейцария демокрацията е представителна, просто има и пряк елемент.
  Съгласен съм, че пътят е делегиране на повече лични отговорности за собственото благоденствие на всеки човек, но не смятам, че пряката демокрация е панацея.

  Да бехме малко подпийнали, да им ебеме майката.
 23. 23 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Колко неморален трябва да си, за да се изправиш и да кажеш "искам да хванете тези хора и да им отнемете 30-50-80% от изработеното от тях"?
  —цитат от коментар 11 на Darulio


  В Швеция е точно така. До 70% от печалбата на богатите се взема от държавата като данък. И те нямат нищо против.
  А за Швеция нищо лошо тук никой не казва.
  Затова там е страната на успелия социализъм.

 24. 24 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 816 Неутрално

  За съжаление дори в богатите и уредени държави се напълни с мързеливи и прости хора, които решиха, че от образование няма нужда, трудят се само балъците и някой им е длъжен. Обясни процесите в икономиката на някой полуграмотен...

  Евроатлантида
 25. 25 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  До коментар [#11] от "Darulio":

  Наясно ли си съвсем с "изработеното от тях"?

 26. 26 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Днес надминавате яко вчерашните глупости на онова объркано момиченце. Дори не съм си направил труда да чета тази откровено пропагандна статия. Явно соросоиодните грантоеди съвсем се поболяха, за да имат наглостта да ни убеждават, че повечето хора искат социализъм и комунизъм, вместо демокрация и капитализъм. Ама какво да очакваме от продажни алчни болшевики. Те биха продали и майка си за дребни пари. Долни жалки хорица с дребни душици!!

 27. 27 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  на мен ми е интересно колко процента са 22 000 души от населението на тези 21 дъжави. Смешна работа

 28. 28 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 2293 Неутрално

  До коментар [#8] от "Веселин Дечев":

  Бъркаш бизнесмени, забогатяли от умът и трудът си и криминални престъпници, съсипващи всичко до което се докопат, за собствена облага. (Между другото, изброените от теб са деца на партията...)

 29. 29 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 739 Неутрално

  До коментар [#14] от "Stewie":

  Ех тая шизофренична политическа позиция. Хем се пишете горди десни, хем в душиците си сте леви каскети...

 30. 30 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Дневник, ето ви нещо за безусловния базов доход;


  Mилиapдepът Pичapд Бpaнcън cмятa, чe влacтитe в САЩ и ЕС тpябвa дa дaдaт нa вcичĸи xopa зaплaтa, нeзaвиcимo дaли имaт paбoтa, или нe.  "Mиcля, чe тpябвa дa бъдaт въвeдeни ocнoвни минимaлни дoxoди зa вcичĸи, тaĸa чe дa нe ce нaлaгa нa ниĸoгo дa cпи нa yлицaтa", зaяви Бpaнcън пpeд СNN.

  "100% cъм yбeдeн, чe тoвa e нeщo нaиcтинa вaжнo и eдин дeн щe cтaнe нeoбxoдимocт", зaяви милиapдepът.''

  https://money.bg/personal-finance/richard-bransan-vsichki-zasluzhavat-bezusloven-bazov-dohod.html

 31. 31 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Разбираме от статията, че хората хем не били доволни от услугите, за които плащат данъци, хем искали по-високи данъци за да се финансират същите услуги. Искат по-високи данъци, ама за богатите. Дефиницията за богат? Ако ги питат отговорът ще е за доходи, които естествено са по-високи от тези на попитаните. Да, всички живеят по-дълго и по-добре (това обаче не е заради правителствени политики, както пише в статията, а заради развитието на технологиите и медицината, което е благодарение на частната инициатива). Това обаче не им пречи да са все по-недоволни и неблагодарни. Същевременно желанието да се накажат по-успелите се нарича завист. За съжаление днешните политици, псевдоинтелектуалци и университети, създадоха и възпитават точно такова неблагодарно и завистливо общество. Свидетели сме на масово олевяване, което няма да приключи никак добре.

 32. 32 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 739 Неутрално

  До коментар [#23] от "log_on":

  А един мармот увива шоколад.

  Те богатите шведи са прости и не знаят що е то офшорка, не могат да отделят 1 млн. за апртамент и гражданство в Монако и прочие. Абе вие вярвате ли си като ги дращите тия глупости?

  С 70% в Швеция скубят средната класа. Както навсякъде по света.

 33. 33 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  До коментар [#23] от "log_on":

  Швеция отчаяно внасят имигранти още от началото на 90-те години, за да закрепят някак този модел, който изначало е неустойчив. В момента населението на Швеция е 10 млн. души, 1.8 млн., от които са първо поколение имигранти.
  Затова и, ако си забелязал, поддръжниците на социалната държава винаги са и поддържници на свободната имиграция (внасям уточнение - не казвам, че миграцията е нещо лошо, просто коментирам модела).

  Да бехме малко подпийнали, да им ебеме майката.
 34. 34 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#23] от "log_on":А един мармот увива шоколад. Те богатите шведи са прости и не знаят що е то офшорка, не могат да отделят 1 млн. за апртамент и гражданство в Монако и прочие. Абе вие вярвате ли си като ги дращите тия глупости?С 70% в Швеция скубят средната класа. Както навсякъде по света.
  —цитат от коментар 32 на niakoi_si


  Милионери и милиардери на запад на килограм има.
  А ти можеш ли да ми кажеш с колко милиона са се увеличили граждани на Монако визирайки горното си твърдение .

 35. 35 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1571 Неутрално

  До коментар [#1] от "Иван К":
  Пропуснахте "работливия" физкултурник на който демокрацията отне един апартамент!

 36. 36 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  До коментар [#23] от "log_on":

  Швеция НЕ Е страната на успелия социализъм, а именно на неуспелия такъв, Те самите започват да си променят модела, който се оказа изчерпан преди 10-тина години. Но тъй като са едно много организирано и дисциплинирано общество, на поврхността много не личи - в смисъл много не коментират. Понеже имам проофесионални контакти със шведи, отначало са доста сдържани, но понякога се разприказват и чувам едно-друго. Не претендирам за пълен образ.

  По темата - ако обложиш "богатите" с много данъци ще получиш по-различни от желаните резултати:
  1. ще си унищожиш средната класа - тя плаща най-много, защотоо трудно намира как да спести от данъци
  2. ще си прогониш наистина богатите данъчни резиденти - с техните пари все ще намерят данъчен рай, където да релокират фирмите си
  3. ще намалиш данъчноото бреме за богатите - ще си намерят как да спестят, представяйки какво ли не за фирмени разходи
  4. ще увеличиш дела на сивата икономика - бедни и богати ще укриват данъци
  5. ще увеличиш корупцията.
  Нито едно не съм си го измислил аз - пробвано е много пъти в много държави. Става едно и също.

  E PLVRIBVS VNVM
 37. 37 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#23] от "log_on":Швеция отчаяно внасят имигранти още от началото на 90-те години, за да закрепят някак този модел, който изначало е неустойчив. В момента населението на Швеция е 10 млн. души, 1.8 млн., от които са първо поколение имигранти.Затова и, ако си забелязал, поддръжниците на социалната държава винаги са и поддържници на свободната имиграция (внасям уточнение - не казвам, че миграцията е нещо лошо, просто коментирам модела).
  —цитат от коментар 33 на Darulio


  Не е от 90-те ,а много преди това. Нали не смятате,че Швеция е станала това ,което е днес защото на изток са се отворили границите пре 90-те.
  В Швеция още през 70-те и 80-те приемаха масово кюрди,турци,араби, негри и от страните на бивша Югославия мераклии.

 38. 38 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1878 Неутрално

  До коментар [#12] от "Веселин Дечев":

  Само с труд не става, трябва и акъл. И разберете че това че някои реве за нещо си не значи нищо. Всичко е въпрос на пазар - ако има търсене на труд а няма предлагане, цената му ще се вдигне и обратното. Така че е без значение дали зърнарите искат или не искат нещо си, ще им се наложи да направят каквото пазара изисква. И разберете че пазара е природна сила, може да го регулирате донякъде (както регулирате времето - носите си чадър" но не може да го "овладеете" или да го замените.

 39. 39 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 657 Неутрално

  Интересно ми е форумния планктон като чуе "богат човек" какво си представя. Някой със заплата 3 хиляди лева може би?

 40. 40 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 314 Неутрално

  До коментар [#39] от "smotlixx":

  Интересно ми е форумния планктон като чуе "богат човек" какво си представя. Някой със заплата 3 хиляди лева може би?
  —цитат от коментар 39 на smotlixx


  Ами кажете ни де, не ни дръжте в напрежение!! Нали и ние трябва да знаем, какво си представя виден член на форумния планктон като Вас!! ;-)

 41. 41 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Интересно ми е форумния планктон като чуе "богат човек" какво си представя. Някой със заплата 3 хиляди лева може би?
  —цитат от коментар 39 на smotlixx


  Де факто всеки с българин работещ на запад се води богат човек според вашето определение за 3000 лв ,защото даже метач да е пред общината в Дуисбург,заплата му е над 1500 евра.

 42. 42 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2141 Неутрално

  Няма никаква изненада - това е отражението на обичайната структура на созиалната пирамида, при която на върха са малко на брой и много или поне видимо по-богати хора, а основата е от хора на наемния трид, в ниските от ценови етажи.
  Но може ли да има друга структура - според мен няма как това да се случи, просто защото всеки един от нас е различен и има различни качества, съответно умения, образования, че дори и бандитските качества предопределят различни доходи.
  Якобинските настроения, дори когато няма реални основания за тях, в смисъл, че във въпросните държави пенсиите и здравеоопазването са на прилични нива, но въпреки тоева хората гледат, виждат, че техни сграждани, които са по-добре от тях и завистта почва да работи, като произвежда якобински настроения.
  Вероятно това явление ще е вечно налице, защото всичко е в главите и психиките на хората.

 43. 43 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2731 Неутрално

  По трудния начин ще разберат че това не може да съществува. :)

  Както ние по трудния начин разбрахме, че социализма не може да съществува. Социалната държава и тя звучи добре на теория, но на практика няма как да работи.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 45. 45 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  Има един парадокс - колкото по-сдухан беднотор си, толкова по-голям десничар и радетел за благоденствието на олигарсите си в същото време. Но този феномен явно е ендемичен за източна европа.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 46. 46 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  До коментар [#1] от "Иван К":

  О, хайде стига с тези безсмислени клишета!

 47. 47 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 314 Неутрално

  До коментар [#45] от "Свинчуга":


  Има един парадокс - колкото по-сдухан беднотор си, толкова по-голям десничар и радетел за благоденствието на олигарсите си в същото време. Но този феномен явно е ендемичен за източна европа.
  —цитат от коментар 45 на Свинчуга


  Напротив. Точно бедните и сдуханите сте левият електорат. Дайте другари да дадем, ако може без да си мръднем пръста!! Освен това от социализЪм и националсоциализъм са от една страна, нищо че соц. пресата ни ги представя като 2 противоположности!! Та вие видните социалисти, сте много по-близки до националсоциализЪма отколкото нормалните десни хора!

 48. 48 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Не случайно символът на България е хипопотам - до гуша в тинята, ама ей-такива уста отворил.
  Абе, хора, чувате ли се какви ги приказвате: това Швеция, Дания, Франция не знаят какво лошо бъдеще ги чака. Живи да ги ожали човек! Сега може добре да живеят, ама аз каквото знам, че ги чака.
  Защо просто не оставите хората да си живеят както искат , да имат мнение, каквото искат и да го изказват! Някой холандец да се интересува от мнението ви за живота в Холандия и колко лошо бъдеще ги чака, защото миришело на социализъм?

 49. 49 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 979 Неутрално

  Всъщност човечеството, което измина пътя от глутницата до обществото, сега върви обратно от общество към глутница. Алфа и бета екземплярите налагат правила, които изкривяват принципите на разпределение на ресурсите за да могат да затвърдят господстващото си положение. Някой от тези дето са се изказали толкова смело замислял ли се е как се формират принципите, по които се остойностява един или друг труд.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 50. 50 Профил на nassaux
  nassaux
  Рейтинг: 550 Неутрално

  “Богатите”, а първите две - Португалия и Гърция 🙄

 51. 51 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2816 Любопитно

  Дневник, тези графики с фотоапарат от хартия, която е била мокрена преди това ли сте ги правили?

  Модератора е неадекватен!
 52. 52 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2816 Любопитно

  Нищо учудващо няма в резултатите.
  Това и показва защо в Европа богатите са се научили да не парадират със състоянието си доколкото им е възможно разбира се...

  Модератора е неадекватен!
 53. 53 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 302 Неутрално

  в мафиото олигархичните държави ,справедливото искане за по високите данъци за богатите е тема ТАБУ
  —цитат от коментар 14 на Stewie


  Знаем че си каманяс, който се прави на десебар.

 54. 54 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 979 Неутрално

  Да илюстрирам тезата си от коментар 49 с пример. Кой определя, каква трябва да е разликата между заплащането на труда на специалист, експерт, ръководител на звено и мениджър изпълняващи няаква дейност. Ами мениджърите. В резултат на това, ако не са притиснати от липса на кадри, следва изкривяване не съответстващо на качеството количество труд. А при непрекъснатия миграционен поток имено към богатите страни явно корективът не действа.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 55. 55 Профил на Сиромахомил
  Сиромахомил
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#22] от "Darulio":
  Преди да се изказваш компетентно прочети конституцията на Швейцария. Аз съм я чел могократно. ;-)

  Акъла е нещото което най-лесно се дава когато ти е в недостиг.
 56. 56 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 979 Неутрално

  До коментар [#53] от "Jumbo Jet":

  Социализмът не го провалиха комунистите, а партийците - такива като Цецка Цачева, дето с партийщина си взеха и дипломите и работните места и политическите постове.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 57. 57 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  На бедните трябва да им се помага доколкото да си стъпят на краката, а не да им се помага цял живот. Аз също съм бил беден, на младини всеки е беден (освен ако няма богат баща) след това съм почнал да работя и вече колко години съм си средна класа - ни богат, ни беден. Ако обеднея, ще гледам сам да измисля начин да се измъкна - не искам никой да ми помага, само да не ми пречат.
  Повечето бедни обаче имат друга гледна точка - все някой им е виновен, все някой им е длъжен... Дай да вземем от богатите, че да дадем на бедните. Ами те богатите затова ли са се трепали да работят - за да изхранват готованци?
  Стига да са изкарали честно парите си, аз съм против да им се отнема повече отколкото на другите граждани като % от изкараното.
  За мошеници и олигарси - разбира се, даже всичко нема им се отнеме (не че се надявам да стане наистина, в никоя държава по света).

 58. 58 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  Нормално. Капитализмът води до концентрация на капитала. Богатството на богатите НЕ отговаря на техния принос към обществото, но те концентират все повече ресурси и власт, поради естеството на текущите правила и обществени отношения. И поради математическите закони.

  Всичко това поражда ответна реакция, поради характера на човешката психика и социалните склонности, заложени от социалната еволюция.

  Затова бъдещето е ляво.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 59. 59 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  До коментар [#23] от "log_on":

  В Швеция имат много даже против.

  И положението никак не е розово, а тезата, че имало социализъм там, не е вярна. Представата е застинала към втората половина на 20в. През 70-те и 80-те наистина е имало залитане към социализъм, но през 90-те курсът е изцяло променен и сега Швеция си е пазарна икономика почти отвсякъде - и в здравеопазването, и в образованието, и в пенсиите има силен частен елемент.

 60. 60 Профил на Мамуна
  Мамуна
  Рейтинг: 600 Неутрално

  До коментар [#38] от "m17":

  Ти ли го казА ве, чехльо?
  Дето 10 години си учИл вишО?
  Абе вземи да пишеш във медиите на ШИШИ, че тук вече станА за мезе ве, гербер пробит.
  Д@теева във общинския съветник некАдърен.

 61. 61 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 739 Неутрално

  До коментар [#34] от "log_on":

  Монако е само пример, данъчни оазиси при това съвсем легални има достатъчно по света.

  Апропо, с милион по света вече не минаваш за богат... поне 100 тина ти трябват.

 62. 62 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 739 Неутрално

  До коментар [#58] от "Боян Таксиров":

  Само дето лявото е антиприродно.

  Нещо ляво да има има в хранителната пирамида? Или в еволюцията?

  Природата си има свойте железни закони. И поради това, в крайна сметка всичко ляво се сгромолясва в един момент.

  Докато човек има нужда да се храни, пие и .... абе тия три работи, природните закони винаги ще са в сила.

 63. 63 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 583 Неутрално

  В Швеция е точно така. До 70% от печалбата на богатите се взема от държавата като данък. И те нямат нищо против.
  —цитат от коментар 23 на log_on


  Имат, имат, ама немат думата.

 64. 64 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1494 Весело

  До коментар [#54] от "tribiri":

  Пазарът ги определя...
  Пробвай да поработиш малко извън държавната админситрация, приятелю.

  Да бехме малко подпийнали, да им ебеме майката.
 65. 65 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 743 Любопитно

  Откъс от книгата на Лудвиг фон Мизес "Либерализмът"(1929).

  "Няма какво много да се каже за ненавистта и за злонамерената завист. Ненавистта се появява тогава, когато някой толкова мрази другиго заради по-благоприятните обстоятелства на живота му, че е готов сам да понесе тежки загуби, стига да напакости на омразния човек. Много от онези, които нападат с критики капитализма, отлично знаят, че при всяка друга икономическа система те самите ще са в по-неизгодно положение. Въпреки това, и с ясното съзнание за този факт, те настояват за реформи, които да наложат социализъм, защото се надяват, че богатите, на които те завиждат, също ще страдат. Неведнъж чуваме социалистите да казват, че в социалистическото общество дори материалните лишения ще се понасят по-лесно, защото хората ще си дават сметка, че никой не е по-добре от своя съсед.
  Така или иначе, срещу омразата все още можем да се противопоставим с аргументите на разума. В края на краищата не е чак толкова трудно да обясниш на някого, изпълнен с омраза, че за него е важно не да влоши положението на по-добре живеещия си събрат, а да подобри своето.
  Много по-трудна е борбата с комплекса на Фурие. В този случай става дума за сериозна заболяване на нервната система, за невроза, с която трябва да се занимават лекарите-психолози, а не законодателите. Това болестно състояние обаче не може да бъде пренебрегнато, когато разглеждаме проблемите на модерното общество. За жалост, досега медицинската професия почти не се е занимавала с проблемите, които създава комплексът на Фурие.
  ...Най-много един човек на един милион души успява да осъществи амбициите на своя живот. Плодовете на нечий труд, дори ако човекът е любимец на съдбата, никога не могат да настигнат химерите на въображението, които младостта му е позволила да вижда в мечтите си. Плановете и желанията се разбиват в хиляди пречки и силите на човека никога не стигат да го доведат дотам, където преди него е стигнало желанието му. Провалът на надеждите, осуетяването на плановете, собственият недостиг на потенциал да се справи със задачите, които сам си е поставил, причиняват на индивида най-дълбоката болка, която той преживява по жизнения си път. Те всъщност са споделената от всички човешка орис.
  ...Невротикът не може да понесе живота в истинската му форма. Той му се струва твърде груб, твърде суров, твърде низък. За да го направи поносим, той няма душевната сила на здравия човек, способен да продължи напред, напук на всичко. Неговата слабост не му позволява да действа така. Затова той търси убежище в една заблуда. Според Фройд, заблудата сама по себе си е нещо, за което сме мечтали, някаква утеха. Тя се характеризира с отказ да се приеме логичното и реалното. Ето защо, изобщо не е достатъчно да се опитваме да убеждаваме пациента с думи и последователни доказателства за абсурдността на заблудата, в която е изпаднал. За да се излекува, пациентът сам трябва да преодолее илюзиите си. Той трябва да се научи да разбира, защо не желае да види истинския живот такъв, какъвто е, и защо търси убежище в заблуди.
  Успехът, който е имала утопията на френския социалист Франсоа Мари Шарл Фурие , може да се обясни само с теорията на неврозите като безумен продукт на сериозно разстроен мозък. ... Истината е, че марксизмът, когато му се наложи да излезе от полето на надутата диалектическа реторика, съчетана с осмиване и обругаване на опонентите му, за да формулира няколко немощни мисли, свързани с проблема по същество, не може никога да предложи нещо по-различно от онова, което твърди „утопистът" Фурие. Освен това марскизмът не е способен да изгради представа за социалистическото общество, без да се позове на две от постановките на Фурие, които противоречат на целия практически човешки опит и здрав разум. От една страна се твърди, че материалната основа на производството, която вече съществува в природата, без да има нужда от някакви продуктивни усилия от страна на човека, е на наше разположение и то в такова изобилие, че не е необходимо да се подхожда пестеливо към нея. На това базира марксизмът увереността си в „практически неограниченото увеличаване на производството". От друга страна се приема, че в едно социалистическо общество трудът ще се превърне „от бреме в удоволствие", дори ще стане „главната потребност на живота". Там, където благата са в изобилие, а трудът е удоволствие, без съмнение лесно се основава „страната на изобилието" .
  Марксизмът смята, че от висотата на своя „научен социализъм" има право да гледа с пренебрежение на романтизма и романтиците. Но в действителност неговите методи не са по-различни от техните. Вместо да насочи усилия към премахване на пречките пред осъществяването на желанията си, тази идеология също предпочита да остави всички трудности да избледнеят и се изпарят сред мъглата на въображението.
  В живота на невротиците „спасителната лъжа" има двойна функция. Тя не само носи утеха, но съдържа и обещание за бъдещ успех. В случай че се провалят в обществото, което е единственият предмет на нашия интерес в този текст, утеха им дава убеждението, че неспособността им да постигнат високите цели, които са преследвали, не се дължи на лични недостатъци, а на несъвършения социален ред.
  Недоволният очаква, че събарянето на този ред ще му донесе онзи успех, от който съществуващата система го е лишила. Следователно, няма никакъв смисъл да се опитваме да му обясняваме, че утопията, за която мечтае, е напълно неприложима, и че единствената стабилна основа, върху която може да се гради общество, организирано на принципа на разделението на труда, е частната собственост върху средствата за производство. Невротикът обаче се е вкопчил в своята „спасителна лъжа", и когато трябва да направи избора да отхвърли или нея, или здравия разум, той предпочита да пожертва здравия разум. Защото животът би бил непоносим за него без утехата, която той намира в идеята за социализъм. Тя го уверява, че не той самият, а светът е виновен за неговия провал. Това внушение повдига депресираното му самочувствие и го освобождава от терзанията на комплекса му за малоценност.
  Точно както набожният християнин може по-лесно да понесе злощастията, сполетели го на земята, защото се надява да продължи личното си съществуване в един друг, по-добър свят, където първите на този свят, ще бъдат там последни, а последните тук – първи там, така и за модерния човек социализмът се превърна в еликсир срещу земните неволи. Само че докато вярата в безсмъртието, във възнагражденията на отвъдния живот и във възкресението, са представлявали стимул за добродетелно поведение в този живот, въздействието на обещанията на социалистите е съвсем различно. То изисква като дълг единствено да се оказва подкрепа на партията на социализма, но същевременно поражда очаквания и предявява изисквания.
  При тази специфика на социалистическата мечта е разбираемо, защо всеки от борците за социализъм очаква от него точно онова, което до този момент му е било отказвано. Социалистическите автори обещават не само богатство за всички, но и щастие в любовта за всички, цялостно физическо и духовно развитие на всеки отделен човек, разгръщането на големи таланти за изкуство и наука у всички хора и така нататък. Леон Троцки е писал, например, че в социалистическото общество „средният човешки индивид ще се издигне до висотата на Аристотел, на Гьоте или на Маркс. А над този хребет ще се извисят нови върхове." („ Литература и революция", 1925 г.)
  Социалистическият рай ще бъде царство на съвършенството, населено от напълно щастливи свръхчовеци.
  Цялата социалистическа литература е пълна с такива безсмислици. Но точно те й печелят най-много поддържници. Няма как всеки, страдащ от „комплекса на Фурие", да бъде пратен на лекар за лечение с психоанализа: броят на страдащите от него е твърде голям. При това положение няма друго средство, освен пациентът да се лекува сам. Като опознае по-добре себе си, той трябва да се научи да приема това, което животът му поднася, без да търси изкупителна жертва, върху която да хвърли вината. Освен това трябва да положи усилия да разбере и основните закони на сътрудничеството между хората в едно общество."

 66. 66 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 739 Неутрално

  До коментар [#49] от "tribiri":

  Ами може би принципа на глутницата е по-устойчивия. Все пак еволюцията се движи от борбата за оцеляване, обществото както ти го визираш е крачка в страни от природните принципи.

 67. 67 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  До коментар [#62] от "niakoi_si":

  Да, но капитализмът изкривява природните закони и естествеиня подбор.
  Ако някой е по добър от друг - по умен, с по силен характер, по духовит, по як, по красив и т.н. но другия е богаташко синче, а първият син на бедни служители или работници, то е ясно кой ще успее повече в живота.

  Капиталистите и техните мафии изкривяват обществото, подкопават демокрацията и правят така, едни слоеве да са по облагодетелствани от други, с цел да се гарантира господството на силните на деня, които не искат да бъдат силини само на деня, но и за вечни времена.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 68. 68 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1494 Весело

  До коментар [#55] от "Сиромахомил":

  Като си чел швейцарската конституция, би ли ми казал как е реализирана изпълнителната власт там? Произвеждат ли се избори за парламент, който след това избира представителите на правителството?
  А в България как е релаизирана изпълнителната власт? Произвеждат ли се избори за парламент, който след това избира състава на правителството?

  Мерси.

  Да бехме малко подпийнали, да им ебеме майката.
 69. 69 Профил на Victoria
  Victoria
  Рейтинг: 423 Неутрално

  "разтревожени хора, искащи високи данъци за богатите"мързеливи хора, искащи високи наказанияи за трудолюбивите
  —цитат от коментар 1 на Иван К


  Ей, все такива мърлячи и неудачници, дето по цял ден киснат във форумите да си мерят п***, ще кажат, че някой е мързелив, не става, и т.н.

 70. 70 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  Колко неморален трябва да си, за да се изправиш и да кажеш "искам да хванете тези хора и да им отнемете 30-50-80% от изработеното от тях"?
  —цитат от коментар 11 на Darulio


  Трябва просто да си социалист, зелен или неолиберал. А както се очертава, те имат много общо.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 71. 71 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2350 Весело

  До коментар [#11] от "Darulio":

  "Колко неморален трябва да си, за да се изправиш и да кажеш "искам да хванете тези хора и да им отнемете 30-50-80% от изработеното от тях"?"

  Нема нужда да ставаш ненормален! След като плащаш 80% от осигуряването на полиция/армия/правосъдие/бизнесмени (летища, гаранции и др. екстри), които гарантират печалбата на единици (банкери, приватизатори и др. усвоители), отма ще се сетиш кои точно са паразитите в обществото, представящи се за "кръвоносна система" на икономиката.
  По-грамотните от Вас са прочели ГПК и знаят кой колко е равнопоставен пред закона - с една банкерска грешка губиш "спестяванията на живота си" при ОПГ "Бързо производство". Ако се бориш, губиш "живота си" - умираш преди хрантутниците да са се произнесли.

 72. 72 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Това допитване е красноречиво доказателство, защо в тези страни с представителни демокрации не трябва да се провеждат референдуми и защо системата им е “сбъркана”. Представителните демокрации се основават на принципа на доброволно делегиране на отговорност чрез избори за народни представители. Последствията са мрънкане, че никой не се грижел за делегиращите и пълна липса на интерес от същите делегирали да се образоват по въпросите, които ги вълнуват. Като например лични финанси и финансова дисциплина. Решението е практически неосъществимо за страните с представителна демокрация, а то е директна демокрация. Директната демокрация държи хората отговорни във всяка стъпка на организационния процес на семейство, община, област и държава. За съжаление директна демокрация има само в една единствена страна в целия свят - Швейцария. За останлите сегашното положението остава - делегирам и мрънкам.
  —цитат от коментар 21 на Сиромахомил


  Ама в ШВЕЙЦАРИЯ имаме преставителна демокрация , просто правят по често референдуми , които винаги потвърждават мнението на експертите и политиците , това се дължи не толкова на осведоменост на средностатистическият швейцарец , а по скоро на доверие и респект на редовият швейцарец към управляващата класа и автортетите в обществото. Но това доверие не е паднало отгоре и швейцарците да ги подкрепят сляпо , те виждат , че са управлявани добре и не са лъган много от политицитее затова ги подкрепят , когато дойде време за референдум .

 73. 73 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 734 Неутрално
 74. 74 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2350 Весело

  До коментар [#65] от "objektivist96":

  "Няма какво много да се каже за ненавистта и за злонамерената завист. Ненавистта се появява тогава, когато някой толкова мрази другиго заради по-благоприятните обстоятелства на живота му, че е готов сам да понесе тежки загуби, стига да напакости на омразния човек."

  Ясно! Според кУрифеят фон Мизек геноцидът се прави "по любов" - няма как богатата английска кралица да ненавижда и злонамерено да завижда на индийците за реколтата (1878 г.) им. Само от любов им е прибрала … за да ги направи по-трудолюбиви и да достигнат "предела на полезността" си.
  Джихадист, талибани, пентагонци също "по любов" ходят в бедните страни … за да ги обърнат в "правата вяра" на "пределната полезност" до затриване от земята.

 75. 75 Профил на Сиромахомил
  Сиромахомил
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#72] от "Иван К.":
  Прочети конституцията на Швейцария преди да се иъкаъваш "компетентно". Аз за разлика от теб съм я чел многократно и следя всеки федерален референдум и всички местни, които ме засягат. Швейцария е единствената директна демокрация в света, където законите и решенията на всяко ниво, могат и СЕ променят с ЮРИДИЧЕСКИ ОБВЪРЗВАЩИ допитвания до народа, които се инициират от самите граждани, а не (само) от институциите. Решенията (резултатите) от допитванията на местно, областно или федерално ниво са ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ.

  Акъла е нещото което най-лесно се дава когато ти е в недостиг.
 76. 76 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1878 Неутрално

  До коментар [#60] от "Позорно събрание":

  Само не мога да разбера защо си въобразявате че кретени като вас могат да достигнат до реалната ми самоличност ?. Вие, оня крив х*й и изкуфелия кмет сте пълни идиоти, на нивото на шимпанзета.
  Не знам как си въобразихте че имам нещо общо с някакъв общински съветник, но със сигурност това не е повод да се откажа от удоволствието да дразня всичките 20 избирателя на умнокрасивците.

 77. 77 Профил на sep23603233
  sep23603233
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не че съм фен на разплутият алкохолно-пурест наркумань, но...
  Winston Churchill: "We contend that for a nation to tax itself into prosperity is like a man standing in a bucket and trying to lift himself up by the handle."

  <<<NO GDPR CONSENT WAS EVER GIVEN, TOO .!.. ..!.>>> Вятърът - враг №1 на Народната Милиция .!.. ..!. Born and raised as a FREE INDIVIDUAL fought his way on a path damn spiritual !
 78. 78 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2731 Неутрално

  Ама в ШВЕЙЦАРИЯ имаме преставителна демокрация , просто правят по често референдуми , които винаги потвърждават мнението на експертите и политиците , това се дължи не толкова на осведоменост на средностатистическият швейцарец , а по скоро на доверие и респект на редовият швейцарец към управляващата класа и автортетите в обществото. Но това доверие не е паднало отгоре и швейцарците да ги подкрепят сляпо , те виждат , че са управлявани добре и не са лъган много от политицитее затова ги подкрепят , когато дойде време за референдум .
  —цитат от коментар 72 на Иван К.  Ми не е баш така.

  В Швейцария няма типична държава както си свикнал да мислиш за останалите държави. В Швейцария имаш 26 Кантона всеки със собствена конституция и собствена законодателна, изпълнителна и съдебна власт. Това са колкото нашите окръзи едно време. Ние имахме 30 окръга преди.

  Отделно тези Кантони се делят на окръзи и после тези окръзи се делят на общини. И всеки окръг и всяка община си има собствена законодателна, изпълнителна и съдебна власт.

  Най-малките общини от по 400 човека дето са, се събират или на площада или в църквата и си решават проблемите/приемат законите/цъкат референдумите.

  Президента и премиер министъра им се избират от представителите на Кантоните за срок от 6 месеца и затова никой не ги знае. А и те нямат кой знае какви функции. Щото всичко се решава на местно ниво. На национално ниво много малко неща се решават.

  И за капак примерно ще ти кажа че социалните дейности в Швейцария са функции на общините. Нещо като едно време ако си чел "Под Игото" там има един герой "Колчо Слепеца", който очевидно е спял, очевидно не получава инвалидна пенсия от Султана, но очевидно някак си оцелява. Демек местните го подпомагат.

 79. 79 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2350 Весело

  До коментар [#64] от "Darulio":

  "Пазарът ги определя..."

  Пазарът на какво? На оръжие (пристига един Брентън Тарант и … мениджърите минават към небесното пазарно царство на свободната конкуренция)?
  На субсидии (гарантирана печалба с данъците на данъкоплатците)?
  Свободният пазар на собственици, които се крадат един друг?
  Тури си един "умнокрасавец" кат Пеевски да ти управлява "Лавка" и, ако не беше държавният рекет", Лафка щеше да фалира вместо БАТ да я купува заради сделката "три в едно" (търговски марки на Булгартабак, Лавка и загубена "инвестиция" в Албания).

  Не мога да ви разбира либертастите - от 100 единици БВП максимум 10 се реализират от "свободни пазарни отношения", но дуднете като комунисти как пазарът щял бил да регулира и да ни вкара в "светлото бъдеще". Всичко останало, горива (30% от БВП), енергетика (30% от БВП), здравеопазване и образование (20% от БВП) е картелиран, монополизиран, регулиран, субсидиран, охраняван, корупционен (квоти, мита, преференции, санкции) и какво не друго, но не и свободен пазар.
  Дори стоката "хляб", която всеки един в една или друга степен конкурентно може да "произведе", не е "свободна пазарна стока" - в нейното производство са включени субсидия (за пшеницата), държавен рекет (такса обществена отговорност за вятърничави енергетици), екоталибански рекет (скъпи пещи).
  Покажете ми една стока, която може да се купи свободно, без мита, данъци, такси, регистрация или кражба (на изключителна държавна собственост)!

 80. 80 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1929 Весело

  Значителна част смятат също, че средства трябва да дойдат от засилено облагане на богатите, макар че не е ясно какво по-точно се разбира под "богат".
  *
  Е, как да не е ясно какво се разнира под богат? Всеки, който получава повече от участника в анкетата.
  В България професионалистите с европейски заплати ги считат за богати и доста народ смятат, че трябва да им теглят една данъчна секира.

 81. 81 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  Прочетох материала и бегло коментарите. Първо, малко да укоря форумците. Не експонирайте Българската реалност върху посочените резултати. Подчертано е че изследването е правено сред развити държави - България не е все още в този клуб. Второ, хората наистина са чувствителни на тема данъци и особено на различните начини за избягването им практикувани от мултинационалите и изключително богатите. Знам че в БГ това е нерелеватно, щото нито има Български мултинационални корпорации, нито свръх богати Българи. Трето, което също е основна разлика с БГ, хората в развитите общества са напълно наясно че образованието е това което ги движи на пред, и не искат да се скръндзат. Родината тепърва ще осъзнава този факт. За инфраструктурата, многократно съм писал тук че е необходимо вдигане на местните данъци, след като искате хубави и спретнати улици, трябва да се плаща за тях. Вдигането ме местните налози ще засегне и мен, но аз съм напълно съгласен да плащам повече стига да доведе до по-добра среда. Принципа тук е - ако е добре за градчето/селцето добре е и за мен. Който не иска да плаща по-високи местни налози, хич да не претендира за хубава и добре поддържана инфраструктура.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
 82. 82 Профил на Сиромахомил
  Сиромахомил
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#68] от "Darulio":
  Накратко: Швеицария е федерална държава от 24 кантона (държави) и два полу-кантона. Избори се провеждат на общинско, кантонално и федерално ниво. Избранниците имат за задача да подготвят черновите (Vorlage) на законите и решенията на общинско, кантонално и федерално ниво. Обикновено се изготвя повече от една чернова. Черновите се обясняват "с думи прости", от защитаващите ги партии или инициативни комитети и се предлагат на допитване до народа. Решенията от допитванията са ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ. Нито един депутат или партия не може да приеме/промени и приложи закон както и когато си поиска. В правителството от 7 (!!!) души влизат представители на всички парламентарни партии. Всички министри са с еднакъв ранг. Председателстващия в правителството (нарича са Президент) е и министър на министерство. Председателя се сменя на ротационен принцип всеки 12 месеца. Поради това в Швейцария (класическа) опозиция няма и всички са отговорни за това което става. Просто и ефективно - директна демокрация.

  Акъла е нещото което най-лесно се дава когато ти е в недостиг.
 83. 83 Профил на Сиромахомил
  Сиромахомил
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#78] от "realguru":
  +++++++++++++++++++
  Най-после коментар от човек който първо е чел, преди да пише. Благодаря!

  Акъла е нещото което най-лесно се дава когато ти е в недостиг.
 84. 84 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1713 Неутрално

  Високите данъци за богатите няма да намалят тревожността на останалите.
  Навремето имаше хубав виц : В Русия преди век започват размирици по улиците и барешнята пита слугата "Какво става"? Той отговаря :"Болшевиките се бунтуват- искат да няма богати"! Тя отвръща :"Жалко, баща ми беше декабрист и се бореше да няма бедни".......

 85. 85 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2757 Неутрално

  а в бедните държави как е?

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 86. 86 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2757 Неутрално

  щото ако много експериментират със социализъм, ще станат бедни, това е доказано вече :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 87. 87 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1929 Неутрално

  Имаше една статия за Франция, в която един пенсионер се жалваше, че получавал 2500 евро пенсия, но чувствал, че го ограбвали?! Не разбрах как точно го ограбвали след като ако получва такава пенсия в продължение на 25-30 години това на практика са много пари, които държавата или пенсионните фондове му изплащат за спокойни старини.

 88. 88 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 771 Неутрално

  До коментар [#11] от "Darulio":

  Колко морален трябва да си, за да подкрепяш статукво, при което най-богатите трима в държава , притежават wealth , колкото 160 милиона от населението на тази държава.И всяка година това се задълбочава.Или пък CEO на известна компания, който прибира £12 млн/год , докато работниците в тази компания, които де факто произвеждат продукта, работят за £7/час..Или около £ 15 000 на година.Или компания, с £ 4-5 млрд печалба, която възползвайки се от законодателството, гласувано от хора, които са спонсорирани от същата компания, вместо да плати данъци излиза на възстановяване на такива.Апропо, ти докога смяташ , че средната класа ще търпи всичко това?Да плаща сметките и на крайно бедните, и на богатите?!

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 89. 89 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  До коментар [#82] от "Сиромахомил":


  ... Просто и ефективно - директна демокрация.
  —цитат от коментар 82 на Сиромахомил


  Просто, но не е за прости хора!

 90. 90 Профил на Мамуна
  Мамуна
  Рейтинг: 600 Неутрално

  До коментар [#76] от "m17":

  Какво дразниш бе Чехльо? Нали жена ти те праща в градинката на славия всяка вечер ве, иначе ше ядеш шамари ве
  Дразнел буахахахха
  Ти го играеш продворният шут ве герберунгел смотан пхахаха

 91. 91 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2350 Любопитно

  До коментар [#65] от "objektivist96":

  "Недоволният очаква, че събарянето на този ред ще му донесе онзи успех, от който съществуващата система го е лишила. Следователно, няма никакъв смисъл да се опитваме да му обясняваме, че утопията, за която мечтае, е напълно неприложима, и че единствената стабилна основа, върху която може да се гради общество, организирано на принципа на разделението на труда, е частната собственост върху средствата за производство. "

  С какво утопията на Лудвиг фон Мизес ("Либерализмът"(1929)) се различава/превъзхожда утопията на Маркс (комунизма)?
  Защо Мизес заключава, че "недоволният" ще събаря съществуващия ред вместо да го подобри/модернизира, да го направи по-ефективен или по-справедлив?
  От къде следва, че "единствената стабилна основа" са принципите на разделение на труда и частната собственост? Ей на, в днешното "утопично" време имаме "споделена собственост" (от изключително държавна и общинска до паркирането и ползването на автомобили на "чужди" собственици). Имаме и "споделяне на знанието" (икономика на знанието) вместо "разделение на труда". Дори и най-големите "капиталисти", международните корпорации", не търсят "гении" със специфични умения (да режат хляб или да правят заварки по-бързо от робот), а хора, способни да работят в екип (споделена "собственост" на ресурси), да споделят "ценностите" на компанията (чуждата собственост) и … способни да поддържат "утопиите на светлото бъдеще" (търсене на нови предизвикателства чрез нови продукти, нови пазари, по-ефективна логистика), нови възможности, не за себе си, а за обществото (всички компании работят за репутацията си как били служили на обществото, а не на максималната печалба … за да запазят потребителите си).

 92. 92 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 636 Весело

  Въобще не ме интересува теоретичната страна на въпроса. Теории много. На практика обаче, бедните няма да легнат доброволно да мрат от глад, само и само някой милиардер с налудничава мания за величие, да си чеше комплексите. Още Аристотел е въвел понятието за "мярката на нещата". Когато шепа индивиди станат прекомерно богати, а народите прекомерно бедни, то последните извиват врата на първите или го полагат под Гилотината. Така е било и така ще бъде драги полезни идиоти, защитници на капиталистическата патология.

 93. 93 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 636 Весело

  Въобще не ме интересува теоретичната страна на въпроса. Теории много. На практика обаче, бедните няма да легнат доброволно да мрат от глад, само и само някой милиардер с налудничава мания за величие, да си чеше комплексите. Още Аристотел е въвел понятието за "мярката на нещата". Когато шепа индивиди станат прекомерно богати, а народите прекомерно бедни, то последните извиват врата на първите или го полагат под Гилотината. Така е било и така ще бъде драги полезни идиоти, защитници на капиталистическата патология.

 94. 94 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 979 Неутрално

  До коментар [#64] от "Darulio":

  Имам 25 години стаж в частни структури, от които 12 с чуждестранен мениджмънт.
  Проблемът не е български. Прочети Принципите на Питърс.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 95. 95 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 938 Неутрално

  е при толкова тъпо формулиран въпрос няма какво друго да се очаква...

  ''"Трябва ли правителството да облага богатите с по-високи данъци, за да помогне на бедните?"

  кои са тия богати? и само за хора ли става въпрос или и за фирми? Щото нито е ОК Лукойл да не плаща лев данъци, нито е ОК Гугъл/Фейсбук да не плащат 1 евро данъци в ЕС, щото са регистрирани в Ирландия примерно

  крият се стотици милиарди по офшорни сметки и всеки нормален човек би трябвало да бъде за изсветляване на тия пари и облагането им с данъци

 96. 96 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1878 Неутрално

  До коментар [#90] от "Позорно събрание":

  Щом уродливо шимпанзе като вас се нерви и пише глупости, значи съм на прав път.

 97. 97 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#78] от "realguru":

  Това , което си написал не оборва с нищо моя коментар , това , че управлението им е по малко централизирано и максимално са делигирали права на местните власти и то най вече в разходната част , не прави демокрацията им по малко предтавителна .

 98. 98 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2035 Весело

  До коментар [#45] от "Свинчуга":"Има един парадокс - колкото по-сдухан беднотор си, толкова по-голям десничар и радетел за благоденствието на олигарсите си в същото време. Но този феномен явно е ендемичен за източна европа."

  Нема да обиждаш пурковците, ей!:(
  Те обичат да са "десни", ама цър..ли! ;)

 99. 99 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2350 Весело

  До коментар [#49] от "tribiri":

  "Всъщност човечеството, което измина пътя от глутницата до обществото, сега върви обратно от общество към глутница."

  Не бих казал. Всъщност "глутниците" продължават да се лутат на какъв принцип да се управляват - на най-силния (вожда, САЩ или анархията на скитите), на най-умния (съвет на старейшини, Папата), на най-богатия (фараона, феодала) или на най-комбинативния (Остап Бендер - "спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се" - Иля Илф и Евгений Петров „Дванадесетте стола” (1928) от времето на Лудвиг фон Мизес , а "всички талантливи хора пише различно, всички еднакви хора пишат еднакво и даже с един и същи почерк" … като одитор/банкер).
  Понеже всички тия принципи в една или друга степен са компрометирани, затова сега управляват "лъжците" - тия, които убеждават останалите, че управлението им се гради на принципи. От "глобалното затопление" до вчерашната "пенсионерска" "воля на премиера" (днес вече може да е различна волята Му).

 100. 100 Профил на Сиромахомил
  Сиромахомил
  Рейтинг: 262 Весело

  До коментар [#82] от "Сиромахомил":
  —цитат от коментар 89 на lz73


  Така е. Напсиал съм го дипломатично в коментар 21. ;-)

  Акъла е нещото което най-лесно се дава когато ти е в недостиг.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK