Рекордна раждаемост, пара за ваксинираните - как са живели българите през Възраждането

Рекордна раждаемост, пара за ваксинираните - как са живели българите през Възраждането

© Анелия НиколоваКъм края на османската власт България е сред най-развитите части на Османската империя, раждаемостта е рекордно висока, а българските занаятчии просперират. Още факти за тази епоха има в ново мащабно изследване, за което разказва "Дойче веле".


Само безпристрастната интерпретация на документите и свидетелствата от епохата на османското владичество може да очертае една сравнително правдива картина за живота на българите през петте века между падането на страната им под чужда власт до нейното освобождение. Издаденото току-що първо цялостно изследване на демографското развитие по българските земи допринася да разберем как се е формирала днешната българска нация.


Въпросното изследване, изготвено от проф. Щелиян Щерионов от БАН и посветено на демографските аспекти в процеса на създаване и укрепване на българската нация, разсейва редица митове и стереотипи за положението на българите под османска власт. Един от основните изводи гласи, че българите се вдигат срещу властта на султана не заради недоимък и глад, а заради пробудилите се национално самосъзнание и стремеж към свобода и независимост. Масовата смъртност поради глад и тежко недохранване е непознато явление в цялата българска история.


Българското население нараства с 1 милион
През целия период на османското владичество българите християни са преобладаващата етно-религиозна общност в границите на автономната Българска екзархия, утвърдена със султански ферман. През по-голямата част от този период темповете на демографско нарастване сред българите християни превишават съответните показатели за поданиците на султана, изповядващи исляма. В стопанско отношение България дори е сред най-развитите части на империята, а качествените и много ценени стоки на българските занаятчии и земеделци намират широк прием не само на обширните османски пазари.


В периода непосредствено преди падането на България под властта на османските завоеватели българското население възлиза на около 1.4 милиона души. Непосредствено след Освобождението българите християни в Княжество България и Източна Румелия са около 2.4 милиона души. Както сочат многобройни документи и анализи на епохата, раждаемостта сред българите християни е по-висока от тази сред мюсюлманите. Към средата на XIX век тази раждаемост достига годишно 53 новородени на 1000 души население - рекорд в цяла Европа. Разбира се, това немислимо в днешни времена равнище е вид компенсация на изключително високата детска смъртност.


И още данни от епохата: авторът на изследването проф. Щерионов посочва, че процентът убити в резултат от насилия се движи в рамките на показателите за континента. Жертвите на Априлското въстание през 1876 г. са между 30 хиляди и 35 хиляди души, докато по време на Полското въстание в Русия през 1863 г. броят на избитите от армията на ген. Гурко достига 60 хиляди души, допълва проф. Христо Матанов от Софийския университет. През епохата на османското владичество отрицателен прираст на населението по българските земи се наблюдава единствено между средата на XVII и началото на XVIII век. Като основни причини за този временен демографски срив проф. Щерионов посочва влошените климатични условия и бума на епидемиите.


В онзи период повечето българи живеели в нехигиенична и болестотворна среда, свидетелстват цитираните в изследването документи. Косвено доказателство са и регистрираните 11 по-големи чумни епидемии, които отнемат живота на над 300 хил. обитатели на българските земи. Експертът по историческа демография доц. Венцислав Мучинов отбелязва, че смъртността от епидемии сред българите християни все пак е била значително по-ниска, тъй като през по-голямата част от Средновековието те са населявали преди всичко селските райони. За разлика от мюсюлманите в градовете, които приемали епидемиите като неотменимо божие наказание и не правели нищо, за да ограничат разпространението им, християните бързо напускали заразените селища в търсене на убежища сред природата.


Наредбите за противодействие срещу епидемиите и изграждането на здравни служби в някои градове не оказват особено влияние върху борбата срещу бича на епохата - инфекциозните болести. Първите стъпки към организирано медицинско обслужване датират едва от началото на XIX век. Русе и истанбулският район Галата са първите градове и градски райони в империята, благоустроени по западноевропейски образец, обяснява доц. Мучинов. А проф. Щерионов отбелязва, че към датата на Освобождението повечето от практикуващите близо 150 лекари са българи.


По една сребърна пара за всяко ваксинирано дете


В тази връзка Щерионов разказва за посещение на медицинския екип от кортежа на султан Абдул Меджид през 1846 г. в Търново, където местното население категорично отхвърля предприетата от османските власти кампания за ваксиниране на децата срещу смъртоносната едра шарка. За да ги убедят в ползата от ваксинацията, хората на султана обещават по една сребърна пара и по една кърпа като подарък за всяко ваксинирано дете. Проф. Христо Матанов от Софийския университет уточнява, че приложеният способ за ваксинирането е бил заимстван от арабската медицина. Друг любопитен детайл, свързан с хигиената, е изграждането на много обществени бани. По този показател Османската империя изпреварва редица западноевропейски държави, където по време на Ренесанса монарсите са се къпели извънредно рядко.


Между XV и XVIII век общият брой на селищата в българските територии почти съвпада с броя им в съвременна България - около 5500. Броят на градовете през османската епоха е около 80, като в тях живеят над 10% от населението. За да се увеличи броят на данъкоплатците, а покрай това да се повишат и приходите за хазната, османските власти провеждат активна демографска политика - независимо дали става дума за християни, мюсюлмани или юдеи, обяснява доц. Мучинов. В началото на османското владичество Истанбул разселва преселници от Анадола в Лудогорието и низината на Марица, които са стратегически за сигурността на империята.


С течение на времето обаче този поток рязко намалява. Постепенно той е заместен с обмена на население между османските територии, Русия и Австро-Унгария. В България се установяват около 300 000 кримски татари и групи северокавказци, приели исляма. Приблизително същият брой българи-християни бягат към Русия и Австро-Унгария по време на войните между империята и тези две християнски монархии. Малко известен е фактът, че силното обезлюдяване на Източна България вследствие на руско-турските войни през десетилетията преди Освобождението подтиква Истанбул да предприеме кампания за завръщането на избягалите в Русия и Влашко българи, на които се обещават данъчни и други привилегии. В епохата на своя разпад империята просто не разполага с достатъчно демографски ресурс за презаселване на обезлюдените краища с мюсюлмани.


Възходът на българските занаятчии и търговци


За развитието на търговията, финансовите услуги и занаятите принос имат и изгонените през XVI век от Испания евреи, в които Османската империя съзира солиден потенциал за стопанското си оцеляване. Тя ги приема и ги разселва във всички свои провинции, в това число и в България. Българите християни пък са отлични производители на най-качествените и търсени зад граница османски стоки като аби, шаяци, гайтани, вълнени платове, метални изделия, керамика, розово масло. Една френска фирма дори си позволява нещо, което днес бихме нарекли "интелектуална кражба на българско ноу-хау" - в Румъния тя изнася като собствена продукция изработваните в Габрово изключително качествени ножове, обяснява проф. Христо Матанов.


От своя страна българските занаятчии и търговци натрупват цели състояния от износа на качествените си стоки в обширната Османска империя, допълва проф. Матанов. Свидетелства за благосъстоянието им са изключително красивите къщи във възрожденските градове, обзаведени с много вкус и пари. Именно по време на Възраждането тези градове бързо се побългаряват в резултат от интензивната миграция от селата, заключава доц. Мучинов.

Ключови думи към статията:

Коментари (180)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7674 Любопитно

  Жалко, че са дошли после някакви финландци, поляци и украинци, да гонят благоденствието от българските земи .....

  [email protected]
 2. 2 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1197 Любопитно

  периода непосредствено преди падането на България под властта на османските завоеватели българското население възлиза на около 1.4 милиона души. Непосредствено след Освобождението българите християни в Княжество България и Източна Румелия са около 2.4 милиона души
  ------------
  Въпроса е, а колко щяхме да сме БЕЗ турското робство?

  Това изследване намирисва на нео-османска пропаганда - и колко добре сме били под власта на султана и как дори миличките турци, се били грижели и за ваксинациите...Нека го пуснат в Гърция подобен доклад...

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 3. 3 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 373 Неутрално

  Ще сравняваме ли турското и руското робство?

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7674 Весело

  До коментар [#2] от "Пешката":

  Може и в Армения да се зарадват на подобна теза.....

  [email protected]
 5. 5 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  До коментар [#2] от "Пешката":

  Да бяхте чели, преди да иронизирате и да вадите заключения изсмукани от пръстите. Това, което се опитва да обясни проучването е, че българите се вдигат срещу властта на султана заради пробудилите се национално самосъзнание и стремеж към свобода и независимост. Никъде не се опитва да ни докаже, че е било по-добре под властта на султана.

  А това колко щяхме да сме без турско робство е алтернативна история и може да го обяснят само учените по СКАТ. Факт е, че сме били под турско робство и няма как да го отречем.

 6. 6 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3375 Любопитно

  До коментар [#2] от "Пешката":

  Това изследване намирисва на нео-османска пропаганда
  ========
  Тогава веднага прати на Дневник смс, да анулира статията.....!!!

  Bukalemun
 7. 7 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2492 Весело

  Етого не может бьт. Как така без двугодишно майчинство и данъчен кредит са гледали деца? Абсолютни безотговорници - нито апартаменти, нито образование са им осигурявали. как може да са гонили само количество без никаква мисъл за качество????
  Настроение - много весело избиващо на подигравателно.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 8. 8 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Доста опорни точки на русоробите са опровергани.

  The best way to predict the future is to invent it.
 9. 9 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Ще сравняваме ли турското и руското робство?
  —цитат от коментар 3 на c.b.o.


  Турко робсто в България не е имало. Имаше съветско робство. В НРБ хората бяха закрепостени. Имаха жителство.

  The best way to predict the future is to invent it.
 10. 10 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2280 Гневно

  "През целия период на османското владичество българите християни са преобладаващата етно-религиозна общност в границите на автономната Българска екзархия, утвърдена със султански ферман. "

  Ферманът е издаден чак 1870г така че горното е една от многото лъжи в това манипулативно изследване платено с турски сребърници!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 11. 11 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1107 Любопитно

  Всъщност инокулацията срещу вариола, масово практикувана в Османската империя, е първият известен пример за ваксинация в света. Английската писателка (и съпруга на посланика в Константинопол) Мери Монтагю, впечатлена от това откритие, през 1718 г. ваксинира собствените си деца, а после се опитва да популяризира тази практика и в родината си.

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 12. 12 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2779 Неутрално

  -Въпроса е, а колко щяхме да сме БЕЗ турското робство?
  —цитат от коментар 2 на Пешката

  Въпросът има смисъл. Едва ли е възможен точен отговор, но за сравнение ще дам населението на Големия Албион (Анлия, Шотландия, Уелс), което в края на 14 век е колкото у нас, 1 млн. (моята информация е, че и нашето население е толкова, а не 1.4млн), а в края на 19 век е 30 млн. За сравнение, ние сме около 6 млн (екзархията, а не посочените княжество и Румелия). НО!!! Има едно НО. Англия е защитена от големите чумни епидемии. Всъщност, за мен България и Балканиет въобще попадат под османска власт, заради чумната епидемия от средата на 14 век, от която умира между 30 и 50% от населението. Дори съм чел изследвания, че до средата на 15 век тези области почти не са администрирани от никой, защото е било разорена територия.
  Като факт ще дам следния пример. Когато Св. Тертер присъединява Пловдив към България, той оставя в града гарнизон от 5 хил. души. За сравнение, Иван Шишман събира по 7-8 до 15 хил. бойци.


  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 13. 13 Профил на Фат Ким
  Фат Ким
  Рейтинг: 531 Гневно

  Кратко клипче с населението на различните държави в Европа през годините:

  https://youtu.be/UY9P0QSxlnI

  Повечето държави са нарастнали близо 15 пъти, защо българите не успяват дори наполовина да повторят техния ръст въпреки голямата раждаемост е повече от ясно, внушенията на автора будят само отвръщение в мен.

 14. 14 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1197 Неутрално

  [quote#9:"EU defender"][/quote]

  турско робство не е имало? кО речИ? Тия 400+ години, на какво ги оприличаваш? Присъствие? Съжителство? Ти в Батак ходил ли си? Нещо за еничарите да си чувал? Кръвен данък? Тотална и геноцидна окоупация - питай арменците и гърците да ти обяснят.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 15. 15 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 830 Неутрално

  До коментар [#9] от "EU defender":

  Всичко е вярно без първото изречение.

 16. 16 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  Турколюбците сами си опровергават глупостите. За 500 г. щастлив живот в Османската империя
  българското население нарастнало с цял 1 милион а след Освобождението за 100 г. с над 6 милиона.

 17. 17 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2280 Весело

  "В периода непосредствено преди падането на България под властта на османските завоеватели българското население възлиза на около 1.4 милиона души. Непосредствено след Освобождението българите християни в Княжество България и Източна Румелия са около 2.4 милиона души"

  Едва ли има точни данни колко са били българите когато сме паднали под турско робство но пък точно се знае че само за 30 години след Освобождението сме станали 6 милиона явно руското робство и липсата на турските здравни грижи добре ни са се отразили !

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 18. 18 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 814 Неутрално

  До коментар [#14] от "Пешката":

  Ти знаеш ли какво е роб?

  The best way to predict the future is to invent it.
 19. 19 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2879 Неутрално

  България наистина е била най-развитата в икономическо отношение част от Османската импрерия, но за нещастие на много централно място за да може българите лесно да се откъснат и придобият независимост.

 20. 20 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  До коментар [#18] от "EU defender":

  "Ти знаеш ли какво е роб?"

  Човек който е принуден да работи за господарите си безплатно. В Османската империя са му викали ангария.

 21. 21 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Турко робсто в България не е имало. Имаше съветско робство. В НРБ хората бяха закрепостени. Имаха жителство.
  —цитат от коментар 9 на EU defender


  Не можете да излъжете онези, които са живяли преди 89г.. България беше богата държава, произвеждаше почти всичко, беше с почти 9 мрн. население.. Сега произвеждаме кебапчета, кюфтета, швепс, лимонада и чалга, на път сме да изчезнем. Преди нямаше лоша песен, днес една година песен не могат да изкомпозират, какво да кажем за идиотските текстове.

 22. 22 Профил на Фат Ким
  Фат Ким
  Рейтинг: 531 Гневно

  Кратко клипче с населението на различните държави в Европа през годините:https://youtu.be/UY9P0QSxlnI Повечето държави са нарастнали близо 15 пъти, защо българите не успяват дори наполовина да повторят техния ръст въпреки голямата раждаемост е повече от ясно, внушенията на автора будят само отвръщение в мен.
  —цитат от коментар 13 на Фат Ким


  Произволно спрях на 905 година най-славните български времена, България е 6-та по население в Европа с 1.9 млн души, Германия е малко над 4 млн, Испания малко над 3 млн, руските племена 2.2 млн, Швеция и Сърбия по 0.4 млн, Англия 0.3 млн. едва ли някой може да си представи какъв геноцид е изживял нашия народ под турско робство.

 23. 23 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 814 Неутрално

  До коментар [#20] от "moreee":

  Не значи това, ватенке. А по силата на твоето определение всички в НРБ бяхме роби.

  The best way to predict the future is to invent it.
 24. 24 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3375 Неутрално

  До коментар [#15] от "waterfall":

  Само безпристрастната интерпретация на документите и свидетелствата от епохата на османското владичество може да очертае една сравнително правдива картина за живота на българите през петте века между падането на страната им под чужда власт до нейното освобождение.
  ========
  Ето го и първото изречение от което се страхуваш.....
  А DW много добре знае къде да се цели.....

  Bukalemun
 25. 25 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2103 Весело

  Жалко, че са дошли после някакви финландци, поляци и украинци, да гонят благоденствието от българските земи .....
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  ЦК на Либераститите и Либералните туркофони свързани през последните години в посолството в Анкара, упорито вменяват ,че под османско присъствие сме си били много добре 5 века, малко кръвен данък - момчета за еничари и момичета за сексробини...
  Кой чорбаджия как се види в повече стока му пускали башибозука да го остави по цървули и без глава разбира се ....Кой как не е искал да приемал исляма, първо е трябвало да гледа как режат главите на децата му а след това неговата и така мирната религия е навлязла на Балканите, съвсем "мирно" а движенията на хайдутите са някакви бунтовници финансирани от Русия против свободната търговия!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 26. 26 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 814 Неутрално

  До коментар [#21] от "faraon":

  О да, супер богата държава бяхме. Аз защо си спомням хроничен дефицит на почти всичко?

  The best way to predict the future is to invent it.
 27. 27 Профил на dobri_i
  dobri_i
  Рейтинг: 407 Неутрално

  До коментар [#14] от "Пешката":Ти знаеш ли какво е роб?
  —цитат от коментар 18 на EU defender


  На български роб означава не само английското "slave", но и чуждо владичество.

  За справка в "Бориловия синодик" от началото на 13 век ясно пише:
  " [На] царя Иван Асен Белгун, който освободи българ­ския род от гръцко робство, вечна му памет."

  Ясно е, че "робство" на български означава не само класическо робство, но и чуждо владичество.


  А самата статия е пълна с откровени лъжи - само най-фрапантната "През ЦЕЛИЯ ПЕРИОД на османското владичество българите християни са преобладаващата етно-религиозна общност в границите на автономната Българска екзархия, утвърдена със султански ферман."
  Само дето въпросната екзархия е учредена 1870 година, а не 1396.

 28. 28 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2280 Разстроено

  едва ли някой може да си представи какъв геноцид е изживял нашия народ под турско робство.
  —цитат от коментар 22 на Фат Ким


  Обезкървяването на българският народ започва поне половин век преди пълното му поробване с идването на селджушките турци на полуострова! Тогава Тракия е била обект на непрекъснати нападения с цел плячкосване и отвличане на деца и жени за робските пазари!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 29. 29 Профил на Фат Ким
  Фат Ким
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#24] от "eti mehter":

  Ети аз самия имам приятели турци и нямам нищо против съвременната турска държава, но да се твърди, че по времето на Османската империя всичко е било мед и масло ми идва в повече, пък каквито ще изследвания да прави Дойче веле.

 30. 30 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2103 Любопитно

  [quote#9:"EU defender"][/quote]
  Абе ти си си станал голям аллах акбар дефендер бе!

  Гадните руснаци са ни поробили а турците са добрите така ли ? И всичко това през главата на добрите европейски консули!

  Левски руска подлога и той ли ?:
  “И ний българите от отдавна се напъваме с всичката си сила да викаме към човечеството и свободата… Всекидневните ни убийства, потурчвания на невръстните ни грабнати деца, обезчестяването на девойките ни и на жените все от турчина, всекидневно оплаквание е било с кървави сълзи пред европейските консули. На нашият предрезнал глас – никакъв отзив отникъде за помощ, а напротив: стават учители против нас. Тогава де остава тяхното образование и човечество? "

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 31. 31 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3375 Весело

  До коментар [#25] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  ,че под османско присъствие сме си били много добре 5 века, малко кръвен данък - момчета за еничари и момичета за сексробини...
  ========
  Е да де..... днес, под лоното на ЕС, тия неща въобще ги няма.... Ама хич...!

  Bukalemun
 32. 32 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#21] от "faraon":О да, супер богата държава бяхме. Аз защо си спомням хроничен дефицит на почти всичко?
  —цитат от коментар 26 на EU defender


  Българинът живееше прилично, не се лишаваше от почти нищо. Голяма работа, че само три пъти в годината похапваше банани. За сметка на това всеки можеше да си позволи да иде на почивка за поне 2 седмици, нещо което днес само малцина могат да си позволят.

  Най-важното, хората бяха жизнерадостни, весели, не намусени, с тревожни лица, вперили поглед в своите мобилни апарати.

 33. 33 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 754 Неутрално

  "През целия период на османското владичество българите християни са преобладаващата етно-религиозна общност в границите на автономната Българска екзархия, утвърдена със султански ферман. "Ферманът е издаден чак 1870г така че горното е една от многото лъжи в това манипулативно изследване платено с турски сребърници!
  —цитат от коментар 10 на Julian Mall


  Ти си цитирал нещо, ама явно осмислянето не ти е силна черта. Съвсем просто, като за теб: и преди утвърждаване с ферман и след това населението в тези територии е било преобладаващо българско(не абсолютно). Сам по себе си ферманът е легализирал един факт - свободното самоопределение на населението в границите на тези територии :)

 34. 34 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 794 Неутрално

  До коментар [#14] от "Пешката":Ти знаеш ли какво е роб?
  —цитат от коментар 18 на EU defender


  Човек без свобода

  'progressives' is the politically correct word for communists
 35. 35 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1806 Гневно

  През турско време българите са учили по света където поискат и къето имат финансови възможности. Няма да изреждам българските революционери, които са учили в Русия.
  Представете си по комунистическо време някой да замине на запад без да го застрелят на границата.

  подпис
 36. 36 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1898 Весело

  Помощ, посягат на робството ни!!!

 37. 37 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2957 Неутрално

  Причините са няколко, но основната причина е че е нямало е централизирана държава. Султана много не му е пукало, съответно всеки се е оправял кой как намери за добре и никой не е чакал на държавата.

  За пример, имало е училища без министерство на образованието. Имало е социални - Колчо Слепеца от Под игото е получавал някакви "социални" от съселяните си, колкото да преживява.

  Сега всеки чака на държавата да го оправи. :)

 38. 38 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  [quote#32:"faraon"][/quote]

  Каква почивка са си позволявали българите през комунизма?Ако си бачкатор в завод може да идеш две седмици на море в скапано бунгало с мизерна храна.Останалите ходеха по квартири.Помня,че майка ми носеше един газов котлон и с него приготвяше храна.Е то и сега има такива квартири за по 15-20 лева нощувката,дори и по-малко.Като не се хранят и по заведения може много тънко да им излезе почивката.И ще е едно към едно с комунизма.

 39. 39 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1898 Весело

  "...ние тръгнахме от бреговете на Фниския залив и на всички руски реки да проливаме кръвта си за тях – поробените и изтерзаните, и изведнъж видяхме китните български къщички с градинки около тях, цветя,’ плодове, добитък, обработена земя, която богато се отблагодарява за грижите, и като връх на всичкото по три православни църкви на всяка джамия — и ще се бием за вярата на поробените! „Как смеят!” — кипнаха мигновено оскърбените сърца на някои освободители, лицата им пламнаха от обида. „Ами ние сме дошли да ги спасяваме, значи те трябва да ни посрещат едва ли не на колене. Да, ама те не коленичат, те ни гледат накриво, даже май не ни се и радват! Не ни се радват на нас! Вярно е, посрещат ни с хляб и сол, ама гледат накриво, накриво!…”

  Ф.М. Достоевски

 40. 40 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  Не го обвинявайте тоя г-н Щелиан. Решил е да изкара някой лев от Америка за България и е написал тая помия, която впрочем днес се завъртя във всички грантови медии (днес.бг, оффнюз и т.н.). И той деца храни човека, трябват му парички явно.

 41. 41 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 794 Неутрално

  България наистина е била най-развитата в икономическо отношение част от Османската импрерия, но за нещастие на много централно място за да може българите лесно да се откъснат и придобият независимост.
  —цитат от коментар 19 на pamela


  Devshirme
  In the 14th century, the devshirme system was created. This required conquered Christians to give up 20 percent of their male children to the state. The children were forced to convert to Islam and become slaves.

  Although they served as slaves, some of the converts became powerful and wealthy. Many were trained for government service or the Ottoman military. The elite military group, known as the Janissaries, was primarily made up of forced Christian converts.

  The devshirme system lasted until the end of the 17th century.

  Богати, богати, колко да сме били богати. Роби сме били от където и да го погледнеш. Освен от крайно леви комунистически медии им се виждат други неща

  'progressives' is the politically correct word for communists
 42. 42 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2990 Неутрално

  И да е имало някакво пъшкане то е било от кеф 😡

 43. 43 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 575 Неутрално

  През турско време българите са учили по света където поискат и къето имат финансови възможности. Няма да изреждам българските революционери, които са учили в Русия.Представете си по комунистическо време някой да замине на запад без да го застрелят на границата.
  —цитат от коментар 35 на Иван К


  Голяма свобода, няма що. Еничар, робиня на пазара в Истанбул или на доживотна почивка в Диарбекир. Да ви имам начина на мислене!

 44. 44 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  [quote#33:"ali_ibn_isa"][/quote]

  Ти май хабер си нямаш от османска история! На турците изобщо не им е пукало кой как се определя всички християни са били под общия знаменател рум милиет! Чак когато гърците получават своя държава решават да ни дадат независима от тях църква за да отслабят влиянието им в империята!
  До коментар [#33] от "ali_ibn_isa":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 45. 45 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 963 Любопитно
 46. 46 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Из речника оксфорд https://en.oxforddictionaries.com/definition/slave
  - A person who works very hard without proper remuneration or appreciation.
  - A person who is excessively dependent upon or controlled by something

  Робсто на 100%. Стига с крайно лявата простотия твърдяща обратното

  'progressives' is the politically correct word for communists
 47. 47 Профил на grigoo
  grigoo
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Какво робство, като хората са имали собственост и бизнес, свободно пътуване и образование в най-добрите европейски университети? Робство е когато идват североазиатските орки 44-та и забраняват всичко това! И все още има дебеловрати неграмотни дебили с втори клас завършен в комунистическото училище и вярват на съвецките глупости!

 48. 48 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 575 Неутрално

  [quote#32:"faraon"]
  —цитат от коментар 38 на Мусаши
  Каква почивка са си позволявали българите през комунизма?Ако си бачкатор в завод може да идеш две седмици на море в скапано бунгало с мизерна храна.Останалите ходеха по квартири.Помня,че майка ми носеше един газов котлон и с него приготвяше храна.Е то и сега има такива квартири за по 15-20 лева нощувката,дори и по-малко.Като не се хранят и по заведения може много тънко да им излезе почивката.И ще е едно към едно с комунизма.[/quote]

  Там е проблемът - огромна част от българите не са в състояние да си позволят подобна почивка - скромна квартира, газов котлон.

 49. 49 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2280 Весело

  Помощ, посягат на робството ни!!!
  —цитат от коментар 36 на spiegel


  Давайте със Ташко и хистограмата по едно рамо но ТР дифендъра че никакво робство не е имало а толерантно съжителство и трогателни грижи от султаните за поданиците им с християнска вяра!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 50. 50 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Какво робство, като хората са имали собственост и бизнес, свободно пътуване и образование в най-добрите европейски университети? Робство е когато идват североазиатските орки 44-та и забраняват всичко това! И все още има дебеловрати неграмотни дебили с втори клас завършен в комунистическото училище и вярват на съвецките глупости!
  —цитат от коментар 47 на grigoo


  Щом сте очаровани от османското присъствие у нас, направете партия и повикайте Ердоган да поприсъства.

 51. 51 Профил на grigoo
  grigoo
  Рейтинг: 607 Неутрално

  [quote#50:"faraon"][/quote]

  Елементарен си като образованието ти!

 52. 52 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  Добре е хората да знаят, че всички тези турколюбски бълвочи са платени или от Америка за България, или от дедо Шори. Те искат да подменя историята ни, да обработят умовете на децата ни. Всички подобни "загрижени" за нас фондации, получаващи пари от чужбина тряба незабавно да бъдат изгонени от България. Така е в Русия, така е и в САЩ.

 53. 53 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2280 Весело

  "...ние тръгнахме от бреговете на Фниския залив и на всички руски реки да проливаме кръвта си за тях – поробените и изтерзаните, и изведнъж видяхме китните български къщички с градинки около тях, цветя,’ плодове, добитък, обработена земя, която богато се отблагодарява за грижите, и като връх на всичкото по три православни църкви на всяка джамия — и ще се бием за вярата на поробените! „Как смеят!” — кипнаха мигновено оскърбените сърца на някои освободители, лицата им пламнаха от обида. „Ами ние сме дошли да ги спасяваме, значи те трябва да ни посрещат едва ли не на колене. Да, ама те не коленичат, те ни гледат накриво, даже май не ни се и радват! Не ни се радват на нас! Вярно е, посрещат ни с хляб и сол, ама гледат накриво, накриво!…”Ф.М. Достоевски
  —цитат от коментар 39 на spiegel


  Браво шпигелчо! Заслужи си похвалите от българската туркиня на турска служба дето била репресирана и изгонена в Турция по време на закъснялото турско Възраждане!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 54. 54 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2779 Неутрално

  Много глупости ще се изпишат и под тази статия.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 55. 55 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  еее това не православно, даже не е братско-славянско :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 56. 56 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Причините са няколко, но основната причина е че е нямало е централизирана държава. Султана много не му е пукало, съответно всеки се е оправял кой как намери за добре и никой не е чакал на държавата.За пример, имало е училища без министерство на образованието. Имало е социални - Колчо Слепеца от Под игото е получавал някакви "социални" от съселяните си, колкото да преживява.Сега всеки чака на държавата да го оправи. :)
  —цитат от коментар 37 на realguru


  Не е баш да не му е пукало на султана. Т.нар. 'рая' са били данъчно-задължената каста в Османската империя и от това са зависили до голяма степен данъчните постъпления. Особено след като спират успехите във войните. Това е все едно да имаш една крава, дето те храни и да не ти пука за нея.
  ----
  Раята не са били само християни.

 57. 57 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 575 Неутрално

  [quote#50:"faraon"]
  —цитат от коментар 51 на grigoo
  Елементарен си като образованието ти![/quote]

  Следвам вашата логика, господине, Вие сте очарован от османското присъствие, венцехвалите го. Каква свобода, какво нещо! Утехата ви е, че не сте единствен. Иво Инджев е пръв ваш вдъхновител.

 58. 58 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 972 Неутрално

  Не се карайте, при всички случаи българите са живели доста по-добре от крепостниците в Русия, дори и под османска власт.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 59. 59 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  До коментар [#10] от "Julian Mall":
  Нещо не си доразбрал. Става дума за населението, живяло на територията, очертана от фермана за българската екзархия. Тази територия съществува и преди да се създаде независимата българска Екзархия, но се приема акто една граница за изследване. Вие кое бихте приели за граница - земите от времето на Симеон или Иван Асен втори?! Или тези на Шишман или Иван Александър?! Съвсем основателно е да се изследват демографските процеси през петте века върху територията, признатите през 1870 граници на българската Екзархия.

 60. 60 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  До коментар [#27] от "dobri_i":

  значи сме били 45 години под съветско робство...

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 61. 61 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1411 Любопитно

  До коментар [#58] от "andreas_hofer":

  "Не се карайте, при всички случаи българите са живели доста по-добре от крепостниците в Русия, дори и под османска власт."

  Ти това откъде го разбра? Лично го видя или дедо Шори ти го каза?

 62. 62 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  До коментар [#37] от "realguru":
  Най-добре е да не се изказваш за Османската империя - прекалено си невеж. Нямаш си и представа за товао как е работила тгази огромна бюрократична държава и в интерес на султана са преди всичко данъците на поданиците. Да кажеш, че това не е грижа на султана е все едно да кажеш, че той не е знаел икономическия ис интерес. Пълни глупотевини.

 63. 63 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 754 Весело

  До коментар [#10] от "Julian Mall":Нещо не си доразбрал. Става дума за населението, живяло на територията, очертана от фермана за българската екзархия. Тази територия съществува и преди да се създаде независимата българска Екзархия, но се приема акто една граница за изследване. Вие кое бихте приели за граница - земите от времето на Симеон или Иван Асен втори?! Или тези на Шишман или Иван Александър?! Съвсем основателно е да се изследват демографските процеси през петте века върху територията, признатите през 1870 граници на българската Екзархия.
  —цитат от коментар 59 на авторът


  Разбрал е той, ама пуста надница требе да изкара.

 64. 64 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 754 Весело

  Браво шпигелчо! Заслужи си похвалите от българската туркиня на турска служба дето била репресирана и изгонена в Турция по време на закъснялото турско Възраждане!
  —цитат от коментар 53 на Julian Mall

  Джулианчо, за това може да се сърдиш на Фьодор Достоевски :) Нали не мислиш, че Амерка за България му е платила? :)

 65. 65 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  До коментар [#61] от "moreee":
  Свободата на християните в Османската империя през 18 и особено 19 век е несравнимо по-голяма от тази, ако изобщо има такава, която имат крепостните в царска Русию. Християните през 19 в в Османската империя, разбира се, са несравнимо по-свободни от гражданите на тоталитарната държава, особено през първите две десетилетия - когато са закрепостени към местожителството си, държавата си, идеологията си, партийния си лидер и всеки опит за отклонение се наказва с интерниране, лишаване от образование и кариера, Белене или смърт. Странно нещо са фактите - сриват идеологически лъжи, изграждани грижливо цели десетилетия и дори векове!

 66. 66 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Не се карайте, при всички случаи българите са живели доста по-добре от крепостниците в Русия, дори и под османска власт.
  —цитат от коментар 58 на andreas_hofer


  Статия изцяло говори за 19-ти век. Русия през 19-те век все още е била 'царство'

  'progressives' is the politically correct word for communists
 67. 67 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  За да се познава добре периодът на османското иго, е важно повече да се чете. Горната статия представя фактите твърде избирателно, а реалността е била далеч по-сурова. Например в Чирпан и Чирпанско местните българи са се радвали на освободителите и са ги посрещали със сълзи на очи. С. Винарово, подобно на Стара Загора, е било напълно опожарено, а населението подложено на клане. В София и във всички градове по нашите земи броят на джамиите е бил внушителен и далеч повече от броя на църквите. Особено тежка е била данъчната политика на империята, но и всякакви други зверства и своеволия на местната власт и всякакви бандити. Изобщо такъв рай е било тогава, че много либерасти откровено си мечтаят за ново турско присъствие, та да отбележим отново такъв стопански и демографски подем, както тогава.

 68. 68 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3375 Любопитно

  До коментар [#54] от "Николай Колев":

  Много глупости ще се изпишат и под тази статия.
  ========
  Аз вече съм почти сигурен, че целта на DW eименно тая....!

  Bukalemun
 69. 69 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  До коментар [#65] от "авторът":

  "Свободата на християните в Османската империя през 18 и особено 19 век е несравнимо по-голяма от тази, ако изобщо има такава, която имат крепостните в царска Русию"

  Щом дедо Шори и неговите доверени "историци" от НБУ го казват, така ще да е. А между впрочем ти обряза ли се вече? Ако още не си, можеш да го направиш точно на 3-ти март пред паметника на Цар Освободител. Ще бъде много силно послание. Предполагам, че ще бъдеш възнаграден подобаващо от дедо Милиардер и Амбасадата.

 70. 70 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  До коментар [#67] от "Читател":
  Да правиш обобщения за положението на българите в Османската империя въз основа на руско-турската война от 1877-78 г. , когато Русия се опитва да измъкне от ръцете на Османската империя важни територии, е просто нелепо. Рекациите на участниците във войната не казват нищо за живота във времето на мир.

 71. 71 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 444 Любопитно

  А, ако не бяхме под турско, колко милиона щяхме да бъдем през 19 век? Да не говорим, че в края на 14 век и в края на 19 век населението е около 2 милиона, хайде да го сложим 3 в края на 19 век.

 72. 72 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  Хората тогава са правили много деца защото не са знаели колко ще останат живи !!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 73. 73 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  До коментар [#64] от "ali_ibn_isa":

  "Джулианчо, за това може да се сърдиш на Фьодор Достоевски :) Нали не мислиш, че Амерка за България му е платила? :)"

  Това е само една извадка от целият текст. Прочети оригинала, може да ти стане ясно какво точно иска да каже.

  https://rvb.ru/dostoevski/01text/vol14/01journal_77/314.htm

 74. 74 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  До коментар [#69] от "moreee":
  Пишеш глупости. Фактите не говорят в много отношения за по-голямата свобода на раята от тази на руския крепостен, който няма собствена земя и право на свободно движение, на руския селянин от времето на комунизма и т. н. Помисли още веднъ ж и тогава съчинявай небивалици. Време е вече да осъзнаеш, че територията на Северна Азия винаги е била царство на несвободата. И затова от там няма как да дойде нещо добро, а зависимост и тежък "данък Русия".

 75. 75 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7406 Неутрално

  Те в Африка и Азия затова раждат по много деца.

 76. 76 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3375 Весело

  До коментар [#71] от "doxen":

  А, ако не бяхме под турско,
  =======
  Кои сте вие....?
  Когато Osmanlı завладява Балканите, държава на име България не е съществувала.....
  Специално ти, от името на кое от трите княжества говориш...?

  Bukalemun
 77. 77 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2957 Неутрално

  Не е баш да не му е пукало на султана. Т.нар. 'рая' са били данъчно-задължената каста в Османската империя и от това са зависили до голяма степен данъчните постъпления. Особено след като спират успехите във войните. Това е все едно да имаш една крава, дето те храни и да не ти пука за нея.
  —цитат от коментар 56 на ali_ibn_isa


  Не зацепи главната идея. Данъци винаги е имало и преди да дойде турското робство и след него. Да не мислиш, че Българските Царе са копали на нивата в свободното си време, за да си изкарват прехраната. :)

  Та данъците са били 10% и Царете (или па Султана) не са се месели на ниско ниво. Било е местно самоуправление или управление от боляри/бейове.

  Централизацията е проблема на съвременните системи. Че всичко трябва да се решава в Столицата. А едно време никой не е пращал вестоносец да препуска с коня една седмица, за да занимава Царя/Султана с глупости от местно естество.

  Съответно - борба с престъпност/социални функции/образование се е решавало на местно ниво.

  Сега имаш МВР и един министър в София и всички се отчитат на него, а не на кмета, както е логично да бъде. Имаш ТЕЛК, пенсии и централизиран бюджет за всичките тези глупости. И накрая имаш и едно министерство за образованието в София и супер елитните училища и тези в ромската махала оперират по едни програми и по един начин. Ми няма как да работи.

 78. 78 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2103 Неутрално

  До коментар [#25] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":,че под османско присъствие сме си били много добре 5 века, малко кръвен данък - момчета за еничари и момичета за сексробини...========Е да де..... днес, под лоното на ЕС, тия неща въобще ги няма.... Ама хич...!
  —цитат от коментар 31 на eti mehter


  Човешкия ресурс днес си тръгва доброволно от как сме колония на САЩ, момчетата за миячи на чинии а момичетата за сервитьорки и бардак дами! Свободни са да се връщат когато си поискат и казват ,че работят друго, особено момичетата!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 79. 79 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2957 Неутрално

  Хората тогава са правили много деца защото не са знаели колко ще останат живи !!
  —цитат от коментар 72 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Не е така, щото са можели да ги издържат, а и децата са работили от малки и са били нужна работна сила. :)

 80. 80 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 688 Весело

  Доста опорни точки на русоробите са опровергани.
  —цитат от коментар 8 на EU defender

  И друг път съм ти казвал - русоробът си ти.
  От сутрин до вечер в главата ти само руснаци.

 81. 81 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  До коментар [#74] от "авторът":

  Крепостничеството е отменено в Русия през 1861, в Австрийската империя през 1848, в германските държави около 1830 г. В САЩ робството е отменено 1862 г.

 82. 82 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3375 Неутрално

  До коментар [#78] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Човешкия ресурс днес си тръгва доброволно
  ========
  Само че, по ония времена, човека не е бил ресурс...
  Мисли малко и със задна дата.....
  Днешна Европа няма нужда от хора, а от човешки ресурси.....
  Света пак разсъждавай с днешна дата....

  Bukalemun
 83. 83 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 565 Неутрално

  От всичко това излиза, че ние не сме живели в робство и че общо взето сме си карали кефа. Интересно защо тогава хора като Левски, Ботев, Раковски и много други, вместо да увеличават приръста на народонаселениео, са се борили за освобождението на родината си. Ненавиждам опитите на разни безродници да омаловажават страданията на народа и делото на нашите революционери. А за убитите в Априлското възстание нямам думи. Хора като Макгахан са описали зверствата на турците и нямат думи да разкажат за жестокостите на варварите. Такова подменяне на фактите говори за национално предателство и опорни точки, спуснати от повелителите.

 84. 84 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Турко робсто в България не е имало. Имаше съветско робство. В НРБ хората бяха закрепостени. Имаха жителство.
  —цитат от коментар 9 на EU defender

  Стига си лъгал!
  Нямаше никакъв проблем да отидеш да живееш от Силистра в Пловдив.
  Или от Видин във Варна.

  "Съветско робство" има само в опорките ти.

  А относно рекордната раждаемост през турско:
  Население по българските земи през 1385 г. - около 2 600 000.
  Население по българските земи през 1887 г. - 3 154 375.

  За сравнение:
  Население на Англия през 1377 г. - около 2 500 000.
  Население на Англия през 1891 г. - 27 231 229.

 85. 85 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5405 Неутрално

  История :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 86. 86 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#77:"realguru"][/quote]

  +
  'Зацепил' съм, просто последното ти изречение не беше вярно (според мен) ;)
  ---

 87. 87 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  До коментар [#83] от "proza":

  "От всичко това излиза, че ние не сме живели в робство и че общо взето сме си карали кефа. "

  Разпространението на тези бълвочи е целенасочено и добре платено. Когато прочетеш такава помия винаги пускай името на автора в Гугъл и му чети биографията. В 99% от случаите стигаш до Америка за България, Отворено общество или някои от производните им.

 88. 88 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2957 Неутрално

  Стига си лъгал!
  Нямаше никакъв проблем да отидеш да живееш от Силистра в Пловдив.
  Или от Видин във Варна.
  —цитат от коментар 84 на Virgin


  По време на социализма, това не беше много лесно. Или трябваше да се ожениш в съответния град или да искаш разрешение от партийния секретар, за да може да отидеш да живееш в друг град. Или па партията да реши че ще строи нов завод (Кремиковци) и да докара селяните от околните села в града, където е завода. :)

 89. 89 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 688 Весело

  По време на социализма, това не беше много лесно. Или трябваше да се ожениш в съответния град или да искаш разрешение от партийния секретар, за да може да отидеш да живееш в друг град. Или па партията да реши че ще строи нов завод (Кремиковци) и да докара селяните от околните села в града, където е завода. :)
  —цитат от коментар 88 на realguru


  Ами живял съм по това време.
  На мене не ми е трябвало никакво разрешение от партиен секретар, нито съм се женил.

 90. 90 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Виенският конгрес (1814–15) и ,,Свещеният съюз” между Русия, Австрия и Прусия установяват задълго метерниховския ,,легитимизъм” и европейското статукво, а в Османската империя централната власт сполучва да излезе на глава със заразителното отцепничество и повсеместното разбойничество.
  Преживели Смутното време, жилавите българи напрягат мишци за нещо повече от оцеляване. През хиляда осемстотин двайсет и шеста година султан Махмуд Втори поставя началото на държавна реорганизация, известна под името ,,Танзимат”. Приетите закони, поне на книга, третират равноправно имперските поданици, независимо от техния народностен произход и верска принадлежност. През петдесетте години българското движение за отделяне от гръцката патриаршия придобива общонационален обхват и се доближава в методите и целите си до Немската реформация.
  На двадесет и седми февруари хиляда осемстотин и седемдесета година чрез султански ферман се обособява автокефална Българска екзархия. Едвам сега официално призната, една шестмилионна общност отдавна крепне, потопена в небивалия кипеж на националното си Възраждане с неговата нарастваща стопанска инициатива, забележителен етнодемографски подем, духовна еманципация, проевропейска културно-просветна обнова и организирана борба за политическа независимост. Чутовно време на развълнувани множества и непоколебими герои.
  https://practic-sofia.blogspot.com/

 91. 91 Профил на Иосиф Давидович
  Иосиф Давидович
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#2] от "Пешката":

  И аз си задодох същия въпрос, доколкото сме учили по история към падането на България сме били като население колкото Франция, а към Освобождението сме около 3 млн, а Французите са 22 млн. Толкова благотворно се е оказало т. нар. османско присъствие. Това са 5 века кланета, потурчвания, еничарство и откровено продаване в робство на Арабския полуостров...
  Ама от дойчу велито са им платили да пишат и лъжат, че всичко ебило парфюм и рози....

  Ах, Александр Сергеевич, милый Ну что же Вы нам ничего не сказали О том, как держали, искали, любили, О том, что в последнюю осень Вы знали
 92. 92 Профил на bul36521362
  bul36521362
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Мерси че им го обясни на тези неграмотници...бива липса на мисловен процес, но някой тук поставят рекорди...

 93. 93 Профил на bul36521362
  bul36521362
  Рейтинг: 280 Неутрално

  До коментар [#44] от "Julian Mall":


  Тъпчо, дават ни ферман след като сме го поискали, не когато на тях им е хрумнало...разбирач...

 94. 94 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#76] от "eti mehter"

  България е най-старата държава в Европа, която не си е сменяла името!
  А ти не знам какво целиш с такива грозни и провокативни коментари, но мисля че хич не ти прави чест!
  Това че от край време имаме некадърни управници, които са мислели основно за властта, а не за държавата или народа, не отменя горното.

 95. 95 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#6] от "eti mehter":

  Дневник е медия, която получава пари от Соросови организации, ти това не го ли знаеш? Биха публикували всичко, което е в угода на соросовата пропаганда.

 96. 96 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#3] от "c.b.o.":

  Какво руско робство те гони пък тебе? Руснаците винаги са били освободители за нас.

 97. 97 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#80] от "Virgin":

  Е, те да не му плащат за хубавите му очи!

 98. 98 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3375 Неутрално

  До коментар [#95] от "ygo11542256":

  И какво от това....?
  Именно в това е номера...... точно в такива платформи да докажеш трудно доказуемото........

  Bukalemun
 99. 99 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3375 Неутрално

  До коментар [#94] от "ygo11542256":

  Дори и в момента, нашите некадърни са сред народа и го агитират за предстоящите ни избори.....

  Bukalemun
 100. 100 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1411 Весело

  До коментар [#99] от "eti mehter":

  "Дори и в момента, нашите некадърни са сред народа и го агитират за предстоящите ни избори....."

  Само да не беше тая пуста лира ....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK