Кои са външните и местните поддръжници на двата враждуващи лагера в Либия

Кои са външните и местните поддръжници на двата враждуващи лагера в Либия

© ReutersОт една страна - страните от Залива, Египет и по двойствен начин Франция, а от друга - Италия и Турция: в Либия двата противникови лагера - на маршал Халифа Хафтар и на премиера на правителството в Триполи Файез ал Сарадж, разполагат със силни чуждестранни поддръжници.


Хафтар, фаворит на страните от Залива и на Египет


Силният човек на Киренайка (Източна Либия), маршал Халифа Хафтар, чиито сили започнаха офанзива за превземане на столицата Триполи, разчита на подкрепата на Египет, Обединените арабски емирства и по-отскоро - на Саудитска Арабия, твърдят експертите.


"Първоначално Саудитска Арабия подкрепяше тихомълком Хафтар, а публично подкрепяше признатото от международната общност правителство в Триполи, но в края на миналия месец саудитската подкрепа стана явна, след като крал Салман покани либийския военен лидер в Рияд", заяви пред "Франс прес" Нийл Партрик, експерт по страните от Залива.
Съюзници на Хафтар от самото начало, "Обединените арабски емирства и Египет доставиха оръжия" на Хафтар в името на борбата срещу радикалния ислям, добавя той.


"Целта на Саудитска Арабия и на ОАЕ е постигане на авторитарна нормализация в арабския свят, като се тръгне от Йемен, мине се през Египет и се стигне до Либия", твърди Али Бенсад, преподавател във Френския институт за геополитика.


Двойствената игра на Франция


Що се отнася до Франция, която има тесни отношения с Рияд, Абу Даби и Кайро, тя играе ролята на посредник между двата либийски лагера, но е обвинявана, че на място фаворизира лагера на Хафтар.


През юли 2016 г. Париж съобщи за смъртта на трима френски военни при катастрофа на хеликоптер в Либия, където те участвали в разузнавателна мисия в помощ на силите на Халифа Хафтар.


"Френската позиция е двойствена: Париж официално подписа тази седмица общо комюнике с Вашингтон, Лондон, Рим и Абу Даби (призоваващо либийските фракции към сдържаност), но де факто подкрепя Хафтар", твърди Артуро Варвели от Института за международни политически изследвания в Милано.


Правителството на Сарадж бе създадено в Триполи през 2016 г. с подкрепата на ООН и на западни страни, сред които и Франция. Оттогава Париж влезе в ролята на политически посредник и организира две срещи между съперничещите либийски лидери през юли 2017 г., а след това - през май 2018 г.


Въпреки всичко маршал Хафтар, изглежда, запазва благоразположението на Франция, чийто президент Еманюел Макрон превърна борбата срещу тероризма в приоритет на петгодишния си президентски мандат.


Париж неотдавна приветства "значителния напредък" на силите на Хафтар в Южна Либия в борбата срещу джихадистите и престъпните групи.


"Франция вече не играе ролята на посредник. Притеснявам се от новата политика на Франция в Либия: стратегическият й съюз със страните от Залива я кара да възприеме техните геополитически стратегии", казва Али Бенсад.


Сарадж има подкрепата на Италия, Турция и Катар


Правителството на националното единство в Триполи с премиер Файез ал Сарадж бе признато от международната общност и има подкрепата на Италия - бившата колониална сила, която ревностно брани своето влияние и икономически интереси.


"Тази подкрепа има за приоритет пресичане на потока от мигранти", идващи от либийските брегове, обяснява Артуро Варвели.


Освен това "исторически италианците винаги са имали много добри отношения с Триполи и неговия регион", посочва Али Бенсад и подчертава "петролните интереси" на Рим в богатата на въглеводороди Либия, където италианският петролен гигант "Ени" и френският "Тотал" се съревновават за находищата близо до Сирт и в Западна Либия.


Що се отнася до регионалните сили, "Сарадж има подкрепата на Турция и Катар, но Катар сега е отслабен от дипломатическата изолация" от съседите си от Залива - най-вече Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, отбелязва Бенсад.


"Конфликтът в Либия се превърна във война с посредници между тези страни от Залива и Катар, който подкрепя правителството в Триполи, доминирано от ислямистите", изтъква Джеймс Дорси, изследовател от Института за международни изследвания "С. Раджаратнам" в Сингапур.


Силите, присъстващи в Либия


След падането на режима на Муамар Кадафи през 2011 г. в Либия има голям брой въоръжени групировки, съюзени с местните власти, които ожесточено си оспорват контрола над разпокъсаната страна.


Две съперничещи структури си оспорват властта от 2015 г.: Правителството на националното единство в Западна Либия, където е Триполи, и самопровъзгласеното от маршал Халифа Хафтар правителство в Източна Либия, контролирано от Либийската национална армия.


Триполитания (Западна Либия)


Въоръжени групировки в Триполи:


Силите за защита на Триполи - алианс от милиции, съюзени с правителството на националното единство, признато от международната общност.


В алианса се открояват четири милиции.


Групировката "Катибат Тоуар Триполи" с лидер Хейсам ат Таджури действа в източната част и в центъра на столицата.


Също в източната част на Триполи действат салафитите от "Силите Рада". Те упражняват полицейски функции, като арестуват трафиканти на дрога и алкохол и хора, заподозрени, че са членове на джихадистката групировка "Ислямска държава".


"Катиба Абу Слим" контролира работническия квартал Абу Слим в южната част на Триполи, ислямистката милиция Ал Наваси контролира военноморската база в източната част на Триполи.


През 2017 г. тези милиции прогониха от Триполи групировките, верни на Халифа ал Гуейл, бившия лидер на базирано в Триполи непризнато правителство преди правителството на националното единство. Те бяха враждебни както към правителството на националното единство, така и към маршал Хафтар. По-голямата част от подкрепящите Гуейл групировки, произхождащи от Мисрата, се върнаха в този град, разположен на близо 200 км източно от Триполи.


През септември 2018 г. присъстващите в Триполи сили попречиха на други милиции от град Тархуна (Западна Либия) да влязат в столицата, при което загинаха повече от 100 души за един месец.


Впоследствие правителството на националното единство натовари "организацията за обща сигурност", въоръжена групировка от град Зинтан (на 170 км югозападно от Триполи) със сигурността на западната част на столицата. Лидерът на тази групировка е зинтанецът Имед Трабелси, който през 2014 г. се присъедини към Либийската национална армия, а после напусна редиците й.


Въоръжени групировки в Мисрата


Силните милиции на Мисрата са враждебни към маршал Хафтар, но са разделени на подкрепящи и противопоставящи се на правителството на националното единство, като последните са в съюз с въоръжените ислямистки групировки на противоречивия религиозен лидер Садек ал Гариани.


Групировки от Мисрата има и в Триполи и контролират Сирт, след като изгониха оттам групировката "Ислямска държава" през 2016 г.


Въоръжени групировки в Зинтан


Изгонени от Триполи през 2014 г., групировките от Зинтан се установиха в града си. Те са враждебни към ислямистките движения и няколко сред тях поддържат връзки с правителството на националното единство и с Либийската национална армия. Милициите на Зинтан контролират петролни находища.


Правителството на националното единство назначи офицера от Зинтан Осама ал Джувайли за военачалник на западния регион.


Въоръжена групировка в Сабрата


Този град на 80 км западно от Триполи, откъдето голям брой мигранти тръгват за Европа, е под контрола на салафитска групировка, която твърди, че се подчинява на властта на правителството на националното единство, но всъщност има връзки с Либийската национална армия. Голям брой бойци от този град са част от групировката, поддържаща ЛНА, която превзе в четвъртък пропускателен пункт западно от Триполи, преди да бъде прогонена оттам.


Амазигите


Дошли от градовете Джадо, Налут и Зуара, те контролират двата пропускателни пункта на границата с Тунис - Рас Джедир и Дехиба. Те са преобладаващо враждебни към Хафтар.


Бригадите за защита на Бенгази са формирани от милиции от Мисрата и от ислямистки бойци, прогонени от Бенгази и Дерна (Източна Либия) от силите, поддържащи Хафтар.


Киренайка (Източна Либия)


Либийската национална армия


ЛНА контролира голяма част от Източна Либия, от Петролния полумесец по границата с Египет и присъства в Централна и Южна Либия, най-вече в Куфра и в околностите на Себха, където получи подкрепата на племената.
Тя се състои от бивши либийски офицери, членове на милиции, бойци без военно обучение от различни племена, а също така и от салафити.


ЛНА победи през 2017 г. джихадистката коалиция на име Съвет на революционерите на Бенгази след три години сражения.


Фезан (Централна и Южна Либия)


Регионът Фезан е зона с всякакви видове трафик, с мозайка от различни племена и етнически групи, които се борят за контрола върху контрабандата и петролните полета, като към тях спадат също и чадски и судански бунтовнически групировки.


Други групировки, контролиращи територии в този регион:


Туарегите контролират южната част на границата с Алжир и западната част на границата с Нигер. По-голямата част от съхраняват връзки едновременно с ПНЕ и с ЛНА.


Племето тубу присъстват в граничната зона с Нигер, Чад и Судан. По-голямата част от тях са враждебни към Хафтар.


Джихадистите от "Ислямска държава" се установиха в Южна Либия и в околностите на Сирт. Те поеха отговорност за няколко атентата срещу поддръжниците на Хафтар, но също така срещу Върховната избирателна комисия в Триполи и централата на Националната петролна компания.

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Ха, ха..горната статия ще остави недоволни форумните тролове. Няма го Путин!!!

 2. 2 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1581 Разстроено

  Ха, ха..горната статия ще остави недоволни форумните тролове. Няма го Путин!!!
  —цитат от коментар 1 на von_seeckt


  .....което автоматично означава ,че В ЛИЛИЯ скоро РЕД НЯМА да ИМААА.......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 3. 3 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1354 Разстроено

  "Двойнствена" = лицемерна
  Франция съсипа Либия и се погрижи Кадафи да не стигне до съд и на негово място опитва да сложи... маршал на Кадафи. Дори няма и претенции, че подкрепя демокрация или подобните regime change залъгалки на САЩ. Просто си играе на геополитика в задния двор на Европа.
  А в същото време Макрон реве срещу италианците, които отказват да носят тежестта от малоумните решения на същата тая Франция и да издържат хилядите мигранти от Либия!? Наглост и неземен гьонсуратлък!

  Франция, а не Обединеното кралство, трябваше да напусне ЕС. И никога да не се връща!

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 4. 4 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2882 Весело

  Коскуджам ти статия и нито дума за Русия, Вагнер и Путя - спонсора на световният тероризъм и бежанските вълни!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 5. 5 Профил на Петър Костов
  Петър Костов
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Страните богати на ресурси са проклети. На тях винаги някой трябва да доставя демокрация. Такава им е съдбата.

  Не се въргаляй с прасе в калта! За разлика от теб на него ще му хареса.
 6. 6 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  Накратко- да очакваме още няколко милиона певци, художници и лекари...

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 7. 7 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Страните богати на ресурси са проклети. На тях винаги някой трябва да доставя демокрация. Такава им е съдбата.
  —цитат от коментар 5 на Петър Костов


  Да, особено пролетно време. Ако не е пролет, първо тя се доставя, после и демокрацията.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 8. 8 Профил на димитър димитров
  димитър димитров
  Рейтинг: 301 Разстроено

  Ужаст - в Либия е е като в тъмна стая с мини по пода.

 9. 9 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4212 Неутрално

  Интересна статия, като в момента ролята на племенната групировка на Мисрата е на страната на Сарадж. Особено тези от Мисрата твърдят, че те са истинските революционери - виж ВП на https://www.washingtonpost.com/world/middle_east/libyan-army-commander-orders-forces-to-march-on-tripoli/2019/04/04/95635566-5745-11e9-aa83-504f086bf5d6_story.html?noredirect=on&utm_term=.179db66152a0

  Една добра разработка за разстановката на силите в Либия от преди няколко години с карти е на https://www.ecfr.eu/mena/mapping_libya_conflict

 10. 10 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 284 Весело

  Нема да я има вече Джамахирията, явно.
  Може би "Триполитания и Киренайка", както си е било, или пък "Разединените Либийски Камиларски Племенни Оазиси"- да изчакаме и видим (ツ)

 11. 11 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4212 Весело

  До коментар [#10] от "balgariez":

  Защо така скромно, в Либия има 140 племена :-)

 12. 12 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Мармаладът от регионалните интереси, омешани в Либия наистина е голям, но още по-многообразен е по отношение глобалните плетеници.
  Хафтар е "революционер" на преклонна възраст. Съратник и близък приятел на Кадафи, а после негов предател и враг.
  Завършил е руска военна школа и говори добре руски език, вербуван от ЦРУ да извърши преврат сред превратаджиите.
  Също като Кадафи е секуларист. Ходжите при него не пеят.
  Тоест, пеят, но от минаретата на джамиите, но не ги допускат да се бъркат и в политиката.
  От него се очаква да направи Либия същото това, което беше при полковника Муамар - здрава и стабилна джамахирия, единствено възможната форма да има ред сред тая шарена пасмина от разнолики етноси, племена, кланове.

 13. 13 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Нито дума за Русия? Изглежда се свършва със санкциите поне за сега в Европа

 14. 14 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Тоя френски капут явно е проспал новината че Хафтар три дни преди началото на операцията беше при Шойгу и Путин и има 300 вагнеровци / официално/ на терен. Колко има неофициално един господ знае. Нямат край полезните идиоти на Запад.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK