България ще изгуби една трета от работната си ръка към 2045 г.

Студенти по време на протестите през ноември 2013 г. срещу правителството на Пламен Орешарски

© Associated Press

Студенти по време на протестите през ноември 2013 г. срещу правителството на Пламен ОрешарскиБългария ще изгуби почти една трета от работоспособното си население към 2045 г. и тази тенденция днес е причина да се повишават заплатите в страната, но в същото време я обричат да се движи в "бавната лента" на икономически растеж.


Проблемът важи и за Литва, Румъния, Полша, Хърватия и Украйна, които се очаква да изгубят над 20% от населението си в трудоспособна възраст в следващите 25 години.


Недостигът на работна ръка вдига заплатите, което пък повишава потреблението в региона, но по-високите равнища на заплащане биха могли да застрашат външната конкурентоспособност и чуждестранните инвеститори да обърнат поглед в други посоки.
Това е предупреждението в прогнозата на Виенският институт за международни икономически изследвания (WIIW), публикувана в сряда. В доклада авторите правят оценка на перспективите за растеж в периода 2019 - 2021 г. и за България тя сочи продължаващо забавяне на темпото и загуба на една трета (от 3.8% през 2017 г. на 2.5% през 2021 г.) за четири години.


Прогноза за демографското състояние за периода 2015-2045 г. (в сиво е промяната в цялото население, в жълто - на работоспособните на възраст между 15 и 64 години)

Прогноза за демографското състояние за периода 2015-2045 г. (в сиво е промяната в цялото население, в жълто - на работоспособните на възраст между 15 и 64 години)


Регионът се бори със застаряващото население и емиграцията, която допълнително намалява раждаемостта, каза Ричард Гривъсън от института, който следи региона. Имаме недостиг на работна ръка и на Запад, но решаваме въпроса с внос на работна ръка от Източна Европа, посочи икономистът пред ДПА.


Според прогнозите средният годишен икономически растеж в страните от Източна Европа ще спадне под 3 процента през 2021 година, след като миналата година е бил 4.3 на сто, а тази година се очаква да бъде 3.2 процента.


Общото заключение е, че възходът в района през 2017-2018 г. е приключил и темпото на растеж ще остане ниско в следващите 2-3 години, като най-бързо в 2019-2021 г. ще растат Косово, Албания и Молдова.


В частта за България се казва, че забавянето на икономиката се дължи на отслабващия износ в комбинация с все по-трудното намиране на служители. През 2018 г. икономическата активност е била стимулирана от увеличаването на потреблението на домакинства и фирми. Ръстът на икономиката ще продължи да се забавя, но при отсъствие на външни шокови ситуации макроикономическата ситуация ще е относително стабилна и под контрол.


Разлика между позитивните и отрицателните отговори на бизнеса на въпроса дали изпитва недостиг на работна ръка. (Данните са цитирани по Евростат) Firms in industry reporting labour as constraint on production, balance ofpositive and negative responses

Разлика между позитивните и отрицателните отговори на бизнеса на въпроса дали изпитва недостиг на работна ръка. (Данните са цитирани по Евростат) Firms in industry reporting labour as constraint on production, balance ofpositive and negative responses


Инфлацията в по-голяма част от района е загадъчно ниска, особено предвид растежа на заплатите и миналогодишното поскъпване на петрола, смятат още във виенския институт. "Отдаваме това на комбинацията от много слабо повишаване на цените в еврозоната, бавния ръст в някои части от икономиката, растящата конкуренция от онлайн търговците, ниските световни цени на храните, повечето спестявания, малък дял на средствата, изнасяни от гастарбайтери, и др.


Основните три заплахи - най-вече за по-тясно обвързаните със Западна Европа страни Полша, Чехия, Унгария, Словакия и Словения - остават избухването на глобална търговска война, рязко забавяне на китайската икономика, по-малък бюджет на ЕС от 2021 г. и нова поредица от кризи в еврозоната. Допълнителни рискове носят американският протекционизъм и Брекзит, но не в такава степен.


Индекс за готовността на страните за новата цифрова икономика (включва фактори като използване на компютри и мрежи от администрацията и администрацията, достъп до капитал и най-нови технологии, ниво на образованието, данъци, иновации, дял на работните места за образовани и квалифицирани и др.). Даните са на Световния икономически форум

Индекс за готовността на страните за новата цифрова икономика (включва фактори като използване на компютри и мрежи от администрацията и администрацията, достъп до капитал и най-нови технологии, ниво на образованието, данъци, иновации, дял на работните места за образовани и квалифицирани и др.). Даните са на Световния икономически форум


В дългосрочен план държавите от Централна, Източна и Югоизточна Европа са изправени пред значителни предизвикателства, казват авторите. На първо място те поставят демографската криза, която определят като "без прецедент за времена, в които няма война или глад". Във възход са авторитарните режими, превземането на държави от частни интереси и намаляване независимостта на институциите. Образователните стандарти са ниски, недостатъчна (в сравнение със Западна Европа) е подготвеността за новата цифрова икономика, ниска е степента на автоматизация в производството и услугите в сравнение с Азия, Северна Америка и Западна Европа.


"Политиците и хората на власт, както и компаниите трябва да действат сега, за да не допуснат районът да бъде обречен на бъдеще, в което икономиките растат много бавно или са в стагнация. Първо, при такава демографска картина и силна зависимост от индустриален износ трябва приоритет да стане бързото автоматизиране. Второ, правителствата трябва да подсилят и подкрепят качеството и независимостта на институциите. Там, където те са атакувани, Брюксел би трябвало да играе по-силна роля и да държи за спазване на стандартите на ЕС. Трето, повече и по-добре фокусирани инвестиции в образование и обучение ще са съдбоносни за подготовката на страните от района за новата дигитална икономика."

Ключови думи към статията:

Коментари (110)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3368 Любопитно

  България вече изгуби почти една трета от работоспособното си население досега и К'ВО - ???

  [email protected]
 2. 2 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  Лошо няма.
  Естествен подбор на ценности, общества и държави.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 3. 3 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  Ако е в бавната лента па добре, лошото е че се движим в обратната! 1/3 нищо не е, когато останат само гепаджии и пенционери ще се разбере кой пие, кой плаща!

 4. 4 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 594 Весело

  голям прас.Бедните и тъпи държави нямат право да същестуват на никоя една карта на света.Запада винаги ще е запад.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 5. 5 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Не останаха хора да бъркат бетон, да строят апартаменти...

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 6. 6 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Тц-тц-тц... 2045 година... До тогава я камилата, я камиларя... Ама на ли и тез "анализатори" трябва хляб да ядат...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 7. 7 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 274 Весело

  2045 г. една трета от сегашната работна ръка изобщо няма да е нужна поради по-високите технологии. А Светът кога ще свършва, ясно ли е вече?

 8. 8 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  Тази прогноза би била сравнително точна ако ставаше дума само за икономически фактори.
  Изследването не отчита превръщането на България в Територия, завладяна от Тримата Шишковци и опосквана безмилостно от свързаните с тях в ОПГ калинки и скакалци.
  Вземат ли се предвид тези фактори, то предполагам прогнозата ще е факт до 2025 година. Най-късно.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 9. 9 Профил на yph43590585
  yph43590585
  Рейтинг: 11 Неутрално

  Гарантирани резултати!

 10. 10 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 754 Любопитно

  Ако и когато действително се вдигнат заплатите във България поне да нивото на Италия ще се появят достатъчно желаещи да работят та даже и на черно .
  А до тогава всеки които е що годе читав и не е свързан с управляващият триумвират БКП , ДПС и ГЕРБ ще си търси щастието в Европа , САЩ или Канада.

 11. 11 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3932 Весело

  Нали идва изкуствения интелект...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 12. 12 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Ше внасяме.
  Не - ше интегрираме най-после сиганите.
  Не - ше направим комунизЪма и ше е всекиму според потребностите и секиму според възможностите
  Не - Бате Бойко Слънцето ше намери решение на демографския проблем. Сам.
  ...
  Абе истината е че си евало майката, ама карай...
  Знаем от 30 години че има драматична демографска криза и то - задълбчаваща се и за цялото това време ни има някаква стратегия, ни има някаква тактика, ни има някакъв план, нещо, каквото и да е...
  НИЩО.
  И накрая и тук ще е едно голямо нищо.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 13. 13 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Таман ще останат само за държавните службички и Герб ще печели с 99,4%..Супер!

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 14. 14 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  До коментар [#11] от "hamiltonf":
  Да баце го носи в куфара, както носеше азерски газ в пликове!

 15. 15 Профил на astra_explorer
  astra_explorer
  Рейтинг: 307 Неутрално

  Нормално, след като т.н. "работодатели" са всъщност овълчени робовладелци, които не си ценят кадрите. Всички интелигентни и способни се изнесоха в нормални държави и ще продължават! Но както се казва в една мъдра приказка "Рибата се вмирисва откъм главата". Мислете като гласувате!!!

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 17. 17 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Влизането ни в такива огромни структури като ЕС и НАТО ни правят дълбока перифирия в тях.
  Центъра на ЕС и НАТО смуче ресурсите на периферията - Източна Европа, Южна Европа , дори Финландия и помпи Център - основно Германия.

  Това е чиста геополитика, няма мърдане.

  ЕС и НАТО ни убиват бавно.
  няма мърдане.

 18. 18 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1499 Неутрално

  Няма страшно, ще си внесем негри и арабели.
  Нъл тъй?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 19. 19 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1499 Неутрално

  Няма страшно, ще си внесем негри и арабели.
  Нъл тъй?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 20. 20 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3532 Неутрално

  Причината за явлението същата, която изпразни провинцията в България и напълни София до пръсване.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 21. 21 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Bulgaria: The World's Fastest-Shrinking Country - https://youtu.be/c9Ufhi_42h0

  НОМЕР 1 СМЕ В НЕЩО НА ТОЗИ СВЯТ - ИЗЧЕЗВАНЕТО!

 22. 22 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2224 Весело

  Да, а през 19ти век, под мъдрото ръководство на нашият баща Султана, невиждан икономически подем и 53/1000 родени. И човек започва да се пита едни работи, да му се въртят едни въпроси....

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 23. 23 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 728 Неутрално

  е оня ден в Дневник имаше статия за шефа на ресторант в София, който самодоволно обясняваше, че не вдигал заплатите на работниците си.....защото щели да съберат пари и да избягат

  с такива шефове в Бг не 1/3, а 9/10 от работоспособното население ще продължава да се евакуира на запад, докато на клетата територия не останат само пенсионери, цигани и шайката ГЕРБКП

  приключи тая с евтината работна ръка и който не го разбира си е негов проблем

 24. 24 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 728 Неутрално

  е оня ден в Дневник имаше статия за шефа на ресторант в София, който самодоволно обясняваше, че не вдигал заплатите на работниците си.....защото щели да съберат пари и да избягат

  с такива шефове в Бг не 1/3, а 9/10 от работоспособното население ще продължава да се евакуира на запад, докато на клетата територия не останат само пенсионери, цигани и шайката ГЕРБКП

  приключи тая с евтината работна ръка и който не го разбира си е негов проблем

 25. 25 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Тъжно, но факт. Който може да бачка се изнася, на хората им се пътува. Стига уседналост и бубулечките ни познават вече.

 26. 26 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  До коментар [#17] от "WWW":

  Да-а-а-а-а...! Къде останаха златните години на социализма, когато България фалира три пъти, а българската техническа мисъл изобрети и произведе чушкопека...!

  Бивш tww09306483.
 27. 27 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3252 Неутрално

  Вземащите двайсетаци и петдесетаци за гласуване ръчички
  и после "гласуващи" за когото им посочат ръчички
  ще изгонят не само една трета, и трите трети работна ръка от България
  Ще остане само "гласуващата" за когото й посочат ръка.

 28. 28 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  До коментар [#17] от "WWW":

  ти си много умен бе. пращиш :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 29. 29 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  До коментар [#22] от "DDR":

  Сиреч е време за ново турско присъствие, та да отбележим същия подем като тогава?

  Колкото до работната сила - България вече е изгубила една трета от нея. След няколко години - още една трета. И ще станем микроскопична държава по население като Монако, Малта или Люксембург например.

 30. 30 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3910 Неутрално

  У нас още днес се чувства липсата на квалифицирани специалисти в почти всички области. До скоро хората просто се насочваха към терминал 2, отблъснати от безпереспективността и корупцията в държавата ни, но от няколко години в по - големите градове, много известни ИТ фирми започнаха да предлагат добри за нашите условия заплати. Дано в бъдеще повече млади хора да предпочетат да градят кариерата си тука, ако действително тази тенденция се запази !

 31. 31 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3768 Неутрално

  Те, инвеститорите почти избягаха. Остана цацата. 1/3 от работната ръка се изнесе отдавна.. Скоро ще стане 1/2. Ще останат неинтегрируемите и държавната администрация. А, Боко и цвъки, заедно с цуцка и ръбъла, пак ще са тук.

 32. 32 Профил на krokodil5
  krokodil5
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#17] от "WWW":Да-а-а-а-а...! Къде останаха златните години на социализма, когато България фалира три пъти, а българската техническа мисъл изобрети и произведе чушкопека...!
  —цитат от коментар 26 на tww09306483


  Е, поне сте били близо 9 милиона, ако не друго сте имали човешки капитал, сега няма нищо. :Д

 33. 33 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  Бизнеса ще си внесе работна ръка.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 34. 34 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2224 Любопитно

  До коментар [#22] от "DDR":Сиреч е време за ново турско присъствие, та да отбележим същия подем като тогава?
  —цитат от коментар 29 на Читател


  Сиреч да мислиме, какво се е променило в бг мисленето от тогава. Да анализираме, пак да мислиме и да не влагаме емоции в мисленето. И най-важното, да се отървеме от моделите, дето са ни ги набили в главите...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 35. 35 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3356 Неутрално

  До коментар [#26] от "tww09306483":

  Спокойно,.... сега вече няма и да фалираш дори...

  Bukalemun
 36. 36 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1531 Разстроено

  Бизнеса ще си внесе работна ръка.
  —цитат от коментар 33 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  ......или ше се изнесе към неяяяя........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 37. 37 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  До коментар [#33] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Която ще се примири да работи при африкански заплати и западноевропейски цени на стоки и някои услуги? Интересно би било това попълване на редиците на балъците.

 38. 38 Профил на dds27557755
  dds27557755
  Рейтинг: 164 Неутрално

  Турболиберастката медия Дневник ще спомене ли, че една от причините за отрицателния прираст може да са 50-60хил. български деца, които всяка година са абортирани/ убивани или ще ревне "..нейното тяло, нейният избор.."? Една от положителните страни от гражданско-религиозно-етническата война, която предстои в Европа, може да се окаже, че младите българи ще се върнат в България оттам, откъдето техните родители ги прогониха.

 39. 39 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  До коментар [#27] от "Hawaii":

  Даже и тази ръка няма да остане...! 50 или 100 лева по избори, няма да те хранят няколко години. И циганите започнаха да го разбират. Проблема е, че повечето българи, май и това не стоплят, засега...

  Бивш tww09306483.
 40. 40 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  До коментар [#34] от "DDR":

  Мислете, колега. И когато го измислите, моля, сведете го до знанието на форумната общественост.

 41. 41 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3252 Неутрално

  Бизнеса ще си внесе работна ръка.
  —цитат от коментар 33 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  НИЩО няма да може да внесе бизнеса.
  В днешния отворен и глобализиран свят
  всяко нещо върви с цената си.
  Ако сега бизснесът плаща жълти стотинки на българската
  квалифицирана работна ръка, тя ще избяга на 100 % в чужбина
  където ще получава достойно заплащане.
  Това, с което бизнесът ще може да я замести ще са
  евтини неквалифицирани работници, чиито умения и квалификация
  няма да са на нивото и на жълтите стотинки, които тукашния бизнес
  е готов да плаща.
  Всеки с по-голямо образование и квалификация няма как да бъде заставен
  да работи за жълтите стотинки, които пост съветския "бизнес"
  плаща и е готов да плаща.

 42. 42 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Защо говорят за Западна Европа все едно е една страна? Чехия е по-богата от Италия, Португалия и Испания, а статията намеква че Чехия била обвързана със ''Западна Европа'' тоест страни като Италия, така ли? По-скоро обратното е вярно. Хора които говорят за Западна Европа като една страна още живеят в студената воина. В Европа ако трябва да се делят регионите по-богатство, бих ги наредил по следният начин: Скандинавия и Швейцария -> Северозападна Европа - > Централна Европа - > Балтика - > Южна Европа - > Източни Балкани - > Западни Балкани - > Източна Европа.

 43. 43 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Нема да се пУашите! КРИБ-ите в Мутроландия ще внесат работници за шепа ориз от Китай и Молдова и ще се отърват веднъж завинаги от претенциозните и алчни българи, които заминават в други държави да работят, не-ги-е-срам-продажници-такива!

  Две години преди да емигрирам, работодателят ми вдигна луд скандал на резонното ми искане за адекватно заплащане на труда.
  В годината, в която емигрирах, няколко месеца преди да замина, работодателят ни събра и изигра небивал театрален драматичен етюд как няма пари, обаче има работа, та затова ако може да се се издържаме известно време с дохода на половинките си....

  Минавайки от частното към държавното, искам да кажа, че по подобен начин разсъждават и т.нар. управници, които творят стратегии и закони. Съсипват образование, здравеопазване, икономика, корумпират целия обществен живот, защитават паразитите, и очакват все пак, народецът да си трая и да чака по-добри времена.
  Еми, няма как да стане.

 44. 44 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2224 Неутрално

  До коментар [#34] от "DDR":Мислете, колега. И когато го измислите, моля, сведете го до знанието на форумната общественост.
  —цитат от коментар 40 на Читател


  Ако всеки не стигне сам до някакво заключение, няма никаква полза. От много чакане, нещо някой да сведе на бг населението е този хал.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 45. 45 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1186 Любопитно

  но по-високите равнища на заплащане биха могли да застрашат външната конкурентоспособност и чуждестранните инвеститори да обърнат поглед в други посоки.
  ----
  Или с други думи - източна Европа няма да е вече място за намиране на евтина работна ръка на чужди инвеститори - за това ни плашат с подобни сценарии. По тяхната логика, не трябва да се вдигат доходите в източните колонии на ЕС?

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 46. 46 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  бизнеса няма да може да си "внесе" работна ръка защото даже бягащите от войната не искат да остават тук, всички драпат за Гнилият Запад

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 47. 47 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 221 Неутрално

  България ще загуби територията си към 2045 г.

  Дедо Крум
 48. 48 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  Демографската криза е най-сериозният проблем на България.Ама никой не прави нищо,за да стимулира раждаемостта.За Турски поток, АЕЦ-Белене и ремонт на панелките пари се намериха.

 49. 49 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1186 Любопитно

  голям прас.Бедните и тъпи държави нямат право да същестуват на никоя една карта на света.Запада винаги ще е запад.
  —цитат от коментар 4 на In my world


  аха, и по време на колониализма и робовладелчеството Запада си беше Запад, нали? Колко геноцида са на ръцете на Запада, като почнеш от индианците в Америка, роби от цял свят, Белгийците в Конго, Нацистите и техните виждания за източна Европа?

  Пробвай пак.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 50. 50 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 471 Весело

  е та толкова много ли ще се размножът служителите ? малиии ще станат 4 на един работещ , то контрол ,то грижи за безопасност , то икономически съветници и по един ИТ специалист да подсигурява процеса

 51. 51 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  могат само да подлъжат някой от савецкия бивш лагер, който да гледа на България като трамплин за миграция към Гнилият Запад

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 52. 52 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 274 Весело

  Винаги съм казвал, че щъркелите не си вършат добре работата сред етническите българи ;-)

 53. 53 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2224 Любопитно

  До коментар [#34] от "DDR":Мислете, колега. И когато го измислите, моля, сведете го до знанието на форумната общественост.
  —цитат от коментар 40 на Читател


  Само една малка подсказак - през въпросният 19-ти век българинът се е самоуправлявал. Избирал си е сам църковно настоятелство, общински съветници, даскали си е избирал, избирал е кой да го представлява пред централната власт. Ще кажете, че и сега избира. Да, ама разликата е в това, че местното самоуправление тога е било много силно, от него е зависело ежедневното битие на българина, пък бил той беден или богат. Та избора е протичал по съвсем друг начин и отговорността се е отчитала също по съвсем друг начин.
  Другата голяма разлика е, че тогавашният българин за икономическите и житейските си успехи и неуспехи е бил отговорен сам пред себе си и семейството си. Не е чакал на империята да му дава детски, безработни, субсидии и разкрива работни места. Държавата е била отговорна да осигури относителен ред и спокойствие, та всеки да може да си гледа работата. Тоталната централизация на държавата изземва и убива способността на хората на местно ниво да се самоуправляват, организират и разчитата сами на себе си. Да са отговорни пред себе си и обществото в което ежедневно живеят (махалата, селото, квартала) Та такива ми ти работи...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 54. 54 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Абе на кой му пука бе. Най-важната доктрина за България е умнокрасивците да са под опашката на коня.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 55. 55 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1531 Разстроено

  България ще загуби територията си към 2045 г.
  —цитат от коментар 47 на Дедо Крум


  .......може и по ранооо.......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 56. 56 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3987 Разстроено

  Всичко това ще доведе до рухване на пенсионните и здравните фондове у нас!!!!!

 57. 57 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3987 Неутрално

  До коментар [#5] от "Суджук Герберите":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Но иначе стоят ударно и надуват балона на цените на недвижимите имоти!

 58. 58 Профил на Shteryu Atanaso
  Shteryu Atanaso
  Рейтинг: 392 Неутрално

  Заетостта в Бг сред вързастовата група 20-64 през 2017 е едва 71%

  http://www.nsi.bg/bg/content/11486/коефициент-на-заетост-по-пол-възрастова-група-20-64

  И 3 милиона да станем пак ще има мноого безработни и бедни хора - такава е политиката на всики Бг правителства!

  Бог създаде земята, за да бъдат хората добри. ... Бог създаде въздуха, за да мислят хората право. ... Беинса Дуно
 59. 59 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  Всеки с по-голямо образование и квалификация няма как да бъде заставен
  да работи за жълтите стотинки, които пост съветския "бизнес"
  плаща и е готов да плаща.
  —цитат от коментар 41 на Hawaii


  Глупости на търкалета. Не можете да ни излъжете. Тук са преди всичко западни фирми, български неокапиталисти и Лукойл, чийто собственик не е съвсем ясен.

  България плаща данък на предателската политика, довела до затваряне на десетки, стотици предприятия от едно време.

 60. 60 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  България ще загуби територията си към 2045 г.
  —цитат от коментар 47 на Дедо Крум


  .......може и по ранооо.......
  —цитат от коментар 55 на kesh


  За съжаление на там вървим. И ни ЕС, ни НАТО ако дотогава все още просществуват, ще ни помогнат.

 61. 61 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Проблема е огромен, Киро Геловците аха аха ше фалират, вносителите на немските луксозни коли затварят офиси и представителства, куп дилъри на беемвета остават на улицата, безбройни силиконови секс-кукли остават без беемвета, фризьорки и маникюр! Това довежда до още по-ускорен разпад, защото останали без секс-куклите си БГ-мутро-бизнесмените се изнервят и от това пострадва още повече слабия им бизнес. Колони от луксозни возила и костюмирано-гелосани протестиращи блокират центъра на София в отчаян протест!
  Държавата спира! Слънцето не изгрява на другия ден!

  А аз и още 3-4 милиона като мен дори не разбираме за този армагедон, защото имаме по-важни неща за правене. Като например да работим, да се опитваме да живеем щастливо и достойно, да имаме семейства и бъдеще.
  На здраве на КРИБ, ще си отворя една студена Alhambra Reserva по случая.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 62. 62 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  Това са резултатите от демокрацията и "честта" да сме лакеи на Брюксел и США.
  Скъпи родопродажници от 89-та година, радвайте се, че има банани в магазина, крещете от радост.
  Дано сега започнете да осъзнавате на какво обричате наследниците си - че няма да има кой да им ремонтира колата или по-лошо, няма да има кой да ги лекува.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 63. 63 Профил на ShakaZulu
  ShakaZulu
  Рейтинг: 350 Неутрално

  До коментар [#41] от "Hawaii":

  И кой талант сложи минус на това мнение!?

 64. 64 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 274 Неутрално

  1. В частта за България се казва, че забавянето на икономиката се дължи на отслабващия износ в комбинация с все по-трудното намиране на служители.

  2. България ще изгуби почти една трета от работоспособното си население към 2045 г. и тази тенденция днес е причина да се повишават заплатите в страната, но в същото време я обричат да се движи в "бавната лента" на икономически растеж.
  ------

  1. все по-трудно се намирали служители, а БГ-то виждане е, че образовани хора не са нужни.

  https://www.dnevnik.bg/biznes/2019/03/21/3407878_vse_poveche_hora_s_visshe_obrazovanie_shte_zaemat/

  2. бройката шерпи е по-маловажна от това което те носят на гръб. когато се правеха часовници, от 1 кг стомана ние правехме 3 чука, а швейцарците 20 000 пружини за часовници. поука взехме ли си? днес произвеждаме ли нещо от интерес?

  това което правим ще определи как се ще се развиваме; ако я караме все с мутри-главатари и неуки шерпи, скоро чукове и за цяр няма да има.

 65. 65 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2960 Неутрално

  България вече изгуби почти една трета от работоспособното си население досега и К'ВО - ???
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  Либераститя нанася поражения на провалените държави за да дърпа човешки ресурс!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 66. 66 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3252 Неутрално

  Това са резултатите от демокрацията и "честта" да сме лакеи на Брюксел и США.Скъпи родопродажници от 89-та година, радвайте се, че има банани в магазина, крещете от радост. Дано сега започнете да осъзнавате на какво обричате наследниците си - че няма да има кой да им ремонтира колата или по-лошо, няма да има кой да ги лекува.
  —цитат от коментар 62 на Taiga


  Айде бегай в Матушката си !
  Там бегайте всичките да ви лекуват и да ви ремонтират колите.
  Там и наследниците ти, ако въобще ще имат какво да наследяват
  от "богатствата" които ще завъдиш в Матушката си, ще бъдат
  обречени да живеят точно толкова щастливо, колкото ни пожелаваш
  ти на нас, тролейки за рубли в интерес на чужда държава

 67. 67 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  До коментар [#41] от "Hawaii":

  Достойното заплащане в чужбина моментално изчезва след като си платиш сметките там. След което пак си оставаш същия бедняк, но поради илюзията, че на Запад се спазвали законите, беднякът решава да си остане там. И продължава да бъде тъпкан по същия капиталистически начин - шефът си купува следваща поред нова кола, а мигрантът с "достойното" заплащане не може да изхрани и едно дете.
  Жалка работа, но това е жестоката истина за демокрацията и капитализма по света.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 68. 68 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Не е само до работната ръка. Като младо семейство искаме и добра среда, където да има справедливост и работата на всеки един да бъде оценявана и всеки да се чувства част от едно общество. А сега не се чувствам част от нищо. Ежедневно мисленето ни е "евал съм му майката". Не се ли промени няма бъдеще тук. То ще има, няма да престанем да съществуваме но ще са сегашните мъки

 69. 69 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  До коментар [#36] от "kesh":

  Възможно, но не много !


  До коментар [#37] от "Читател":

  Заплатите ще са точно на нужния минмум.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 70. 70 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До скоро някой "умници",ни обясняваха че нямало да има българи 2050 година,а сега ни дават съвсем други данни.
  Така че,това е позитивна новина,а не е лоша.
  Освен това в статията пише че заради това се покачвал заплатите.Ами да ни обяснят как на запад живеят с високи заплати,и са много по конкурентни с цените си от нашите заплати и стоки?

  sdg
 71. 71 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3252 Неутрално

  До коментар [#41] от "Hawaii":Достойното заплащане в чужбина моментално изчезва след като си платиш сметките там. След което пак си оставаш същия бедняк, но поради илюзията, че на Запад се спазвали законите, беднякът решава да си остане там. И продължава да бъде тъпкан по същия капиталистически начин - шефът си купува следваща поред нова кола, а мигрантът с "достойното" заплащане не може да изхрани и едно дете.Жалка работа, но това е жестоката истина за демокрацията и капитализма по света.
  —цитат от коментар 67 на Taiga


  Тази "жестока истина" я кажи не на мен.

  НА ПУТИН НА ДЪЩЕРИТЕ я кажи.

  НА ЛАВРОВ и НА ШОЙГУ НА ДЕЦАТА я кажи

  НА КУРНЕЛИЯ НИНОВА и НА ЦЕЦКА ЦАЧЕВА на ДЕЦАТА Я КАЖИ

  НА ВСИЧКИ ПУТИНИСТИ - тукашни и руски, дето ДЕЦАТА ИМ СА ТАМ я кажи

  Нас, такива като теб, дето за рубли тролите това и онова няма как

  да излъжете.

  Чорбаджиите ви се скъсват да живеят и да пращат ДЕЦАТА СИ НА ЗАПАД

  вие ще ни пилите бабини деветини срещу заплащане......

  Айде нема нужда

 72. 72 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1974 Весело

  Причината за явлението същата, която изпразни провинцията в България и напълни София до пръсване.
  —цитат от коментар 20 на Храбър


  Тя "провинцията" май се изнесе в чужбина предимно ама нейсе. София е заприличала на едно село (не само София де)

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 73. 73 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 330 Неутрално

  Толкова дългосрочна прогноза не бива да се прави. Когато след ВСВ сме били пак около 7млн. са се раждали по 180 000 деца годишно и ако направите екстраполация от 1950 до 1980 г е трябвало да бъдем 15млн.

 74. 74 Профил на Shteryu Atanaso
  Shteryu Atanaso
  Рейтинг: 392 Неутрално

  бизнеса няма да може да си "внесе" работна ръка защото даже бягащите от войната не искат да остават тук, всички драпат за Гнилият Запад
  —цитат от коментар 46 на Opportunity (5498 days on Mars)


  По-добре и да не ни внасят!!

  Англия се чуди как да се справи с тълпите многодетни Пакистанци (които се оказаха мн похот*иви и крад*иви)

  САЩ се чудят какво да правят с многодетните Мексиканци и всякакви Латиноси, които вземат работните места на местните хора ...

  Бог създаде земята, за да бъдат хората добри. ... Бог създаде въздуха, за да мислят хората право. ... Беинса Дуно
 75. 75 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Абе общо взето едни и същи дрънканици през годините...Миграцията на хора съществува навсякъде по света, за България стана "феномен" откак се отвориха границите. Но е съвсем нормално един район да се обезлюдява, ако хората нямат препитание там, и съответно цените на всичко /вкл. и цената на наемния труд/ да расте.
  А на "запад" като е добре икономиката - плащат, като не е добре, съкращават. И хората пак мигрират. В БГ този процес е много по-бавен, защото населението имаше масово собствени жилища, в които да преживее криза/рецесия. Но и това се променя, и младите си правят сметката къде да живеят и работят.
  Аз съм бачкал за 250 лв. в София на квартира за 200 лв....на месец. Е, то трябва да си идиот да продължиш да живееш така, като е по-лесно да си изкараш американско гражданство и да живееш като пълноценен високообразован американец, отколкото да си намериш работа в БГ...
  А по света има милиарди, за които концепцията да не акат на улицата е вече граничеща с хай-тек :), така че все някой ще се намести и в опразненаната БГ, да запълни на родните работодатели глада за работна ръка.

 76. 76 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2853 Неутрално

  Изследването отчита ли, че по това време Западна Европа ще е приела шериата вече и съответно БВП-то ще им бъде като страна от третия Свят. :)

  Некво средно между Африка и Афганистан. :)

 77. 77 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 587 Весело

  Но пък ще е пълна с ПАТРЕОТИ!

  Марс е изконна Американска територия!
 78. 78 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2853 Неутрално

  Толкова дългосрочна прогноза не бива да се прави. Когато след ВСВ сме били пак около 7млн. са се раждали по 180 000 деца годишно и ако направите екстраполация от 1950 до 1980 г е трябвало да бъдем 15млн.
  —цитат от коментар 73 на Пламен Данаилов


  Те не могат да познаят курса на Еврото след 1 месец, но правят прогнози за след 25 години. :)

  Даже и на малките деца им е ясно, че просто си нямат работа и бълват прогнози, за да си оправдаят заплатите. :)

  И аз подкрепям закон от ЕС, в който някой като дава прогнози, да е задължен да публикува пълния списък с прогнози давани през годините и съответно кога е познал и кога не. :)

 79. 79 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2853 Неутрално

  А по света има милиарди, за които концепцията да не акат на улицата е вече граничеща с хай-тек :), така че все някой ще се намести и в опразненаната БГ, да запълни на родните работодатели глада за работна ръка.
  —цитат от коментар 75 на mirohero


  Първо на тея ще им е още по хай-тек да преживеят зимата (да се отопляват с нещо). Второ тея не работят, съответно няма как да запълнят глада за работна ръка. :)

 80. 80 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  До коментар [#33] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Хе-хе-хе-е-е-е-е-е....! Той бизнесът, ще си внесе работна ръка... Пита се, кой ще плаща?

  Бивш tww09306483.
 81. 81 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  До коментар [#17] от "WWW":

  Казваш да върнем пак оня оградения зоопарк, който беше НРБ, да вдигнем пак бодливата тел, и да въведем изходни визи, както по времето на "златния век" на др. Живков. Жалка история.

 82. 82 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7342 Неутрално

  Ами българските производители да влагат повече в модернизация, за да няма нужда от толкова работна ръка. В Китай, толкова огромно население и пак ползват роботи.

 83. 83 Профил на sofiancho
  sofiancho
  Рейтинг: 221 Неутрално

  То пък една борба срещу емиграцията направо се скъсаха от работа поне новини да гледаха да копират от някоя друга държава като унгария. Само Салата и ракия им е в главата и някоя лъскава таратайка
  - аз бедни не познавам всички около мен взимат 4000лв думите на лиляна незнам си коя.

 84. 84 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  Толкова дългосрочна прогноза не бива да се прави. Когато след ВСВ сме били пак около 7млн. са се раждали по 180 000 деца годишно и ако направите екстраполация от 1950 до 1980 г е трябвало да бъдем 15млн.
  —цитат от коментар 73 на Пламен Данаилов


  Егати екстраполацията. При 180 000 раждаемост за 35 години да са се родили 6,3 милиона. Прибавяме ги към 7, стават 13,3. Даже един българин да не е умрял през този период от 35 години, е нямало как да станем 15 млн..

  Българите намаляват трайно повече от 30 години, от 9 млн, понастоящем сме някъде към 6,8 млн.. Раждаемостта е сред най-ниските, смъртността сред високите, увеличава се делът на неетническите българи, на възрастните.. Ясно е, че се върви към изчезване на нацията, а може би и на държавата България.

 85. 85 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#45] от "Пешката":

  Ами каква е логиката на немския работодател да плаща немски заплати във БГ. При тези нива на заплащане, вече му е по - изгодно да си плаща у дома. Или да си намери по-евтина работна ръка някъде другаде извън ЕС...

  Като сложиш в схемата все по-голямата автоматизация и бурното развитие на изкуствения интелект, много скоро диктата на работника над бизнеса ще свърши.

 86. 86 Профил на krokodil5
  krokodil5
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Бизнеса ще си внесе работна ръка.
  —цитат от коментар 33 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  УкраинацеЕвропаааааааааааааааааааааааааа

 87. 87 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  България вече изгуби почти една трета от работоспособното си население досега и К'ВО - ???
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  Няма да има пенсии и социалки.

 88. 88 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1250 Неутрално

  До коментар [#85] от "niakoi_si":

  Диктат няма и никога не е имало. С думи простички, немците или шведите правят бизнес много по-отдавна от Българите. Преценяват ситуациите по-добре. Преценяват служителите си по-добре. Умеят да развиват потенциала на работниците си. И това всичкото не от алтруизъм, ами щото искат да печелят с години напред. Българските бизнесмени са по-скоро опортюнисти ( те и мнозинството българи са такива ). Българинът живее заради днеска и си вика утре е друг ден, като стана живот и здраве, ще видя какво ще правя. Шведът си има план за три месеца напред.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 89. 89 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2773 Весело

  До коментар [#52] от "balgariez":

  "щъркелите не си вършат добре работата "

  Заменяме ги с "фалкони" ... за да се опази територията от население.

 90. 90 Профил на dggm
  dggm
  Рейтинг: 503 Неутрално

  [quote#53:"DDR"][/quote]


  Не мога да повярвам че има поне един човек да разбира! Благодаря, пооправихте ми настроението поне малко.

  Нека отбележа нещо важно - истинската демокрация, демек местно самоуправление, е силно нежелана от всички хора по света, вкл. З. Европа, не само БГ или бившия СИВ.

  Само Швейцария имат традиции, навсякъде другаде демокрацията е захвърлена, често доброволно. Българите не са уникални.

  Някъде да има развит въпроса с Възраждането и местното самоуправление и последствията от Априлското въстание?

 91. 91 Профил на dggm
  dggm
  Рейтинг: 503 Неутрално

  До коментар [#53] от "DDR":

  Не мога да повярвам че има поне един човек да разбира! Благодаря, пооправихте ми настроението поне малко.

  Нека отбележа нещо важно - истинската демокрация, демек местно самоуправление, е силно нежелана от всички хора по света, вкл. З. Европа, не само БГ или бившия СИВ.

  Само Швейцария имат традиции, навсякъде другаде демокрацията е захвърлена, често доброволно. Българите не са уникални.

  Някъде да има развит въпроса с Възраждането и местното самоуправление и последствията от Априлското въстание?

 92. 92 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  До коментар [#64] от "Brother Felonious":

 93. 93 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1039 Любопитно

  Един мой бивш шеф инвестираше в... коли - тойота ленд крузер за него, кашкай за синчето. А твърдеше, че пари нямаме, фирмата била мнооого зле. А колите му трябвали... за престиж, нямало как да ходи по бизнес срещи с кофти кола. Та за няколко години фалирахме, а банките си взеха колите. Ей такова е мисленето на (повечето) български "бизнесмени"...

 94. 94 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2773 Неутрално

  До коментар [#85] от "niakoi_si":

  "Или да си намери по-евтина работна ръка някъде другаде извън ЕС..."

  Е, нали докараха, близо два милиона. Засега се самовзривява в редакции, концертни зали и метростанции. Но няма пречка да се взривява и сред роботите. Не е като да няма историческа традиция, от лудитите до "революционните ситуации".

  В днешно време проблемът не е кой ще работи, а кой ще потребява. Няма потребители на самолети - няма самолетостроене в България ( един ТИМ, "Бългериан Еър", пролет не прави).

 95. 95 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3356 Весело

  До коментар [#85] от "niakoi_si":

  Като сложиш в схемата все по-голямата автоматизация и бурното развитие на изкуствения интелект, много скоро диктата на работника над бизнеса ще свърши.
  =======
  Много е наивно това.....
  Дори в страната на Гъливер има по научно оправдани мечти.....

  Bukalemun
 96. 96 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  Крайно време е да разтурваме герболяка, да пратим предизвестия на калинките и да им съкратим щата поне двойно. Бизнесът има нужда от кадри - автомивките, кафенетата, кръчмите и няма и няма. Ето ви квалифицирана работна ръка.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 97. 97 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  След 26 години половината работни места ще работят с технологични иновации, които да се контролират от един работник с едно копче. Мина времето, когато България беше аграрна държава и се нуждаеше от милиони работници, за да сее и жъне. Вече има частни производители на земеделски култури, които обработват огромните си парцели земя с 5 трактора и 10 работника.

  Естония в момента е една то най-технологичните държави в ЕС, а е много по-малка от България по население. За Чехия да не говорим. България не се нуждае от 9 милиона население сбирщайн от кол и въже, а от не повече от 4-5 млн. високо образовани и квалифицирани работници, които да имат високи доходи. В момента сме точно сбирщайн - сума неграмотни работници, които не могат да си намерят работа с образованието си и живеят на гърба на народа. Но след 26 години ще има ново поколение българи, които днес се раждат. Днешните работници ще бъдат в пенсия или пред пенсия. Тогавашните млади ще бъдат достатъчно образовани, за да са в крак с новите технологии.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 98. 98 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  До коментар [#97] от "Lou":

  Днес не се раждат много българи в България, а и няма гаранция, че тези, които днес се раждат ще останат тук за да се сбъдне оптимистичното ти предсказание.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 99. 99 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  калинките
  —цитат от коментар 96 на Свинчуга


  брадчет, тоа кикот виде ли го

  "Малко по-късно тя уточни пред Свободна Европа, че е допуснала грешка и всъщност бившият главен прокурор е изпратил на Георгиев материал, свързан с провокацията към подкуп, а не с практиката на ВКС по имотни въпроси."

  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2019/03/28/3411620_sdelki_s_nevuzmojen_predmet_i_oshte_obiasneniia_na/ #comment-122

  яж бахур
 100. 100 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  След 26 години половината работни места ще работят с технологични иновации, които да се контролират от един работник с едно копче. Мина времето, когато България беше аграрна държава и се нуждаеше от милиони работници, за да сее и жъне. Вече има частни производители на земеделски култури, които обработват огромните си парцели земя с 5 трактора и 10 работника. Естония в момента е една то най-технологичните държави в ЕС, а е много по-малка от България по население. За Чехия да не говорим. България не се нуждае от 9 милиона население сбирщайн от кол и въже, а от не повече от 4-5 млн. високо образовани и квалифицирани работници, които да имат високи доходи. В момента сме точно сбирщайн - сума неграмотни работници, които не могат да си намерят работа с образованието си и живеят на гърба на народа. Но след 26 години ще има ново поколение българи, които днес се раждат. Днешните работници ще бъдат в пенсия или пред пенсия. Тогавашните млади ще бъдат достатъчно образовани, за да са в крак с новите технологии.
  —цитат от коментар 97 на Lou


  Хахаха.То затова критериите за прием в елтни гимназии и университети спадат всяка година,щото са много умни младежите.Това,че някой може да си отвори"Фейсбук" и там да чати,не означава,че има някакви умения.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK