Ще стане ли бившият "заден двор" на САЩ предмостие на Китай

Ще стане ли бившият "заден двор" на САЩ предмостие на Китай

© Associated PressКойто вярва, че може да прави хитър бизнес с Китай, ще се учуди, когато се окаже зависим," каза германският външен министър Хайко Маас, когато китайският президент Си Цзинпин дойде в Европа. Коментарът бе за Италия - първата от групата на индустриализираните страни Г-7, която се включи в знаковата инициатива на Си "Един пояс, един път" за съживяване на Новия път на коприната.


Този проект трябва да свързва китайските центрове на производство с Европа и Африка чрез инфраструктура по суша, вода и въздух. Още над дузина държави обаче сами се свързват с проекта, без формално да са част от него, и всички са в... Латинска Америка.


Често разединени, те се изправят пред общ въпрос - как да се държат с Китай. Клишето за Латинска Америка някога гласеше, че е "заден двор" на Съединените щати. Днес леви и десни, проруски и проамерикански издания твърдят, че тя ще вкара в нова "студена война" Вашингтон и Пекин.
Колко "зависими" са латиноамериканските икономики от Китай и носят ли връзките им с азиатската държава поуки за Европа? "Дневник" обобщи данните от последните години и попита изследователи от Северна и Южна Америка.


От китайски стоки до китайски услуги


Западът откри с безпокойство експанзията на Китай в Латинска Америка в годините около финансовата криза от 2008 г. Някои анализатори тогава бяха притеснени. Други обърнаха внимание, че Пекин се интересува основно от горива и метали, които да захранват индустриалното производство.


Тогавашният Китай е различен от днешния.


През 2017 г. забавилият ръст (6.9%) азиатски гигант изненада света като ключов потребител на латиноамерикански стоки. Търговията на Китай с региона достигна 307 млрд. долара за 2018 г. по данни на китайските митници (две поредни години растеж около 20%), а дефицитът, 10 млрд. долара, бе за сметка на Китай. Търговията с нито една друга държава не е толкова динамична. В доклад на "Брукингс" пише, че това се случва, докато Китай преминава към растеж чрез потребление и "разумно преструктурира икономиката, която се отдалечава от модела на инвестиции и износ".


Значението на над 160 млрд. долара инвестиции в Латинска Америка в последните години обаче трудно може да се пренебрегне, дори темпът им да намалява.


Китай играе в инвестициите в Латинска Америка по-важна роля, отколкото изглежда. По брой трансакции и средства САЩ и европейски страни са били в челните редици с близо 70% от обема парични потоци миналата година. Но по размер на сключените китайски сливания и придобивания - 18 млрд. долара - страната води, според доклад на Икономическата комисия за Латинска Америка и Карибите към ООН.Азиатският гигант е вторият (след САЩ) търговски партньор на по-голямата част от Латинска Америка, но е първият за Бразилия, Чили и Перу. Увеличението в стокообмена от 2000 г. насам е 18 пъти. Китайски изследователи отбелязват, че натрупаният търговски дефицит на Китай е "допринесъл за икономическото възстановяване на Латинска Америка въпреки сегашната глобална ситуация".


Китайски продукти също са все по-популярни в Латинска Америка и (според същите изследователи) стават все по-качествени благодарение на опита от този износ. Вече не става дума само за индустриалните стоки, изнасяни в цял свят. Оосвен лидера в телекомуникационното оборудване "Хуауей" навлизат онлайн гигантите "Тенсент" и "Байду", известни като китайските "Фейсбук" и "Гугъл", от които търсят капитал и местни стартъп компании.


Има и притеснителни примери. Компанията ZTE помогна на Венецуела за създаването на "отечествен" документ за самоличност, който ще складира информация за финансите, здравните услуги, гласуването на жителите и важен в субсидирането на храни и други социални програми от правителството на Николас Мадуро (бледа версия на китайската система за събиране на данни). В Аржентина космическа станция за нуждите на китайската армия повдигна въпроси за дейността на военните от азиатската държава, а депутати призоваха властите да следят ситуацията там внимателно.


Заемите, отпускани на задлъжнели (и невинаги способни да се разплатят навреме) държави, са близо 140 млрд. долара за 13 години по изчисления на организацията Inter American Dialogue. Докато Международният валутен фонд обвързва заемите си с условия за реформи, китайските банки не го правят и това е добре дошло за правителства с нужда от средства. За държави като Венецуела и Еквадор обаче това създава проблеми.


"Може да се твърди, че някои от държавите вече са крайно зависими от китайски финанси, търговия и инвестиции," казва за "Дневник" Маргарет Майърс, ръководител на програма "Китай и Латинска Америка" на изследователската организация Inter American Dialogue. "Еквадор има високо ниво на китайски и друг дълг, а това се отразява на дългосрочните възможности за растеж," продължава тя. Припомня, че в други случаи силната зависимост от Китай и САЩ едновременно ги принуждава непрекъснато да балансират.


"Докато икономическото присъствие на Китай нараства, естествено ще се увеличава и влиянието върху вземането на решения," смята Майърс. Примерите за това още са малко. Еквадор взема обезпечени с петрол китайски заеми, без "да произвежда достатъчно, за да осигури дори минимални плащания". В резултат преди няколко години започнаха сондажи в джунгла въпреки съпротивата на местните власти и неправителствени организации. "В други случаи правителства облекчаваха инвестиционни регулации в сектори, където Китай е склонен да инвестира."


Влиятелният аржентински китаист Густаво Алехандро Хирадо не смята така. "Не зная какво означава за вас "прекалено". Връзките ни със САЩ и Европа, от учредяването ни като национални държави, определиха какви икономики сме днес: ужасно зависими икономически, докарани до бедност, без институции, със слаби демокрации и политически зависими от центъра на хегемония," казва той. "Не разбирам защо на Китай трябва да се гледа като на еквивалент на направеното от Великобритания преди два века в региона или дори на САЩ, които смятат Латинска Америка и Карибите за "задния си двор". Ако (регионът) зависи прекалено от някого, е от северното полукълбо и каквото и да казват картите, това не включва Китай."


Латинска Америка не е Африка, където държави с по-малък опит в независимостта често говорят за китайския модел, политически или икономически. Според Майърс той е изключително труден за копиране в икономически план, но не е така с "определени елементи от модела на управление" или системи за наблюдение, изнасяни във Венецуела, Еквадор и Боливия. "Със сигурност е възможно и други държави в региона да проявят интерес," смята тя.


Китай, най-големият в света пазар на технологии за обществена сигурност (80 млрд. долара) съобщи след срещата на Г-20 в Буенос Айрес, че засилва сътрудничеството с региона в технологиите за сигурност. Уругвай прояви малко преди това интерес към технологии за лицево разпознаване и записване на регистрационни номера.


Без посолство край канала


Всички тези процеси притесняват САЩ. Американският президент Доналд Тръмп не посещава Латинска Америка, но държавният му секретар Майк Помпео вече бе на обиколка с предупреждение лидерите в региона да са бдителни за империализъм и хищнически практики, които могат да дойдат от азиатския гигант.


Нищо обаче не предизвика толкова силен отзвук, колкото вниманието към държавата, някога създадена не без усилията на САЩ.


Като всички други и Пекин търси политически ползи от бизнес отношенията си. Но след като Панама скъса връзки с Тайван и установи с Китай през лятото на 2017 г., централноамериканската държава обяви, че след това решение ползите за нея са също толкова големи.


Панама, някога ключова за Вашингтон и отцепила се от Колумбия с американска помощ, се превърна в стратегически център в логистиката, финансите, транспорта и технологията. "Китай е на мода в провлака," пише в. "Ла естрея де Панама" през ноември 2017 г. Изданието разказва, че хиляди китайски предприемачи пристигат, привлечени от изобилните ѝ възможноти. На посещение през декември (Панама бе 12-ата държава от региона, в която прави визита) президентът Си подписа споразумения в банковото дело, финансите, пристанищната инфраструктура, обществената сигурност и търговията.


Две трети от корабите от и до САЩ през Панамския канал, през който минават 6% от световната търговия и който бе контролиран от най-голямата световна сила едва допреди 20 години.


Президентите на Китай и Панама, Си Цзинпин и Хуан Карлос Варела, със съпругите си в Панама Сити, 3 декември 2018 г.

© Associated Press

Президентите на Китай и Панама, Си Цзинпин и Хуан Карлос Варела, със съпругите си в Панама Сити, 3 декември 2018 г.


За година и половина Китай и Панама подписаха 47 споразумения, китайски компании спечелиха договори за пристанище, конферентни центрове и нов мост над канала, а пред "Гардиън" министърът на търговията каза, че страната ще стане "портата за китайски стоки в Латинска Америка" и модел "как малките страни могат да преговарят с Китай". Президентът даде още едно определение за страната си - "търговска ръка" на Китай. Според Алваро Мендес от London School of Economics двете държави са готови дори да подпишат споразумение за свободна търговия, договорено вероятно за рекордно кратък срок, но го отлагат само заради търговската война на САЩ и Китай и документът е "въпрос на време".


Изборът на Китай пред Тайван, направен също през 2017 г., донесе ангажименти за инвестиции и на две други държави в региона - Доминиканската република и Салвадор.


"Латинска Америка живее близо до Дявола"


САЩ предупредиха Панама през октомври да не прекалява в бизнеса си с Пекин и да не се лъже, че другата страна има само икономически мотиви. Според събеседници на "Гардиън" американски натиск е осуетил планове на Китай за посолство на остров край Панамския канал. "(САЩ) нямаше да разрешат китайско знаме до входа на канала," казва панамски дипломат, според когото обаче е имало и вътрешнополитически съображения.


Привидно мекият подход на Китай и желанието за "равенство, политически обмен и размяна на идеи" му носят точки в Латинска Америка. Попитан от местно издание какво би искал Китай да научат панамците, китайският посланик отговаря: "Не сме толкова арогантни, че да искаме подобно нещо."


Китай многократно е осъждал "лекциите" на Тръмп и екипа му, но по заобиколни пътища. Агенция "Синхуа" наскоро коментира, че острият език показва желанието на Вашингтон "да държи Латинска Америка в сферата си на влияние... Сякаш поставя голям знак, който казва: Стойте далеч! Притежавам я!" Според Гуа Чунхай от Общността за изследвания на Латинска Америка и Китай в Пекин "не от Китай, а от Америка няма нужда" регионът. "Толкова е жалко, че Латинска Америка живее близо до Дявола."


Китай не може да "дърпа конците" в Латинска Америка, но може ли тя действително да избегне проклятието на "самозаблудата за хитрия бизнес"? От магистрали, за които никой не би отпуснал пари, до мащабни енергийни проекти (като бъдещата най-голяма соларна централа в Аржентина) - подобни инвестиции са нужни на Латинска Америка, външният интерес към която не нараства със скоростта, с която това се случва в Африка.Опитът на Европа с други страни, като Русия, обаче показва, че общуването с държави с глобални амбиции носи повече ползи, ако регионът действа обединен. И двамата експерти, с които "Дневник" разговаря, смятат, че изходът за латиноамериканските страни е да направят тъкмо това.


В противен случай те са застрашени от "очевидните и елементарни рискове, които поемат институционално, политически и икономически слабите държави, избиращи индивидуални пътища," смята аржентинският изследовател Хирадо. Въпреки това никоя регионална организация не е обсъждала по какъв дневен ред иска да работи с Китай и какво биха могли да пожелаят страните в замяна на исканото от Пекин, докато другата страна изразява съвсем конкретно намеренията си. Изгубени са големи и малки възможности в диалога с Китай и се "губят всеки ден", продължава Хирадо, и политическата ситуация не помага - не и при практическото разпадане на регионалния блок УНАСУР, в който останаха само Боливия, Гвиана, Суринам, Уругвай и Венецуела.


"Регионални или субрегионални политики към Китай биха позволили на латиноамериканските държави много по-голямо поле за маневри в преговорите," съгласява се Майърс. "Ако се използват процеси за преглед на инвестициите, заедно със строги регулаторни среди и прилагане на регулаторни правила, вероятно това би насърчило по-добър краен резултат."


Противници на сближаването на Китай с региона твърдят, че обединението трябва да е за съпротива и че 300 години европейско колониално господство и 200 - американски империализъм Латинска Америка рискува да премине в китайската хватка. "Десетилетия наред нищо в Латинска Америка не ставаше без американците," които "през Студената война се грижеха по свой вкус за спокойствието и реда," пише "Нойе цюрхер Цайтунг". "Сега САЩ се наследяват от стратегически мислещите китайци. И това не е добро развитие."


Дебатът остава за латиноамериканците. За другите поуката е, че Китай вече промени региона, а надпреварата със САЩ по света едва започва. Това състезание е урок за Европа, част от чиито лидери днес също я смятат за уязвима пред Китай заради външни влияния и вътрешни проблеми.

Ключови думи към статията:

Коментари (90)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2629 Весело

  Като ти купят задния двор няма какво да се чудиш , че го преобразяват различно от вижданията ти ...

 2. 2 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  Паниката е основателна. Китай просто измества САЩ и ЕС от търговско-икономическо присъствие в много части на света и по-конкретно в случая - Латинска Америка. Какво да се прави, след като бившите колониални империи все още гледат на държавите от Латинска Америка, Азия и Африка като на колонии и смятат, че от тях могат да получават само суровини за индустрията си.

 3. 3 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3800 Неутрално

  Това с "предмостието" е филм, който вече сме го гледали
  СЪВЕТСКОТО "ПРЕДМОСТИЕ" СИВ беше същото.
  СИВ скоропостижно ФАЛИРА, заедно със СССР,
  защото няма как да си въобразяваш, че може да си жизнеспособен
  развивайки вместо МОДЕРНА ИКОНОМИКА
  манифактура, основана на ЕВТИНА РАБОТНА РЪКА

  Тук нещата са още по-крехки и подлежащи на скорошен ФАЛИТ.
  КОРУПЦИОННИТЕ така наречени "икономики" на слабите БАНАНОВИ
  държави, КОРУМПИРАНИ ОТ КИТАЙ няма как да са заплаха за който и да било,
  още по-малко за САЩ и ЕС.

  КОРУПЦИЯТА и ДЕМОРАЛИЗАЦИЯТА които разпространяват
  КИТАЙ и РУСИЯ са ИСТИНСКАТА ЗАПЛАХА,
  защото са АГРЕСИВНИ, ИНВАЗИВНИ и ЗАРАЗНИ.

 4. 4 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  Американците и за съжаление европейците станаха по-лениви, произвеждат все по-малко и логичното се случва. Китай ги измества.

 5. 5 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 2611 Неутрално

  Ще обясня на автора на статията, Ангел Петров, за какво става въпрос, защото той много е изписал, но колкото повече пише, толкова проблемът става по-неясен.
  Така, един от трите основни геополитически проекта на Китай е Пътят на коприната. За този проект е статията. Първо, целта на Китай е да сложи ръка на всички инфраструктурни проекти, които той финансира в чужбина. Това, което еврейската либерална преса лансира като предимство на Китай, че не поставял никакви изисквания за отпускани на заеми, както го правят МВФ и останалите, е всъщност най-големият недостатък на китайските инвестиции, от гледна точка на получателите. Китай не поставя никакви условия и нява никакви изисквания към заемите, защото за Китай е изгодно заемодателите да са безотговорни. С китайските заеми заемодателите задължително се провалят в изплащането на заема и Китай слага ръка на съответния инфраструктурен проект. Целта на китайските заеми и китайската помощ за изграждането на инфраструктура в отделни страни е Китай в крайна сметка да стане собственик на тази инфраструктура. Казват, искаме влак. Китайските заеми са направени умишлено по такъв начин, че безотговорни политици да прилапат комисионните, да подпишат напълно безотговорно на принципа- колкото по-голям заем, толкова по-големи комисионни, да строят обекти без икономическа обосновка и в крайна сметка да не могат да си върнат заема, което автоматично прави Китай собственик на инфраструктура в съответната страна. Вторият важен момент- парите. Прави ви впечатление, че Китай инвестира огромни суми навсякъде по света- стотици милиарди долари, които няма как Китай да ги притежава. Откъде толкова долари? Китай измерва заемите в долари и подписва договори за заеми в долари, но Китай единствено в долари изплаща комисионните на корумпираните политици. Тук става интересното. Китай сключва договор за строителство на пристанище, например за един милиард долара. Дава няколко милиона или десетки милиона долара за комисионните на политиците и всичко останало плаща в юани. Ще кажете как? Китай дава заем един милиард долара, но поставя условието, че цялото строителство ще се извърши с китайски работници и китайски фирми и с китайски материали. На китайските фирми, китайските работници и за китайските материали Китай плаща в юани. А юани Китай печати в неограничени количества, защото китайската централна банка не е Федералния резерв на САЩ. китайската национална банка изпълнява нарежданията на таварищ Си. И казват, че китайските финанси са една Понзи пирамида. И това е много хитро от страна на Китай, защото дава заем фактически в юани, а заемът се изплаща в долари. Мошеническа схема отвсякъде. Схемата е хитра и досега работи, но сигурно има слаби места като всяка финансива пирамида и е възможно да намерят начин да срутят тази пирамида. А и получателите на китайски заеми един по един се опарват, защото Китай им прилапва части от територията, става собственик на най-важни търговски и инфраструктурни проекти и ги превръща в колонии.
  Положителното е, че вече се пише много относто Китай и Западния свят изпада в шок като научава в какви лайна е затънал и какво чудовище е създал. Китай да яхне света, та да видите как се служба служи!

 6. 6 Профил на gargamel
  gargamel
  Рейтинг: 535 Весело

  Мдааа , конкуренцията е гадно нещо....

  Dum Spiro, Spero
 7. 7 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 2611 Неутрално

  Разликата между заемите на МВФ и китайските заеми е- МВФ поставя условия, защото иска да гарантира, че проектите ще са добре икономически обосновани и построените обекти ще работят пълноценно за съответната държава, ще бъдат рентабилни, ще има възвръщаемост и вноските по заема ще се плащат редовно. МВФ няма за цел да сложи ръка на тези инфраструктурни проекти, какво да ги прави? Те не му трябват, МВФ е банка, а не производствена или търговска организация. Докато на Китай целта е точно обратната - да си направи инфраструктурни проекти в други страни и да ги използва. На китай му трябва пристанището, влаковете, комуникациите, всичко, което Китай финансира всъщност е това, което му трябва за колонизиране на съответната страна. Пътят на Киприната всъщнот е- Китай си строи инфраструктурни проекти по цял свят за собствени нужди. Това е колониализъм, какъвто не е имало. Всъщност не, Британската East India Company , чрез която британците колонизираха, но представяха колонизацията като търговска експанзия, а заедно с търговците вървяха и военните. С Китайския път на коприната се връщаме в най-дивите колониални времена, когато се експлоатираха местните ресурси, без никаква грижа за местните хора. Този вид колонизация има една слабост, може да бъде прекъсвана с политически мерки. А и геополитическият противник в лицето на САЩ вече се събуди.

 8. 8 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3800 Неутрално

  Мдааа , конкуренцията е гадно нещо....
  —цитат от коментар 6 на gargamel


  Така е.
  Затова човечеството е измислило КОРУПЦИЯТА.
  Китай е държавата, която е довела КОРУМПИРАНЕТО
  до непознати висоти и го е превърнало в държавна политика.
  Което върши работа,само до колкото да се корумпира.
  Оттам нататък - да се развива икономика и конкурентно производство
  КОРУПЦИЯТА НЕ ВЪРШИ РАБОТА.

 9. 9 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2114 Весело

  За да имаме "предмостие", то трябва да води някъде. Питаме и отговор не чакаме.

  🌈 😍 🍌

 10. 10 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  От собствен опит - в момента пазарът на автомобилни кранове /в това число и кранове-манипулатори/ в цяла Южна Америка се държи от китайски компании. Единственият начин за присъствие там остана чрез някъква форма на съвместно предприятие, като, въпреки това, продажбите са на половина от преди 10 години. Агресивното навлизане на китайците стана с драстично ниски цени и много изгодни лизингови условия. Останалото свърши неадекватността на европейския мениджмънт.

 11. 11 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Във Венецуела влязоха китайски войници и САЩ няма полезен отговор, дори в Туитър. Това е големият проблем, Китай директно се изправя срещу Америка, вместо досегашната тиха експанзия.

  Eddie lives... somewhere in time!
 12. 12 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  Китайската експанзия трябва да бъде спряна защото след икономическата и културната неизбежно ще последва и военна въпросът е къде първо ще се случи и кога

 13. 13 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 2292 Неутрално

  До коментар [#5] от "gozambo":
  До коментар [#7] от "gozambo":

  Гозамбо, браво!
  Цял трактат си написал. Явно гониш докторантура по световна икономика.
  Така, така, веднъж пишеш за необосновани инфраструктурни проекти и как се превръщали в обекти, китайска собственост и за тях напълно обосновани.
  Това е толкова явно, че дори не са необходими доказателства.
  Корумпирани политици; да беше написал правителства за по-голяма достоверност.
  Явно си присъствал на разпределяне на големи китайски комисионни между политици. Пък и те всички са корумпирани, така, че доказателства не са необходими.
  За превръщането на юни в долари и обратно и как така китайците разполагат с чак толкова много долари заслужаваш Нобел.
  Няма спор, голям икономически специалист си. Ех, къде нещата да бяха толкова прости както ги описваш.
  Едно е сигурно, трябва да се противодейства на китайската икономическа инвазия.
  Като запознат в детайли по темата, какво противодействие предлагаш?

 14. 14 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1493 Неутрално

  А във Венецуела колко "инвестираха", защото "братушките" се набутаха 17 милиарда $.

  The best way to predict the future is to invent it.
 15. 15 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1493 Неутрално

  До коментар [#11] от "tigervi":

  Фейк.

  The best way to predict the future is to invent it.
 16. 16 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 476 Неутрално

  [quote#3:"Hawaii"]

  развивайки вместо МОДЕРНА ИКОНОМИКА
  манифактура, основана на ЕВТИНА РАБОТНА РЪКА
  -----------

  Дедо ХАвае като периферия на ЕС България сега това прави - германски и други компании от Запада ползват евтиния труд на българина за да печели Запада.
  И взима работната ръка без пари - доктори , инжинери, работяги за строежите ...

  Запада ни пороби !

 17. 17 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1493 Неутрално

  За да имаме "предмостие", то трябва да води някъде. Питаме и отговор не чакаме. 🌈 😍 🍌
  —цитат от коментар 9 на Lemmy


  Драги селяни. Ако гласувате за мен, нашата Партия ще ви построи мост над реката! - Ама ние нямаме река... - отвърнали селяните. - Нищо и река ще ви прекараме. Освен това нашата Партия ще ви построи училище. На четири етажа! - Ама ние нямаме деца... - отвърнали селяните. - Нищо! И деца ще ви направим!

  The best way to predict the future is to invent it.
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Китай натрупа сила и капитали заради глобализацията и експлоатацията.
  Ясно е, че глобализация при различни социални и икономически системи не може да има. Цената на това, което произвеждат робите в замърсена кочина не може да бъде конкурирана от произведеното от свободни хора с висок стандарт, спазвайки екологични норми и социален баланс. Късогледството на Запада допусна Китай да се превърне в чудовище.
  Единственият шанс е икономическа изолация, но се опасявам, че това няма да озапти Китай в достатъчна степен, защото той е натрупал доста ноу хау, капитали и се е индустриализирал, така че да може да колонизира третия свят.

  Затова мисля, че войната за влияние между западната цивилизация и Китай ще се води в третия свят. Това, което може да предложи Запада е по привлекателен социален модел.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 21. 21 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  До коментар [#16] от "WWW":

  Запада ли ти е виновен , че назначени фабриканти ти определят възнаграждението? Запада ли е виновен или олигархичния елит , който те презира независимо на коя партия или група си симпатизант?

  SHADOWS of SOFIA
 22. 22 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 650 Неутрално

  До коментар [#21] от "KA2":

  Някои западни бизнеси се възползват от отвратителните условия, създадени от олигархичната върхушка.
  Но народът също презира тази върхушка, със сигурност много повече отколкото тя него.

  Олигархичната върхушка е плод на кръстоска между африкански скакалци и хлебарки.
  След нейното управление няма да остане нищо. Дори хора.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 23. 23 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 2652 Неутрално

  Докато американците търсеха руски диверсанти под леглата си, Китай тихо и кротко се намърда в задния им двор. Така е - китайците имат много пари и стратегическо мислене за поне 50г напред. Кой се минал - минал се.

 24. 24 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3886 Неутрално

  Не можеш да противодействаш на Китай само с предупреждения до държавите от Лат. Америка. Необходимо е да инвестираш далновидно на свой ред и да промениш старите си бизнеспрактики, които само хишнически са извличали природните им ресурси.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4125 Любопитно

  "В доклад на "Брукингс" пише, че това се случва, докато Китай преминава към растеж чрез потребление и "разумно преструктурира икономиката, която се отдалечава от модела на инвестиции и износ".

  Това е икономическа цел на китайското правителството от няколко години насам. Хубаво е, че тя вече се реализира на практика.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 27. 27 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1907 Неутрално

  До коментар [#16] от "WWW":

  В някогашното НРБ хората с също драпаха да бачкат в чужбина за доларе... било то в иракската, сирийската и либийската пустиня за по $300 месечно. Някои изкараха така над 20 год.

  Тираджиите също цепеха мрака и бяха в елита на нацията.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  До коментар [#27] от "Нинов":

  Не вярвам да разбере. Нещо друго го мъчи , но е чул от някъде роб.

  SHADOWS of SOFIA
 30. 30 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4125 Любопитно

  "Майк Помпео вече бе на обиколка с предупреждение лидерите в региона да са бдителни за империализъм и хищнически практики, които могат да дойдат от азиатския гигант."

  Много е нелепо и цинично точно янките да получават останалите държави за империализъм и хищнически практики. В това отношение САЩ са номер едно в света днес.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 31. 31 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2111 Неутрално

  Две неща правт впечатление - едното е, че САЩ (и може би някои европейски държави, а не целокупна Европа) се дразнят, но такъв е живота, както в природата, така и в бизнеса не остават празни пространства.
  Второто което ми прави вечатление и което липсва в статията е, че за разлика от МВФ, Китай "дава" заеми без условия, но с корупционни хватки с идеята каквото могат да придобият, когато съответните държави го закъсат с връщането на заемите. В коментариите не виждам голямо осъждане, а това е глобализъм в съчетание с имперски амбиции и някакъв неоколониализъм.
  Глобализма, колониализма и неоколониализма са силно осъждани, когато имат англосакски или европейски източник, но се приветстват когато се провеждат от Китай и в по-редките случаи, най-вече поради липса на икономически възможности от страна на Русия. Тази ситуация показва колко обективна и принципна е подобна позиция:)
  Само че всички такива "ала" колониални сметки обичайно не излизат верни и не толкова поради голямото свободолюбие на колонизираните народи, а в чисто икономически план. За да колонизараш някаква страна, означава да се правят сериозни инвестиции ( вижда се и от статията), което са пари откраднати от народа на колонизатора, а печалбите от реализирането на тези инвестиции отиват в някакви отделни дружетва, собственост на конкретни лица. И когато съответните фирми го прекалят, както обичайно се случва и когато се смени политическата обстановка в страните обект на колонизация, империята се скапва - виж Великобритания какава сила е била е къде е сега, а какво остав за Китай. А какво ще получи отделния беден и експлоатиран китаец от цялата тази "далавера" - краткия отговор е нищо. При авторитарно управление както е КНР, така стават нещата - крадеш от 1.5млрд китайци по един долар дневно ( което е много нежна кражба, вероятно истинската картина е дста по-неприятна) ще го добуташ до 400млрд годишна печалба, която се разпределя във вътрешния кръг. Е, може ли това да продължава дълго?

 32. 32 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1907 Неутрално

  До коментар [#29] от "KA2":

  лошото в НРБ беше, че дори и да си намериш в чужбина добре платена работа, да кажем за над $5хил/мес, което преди 40 години бяха много пари, бълг. държава ти касираше над 90% като данък.

  Сега в Софето е фрашкано с фирми, плащащи читави заплати стига да може да вършиш работа в интернационален мащаб.

  В последните години вече се наблюдава управление на международни проекти от София.
  До преди две петилетки нямаше разбиране от дисциплината "Управление на проекти".

 33. 33 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4125 Любопитно

  "Нищо обаче не предизвика толкова силен отзвук, колкото вниманието към държавата (Панама), някога създадена не без усилията на САЩ."

  Това е точно така. Панама днес съществува като държава благодарение на САЩ. В своята история САЩ създава няколко държави, едната е Либерия, след това Панама, а последната им рожба е Косово.

  От своя страна Русия (СССР тогава) пък създава модерна Монголия. Това през 20-те години на миналия век.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 34. 34 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 661 Неутрално

  До коментар [#12] от "selqnin":

  "Китайската експанзия трябва да бъде спряна защото след икономическата и културната неизбежно ще последва и военна въпросът е къде първо ще се случи и кога"

  С какво китайската инвазия е по-различна от инвазията на други страни? "Войната е продължение на политиката с други средства" не е казано от Дън Сяо Пин.

  И още - какво са Световната банка и Международния валутен фонд ако не инструменти за инвазия на САЩ и развитите европесйки страни?

 35. 35 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4125 Любопитно

  "Според Алваро Мендес от London School of Economics двете държави са готови дори да подпишат споразумение за свободна търговия, договорено вероятно за рекордно кратък срок, но го отлагат само заради търговската война на САЩ и Китай и документът е "въпрос на време".

  Панама ще стане поредната държава подписала подобно споразумение с Китай за свободна търговия. Ето кои са останалите държави, които вече са подписали подобни споразумения с Китай:

  https://www.aqsiq.net/fta

  Ще видите, че сред държавите които вече имат свободна търговия с Китай са: Швейцария, Австралия, Южна Корея, Австралия, Чили и други. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 36. 36 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1474 Любопитно

  Много дълъг ферман бе! Като статия в Работническо дело!
  Изчетох 20 реда и така и не разбрах тезата нс автора, а надолу имало още 6-7пъти по толкоз и се отказах. Някой да резюмира!

  В Русия съм! В Русия съм!
 37. 37 Профил на sokratus
  sokratus
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#2] от "Voiko":

  Е Китай какво купува от тях? Да не е машини! Суровини, суровини и пак суровини. Обяснението е твърде просто корумпираните правителства взимат кредити от този, който го дава най-лесно, без много въпроси. Открадват ги и после да му мисли народа! А Китай няма да ги опрости, няма да има спасителен план, направо ще си вземат това което искат и латиносите, ще станат граждани на поднебесната империя, но втора ръка!
  ;)

 38. 38 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4125 Любопитно

  До коментар [#35] от "Иво":

  Извинявам се за дублирането на Австралия, вместо нея имах в предвид И Сингапур. И целия АСЕАН. *

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 39. 39 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#12] от "selqnin":

  Китай има претенции към всичките си съседи, но вече започва да проявява и претенции в световен мащаб, а практически светът не е готов за това.

  Eddie lives... somewhere in time!
 40. 40 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 994 Неутрално

  До коментар [#20] от "Боян Таксиров":

  и преди ти казах- стига с тоя кодтерпин с ракия. кви екологични стандарти на ''свободните хора'',като са изнесли отдавна мръсното си производство в трети страни,за да се осира там ,без екологични стандарти. и когато китайците придобиха ноу-хау и материална база заради безграничната алчност на ''свободните хора'',взехте да ревете,как китайските алчни капиталисти,взели да потискат неолибералните алчни капиталисти на запад и ги изтикали от копанята,която за разлика от тая на ''свободните хора''е подплътена с индустрия,макар и мръсна , а ''свободните хора''я карат почти само на ''услуги'',най-вече финансови али-бали,които не издържаха проверката на времето. аре пайдос.

 41. 41 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1474 Весело

  Добре, а ако длъжниците откажат да плащат?

  В Русия съм! В Русия съм!
 42. 42 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 994 Неутрално

  До коментар [#20] от "Боян Таксиров":

  да не говорим,че напоследък китайските гругари взеха да изпреварват западните другари в развиитето на роботиката и изкуствения интелект,като влагат много милиарди и привличат топ-специалисти.

 43. 43 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  ..." С какво китайската инвазия е по-различна от инвазията на други страни? ...
  —цитат от коментар 34 на grajdanin1


  САЩ имат зад гърба си плана Маршал, благодарение на който Зап. Европа стана просперираща. За Китай няма такъв ефективен пример, да е помогнал на някоя държава да просперира.

  Eddie lives... somewhere in time!
 44. 44
  EU defender
  Рейтинг: 1493 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 45. 45 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  До коментар [#2] от "Voiko":

  Май не си чел с внимание? Китай е там именно по икономически, а не хуманни причини. Изгражда инфраструктура, по която изнася суровини и внася стоки. Ще се усетят в латинска Америка, но ще е късно.

 46. 46 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  До коментар [#45] от "vhv":

  А къде е инфраструктурата, изградена от САЩ? Тази инфраструктура подпомага развитието на икономиките на тези държави.

 47. 47 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 994 Неутрално

  До коментар [#45] от "vhv":

  Че кой в наши дни прави нещо по ХУМАННИ причини в такъв мащаб?

 48. 48 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 799 Неутрално

  До коментар [#5] от "gozambo":

  Казваш Китай, сещай се за Русия. Така се придобиват "изсконни" територии. 😑😢

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 49. 49 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 994 Неутрално

  До коментар [#48] от "PETZL":

  мдааам:TAIPEI (Taiwan News) – The day a United States Navy ship docks in Kaohsiung is the day China will launch a military attack against Taiwan, a Chinese diplomat in the U.S. reportedly said Friday.
  https://www.taiwannews.com.tw/en/news/3316709

 50. 50 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 994 Неутрално

  До коментар [#43] от "tigervi":

  не си много чак,какво всъщност представлява ''планът маршал''. това е ЗАЕМ ,който реципиентите изплащат в местна валута по ''трънски курс'' , а голяма част от активите си остават американски. освен туй американците оставиха към 60000 аскер в германия и дори след изтеглянето на окупацоинните съветските войски от австрия ,те стоят там и до наши дни.

 51. 51 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  До коментар [#47] от "pavur":

  Ако търсиш капитал, за реализацията на един проект, имаш общо взето три възможности. Банка - със съответните условия. Инвеститори на рисков капитал - които помагат в управлението и развитието на идеята. "Бърз кредит" - въобще не им пука, какво ще правиш с парите (ясно е че ще ги изхарчиш и колкото по-бързо, толкова по-добре за тях), а какво ще придобият, при спиране на плащанията по кредита. Китайците и руснаците са от третия вид.

 52. 52 Профил на hgg21387465
  hgg21387465
  Рейтинг: 218 Неутрално

  До коментар [#5] от "gozambo":

  И аз така ги виждам нещата с Китай. Тази страна няма да се задоволи единствено с осигуряване на достъп до международната инфраструктура. Това, което според мен Китай прави е мрежа от анклави, които ще й осигурят независимост от основните играчи в международната търговия - Великобритания и САЩ. Идеята е Китай да се освободи от опеката на заивисмост от основните играчи,които както бе споменато в статията държат основната част от проливите и инфраструктурата на света.

 53. 53 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  [quote#3:"Hawaii"]развивайки вместо МОДЕРНА ИКОНОМИКА манифактура, основана на ЕВТИНА РАБОТНА РЪКА-----------Дедо ХАвае като периферия на ЕС България сега това прави - германски и други компании от Запада ползват евтиния труд на българина за да печели Запада.И взима работната ръка без пари - доктори , инжинери, работяги за строежите ... Запада ни пороби !
  —цитат от коментар 16 на WWW


  Западът ни пороби, а преди бяхме свободни хора. Само дето получавахме жълти стотинки за труда си и нямахме никакъв друг избор. Който не цени собствените си работници, след време ще разчита на внос на работна ръка отвън, стига да има такива абдали да им работят без пари.

 54. 54 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 333 Любопитно

  Най-дълбоко нагазили в Китай са американски и германски корпорации.

  Сименс, Фолксваген, Епъл... да се изтеглят от Китай, пък тогава нека германските политици ми пеят приспивни песнички.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 55. 55 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6356 Неутрално

  В Латинска Америка като навсякъде другаде - Африка, Азия и от известно време Европа, включително ЕС

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 56. 56 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 333 Любопитно

  Винаги ме напушва на смях, като западняците се страхуват дори да споменат Гърция.

  Гърция е най-яркия пример за китайската инвазия. Прекрасно би онаглегледил статията. Но това е все едно да кажеш, че милите мюсюлмани се държат с жените като с робини. Не е политкорекно.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 58. 58 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 994 Неутрално

  До коментар [#52] от "hgg21387465":

  и ко?създава анклави не със самолетоносачи,а по другия способ. запада си има МВФ,а китайците - алчността на западняците .

 59. 59 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3633 Неутрално

  ...:В някогашното НРБ хората с също драпаха да бачкат в чужбина за доларе... било то в иракската, сирийската и либийската пустиня за по $300 месечно. Някои изкараха така над 20 год.Тираджиите също цепеха мрака и бяха в елита на нацията.
  —цитат от коментар 27 на Нинов

  Отделно Кинтекс продаваше автомати и каптагон в Б.И. и африка, и криво-ляво нещата се връзваха. И всичко бе до време. Защото т.нар "работеща и проиждаща икономика" произвеждаше мотокари за старо желязо, телевизори които не работеха, дизелови двигатели Перкинс подобни на оригиналните - изобщо предмети, които дори и ортодоксалните комунисти не искаха да видят в дома си.

 60. 60 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 933 Неутрално

  Разликата между заемите на МВФ и китайските заеми е- МВФ поставя условия, защото иска да гарантира, че проектите ще са добре икономически обосновани и построените обекти ще работят пълноценно за съответната държава, ще бъдат рентабилни, ще има възвръщаемост и вноските по заема ще се плащат редовно.
  —цитат от коментар 7 на gozambo


  Хубава, дебела лъжа.
  Ето какво твърди статията:

  ***

  Докато Международният валутен фонд обвързва заемите си с условия за реформи, китайските банки не го правят и това е добре дошло за правителства с нужда от средства.

  ***

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 61. 61 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3633 Неутрално

  До коментар [#45] от "vhv":А къде е инфраструктурата, изградена от САЩ? Тази инфраструктура подпомага развитието на икономиките на тези държави.
  —цитат от коментар 46 на Voiko


  Планът Маршал

 62. 62 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 933 Весело

  Влиятелният аржентински китаист Густаво Алехандро Хирадо не смята така. "Не зная какво означава за вас "прекалено". Връзките ни със САЩ и Европа, от учредяването ни като национални държави, определиха какви икономики сме днес: ужасно зависими икономически, докарани до бедност, без институции, със слаби демокрации и политически зависими от центъра на хегемония," казва той. "Не разбирам защо на Китай трябва да се гледа като на еквивалент на направеното от Великобритания преди два века в региона или дори на САЩ, които смятат Латинска Америка и Карибите за "задния си двор". Ако (регионът) зависи прекалено от някого, е от северното полукълбо и каквото и да казват картите, това не включва Китай."
  -----------------------------------------------------------

  Хе, хе - прави куме в очи ;)

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 63. 63 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  И много интересно да научим че инфраструктурни проекти и инвестиции са много по опасни от разни операции на САЩ от типа на "Кондор", къде избиват десетки хиляди инакомислещи и тероризират Ланинска Америка , хвърляни от хеликоптери демонстранти в морето, инфлация обанкрутирала целата държава и къде Аржентина е разпродавана за жълти стотинки на американски "инвеститори"

 64. 64 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#50] от "pavur":

  В тоя живот всичко се плаща, точка. Зап. Европа загуби суверенитет, но спечели пълен търбух. Изт. Европа остана хем без суверенитет, хем гладна. Е, Китай не е послевоенна Русия, но далеч не е и Америка. Та какви ще бъдат страните губещи суверенитет от Китай, сити или гладни?

  Eddie lives... somewhere in time!
 65. 65 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4125 Любопитно

  До коментар [#63] от ".":

  Точно, аз затова в един мой коментар по-горе написах, че е много нелепо и цинично точно САЩ да дават акъл на Латинска Америка относно опасностите на империализма и хищнически практики. Местните държави изпитаха американския такъв на свой гръб дълги години.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 66. 66 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#27] от "Нинов":

  В някогашното НРБ хората драпаха дори за рубли, само и само да не са роби в "развитото социалистическо общество".

  Eddie lives... somewhere in time!
 67. 67 Профил на Густав
  Густав
  Рейтинг: 645 Неутрално

  До коментар [#5] от "gozambo":

  Дори да има доста преувеличен конспиративен елемент в тази теория, но основната идея е вярна. За някои от споменатите факти подозрително се мълчи: [/b]
  - Китайските финанси са абсолютна мъгла. Когато работя с китайски контрагент и им поискам някакъв отчет, първо ме питат какъв резултат искат в отчета, преди да го изготвят [/b]
  - инвестиране в очевидно непечеливши проекти (наскоро имаше статия, където ги изброяваха, от си спомням магистралата през планините в Черна гора)
  - експанзията продължава не само в слаби демокрации, но дори и в развитите страни. Например покупката на Волво от Гийли, в първите години бяха изляти милиарди за да държат фирмата над водата. Дори и сега Волво вече да печели, първоначалната инвестиция фактически никога няма да се върне. Шведското правителство това не ги бърка, защото спасиха няколко хиляди работни места. Какъв е интересът на Гийли в случая не е много ясен.

 68. 68 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4125 Любопитно

  До коментар [#67] от "Густав":

  Специално за Гийли и Волво инвестицията и за двете страни (шведска и китайска) беше много успешна. Фирмата се развива доста добре, особено в Китай.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 69. 69 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3347 Неутрално

  Паниката е основателна. Китай просто измества САЩ и ЕС от търговско-икономическо присъствие в много части на света и по-конкретно в случая - Латинска Америка. Какво да се прави, след като бившите колониални империи все още гледат на държавите от Латинска Америка, Азия и Африка като на колонии и смятат, че от тях могат да получават само суровини за индустрията си.
  —цитат от коментар 2 на Voiko


  А Китай как гледа на Латинска Америка?
  А Русия?
  Като на братя по оръжие?

  Вие комунетата, няма да се отучите да съдите според инструкциите които са ви давали преди два века Ленин и саратниците му!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 70. 70 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3347 Весело

  До коментар [#11] от "tigervi":

  Това троловете почнахте да лъжете много нагло.
  Затова и никой не ви вярва.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 71. 71 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 2652 Неутрално

  До коментар [#25] от EU defender

  Русия, ще е необходима на Китай поне още 20г. Хайде да поговорим тогава по въпроса с разпадането ѝ. Китайците пробиват там, където има евтини и достъпни суровини, а се търсят евтини и сравнително качествени продукти. Така си осигуряват промишлеността с ресурси и пазари за стоките си.

 72. 72 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Щатите са залязваща сила с огромни проблеми,която не може да спре възхода на Китай!

  Sic transit gloria mundi
 73. 73 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 10 Неутрално

  До коментар [#36] от "Веселин Дечев":


  Китай изритва САЩ от Латинска Америка...

  Sic transit gloria mundi
 74. 74 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 10 Неутрално

  До коментар [#17] от "EU defender":


  Слави ти ли си?

  Айде да спреш със старите вицове ,поне във форума...

  Sic transit gloria mundi
 75. 75 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#70] от "Храбър":

  Надявам се на следващата снимка да познаеш кои са китайци:
  https://pbs.twimg.com/media/D2_lnjFWsAU0gnR.jpg

  Eddie lives... somewhere in time!
 76. 76 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3521 Неутрално

  Западните монополи с лакомията си за свръхпечалби изнесоха технологиите и производството си в Китай. Западните правителства бяха слепи за последствията. В резултат си отгледаха един ТИГЪР който е изключително трудно да бъде вкаран обратно в клетката. Дори ВЕЧЕ невъзможно.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 77. 77 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3521 Весело

  Та какви ще бъдат страните губещи суверенитет от Китай, сити или гладни?
  —цитат от коментар 64 на tigervi

  Вегетарианци :)

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 78. 78 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8019 Неутрално

  Бедните лесно могат да се купят.

 79. 79 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 1011 Весело

  Много дълъг ферман бе! Като статия в Работническо дело!Изчетох 20 реда и така и не разбрах тезата нс автора, а надолу имало още 6-7пъти по толкоз и се отказах. Някой да резюмира!
  —цитат от коментар 36 на Веселин Дечев

  Ок...Резюмирам:
  Китай е опасен за САЩският ''заден двор'' , щото давал заеми без условия...
  Бла-бла-бла 😊
  Китай е опасен за ''демократичният бизнес'' , щото предлага алтернатива на ''без-алтернативните'' САЩски похвати...
  Бла-бла-бла ...Бла-бла-бла 😃
  И така наататък- 10 страници в същият дух.
  Общо взето , статия в стил: ''здравей хонорар'' 😃

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 80. 80 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 1011 Весело

  Бедните лесно могат да се купят.
  —цитат от коментар 78 на Роси


  Вярно е,ама преди всичко , за България ...
  Я как ,ГЕРБ си ''пазарува'' цигани на кило ...И тях , и гласовете им 😃

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 81. 81 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  До коментар [#36] от "Веселин Дечев":Китай изритва САЩ от Латинска Америка...
  —цитат от коментар 73 на lon01600906


  И така им се полага на САЩ ...
  Преврати ,инициираха и режисираха /Чили,Гватемала.Панама,и др/,природни ресурси смукаха на поразия...А ,ако знаеш в какво превърнаха Коста Рика,например - с глас ще плачеш .
  Неслучайно ,в латинска Америка , никой не може да ги диша ...
  Та , в този смисъл ,китайските инвестиции , са повече от добре дошли за латиносите 😊
  Допълнителен плюс за тях е , че китайските инвестиции , се явяват някаква гаранция за безопасност...От ''демократични'' САЩски бомбардировки , и налагания на ''демокрация''/в комплект с щикове/.

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 82. 82 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3042 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Лелина

  Имат стратегическо мислене от 5000 години,
  но чак в края на ВСВ Маркс вкара Китай в този прав път.
  С трудовете си Комунистически манифест и Капитала.
  С помощ от СССР и Запада.

  ККП бележи небивал възход.
  Китай - покрай ККП.

  До коментар [#23] от "Vlado Nikolov":

  Докато американците търсеха руски диверсанти под леглата си,
  Китай тихо и кротко се намърда в задния им двор.

  Така е - китайците имат много пари и стратегическо мислене за поне 50г напред.

 83. 83 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 392 Неутрално

  До коментар [#2] от "Voiko":Май не си чел с внимание? Китай е там именно по икономически, а не хуманни причини. Изгражда инфраструктура, по която изнася суровини и внася стоки. Ще се усетят в латинска Америка, но ще е късно.
  —цитат от коментар 45 на vhv


  Тя и България е изтръгната от Турската Империя поради геополитически причини замаскирани като морал, но резултата е че България получи свой суверенитет след 500 години липса на такъв.

  Няма значение после какви са отношенията и с Турция и с Русия, важното е че когато след няколко десетилетия започна агонията на Турция, и започнаха там да геноцидят арменци, гърци, и кюрди--България вече беше отделна и силна страна извън тази разпадаща се империя.

  Накратко: не е важно по каква причина някой ти дава шанс да излезеш от блатото, и по каква причина другите велики сили ще обясняват че не бива да се клати лодката и всичко трябва да си остане какво си е--важното е ти какво ще направиш със своя шанс.

  Какво ще направи Африка с днешното цунами инвестиции от Китай, Индия, и Япония, зависи от Африка.
  Какво ще направи Панама зависи от Панама.

  Дава им се шанс или да излязат от сегашното си състояние, или да затънат още по-дълбоко. Дали ще изберат да бъдат субекти със своя воля и свои виждания, или обекти контролирани от чужди интереси--зависи от самите тях и никой друг.

 84. 84 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3042 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Търсене и предлагане...

  Ненужна магистрала в Черна гора.
  Нискокачествени имитации на Philips, Sony, Apple и т.н.

  Ако е продукт с прости функции - можеш (бързо) да разбереш върши ли ти работа
  или не.
  Ако такъв е евтин - можеш да си позволиш риска да купиш.

  Ако е с хай-тек компоненти и сложна функционалностт - не можеш веднага.
  Купуваш с доверие, че е в ред, и риск, че ще окаже иначе.

  Когато се окаже иначе... иди търси производителя на Made in [......],
  или продавача, или сервиза, или търговски по по по средник

  До коментар [#71] от "Vlado Nikolov":

  Китайците пробиват там, където има евтини и достъпни суровини,
  а се търсят евтини и сравнително качествени продукти.

 85. 85 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3042 Неутрално

  UNITED EU UNION

  До "Vlado Nikolov" [#71], още:

  На продукти с реномирана капиталистическа марка
  нема да видиш "Сделано by ККП".

  В некои случаи ще видиш "Made in China".

  В повечето случаи - онашавено:
  "Произход: Китай".

 86. 86 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Не ги мислете китайците. Планират век напред.
  Целите на Един пояс -Един път са две:
  1. Да постави Китай в центъра на световната икономика, както е било през 13-14 в. Често за това са нужни пътища и инфраструктура, чиито смисленост първоначално не е ясна.
  2. Да се превърне в нация вносител. Така голяма част от замърсява ето ще остава извън страната.

 87. 87 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 418 Любопитно

  Китай е много могъща и велика държава, каквато е бил през по-голямата част от историята си. Нормално е да се развиват. Важното е да се разминем с голям военен конфликт. Икономическото съперничество даже донякъде може да е здравословно за света. Нека държавите сами изберат кои заеми са им по-изгодни.

 88. 88 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 524 Неутрално

  “че обединението трябва да е за съпротива и че 300 години европейско колониално господство и 200 - американски империализъм Латинска Америка рискува да премине в китайската хватка.“! Който плаща, той поръчва музиката!

  Малинчо
 89. 89 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2047 Неутрално

  Китайците имат многомилиардни доларови резерви и се чудят къде да си дянат парите. А иначе, жълтите са като питбул - захапят ли, няма пускане. В това отношение ние още не сме им сърбали попарата.

 90. 90 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 524 Весело

  Ама какво стана с Говняйдю, бре, другаре? Нали направи опит за преврат? Не ви ли е интересно вече?

  Малинчо
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK