"Гардиън": ВМРО и БСП предизвикаха хомофобски скандал в Европейската столица на културата

Кадър от традиционния "Луков марш", който се провежда през февруари. В него участие взимат десетки националисти.

© Георги Кожухаров

Кадър от традиционния "Луков марш", който се провежда през февруари. В него участие взимат десетки националисти.Намесата на общински съветници от Пловдив е "грозна провокация" в Европейската столица на културата, които са забравили, че този статут се предоставя на града и срещу гаранции, че няма да има политическа намеса. "Това сериозно може да накърни репутацията и имиджа, който изграждахме 5 години... подобна намеса в програмата може да се определи единствено като дискриминация и цензура."


Това заявява за лондонския в. "Гардиън" Светлана Куюмджиева, художествен директор на Фондация "Пловдив 2019", която организира и събитията. Под заглавието "Хомофобски скандал удари Пловдив, Европейската столица на културата" изданието съобщава, че в понеделник на извънредно заседание общинският съвет ще опита да вземе решение, с което да принуди кмета да поиска отстраняването на Куюмджиева от поста.


Групата, стояща зад тази инициатива, е съставена от 21 от общо 50 общинари - основно от обединение около ВМРО, БСП и "Съюз за Пловдив". Те използват като повод за атаката си насрочена за юли фотоизложба "Балканска гордост", включваща снимки от шествия в защита правата на хомосексуалните от различни места на полуострова. Представител на "Съюз за Пловдив" казва, че за тях по-големият проблем е, че се изразходвали непрозрачно публични средства, но не се посочват конкретни примери.
Депутатът Александър Сиди от ВМРО, която авторите Мартин Димитров и Шон Уокър определят като крайно националистическа партия от управлението на държавата, заявява на пресконференция: "Не искаме да правят изложбата и ще ги спрем с всички законни - и ако се наложи - незаконни средства."


Борислав Инчев, председател на ВМРО - Пловдив, е цитиран да казва миналата седмица, че "това е същото като да проведеш гей парад в Пловдив и съм много любопитен какво ще се случи, ако учителка погрешка изпрати ученици да разгледат изложбата, какво ще видят, тя как ще им го обясни".


Евелин Пасков от "Обединение за Пловдив" смята, че "Пловдив е, общо взето, консервативен град и би трябвало други проекти да имат приоритет". Всъщност фондацията участва във въпросния проект със 7000 лв.


Организатор на изложбата, съпроводена с концерт и дискусия, е фондация "Глас". Симеон Василев от фондацията казва, че ще намерят начин да реализират проекта. "Политиците, изглежда, не схващат съдържанието на един културен продукт и не осъзнават, че Европейската столица на културата не бива да се политизира и изпълва с интриги. Девизът на "Пловдив 2019" е "Заедно" - къде е сега тази заедност?"


"Гардиън" обяснява на читателите си, че расте тревогата от увеличаване на хомофобията в България с нападения, включително в петък срещу ЛГБТ център в София. Миналия месец по стените на сградата, където е Фондация "Пловдив 2019", бяха надраскани графити "Не на гей пропагандата в Пловдив" и нецензурни думи, допълва изданието.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK