"Институции без граници" - ще пренапише ли Орбан историята

Протест пред парламента в Будапеща в защита на Централноевропейския университет, 9 април 2017 г. Проблемът с ЦЕУ, който привлече вниманието на Запада, се оказа върхът на айсберга в усилията на управляващите да променят обществото.

© Associated Press

Протест пред парламента в Будапеща в защита на Централноевропейския университет, 9 април 2017 г. Проблемът с ЦЕУ, който привлече вниманието на Запада, се оказа върхът на айсберга в усилията на управляващите да променят обществото.Започнала работа в катедрата по английски език в Централноевропейския университет миналото десетилетие, Ержебет Барат по-късно поема курсове и в департамента с име, съдържащо взривоопасна в Централна и Източна Европа дума.


С времето забранената в Унгария програма "Социални изследвания на пола" (Gender Studies) заедно с прогонването на ЦЕУ спряха да изглеждат като изолирани политически решения. И Барат, и други академични фигури в страната, които "Дневник" потърси за коментар, разказват за промени в сфери на обществения живот, които не се ограничават до остри нападки и "културна война" под маската на атаки срещу инакомислещите и американския милиардер Джордж Сорос.


Преобразуване на медиите, насоки в културата, автоцензура в отношението към изкуството, опити за централизация в науката – към тези промени без много шум се прибавя и интерес към образователната сфера и нов прочит на историята; събитията в ЦЕУ, смятани на запад за посегателство върху академичната свобода, са само върхът на айсберга. "Дневник" събра парчетата от пъзела в опит да разбере трансформацията, която управляващата партия "Фидес" опитва да осъществи почти от десетилетие.


"Като морско свинче"
Миналата година Министерството на човешките способности, обединяващо образование, култура и наука, изтри социалните изследвания на пола от регистъра на университетското образование в Унгария. Заради забраната унгарците ще могат да учат магистратурата на Ержебет Барат само във Виена. ЦЕУ първоначално продължи да я предлага като акредитирана от САЩ програма и след решинието на министерството. Проблемите на университета с унгарското правителство обаче станаха причина американските програми да се преместят в австрийската столица.


Атаките по темата никога не са били насочени пряко към университета, каза за "Дневник" Барат. Иронично "медиите и правителството, което ръководи дискурса... идеологизират академичната програма и всичко, което съдържа думата "джендър"." И "Фидес", и медиите казват, че думата "подронва семейните християнски ценности и ще обърка малки момчета и момичета, създавайки "трети пол", продължава тя.


Управляващите показаха, че се интересуват не само от програмата на ЦЕУ, а и на известния държавен университет "Корвинус", където също трябваше да се преподават социални изследвания на пола. Тогава християндемократите, партньор на "Фидес", предложиха учебното заведение да предлага "Изследвания на семейството" за баланс. Магистратурата, започваща от септември 2019 г., всъщност е икономическа (с каквито специалности е известен университетът). Изборът на "Корвинус" все пак е учудващ, смята Барат. Негов ректор стана силният поддръжник на "Фидес" Андраш Ланци, преподаващ политология и свързан с мозъчния тръст "Сазадвег" - някогашните идеолози на партията на премиера Виктор Орбан.


Фотогалерия: Хиляди унгарци подкрепиха Централноевропейския университет >


Междувременно за "Корвинус" бе обявена необичайна "приватизация от националния бюджет"; той влиза в портфолиото не на Министерството на човешките способности, а на технологиите и иновациите. Създадено след последните избори, то бе дадено на Ласло Палкович - бивш заместник-министър за човешките ресурси, предложил да се централизира бюджетът на Унгарската академия на науките и държавата да контролира темите за изследване. "На пресконференция (Палкович) показа "Корвинус" като "морско свинче" за реформите в унгарското висше образование," обясни Барат. "Знаем, че системата на висшите училища ще се преструктурира. Какво се готвят да направят е трудно да се каже", но вероятно приватизацията ще стане чрез голям фонд, управляван от администрацията на университета.


Тези ранни знаци тревожат нея и нейни колеги – още не е открехната вратата какви промени иска "Фидес" във висшето образование.


Имат ли действително от какво да се страхуват изследователите, или те са жертва на популистки нападки срещу "очилатите хипстъри по кафенетата", както казва експертът Петер Инкей от Будапещенската обсерватория? Не и ако това е само началото. В друга сфера промяната е в ход и протича успешно – от публичното пространство до някои учебници.Новата приемственост


Историята е особено поле на действие; Еврокомисията не би се намесила с наказателна процедура, управляващите във всяка държава могат да изразяват собствени възгледи за историята и (поне в ЕС) да ги прилагат в публичната среда без сериозни последствия. Не и когато изразяването се случва, за да се наложи тъкмо обратното тълкуване, предупреждават някои историци.


"Интерпретацията" започва още с промяната в конституцията година след като "Фидес" взема властта, казва Габор Егри от унгарския Институт за политическа история, с когото "Дневник" разговаря. Според него основният закон дава сигнал, че "автентичната национална история" е спряла през 1944 г., за да се върне през 1990 г. За нищо през съветския период "Унгария и унгарците не носят отговорност" освен за революцията от 1956 г. , внушава текстът. "Изтрити са четири десетилетия", отречен е дори предимно социалистическият характер на революцията, представена като "националистическо въстание, по чудо целящо да донесе нещо, което "Фидес" по-късно, през 1998-а и 2010 г., наричаше "буржоазна Унгария" (точният цитат, за който говори Егри, е: "нашата културна свобода бе родена от революцията от 1956 г."). За него текстът "намеква и че унгарците са родени и неизменни десни националисти, всяко нещо, дори смътно либерално или ляво, не може да е унгарско."В края на декември 2018 г. въпреки протести статуя на Имре Наги, премиера, оглавил страната по време на антисъветската революция, бе преместена от района на парламента. А преди години "Орбан за пръв път се прочу именно с реч, реабилитираща Наги" и изиграла ключова роля в смяната на режима в Унгария през 1989 г., казва председателят на Асоциацията на учителите по история Ласло Миклоши. "Досега имаше консенсус, че Наги е герой и мъченик на революцията," а сега "на негово място отново ще има мемориал на жертвите на Червения терор", продължава Миклоши.


Унгарският премиер Виктор Орбан на 16 юни 1989 г., в речта, реабилитираща бившия министър-председател от времето на революцията Имре Наги.

© Associated Press

Унгарският премиер Виктор Орбан на 16 юни 1989 г., в речта, реабилитираща бившия министър-председател от времето на революцията Имре Наги.


Ново е отношението и към Миклош Хорти – регента на останалата без крал Унгария, съгласил се да поеме поста след Първата световна война само ако получи засилени правомощия. Във "Веритас интизет", новия правителствен институт за исторически изследвания, например се споделят други нагласи за ерата "Хорти" - почитат я като парламентарна демокрация и показват уважение към премиери или други фигури в нея. Близки до Орбан историци споделят същите възгледи.


Целта е да се подчертаят "приемствеността на националната история" и "завръщането към автентичното национално съществуване", смята Габор Егри. При тази нагласа "историята не е дело на хората, а е резултат от нещо предначертано или произлизащо от същността на нацията". Това, смята той, обяснява защо Орбан взема политики от 30-те години с всички антилиберални, антииндивидуалистки и други нагласи като "корпоративизъм, орязване на индивидуалните свободи заради дълга, пронатализъм, стъпил на етнически национализъм".


С новото отношение към Хорти е свързан и отказът "да се избягва признаването на отговорност за антиеврейските закони преди германската окупация на страната и активното съдействие на унгарците в Холокоста", казва Миклоши. "Вместо това се набляга на отговорността на германските окупатори и на Партията на кръстосаните стрели", продължава той, имайки предвид пронацистката организация, управлявала през 1944-1945 г. след преврат. Жертвите на унгарския Холокост, включващи до 600 хиляди евреи, всъщност загиват още от 1941 г. до идването на власт на Партията на кръстосаните стрели.


Италианският външен министър Джан Галеацо Чано гостува на унгарския регент Миклош Хорти, 23 декември 1938 г. Известен с авторитарния си стил и открит антисемит, Хорти отхвърля "прекаленото" присъствие на евреите и желае да ги замени с унгарци. Остава на власт между 1920 и 1944 г.

© Associated Press

Италианският външен министър Джан Галеацо Чано гостува на унгарския регент Миклош Хорти, 23 декември 1938 г. Известен с авторитарния си стил и открит антисемит, Хорти отхвърля "прекаленото" присъствие на евреите и желае да ги замени с унгарци. Остава на власт между 1920 и 1944 г.


Институции без граници


Годините между двете войни присъстват натрапчиво. В Унгария 4 юни е Денят на националното единство. Цялата страна - и почти 3 млн. в съседни страни - отбелязват травмата от разделянето на унгарската нация, осъществено с Трианонския договор след Първата световна война. Две трети от унгарската територията се оказват в чужди ръце. Проблемът е, че правителствата на "Фидес" насочват цялата си енергия към въпроса "колко е невъзможно да се забрави и превъзмогне", за да легитимират "традиционната концепция за унгарската нация", смята Егри.


Това едва ли ще доведе до конфликт със съседни държави, но поставя диаспората в сложна ситуация, продължава той. За кабинета ревизията не е връщане на територии, а "разширяване на унгарския суверенитет към хората, но без завземане на територии. Да се разпрострат институциите отвъд границите, създавайки общо пространство на образование, икономика, социална система и т.н., но без суверенитет. Това разделя малцинствата - част от тях бавно се обръщат към Будапеща, очаквайки всичко от унгарското правителство.


"Неизмеримата травма за нас, унгарците, е положителна промяна от огромна величина за румънците", допълва Миклоши. Част от идентичността и на двете държави е, но с напълно различни интелпретаци. Ако унгарската позиция се промени значително, това следователно ще се отрази и на отношенията със съседите."


А промяна вече има – най-малкото в понятията. "Трианонският мир бе заменен от "Трианонския мирен диктат"... Нума нужда ученикът да анализира значението на историческото събитие и да има собствено заключение", продължава Миклоши.


"Страданието" не е единственият интересен елемент в новата идентичност. Тази година държавата учреди Изследователския институт за унгарология, за да докаже "източния произход на унгарците в противовес на приетия научен подход или дори да отрече угро-финските лингвистични връзки," казва Миклоши. Няколко месеца преди "Дневник" да разговаря с Миклоши, Унгария стана членка на Събранието на тюркоезичните държави


Истинската промяна на историята обаче не започва от академични дебати, промени на държавни символи или налагане на идеологии в публичното пространство.


Тя тръгва от главите на учениците.


Какво ще пише в учебниците


След като въведе "патриотично възпитание" в детските градини, правителството на Унгария поиска нова учебна програма по история и други предмети. Миклоши разказва, че планът е бил да се въведе нова национална образователна програма през септември 2019 г., но след ожесточени професионални дискусии властите се отказали от това и я отложили за 2020 г. Какво ще се изучава за Хорти и Трианон, е трудно да се каже; от думите на Миклоши следва, че правителството вече ще може да решава въпроса еднозначно. В актуалното законодателство "се казва още по-ясно, че само лицензите на държавно публикувани учебници може да бъдат продължени," казва той. "Което значи практически държавен монопол от началото на следващата учебна година, през септември." Съдът в Страсбург наскоро опита да спре процеса.


И без монопол и нова програма изпълнителната власт намира начин да присъства в часовете. Например, без да дава достатъчно информация за причините за мигрантската криза, един от учебниците за осми клас цитира мнения на премиера. Реч на Орбан срещу мултикултурализма, произнесена в Страсбург през 2015 г., е намерила място в текста, а предшественикът му на поста Ференц Дюрчан е споменат като човек, възползвал се от двусмислена приватизация. "За различните култури може да е проблемно да съществуват заедно," пише освен това в учебника.


Процесът на изготвяне на учебниците по история озадачава някои от работилите по тях – като Рудолф Пакша. През 2014 г. изследователят от Унгарската академия на науките пише един от текстовете, по които работят съставителите. "Крайният резултат в моя случай не беше непоносим, но бе твърде "старомоден", а можеше да е много по-добре," липсват много интересни теми, не се говори за връзки с модернизма, либералдемократи, жени и малцинства (с изключение, неизбежно, на евреите), спомня си той, потърсен от "Дневник".


Има и по-сериозни проблеми: слабата дигитализация, отказът от игрови елементи за усвояване на материала и от задачи, които формират "съзнателен гражданин" - редакторите му обясняват, че "не това е целта на преподаването на история". И накрая: "Редакторите бяха написали текстове, които опитват да премахнат ролята на и отговорността на Миклош Хорти и унгарския елит и общество за Холокоста. Критикувах учебниците... затова бях повече от щастлив, когато видях, че имената на историците не се споменават във второто издание, а само тези на историците."


"През ноември унгарските учители по история бяха обвинени от председателя на парламента, че още преподават в марксистки дух," обяснява Миклоши. "В действителност в последните десетилетия е напълно обратното - програмата бе пренаписана от сегашното правителство, а днес на учениците се преподава почти изключително от учебници, притежавани и издавани от правителството."


Протест на учители в Будапеща, март 2016 г. Сред исканията за "промяна на системата" бяха намаляване на бюрократичната тежест върху учителите и по-голяма свобода за избор на учебници.<br /><br />За учителите по история, които не подкрепят случващото се в образованието, е трудно да изразят мнението си – те "не могат да говорят с медиите през предварително разрешение" от институцията си, обяснява Ласло Миклоши. На 6 февруари бившият премиер Петер Борош (втори след демократичните промени), днес председател на Националния комитет за паметта, <a href="https://magyarnemzet.hu/belfold/meg-nem-dolt-el-europa-sorsa_interju-4186829/" target="_blank">каза в специално интервю</a>, че "Асоциацията на учителите по история отправя предприема атаки срещу правителството, контрола над културата и дори националните ценности," които маскира като професионални. Тези атаки "застрашават отглеждането на нови поколения със здравословен подход към живота и нормално мислене" и такива действия срещу правителството на Орбан се водят от "групи и елементи в културата, образованието и науката."

© Associated Press

Протест на учители в Будапеща, март 2016 г. Сред исканията за "промяна на системата" бяха намаляване на бюрократичната тежест върху учителите и по-голяма свобода за избор на учебници.


За учителите по история, които не подкрепят случващото се в образованието, е трудно да изразят мнението си – те "не могат да говорят с медиите през предварително разрешение" от институцията си, обяснява Ласло Миклоши. На 6 февруари бившият премиер Петер Борош (втори след демократичните промени), днес председател на Националния комитет за паметта, каза в специално интервю, че "Асоциацията на учителите по история отправя предприема атаки срещу правителството, контрола над културата и дори националните ценности," които маскира като професионални. Тези атаки "застрашават отглеждането на нови поколения със здравословен подход към живота и нормално мислене" и такива действия срещу правителството на Орбан се водят от "групи и елементи в културата, образованието и науката."


"Нищо не може да остане както беше"


Експериментите в историята са само част от пъзела. Какво целят управляващите с желанието си да променят повечето сфери на обществения живот? Те често обвиняват либералните си критици в "социално инжерество", но не са ли на крачка сами да го направят?


"Вече го направиха," твърди Ержебет Барат от ЦЕУ. Според нея дори в сегашната ситуация властите "имат идеологически контрол върху основното и средното ниво (на образованието). Сега могат да стигнат и до висшето. Искат да пренационализират институциите, за да се уверят, че държат ценностите и идеологията. Те трябва да са масивно централизирани и това съвпада с културната политика, които обявиха това лято. Цялото правителство бе там и говориха за културната война," каза Барат. При това сблъсъкът, за който говори, далеч не е в началото си. "Промените и преструктурирането започнаха през април, но сега фокусът им е пълно превземане на изследователката дейност и университетите. Това е нова фаза и тя едва започва."


"Няма социално инженерство в голям мащаб," смята социологът Марк Золтан Кекеши, с когото "Дневник" разговаря по-рано за "културните войни" на управляващите. Изследователят от Сегед обаче си спомня: "За мен една от най-забележителните му речи бе през пролетта на 2010 г., след като спечели изборите със супермнозинство от две трети. (Орбан) изнесе реч пред Националния музей. Валеше, така че косата и лицето му бяха мокри, и каза: "Всичко трябва да се промени. Нищо не може да остане както беше." Крещеше, изглеждаше като пиян човек, макар да бе опиянен само от това, че бе спечелил играта след два пъти загубени избори през 2002 и 2006 г. Тази реч бе плашеща."

Ключови думи към статията:

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1982 Неутрално
 2. 2 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2855 Любопитно

  като гледам как най-изявените дебили го харесват, не е на добре

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 3. 3 Профил на Turbofan
  Turbofan
  Рейтинг: 1424 Весело

  Ейиии, обаче Орбан как разбишка 'университета' на господин Дьорд като незаконен кокошарник. Голям кеф :)

  Facing Worlds
 4. 4 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2855 Любопитно

  сигурно го харесват и нормални хора.
  наверемето е било така със съветската власт... много нормални хора са я приветствали, но най-големите мръсници са се възползвали от това...
  те стъщите и орбанизацията харесват.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 5. 5 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 372 Неутрално

  Трябва ли да ходя до Австрия за да запиша да изучавам науката "Социално изследване на пола" ?
  Защо Сорос не открие такъв университет и при нас в Дупница?

  Aз съм прост, ама вие сте още по-прости. Затова ме избирате!
 6. 6 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Днешният морално-политически упадък в САЩ, а и в Европа, започна с олевяването на университетите и медиите. Едни своевременни драстични промени, подобни на орбановите, могат да обърнат тренда в правилната посока.

 7. 7 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  вторият абзац от подтекста ''новата приемственост'' е пример за изопачаване,направо изнасилване на фактологията и евтина пропаганда за завеяни либерали на възраст от 15-25 години .

 8. 8 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2855 Неутрално

  До коментар [#6] от "balgariez":

  Западът е гнил най-малко от 1841 година, според руските мислители :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 9. 9 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Почти прочетох статията и се съгласих с Орбан на поне 80 % . Поне що се отнася за историческата част... Трианонския договор е дори по зле от Ньойския - за нас е Катастрофа а те трябва да го наричат Трианонски мир.
  Ако се поинтересувате и от Хорти - но без излишна предубеденост ще видите че човека наистина прави нещо за Унгария.
  А за ЦЕУ - защо още плачкате , нали щеше да е по добре в Виена, унгарците губели инвестиции и престиж ... Какво се случи че пак претопляте старата манджа .
  И как така учителка по английски се е превърнала в специалист по "Изследвания на пола" .
  ПП : Бих ви препоръчал да избягвате думичката "джендър" . Чуждица е . В българския език се използва пол. Самата вълшебна думичка се изпълни с изключително отрицателно значение и отключва най често първосигнално отхвърляне.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 10. 10 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1612 Неутрално

  Ненормалността иска да я превърнат в норма.Не е нормално жена да е феминистка и да прави кариера,вместо да има деца.Както и не е нормално мъже да правят секс с други мъже.Но се води яростна пропаганда,за да се убеждават хората в противното.

 11. 11 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2733 Неутрално

  Да, бе. Дневник, който не може да напише едно заглавие без правописна или пунктуационна грешка, отишъл в Будапеща и Виена, срещнал се с половин дузина соросоиди (другите за тях не съществуват), мислил, обсъждал и накрая събрал пъзела... който най-вероятно им е бил изпратен готов за публикуване.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 12. 12 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  Орбан нищо не може да пренапише.
  Няма сили, няма политически, икономически, идеологически, морален и философски потенциал.
  Орбан ще стане клоунът на историята.

  Както и Тръмп.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 13. 13 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  До коментар [#9] от "Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.":

  Какво се чудите как учиъелка по английски става джендър пропагандист?!Получила е добра оферта.

 14. 14 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  дочетох го и добих чувството,че авторите на материалчето скрито се мусят на ''смяната на режима през 1989-та''. с тия социалистически революции през 56-та и буржоазна Унгария , национализъм...трагедия.

 15. 15 Профил на Turbofan
  Turbofan
  Рейтинг: 1424 Весело

  До коментар [#12] от "Боян Таксиров":

  "Както и Тръмп"

  САМО още шест години, хохохохо

  Facing Worlds
 16. 16 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  До коментар [#15] от "Saint of Me":

  Сигурно си мислиш, че желанията и мечтанията ти, полюционирани във форума дразнят?
  Ами не. Знам, че искаш Тръмп да има втори мандат. Но най вероятно няма.
  Пък дори и да получи такъв, защо си мислиш, че това ще е непременно добре за вашата кауза?
  Какво е постигнало до момента, освен да консолидира Европа и света срещу САЩ?

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 17. 17 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Неутрално

  "Институции без граници"

  "Глобализацията няма да бъде върната назад, въпросът е кой и как ще я управлява
  ...
  Западът може да практикува два основни типа стратегия:

  Първо - взривно смесване на религии, ценности и култури, цената на което - терор, войни и обществен хаос - ще платят народите, докато техните елити ще наблюдават случващото се зад удобни заграждения и гаранции за сигурност.

  Второ - комплексна стратегия за глобално образование, респект към идентичността, постепенно включване на стотици милиони в цивилизационно общуване, което постепенно да изгради инфраструктура на относително безконфликтна демографска глобализация. За това са необходими много пари, много усилия и функционираща глобална международна система. Днешните глобални корпоративни елити не са готови да финансират това дългосрочно усилие. Затова тръгват на шокова демографска глобализация. Резултатите вече са видими с просто око. Основен съюзник на шоковата демографска глобализация е тесногръдието на различни видове анти-глобалисти, носталгични националисти и фанатизиращи се традиционалисти, които смятат, че могат да се оградят с някакъв вид стена от налитащото цунами на миграцията. Уви, те не могат да го спрат.

  Необходима е алтернативна глобална - или поне европейска стратегия за поставяне на бариери, създаване на селективни инструменти за контрол върху демографската глобализация и твърдост в противопоставянето на глобалния корпоративен елит, който иска да продължи да обира каймака на световната икономика и да властва безразделно вече и чрез
  пряк сблъсък на цивилизации и култури ..."

  Огнян Минчев - https://www.faktor.bg/bg/articles/politika/hlyab-i-pasti/-globalizatsiyata-nyama-da-bade-varnata-nazad-vaprosat-e-koy-i-kak-shte-ya-upravlyava-78518

 18. 18 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3104 Неутрално

  Това с образованието много лесно се решава.

  Просто се махат всякакви държавни програми и ще се види как за нула време никой няма да учи глупости, а само специалности, с които има реализация.

 19. 19 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Неутрално

  За Орбан, Качински, Салвини и по принцип за по-дясното от дясното и на ГЕРБ:

  "Прегръдката между ГЕРБ и СДС - символика и перспектива: говори депутатът Георги Марков" при Георги Любенов от днес.

  „Москов: Разликата между мен и Радан е, че аз защитавам консервативни позиции, а той зеления екстремизъм" - https://www.faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/moskov-razlikata-mezhdu-men-i-radan-e-che-az-zashtitavam-konservativni-pozitsii-a-toy-zeleniya-ekstremizam

  „Учредителна декларация на политическа партия „Консервативно обединение на десницата“
  http://bulgarianconservatives.eu/

 20. 20 Профил на Turbofan
  Turbofan
  Рейтинг: 1424 Весело

  До коментар [#16] от "Боян Таксиров":

  Теб не мисля че чак толкова те дразни но има симпатяги които буквално ги разболява поради некви неясни но силно смешни причини.

  Иначе не знам що реши че съм от тия с 'кауза'. Както и защо реши че си упълномощен да се изказваш от името на 'Европа и света', аз съм точно толкова 'Европа и света' колкото и ти и не виждам това дето ти виждаш че били 'срещу Уса'. Що ти да ги виждаш по-добре нещата?

  Facing Worlds
 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5716 Неутрално

  Нищо ново. Всичко ми напомня за "1984" и приказката за владеенето на миналото, настоящето и бъдещето.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  До коментар [#20] от "Saint of Me":

  Аз изказвам просто мнение, както и ти. Никой не ме е упълномощавал да изказвам собственото си мнение.

  А че има противопоставяне между два светогледа и две ценностни системи е ясно на все повече люде.
  Либералната и робовладелската системи.
  Между тях е борбата в света днес.

  На страната на либералните ценности са свободните хора. На страната на робовладелските такива са робовладелците и голяма част от робите - полезни идиоти.

  Робсттвото се налага чрез икономически, законови, културни, информационни, психологически, социални и прочее предимно косвени средства, като целта е мнозинството да е бедно, манипулирано, объркано и облъчено стадо, а не солидарно общество, способно колективно да защитава интересите си и да направлява съдбата си.

  ЕС еволюира в посока на либералните ценности, поне засега.
  САЩ, Китай и Русия в обратна посока.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 23. 23 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  До коментар [#22] от "Боян Таксиров":

  "Аз изказвам просто мнение" да се чете "Аз просто изказвам мнение" :))

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 24. 24 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2550 Весело

  Това с образованието много лесно се решава.Просто се махат всякакви държавни програми и ще се види как за нула време никой няма да учи глупости, а само специалности, с които има реализация.
  —цитат от коментар 18 на realguru  До коментар [#18] от "realguru":

  А бе стига с тая мантра за образованието,което щяло да реши като с вълшебна пръчица всички проблеми! Вече като чуя думата "образование" и ми се повръща!
  Образованост е да знаеш,че домата е плод. ИНТЕЛИГЕНТНОСТ е да знаеш,че домат не се слага в плодова салата.

 25. 25 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1249 Любопитно

  Скоро писахте за маскирана като ученически лагер руска военна база. Е, нали и това е нещо друго, маскирано като университет ?

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Орбан е един объркан човек.

 27. 27 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  “Всичко трябва да се промени” . - казва Орбан през 2010 г. Този девиз е още по актуален. За да оцелее Европа трябва да се промени.

 28. 28 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  До коментар [#27] от "balkantourist":

  Това, че Орбан го е казал, и така му се иска, НЕ значи, че ще стане :)
  Откъде накъде този ще налага разбиранията си върху европейските държави?

  Тц.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 29. 29 Профил на Turbofan
  Turbofan
  Рейтинг: 1424 Весело

  До коментар [#22] от "Боян Таксиров":

  "ЕС еволюира в посока на либералните ценности"

  Което ясно се вижда от лобистките закони на френски и белгийски фирми целящи да ударят УСПЕШНО конкуриращите ги български фирми просто от позицията на СИЛАТА.

  Обаче западните вериги плащат с кеф триста-четристин евро в София което е по-малко отколкото би им излязло да хранят клошар там.

  Но вярата ти е кефеща :)

  Facing Worlds
 30. 30 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  До коментар [#29] от "Saint of Me":

  Българските спедиторски фирми конкурират западните такива, по същия начин както евтините китайски стоки конкурират европейските.
  Чрез експлоатация, лоши условия на труд, ниски заплати и кофти бизнес практики правят дъмпинг. По този начин Европа се балканизира, вместо България да се европеизира.
  От тоя бизнес изгода има олигархията, не служителите и шофьорите.

  Естествено, че ЕС е в правото си да наложи общи, човешки стандарти и правила за всички държави членки и бизнесите в тях.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 31. 31 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  До коментар [#29] от "Saint of Me":

  Западните фирми плащат толкова, колкото условията тук им позволяват. Те не са управлявани от светци, при тях също е водеща печалбата.
  А кой прави условията тук да са такива и да има изгода от това, е ясно.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33 Профил на Turbofan
  Turbofan
  Рейтинг: 1424 Весело

  До коментар [#30] от "Боян Таксиров":

  "Естествено, че ЕС е в правото си да наложи общи, човешки стандарти и правила"

  Обаче няма и двеста евро минимална пенсия не е предмет на тия възвишени общочовешки правила, да се оправят както могат тия дето са гърбили четирес години, но без работещите дето им изкарват и тия мизерни пари да могат да ползват по-ниската цена на труда като конкурентно оръжие в ужким либералния и свободен общ пазар освен като са практически евтини роби на ПРАВИЛНИТЕ западни корпорации :)

  ЕС лицемерието на моменти е по-отвратително от онова по соца

  Facing Worlds
 34. 34 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  До коментар [#33] от "Saint of Me":

  Ами виж ся, не Западът трябва да плаща заплатите на българите, а българските работодатели. Много от тях могат да плащат и по големи заплати, но не искат. Всички крият данъци, но иначе са първи патриоти. Едрият бизнес прави далавери, краде, корумпира, за което, както сам разбираш, Западът НЕ е виновен.
  Естествено, че при това положение много пари за пенсии не остават.
  Българските чорбаджии искат българите да няма къде да избягат и да се гърчат и да робуват.

  Е, НЕ става. А и не само парите са причина за емиграция от робовладелската кочина, а безправието и беззаконието, огромния произвол.

  И все пак, когато Макрон заговори за обща европейска минимална заплата, точно такива "патриоти" като теб, ревнахте, че било комунизъм.

  Значи и когато има конкуренция и капитализъм, т. е. когато на чорбаджийте им взимат робите, лошо, но и когато се предлага решение хората да не бягат - пак лошо.

  Май добре е само когато мутрите тъпчат останалите....

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 35. 35 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 458 Весело

  Полове да има на този свят:))) и колкото повече, толкова повече демократи:))

 36. 36 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2492 Разстроено

  "Тази година държавата учреди Изследователския институт за унгарология, за да докаже "източния произход на унгарците в противовес на приетия научен подход или дори да отрече угро-финските лингвистични връзки," казва Миклоши. Няколко месеца преди "Дневник" да разговаря с Миклоши, Унгария стана членка на Събранието на тюркоезичните държави"

  Е това няма как да бъде обяснено с каквато и да е логика! Вместо да се сближава с Австрия и да търси някакво форма на възраждане на Австро-унгарската империя Орбан решил да си съюзява с изконният враг на Унгария и Европа - Турция?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 37. 37 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1982 Неутрално

  Знам, че искаш Тръмп да има втори мандат. Но най вероятно няма.
  —цитат от коментар 16 на Боян Таксиров


  Ще има, ще има .. и ще има и плач, и вой, и скърцане със зъби ..
  Ще помръкнат червените знамена, няма така усърдно да мятат младите соросоиди сърпове-чукове..

  А Станишката, още веднъж ще се потири с Истанбулската Конвенция под мишка в България .. и пак ще се върне в дъждовния Брюксел натирен и тъжен ..

  Мъка левичарска и тормоз голям се очакват ..

 38. 38 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1982 Неутрално

  Мъка левичарска и тормоз..

  Що тъй правят тез хора, пита "Дневник" и отронва сълза над алената пионерска връзка..

  Как бяха ясни нещата някога, а "Дневник" , как имаше Интернационализъм, как се събираше хартия за подпомагане на Международната Солидарност ..

  Спомени, спомени ..
  Де го туй време, де ги червените знамена, де тоя глас, де ги наште славни списатели?
  За народа - загуба велика!

 39. 39 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2733 Неутрално

  До коментар [#22] от "Боян Таксиров":"Аз изказвам просто мнение" да се чете "Аз просто изказвам мнение" :))
  —цитат от коментар 23 на Боян Таксиров


  Тва ми напомня една коректорка (пък мъжът ѝ беше милиционер, но това е друга история) -- тя поправяше камък на камак.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 40. 40 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  До коментар [#37] от "ajsayder":

  Някаква, както би казал Евлампи, "безсилна злобица" ли съзирам в твоя пост? :)

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 41. 41 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2733 Неутрално

  До коментар [#33] от "Saint of Me":Ами виж ся, не Западът трябва да плаща заплатите на българите, а българските работодатели. Много от тях могат да плащат и по големи заплати, но не искат. Всички крият данъци, но иначе са първи патриоти. Едрият бизнес прави далавери, краде, корумпира, за което, както сам разбираш, Западът НЕ е виновен. Естествено, че при това положение много пари за пенсии не остават.Българските чорбаджии искат българите да няма къде да избягат и да се гърчат и да робуват.Е, НЕ става. А и не само парите са причина за емиграция от робовладелската кочина, а безправието и беззаконието, огромния произвол.И все пак, когато Макрон заговори за обща европейска минимална заплата, точно такива "патриоти" като теб, ревнахте, че било комунизъм.Значи и когато има конкуренция и капитализъм, т. е. когато на чорбаджийте им взимат робите, лошо, но и когато се предлага решение хората да не бягат - пак лошо.Май добре е само когато мутрите тъпчат останалите....
  —цитат от коментар 34 на Боян Таксиров


  За последен път чух думата чорбаджии от Жан Виденов -- трябва да е било към 1996 година...

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 42. 42 Профил на Turbofan
  Turbofan
  Рейтинг: 1424 Весело

  До коментар [#34] от "Боян Таксиров":

  "Много от тях могат да плащат и по големи заплати, но не искат"

  Ама същото важи и за западните вериги в центъра на София, нали?

  Няма такъв филм с 'може да дава повече но не иска'. Иди дай ти повече и ще си ги избираш по красота :)

  Разликата в стандарта е двуостър нож, по-беден си но и по-конкурентен. Западните лицемери искат да продължаваш да си по-беден но в никъв случай да не си по-конкурентен

  Facing Worlds
 43. 43 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1310 Любопитно

  Колабороциониста Дьорд, хвърлял в пещите своите сега да не обвинява Орбан в нещо свързано с нацизма?

 44. 44 Профил на Петър Костов
  Петър Костов
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Погледнат света от високо изглежда така:
  Имаме богати страни наследници на големи империи и ръководени от безскрупулни корпорации експлоатиращи, подтискащи и изсмукващи ресурсите на останалата бедна половина на света. Векове Африка е била експлоатирана от Великобритания, Франция и Германия. Индия и много други страни са били колонизирани и ресурсите им усвоени от колонизаторите. Разцвета на тези империи е за сметка на колонизираните. По този начин съвременния свят е разделен на Много богати и много бедни. Но за да потдържат високия си стандарт съвременните империи продължават да раздават демокрация другите (особено ако те имат петрол). Това естествено предизвика реваншизъм сред тях, който лесно се радикализира и прерастна в нещо страшно. Сирия, Либия, Ирак и др. са напълно разрушени. Това доведе и до кризата с емигрантите. В същия този момент в модерния западен свят либералните разцъвтяват натрапвайки ни колко е модерно да си гей и феминистките вече се борят не за равни права на жените а за доминация на женския пол. Подмяната на ценностите протича с много бързи темпове. В същия този момент Европа е заляна с вълна от емигранти чиято ценностна система е по-близка до средновековието отколкото до 21-ви век. Неизменно това води до конфликти (Германия)
  Орбан се стреми да предпази Унгария от тези последици. Естествено не одобрявам на 100% неговата политика, но ми се иска поне малко да послужи за пример на нашите властимащи.

  Не се въргаляй с прасе в калта! За разлика от теб на него ще му хареса.
 45. 45 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3858 Неутрално

  Историята са пише ежедневно и ежечасно. Дали Орбан е прав - или не, ще решат унгарците на изборите. За правилността, ще се разбере след 50 на години, а може и повече.

 46. 46 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  До коментар [#42] от "Saint of Me":

  Ами като българи не искат да плащат на българи, защо чужди да плащат много повече?
  Който иска повече, да емигрира. Западът напоследък не връща никого.

  За кого говориш, че е по беден, но по конкурентен? Спедиторските фирми на олигархията? Не, те не са бедни, те печелят от бедността.
  И Западът не иска да спомага за това, така че то да се прехвърли и на собствена почва, като практика.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 47. 47 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  До коментар [#45] от "Vlado Nikolov":

  Няма кой да ти чака 50 години :))
  Унгарците сега да стискат зъби, пък след 50 години внуците им да разберат дали е имало смисъл, или не?
  И ако не е имало смисъл, за чий...

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 48. 48 Профил на Turbofan
  Turbofan
  Рейтинг: 1424 Весело

  До коментар [#46] от "Боян Таксиров":

  "И Западът не иска да спомага за това"

  Глупости, западът не иска ПЕЧАЛБАТА от дейността на фирмите която е якото нещо да отива в изтока а да се концентрира при него.

  Въобще като заставаш на идеалистични позиции относно мотивите на запада няма как да видиш друго освен крива картина.

  Няма лошо в интересчийството но има лошо когато едното интересчийство се пробутва като 'ценност' докато реално се прецаква интереса на другия от позицията на груба непазарна сила.

  Няма разлика по тоя пункт със ссср, с тия глупости на еврозелките изобщо не им трябва външен враг, анти ЕС настроенията няма как да не се усилят до деструктивни амплитуди

  Facing Worlds
 49. 49 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  До коментар [#48] от "Saint of Me":

  Това е по първосигналното обяснение, за насъскване на матрияла.
  Мисля, че Западът гледа малко по далеч. Не от някакъв идеализъм, пак прагматизъм, но с малко по далечен хоризонт. Прави се така, ЕС да не е разграден двор, а едно стабилно обединение, подчиняващо се на общи стандарти.

  Бг спедиторите печелят поне колкото западните си конкуренти, дори и повече именно заради експлоатацията и лошите бизнес практики. Един западен шофьор на тир печели повече при много по леки условия на труд. Ето на какво се дълржи конкурентното предимство на българските фирми.

  На експлоатация.

  С какво тази експлоатация помага на българите? С какво подобрява живота им? НЕ може защитата на мафиотските фирми да се представя като национален интерес!

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 50. 50 Профил на Turbofan
  Turbofan
  Рейтинг: 1424 Весело

  До коментар [#49] от "Боян Таксиров":

  "На експлоатация"

  Това не го решаваш ти :)

  На запад има глад за шофери щото изобщо не е лесна работата за тамошните лигочи и ако некой българин иска ще го вземат даже и с некъв супер примитивен език с пет думи от разговорника.

  Явно предпочитат 'експлоатацията' на гадните български чорбаджии изедници :)

  Facing Worlds
 51. 51 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#1] от "ajsayder":

  Пазете се от ОРБАН , дори когато ви носи ДАРОВЕ /със съмнителна стойносПолитическата линия на „Фидес“ впрочем нееднократно се е променяла. От анархо-либерална в началото на прехода, партията на Орбан зави към консерватизма, за да стигне днес до ксенофобия и расизъм – с една дума, до прословутата нелиберална демокрация, на която Орбан се учел от Русия, Китай и Турция. И у нас някои десни опитаха да направят този лупинг, но с далеч по-малък успех. От стипендиант на „Отворено общество“ през 1988 г. днес Орбан гледа на фондацията и на нейния създател като на свои основни врагове: Джордж Сорос се представя като образ, съчетаващ милиардера-изедник с безродника евреин – фигура, която гъделичка някои задремали чувства в една страна, в която днес издигат бюстове на диктатора Хорти, виновен за смъртта на 600 000 евреи.т / :

 52. 52 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  До коментар [#28] от "Боян Таксиров":

  Откъде на къде другите държави ще налагат на Унгария, какво да прави?

 53. 53 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Орбан ту е русофил, ту рософоб, ту нацист, ту шовинист, ту антисемит, а истината е че той е просто унгарец, обичаш Унгария. Вече не може да си просто унгарец, обичаш Унгария ти трябва да си някой от горе описаните. Унгарците вече схваната, че не приемат акъл от хора които даже не са виждали Унгария, но казват какво е добре за тях.

 54. 54 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  До коментар [#52] от "balkantourist":

  Тези на снимката наистина протестират, защото им налагат нещо.
  Но протестират не срещу другите държави, а срещу правителството на собствената си държава.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 55. 55 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 481 Неутрално

  "Жертвите на унгарския Холокост, включващи до 600 хиляди евреи, всъщност загиват още от 1941 г. до идването на власт на Партията на кръстосаните стрели." - Тук изказът е малко неточен, едва ли не се внушава, че Унгария започва изтреблението на евреите още през 1941 г. В действителност има някои случаи на погроми, но депортцията към концентрационните лагери започва, след като германците окупират Унгари и на власт идва Салаши. Тогава масово се извозват евреите към германските концентрационни лагери и загиват огромен брой от унгарските евреи.

  А иначе за т.нар. gender studies - си е чиста проба псевдонаукар проводник на разни п**ерастки интереси мъчейки се да облекат в "научна" форма хомо-пропагандата си.

 56. 56 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2699 Весело

  До коментар [#5] от "Апартамент с асансьор в тоалетната":

  Щото знае, че форумните юнаци ше го посрещнат със страшният вик ”по пет на нож” 😂

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 57. 57 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Споменаването та науката за смяна на пола е достатъчно,за да се разбере,че сляпата вяра в науките е опасна. Хората трябва да имат критично отношение и да се отнасят със скептицизъм към всяка една наука. Науката за смяна на пола показва,че "учените" могат да бъдат плодажни,корумпирани, откачени, лишени от здрав разум и безотговорни социопати.
  Другите впечатления от статията са,че Орбан показва правилния път за Европа към нормалността и,че авторът е писал статията докато се е намирал в състояние на раздвояване на пола.

 58. 58 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  До коментар [#54] от "Боян Таксиров":

  Орбан печели изборите законно. На снимката не виждам насилие срещу протестиращите.

 59. 59 Профил на anticomunist
  anticomunist
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Орбан си Пич от класа,джендърите да го духат,те така или иначе само това правят

 60. 60 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#52] от "balkantourist":Тези на снимката наистина протестират, защото им налагат нещо.Но протестират не срещу другите държави, а срещу правителството на собствената си държава.
  —цитат от коментар 54 на Боян Таксиров


  Протестират във Франция, не в Унгария, но вие протестите във Франция не ги забелязвате. Това е,защото страдате от раздвоение на пола.

 61. 61 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1982 Неутрално

  .. диктатора Хорти, виновен за смъртта на 600 000 евреи.
  —цитат от коментар 51 на doroteus


  1. Що пък Хорти да е "диктатор"??????
  Той, да припомним е регент от 1 март 1920 г. и е такъв, според съвсем законно решение на Парламента! Унгария през 1922 става член на Лигата на Нациите ..
  Нещо, малките ви мозъчета са объркани, душици червендалести ..

  2.Що пък Хорти за е " виновен за смъртта на 600 000 евреи."?
  Би ли могло нещо подробности, та да се избегне съмнението за малоумно бръщолевене на тъпи гъзове?

  По времето на Хорти, да припомним - от 1920 до 1944 г . - евреите са си живели в Унгария
  Ето за фамилия Шварц( преименуванла се на Шорош):

  "His father Tivadar (also known as Teodoro Ŝvarc) was a lawyer and a well-known Esperanto-speaker editing a literary magazine ('Literatura Mondo') who had also been a prisoner of war during and after World War I until he escaped from Russia and rejoined his family in Budapest.
  ... The two married in 1924. In 1936, Soros's family changed their name from the German-Jewish Schwartz to Soros.
  Tivadar liked the new name ..".

 62. 62 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1982 Неутрално

  До коментар [#37] от "ajsayder":Някаква, както би казал Евлампи, "безсилна злобица" ли съзирам в твоя пост? :)
  —цитат от коментар 40 на Боян Таксиров


  Какво ли се съзира в моя пост?
  Какво ли е искал да каже авторът?

  И се появява твоят пост - там се съзира мъчително набръчкано челце ..

  Иначе има, има , както би казал Евлампи, "безсилна злобица" .
  Правилно си усетил.

  И люто кълнене на Орбан има, и горещо споделяни надежди има, дето Тръмп няма да има нов мандат , и мъка при вида на мъкнещата се за Брюксел , Станишка , с прибраната под мишка неприета Истанбулска Конвенция.

  Споменават се, споменават се в моите постинги, да .. и злобицата може да се усети.

  Порчети бааааавно статията и ще разбереш къде е злобицата .
  "Безислна злоибица" е хубаво казано .. щото Тръмп им направи главите на соросоидите квадратни и от тогава те безсилно вият към Луната.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK