Либерален адвокат разгроми еврокомисар и стана президент на Словакия

Зузана Чапутова

© Reuters

Зузана ЧапутоваЛибералният адвокат Зузана Чапутова спечели балотажа на президентските избори в Словакия срещу еврокомисаря по енергийните въпроси и зам.-председател на Европейската комисия Марош Шефчович. След преброяването на почти всички бюлетини от съботния вот тя получава 58.3%, а той - 41.7% от валидните гласове.


Словакия избра не само първата си жена държавен глава, но и показа, че възходът на популизма в Европа не е необратим, коментира "Ройтерс".


Чапутова няма никакъв политически опит и не е заемала изборни длъжности, но е известна в страната като адвокат, водил продължителна битка срещу строителството на незаконно сметище. То бе проект на човек, свързан години по-късно със скандалното убийство на младия разследващ журналист Ян Куцяк и годеницата му. Затова победата на Чапутова се възприема и като демонстрация на недоволството на словаците от нивото на корупция в страната им.
Шефчович, който също като нея е проевропейски настроен, е дипломат от кариерата, подкрепен от управляващата партия "Смер", която е с най-голямата парламентарна група и доминира в словашката политика от 2006 г. насам. От 18 януари той е в отпуск от поста си в Еврокомисията. Но фактът, че не се дистанцира от бившия премиер Роберт Фицо, подал оставка под натиска на недоволството след убийството на Куцяк, разочарова мнозина.


Чапутова води кампания срещу "завзетата държава" от интересите на "хора, които задкулисно дърпат конците" - послание, което ѝ спечели поддръжници особено сред младите и образовани избиратели


Тя е на 45 години и е член на либералната партия "Прогресивна Словакия", която е извън парламента в Братислава. Подкрепа за нея изразиха опозиционни партии и една от партиите в управляващата коалиция, която представлява унгарското малцинство, както и президентът Андрей Киска.


След като излязоха резултатите и Шефчович призна поражението си, Чапутова благодари на поддръжниците си като говори на словашкия, унгарски, чешки, ромски и рутенски - език (известен още като западноукраински или старобеларуски), говорен от гръкокатолиците.


"Щастлива съм не само от резултата, но основно от това, че се видя, че е възможно да не се поддаваме на популизма, да казваме истината и да изразяваме интересите си без агресивен език. Всичко това започна от местните избори миналата година, президентските избори го потвърдиха и аз вярвам, че същото ще се случи на изборите за Европейски парламент през май", заяви Чапутова.


Чапутова с президента Андрей Киска, който подкрепи кандидатурата ѝ.

© Reuters

Чапутова с президента Андрей Киска, който подкрепи кандидатурата ѝ.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK