Дебат и контрадебат - как във Франция изпращат идеите си на Макрон

Дебат и контрадебат - как във Франция изпращат идеите си на Макрон

© ReutersВ средата на март във Франция приключи първата фаза на т.нар. Голям дебат – уникална по рода си всенародна дискусия, организирана от правителството в отговор на кризата с движението на "жълтите жилетки". По принцип всеки можеше да свика такова обсъждане във всяка точка на страната. Събитието трябва да бъде регистрирано, да се спазят елементарни правила за обмен и резултатите трябваше да се документират и изпратят до Париж, за да се вземат под внимание.


След двумесечни малки и голями дебати из цялата страна, с буквално участието на милиони французи, на оживени дискусии за настоящето и бъдещето на Франция, по темите, структурирани в писмото-обръщение на Еманюел Макрон от януари, бяха направени милиони предложения.


Следва обобщаване на цялата тази информация. Първо в регионални конференции в 13-те региона в европейската чат на Франция и в отвъдморските департаменти и територии, в които ще участват по стотина души, определени с жребий. Техните заключения ще бъдат изпратени в Париж и там ще се синтезират предложенията и решенията, както и формата, чрез която ще бъдат приети - например чрез евентуален референдум.
В самия край на тази първа фаза, в малкото югозападно градче Мийо с население от около 25 хиляди души (втори по големина град в департамента Аверон), се проведоха два кръга от Големия дебат. Единият премина по правилата, другият - в разрез с тях.


В бивш параклис, превърнат в младежки център, в сърцето на средновековната част от града, в продължение на около три часа стотина души обсъдиха екологични промени и трансформация на региона. Изборът на темата бе естествен. Петте карстови плата в тази част на Франция са уникални природни образувания, обявени за световно наследство от ЮНЕСКО. Две от тях са свързани чрез проектирания от сър Норман Фостър Виадукт на Мийо, част от магистралата от Париж до Монпелие на Югозападното Средиземноморие.


Именно това трасе бе повод за част от дискусиите. Известен спелеолог обясни как зле осъществени отводнителни басейни са довели до замърсяването на част от сложната мрежа от пещери и източници за питейна вода в селцето Кресел, предградие на Мийо в подножието на голямото плато Ларзак. Разполагането там на нов тип ветгенератори и на голям трафопост за възобновяема енергия също бяха обект на оживени дискусии. Мнозина от участниците настояха за допълнително развитие на хидроенергията, включително чрез малки язовири.


Специалист по реките и риболова се спря на замърсяването на основната за региона река Тарн, световноизвестна с дефилето си, издялано в три от платата. Според него разширяването на мощности за производството на сиренето рокфор до пещерите в едноименното селце на 20 км от Мийо е сред причините за водораслите и промяна цвета на реката през сезоните, като тя се изчиства напълно само благодарение на преливане след обилни дъждове.


Дебат и контрадебат - как във Франция изпращат идеите си на Макрон

© Влади Николов


Загрижеността на хората от региона за запазване уникалната му същност показа и известна липса на достатъчен диалог с местните власти, като те почти не бяха представени на дебата. Подобно отношение към Големия дебат и сегашната криза обаче не бе типично за цяла Франция. На много места в дискусиите оживено участваха и депутати и преставители на различни ешелони на властта.


Особеното в региона е, че тук още се помнят 70-те години на миналия век, когато продължило почти десетилетие противопоставяне на властта попречи да се разшири военна база на Чуждестранния легион на платото Ларзак. А преди 20 години заведение "Макдоналдс" в Мийо бе нападнато като протест срещу високите мита за вноса на сирене Рокфор в Съединените щати. Водилият протеста Жозе Бове днес е един от основните детутати в групата на Зелените в Европейския парламент.


Крайната левица има определена подкрепа по тези земи, като на последните парламентарни избори излъчи 5-6 кандидати, включително един, попаднал в листата на движението на Жан-Люк Меланшон. Резултатът бе, че бе преизбран депутатът от десницата. В Мийо се шегуват, че "стари леви глупци избират стари десни глупци".


Към уравнението трябва да се прибави, че макар и много колоритен, Мийо е сравнително беден град. Той има стара слава на една от световните столици на висококачествената кожарска индустрия, която днес се е свила до тясната ниша за висшата френска мода.


Така че популярността на движението на "жълтите жилетки" тук не е изненадваща. Мои познати се бяха запалили по него и посещаваха барикади по кръстовищата в началото. В първите дни на март на пазара имаше показателна случка. Облечен с жълтата си жилетка възрастен мъж раздаваше листовки, с които канеше на "ИСТИНСКИЯ Голям Дебат" в Кресел. На въпроса ми дали са се регистрирали на националната платформа за дебата, за да може резултатите да стигнат до Париж и бъдат взети под внимание, ми бе отговорено с възмущение: "Разбира се, че не!". Като посочих, че в такъв случай не би следвало да се ползва това име, защото хората ще се подведат, ми се отговори че, ако съм знаел да чета, съм щял да видя, че пише "ИСТИНСКИЯ Голям Дебат".


Дебат и контрадебат - как във Франция изпращат идеите си на Макрон

© Влади Николов

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK