Кметовете на едни от най-големите градове в света обсъдиха проблемите от масовия туризъм

Кадър от Атина

© Reuters

Кадър от АтинаВ момент, в който големите градове, се опитват да се справят с предизвикателството на масовия туризъм, кметове от целия свят се събраха в Лисабон и приеха първа по рода си декларация, гарантираща, че секторът на туризма трябва да е от полза както за посетителите, така и за местните жители, съобщава БТА.


В столицата на Португалия Лисабон дойдоха кметове и заместник-кметове на 16 големи града, в това число Барселона, Париж, Сао Пауло, Сеул и др. Те обещаха да поставят устойчивото развитие на туристическата индустрия като основна цел, като използват новите технологии, за да построят "градове за всички".


Декларацията на кметовете дойде в момент, в който нискотарифните авиокомпании предизвикаха туристически бум в много от водещите градове по света. Това породи недоволство у местните жители заради нарастващите цени на жилищата и на наемите поради краткосрочното отдаване под наем.
В декларацията на кметовете и техните заместници се изтъква приноса на туризма към икономиката на градовете, но се признава и че съществуват и предизвикателства, включително натиск над инфраструктурата, отношенията между посетители и местни жители и справедливите работни условия.


Кметът на Лисабон Фернанду Медина каза, че градът му се нуждае от силна икономика и че туризмът е част от нея, но се нужда и от качество на живот, от обществени услуги, адаптирани за нарастващия брой на посетители, и от това да бъде град, в който има достъп до фундаментални права, включително и правото на жилище. Местни жители казват, че се чувстват прокудени от града си, защото частни инвеститори превръщат къщите на Лисабон в имоти за отдаване под наем в платформата Airbnb, в хотели и в луксозни апартаменти.


Медина призна, че има връзка между цената на имотите и туризма и каза, че платформите за отдаване под наем на жилища пораждат известен натиск върху градовете. Той каза, че общинският съвет заедно с португалското правителство работят по разпоредби за контрол на феномена, който засяга най-вече историческите райони на града.


На срещата в Лисабон присъстваха и представители на Airbnb и на други частни компании.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK