Политика на диаспората: Новите посланици на Турция на Балканите

Привърженици на турския президент Реджеп Тайип Ердоган развяват знамена по време на предизборна кампания в Сараево през май 2018 г.

© Феим Демир

Привърженици на турския президент Реджеп Тайип Ердоган развяват знамена по време на предизборна кампания в Сараево през май 2018 г.На няколко крачки от дървения османски фонтан, който се извисява над площад "Баскарсия" в центъра на Сараево, купувачите в турския магазин за хранителни стоки избират между чай, подправки и локум. Мурат Йозкая, собственикът на магазина, смята себе си за пионер. Бившият борсов посредник от източния турски град Малатия изгражда свой собствен бизнес в Сараево 12 години след като среща босненка, заради която се мести в Босна и Херцеговина, за да се оженят.


По онова време по-голямата част от миграционния поток между двете страни върви в обратна посока. Но през десетилетието откакто отваря магазина си, заедно с няколко други бизнеса, включително и магазин за турски текстил, той става свидетел на това как турският миграционен поток към Босна и Херцеговина нараства стремглаво. "Нашата общност расте; мнозина идват," каза Йозкая, отпивайки турско кафе в кафене в стария град на Сараево, недалеч от магазина си за хранителни стоки. "Искрено се надявам, че един от нас един ден ще влезе в парламента (на Босна). Надявам се, че Турция ще създаде политики в подкрепа на това."


На Балканите все повече турци пускат корени на места, които някога са били част от Османската империя. Много от тях са привлечени от възможности за предприемачество, инвестиции, образование или любов. Други преоткриват своите корени сред страните, в близост до Турция. Каквито и да са мотивите им, членовете на тази нова диаспора привнасят в тези страни турския език, култура и ценности. Те са лицата на една по-пробивна Турция, един век след разпадането на Османската империя.
Според анализаторите има реална шанс турският президент Реджеп Тайип Ердоган да търси възможност за мобилизиране на тези турци като проводник на своята мека власт в чужбина по време, когато неговото все по-авторитарно управление у дома го поставя в затруднение със западните сили и прави надеждите на Анкара за присъединяване към Европейския съюз все по-отдалечени.


Макар някои емигранти да успяват да избягат от ширещата се репресия от страна на Ердоган след неуспешния преврат през 2016 г., много турски емигранти подкрепят неговата визия за "нова Турция", изградена върху ислямисткия национализъм, а не на секуларните и западни принципи на Мустафа Кемал Ататюрк, основател на съвременна Турция през 1923 година. "Те биват възприемани като посланици, които ще предадат ценностите на "новата Турция" на Балканите и накрая ще станат неразривна част от балканските страни - следователно ще разширят вече съществуващите малки общности на турците, особено в (Северна) Македония и Косово, както и в Албания и в по-малка степен Босна," каза Осман Софтич, независим политически анализатор, базиран в Сараево. Турското влияние отдавна е проникнало на Балканите чрез инвестиции в университети, джамии и инфраструктура. Анкара също упражнява своята мека власт чрез културни центрове, Турската агенция за помощ и финансираните от държавата медии, излъчващи на регионалните езици.


С нарастване броят на турските емигранти, някои виждат шанс да променят политическия пейзаж. Самият Ердоган призовава турците в балканските държави да кандидатстват за втори паспорт - желание, продиктувано от стремеж за изграждане на благоприятни за Анкара групи гласоподаватели в чужбина. "Ако имаше повече балкански граждани, които бяха отгледани в Турция, Турция щеше да бъде по-влиятелна," каза Рифат Саит, бивш депутат от управляващата турска партия, който ръководи група на турски преселници на Балканите и е президент на неправителствената организация Балканския стратегически изследователски център в Измир, Западна Турция. "Резултатите от изборите могат да бъдат повлияни от избирателните секции, създадени в Турция, където хората биха гласували за онези партии, които са близки до турското правителство."


Ердоган призовава турците, живеещи в различни балкански държави, да кандидатстват за второ гражданство по време на изборна кампания в Сараево през май, 2018.

© Деим Демир

Ердоган призовава турците, живеещи в различни балкански държави, да кандидатстват за второ гражданство по време на изборна кампания в Сараево през май, 2018.


"Султан Ердоган"


На митинг в Сараево, с който стартира президентска си кампания и общите избори миналия май, президентът Ердоган обяснява какво очаква от турците в чужбина. Ердоган пристига в босненската столица след като Австрия, Холандия и Германия му забраняват да организира подобни мероприятия. Западна Европа е раздразнена, че избирателите от турската диаспората да гласуват в скорошни избори в Холандия и Германия, взимайки предвид първо турското си самосъзнание, а не холандското или германското си такова.


В препълнената олимпийската зала "Зетра" той се обръща към своите привърженици. Сред 12-те хиляди души, натъпкани в залата – много от които развяващи червени знамена - е Бекир Текин, механик от източно косовския град Гиляни. Текин никога не е бил в Турция, но каза: "Ердоган е Турция, така че днес Турция дойде при мен."


Безброй други са дошли от всички краища на Балканите. Етническите турци от Северна Македония се смесват със сънародници от района на Санджак, намиращ се близо до сръбско-черногорската граница. Тези от Косово и Западна Тракия в Североизточна Гърция стоят един до друг с турските емигранти от Черна гора и Албания. Други са дошли от Германия, Австрия и Холандия - страни с големи турски общности. Когато Ердоган излиза на сцената, песни възхваляват името му на фона на силна музика на ударни инструменти. Някои поддръжници скандират: "Султан Ердоган!"


Бакир Изетбегович, босненският член на тристранното председателство на Босна по това време, подгрява тълпата, скандирайки: "Президентът Ердоган е изпратен от Аллах до вас."


Турските граждани, живеещи в чужбина, могат да гласуват на турски избори, благодарение на закон от 2012 г., приет от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР). Обръщайки се към своите сънародници, Ердоган дава ясно да се разбере, че гласът за ПСР не е достатъчен. "Вземете гражданството на страните, в които живеете," каза Ердоган. "Не казвайте "Не". Вземете го. Ако го дават, вземете го." Той допълва: "Вие представлявате Турция в тези страни. Трябва да научите езика им, да се интегрирате, да влезете в политиката и да подобрите нашите отношения. Но никога не забравяйте турския език и култура, както и вашата Турция."


За етническите турци, които нямат турска националност и право на глас, той има различни съвети: да се ангажират повече в местната политика. "Именно вие трябва да сте в тези парламенти, а не тези, които предават страната ни," каза той. Ердоган приключва речта си, като обявява намерението на Турция да инвестира повече на Балканите. Той съобщава плановете си за изграждане на магистрала на стойност 3,5 милиарда долара, свързваща Сараево и Белград с турската столица.


В последващия месец три милиона гласоподаватели от турската диаспора вземат участие в изборите, осигурявайки на Ердоган още пет години като президент – в допълнение на досегашното му управление, което продължава вече 16 години. Гласуването разкрива дълбокото разделение между турските избиратели на Балканите. Докато почти 60% от вота в Босна, Косово и Северна Македония е в полза на Ердоган, гласоподавателите в Албания, България, Гърция, Румъния и Сърбия предпочитат основния му съперник от опозиционната Републиканска народна партия.


Политика на диаспората: Новите посланици на Турция на Балканите


Според турското външно министерство повече от шест милиона турци живеят в чужбина – 5.5 млн. от тях в Западна Европа. Тази емигрантска общност обхваща почти 8% от 79.5-милионното население на Турция.
Този процент е с тенденция да нараства, особено в следствие на политическата нестабилност и икономическите сътресения у дома. Според последните данни на Турския статистически институт (TurkStat) турската емиграция по света е нараснала с 42.5 на сто през 2017 г. спрямо предходната година, достигайки почти 254 хил. души.
Анализаторите очакват този процент да е още по-висок за 2018.


Политика на диаспората: Новите посланици на Турция на Балканите


Данните за точния брой турски граждани, живеещи на Балканите, не са абсолютно точни, но статистиката, публикувана от турското външно министерство в началото на февруари, показа, че повече от 110 хил. турци са регистрирани в страни в региона. Около 60 хил. турци са регистрирани в България, други 13 хил. са в Румъния, 12 хил. - в Северна Македония, 10 700 - в Босна, турците в Албания са 8 хил. души, 3 500 в Косово, 2 хил. в Черна гора, 600 в Сърбия, 250 в Хърватия и 200 в Словения.


Политика на диаспората: Новите посланици на Турция на Балканите


"От началото на 2000-та година движението на турски граждани между Турция и балканските страни, нараства," каза Гюл Юрет, изследовател в Центъра за югоизточноевропейски изследвания в университета в Грац в Австрия."Това е явление, което върви ръка за ръка с засилването на турско-балканските отношения на държавно ниво."


Статистиката отразява и променящия се профил на турската миграция. През 2017 г. над 42% от турските изселници са били на възраст между 25 и 34 години, докато 57% са от големи градове като Истанбул, Анкара, Анталия, Бурса и Измир, според TurkStat. "По-рано диаспората в Западна Европа беше предимно от ниско образовани, социално слаби хора от селски райони и градски центрове," според политическия анализатор Софтич. "Новата турска диаспора на Балканите е от образовани хора, ученици в търсене на образование, както и от предприемачи, които виждат възможности на Балканите и виждат себе си като част от региона, с който те споделят сходни исторически и културни ценности." Той добавя, че някои турски граждани на Балканите са дошли в търсене на корените си - свидетелство за миграцията през вековете, която оформя облика на съвременна Турция.


Експерти по демография изчисляват, че поне 20% от турците имат балкански корени, докато други 20% имат корени в Кавказ и другаде.


"Страх и безпокойство"


Докато много турци на Балканите са ревностни привърженици на ПСР, други са обърнали гръб на онова, което те описват като все пo-репресивна Турция при управлението на Ердоган. "Не можех да дишам в Турция," каза Арзу Коджа, художничка и дизайнерка, която се мести в Сараево през есента на 2018 г., за да продължи магистърската си степен в Академията за изящни изкуства в Сараево. "Политиките, както и произтичащите от тях социални промени, силното вмешателство върху начина на живот на хората ме накараха да напусна."


Корените на семейството на Коджа са на Балканите. Нейният баща е от Разград, град в Североизточна България, а майка ѝ е от град Приеполе в Югоизточна Сърбия. Тя е кандидатствала за сръбско гражданство. "Родителите ми дойдоха в Турция за по-добър живот, където всички различия бяха приемани с голяма толерантност," каза тя. "Това беше страната на Ататюрк - светска, просперираща и богата за тези, които работят усилено."


Коджа е член на поколението "Гези", псевдоним, даден на младите хора, участвали в протестите в Истанбулския парк Гези през 2013 г. - първите масови улични протести срещу режима на Ердоган. Подобно на Коча, много от тях напускат Турция. "Всички ние бяхме добре образовани градски хора, но полицията на Ердоган беше брутална; атакува ни с водни оръдия и сълзотворен газ, защото искахме демократична промяна," каза тя. "Това е краят на Републиката на Ататюрк. Защо иначе бих напуснала страната си?" допълва тя.


Според изследователи стереотипната представа за турците с балкански корени е по-скоро за светски, нерелигиозно консервативни и политически по-близки до идеалите на Ататюрк, отколкото до политическият ислям на Ердоган. Самият Ататюрк е бил балкански турчин, с корени в Северна Македония и Гърция. "Турските граждани с балкански произход са деца на семейства, които са загубили всичко и които е трябвало да напуснат родните си земи на Балканите," каза Курсут Гуч, докторант от Факултета по политически науки в Университета в Анкара."Държавата, Ататюрк, родината, републиката, секуларизмът и други подобни условия са важни фактори за балканските турци."


Политическият анализатор Софтич обяснява, че турците, които се идентифицират като босненци, не симпатизират много на Ердоган и неговата ислямистка управляваща партия. "Почти всички босненски общности в Турция бяха донякъде прогресивни, ляво-ориентирани и републикански настроени (по отношение на основната опозиционна Републиканска народна партия, основана от Ататюрк) и по никакъв начин не представляват твърд електорат за Ердоган и неговата партия," каза той. "По-младите босненски и други балкански поколения в Турция, особено образованите, започнаха да поставят под въпрос своята идентичност и искат да дойдат и да видят, а някои дори да поживеят тук."


Но преломният момент за управлението на Ердоган настъпва през юли 2016 г., когато войници отцепници инициират неуспешен опит за преврат в Турция.


Фотогалерия: Ердоган агитира сред хиляди турци в Сараево >


Последвалият отговор на Ердоган е бърз и безмилостен. Обявявайки извънредно положение, той уволнява стотици хиляди държавни служители и задържа безброй повече по подозрение за участие в преврата, заедно с журналисти, съдии, войници и полицаи. Десетки хиляди турци бягат от страната заради репресиите. Мнозина отиват в Германия, където, според статистиката на Федералната служба за миграция и бежанци, цитирана от Die Welt, повече от 10 хил. подават молба за убежище само през 2018 г. Други търсят безопасно място за живеене в балкански страни като Косово.


ПСР обвинява проповедника Фетхуллах Гюлен и неговите привърженици в опит за преврат. Гюлен е бивш съюзник на Ердоган, който живее в изгнание в Съединените щати, и настоява, че няма нищо общо със заговора. Турция стартира масово прочистване на училища, колежи, неправителствени организации, компании и банки, свързани с транснационалното религиозно и социално движение на Гюлен, което Ердоган описва като "паралелна държава" и "терористична организация".


Една от жертвите на репресиите е Ахмет Кочигит, турски емигрант в Косово. Родом от южния турски град Адана, Кочигит работи като учител по физика в училище на Гюлен в Прищина по време на опита за преврат. Буквално за ден той и семейството му се превръщат в изгнаници - неспособни да се върнат в Турция и страхуващи се да излязат извън къщата. "Живея в страх и тревога, че могат да ни хванат," каза той. "Когато излизам на улицата, съм много внимателен. Всеки път, когато някой почука на вратата ми, трябва да се уверя кой е, преди да го пусна вътре."


По-малкият син на Кочигит се ражда след неуспешния преврат. Той няма международен паспорт, тъй като турските власти отказват да издават документи на деца на родители, работещи в Гюлениски училища, дори и да живеят извън Турция.


Родом от България, Кочигит обмисля да кандидатства за българско гражданство. Но за да успее, той трябва да премести семейството си, включително баща си и 91-годишния си дядо в България, където да живеят в продължение на три години. "Според тамошния закон, децата ми ще трябва да чакат 12 години за гражданство," каза той. Вместо това подава молба за убежище в Косово, но властите там се бавят с обработката на документите му. Накрая той решава да си пробва късмета в Съединените щати. "По-добре да отидеш в Америка, отколкото да живееш с надеждата да възстановиш правото си на принадлежност към собствената си родина" каза той. "Косово се превръща в умалена версия на Ердогановата Турция. Тук няма място за турци като мен."


В края на септември той заминава за Съединените щати, за да подаде молба за убежище за себе си и семейството си. Според инженер Джемил Лума, жител на Призрен, град в Южно Косово, който има двойно турско-косовско гражданство, именно последствията от опита за преврат са станали причина за раздора в турската общност в страната. "Хората са разделени и отчуждени по подобие на Ердоган и Гюлен," каза той. "Това е болезнено и ние ще усещаме последствията от това за дълго време."


Последните данни от преброяването показват, че в Косово има около 19 хил. етнически турци, което не включва турските емигранти. Лума обяснява, че религията играе централна роля в обществения живот на неговата общност. "Уважавам религиозните ритуали, но през последните години хората говорят само за религия и това ме тревожи."


Въпреки това той се счита за привърженик на Ердоган. Според него без влиянието на силна Турция, неговата общност в Косово скоро ще бъде асимилирана. "В битката за доминиращи интереси сред различните сили, Ердоган печели, поне на Балканите," добавя той.


Генеалогична треска за злато


През февруари 2018 г. турският кабинет стартира онлайн услуга за генеалогична справка на сайта на правителството, която позволява на всеки с ЕГН да научи къде и кога са родени и починали предците му. В страна, където законът забранява записването на етническия произход на хората и всички граждани се разглеждат като турци, базата данни предизвиква голям интерес.


Много потребители откриват, че предците им са от България, Северна Македония, Армения, Русия, Азербайджан, Босна, Сърбия и др. Само за една седмица след старта си сайтът се срива няколко пъти. Толкова много потребители - около шест милиона – влизат на страницата, че правителството многократно подсилва сървърите си с допълнителен хардуер, съобщават местните медии. "Отварянето на регистрите на населението, които са били държани в тайна от десетилетия, не е само повод за дебат по история на съвременната турска република," каза Юрет от университета в Грац. "Това също така поставя въпроси за това какво означава да си турчин, за националната идентичност и принадлежност. Поставяйки под съмнение съвременната национална идентичност и идеята за това кои са турците, създадена от основателите на републиката, така косвено тази база с данни може да работи и в полза на сегашната управляваща класа."


Но Октай Аксой, член на борда на Турския институт за външна политика в Анкара, опровергава съмненията за скрити мотиви. "Много актове за раждане са били унищожени и държавата най-накрая предоставя тази информация (онлайн)", каза той в имейл. "Това е всичко."


В Истанбул и из цяла Турция се появяват все повече юридически фирми и неправителствени организации, които обещават да опростят и рационализират процеса по издаване на второ гражданство. "Милиони хора, включително турци, албанци, босненци, торбеши и много други, идват в Мала Азия от Балканите на огромни миграционни вълни в следствие на войните и политическите сътресения през 19-ти и 20-ти век," каза Саит. Според него около 400 хил. турци имат право на втори паспорт в региона, макар че само в Сърбия има работеща процедура за това. "Другите страни нямат двустранни споразумения с Турция за двойно гражданство или не са склонни да го предлагат поради крехкия си етнически баланс," добави той.


Историкът и бизнесмен Реджеп Скриел гордо развява турския флаг в своя бижутериен магазин в Нови Пазар в Сърбия.

© Деим Демир

Историкът и бизнесмен Реджеп Скриел гордо развява турския флаг в своя бижутериен магазин в Нови Пазар в Сърбия.


В югозападния сръбски град Нови Пазар, бившият заместник-кмет Фарук Сулевич признава, че повечето балкански държави са предпазливи да не развалят политико-етническия баланс, като предоставят на турците право на втори паспорти. "Албанското и турското население в Македония биха могли бързо да се увеличат точно както босненското население на Черна гора... Но в Сърбия няма такива проблеми и страхове," каза той в интервю през октомври, когато все още е заместник-кмет.


Адвокат в Истанбул с опит в сферата на предоставяне на второ гражданство на Балканите, изброява трудностите пред турците при кандидатстване за втори паспорт. "България не дава паспорти на турските граждани [лесно] заради местната история и динамика и защото там вече има голямо етническо турско малцинство," обясни той, като предпочете да остане анонимен. "Косово и Черна гора промениха законите си като част от процеса за интеграция към ЕС и сега предоставят гражданство само след много щателно проучване."


"(Северна) Македония също е усложнила изискванията си за гражданство в опит да запази деликатното етно-политическо равновесие в малката страна, което може да бъде значително променено, ако се увеличи броят на хората от албански или турски произход. "И Босна няма споразумение с Турция за двойно гражданство по същите причини, както в [Северна] Македония или Черна гора."


Що се отнася до Гърция, в резултат на двустранно споразумение, подписано преди почти сто години, гражданство на турци по семейна линия не се предлага, каза адвокатът.


Ташин Ибрахим, бивш ръководител на Македонската асоциация на турските граждански организации стои пред Каменния мост в Скопие.

© Робърт Атановски

Ташин Ибрахим, бивш ръководител на Македонската асоциация на турските граждански организации стои пред Каменния мост в Скопие.


Бизнесът процъфтява


Въпреки пречките генеалогичната инициатива вдъхновява някои турци с балкански произход да изпробват късмета си. Хасан Син, мениджър обслужване на клиенти в търговско дружество в Истанбул, подава молба за гражданство в Северна Македония, основаваща се на югославските корени на майка си. Баща му е от косовския град Призрен. "И двамата са етнически турци, които е трябвало да напуснат страните си през 60-те години заради комунистическия режим и неговата политика към мюсюлманите," каза той. Той все още не знае дали молбата му ще бъде удовлетворена.


Ташин Ибрахим от Скопие е бивш председател на Македонската асоциация на турските граждански организации - мрежа от неправителствени организации, които прокарват икономическите и правните интереси на етническите турци в страната, които наброяват около 75 000 души, според последното преброяване, проведено през 2002 г. Ибрахим каза, че все повече турски граждани с корени от Северна Македония се обръщат към асоциацията, за да поискат правна помощ за възстановяване на собствеността върху наследствените им земи. Други търсят помощ при кандидатстване за гражданство.


"Много от тези турци са родени тук, (в Северна Македония)," каза той. "Защо да не получат паспорти?" Той обяснява, че повечето от запитванията идват от етнически турци, напуснали Северна Македония след насилственото разпадане на Югославия през 90-те години. Предишните миграционни вълни към Турция са следствие разпадането на Османската империя през 1913 г., и по-късно през 1953 г., когато много етнически турци бягат заради репресивните югославски политики.


Но в Сараево представителят на една от най-големите бизнес неправителствени организации в Турция - Асоциацията на независимите индустриалци и бизнесмени, признава, че надеждите за втори паспорт са само блян за много турци. "Второто гражданство на турците с балкански произход стана много популярно, но това не е нищо друго освен емоционална реакция от това да разбереш произхода си благодарение на онлайн генеалогичната справка," каза Омер Серт, чиито предци са от босненския регион Крайина. "Повечето от тях не отговарят на условията за двойно гражданство и аз самия също не планирам да кандидатствам за втори паспорт."


Пречките пред получаването на гражданството не спират нарастващия брой турски предприемачи, които отварят магазини в балканските страни. Много от тях напускат родината си заради икономически проблеми. Икономиката на Турция е опустошена от обезценяването на турската лира и нарастващата инфлация, която тласка хиляди фирми към несъстоятелност и подтиква много инвеститори да прехвърлят средствата си в чужбина. "От всички балкански страни Косово и Албания са най-подходящите страни, в които да работя," каза Джем Юзкан, 30-годишен турчин от Истанбул, който управлява компания, произвеждаща метални огради и врати в Призрен, Косово. "Мисля, че тези две страни предлагат добра бизнес среда."


Абдурахман Балкъз, ръководител на турско-косовската търговска камара и главен изпълнителен директор на косовската банка BKT, изчислява, че повече от шест милиона етнически албанци живеят в Турция. Той твърди, че турските инвестиции в Косово възлизат на около 382 млн. евро. "Смятам, че много турци, които произхождат от Балканите, са по-склонни да идват и да инвестират тук (в Косово)," каза той. "Техният брой постоянно нараства."


Според последните официални данни повече от 400 турски компании дават работа на над 15 хил. души в Албания. Държавната статистика показа, че инвестициите на турски компании в Албания възлизат на над 2.6 млрд. евро. Но именно малката Черна гора е шампион по привличане на нови турски бизнеси. В страна от 622 хил. души, по данни на черногорската данъчна администрация, са регистрирани повече от 2100 турски фирми – много повече от руските и сръбските такива. Само през 2017 г. са регистрирани около 450 фирми, два пъти повече от предходната година.


Исмаил Гювенч, турски предприемач и основател на Асоциацията на турските бизнесмени в Черна гора, заявява, че статутът на Черна гора като страна кандидатка за ЕС, заедно с предоставяните стимули за чуждестранни инвеститори, я прави по-привлекателна от други страни в региона.


Сърбия също предлага стимули за турски инвеститори, каза Салих Алкан, който управлява компания, дистрибутор на синтетични пластмаси в Нови Пазар. Алкан е един от първите турци, които са получили сръбско гражданство през 2006 г., много преди генеалогичния проект. Това става възможно благодарение на семейните му връзки в Нови Пазар и близкия град Тутин. "Със сигурност сръбското гражданство ми носи предимства," каза той. "Например, за разлика от останалите турски граждани, аз мога да пътувам в Европа без виза; възможност, която улеснява всякакъв вид контакти."


Турският бизнесмен Бурак Баглан стои пред дървената чешма от 18-ти век на площад "Баскарсия" в Сараево.

© Хамид Фират Буюк

Турският бизнесмен Бурак Баглан стои пред дървената чешма от 18-ти век на площад "Баскарсия" в Сараево.


"Всички сме османци"


Каквито и да са причините за емиграцията, много турци на Балканите говорят за чувство на споделена идентичност с новите си съседи. "Когато дойдох тук, моето семейство и аз гледахме на това като на възможност за преоткриване на своите корени," споделя Серт от Асоциацията на независимите индустриалци и бизнесмени в Сараево. "Научих езика за кратко време. Сега всички сме много щастливи, защото се върнах в страната на моите предци."


И други споделят това чувство.


"Босненците спазват традициите и ценностите на Османската империя по-добре, отколкото ние в Турция," каза Бурак Баглан, бизнесмен от област Хатай в южна Турция, който управлява туристическа агенция, която се занимава и с внос и износ. "Имаме много силни връзки. Сближаваме се все повече и повече."


Седнал в кафене "Аксарай" в Сараево, кръстено на историческия квартал в Истанбул, Баглан обяснява, че повечето млади босненци учат турски език с надеждата да намерят работа в турските държавни или частни институции в региона или в самата Турция. "Турците също учат босненски език," каза Баглан. "Аз мога да говоря на турски език с моите босненски приятели. Мога да си поръчам чай и кафе в кафенета на босненски и обратно, защото хората вече знаят турски."


Реджеп Скриел, преподавател по история и собственик на бижутериен магазин в сръбския грд Нови Пазар, заяви: "Ние всички сме османци. Османската империя е все още жива тук!"


Скриел е босненец. Съпругата му, Мубера, е турски професор по медицина, чието семейство произлиза от косовския град Призрен, известен с голямата си турска общност. И двамата говорят отлично турски, но с балкански акцент и с привнесени славянски думи.


За двойката всичко турско е повод за гордост, напълно обичаен факт в района на Санджак в южна Сърбия и Северна Черна гора. "Всички наши деца скоро ще говорят турски," каза Скриел.


В Косово Мехмет Юлкер, директорът на културния център "Юнус Емре" в Прищина, разказа лирично за "братските отношения" между Косово и Турция.


"Първият ден, когато дойдох в Косово, спах дълбоко и чух музика навън," спомня си той. "Казах си: Вкъщи съм си! Веднага се събудих, а музиката продължи. Когато излязох, видях, че не съм в моето село (в Турция), а в Прищина." Обратно в Скопие, Ибрахим от Алианса на неправителствените организации, защитаващ интересите на етническите турци в Северна Македония, признава за успехите и новаторската визия на Ердоган по отношение на това какво изобщо означава да си турчин в региона – успехи, гарантирани от финансирането на болници, училища, земеделие, джамии и банки.


"Турската идентичност не е национална идентичност," каза той. "Простира се отвъд рамките на Турция и се вплита в идентичността на други народи. Тя не е неразривно свързана с Турция. Предшества я и я превъзхожда."


Други обаче са по-малко романтично настроени относно влиянието на Ердоган в региона. "Борбата на Ердоган срещу движението на Гюлен, влошените отношения със Запада и репресивните мерки в Турция промениха по-голямата част от играта на Балканите," каза анализатора Софтич. "Изглежда все повече емигранти гледат критично на политиката на правителството в Анкара."


Тази статия е изготвена в рамките на Балканската стипендия за отлични постижения в журналистиката, инициатива на Фондация ERSTE, Фондация "Отворено общество", в сътрудничество с Балканската мрежа за разследващи репортажи. Хамди Фират Буюк е репортер за БМРР в Сараево, както и политически анализатор. Александър Клап е журналист на свободна практика в Атина и носител на Балканската стипендия за отлични постижение в журналистиката. Сербезе Хаджия е разследващ журналист в Прищина. Статията редактира Тимоти Лардж.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1748 Разстроено

  "Макар някои емигранти да успяват да избягат от ширещата се репресия от страна на Ердоган след неуспешния преврат през 2016 г., много турски емигранти подкрепят неговата визия за "нова Турция"

  Ердоган си прибира първите и пробутва вторите. Българските управници му помагат...

 2. 2 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1748 Разстроено

  "Самият Ердоган призовава турците в балканските държави да кандидатстват за втори паспорт"

  Не само в балканските страни, Ердоган умело използва турската диаспора в Западна Европа (най-вече - Германия) за политическа подкрепа.

 3. 3 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 802 Неутрално

  Мирна азиатска експанзия.Само бройте колко турци и руснаци ще пробутаме в Европарламента

 4. 4 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1748 Любопитно

  "От всички балкански страни Косово и Албания са най-подходящите страни, в които да работя," каза Джем Юзкан, 30-годишен турчин от Истанбул, който управлява компания, произвеждаща метални огради и врати в Призрен, Косово. "Мисля, че тези две страни предлагат добра бизнес среда."

  Добра _религиозна_ среда за г-н Юзкан може би?

 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Султана е абсолютен провокатор и наглец!!!

 6. 6 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2328 Весело

  Наще патрЕоти с по едно теФтерче и моливче в ръка и при бай Ердо на обучение.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 7. 7 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2328 Неутрално

  До коментар [#5] от "selqnin":

  Султана си гони интереса, личният и на държавата.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 8. 8 Профил на rsw37525595
  rsw37525595
  Рейтинг: 233 Гневно

  Съъвсем откровено Ердоган използва турските общности за влияние и намеса във вътрешните работи на балканските и европейски страни. Политиците обаче не зацепват какво става и гледат тъпо, премигвайки на парцали.

 9. 9 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3767 Разстроено

  Само за една седмица след старта си сайтът се срива няколко пъти. Толкова много потребители - около шест милиона – влизат на страницата, че правителството многократно подсилва сървърите си с допълнителен хардуер, съобщават местните медии. "Отварянето на регистрите на населението, които са били държани в тайна от десетилетия, не е само повод за дебат по история на съвременната турска република," каза Юрет от университета в Грац.
  ========
  Това бе вълнуващ момент..... помня го много добре....
  Дори и създателите на сайта бяха шокирани от небивалия интерес...!
  Още преди времената на Интернет, тия данни бяха засекретени.
  Това табу бе в изгода както на едно времешния светски режим в Турция, така и на тогавашната тоталитарна власт в Бг.....

  Накрая се появи "диктатора" Ердоан и ликвидира тая срамна и античовешка традиция.......

  Bukalemun
 10. 10 Профил на rsw37525595
  rsw37525595
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#3] от "KRAFTWERK":

  Да, съвсем мирно..."Магазин без свинско" в Нови пазар, България...
  http://bnr.bg/shumen/post/101095365/magazin-bez-svinsko

 11. 11 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3767 Разстроено

  "Турските граждани с балкански произход са деца на семейства, които са загубили всичко и които е трябвало да напуснат родните си земи на Балканите,"
  ========
  И това е траело повече от век......
  Руско турските войни, балканските войни, ВСВ, желязната завеса, възродителните процеси, големите екскурзии, Босна, убийства, репресии, смърт по границите...... цял век.....!!!

  Bukalemun
 12. 12 Профил на Ivan Prodanov
  Ivan Prodanov
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Посланик на Турция в България - Лютви Местан.
  😊😊😊😊

  Иван Костов е за съд!
 13. 13 Профил на rsw37525595
  rsw37525595
  Рейтинг: 233 Неутрално

  "Турските граждани с балкански произход са деца на семейства, които са загубили всичко и които е трябвало да напуснат родните си земи на Балканите,"========И това е траело повече от век...... Руско турските войни, балканските войни, ВСВ, желязната завеса, възродителните процеси, големите екскурзии, Босна, убийства, репресии, смърт по границите...... цял век.....!!!
  —цитат от коментар 11 на eti mehter


  Точно така- ЦЯЛ ВЕК от геноцида на тракийските българи и малоазийските гърци, избити или прогонени с зверски рапрасии от домовете им, а имуществото им заграбено!

 14. 14 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  “Според изследователи стереотипната представа за турците с балкански корени е по-скоро за светски, нерелигиозно консервативни и политически по-близки до идеалите на Ататюрк, отколкото до политическият ислям на Ердоган. ”
  ——————
  Светски или религиозни. Общото между всички турци е, че са турски националистти. Защото в Турция постоянно се продухва много силен национализъм, граничещ с фашизъм.

 15. 15 Профил на Рабацанелла
  Рабацанелла
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#11] от "eti mehter":

  Добре че са се случили тези неща. Защото ако не се бяха случили, сега нямаше да живея в България, а в османската империя. Слава Богу, империята я унищожихме!

 16. 16 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  Турска пропаганда, нема що.
  Не че съм изненадан.
  Дневник...
  Ети, като ти е Балкански произходът, какво ти е турското бре?

 17. 17 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3767 Любопитно

  членовете на тази нова диаспора привнасят в тези страни турския език, култура и ценности.
  ========
  В това няма логика..... няма как да е верно....
  Турския език, култура и ценности са били на Балканите от векове.....
  Въпреки безбройните опити да бъдат заличени, те са си там.....
  Статията го потвърждава допълнително.....

  Bukalemun
 18. 18 Профил на Рабацанелла
  Рабацанелла
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#6] от "DDR":

  Много неудачно сравнение. Защото Таипчето има цялата, пълна власт да осъществи идеите си на практика. "Наще патрЕоти" немат такава!

 19. 19 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  До коментар [#17] от "eti mehter":

  Как сте дошли, Ети, що не кажеш?
  С кръв и сълзи. Радвайте се, че сте си отишли без тези неща.

 20. 20 Профил на Рабацанелла
  Рабацанелла
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#16] от "НеКой":

  Точно!!! Никога не е имало тюркски племена на балканите. И в мала азия-също.

 21. 21 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  До коментар [#20] от "Трансмач":

  Няма и да има.

 22. 22 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3767 Любопитно

  До коментар [#14] от "half truth":

  Защото в Турция постоянно се продухва много силен национализъм, граничещ с фашизъм.
  ========
  Фашизъм?
  Хитлер и той ли е приемал бежанци и то с милиони, на германска територия?
  И още един въпрос, но без да се засягаш.....
  Ти, като турска булка...... как се реши да се омъжиш за фашист (тоест турчин)....?

  Bukalemun
 23. 23 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  До коментар [#13] от "rsw37525595":
  До коментар [#11] от "eti mehter":

  И двамата сте прави. Защото причината за тия събития в днешна Турция и Балканските страни е една и съща. Разликата на Турция е, че когато върши мърсотии, не допуска външни наблюдатели.

 24. 24 Профил на rsw37525595
  rsw37525595
  Рейтинг: 233 Весело

  До коментар [#17] от "eti mehter":

  "култура и ценности" в османската империя? ха-ха-ха...къде са ви писателите, учените, композиторите, философите, училищата, университетите от този период?

 25. 25 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  До коментар [#22] от "eti mehter":

  Стига с тия бежанци.
  Пуснахте толкова, колкото ви трябваха за работа.
  После построихте стена и се стреля при неподчинение.
  Платихме ви 6 млрд. евро за тия бежанци, а те ви и работят.
  Търгувахте с петрол с Идил, както и с други продукти.
  Стига вече, никой не ви се връзва.

 26. 26 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  До коментар [#16] от "НеКой":

  Познавам турци от кърджалийско, имигрирали в Америка. Никога не са живели в Турция. Като ги питат откъде са, казват че от Турция.

  Затова Турция ли е виновна или България, че не е съумяла да ги интегрира?

 27. 27 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  До коментар [#26] от "half truth":

  Не е лесно, повярвай ми.
  Това се неуки хора и лесно се манипулират.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на rsw37525595
  rsw37525595
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#26] от "half truth":

  Я кажи къде турците са интегрирани, щам дори в Запазна Европа си остават турци и харесват Ердоган?

 30. 30 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  Фашизъм?
  Хитлер и той ли е приемал бежанци и то с милиони, на германска територия?
  До коментар [#22] от "eti mehter":
  ————————

  Фашизъм, да. Приемате всеки, който е готов да се нарече турчин. А какво правите с тези дето от векове живеят на територията на днешна Турция, но не искат да се нарекът турци?

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  До коментар [#30] от "half truth":

  Нема такива според тях.
  И арменците затова и ги отнема - милион и половина души...

 33. 33 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Това с уплътняването на турската диаспора на Балканите и в Европа, лова на паспорти си е де факто една пета колона на ислямистка диктатура в Европа. ЕС не трябва да го позволява и спрямо подобни методи за купуване и влияене на избори (де факто аналогични на намеса отвън) трябва да наложи санкции на Турция и да проведе разследване, подобно на това за руската намеса в САЩ.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 34. 34 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Това с уплътняването на турската диаспора на Балканите и в Европа, лова на паспорти си е де факто една пета колона на ислямистка диктатура в Европа. ЕС не трябва да го позволява и спрямо подобни методи за купуване и влияене на избори (де факто аналогични на намеса отвън) трябва да наложи санкции на Турция и да проведе разследване, подобно на това за руската намеса в САЩ.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 35. 35 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Това с уплътняването на турската диаспора на Балканите и в Европа, лова на паспорти си е де факто една пета колона на ислямистка диктатура в Европа. ЕС не трябва да го позволява и спрямо подобни методи за купуване и влияене на избори (де факто аналогични на намеса отвън) трябва да наложи санкции на Турция и да проведе разследване, подобно на това за руската намеса в САЩ.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 36. 36 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Това с уплътняването на турската диаспора на Балканите и в Европа, лова на паспорти си е де факто една пета колона на ислямистка диктатура в Европа. ЕС не трябва да го позволява и спрямо подобни методи за купуване и влияене на избори (де факто аналогични на намеса отвън) трябва да наложи санкции на Турция и да проведе разследване, подобно на това за руската намеса в САЩ.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 37. 37 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Това с уплътняването на турската диаспора на Балканите и в Европа, лова на паспорти си е де факто една пета колона на ислямистка диктатура в Европа. ЕС не трябва да го позволява и спрямо подобни методи за купуване и влияене на избори (де факто аналогични на намеса отвън) трябва да наложи санкции на Турция и да проведе разследване, подобно на това за руската намеса в САЩ.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 38. 38 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3767 Весело

  До коментар [#25] от "НеКой":

  Платихме ви 6 млрд.
  ======
  Платил си ти.... чушки.....

  Тия неща с пари не се мерят.....
  Още предния месец съм помогнал на три босненски семейства, да си вземат турско гражданство.... а в същото време са и граждани на ЕС.
  След като ги оправих, ми предложиха по хиляда евро за семейство, че съм им помогнал.....
  Категорично отказах..... но гледам, пак са ми ги пратили на работния адрес..... И ме канят непременно да им отида на един от четирите им адреса в Европа на гости....
  А ти..... си за дръж шестте милиарда....

  Bukalemun
 39. 39 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  Я кажи къде турците са интегрирани, щам дори в Запазна Европа си остават турци и харесват Ердоган?
  До коментар [#29] от "rsw37525595":

  Не бъркайте турците на Балканите с тези в Германия. Тези в Германия имат гурбетчийска психика. Балканските турци живеят с нас от векове. Ама в България ако и двамата ти родители не са етнически българи, значи и ти не си. Това е проблем.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3767 Весело

  До коментар [#40] от "jxw00604246":

  Къде се губиш, бе гангстер..... скука е без теб..... 🥂

  Bukalemun
 42. 42 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  До коментар [#38] от "eti mehter":

  Такива сте вие, неблагодарници.
  Хората са ви дали гражданство, но сте си предатели по натура.
  Затова ще влезе Турция в ЕС като започне Слънцето да изгрява от Запад...

 43. 43 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  До коментар [#39] от "half truth":

  Ми поддават бре.
  Не видя ли как си оставиха имотите и всичко и се изнесоха в Турция.
  Нормално мислещ човек ще направи ли такава простотия???

 44. 44 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Ердоганови ценности, сакън !!!

 45. 45 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3767 Весело

  Други са дошли от Германия, Австрия и Холандия - страни с големи турски общности. Когато Ердоган излиза на сцената, песни възхваляват името му на фона на силна музика на ударни инструменти. Някои поддръжници скандират: "Султан Ердоган!"
  ========
  Няма как.....
  Този цитат от статията..... направо си заслужава да си направя едно турско кафе...... ☕.... Машаллах....

  Bukalemun
 46. 46 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  За жалост никой не разбира Турция. От тук пишещите става въпрос.
  Има хора с големи претенции, но само толкова, само претенции.
  Ердоган е г-н никой в историята на Турция. Явно е агент на някое чуждо разузнаване и действа в ущърб на Турция. Разбира се планът на унищожение на Турция е хитър, със силна икономика да се унищожи Турция. Никога турското национално чувство не е било по-слабо в Турция освен сега по времето на Ердоган. И то при условие, че управлява заедно с "националисти".
  Турция не е започнала от Мустафа Кемал, нито още по-малко при Тайип. Всичко, което се прави сега е заложено от политическият елит още много отдавна, но Ердоган не изпълнява плана на политическият елит както трябва. Дори и това не може. А според мен и не иска, просто играе за чужди държави.
  И в Турция малцина разбират Турция. Само малцина от политическият и интелектуален елит.
  А тук напъните на разни "турци" (в кавички, защото какъв турчин може да е един ислямист) в сайта да обясняват на дълго и нашироко глупости.

  ДБ=БКП
 47. 47 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  Турци се заселват на Балканите заради по-добрите условия за бизнес. Вярно е, че Ердоган има голяма подкрепа сред турците в Германия и други държави от ЕС, но това беше докато турската икономика беше в растеж. Сега турската икономика е в рецесия и не се знае това докога ще продължи. Мнозина както в Турция, така и в чужбина със сигурност ще се замислят дали наистина да продължат подкрепата си. А иначе имперските амбиции на Ердоган са безспорни.

 48. 48 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#11] от "eti mehter":Да си бяхте стояли в анадола, кьопекоглу. Никой не ви е канил на Балканите. Откакто сте дошли сте само вредители. Паразити. Измет. Боклук.
  —цитат от коментар 31 на Тони КОСТОВ


  Няма особена разлика м/у теб и онзи дето екзекутира 50 миряни по време на молитва в Нова Зенландия. Най-малкото дете е било само на 3 години, другото-на 11.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 49. 49 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Балканските народи имат дълбоки проблеми с времето, когато са били част от Османската империя. И хич не обичат да се рови из тази част от историята им. Затова я и фалшифицират. Измислят се събития, а други пък се заличават умишлено. И голям брой от днешните проблеми в отношенията им с Турция се дължат именно на тази измислена, никога не съществувала, нереална история. Безспорно е, че не само това пречи, безспорно е, че при Ердоган Турция води политика, несъвместима с принципите на Ататюрк, безспорно е, че и ответните действия (справка - Б. Симеонов блъска бабички по границата) не винаги са адекватни. Но това също хич не помага за нормалност в отношенията.

 50. 50 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  Ердоган е никой. И тези амбиции не са негови. Има си план за това как трябва да се развива Турция и този план е отдавна. Много преди Ердоган да се появи въобще на политическата сцена. Така че Ердоган е пионка , пешка в играта. Но според мен военните в Турция направиха грешка, като избраха Ердоган да управлява. Просто Ердоган не става. За него на първо място не е Турция и нейните интереси, а исляма. Което вече показва, че няма как Турция да е добре.
  Ако Турция беше християнска държава и ръководителите поставяха на първо място християнството нямаше да е проблем, но при мохамеданска държава вече нещата не стоят така.
  Всъщност големият проблем на Ердоган е именно исляма. Той се държи така сякаш Турция е християнска държава и действа именно сякаш Турция е християнска държава. Затова и предложи Турция да стане федерация, гледайки разбира се от РФ, и давайки я за пример. Но ако Турция беше наистина станала федерация просто щеше да се разпадне. Защото ако за една християнска държава да е федерация не е проблем, то за една ислямска държава вече е голям проблем. По същият начин и с президентската институция. Ердоган даде за пример много християнски държави, които са президентски републики, и копира техният модел. Но пак забрави, че това са християнски държави.
  Така като погледна той и Мустафа Кемал взимаше за пример християнските държави, и така и създаде република Турция.
  В този контекст може би Ердоган е продължител на делото на Мустафа Кемал.
  Разбира се обаче това акцентиране на религията сега, тогава го е нямало.

  ДБ=БКП
 51. 51 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  Идеята на Ердоган да направи от Турция едно копие на Саудитска Арабия, което той открито е заявявал, ще унищожи Турция.

  ДБ=БКП
 52. 52 Профил на Рабацанелла
  Рабацанелла
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#48] от "Реми":

  Да разбираме ли че одобрявате османската експанзия на балканите??? Тук не става въпрос за атентатите в джамиите, а за съвсем други неща. И още-какви са тези джамиии в Нова Зеландия?!? Коренното население на тези острови са маорите. Какъв ислям, кви пет лева?

 53. 53 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 733 Неутрално

  членовете на тази нова диаспора привнасят в тези страни турския език, култура и ценности.========В това няма логика..... няма как да е верно.... Турския език, култура и ценности са били на Балканите от векове..... Въпреки безбройните опити да бъдат заличени, те са си там..... Статията го потвърждава допълнително.....
  —цитат от коментар 17 на eti mehter


  Стига си ги дразнил де ефенди. И без това ни мразят по рождение. Какъв е смисъла да се разравят тия отровни настроения?
  Ако нямаше медии и подобни проучвания/за които дори някои са били добре заплатени/, щяхме да си живеем по човешки. Нямаше нивата на агресия да са в червения сектор.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 54. 54 Профил на Curb Your Enthusiasm
  Curb Your Enthusiasm
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Младите и образовани български турци, познавам няколко от езиковата гимназия, се стремят да заличат турския си произход и да се интегрират в християнската цивилизация. Те например не си възстановиха турските имена, а си запазиха новите християнски. По-удобно е за пътуване и работа в Европа, а също и кръстиха децата си с християнски имена.

  За по-старите и необразовани не знам.

 55. 55 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#48] от "Реми":Да разбираме ли че одобрявате османската експанзия на балканите??? Тук не става въпрос за атентатите в джамиите, а за съвсем други неща. И още-какви са тези джамиии в Нова Зеландия?!? Коренното население на тези острови са маорите. Какъв ислям, кви пет лева?
  —цитат от коментар 52 на Трансмач


  Друже, колко века трябва да минат, за да почнем да живеем в настоящето? Докато определени политически среди от няколко държави се опитват да ни удавят в море от страх, пораждаща неизбежно омраза, защо да не изберем на инат да живеем в един свят, доминиран от любов и разбирателство?
  Или ни харесва да живеем като социални и душевни мазохисти?

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 56. 56 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  Турците в България имат право да се самоопределят.
  Това, че не са си връщали турските имена не знам дали ги приобщава към българският етнос.
  Много по-удобно е да си с българско име, защото няма да има расистки коментари и действия срещу теб. Дали обаче стават българи?
  Лично не вярвам някой турчин да не си връща името. Най вероятно става въпрос за помаци, които са българо-мохамедани, и на които имената им бяха сменяни 7 пъти, но за това никой не говори.
  Помаците са друга тема.

  ДБ=БКП
 57. 57 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 519 Неутрално

  До коментар [#55] от "Реми":

  Много добре казано! За съжаление, ще минат още поколения, докато се сбъдне.

 58. 58 Профил на walking.dead
  walking.dead
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Нормални неща, още няма и 100 години от разпада на Османската империя. Още хората не могат да се нагласят кой от каде и какво е и за каде е

 59. 59 Профил на Рабацанелла
  Рабацанелла
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#55] от "Реми":

  Гадното е че изисквате това само от нас. За тях, турците, това не се отнася. Те могат да помнят историята си, да се гордеят с нея, да се гордеят с това че са подтискали толкова народи, най-нагло и безсрамно да заявяват че "за нас(българите) тогава е било по- добре"(??!!??)... А ние трябва да забравим всичко. Сега е модерно че Ботев бил терорист...

 60. 60 Профил на walking.dead
  walking.dead
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#59] от "Трансмач":

  Руснаците всичко изнесоха ти още подскачаш на Турци

 61. 61 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2844 Гневно

  "Адвокат в Истанбул с опит в сферата на предоставяне на второ гражданство на Балканите, изброява трудностите пред турците при кандидатстване за втори паспорт. "България не дава паспорти на турските граждани [лесно] заради местната история и динамика и защото там вече има голямо етническо турско малцинство," обясни той, като предпочете да остане анонимен."

  Вай-вай, каква дискриминация чак човека не смее да си каже името! Веднага български паспорт на всички турци чиито прадеди са живели в пределите на днешна България и които са се изселили в Турция по време и след Руско-турската война от 1877-78г и тогава ще се окаже че ще имаме още поне 10 милиона български граждани с турски имена които не знаят бъкел български и дпокойно магот да гласуват да се присъединим към Майката- Родина - Турция!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 62. 62 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2844 Разстроено

  Както се вижда от картата на Балканите у нас има най-много турски легални мигранти - 60 000 като се прибавят и нелегалните и мюсюлманите с българско гражданство става ясно коя ще е следващата цел на Ердоган след Сирия!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 63. 63 Профил на Рабацанелла
  Рабацанелла
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#60] от "walking.dead":

  Как можах да забравя! Ееей че съм и аз! Ами да бе, те рашъните са виновни за всичко. И не е трябвало да се намесват, нали? Така сме си живуркали при падишахът...!

 64. 64 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  Ердоган разчита на една огромна измама. Той казва на живеещите мюсюлмани на Балканите и в Западна Европа следното:

  "Щом си мюсюлманин, щом името ти е турско/мюсюлманско/, щом имаш някой родител и роднина турчин, значи ти си турчин!"

  Което е абсолютна лъжа. Ердоган се опитва чрез културата, придобита по време на Османската империя, и чрез Исляма да създаде огромни групи свои поддръжници в Европа. В България има десетки села от помаци - българи с ислямска религия, които обаче говорят български. Ердо се опитва точно хора като тях да прилапа, като им вкарва в главите едни бръмбари, че били турци. Само че, не му се получава в България, няма рибоци. Тук властва ДПС и Доган казва кой е турчин и кой не е. За сметка на това в германските гета и мюсюлманските държави на Балканите рибата кълве здраво.

  Неоосманизмът е много опасен за Балканите. Ако ние балканските държави спим и не внимаваме, като нищо ще попаднем отново в една ислямска империя, но този път с без огън и ятаган.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 65. 65 Профил на Рабацанелла
  Рабацанелла
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#64] от "Lou":

  А друг е въпросът че мюсюлманските имена не са турски, а са арабски. Това Ерджолан що го премълчава. Май не му оттърва!

 66. 66 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Може да се каже, че това е една пълзяща експанзия. Полека лека да възвърнат земите си от времената на Османската империя, това е задачата. И никакви други мотиви не важат пред това нашествие.

 67. 67 Профил на tonysd
  tonysd
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Дневник, оправете си името на площада. Всъщност не се казва "Баскарсия", а "Башчаршия".

 68. 68 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5708 Неутрално

  Пета колона на Ердоган :)
  Но хората бягат най-вече от него

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 69. 69 Профил на Колобър
  Колобър
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Еми като криеш пари от рушвети в кутии от обувки просто няма как да си некакъв велик обединител а си си просто мошек. Ама че минЕти са тези ....

 70. 70 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3767 Любопитно

  До коментар [#65] от "Трансмач":

  друг е въпросът че мюсюлманските имена не са турски, а са арабски. Това Ерджолан що го премълчава. Май не му оттърва!
  =========
  Не ви. Отърва на вас възродителните.....
  Статията не я ли прочете?
  Платформата за изследване на родословието е именно негово дело.... а то е всичко друго но не и премълчаване.....
  Отделна е визията към имената спрямо вида религия.... тоест важно е името, а не религията която го е донесла....
  Например..... Михаил в Анадола е Микхаил, Михал или Михо.....
  Георги.....е Джорч или Йорго.... в зависимост от притежателя на името, как той го има за себе си.....
  А не да ми повтаряте от някоя си отвъд атлантическа медия.... Хашокжи, на човека носещ името Кашъкчъ..... при допълнителната балканска особеност, че ако убития живееше в Бг, щеше да носи фамилията Кашъкчиев, а не Хашогжев.....
  Ердоан е обвиняван за прекалено говорене, а не за премълчаване.... затова го обичат по целия свят.... но колкото и да е бъбрив, той никога няма да ти зададе въпроса (например).... защо фамилията ти е Терзиев, а не Шивашки....!!! Шивач на турски е терзия......
  Ердо иска да бъдеш назоваван от обществото, така както ти сам се зовеш.....
  Тоест той оставя нещата да "потекат" в естествения си ритъм....

  Bukalemun
 71. 71 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3767 Любопитно

  До коментар [#53] от "Реми":

  Стига си ги дразнил де ефенди. И без това ни мразят по рождение.
  ========
  Ще ни мразят винаги докато си подхвърляме един друг... "стига си ги дразнил"....
  А ако се защитиш и докажеш правотата на тезата..... тия които са свикнали да ти налагат нещо, вече ще разберат, че повече няма да могат....

  Bukalemun
 72. 72 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3767 Неутрално

  До коментар [#56] от "anonim440":

  Турците в България имат право да се самоопределят.
  ========
  И не само турците......
  Всеки го има това право....
  И стига с тая интеграция.....
  Дори в средновековието хората са живели без да се интегрират едни други....
  Марко Поло е бродил из цяла Азия..... и се е върнал пак като Марко Поло

  Bukalemun
 73. 73 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 529 Любопитно

  ... Когато Ердоган излиза на сцената, песни възхваляват името му на фона на силна музика на ударни инструменти. Някои поддръжници скандират: "Султан Ердоган!"========Няма как..... Този цитат от статията..... направо си заслужава да си направя едно турско кафе...... ☕.... Машаллах....
  —цитат от коментар 45 на eti mehter

  ???!!!??? ??????????
  "Если человек идиот, то это надолго!!!"
  https://www.youtube.com/watch?v=zj1JVNsmykE

 74. 74 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  Ердоган така завзема Балканите. Но защо ние спим сладък сън, това вече е проблем. И да престанем да даваме двойно гражданство на хора, които нито са родени в България, нито знаят езика, нито историята и конституцията.

 75. 75 Профил на Milena Nikolova
  Milena Nikolova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#67] от "tonysd":

  Точно това щях да им пиша и четях дали някой не е забелязал вече. Благодаря! Баскарсия звучи отвъд абсурдното :))) Особено като знаеш, че си е Башчаршия.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 77. 77 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1082 Неутрално

  Подобен вид емиграция дава резултат който добре се наблюдава и в София. Има "точки", които развиват дейности в търговското обслужване и чиито собственици са от съседна Турция или от Близкия Изток и веднага си личи разликата в отношението към клиента по сравнение с коренните/местните търговци. Имам много добри впечатления от тях и са ми сред предпочитаните места за пазаруване.

 78. 78 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  членовете на тази нова диаспора привнасят в тези страни турския език, култура и ценности.========В това няма логика..... няма как да е верно.... Турския език, култура и ценности са били на Балканите от векове..... Въпреки безбройните опити да бъдат заличени, те са си там..... Статията го потвърждава допълнително.....
  —цитат от коментар 17 на eti mehter


  Турска култура и ценности???
  Дай пример че не се сещам.

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 79. 79 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  По принцип наглостта на турчулята няма граници.
  Като отидат да живеят в чужда държава изобщо не се съобразяват с порядките там , развяват ми лайняното си знаме с полумесеца и се мислят за велики.
  Но чужденец, ако развее в Турция своето знаме местните орки го гледат на кръв и урина, може и да го нападнат - зависи колко хашиш са пафнали.
  Руснаците им набиват от време на време канчето и толкова!

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 80. 80 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 851 Неутрално

  Никакво двойно гражданство на турци или каквито и да е не-българи от съседни държави. Турците са ми симпатични, били са ни съюзници, но не ме устройва да се напълним с мюсюлмани. Сори.

 81. 81 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3767 Любопитно

  Но преломният момент за управлението на Ердоган настъпва през юли 2016 г., когато войници отцепници инициират неуспешен опит за преврат в Турция.
  ========
  Какво ли значи "иницират".......?
  Тия медийни манипулации са вече без предметни...

  Bukalemun
 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK