Етиката - магическа пръчка в развитието на европейски изкуствен интелект

Етиката - магическа пръчка в развитието на европейски изкуствен интелект

© Associated PressГениален план или бавно самоубийство.


В тези граници се движат мненията за плана на Европа да настигне САЩ и Китай в световната надпревара в областта на изкуствения интелект.


Докато американските и китайските компании имат доминираща позиция на бойното поле на изкуствения интелект, ЕС възлага надеждите си да стане световен лидер в това, което нарича "благонадежден" изкуствен интелект.
Авторите на мерките в този сектор гарантират, че приложенията с изкуствен интелект следват определени етични норми и основават решенията си на прозрачни критерии, и са на мнение, че могат да увеличат потребителското доверие в европейския изкуствен интелект, като предоставят на евросъюза вълшебна пръчица срещу конкурентите в Силициевата долина и Шънчжън.


Етиката и конкурентоспособността са взаимно обвързани, вървят ръка за ръка, каза Пека Ала-Пиетила, който председателства европейска група на високо равнище по въпросите за изкуствения интелект. Трябва да създадем среда, където използването на изкуствения интелект се усеща и възприема като благонадеждно, допълни той.


Ако бъде създадено такова устойчиво изравняване на правилата, това дава страхотен стимул на компаниите да предлагат продукти или услуги, при които етиката е част от конкурентното предимство, отбелязва той.


Групата на Ала-Пиетила от 52 експерти ще публикува окончателната версия на обширните си указания за етичното използване на изкуствения интелект през април. По-късно тази година ще има втори документ, в който ще бъдат изброени препоръките за увеличаване на европейските инвестиции в изкуствен интелект. Първоначално публикуването му бе предвидено за май, но вероятно ще бъде отложено за началото на лятото.


Двата документа няма да имат задължителен характер, но ще предоставят на законодателите насоки за регулиране на тази зараждаща се технология. Очакванията са, че следващата Европейска комисия, която започва работа в края на годината, ще превърне в приоритет изкуствения интелект.


Европейските експерти по изкуствен интелект остават разделени в мнението си какви точно правила са нужни, като се съди по разговорите с деветима от тях. Те обаче са единни в убеждението си, че подходът "етиката на първо място" в крайна сметка, ще позволи на Европа да зададе световни стандарти за изкуствения интелект.


Политическите лидери в Европейската комисия са съгласни. Лично съм убедена, че етичните норми ще бъдат стимул за иновациите при изкуствения интелект, каза еврокомисарият по дигиталните въпроси Мария Габриел. "Историята ще покаже, че сме били прави", коментира колегата й, еврокомисарят по правосъдието Вера Юрова. Не всички обаче са убедени.


Мекият подход на ЕС към изкуствения интелект е "наивен" и ще доведе до това, че блокът ще изостане от САЩ и Китай, каза Даниел Кастро, вицепрезидентът на фондацията Information Technology and Innovation Foundation (ITIF), в чийто съвет участват представители на американски технологични гиганти като Amazon, Apple, Google и Microsoft.


Потребителите се интересуват на първо място от ефективността. Подходът "етиката на първо място" ще попречи на Европа да предложи конкурентни продукти, каза той. Това е като всяко друго състезание. Можеш да имат по-етичен пилот на състезателен автомобил, но ако колата му не е достатъчно бърза, ще изгубиш, каза Кастро.


Етиката спрямо цената


Не може да се отрече потенциалът на изкуствения интелект да преобрази цели сектори. Трансформационната мощ на технологията често се сравнява с такива преломни събития като повсеместната електрификация. Изкуственият интелект ще промени начина на работа на хората, на комуникация, на лечение и на воденето на войни.


Проблемът е, че потенциалът носи и значителни рискове. Например "дълбокото учене", което стои в основата на много от най-модерните приложения, по същество обучава системите за изкуствен интелект чрез търсене на модели в огромни количества данни.


Резултатът често е изключително ефективен, но също така може да превърне програмите в черни кутии, правейки трудно или дори невъзможно да се разбере логиката на техните решения. Още повече, тъй като алгоритмите на изкуствения интелект се учат от реалните данни, те са уязвими към включване на често несъзнателни предразсъдъци срещу малцинства и други уязвими групи.


Amazon трябваше да се откаже от инструмент за наемане на служители, работещ с изкуствен интелект, който проявявал дискриминация срещу жените, според "Ройтерс". ProPublica разкри, че софтуер за предвиждане на престъпна дейност, използван от американските власти, работи с предубеждение спрямо авфроамериканците. Google се извини, след като Motherboard съобщи, че едно от приложенията на компанията, използващо машинно учене, определя като нещо негативно това да си евреин или гей.


Подобно развитие на нещата иска да предотврати ЕС с това, което нарича "благонадежден" изкуствен интелект. Европейското предложение: Изкуствен интелект, който уважава европейските ценности и е разработен така, че да не предизвиква нарочни или случайни вреди дори когато с него работят хора с минимални или без никакви технически познания.


Не става дума толкова за взаимни обвинения, колкото за това кое е най-добро за потребителите, каза Виржиния Дигнум, преподавател по социален и етичен изкуствен интелект в шведския университет Umea и член на експертната група на високо равнище на ЕС.


В известен смисъл "етиката" не е цел, каза тя. Искаме изкуственият интелект за бъде етичен и социално отговорен, защото искаме да има доверие в системите за изкуствен интелект и да бъде полезен за хората, каза тя.
Критиците като Даниел Кастро от фондацията Information Technology and Innovation Foundation (ITIF) запазват съмненията си.


Идеята за заложена етика подкопава идеята, че в крайна сметка все пак става дума да пазарна икономика, каза той. Трябва да създадеш нещо, което е по-ценно от продукта на конкурента ти, допълни Кастро. Самата Европейска комисия не е предоставила доказателства, че всъщност потребителите имат желание да плащат за такова нещо, отбелязва той.


В отговор на неговата позиция Дигнум казва, че ЕС не е могъл да предостави такива доказателства, тъй като досега няма "благонадеждни продукти, направени по начина, по който предлагаме". Тя посочи, че е убедена, че както има потребители склонни да плащат повече за биопродукти, така ще има потребители, които искат "благонадежден" изкуствен интелект, щом се появи на пазара.


Пустиня от данни


Има една област, в която европейските принципи вече спъват изкуствения интелект на блока. Континентът има едни от най-строгите правила в света за използването на личните данни, отразявайки ширещите се притеснения в тази област.


Колкото повече информация получава системата за "дълбоко учене", толкова по-добра става, а европейските технологични компании казват, че липсата на достъп до данни ги поставя в по-неизгодно положение спрямо конкурентите им в света.


Макар ЕС да въведе своя Общ регламент за защитата на данните (GDPR) миналата година, за да хармонизира правилата за защита на личните данни в целия блок, все пак остава набор от различни интерпретации за това до каква степен компаниите могат да обработват личните и обществени данни.


Лоубна Боуарфа, главен изпълнителен директор на компанията от здравния сектор OKRA Technologies и член на експертната група, каза, че бариерата при данните между европейските страни изключително много затруднява предприемачите в усилията им изцяло да проучат потенциала на технологиите за изкуствен интелект.


Европейските лидери като заместник-председателя на Европейската комисията Андрус Ансип дадоха да се разбере, че са наясно със ситуацията. Ансип обяви през декември план за създаването на общи пространства за данни в области като здравеопазване, енергетика или промишленост, за да се събират данни за обществения сектор и за междукорпоративни дейности. Колежката му Маргрете Вестегер, еврокомисарят по конкуренцията, допълни миналия миналия месец, че "не е достатъчно да се прави изкуствен интелект по начин, който отговаря на основните ни ценности - има нужда и от суровина."


Блокът трябва да действа бързо и да действа сега, каза Боуарфа. Времето изтича, допълни тя и предупреди: "Европа изостава в областта на изкуствения интелект и трябва наистина да действаме бързо".


Стартъпи като нейната компания се конкурират от една страна с американските компании, на които администрацията на президента Доналд Тръмп подсказа, че няма от какво толкова да се боят, що се отнася до правителствената регулация.


От друга страна се борят с нарастващата конкуренция от Китай, където компаниите имат достъп до вътрешен пазар от 1.4 милиарда души, чиято защита на личните данни не е особено голяма. Това е реалността, с която се сблъскат европейските компании, когато се опитват да внедрят етиката и навлизащите регулации в стратегиите си за развитие на изкуствения интелект.


Улрике Франке, научен сътрудник в Европейския съвет за външни отношения, цитира анализатор в Брюксел, който неотдавна се пошегува, че в ЕС "етичния изкуствен интелект е новото "зелено" - нещо, зад което всеки може да застане.


Тя обаче допълни, че Европа ще може за прокара своите стандарти в изкуствения интелект в световен мащаб, само ако етичните й амбиции са съчетани с усилия за стремително разрастване в целия ЕС на сектора на изкуствения интелект на изключително равнище.


Абсурдно е да се вярва, че можеш да станеш световен лидер в етичния изкуствен интелект преди да си станал световен лидер в изкуствения интелект, каза Франке. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (59)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2457 Неутрално

  Действия, които се базират на любов, етика, патриотизъм, морал и т.н. - ще бъдат възприемани от компютъра, като нелогични.

 2. 2 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Тези започват сериозно да ме плашат.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 3. 3 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  Отвъд океана също имат своите притеснения. Честно казано изненадах се че именно Безос е замесен.
  https://www.theamericanconservative.com/articles/bezos-and-dod-dream-of-ai-but-invoke-terminator-nightmare-amazon/


  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 4. 4 Профил на Infa riot
  Infa riot
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Потребителите се интересуват на първо място от ефективността. Подходът "етиката на първо място" ще попречи на Европа да предложи конкурентни продукти, каза той. Това е като всяко друго състезание. Можеш да имат по-етичен пилот на състезателен автомобил, но ако колата му не е достатъчно бърза, ще изгубиш, каза Кастро..
  —цитат от коментар 0 на статия


  Откъм индустриализацията, Европа и САЩ са имали мълниеносна преднина пред целия свят. Това не попречва да бъдат настигнати от много страни. Друг е въпросът как ще се съзтезаваш с Китай ако те са Порше а ние сме Астра. Инвестицията в нишите е най-разумният избор.

 5. 5 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3172 Неутрално

  Като гледам снимката, откога европейците са от негърската раса?

 6. 6 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3172 Неутрално

  Т@шаци! Изкуственият интелект работел с предубеждение спрямо жените и афроамериканците! Сексист! Расист! Както и да го правят,изкуственият интелект става сексист и расист, мрази жените,мрази негрите!!! А той,хайванът, просто си е обективен, не прави разлика между мъже и жени,просто реалността е такава,мъжете са по-умни от жените, негрите са по-склонни на престъпления от останалите. Когато ние ги говорим тези неща, ние казваме истината,но ни определят като расисти и сексисти. И така ни принуждават да лъжем. Но роботът не можеш да го принудиш да лъже така,че са изглежда като истина. Трябва да му заложиш в програмата да лъже, но тогава за чий х@у ти е,

 7. 7 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3172 Неутрално

  Това ме накефи с изкуствения интелект,че не могат да го накарат да лъже или да бъде пристрастен. Могат да го програмират да лъже, но тогава става ненужен.

 8. 8 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3172 Неутрално

  Не съм предполагал,че ще дойде време изкуственият интелект да ни учи на морал и да казваме истината! Жените са равни с мъжете- милион пъти повторено,накрая идва изкуствения интелект и казва-не са и казва истината. Щем не щем, изкуственият интелект ще навлиза и ще ни учи да казваме истината. А това е основата на морала.

 9. 9 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3172 Неутрално

  Сега ми идва на ума,че изкустненият интелект може да бъде перфектен безпристрастен съдия, за който няма бедни и богати, няма корупция, раздава пълна справедливост,за еднакви нарушения еднакви наказания, за малки нарушения,малки наказания,за големи,големи.

 10. 10 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3013 Неутрално

  Само дето Моралът няма допирни точки със Живота.

 11. 11 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3172 Неутрално

  Разбрахме и в какво ще се състои етиката на европейския изкуствен интелект, да дава привилегии на жени,негри, хомосексуални, травестити и хора от малцинствата.

 12. 12 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3013 Неутрално

  Сега ми идва на ума,че изкустненият интелект може да бъде перфектен безпристрастен съдия, за който няма бедни и богати, няма корупция, раздава пълна справедливост,за еднакви нарушения еднакви наказания, за малки нарушения,малки наказания,за големи,големи.
  —цитат от коментар 9 на gozambo  До коментар [#9] от "gozambo":

  Такъв "безпристрастен съдия" ще унищожи човечеството! На всеки велик човек му се налага в РЕАЛНОСТТА да убива. Този "безпристрастен съдия" би осъдил на смърт Левски например,задето е убил онова чираче и дал заповед на Димитър Общи да убие един български свещеник,само по подозрението че е предател.
  Моралът съществува само във виртуалният свят на мислите и чувствата.

 13. 13 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 511 Весело

  Като гледам снимката, откога европейците са от негърската раса?
  —цитат от коментар 5 на gozambo


  Аз пък се запитах за пола, ама явно е от третия. 🌈😏

  reductio ad absurdum...
 14. 14 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 511 Любопитно

  Само дето Моралът няма допирни точки със Живота.
  —цитат от коментар 10 на deaf


  В какъв смисъл няма?

  reductio ad absurdum...
 15. 15 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3013 Неутрално

  До коментар [#11] от "gozambo":

  "Моралът никога не става реалност,иначе целият свят щеше да представлява святост." - Освалд Шпенглер

  "Живот според моралните повеления е непрекъсната последователност от жертви." - пак Освалд Шпенглер

 16. 16 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 511 Весело

  Сега ми идва на ума,че изкустненият интелект може да бъде перфектен безпристрастен съдия, за който няма бедни и богати, няма корупция, раздава пълна справедливост,за еднакви нарушения еднакви наказания, за малки нарушения,малки наказания,за големи,големи.
  —цитат от коментар 9 на gozambo


  А дали ще бъде безпристрастен и към 3ПО, или Р2 Д2? 🤖

  reductio ad absurdum...
 17. 17 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 475 Любопитно

  Етиката - магическа пръчка в развитието на европейски изкуствен интелект?!

  Лично съм убедена, че етичните норми ще бъдат стимул за иновациите при изкуствения интелект, каза еврокомисарият по дигиталните въпроси Мария Габриел (къде пък и тя се бута, за да каже "нещо"?!). "Историята ще покаже, че сме били прави", коментира колегата й, еврокомисарят по правосъдието Вера Юрова. Не всички обаче са убедени! Мекият подход на ЕС към изкуствения интелект е "наивен" и ще доведе до това, че блокът ще изостане от САЩ и Китай, каза Даниел Кастро, вицепрезидентът на фондацията Information Technology and Innovation Foundation (ITIF), в чийто съвет участват представители на американски технологични гиганти като Amazon, Apple, Google и Microsoft. Потребителите се интересуват на първо място от ефективността! Подходът "етиката на първо място" ще попречи на Европа да предложи конкурентни продукти, каза той. Това е като всяко друго състезание. Можеш да имат по-етичен пилот на състезателен автомобил, но ако колата му не е достатъчно бърза, ще изгубиш, каза Кастро. (и сигурно е прав?!)

 18. 18 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  Уф, работата ще втаса съвсем щом и еврозелките станаха експерти по изкуствен интелект.

  ЕС все повече се превръща в бананова репубика без банани. Ако погледнеш компанните, които се занимават сериозно с изкуствен интелект всичките са американски. Малкото съвсем бледи изключения са китайската Байду и руската Яндекс. И това е. Няма други извън САЩ. В ЕС има тук-таме огнища на активност, но те са все във филиалите на американските компании (напр. DeepMind и Google Brain в Лондон, Берлин и Амстердам). Няма европейска компания, която да развива сериозна научно-развойна дейност в областта на ИИ.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 19. 19 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  До коментар [#15] от "deaf":

  Зависи какво разбираш под морал. Ако моралът са някакви сухи религиозни догми, пропагандни нравоучения и патриотарски лозунги, вероятно е така. Но ако става въпрос за определени норми и склонности, присъщи на социалните животни, към които спада и човека, тогава е друго.

  Ако хората не са имали полза да живеят заедно и това им е носило повече вреда, отколкото полза, не биха се образували обществата. А за да има полза от живот в социални групи, се предполага култивирането на качества като доверие, етика, зачитане на другия и всичко останало,което може да се нарече морал или морално поведение. Само със сила и хитрост не става.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3172 Неутрално

  Само дето Моралът няма допирни точки със Живота.
  —цитат от коментар 10 на deaf


  Абе,човек,къде прочете тази толкова невярна мисъл? Човешкият живот без морал е невъзможен. Без морал е смърт. Цялото общество,или групата,племето,семейството,всичко загива без морал.

 22. 22 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3172 Неутрално

  [quote#12:"deaf"][/quote]

  Не ми се занимава с дървени фирософии,но Левски и без изкуствен интелект са го осъдили на смърт. Много неподходящ пример даваш. Кой е най-големият проблем на правото? Виждал ли си статуята с везните и завързаните очи? Този символ показва ясно- да се осигури справедливост, безпристрастност и всички хора да бъдат третирани по еднакъв начин. Точно това хората го не могат. Съдиите или толерират по-симпатичният, или вземат решенията безотговорно, или са взели пари, оказано им е влияние, а бедни и богати винаги се третират по различен начин, хора с влияние,политици и пр. За милиони,няма закони,да кокошка няма прошка. Това е човешкото правосъдие. Ти искаш да кажеш,че ако правосъдието е безпристрастно и еднакво за всички,това ще навреди на обществото? Ега ти логиката!

 23. 23 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3172 Неутрално

  До коментар [#11] от "gozambo":"Моралът никога не става реалност,иначе целият свят щеше да представлява святост." - Освалд Шпенглер"Живот според моралните повеления е непрекъсната последователност от жертви." - пак Освалд Шпенглер
  —цитат от коментар 15 на deaf


  Кажи му на Освалд да си такова таковата!

 24. 24 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3172 Неутрално

  До коментар [#15] от "deaf":Зависи какво разбираш под морал. Ако моралът са някакви сухи религиозни догми, пропагандни нравоучения и патриотарски лозунги, вероятно е така. Но ако става въпрос за определени норми и склонности, присъщи на социалните животни, към които спада и човека, тогава е друго.Ако хората не са имали полза да живеят заедно и това им е носило повече вреда, отколкото полза, не биха се образували обществата. А за да има полза от живот в социални групи, се предполага култивирането на качества като доверие, етика, зачитане на другия и всичко останало,което може да се нарече морал или морално поведение. Само със сила и хитрост не става.
  —цитат от коментар 19 на Боян Таксиров


  Има само един морал и той е християнският или по-точно от юдео-християнската традиция, която е осмислила цялата мъдрост от древните общества и я е развила в морални норми. Нито нови морални норми, нито нов морал се измисля. Движението е само в една посока-деморализация. Маркс,например, е взаимствал комунистическия морал от християнството. Нищо ново не е успял да измисли.
  Това за сухите религиозни норми не го разбирам.Ако са много сухи,тури им малко вазелинче и ще се оправят!

 25. 25 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3013 Неутрално

  До коментар [#24] от "gozambo":


  До коментар [#19] от "Боян Таксиров":

  "Всяко същество възприема друго същество и неговата съдба само съотнесени с него самото." - Освалд Шпенглер

  Къде виждате морал тогава?! За българите през времената когато е живял Левски е било "морално" да убиват турците.
  Много е трудно да се определи какво точно е Морал,защото е трудно да се определи кое точно е Добро и кое е Зло. Искането на Гозамбо правосъдието да бъде безпристрастно е утопия. За да има безпристрастност трябва да има и пристрастност. За да съществува истина е нужна и лъжата. И не ме обвинявайте,че съм дървен философ,а Реалността. Тя е "дървена".
  Бояне хората са били принудени НАСИЛА от други хора и външните обстоятелства да се организират в общество. НЕ ползата ги е накарала да живеят заедно. Това е станало малко преди първобитната епоха когато човекът все още е бил полуживотно. Всеки човек тогава е живеел сам общо взето - безгрижен и скитащ. Докато не се е появила някаква раса от властни хора,(като арийската),която с невъобразимо по своя ужас насилие ги е принудила да живеят в общество.

  Само още един цитат от Шпенглер:

  "Има толкова вида морал,колкото и култури - ни повече,ни по-малко."

  Аз го разбирам така - спартанците са имали свой морал. Този на воина. Илотите друг морал. Този на ратая.

 26. 26 Профил на Павел Кънев
  Павел Кънев
  Рейтинг: 406 Неутрално

  США и Китай, ли?
  Няма кой кого да настига, нито руснаците, нито китайците...

 27. 27 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2444 Неутрално

  Ако погледнеш компанните, които се занимават сериозно с изкуствен интелект всичките са американски. Малкото съвсем бледи изключения са китайската Байду и руската Яндекс. И това е. Няма други извън САЩ.
  —цитат от коментар 18 на Николай Николов

  Серозно се заблуждаваш, MIT са на друго мнение. Надявам се няма нужда да обяснявам кои са MIT и колко нобелови лауреати имат :)

  https://www.technologyreview.com/s/613117/china-may-overtake-the-us-with-the-best-ai-research-in-just-two-years/
  China may overtake the US with the best AI research in just two years

  https://www.technologyreview.com/s/612914/chinas-huawei-has-big-ambitions-to-weaken-the-uss-grip-on-ai-leadership/
  China’s Huawei has big ambitions to weaken the US grip on AI leadership

  Накратко съдържанието:
  - В момента Китай води на Америка в 50% от най-цитираните научни публикации по ИИ, в 2020г ще е лидер в Топ 10% от цитиранията а в 2025г ще е лидер в Топ 1%.
  - Huawei удвоява финансирането на изследванията в областта на ИИ и годишно ще инвестира между $15-20млрд в тази област. Като имате предвид по-ниските китайски заплати това е еквивалентно ако Америка инвестираше $50-100млрд! Само една компания, има и още. В Huawei в научни изследвания и разработки са ангажирани 45% от работната сила а това са 80,000 души!

  А тази европейска програма е шитня, ярка демонстрация на упадъка на Европа! Хвърлят десетки милиарди за ускорители от които нищо не излиза а проспиват появата на новата технологична революция.


  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 28. 28 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Правилно :) устройва ме.

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 29. 29 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 672 Любопитно

  Критикът от статията дали е отчел, че европейските закони бяха въведени и заради споделяне на купища данни със сульо и пульо.

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 30. 30 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3013 Неутрално

  До коментар [#27] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":


  До коментар [#18] от "Николай Николов":

  Спорът кой е по-напред в създаването на изкуствен интелект е абсолютно безсмислен. Човек или може да създаде изкуствен интелект веднага или не може. Няма такъв филм стъпка по стъпка...Вижте как стана с атомната бомба. От чиста теория тя стана реалност веднага,когато когато атомът беше разцепен.

 31. 31 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3013 Неутрално

  И като стана дума...изискването ИИ да бъде морален е толкова нелепо и идиотско,колкото да искаме да се създават морални атомни бомби! ИИ ще върши както добри,така и лоши неща. Въпросът който ни вкарва в задънена улица е тези неща ЗА КОГО ще бъдат добри и ЗА КОГО - лоши?!

 32. 32 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  До коментар [#25] от "deaf":

  До коментар [#24] от "gozambo":До коментар [#19] от "Боян Таксиров":"Всяко същество възприема друго същество и неговата съдба само съотнесени с него самото." - Освалд ШпенглерКъде виждате морал тогава?! За българите през времената когато е живял Левски е било "морално" да убиват турците. Много е трудно да се определи какво точно е Морал,защото е трудно да се определи кое точно е Добро и кое е Зло. Искането на Гозамбо правосъдието да бъде безпристрастно е утопия. За да има безпристрастност трябва да има и пристрастност. За да съществува истина е нужна и лъжата. И не ме обвинявайте,че съм дървен философ,а Реалността. Тя е "дървена". Бояне хората са били принудени НАСИЛА от други хора и външните обстоятелства да се организират в общество. НЕ ползата ги е накарала да живеят заедно. Това е станало малко преди първобитната епоха когато човекът все още е бил полуживотно. Всеки човек тогава е живеел сам общо взето - безгрижен и скитащ. Докато не се е появила някаква раса от властни хора,(като арийската),която с невъобразимо по своя ужас насилие ги е принудила да живеят в общество. Само още един цитат от Шпенглер:"Има толкова вида морал,колкото и култури - ни повече,ни по-малко."Аз го разбирам така - спартанците са имали свой морал. Този на воина. Илотите друг морал. Този на ратая.
  —цитат от коментар 25 на deaf


  След като уважаваш единствено силата и користта и отричаш съществуването на общочовешки ценности, ти отричаш всякакъв друг смисъл на държавата, или което и да е общество, освен НАСИЛИЕТО и ЛЪЖАТА, в полза на едни и ущърб на други. Забележи, че ако по някакъв начин поробените се извадят от обществото, останалите "господари" пак ще се разделят на малцинство от "господари"и мнозинство от роби, повтаряйки същата логика на взаимоотношенията. ЗА теб моралът е нещо относително, което е едно за "господарите" и друго за робите. Herren Moral и Sklaven Moral по Ницше. И Хитлер, ако щеш. Но тогава защо политиците днес не се държат като спартанци, а гледат да залъгват хората с разни приказки?
  Ами защото иначе би настъпил разпад. Т.е. те гледат да се харесат на хората, не говорейки това, което пишеш ти, а точно обратното, импонирайки на някакви склонности, заложени в човека. Иначе защо?

  И както писах, след като няма някакви базови обединяващи принципи и ценности, всяка социална група би била неустойчив съюз от индивиди с временни общи интереси, които с лекота биха се обърнали едни срещу други, ако конюктурата се промени. Следователно някакво устойчиво и трайно общество и обществена организация биха били невъзможни, ако човек за човека винаги е бил вълк.

  "Всяко същество възприема друго същество и неговата съдба само съотнесени с него самото." - Освалд ШпенглерКъде виждате морал тогава?! За българите през времената когато е живял Левски е било "морално" да убиват турците. Много е трудно да се определи какво точно е Морал,защото е трудно да се определи кое точно е Добро и кое е Зло.
  —цитат от коментар 25 на deaf


  Да ти е попадала мисълта "НЕ прави на другите това, което не желаеш да правят на теб"?

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 33. 33 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  До коментар [#31] от "deaf":

  Проектираш своята ограниченост върху концепцията за изкуствен интелект.
  Той определено би бил по интелигентен от теб и би осъзнал цялата взаимосвързаност на живота, следователон не би мислил и действал според твоите мисловни категории и не би имал твоите стремежи.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 34. 34 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3013 Неутрално

  До коментар [#32] от "Боян Таксиров":

  Ама то всички хора навсякъде по света през всички времена са разделени на господари и роби. "Роби" казано с известна условност.
  Като самите господари и роби са разделени на безброй отбори да ги наречем. Разделени са на добри,(нашият) и лоши отбори,(чуждият). За тях нашият човек е добър,а чуждият - лош. Това е същото като феновете на ЦСКА и Левски,например.

 35. 35 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3013 Неутрално

  До коментар [#33] от "Боян Таксиров":

  Уфф,разберете го най-после! Интелектът,(умът) е само част от Човека и то далеч не най-важната. Най-ценни са усещанията,чувствата. Ето защо създаването на ИИ е абсолютно невъзможно. Няма как да "инсталираме" в ИИ усещания и чувства защото не знаем какво са те.

 36. 36 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  До коментар [#34] от "deaf":

  НЕ бих казал.
  Естестевно, разделение на групи съществува, групова идентичност също, но има и едни общочовешки ценности, склонности и принципи, които водят до тази "известна условност" за която пишеш.
  Както и способстват за динамиката между групите, която прави техните граници относителни и разляти. Там където това не е така, обществото се разпада, първо на капсулирани групи а после и по принцип.

  Министър - председателя на Швеция е бил някакъв бачкатор например.
  Е, това в България е невъзможно.

  НО къде е Швеция, къде е България.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 37. 37 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2444 Неутрално

  До коментар [#27] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":До коментар [#18] от "Николай Николов":Спорът кой е по-напред в създаването на изкуствен интелект е абсолютно безсмислен. Човек или може да създаде изкуствен интелект веднага или не може.
  —цитат от коментар 30 на deaf


  Явно не си запознат с проблема. Има Хималаи от информация по въпросът, като начало можеш да погледнеш ето тук.

  https://towardsdatascience.com/artificial-intelligence/home
  http://aiweekly.co/

  И имай предвид, че ИИ в съвременното научно разбиране съвсем не е това което се дава по научно-фантастичните книги и филми. Съвсем реални технологии които имат вече своите приложения и както виждате в тях се инвестират десетки дори стотици милиарди.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 38. 38 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  До коментар [#35] от "deaf":

  Може и така да е. А може би чувствата, бидейки продукт на нервната система и мозъка, биха се появили под някаква форма като страничен ефект на един мощен изкуствен интелект. Чувствата понякога са продукт на неосъзнатата мозъчна дейност, както и на редица сложни взаимодействия.
  Един ИИ колкото и мощен да е, не би стигнал абсолютната интелигентност, защото едва ли има такава, едва ли има горна граница на интелигентността.

  Следователно не можем да предположим дори какви сложни взаимодействия би имало между различните му аспекти, в процеса на саморазвитие.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 39. 39 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2444 Неутрално

  До коментар [#33] от "Боян Таксиров":Уфф,разберете го най-после! Интелектът,(умът) е само част от Човека и то далеч не най-важната. Най-ценни са усещанията,чувствата. Ето защо създаването на ИИ е абсолютно невъзможно. Няма как да "инсталираме" в ИИ усещания и чувства защото не знаем какво са те.
  —цитат от коментар 35 на deaf


  Вече има софтуер за ИИ който оценява точно емоционални отношения. Примерно подбира най-вълнуващите моменти във филм за да направи трейлър, рисува картини и то в зададен стил, композира музика.

  Човек е материален следователно е възпроизводим. Може не буквално както той го прави но те и самолетите не летят както птиците.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 40. 40 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3013 Неутрално

  До коментар [#38] от "Боян Таксиров":

  Ако човек бръкне с пръст в огъня,ще изпита цял космос от усещания и чувства,(повечето подсъзнателни). ИИ няма да изпита НИЩО.

 41. 41 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2444 Неутрално

  До коментар [#31] от "deaf":Проектираш своята ограниченост върху концепцията за изкуствен интелект.Той определено би бил по интелигентен от теб и би осъзнал цялата взаимосвързаност на живота, следователон не би мислил и действал според твоите мисловни категории и не би имал твоите стремежи.
  —цитат от коментар 33 на Боян Таксиров


  Точно. В американски университет са пуснали като научен ръководител на стотина аспиранти софтуер за ИИ. Никой от тях не е успял да разбере че това е машина. Че машината пердаши безапелационно човека на шах, Го и други игри да не говоря.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 42. 42 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2444 Неутрално

  До коментар [#38] от "Боян Таксиров":Ако човек бръкне с пръст в огъня,ще изпита цял космос от усещания и чувства,(повечето подсъзнателни). ИИ няма да изпита НИЩО.
  —цитат от коментар 40 на deaf


  Сшгурен ли си? Да си чувал за термодвойки?

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 43. 43 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  До коментар [#40] от "deaf":

  НЕ говорех за сетивността, но и тя може да се програмира.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 44. 44 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3013 Неутрално

  До коментар [#42] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":


  До коментар [#43] от "Боян Таксиров":

  Пак ще го кажа - ние не знаем какво са усещанията и чувствата. Впрочем,не знаем и ОТКЪДЕ идват. Не може да не сте забелязали,че чувството или мисълта идват внезапно от незнайно къде.
  Аз например харесвам много повече Синди Крауфорд отколкото Клаудия Шифър. И нямам ни най-малка представа защо.

 45. 45 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2444 Неутрално

  Ако такива идиоти определят технологичното развитие на Европа британците може и да са прави че напускат ЕС.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 46. 46 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  До коментар [#44] от "deaf":

  Аз например харесвам много повече Синди Крауфорд отколкото Клаудия Шифър. И нямам ни най-малка представа защо.
  —цитат от коментар 44 на deaf


  Може например твоята ученическа любов да е имала бенка подобна на тази на Синди, а може и да имаш и негативно отношение към Германия, може да работиш за ЦРУ и да проявяваш подсъзнателна групова идентичност с американците, може някой да те е облъчвал с послание в 25 кадър гласящо "Синди - красива, Клаудия - грозна", може и да лъжеш....

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 47. 47 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2444 Неутрално

  До коментар [#42] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":До коментар [#43] от "Боян Таксиров": Аз например харесвам много повече Синди Крауфорд отколкото Клаудия Шифър. И нямам ни най-малка представа защо.
  —цитат от коментар 44 на deaf

  Това че не знаеш не означава че не може да се намерят съответните закономерности. Древните не са знаели за електричеството и са мислели че боговете хвърлят светкавиците. След това са открили съответните закономерности.

  Конкретно за музиката има алгоритми които подбират сходни по стил и настроение мелодии, прилагат се в Spotify. Ще ти проучат профила във фейсбук и ще ти подберат песни които ти харесват. Точно ИИ е прилаган при проучването на избирателните нагласи за кампаниите на Тръмп и Брекзит.

  Повтарям, материални сте следователно възпроизводими. Отричането означава вярата в Бог който вдъхва Душа. И още нещо, грешка е антропоцентричният подход. Машината ще може да прави това което прави човека но не значи по същият начин. А моралът е просто сбор от правила.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 48. 48 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  До коментар [#47] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":


  Повтарям, материални сте следователно възпроизводими. Отричането означава вярата в Бог който вдъхва Душа.
  —цитат от коментар 47 на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП


  Не непременно религиозният Бог обаче, а просто вяра в нематериалното начало.

  А моралът е просто сбор от правила.
  —цитат от коментар 47 на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП


  Не непременно. Моралът може и да е усещане, чувство, идващо от Душата и гените.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 49. 49 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2444 Неутрално

  До коментар [#47] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":Не непременно. Моралът може и да е усещане, чувство, идващо от Душата и гените.
  —цитат от коментар 48 на Боян Таксиров


  Пак правила само че неосъзнати.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 50. 50 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  До коментар [#49] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Ако видиш как на улицата пребиват бебе, евентуалните усещания в теб спазване на правила ли ще бъдат?

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 51. 51 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2444 Неутрално

  До коментар [#49] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":Ако видиш как на улицата пребиват бебе, евентуалните усещания в теб спазване на правила ли ще бъдат?
  —цитат от коментар 50 на Боян Таксиров


  Естествено. Повтарящо се поведение в аналогични ситуации са правила. Те могат да бъдат съпроводени с емоции или без тях но това не променя факта, че са предвидими. Въобще емоции и морал са свързани но различни неща.

  И обикновено правилата за морала са определени от обществото. При което се променят във времето, преди примерно стотина години робството е считано за нещо нормално. А преди 200-300г пък правото на феодала да има първата брачна нощ. При някои племена човекоядството е морално.

  въобще тази евро директива е глупост. Антропоцентричният подход към машините, желанието да им бъдат приписани човешки качества е идиотизм. Кому е необходимо и защо? Има толкова много полезни неща които може да свърши изкуственият интелект. Примерно медицинската диагностика. Вместо да се развива приложният аспект на изкуственият интелект тъпи евро бюрократи насочват вниманието в абстрактни и безполезни посоки.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 52. 52 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  До коментар [#51] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Ако са правила, то са програмирани генетично и/или по някакъв друг начин.
  Животното не се грижи за малките си, понеже така е научено или не страда за друго животно, понеже така е дресирано.

  Това за склонности и заложености, поризтичащи от социалната природа на хората и някои животни.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 53. 53 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  До коментар [#51] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Дори и при примерите за обществата и културите, които даваш, има неизменни положения, нещо като морален "инстинкт", без който никакво социално взаимодействие НЕ е възможно и всяко общество би се разпаднало.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 54. 54 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2444 Неутрално

  Повтарям, това е напълно излишна дискусия. Някакви грантаджии са го изсмукали от пръстите за да си осигурят финансиране. Защото не са конкурентноспособни на американците и китайците в реалните приложения. И защото тук може да се мине с общи приказки.

  Относно емоциите прочетете за Sentiment Analysis, изкуственият интелект ги разпознава. Което означава, че при необходимост може и да реагира. И кому е необходимо? Какво, да накараме компютъра да мига с лампички от възмущение, да откаже да говори с нас, да почне да заеква? Пълен bullshit, пилеене на време, енергия и ресурси.

  А в същото време ИИ разработен от IBM диагностицира рак по-точно от човек, поляци са разработили устройство за температурна диагностика на рак на гърдата, нашите са го купили но данните ги пращат за анализ с ИИ в Полша, онези не си дават софтуера, холандци диагностицират с ИИ заболяванията на кравите и повишават мелеконадоя с 30%...

  ХИЛЯДИ полезни приложения а нашата европатка насочва ресурсите на ЕС в абстрактни разсъждения има ли машината морал.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 55. 55 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  До коментар [#54] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Говорим за различни неща, но както и да е.

  Мисля, че основна грешка на съвременната парадигма във всяко едно отношение, е че набляга на количествените показатели, а не на качествените такива.
  Набляга се на методики, а не на причини. Увеличаване, оптимизиране, "подобряване" и т.н. без да се дава сметка за страничните ефекти от всичко това и за смисъла изобщо. Ако зад методиката няма ценност, мъдрост и смисъл, тя е обречена на провал, какъвто и интелект да я изпълнява, каквато и база данни да ползва.

  Мисля, че един изкуствен интелект бързо би стигнал до тези изводи.

  Защото наистина това няма смисъл, а носи единствено провали и негативи :)

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 56. 56 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2444 Неутрално

  Лесно се харчат чужди пари. Когато големите компании вместо да се занимават с приложните аспекти пренасочат ресурсите към компютърният морал значи му е дошло времето.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 57. 57 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  Спорът кой е по-напред в създаването на изкуствен интелект е абсолютно безсмислен. Човек или може да създаде изкуствен интелект веднага или не може. Няма такъв филм стъпка по стъпка...Вижте как стана с атомната бомба. От чиста теория тя стана реалност веднага,когато когато атомът беше разцепен.
  —цитат от коментар 30 на deaf


  Уф. Тук всеки стана експерт по ИИ.

  Аз съм може би от малкото пишещи във форума дето е писал дипломна работа върху ИИ и дето си вади хляба с ИИ.

  На кратко - няма ИИ. И никога не е имало. Има алгоритми, които могат да учат от данни. Каквито данни им дадеш това ще научат.

  Това не е "интелект". Това е зазубряне макар и доста ефикасно (доста по-ефикасно от това дето го могат хората).

  Ако им дадеш данни в които жените и негрите се определят като неефикасни ще го зазубри едно към едно.

  ИИ няма нито критична мисъл нито някаква собствена воля. Всичко зависи от данните, които си му дал.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 58. 58 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  Точно. В американски университет са пуснали като научен ръководител на стотина аспиранти софтуер за ИИ. Никой от тях не е успял да разбере че това е машина. Че машината пердаши безапелационно човека на шах, Го и други игри да не говоря.
  —цитат от коментар 41 на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП


  Фред няма такова нещо. Няма човек дето да е заблуден от ИИ. Хеле пък докторант.

  Гугъл преди време деострираха наистина много ефикасен телефонен секретар дето може да заблуди. Но тоя секретар може да изпълнява конкретни задачи (да резервира маси в ресторанти). И това е. За всичко друго ще се плъзне по допирателната.

  По принцип всички ИИ проекти са тясно специализирани. Има програми дето играят шах, други играят Го и т.н. Но няма програма дето да ги може всичките тези неща.

  Няма ИИ в смисъл, че няма интелект. Това са тясно специализирани програми, които могат почти до съвършенсъво да извършват конкретна операция. И това е.

  Да се търси за "моралност" в ИИ е все едно да се търси "моралност" в смартфон или в бойлер. Това все уреди. Нямат интелект, нямат собствена воля. Създадени са да извършват конкретни тясно специализирани задачи. Това е.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 59. 59 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2444 Неутрално

  До коментар [#58] от "Николай Николов":

  Първо, "изкуствен интелект" е условно понятие. Неудачно според мен защото мигновено огромното мнозинство почва да търси и сравнява с човешкият. Включително дали има емоции и т.н. И почват да твърдят "Никога няма да може да рисува, никога няма да може да композира музика, никога няма да може да пише книги... и т.н.". Да ама не, може .

  Нарекли са го "интелект" защото софтуера който го осъществява в силна степен е повлиян от принципа на функционирането на човешките неврони. И защото при него има процес на обучение и намиране на закономерности за разлика от класическото програмиране където знанията се задават от човека в алгоритмите.

  Примерно ИИ може да бъде научен да разпознава куче от котка докато е крайно съмнително че може да бъде написан и осъществен алгоритъм в класическото програмиране който да го прави.

  Така че да не спорим за термини, ако искате наричайте го интелект, ако искате "абракадабра", важен е ефекта. А той е, че този софтуер побеждава с лекота човека в области които доскоро се смятаха за признак на висок интелект и абсолютно невъзможни за компютъра.

  Това за докторантите съм го чел в habr.com, надявам се не ме обвинявате в лъжа? Впрочем вече в някои неща ИИ е по-добър от опитните адвокати. Едва ли ще успеете да различите договор подготвен от него.

  https://hackernoon.com/20-top-lawyers-were-beaten-by-legal-ai-here-are-their-surprising-responses-5dafdf25554d
  20 top lawyers were beaten by legal AI. Here are their surprising responses

  Дали може да бъде заблуден човек от ИИ също бъркате. Доказателство е решението на OpenAI да не публикуват пълният код на разработеният от тях софтуер GPT-2. Понеже генерираните от него Fake News са с толкова високо качество, че са в състояние да заблудят човек.

  https://slate.com/technology/2019/02/openai-gpt2-text-generating-algorithm-ai-dangerous.html

  Впрочем аз самият бях заблуден от един чат бот да му дам мейла си :)

  Доколкото разбирам, основното ти възражение е "Специализирани са, не са универсални". И какво от това? Теоретично няма пречка някъде в бъдещето да бъдат обединени в едно цяло.

  Но както казах това е излишен спор, важното е че върши работа доскоро смятана за единствено достъпна за човешкият интелект. И че е открит нов подход, обучаване на софтуера вместо твърдо програмиране. В началото на пътя сме така че успехите тепърва предстоят. В такива случаи аз обикновено давам примера със самолета на братя Райт и съвременният Боинг. Още сме на нивото на братя Райт.

  PS Ако не е проблем в коя област на ИИ работиш?

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK