По-добре да не знаеш какво ставаше там! (видео)

По-добре да не знаеш какво ставаше там! (видео)

© Associated Press"Непълноценните" ги откарвали в Аушвиц. Спомените за плачещи и умиращи деца преследвали баба му до смъртта, казва Боби Гутенбергер. Внукът на двама синти, оцелели от холокоста, се връща по следите на ужасното минало. На Международния ден на ромите "Дневник" припомня текста на "Дойче веле".


Слънцето грее, но вятърът е мразовит. Смразяваща е и представата за това, което се е случило тук. На мястото, където са били затворени десетки хиляди хора в бараки. Безкрайни телени заграждения опасват голяма площ. Зад тях са брезовите гори, дали името на концлагера "Аушвиц-Биркенау". От газовите камери и крематориумите, където са били умъртвени стотици хиляди души, са останали само развалини. Нацистите ги взривяват, преди руските войски да достигнат до "Аушвиц" през април 1945 година.


"Сбогом, моя любима родино"


Всяка година почти два милиона души посещават музея "Аушвиц-Биркенау". Тази сутрин е по-спокойно. Пристигнали са 30 посетители от Баден-Вюртемберг. Те тръгват по следите на затворниците по дългата просека към "циганския лагер". Полагат бели цветя пред паметника на избитите синти и роми, депортирани преди 75 години от Щутгарт в Биркенау. Сред посетителите е и Боби Гутенбергер от Равенсбург. Неговите баба и дядо са били затворени тук. Техните близки са избити, а те оцеляват. По време на депортацията от Равенсбург една възрастна жена казала: "Сбогом, моя любима родино".
От 600 години синти и роми живеят в Европа. Германските синти воюват през Първата световна война в редиците на Райха, по-късно служат във Вермахта, докато националсоциалистите ги прогонват от армията по "расово-политически причини". "Аз съм германец. Германец с друга култура", казва Боби Гутенбергер. Преди пътуването към "Аушвиц-Биркенау" спътниците го попитали дали има германско гражданство. "Как им хрумва подобен въпрос", казва Боби объркано. Той е изненадан, че мнозина знаят твърде малко за синтите в Германия.


"Каква е тази татуировка?"


От отдавнашни времена синтите са германци. Те поддържат свой собствен език, подобно на сорбите. Боби Гутенбергер казва, че синтите имат "своя собствена музикална култура и са по-тясно привързани към семейството". Още като ученик Боби започва да се грижи за травматизираната си в "Аушвиц" баба Марта. Един ден му направило впечатление, че тя има номер на ръката си - Z 5656. "Каква е тази татуировка", попитал той. "Нацистите ми я сложиха, това беше моят номер", отвърнала тя. А когато Боби я попитал за нейните преживявания, тя отвърнала: "По-добре да не знаеш какво ставаше там."


Баба му и цялото семейство винаги се опитвали да закрилят децата, споделя Боби Гутенбергер. Баба му се страхувала да не се повтори преследването на малцинството на синтите. Много от неговите роднини се страхуват от това и до днес. "Не е било толкова отдавна - минали са само 75 години", казва Боби. Оцелели от нацисткия геноцид над синтите казват, че "земята в Биркенау била просмукана от кръв"."Расова експертиза"


Пред паметника в Биркенау Андреас-Хофман Рихтер чете от спомените на Хилдерагд Шварц. Тя е една от малкото оцелели жители на Равенсбург. Преди нацистите да започнат да преследват синтите, работела в градската управа. "Ние, синтите, работехме много", пише тя в спомените си. Но националсоциалистическите изследователи на расите около лекаря Роберт Ритер и медицинската сестра Ева Юстин пътуват из цялата страна, за да регистрират и измерват "циганите". Те измерват очите, носа, всичко. И псевдонаучната "расова експертиза" става основата за преследване и унищожаване на синтите. По заповед на Хайнрих Химлер всички, характеризирани като "непълноценни", биват депортирани в "Аушвиц-Биркенау".


"Живеехме с миризмата на изгоряла плът"


В концлагера са затворени 23 000 представители на синти от 11 страни. Всеки втори е бил под 16 години. Много малки деца, възрастни и болни хора умират още по пътя в претъпканите животински вагони. Малцинството на синтите никъде не е сигурно. В много европейски страни се извършват масови разстрели и депортации в лагерите на смъртта. Нацистите искат да ликвидират цялото малцинство. През март 1943 година в "Аушвиц-Биркенау" са депортирани мъже, жени и деца. Онези, които не били изпратени веднага в газовите камери, били принудително стерилизирани.


"За десет седмици умряха и четирите ни деца. Моите малки момичета бяха на две и три години, а най-малката беше на 11 месеца. Малкото момче на сестра ми също беше на две години. Никой не може да си представи как умираха хората там... Откарваха умрелите в крематориума. Ние гледахме огъня, който гореше ден и нощ. Живеехме с миризмата на изгоряла плът", пише в спомените си Хилдегард Шварц.


Спомен за умиращите деца


При най-малкото съмнение за заразни болести нацистите избиват веднага пристигналите групи рома и синти. Повечето семейства на рома и синти обаче попадат в т.нар. цигански лагер. Събличат ги, дезинфекцират ги и им татуират номера на ръцете. Номерата на бебетата са татуирани на бедрото. Близо до детския затворнически блок в "Биркенау" се намира лабораторията на нацисткия лекар Йозеф Менгеле, който подлага децата на мъчителни експерименти и умъртвява много от тях. Бабата на Боби Гутенбергер работи в близост до детския блок. И спомените за плачещи и умиращи деца я преследваха до смъртта, разказва Боби Гутенбергер.


Никога повече!


Никой не бива да забравя миналото, казва Боби. "Най-важното е всичко това да не се повтаря", изтъква той. Спътникът му Мушин Аксоян споделя това мнение. И в паметната книга на Блок 13 в "Аушвиц" той е написал: "Който не познава миналото си, няма бъдеще!"

Ключови думи към статията:

Коментари (135)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3412 Неутрално

  "Той е изненадан, че мнозина знаят твърде малко за синтите в Германия."
  ==========
  И аз чета за първи път.

  Еретик
 2. 2 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Ние и без това не знаем какво е ставало там, защото всичко се представя само от призмата на победителите. Онзи, който чете обаче винаги намира истината.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 892 Неутрално

  И като си помисля, че 80 години по-късно има хора, които рисуват свастики на обществени места.....

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#6] от "НеКой":

  А, писаха, писаха.
  Ама не с такъв тон.
  Виртуален поклон имаше.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  До коментар [#4] от "yellow_hater":

  Няма как социализъм в каквато и да било форма да е успешен. Рано или късно икономическият модел ще се срине.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 11. 11 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  До коментар [#9] от "selqnin":

  Кое ти е кафяво пък на теб?
  Не взе ли Израел над 100 милиарда марки от Германия?
  Какво още искат?

 12. 12 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 763 Неутрално

  От газовите камери и крематориумите, където са били умъртвени стотици хиляди души, са останали само развалини. Нацистите ги взривяват, преди руските войски да достигнат до "Аушвиц" през април 1945 година.Нали беха милиони.След още некоя година ще се пише вече, че са били няколко стотици.И ще е по-верно...
  —цитат от коментар 8 на НеКой


  Много неясноти има по въпроса. Че хора са умирали, умирали са, но от какво са умирали От недохранване, болести, преумора, обгазяване? Все още не намерен писмен немски документ, който да заповядва убиване с газ.

 13. 13 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 882 Неутрално

  До коментар [#8] от "НеКой":


  Нали беха милиони.
  След още некоя година ще се пише вече, че са били няколко стотици.
  И ще е по-верно...
  —цитат от коментар 8 на НеКой


  И само един да е, ако си ти, ще ти се окаже много!
  Но не това е важно!
  Защо след войната, върху германците се стовари колективна вина?

  Да разлая троловете!!
 14. 14 Профил на Ivan Prodanov
  Ivan Prodanov
  Рейтинг: 366 Неутрално

  Кафявата чума още е сред нас.

  Иван Костов е за съд!
 15. 15 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1730 Неутрално

  До коментар [#4] от "yellow_hater":


  "Дневник", начесахте ли си егото? Обаче липсва плурализъм - няма я представена гледната точка на германците. Тоест - не важите.Сами сте си виновни.И германците. Ако националсоциализмът беше мирен и не беше въвлякъл света във война (ако допуснем, че САЩ нямаше да правят провокации и да атакуват), сега щеше да е успешен политически модел.
  —цитат от коментар 4 на yellow_hater


  Би ли пояснил какво точно са сторили мръсните американци?

 16. 16 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 892 Неутрално

  До коментар [#11] от "НеКой":

  Мерзкото е, че знаете, кое и какво е КАФЯВО, още по-мерзкото е, че очевидно Ви харесва!!!!
  ПОЗОР!!!

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  До коментар [#13] от "lone wolf":

  Ако е един, да несе добавят 5 999 999 към него. Нека да сме честни.
  Войната е гнусно нещо, но руснаците са дали много повече жертви, а тук такова нещо никога не се споменава.

 19. 19 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 882 Любопитно

  До коментар [#6] от "НеКой":


  Сигурно дедо Сорос така рече.
  —цитат от коментар 6 на НеКой


  Стига с тоя Сорос!
  Кажи как лично ти си пострадал от Сорос!

  Защото ако питаш мене, ще ти кажа, че пострадали от Сорос, пряко, знам само в Тайланд!

  Да разлая троловете!!
 20. 20 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3912 Любопитно

  Никой не бива да забравя миналото, казва Боби. "Най-важното е всичко това да не се повтаря", изтъква той.
  ========
  Иииии.... да ама, Тимерманс апелира за точно обратното....
  "Нека забравим за миналото и гледаме към бъдещето"....

  Bukalemun
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  До коментар [#19] от "lone wolf":

  Пострадал съм, сума ти пари и полицаи и военни се принудихме да пратим на границата.
  Сорос е идеологът на мигрантските потоци към Европа, така че няма как да съм му фен.

 23. 23 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#15] от "lz73":

  Твоите любими американци не спират да правят разни неща от над 220 години. Все войни, където имат интереси. Не за територия, а за пари и интереси. Сякаш не знаеш.
  Всичките "Арабски пролети" са по един или друг начин инициирани от тях. ИДИЛ чие създание е? На САЩ и Русия. Аз не съм русофил. Макар че либерастите няма как да го разберат.
  Та, американците, например, хвърляха атомни бомби над Хирошима и Нагасаки. Още през 1947 година започва Маккартизмът., който цели унищожението на другия политически блок от страните-победителки. Яростна пропаганда навсякъде - в медиите, в армията, в музиката, в киното...
  Само малки примери. А американските военни бази в България? Имаме ли наистина нужда от тях?
  Кажи ми, от какъв зор американците ще си правят бази тук? И сега се сети къде точно се намираме.

 24. 24 Профил на donald brawnight
  donald brawnight
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Нацистите искат да ликвидират цялото малцинство.Ех.....
  —цитат от коментар 5 на naskom44


  Хм...,не са само нацистите.

 25. 25 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#10] от "Darulio":

  Напротив. Стига да е достатъчно "зрял" и отпуснат, има как. Всичко опира до замисли и его.

 26. 26 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 882 Неутрално

  До коментар [#18] от "НеКой":

  Никой не знае колко руснаци са загинали!
  Цифрата 21 милиона, Хрушчов я обявява изневиделица!
  Може да са и повече; може и да са по-малко.

  Да разлая троловете!!
 27. 27 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1730 Неутрално

  До коментар [#18] от "НеКой":


  До коментар [#13] от "lone wolf":Ако е един, да несе добавят 5 999 999 към него. Нека да сме честни.Войната е гнусно нещо, но руснаците са дали много повече жертви, а тук такова нещо никога не се споменава.
  —цитат от коментар 18 на НеКой


  Хм, под статия за дивотиите на националсоциализма Вие се възмущавате, че никой не споменава, че СССР е дал повече жертви във ВСВ. Ами добре, ще отчетем и заслугите на реалния социализъм. СССР дава наистина много жертви главно поради некомпетентно ръководство. И в случая става дума за жертви във военни действия. Онези от Гулаг са друга тема, нали?

 28. 28 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  До коментар [#26] от "lone wolf":

  Човек ако се информира от подобни статии, ще научи, че евреите са дали повече жертви от руснаците във Втората Световна война, толкова ни се набива в главата.
  Стига толкова, има си факти.

 29. 29 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3722 Неутрално

  "За десет седмици умряха и четирите ни деца. Моите малки момичета бяха на две и три години, а най-малката беше на 11 месеца. Малкото момче на сестра ми също беше на две години. Никой не може да си представи как умираха хората там... Откарваха умрелите в крематориума. "

  Това е самата истина, никой умишлено не ги е избивал, умирали са от изтощение, недохранване, болести...

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 30. 30 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1730 Неутрално

  До коментар [#23] от "yellow_hater":


  До коментар [#15] от "lz73":Твоите любими американци не спират да правят разни неща от над 220 години. Все войни, където имат интереси. Не за територия, а за пари и интереси. Сякаш не знаеш.Всичките "Арабски пролети" са по един или друг начин инициирани от тях. ИДИЛ чие създание е? На САЩ и Русия. Аз не съм русофил. Макар че либерастите няма как да го разберат.Та, американците, например, хвърляха атомни бомби над Хирошима и Нагасаки. Още през 1947 година започва Маккартизмът., който цели унищожението на другия политически блок от страните-победителки. Яростна пропаганда навсякъде - в медиите, в армията, в музиката, в киното...Само малки примери. А американските военни бази в България? Имаме ли наистина нужда от тях?Кажи ми, от какъв зор американците ще си правят бази тук? И сега се сети къде точно се намираме.
  —цитат от коментар 23 на yellow_hater


  Виж сега, пиатх те с какво янките са виновни за агресията на Хитлер. Щото ти написа:
  ...Ако националсоциализмът беше мирен и не беше въвлякъл света във война (ако допуснем, че САЩ нямаше да правят провокации и да атакуват), сега щеше да е успешен политически модел.
  —цитат от коментар 4 на yellow_hater


  А за после как да ти кажа...сигурно основна цел на СССР е било добруването на Алабама...

 31. 31 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  До коментар [#27] от "lz73":

  По време на следващата война ще те пратим ти да се биеш, нали си много компетентен.
  Сигурно си мислиш, че войната е нещо като Warcraft и ти си добър там, ама истината е друга. Умира се сигурно и бързо...

 32. 32 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1569 Весело

  До коментар [#19] от "lone wolf":

  А Във Великобритания? 16 септември 1992?

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 33. 33 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Дойче Веле са дъното. Ромите се отправяли към Западна Европа, защото били дискриминирани... А защо милиони българи са отправиха към Западна Европа? Защото са дискриминирани ли? Защо тези българи не подават молби за убежище? Що за грандиозна псевдолиберална глупост? Никой няма да им даде много ясно, защото не са бежанци.

 34. 34 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#30] от "lz73":

  Хубаво. Не са те. Обаче какво търсят в Европа? През 1936 година се праща телеграма в Райхстага, в която изрично се моли да не се напада един дълъг списък от държави от страна на Германия. Хитлер и останалите се смеят. Има автентично видео.
  Американците не са виновни. Просто са си търсили повод да се включат в агресията. "Пърл Харбър" е поводът.
  Останалото се знае.

 35. 35 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  До коментар [#25] от "yellow_hater":

  Да, и да не му пречат "външни врагове", нали? Дрън-дрън.
  Рано или късно всеки социалистически строй свършва по един и същи начин - с глад, мизерия, режим на ток и вода и недостиг на всякакви стоки. Социализмът е фундаментално сбъркан политикономически строй и съдбата му винаги е една и съща, без значение какви представки ще се набутат пред името ѝ.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 36. 36 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#35] от "Darulio":

  Я виж как е в Китай. Отворена икономика, сравнително свободен режим, който се води комунистически. Зле ли им е?
  Разпаднали ли са се?

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1730 Неутрално

  До коментар [#31] от "НеКой":

  Не играя такива игри...
  Задай си въпроса как точно така германците са се изхитрили да дадат много по-малко жертви от руснаците. При това те са атакували...

 39. 39 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#37] от "Димитър Димитров":

  Ето, един либераст се напрегна.
  Продължавай, интересно е.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  До коментар [#38] от "lz73":

  Германия е била страшно добре подготвена за тази война, страшно добре. С изключителна техническа и технологична армия и кадроми потенциал изобщо. Русия е нямало как другояче да ги спре, освен с хора. Звучи кофти, но когато си по-слаб и това е вариант.

 42. 42 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1730 Неутрално

  До коментар [#34] от "yellow_hater":


  До коментар [#30] от "lz73":Хубаво. Не са те. Обаче какво търсят в Европа? През 1936 година се праща телеграма в Райхстага, в която изрично се моли да не се напада един дълъг списък от държави от страна на Германия. Хитлер и останалите се смеят. Има автентично видео.Американците не са виновни. Просто са си търсили повод да се включат в агресията. "Пърл Харбър" е поводът.Останалото се знае.
  —цитат от коментар 34 на yellow_hater


  Аха, значи не са виновни за агресията на Хитлер. Но са търсили повод да се "включат в агресията"....Чия агресия? Срещу кого?
  Боже, на Позитано са ви изпили мозъка!

 43. 43 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  До коментар [#40] от "Димитър Димитров":

  Има бази, има и още, които не са обявени.
  Лошото е, че ще си станем май мишена с тези бази.

 44. 44 Профил на Ivan Prodanov
  Ivan Prodanov
  Рейтинг: 366 Неутрално

  До коментар [#40] от "Димитър Димитров":

  Кво са инвестирали хамериканците ?

  Иван Костов е за съд!
 45. 45 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1202 Любопитно

  До коментар [#37] от "Димитър Димитров":Ето, един либераст се напрегна.Продължавай, интересно е.
  —цитат от коментар 39 на yellow_hater


  Я ти отговори на въпроса,тролче?

 46. 46 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  Добре е да се припомни и това, че по време на войната България спасява не само евреите, а не позволява да пострада нито един циганин.
  https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/06/23/3203096_vesel_e_ciganskiiat_jivot_ili_urok_po_tolerantnost_ot/

 47. 47 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  До коментар [#36] от "yellow_hater":

  Рано или късно, просто имай малко търпение. И СССР половин век успяваше да се противопостави на либералния свят, а накрая свърши на бунището на историята. В 21 в. благодарение на новите технологии и на факта, че заради капитализма светът става все по-богат, Китай може и да се задържи малко повече, но крайният резултат винаги е един и същ:
  Капитализмът винаги побеждава.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 48. 48 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  До коментар [#47] от "Darulio":

  Къде има друго освен капитализъм?
  Освен в КНДР, ама то и там е некакъв мутант вече.

 49. 49 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1730 Неутрално

  До коментар [#41] от "НеКой":


  До коментар [#38] от "lz73":Германия е била страшно добре подготвена за тази война, страшно добре. С изключителна техническа и технологична армия и кадроми потенциал изобщо. Русия е нямало как другояче да ги спре, освен с хора. Звучи кофти, но когато си по-слаб и това е вариант.
  —цитат от коментар 41 на НеКой


  Малко история няма да ти навреди. Единственият показател, по който Вермахта превъзхожда РККА е качество на свръзките. Съотношението, в което РККА превъзхожда атакуващите германци по почти всички показатели се измерва в пъти, а не в проценти...Трябва наистина да положиш усилия, за да не успееш да спреш германците около границата. Всъщност командващият Западния фронт явно е положил доста усилия, щото Сталин го разстрелва за това...

 50. 50 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1202 Гневно

  До коментар [#40] от "Димитър Димитров":Има бази, има и още, които не са обявени.Лошото е, че ще си станем май мишена с тези бази.
  —цитат от коментар 43 на НеКой


  Точно обратното.Ние винаги сме били мишена за мръсните пияници.Ако има бази на САЩ
  тук,ще сме мишена,от която е добре да стоиш по-надалече...понял?

 51. 51 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#45] от "Димитър Димитров":

  Ти повече приличаш на трол.
  Агресията, която не ги засяга. Те нямат общо с Европа.
  Имали са общо с Япония. И японците са ги били, където ги хванат.
  А нещо за бомбардировките над София да кажеш? И тогава ли БКП ти е виновно?
  Не съм русофил, ама очевидно не можеш да четеш.
  Did you understand?

 52. 52 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1202 Весело

  До коментар [#40] от "Димитър Димитров":Кво са инвестирали хамериканците ?
  —цитат от коментар 44 на Ivan Prodanov


  Пари,истински.Не рубли...

 53. 53 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4479 Разстроено

  Ужасяващи семейни спомени от Аушвиц на германския синт Боби Гутенбергер. Не трябва никога да забравяме ужасяващите и многобройни престъпления на античовешкия нацистки трети райх.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 54. 54 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#47] от "Darulio":

  Може и така да е. Обаче капитализмът не е най-добрият строй за човечеството.
  Още не е измислен. А аз тук няма да го излагам, защото има твърде много платени либерасти, които започват да лепят еткикети и да цъкат минуси.
  Те български не разбират. С тях по човешки начин не можеш да се разбереш.

 55. 55 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4479 Весело

  До коментар [#14] от "Ivan Prodanov":

  Чумата е черна - нацистката.
  Кафявата чума е фашистката. ;-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 56. 56 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1730 Неутрално

  До коментар [#51] от "yellow_hater":


  ..Агресията, която не ги засяга. Те нямат общо с Европа.Имали са общо с Япония. И японците са ги били, където ги хванат...
  —цитат от коментар 51 на yellow_hater


  Явно не си русофил, глупав си по рождение...
  Ако не бяха САЩ и тяхната помощ за Европа (Англия и СССР) как ли щеше да свърши ВСВ?

 57. 57 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#56] от "lz73":

  Елементарно, Уотсън.
  С победа за Германия и Япония (Италия е калпав съюзник) => за България и всички останали държави, включили се на страната на Тристранния пакт.
  Още по-напреднал технически и не само свят. Ако можеш да си го представиш.

 58. 58 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  До коментар [#43] от "НеКой":

  И лошите са тези с базите, а не тези с бомбите, нали така? Както са виновни тези, които изграждат ПВО, а не тези, на които ПВО им пречи да летят необезпокоявано?

  До коментар [#48] от "НеКой":

  И във Венецуела, където цената на дефицитните стоки (които с всеки ден стават все повече и все повече) се определя по административно-команден ред.
  Прав си, ама не ми се задълбава. Китай стават толкова по-богати, колкото повече "социализмът" им става по-"свободен" и по-"сравнително отпуснат" по думите на колегата. Или иначе казано - колкото по-капиталистически става.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 59. 59 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1730 Неутрално

  До коментар [#54] от "yellow_hater":


  До коментар [#47] от "Darulio":Може и така да е. Обаче капитализмът не е най-добрият строй за човечеството.Още не е измислен. ....
  —цитат от коментар 54 на yellow_hater


  Ето тука си прав! По-добър не е измислен...Нещо се сетих за един дебел, омразен чичко от Англия...

 60. 60 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#59] от "lz73":

  Не е капитализмът най-доброто за момента.
  И по-принцип не е най-доброто нещо.
  Не е щадящ, изцеждащ е. А и свят със само един строй би бил изключително отвратителен, ужасен и изцеждащ за всички. Тогава би се зародил нов социализъм. Колелото се върти.
  Светът би бил еднообразен. Като в "Модерни времена" (1936 г.) на Чаплин.

 61. 61 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1730 Неутрално

  До коментар [#57] от "yellow_hater":


  До коментар [#56] от "lz73":Елементарно, Уотсън.С победа за Германия и Япония (Италия е калпав съюзник) => за България и всички останали държави, включили се на страната на Тристранния пакт. Още по-напреднал технически и не само свят. Ако можеш да си го представиш.
  —цитат от коментар 57 на yellow_hater


  Ясно! Не си русофил, а друга порода социалист, т.е. националсоциалист...
  А какво общо има Япония с Европа?
  И само да ти напомня, че пропагандата на нацизма, за разклика от тази на социализма е наказуема...Не че и двете идеологии не са един дол дренки.

 62. 62 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7636 Неутрално

  До коментар [#53] от "Иво":

  Не трябва да се забравят и комунистическите лагери, с многобройните си жертви.

 63. 63 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 882 Неутрално

  До коментар [#32] от "Darulio":

  16 септември 1992?
  —цитат от коментар 32 на Darulio


  Септември'92-ра...
  Точно тогава бях в Бангкок, и UK ми е било последната грижа!
  Там имаше "съвсем други работи за правене"!😉😉😉😉😉

  Да разлая троловете!!
 64. 64 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Стигнах до извода, че еврейте имат голяма полза от нацизма и постоянно шумят за него, за да могат да продължавата да изкарват облаги. Уж не бива да се пропагандира, а постоянно ни се навира по медии, телевизии и разни "ивенти". Има телевизии, които постоянно предават филми за втората световна война и за нацизма. Вместо Хитлер да изпадне в забвение, за престъпленията, които е извършил, постоянно се навира на всички отново и отново /уж за да помним/. какво помним от другите подобни нему управници разплалили войни?!? Нищо! Защо? Риторичен въпрос...

 65. 65 Профил на Рабацанелла
  Рабацанелла
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#40] от "Димитър Димитров":

  Слава Богу че няма. Вън от Европа!

 66. 66 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 286 Неутрално

  До коментар [#56] от "lz73":

  Ако не бяха САЩ и тяхната помощ за Европа (Англия и СССР) как ли щеше да свърши ВСВ?
  —цитат от коментар 56 на lz73


  По същият начин, но СССР щеше да превземе цяла Европа и красотата щеше да е пълна!!

 67. 67 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 882 Неутрално

  До коментар [#61] от "lz73":


  А какво общо има Япония с Европа?
  —цитат от коментар 61 на lz73


  За съжаление има!
  На връщане от Берлин към Токио, тогаващният външен министър се спира в Москва и подписва договор за ненападение със Сталин, и ЗА СЪЖАЛЕНИЕ спазва своята част от договора!
  Това дава възможност на Сталин да прехвърли войски от Далечния Изток и да устиска срещу Хитлер!
  (Лятото на 1945-та, Сталин нарушава същия този договор! Затова и сега си имаме Фат-Ким!)

  Да разлая троловете!!
 68. 68 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 882 Неутрално

  тогаващният външен министър
  —цитат от коментар 67 на lone wolf


  ...тогаващният външен министър на Япония...

  Да разлая троловете!!
 69. 69 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 882 Неутрално

  До коментар [#66] от "xox55541929":

  Тц!
  Щеше да има немско-китайска граница!

  Да разлая троловете!!
 70. 70 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 882 Любопитно

  До коментар [#43] от "НеКой":


  Лошото е, че ще си станем май мишена с тези бази.
  —цитат от коментар 43 на НеКой


  На кого? На Казахстан или на Узбекистан?

  Да разлая троловете!!
 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на Рабацанелла
  Рабацанелла
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#68] от "lone wolf":

  Японците са изтървали прекрасната възможност да окупират западните съединиени щати, още през 1942 година! Ей това не мога да им простя аз. Можеше днес въобще да няма САЩ...

 73. 73 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  Ние и без това не знаем какво е ставало там, защото всичко се представя само от призмата на победителите. Онзи, който чете обаче винаги намира истината.
  —цитат от коментар 2 на Мизийски


  Ционистите признават само тяхната си истина, дори и да е малко драматична и украсена! Всичко се върти около "Аушвиц" , другите случки по време на войната(която е световна) са за пълнеж в историята!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 74. 74 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 882 Любопитно

  До коментар [#72] от "Трансмач":

  Че кой попречи на японците, И ПОМОГНА на Щатите?

  Толкова са били силиците на Япония!

  Защото воят "ПОМОГИТЕ!!!!" на един мустакат чичко още ечи!

  Да разлая троловете!!
 75. 75 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3912 Неутрално

  До коментар [#72] от "Трансмач":

  На времето японците са избили около 30 милиона китайци....
  Китай обаче търпеливо изчаква деня на възмездието.

  Bukalemun
 76. 76 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 882 Неутрално

  До коментар [#75] от "eti mehter":

  +
  Зверствата на японците в Китай; Корея и Филипините нямат еквивалент!
  (Може би само Тамерланд(Тимур) може да се мери с тях!)

  Да разлая троловете!!
 77. 77 Профил на Рабацанелла
  Рабацанелла
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#74] от "lone wolf":

  Тъпи имперски военачалници! Вместо да направят бързо десант на хавайските, те се оттеглили. Силици са имали. За какво квантуската армия кисне и бездейства в тила на СССР? На мустакатия в този момент само до Япония му е било. Цялата тази войска е можело да я пратят в тихоокенаския театър.

 78. 78 Профил на Рабацанелла
  Рабацанелла
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#75] от "eti mehter":

  Това е друга тема. Аз не ги оправдавам, само казвам че можеха да променят картата на света.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 80. 80 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2193 Весело

  До коментар [#72] от "Трансмач":

  А гадните американци са купили само Аляска. Не са им стигнали парите за Чукотка и Сибир.....

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 81. 81 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4423 Неутрално

  До коментар [#55] от "Иво":
  "Чумата е черна - нацистката.
  Кафявата чума е фашистката. ;-) "

  Червената чума е комунистическата

 82. 82 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 695 Неутрално

  ...Защо след войната, върху германците се стовари колективна вина?
  —цитат от коментар 13 на lone wolf


  Горко на победените!

  Eddie lives... somewhere in time!
 83. 83 Профил на Рабацанелла
  Рабацанелла
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#80] от "mitko11":

  Американците заедно с англичаните сринаха до основи западна Европа, след това и Япония. Само с бомбардировката на Токио на 9.03.1945 са избити над 180000-повече отколкото в Хирошима. После окупираха половин Европа и цяла Япония и още не могат да ги изгонят хората.

 84. 84 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2193 Любопитно

  До коментар [#1] от "Костадин Иванов":

  Племето 'сингали' в Германия се дели на две - "рома" и "синти".
  Тук им викаме общо "цигани". Към тях спадат и джамбази, бургуджии, йерлии, кардараши, рудари, демирджии...

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 85. 85 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#83] от "Трансмач":

  Иди и обяснявай.
  Целият Европейски съюз е един фалш.
  Казано възможно най-просто - до вчера са се бомбардирали, днес ще правят съюз. Не става така. Такъв съюз не може да изкара дълго.
  И ето, че започна да буксува сериозно в последно време.

 86. 86 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4423 Неутрално

  До коментар [#47] от "Darulio":Може и така да е. Обаче капитализмът не е най-добрият строй за човечеството.Още не е измислен. ....
  —цитат от коментар 54 на yellow_hater

  Ето тука си прав! По-добър не е измислен...Нещо се сетих за един дебел, омразен чичко от Англия...
  —цитат от коментар 59 на lz73  "Дебелият ,омразен чичко от Англия" говори за демокрацията, че е лоша , но няма измислена по-добра от нея , а не за капитализма. Капитализмът не е строй, а начин на съществуване. Извън капитализма нищо не е жизнеспособно. Този експеримент, строителството на социализъм, го преживяхме. Социализмът се срути заради своята непригодност да съществува.

 87. 87 Профил на ofe29523420
  ofe29523420
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#29] от "hamiltonf":

  И принудителното лишаване от храна и здравни грижи не е избиване, така ли?

 88. 88 Профил на Рабацанелла
  Рабацанелла
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#85] от "yellow_hater":

  Разбира се. Този съюз е един протекторат на САЩ. Обаче ако само се намекне нещо за независимост на този съюз, независимост-политическа, военна, икономическа, се чува див рев отвъд атлантика. И прииждат едни чичковци от сената да съветват.

 89. 89 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4423 Неутрално

  До коментар [#53] от "Иво":Не трябва да се забравят и комунистическите лагери, с многобройните си жертви.
  —цитат от коментар 62 на Роси


  Не трябва , но западните левичари правят всичко възможно комунистическите престъпления не само да се забравят , но и да се оправдаят.

 90. 90 Профил на Димитър Димов
  Димитър Димов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#8] от "НеКой":

  10 х 100 000=1 000 000. Лесна сметка

  Димитър Димов
 91. 91 Профил на Димитър Димов
  Димитър Димов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#12] от "von_seeckt":

  Не са обгазявани, а изгаряни. В газови камери. Работели са с газ

  Димитър Димов
 92. 92 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#88] от "Трансмач":

  Иди и обяснявай. Втора част.
  Няма кой да чуе. Никой не иска да вникне. Говорят за пропагандната машина на Гьобелс, а за пропагандната машина на САЩ (директно, а и чрез ЕС) какво да кажем?

 93. 93 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1730 Неутрално

  До коментар [#77] от "Трансмач":


  Тъпи имперски военачалници! Вместо да направят бързо десант на хавайските, те се оттеглили. Силици са имали. За какво квантуската армия кисне и бездейства в тила на СССР? На мустакатия в този момент само до Япония му е било. Цялата тази войска е можело да я пратят в тихоокенаския театър.
  —цитат от коментар 77 на Трансмач


  Тъпо съгласуващо устройство...Японците не са могли да направят десант на Хаваите по същата причина, поради която и Хитлер не е окупирал Англия. Едно количество вода...проверете кой е владял моретата по това време...

 94. 94 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1730 Неутрално

  До коментар [#86] от "tacheaux":

  +++++++++++

 95. 95 Профил на Димитър Димов
  Димитър Димов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#18] от "НеКой":

  Руснаците са дали много повече жертви. А това не го споменават, защото жертвите са дадени заради некадърно водене на сраженията. СССР печели войната точно с многобройна армия. И във всяка рота ЗКПЧ. Заместник командир по политическата част. Дадеш ли назад- със сигурност си мъртъв. ЗКПЧ-то стреля.И бягаш напред. Ако оцелееш. За Архипелаг ГУЛАГ и голодомора в Украйна началото на 20-ти век също никой не говори. Комунисти и национал-социалисти са едно и също нещо. Разликата е, че германците са си признали грешките. А СССР много време не признаваше дори за убийството Катинската гора. Горбачов го призна.

  Димитър Димов
 96. 96 Профил на alfonsie88
  alfonsie88
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Наистина има някои неща, които е по-добре да не ги знаем, (или поне да не ги знаем в чак такива подробности). Аушвиц е ужасяваща странца от историята на човечеството. Ужасна е също страницата на комунизма, който продължава да ни напомня за себе си много по-често отколкото е нужно, и ни пречи да насочим вниманието си към реалните проблеми, които стоят пред нас (бедност, съсипана околна среда, неработеща съдебна система, повсемстна корупция, и пр.).

 97. 97 Профил на Рабацанелла
  Рабацанелла
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#93] от "lz73":

  Японците са могли да направят абсолютно всичко каквото си поискат в тихоокеанския театър на военните действия. Почти целия тихоокеански флот на САЩ са го пратили на дъното, с изключение на няколко самолетоносача. Просто е трябвало повече решителност. Бърз втори удар и...

 98. 98 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3722 Весело

  До коментар [#87] от "ofe29523420":

  "И принудителното лишаване от храна и здравни грижи"?!

  Това как го разбра?!

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 99. 99 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 892 Неутрално

  До коментар [#17] от "von_seeckt":

  Не съм учуден, че комуноидите и рубладжиите сте на акъла на кафявите!!!!!

 100. 100 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4423 Неутрално

  До коментар [#75] от "eti mehter":
  "На времето японците са избили около 30 милиона китайци...."

  Това от някъде си го прочел, измисляш си го или лично преброи избитите китайци?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK