Икономическите болежки на Румъния вече са хронични

Икономическите болежки на Румъния вече са хронични

© ReutersПочти всяка държава от бившия Източен блок е преживяла икономически "болести" през последните десетилетия; но тези на Румъния изглеждат хронични. Опитите ѝ в последните месеци да събере нови доходи от данъци върху банките, енергията и телекомите са поредният пример за стремежа ѝ да се позиционира като напълно функционираща икономика.


Преди две години тя изпреварваше по ръст други европейски държави и създаваше надежди, че най-накрая осъществява потенциала на 20-милионното си население и на залежите от петрол и газ. Но сега ръстът спада бързо - от 7% през 2017 г. до 4% през 2018 г. Намаляват и шансовете анализаторската компания MSCI да издигне Румъния тази година до статута на "нововъзникващ пазар", който имат Полша и Чехия, което би привлякло пари във финансовата ѝ сфера. Първичното публично предлагане е в застой, а новите данъци тревожат "Стандард енд пуърс" дотолкова, че компанията заплаши, че ще обяви прогнозата за кредитния рейтинг на държавата за "негативна".


Букурещ обеща да измени мерките така, че да опази независимостта на централната банка, но объркването само затвърди мненията, че политиката в страната е непредсказуема.


Път наникъде
В дванадесетте години от присъединяването на Румъния към ЕС производителността на глава от населението се удвои, стигайки около 60% от средното за еврозоната. Рекордно ниската безработица доведе до двуцифрен ръст на средната заплата в последните четири години.


Но в същото време неравенството е високо, една трета от румънците живеят в бедност и милиони нямат достъп до здравеопазване и основни условия за живот – например течаща вода у дома. Населението едновременно намалява и застарява, а упадъкът в борбата срещу корупцията доведе до масови протести.


"Увереността на инвеститорите е подкопана заради постоянната законодателна нестабилност, непредсказуемото взимане на решения, ниското качество на работата на институциите и продължаващото отслабване на борбата срещу корупцията", каза Европейската комисия през февруари.


Макар Румъния да се е изкачила с 16 места в Глобалния индекс на конкурентоспособността на Световния икономически форум от влизането си в ЕС, България, която влезе в същата година, отдавна я е надминала, отбелязва "Ройтерс".


По-рано този месеци бизнесмен от Североизточна Румъния построи еднометрова магистрала в знак на протест срещу лошото състояние на пътищата. В страната има само 800 км. магистрали – наполовината на Унгария, която е двойно по-малка като територия и население. В последните три години са построени само 75 км. и няма нито една непрекъсната връзка от една граница до друга, въпреки обещанията на правителството.


Гуверньорът на Централната банка Мугур Исареску често припомня, че лошата инфраструктура пречи на икономическото развитие. "Румъния ще е готова да се присъедини към еврото, когато има магистрала през Карпатите".


Подобрения на "парче"


Серия споразумения с Международния валутен фонд между 2009 г. и 2015 г. помогнаха на Румъния да затегне бюджета си и да намали дефицитите, смятани за основната слабост на икономиката ѝ. Публичният дълг като процент от БВП е нисък, колкото на Чехия, около 38%.


Но дефицитите отново се повишават, след като данъците бяха намалени, а заплатите и пенсиите увеличени. Външният дефицит бе 4.7% от БВП през 2018 г., което бе рекорд за десетилетието, макар че правителството удържа бюджетния дефицит под 3%-ния таван, определен от ЕС.


"Политиките, фокусирани върху вдигането на заплатите в публичния сектор и пенсиите, разшириха дисбаланаса. В един момент ще стане неизбежно те да бъдат променени", заяви директорът на Фискалния съвет Йонут Димитру.


Перспективи за повишение


Финансовите пазари също изостават. На основния фондов пазар в Букурещ има само 16 компании, а данъчните промени удариха банките и енергийните фирми, като ги оставиха с най-ниското съотношение цена/печалба в целия регион.


Приватизацията на компании като енергийната "Хидроелектрика" не донесоха очакваните позитиви. Румъния винаги е на радара ни, но засега просто не е постигнала изискванията за определяне като нововъзникващ пазар, коментира Себастиен Либлих от MSCI.

Ключови думи към статията:

Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3440 Неутрално

  Слаба статия.
  Стандартния тролски подход, да се акцентира върху негативното.
  Е, И ?!?!?!?!?!

  КЪДЕ Е ИЗХОДА ?
  КАКВО ПРЕДЛАГА АВТОРА ?!?
  САМО и ЕДИНСТВЕНО РАЗРУХА, КОРУПЦИЯ и РАЗОЧАРОВАНИЕ ли има в Румъния ?!

  Подобни статии са ПЕРФЕКТНАТА ХИБРИДНА ПРОПАГАДНА в СЪВЕТСКИ СТИЛ

  Като тази от онази ПОВРЪЩНЯ - РУСКИЯ ФИЛМ за "Бедна майка България"
  където България беше УМИШЛЕНО показана като кофти пустиня, където
  всичко е кофти .

 2. 2 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3440 Неутрално

  И като опяват авторите за румънските магистрали.
  Много българи са пътували по магистралата от Гюргево до Букурещ.
  КОЛКО ТАКИВА МАГИСТРАЛИ има в България ?!?!
  КОЛКО ТАКИВА МАГИСТРАЛИ има в една РУСИЯ,
  където са концентрирани ВСИЧКИ ПОДЗЕМНИ БОГАТСТВА НА ЗЕМЯТА ?!?!
  Айде по-кротко с опяванията, защото всичко прекалено има обратния ефект

 3. 3 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2905 Неутрално

  Няма драматични принципни разлики с България, но ръстът им последните години направо ни издуха, въпреки лявото правителство.

 4. 4 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1661 Весело

  Днес пасквилчето не е преписано от Дойчу веле, а от Ройтерс. Утре от Гардиън.

 5. 5 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 225 Гневно

  До коментар [#1] от "Hawaii":

  Боже! И този ми говори за акцентиране върху негативното!!!
  Ами прочети собствените си коментари в сайта тук бре?!

 6. 6 Профил на arax
  arax
  Рейтинг: 231 Неутрално

  Румъния не трябва да се сравнява с България - нямаме нищо общо с тях. Както казаха по-горе отдавна са ни издухали...България може да се сравнява например със Северна Македония и Сърбия, нищо че са извън ЕС - такова ни е нивото ;)

 7. 7 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  До коментар [#2] от "Hawaii":

  Откога между Гюргево и Букурещ има магистрала? Там е обикновен път, който се бучка от село в село и средната скорост е 60 километра.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 8. 8 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1253 Весело

  Аз правилно ли прочетох в статията, че България е изпреварила Румъния по конкурентноспособност?

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 9. 9 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Сегашното правителство на Румъния все още ползва позитивите от времето, когато отклоняването на обществен ресурс не бе национален спорт, а се наказваше като престъпление. Това време си отиде и хроничните болежки взеха да се обаждат.

 10. 10 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#2] от "Hawaii":

  Точно ти пък си седнал да дрънкаш за тролски подход. Магистрала между Гюргево и Букурещ си видял само ти, един двулентов път, не лош, но с толкова много села, че няма каране. Магистралите им, където ги има са същите, като при нас. Освен това си от най- активните, когато трябва да се обяснява,колко сме по- зле от румънците. Нещо, което не е точно така и го виждат само най- големите хейтъри.

 11. 11 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  Няма ли работещо правосъдие, а корупция - няма и просперитет. Гледайте румънците и си правете изводите за България!

 12. 12 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3139 Неутрално

  До коментар [#1] от "Hawaii":

  Я,ти си се усетил?!Може някой ден да схванеш,че преди хвалеха Румъния заради това,че просорсоско лоби контролираше една част от съдебната система,а през него влияеше на целия политически живот.Сега това лоби изгуби това влияние и съответно Румъния се оплюва от подопечениете медии.Същите,които преди я хвалеха.

 13. 13 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3139 Неутрално

  До коментар [#4] от "Lemmy":

  Може и Политико.

 14. 14 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6044 Неутрално

  Ръстът на Румъния спаднал от 7% на 4% и това било катастрофа. А ние 3,5% го имаме за небивал успех....

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 15. 15 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Поръчкова грантаджийска статия срещу неудобната за "прогресивното човечество" румънска власт. Румъния преживява възход и се отдалечава от България.

 16. 16 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2283 Весело

  До коментар [#15] от "izt21595181":"Поръчкова грантаджийска статия срещу неудобната за "прогресивното човечество" румънска власт. Румъния преживява възход и се отдалечава от България."

  Нали!
  Той и Вожда ви така казва и сигурно е прав.
  Тоя "катарзис", сите ви обърка, завалийките! ;)

 17. 17 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До коментар [#2] от "Hawaii":

  Недей така с негативизма. Ходя и в София, ходя и в Букурещ, като втория ми е по-близо с 30 км. Преход до София и обратно 8 часа,до Букурещ 17-18 часа. Участък от околовръстното им дълъг 25 км го минавам за час и половина. ......Иначе по магистралата Букурещ -Плоещ или Букурещ -Констанца вдигаш 150 ,пускаш волана и колата си върви сама.......Иначе в статията има нещо вярно.В Румъния вече се появиха чековете за междуфирмени разплащания което не е на хубаво. В Гърция се появиха и дойдоха постите.В Турция се появиха и дойде Рамазана. Ще видим и в Румъния.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 18. 18 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 279 Неутрално

  "една трета от румънците живеят в бедност и милиони нямат достъп до здравеопазване и основни условия за живот – например течаща вода у дома."

  Тези ги знаем кои са- и ние си ги имаме бол, и продължаваме да ги дундуркаме, вместо да ги накараме да бачкат, кат останалите. Това е и един от основните проблеми на икономиката, както и золумите им са една от главните причини за емиграция на младите и образованите.

 19. 19 Профил на Levski Levov
  Levski Levov
  Рейтинг: 236 Неутрално

  Е колко сме по-зле?!?
  Зимъска може да отида на Банско,Пампорово,Боровец, да се вдигна до Витоша... румънеца къде ще отиде...
  Лятоска имаме над 300км брегова черноморска ивица, румънеца има една Константа и толкоз...
  Да не забравяме Стара планина, Родопите -отлични места също за почивка лято/зиме.
  Да сме зле зле колко да сме зле...

 20. 20 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3268 Неутрално

  До коментар [#10] от "zle_platen_trol":

  "когато трябва да се обяснява,колко сме по- зле от румънците. Нещо, което не е точно така и го виждат само най- големите хейтъри.=
  +++++++++++
  Нагледно прилагане на пословицата: Чуждата кокошка е пуйка.

  Еретик
 21. 21 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3268 Неутрално

  До коментар [#19] от "Levski Levov":

  В Румъния има Карпати, които са по-ниски от Рила и Пирин, но по-високи от Стара планина. Най-високите им места са 2500+.
  От ски курортите им съм ходил само в Ранца.
  Височина 1600, леко кичозни хотелчета и само една асфалтирана улица по техен си образец.

  Еретик
 22. 22 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1850 Весело

  Но сега ръстът спада бързо - от 7% през 2017 г. до 4% през 2018 г.
  —цитат от коментар 0 на статията


  4% ръст и "компанията" заплашва с оценка -негативен!
  Да не им попадаш в ръчичките на тези!

 23. 23 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Мнението на хората си е нещо отделно, често пъти създадено чисто емоционално. Но защо медиите и високо стоящите институции наляво и надясно пискаха пред обществото за "румънския модел" доскоро, от началото на мандата на президента Йоханис. Именно институциите, дето работят учени и кфалифицирани хора, трябва трезво да преценяват фактите, а не откровенно да лъжат, че Румъния виждаш ли как е преди БГ по всякакви показатели и че ние ...и т.н. Румъния ни превъзхожда само по факта, че е по-голяма по територия, че има делтата на Дунав и Трансилвания. Като бивша соц тя си е миманса.

 24. 24 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 835 Весело

  Аксиома относно икономическите болежки:

  Когато низамите на султан Дьорд колят и бесят в съдебната система болежки няма, нищо че в Румъния има такива потресаващи гледки на беднотор че северозапада сравнено с това са лас вегас. Когато обаче не колят и бесят болежките резско се появяват

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 25. 25 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 871 Неутрално

  А как ни даваха комшиите като светъл пример!!!

 26. 26 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 442 Неутрално

  С кофти власт никой не е прокопсал

 27. 27 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 544 Неутрално

  От моментам в който цоциалистите са управляващи икономиката се срутва, дефицитът расте и разбира се те "не ядат асфалт". С други думи: раздаване на придобитото и след тях потоп. Изненади няма!

 28. 28 Профил на juu30603811
  juu30603811
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Румънският балон вече започна да се пука. Ръстът от 7% беше основан на всичко друго, но не и на реалната икономика. Ръст с изцяло държавни мерки просто няма как да е устойчив и винаги води до сериозни проблеми в дългосрочен план. Митичната съдебна реформа също даде фира. Общо взето румънците се опираха изкуствено да дръпнат към средноевропейски показатели, но действителността ще ги удари тежко и ще се върнат в изходна позиция в най-добрия случай, ако не и по-назад откъдето тръгнаха.

 29. 29 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Да жувей "румънскиот модел" и неговият велик вдъхновител, вожда и учителя на жълтопаветните подопашници - тов. Ръдан Къньеф! И тов. Бойкикев тоже - разносвач на куферите на румънската баба, дето я беха поканиле да ни учи на правосъдие. Ура, другари и другарки от радикалното БКП на тов. Атанасов! Ревалюцията на жълтопаветните лумпени ще победи!

 30. 30 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Румънците имат само две презимства пред нас.

  1. Разположени са по-близо до богатите държави.

  2. Румънците излъчват позитивизъм. Често без те самите да знаят защо. Но точно това е което очаква чуждия инвеститор.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 31. 31 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2654 Неутрално

  До коментар [#19] от "Levski Levov":

  Въх...! Ами Чехия, Словакия, Унгария или Австрия, които даже и море нямат, какво ли правят? И въобще, кой ви ги набива тия глупости в главите, че имаме някакви невероятни планински и морски курорти и едва ли не румънците умират за тях? Нищо такова...! Като имаш пари в джоба, ходиш по цял свят. Това е истината...! А румънците определено имат, доста по-пълни джобове от нашите. Покрай всеки румънски град се виждат работещи фабрики и заводи. Тук е мъртвило... Румънските села са пълни с хора и деца. Влез в румънските МОЛ-ове и магазини на различни вериги, за да видиш разликата в качеството и асортимента. А до около 2005-та година румънците, бяха много по-зле от нас...!

  Бивш tww09306483.
 32. 32 Профил на Димитър Димов
  Димитър Димов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#14] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Ние имаме по-нисък ръст, но имаме повишение. А при тях е двойно забавяне. И е сериозен проблем.

  Димитър Димов
 33. 33 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 442 Гневно

  До коментар [#31] от "tww09306483":

  Нищо подобно няма да видиш. Два три пъти годишно ходя в Констанца, оттам в Букурещ. Говоря си с румънци, влизам в МОЛовете им и в магазините им. Абсолютно нищо вярно няма в думите ти. Джобовете им са малко по- пълни, но цените им са по- високи. Асортимента и качеството са АБСОЛЮТНО същите, като тук, а селата и там са пълни с ман...оппа с роми. Умирате си да изкарвате България по- зле от Румъния, но нищо подобно няма. И там е същата история, като тук.

 34. 34 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Първия и втория коментарме разбиха.

  В първия говори срещу негативизма. Във втория сипе щедро негативизъм... и ни дава за пример имагинерна румънска магистрала, която в реалносна е стандартен път минаващ през центъра на поне 15 села за 80 км.

  Те още нямат окловръстно на Букурещ... тоест имат... но минаването по него е... абе с такава скорост е че край колите се разхождат мургавели и ти продават джапанки, дезедоранти...

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 35. 35 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Ръстът на Румъния спаднал от 7% на 4% и това било катастрофа. А ние 3,5% го имаме за небивал успех....
  —цитат от коментар 14 на Незнайко в Слънчевия град


  Чел съм изказвания на различни икономисти които твърдят, че високия БВП на Румъния е основан на счетоводни трикове. Склонен съм да им вярвам. Иначе вече трябваше да са настигнали Унгария и Чехия.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 36. 36 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2654 Неутрално

  До коментар [#33] от "zle_platen_trol":

  Умираме да изкарваме България, по-зле...? Не, не умираме. За голямо съжаление, това е факт. Дрехите на децата си, от няколко години ги купувам от Констанца. В България съм се отказал да търся. А селата ни в сравнение с румънските са, пълна трагедия...! Че има цигани в румънските села има. Но във всяко румънско село има полицай, църква с поп, поща и магазин. Пътищата между селата са в много по-добро състояние от нашите. Пък за селата и градовете към Трансилвания, няма какво да говорим...

  Бивш tww09306483.
 37. 37 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5429 Неутрално

  Социалистите на изток действат по един и същ начин...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 38. 38 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3209 Любопитно

  Цоциалистите освен еФтин паричен популизъм НИЩО смислено не направиха в страната!Решенията на парче и вкопчването във власта само дърпат назад .....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 39. 39 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#36] от "tww09306483":

  И, какво по- различно има в Сити парк или Виво, което да го няма в кой да е софийски МОЛ? На прима виста се сещам за C & A. В България нямат магазин. Всичко останало ще го намериш и тук. Както и да е, ти си знаеш, къде и как да си харчиш парите. Не мисля и няма да се съглася, че са по- добре от нас. Но в крайна сметка всеки има право на мнение.

 40. 40 Профил на juu30603811
  juu30603811
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#31] от "tww09306483":


  До коментар [#36] от "tww09306483":

  Да бе! А един шоколад завива станиола в мармот. Не знам наистина ли си вярваш, че това, което си написал е вярно или просто имаш задача да внушаваш колко по-напред е Румъния. Всеки, който е посещавал Румъния за повече от един уикенд е наясно, че в почти всички сфери сме на едно ниво. Тази митологема взе да се изтърква вече. Да, имаха няколко години на изкуствен растеж, който ще им създава само главоболия в бъдеще, но нищо повече.

 41. 41 Профил на juu30603811
  juu30603811
  Рейтинг: 8 Неутрално

  На всички, които обожават да разказват за митичната европейскиа Румъния ще препоръчам да се обърнат малко към фактите. Ето малко от най-голямата база данни за покупателната способност на населението по света - Нумбео.

  Покупателната способност в София е 4,65% по-висока от тази в Букурещ (https://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Bulgaria&country2=Romania&city1=Sofia&city2=Bucharest )

  Покупатлната способност в Констанца е 1,13% по-висока от Варна (https://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Bulgaria&country2=Romania&city1=Varna&city2=Constanta )

  Покупателната способност в Клуж е 8,69% по-висока отколкото в Пловдив (https://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Bulgaria&country2=Romania&city1=Plovdiv&city2=Cluj-Napoca )

  Това са данни в рамките на статистическата грешка. В линковте има и интересна информация за цени на стоки, услуги, наеми и т.н.

 42. 42 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Макар Румъния да се е изкачила с 16 места в Глобалния индекс на конкурентоспособността на Световния икономически форум от влизането си в ЕС, България, която влезе в същата година, отдавна я е надминала, отбелязва "Ройтерс".

  =======================================================================

  Отдавна я е надминала... И аз реших да проверя КОЛКО точно.

  The Global Competitiveness Report 2018:
  51. България (няма промяна)
  52. Румъния (скок с 16 места)

  Толкова за внушенията.

  Между другото, Путинстан се оказва на 42 място, Гърция на 57-о, Сърбия на 65-о, Грузия 66-о, Хърватия на 68-о.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 43. 43 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Румънците ни задминаха когато през 1997г. Жан виденов ни направи заплатите по 15 долара. От тогава са пред нас. Растежът им е малко фалшив, защото взеха големи заеми и инфлацията при тях е по-голяма. Но истината си е истина. Погледнете световните статистики за БВП: Румъния 61 място-10757 долара/глава, България - 73 място- 8064 дол/глава. Преди време пътувах доста по пътищата им. На много места междуградските са с четири ленти. Веднъж минахме с румънска кола и шофьори през Дуранкулак. Потънах от срам за нашия път след като минахме границата на път към Варна. И това беше международния път Е87. Излагация. Единствено с курортите сме по-напред от тях, но не се знае докога.

 44. 44 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  Макар Румъния да се е изкачила с 16 места в Глобалния индекс на конкурентоспособността на Световния икономически форум от влизането си в ЕС, България, която влезе в същата година, отдавна я е надминала, отбелязва "Ройтерс".

  ---
  Това да го прочетат внимателно целият тролетариат който постоянно се оплаква и вайка как ни били минали всички.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 45. 45 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  Румънците имат само две презимства пред нас.1. Разположени са по-близо до богатите държави.2. Румънците излъчват позитивизъм. Често без те самите да знаят защо. Но точно това е което очаква чуждия инвеститор.
  —цитат от коментар 30 на Медиен манипулатор


  това е вероятно, че са нова държава, без много обременености от миналото. Един вид Македония в уголемен мащаб - изкарват се наследници на даките и на римляните, разииш ли, и отричат всякакво българско присъствие и култура по техните земи. Горе долу исторически смешници живеещи на едно много проветриво историческо местоположение.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 46. 46 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#5] от "Боби Бобев":

  оле-оле, лъже като дърт гербурунгел, без да му мигне окото

  Real GDP growth rate - volume
  Percentage change on previous year

  unit,na_item,geo\time 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018
  CLV_PCH_PRE,B1GQ,BG 1.3 1.9 0.0 0.5 1.8 3.5 3.9 3.8 3.1 p
  CLV_PCH_PRE,B1GQ,RO -3.9 2.0 2.1 3.5 3.4 3.9 4.8 7.0 p 4.1 p

  https://ec.europa.eu/eurostat/estat-navtree-portlet-prod/BulkDownloadListing?file=data/tec00115.tsv.gz

  първо се вижда как Румъния е действителн ударена от кризата, а ние не, противно на лъжите на Борисов. второ, види се, как лъжеш, те имат много по-висок ръст от нас. Трето, след Костов ние се обиждахме, че ни слагат в една група с тях, благодарение на Борисов им дишаме праха, а тенденцията да изоставаме е повече от устойчива

  Стабилно по ГЕРБ, Гарантирано от Мафията!

 47. 47 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ръстът на Румъния спаднал от 7% на 4% и това било катастрофа. А ние 3,5% го имаме за небивал успех....
  —цитат от коментар 14 на Незнайко в Слънчевия град


  Real GDP growth rate - volume
  Percentage change on previous year

  unit,na_item,geo\time 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018
  CLV_PCH_PRE,B1GQ,BG 1.3 1.9 0.0 0.5 1.8 3.5 3.9 3.8 3.1 p
  CLV_PCH_PRE,B1GQ,RO -3.9 2.0 2.1 3.5 3.4 3.9 4.8 7.0 p 4.1 p

  https://ec.europa.eu/eurostat/estat-navtree-portlet-prod/BulkDownloadListing?file=data/tec00115.tsv.gz

  първо се вижда как Румъния е действителн ударена от кризата, а ние не, противно на лъжите на Борисов. второ, види се, как лъжеш, те имат много по-висок ръст от нас. Трето, след Костов ние се обиждахме, че ни слагат в една група с тях, благодарение на Борисов им дишаме праха, а тенденцията да изоставаме е повече от устойчива

 48. 48 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#41] от "juu30603811":

  тоа па хамавия селтак..

  е ви да се любувате на българските "успехи" през ерата Сланинест Сенсей и на румънските "неуспехи" в малко по-читава форма

  https://ec.europa.eu/eurostat/wdds/rest/data/v2.1/json/en/tec00115?geo=BG&geo=RO&na_item=B1GQ&unit=CLV_PCH_PRE

  До коментар [#39] от "zle_platen_trol":

 49. 51 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6930 Неутрално

  Точно ние да пишем, че е зле Румъния, сякаш ние сме по-добре.

 50. 52 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3139 Неутрално

  До коментар [#31] от "tww09306483":

  Ти,ако си добричлия наистина,а не ти е само за тролския ник,щеше да знаеш,че Румъния винаги е имала развито земеделие(там не е имало национализация на 100%на земята.Затова и ръмънското село е по-запазено от нашето.Румъния имаше и има тежка индустрия каквато нямахме и нямаме и сега?ю.Още по времеето на Чаушеску правиха коли и камиони..Най-вече там нямаше приватизация по руски оббразец.Продадоха Дачия на Рено,Ние Нефтохим на Русия.Нямаше румънски Прокопиев,Огнян Донев,Сашо Дончев,Радосвет Радев.И още и още.

 51. 53 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3139 Неутрално

  До коментар [#35] от "Медиен манипулатор":

  И на заеми.Много заеми.

 52. 54 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#16] от "batzdravo":

  Нищо не ти се разбира, неадекватен си.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK