От офанзивата на Хафтар в Либия замириса на... Сирия

Хафтар е силният човек в Източна Либия

© Reuters

Хафтар е силният човек в Източна ЛибияМаршал Халифа Хафтар, съратник на Муамар Кадафи във военния преврат от 1969 г., с който той идва на власт в Либия, и участник от над 40 години в политическия и военния живот на страната, започна миналия четвъртък офанзива срещу Триполи. Жертвите от сраженията в покрайнините на столицата вече са десетки и мнозина анализатори са единодушни, че този град не се превзема лесно и Хафтар няма достатъчно сили за такъв опит. Защо се случва всичко това?


Най-често срещаният отговор е, че това са силови маневри на 75-годишния маршал, контролиращ източната част от Либия, преди насрочената за 14-16 април международна конференция в западния либийски град Гадамис. Завземането на Триполи би могло да му осигури контрол над институции, контролиращи паричните потоци и износа на петрол. Централната банка и националната петролна компания са в столицата, макар че и това не гарантира власт над цяла Либия. Не бива да се надценява и смисълът от конференцията, защото страната не разполага с достатъчно силни институции да приложат споразумения.


Либия вече осма година е с два центъра на властта, която е в ръцете на няколко групировки. От 2015 г. единият е в Триполи, където има правителство под егидата на ООН, другият е на изток, където през 2014 г. се появи Палата на представителите на Либия, известна като "правителството в Тобрук.
От офанзивата на Хафтар в Либия замириса на... Сирия

© Reuters


Превземането на Триполи не носи легитимност


При създалата се ситуация форумът може да бъда отложен, но Хафтар - дори и да влезе без бой в Триполи, ще получи предимство, но няма да има легитимност на национален лидер. Фелдмаршалът, какъвто е чинът му, не крие амбициите си, но ще трябва и да задържи евентуалната си власт над столицата, след което му е нужно одобрение от повечето кланове и племена в страната, международно признание и мирни избори. В момента няма либийска сила, способна самостоятелно на всичко това.


Освен това Либийската национална армия на Хафтар е доста разнородна коалиция. Тя обединява бивши либийски офицери, които са лоялни на маршала, членове на милиции (доста от тях са подкрепяни от външни "спонсори"), наемници, бойци без военно обучение от различни племена, а също така и салафити. Единственото, което, изглежда, ги обединява, е общият враг - 59-годишният Фаиз Сарадж, премиер на международно признатото Правителство на националното единство в Триполи.


Офанзивата започна не толкова заради някакво драматично подобряване боеспособността или въоръжението на ЛНА, а най-вероятно заради договорка с групировките в централната и южната част от страната. Там има пъстра смесица от племена и етнически групи - от туарегите и племето тубу до отряди на хора от Чад и Судан, борещи се за контрола над контрабандата и петролните полета. Анализатори, цитирани от Reuters, твърдят, че чадци и суданци участват настъплението срещу Триполи, но от ЛНА отричат това. Възможно е и да се разчита на пасивност или колебание на някои в Западна Либия срещу обещание да получат по-добри позиции в бъдещо политическа преструктуриране на властта.


Трудно е да се оцени и с каква жива сила разполага Хафтар. Армията му твърди, че има 85 000 души, но това включва и онези въоръжени мъже, на които заплатата идва от централното правителство в Триполи. Източници на Reuters от ЛНА казват, че само елитните им части "Сайка" наброяват 3500 души, а и синовете на маршала имали добре оборудвани сили. Не е съвсем ясно дали източнолибийската армия разполага с бронирана техника и авиация - има съобщения за въздушни бомбардировки на международното летище на Триполи, но световните агенции разпространяват кадри само на джипове със зенитни картечници.


Части от Мисрата се включиха в помощ на правителството в Триполи, но районът е с раздвоена лоялност към силните лидери в страната

© Reuters

Части от Мисрата се включиха в помощ на правителството в Триполи, но районът е с раздвоена лоялност към силните лидери в страната


Кой го подкрепя от чужбина


Хафтар е фаворит на Египет и Обединените арабски емирства. Точно преди началото на офанзивата той бе приет в Рияд от саудитския крал, а през последните години често гостуваше и в Москва. Съюзниците му в арабския свят най-вероятно искат установяване на стабилен режим от авторитарен тип - добре изпитана, макар и кървава, формула. Ролята на руснаците изглежда опортюнистична - те се възползват от бъркотията и споровете между Италия и Франция как да се подходи, но, ако се вярва на лондонския Daily Telegraph, са изпратили до 300 души от Частната армия "Вагнер". Евгений Пригожин, който е свързван с тази загадъчна структура на бивши командоси и военни, бе заснет на видео заедно с делегация на Хафтар при срещата ѝ в Кремъл преди няколко седмици.


Външният министър Сергей Лавров говори за подкрепа на политическия диалог в Либия и призовава партиите да преговарят. Но в неделя Москва блокира в Съвета за сигурност на ООН резолюция с призив Хафтар да спре офанзивата. Либийският маршал казва, че настъплението има за цел да освободи Триполи от "терористите" - терминология, много позната от това как Русия определя всички противници на Башар ал Асад в Сирия. Нийл Партрик, експерт по страните от Залива, казва за "Франс прес", че Обединените арабски емирства и Египет са доставили оръжия на Хафтар "в името на борбата срещу радикалния ислям".


Франция, която по времето на президента Никола Саркози бе основен инициатор за свалянето на Кадафи, играе любопитна роля. Тя играе ролята на посредник между двата либийски лагера, но е обвинявана, че при президента Франсоа Оланд на място фаворизира лагера на Хафтар и има тесни отношения с Рияд, Абу Даби и Кайро, твърди Артуро Варвели от Института за международни политически изследвания в Милано. Основната причина, изглежда, е, че в Париж смятат маршала за по-ефективен в борбата с тероризма, от който пострада през последните години Франция.


Правителството на националното единство в Триполи има подкрепата на Италия - бившата колониална сила, която ревностно брани своето влияние и икономически интереси и смята, че Сарадж е способен да ограничи потока от имигранти, идващи в Европа от либийските брегове. Турция и Катар традиционно помагат на Триполи, но в момента и двете държави са икономически отслабени, а и властите в Доха са в тежка дипломатическа изолация в арабския свят.


Хафтар на срещата си в Рияд с крал Салман в края на март

© Reuters

Хафтар на срещата си в Рияд с крал Салман в края на март


Икономиката се опитва да се възстанови от войната


Трудно могат да бъдат представени достоверни данни за икономическото развитие на Либия през последните години. Причина за това е разделението в страната след войната и свалянето от власт на Муамар Кадафи, а официалните правителствени данни не се считат за достатъчно адекватни. Поради тази причина страната не попада напоследък в класацията за икономическа свобода на Freedom House.


Според последните обявени данни брутният вътрешен продукт на Либия през миналата година се очаква да бъде около 70 млрд. долара според паритета на покупателната способност и 48 млрд. долара по номинални цени. Заради спирането на военните действия и възстановяването на износа на петрол през 2017 г. икономиката е нараснала с 64%, а през миналата година предвижданията са били за 10%. За последните пет години обаче икономиката се е свила със 7.9%. Безработицата през 2017 г. е била 17.7%, а инфлацията – 28.5%. През 2017 г. Либия е реализирала износ за 18.4 млрд. долара, основно от петрол.


Не е известно с колко сили разполага ЛНА, но те не стигат да се превземе столицата със сражения

© Reuters

Не е известно с колко сили разполага ЛНА, но те не стигат да се превземе столицата със сражения


И замириса на... Сирия


Сраженията обаче заплашват сега да прекъснат износа на петрол, да увеличат потока мигранти към Европа и да провалят плановете на ООН за мирна конференция, която да помири администрациите в източната и западната част на страната.


Без да е сравнимо с разрухата в Сирия, положението в северноафриканската държава напомня на този конфликт в Близкия изток. Либия вече девета година е постоянно в нестабилна примирие между изблиците на насилие и сблъсъци на отделни групировки.


Не е изключено Хафтар да разчита Москва дискретно да му помогне в името на по-голяма цел - елиминирането или ограничаване влиянието в района на Турция, Катар и Италия. От години има публикации в медиите, че руски резервни части и технически консултанти пристигат в помощ на маршала, а въоръжение се доставя през Беларус и проруски настроени държави и Египет. Целите му не са същите като на Русия, но преследването им съвпада и с дистанцирането на администрацията на президента Доналд Тръмп от конфликта.


Москва поддържа контакти с почти всички либийски страни, формално спазва оръжейното ембарго. Но САЩ и Западна Европа не са забравили, че малко преди края на режима на Кадафи той сключи оръжейни сделки с руснаците за 2 млрд. долара, преговаря за строителство на руска военноморска база в Бенгази и за съвместни транспортни и енергийни проекти.


В Триполи веднага започнаха протести срещу Хафтар

© Reuters

В Триполи веднага започнаха протести срещу Хафтар

Ключови думи към статията:

Коментари (83)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  Руски маршал. Дано го пресрещнат рано, защото преди Обама спря самолетната атака срещу Асад и сега Асад владее........... над руините на Сирия. С Путин. С Ердоган и с Иран. Такава им е дружината.

 2. 2 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Руски маршал. Дано го пресрещнат рано, защото преди Обама спря самолетната атака срещу Асад и сега Асад владее........... над руините на Сирия. С Путин. С Ердоган и с Иран. Такава им е дружината.
  —цитат от коментар 1 на grayeagle


  Руски друг път! Този Хафтар не беше ли дълги години политически беглец в Кравария? Неук си!

 3. 3 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Нападението над летището е извършено от Миг 21.Американски и британски войници плюс симпатягите от ЦРУ бяха предупредени и си тръгнаха преди удара.

  Хубава статия Дневник.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 4. 4 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 466 Весело

  тея руснаци пак са лоши,от де намират тея пари да спонсорират тероризма по света:)))

 5. 5 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  [quote#2:"von_seeckt"][/quote]

  Глупости, този беше приятел на кадафи. На всичко отгоре, този беше в Москва малко преди атаката на неговите прошляци. Получи инструкции от Шойгу, беше посъветван да се съюзи с Ал Кайда и мюсюлманските братя.
  На всичкото отгоре негови противнници са онези които сритаха руската ислямска държава в Либия.
  Русия е единствен спонсор на тероризма

 6. 6 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  До коментар [#2] от "von_seeckt":

  ААА, потвърди се. Вие подкрепяте винаги Русия, руското и Путин. Никога и никъде не сте били срещу руснаците. Щом го подкрепяте тоя генерал- маршал, значи е руски.

 7. 7 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  Що ли не ми е жал за тия !!!

 8. 8 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 619 Неутрално

  До коментар [#1] от "grayeagle":

  Мунчо а Маршала къде беше 20 години бре ? В Москва и Сибир ли ? Я провери хубаво в нета преди да дрънкаш глупости .
  Успех му желая на господина. Арабите го доказаха от много време че в Демокрация не могат да живеят .
  Отделно че страни като Либия във всеки град отделно племе абсурд да им се даде демокрация .
  Една стабилна макар и авторитарна Либия ще бъде доста стабилна предна линия и за Европа .
  А за тия в Триполи вече почти никой не ги бръсне за слива . Та падането им е въпрос на време .

 9. 9 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 749 Неутрално

  [quote#2:"von_seeckt"]
  —цитат от коментар 5 на stanislavdi
  Глупости, този беше приятел на кадафи. На всичко отгоре, този беше в Москва малко преди атаката на неговите прошляци. Получи инструкции от Шойгу, беше посъветван да се съюзи с Ал Кайда и мюсюлманските братя. На всичкото отгоре негови противнници са онези които сритаха руската ислямска държава в Либия. Русия е единствен спонсор на тероризма[/quote]

  И ти си неук! Вземи прочети биографията му да не се излагаш. След военното поражение в Чад 1987 става най големият враг на Кадафи.

 10. 10 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1444 Весело

  Шорката и лудата баба потриват ръчички, ха ха ха

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 11. 11 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4522 Неутрално

  Досега администрацията на Тръмп се е намесвала два пъти, при това успешно, за ограничаване амбициите на Хафтар. Помпео изрично заяви предупреждението на САЩ срещу заемането на Триполи от силите на фелдмаршала.
  В същото време американският военен контингент беше изтеглен предвид опасността, което е и потенциален маньовър за откриване на възможността за въздушни удари. И, все пак подкрепата на Саудитска Арабия след срещата на 27 март в Риад е основното препятствие пред по-агресивни действия на САЩ.

 12. 12 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1709 Разстроено

  ........аааааа.............БОРБАТА е за ПЕТРОЛЕЦА .........ииии нов НАСЛЕДНИК на КАДАФИ , който да ПОДРЕДИ ДЪРЖАВИЦАТА.......!!!!????......само КИТАЙ ми се губи у ПЪЗЕЛАААА.......????!!!!!........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 13. 13 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Впрочем авиациата участваща в конфликта е абсолютна екзотика.Преди този удар правителството в Триполи атакува база Уатия на ЛНА със самолет Мираж Ф1 и пилот наемник.Пълно мазало.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2436 Неутрално

  До коментар [#2] от "von_seeckt":

  Я да видим кой е неук и какво пише в нетааааа
  ”He later went on to receive military training in the Soviet Union, completing a special degree for foreign officers sent to study in the USSR, at the M.V. Frunze Military Academy.”

 16. 16 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Впрочем авиациата участваща в конфликта е абсолютна екзотика.Преди този удар правителството в Триполи атакува база Уатия на ЛНА със самолет Мираж Ф1 и пилот наемник.Пълно мазало.
  —цитат от коментар 13 на Jalis Ironhammer


  Къв е проблемът? Срещу едрокалибрени картечници и Ф1 е ефективен.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Човекът на Путин напредва. Сега на ход е Западът. Става интересно.

 19. 19 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Няколко прелитания с AC-130 и "маршала" ще е в канализационната тръба!
  Е... Ако "Ихтамнетовците" не са заели тръбата, де!

  Да разлая троловете!!
 20. 20 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 749 Неутрално

  До коментар [#2] от "von_seeckt":Я да видим кой е неук и какво пише в нетааааа”He later went on to receive military training in the Soviet Union, completing a special degree for foreign officers sent to study in the USSR, at the M.V. Frunze Military Academy.”
  —цитат от коментар 15 на uq


  Е и? От 1988 до 2003 къде е бил според теб и с кого е работил? И ти си неук! Прочел първото изречение, не прочел останалите десет.

 21. 21 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Сигонела е близо до Триполи! Само да дойде нареждане!

  Да разлая троловете!!
 22. 22 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Няколко прелитания с AC-130 и "маршала" ще е в канализационната тръба! Е... Ако "Ихтамнетовците" не са заели тръбата, де!
  —цитат от коментар 19 на lone wolf


  Плямпаш както обикновено на посоки. Този Хафтар разполага с най голямата военна сила в Либия, над 100 000 добре въоръжени и обучени войници, които владеят три четвърти от страната.

 23. 23 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  В Либия е прекалено силен интереса на Франция и Великобритания. за да оставят руснаците да си развяват байрака. Ще има още ГРУЗ-200

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 24. 24 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1709 Неутрално
 25. 25 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4522 Неутрално

  До коментар [#18] от "balgariez":

  Обама беше писал, че Либия е най-голямата грешка в политическата му кариера като президент.
  Добър анализ от Джефри Фелтман, подсекретар на външните работи на САЩ на https://www.npr.org/2019/04/08/710953508/as-violence-escalates-in-libya-u-s-pulls-troops-out

 26. 26 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1854 Неутрално

  Към Хафтар са се присъединил контингент от инструктори на ЧВК Вагнер.Предполагаемо е намаляване на добива от петрол и повишаване цената на Нефта.

  SHADOWS of SOFIA
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#25] от "daskal1":

  Интересен линк, благодаря.

 31. 31 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  За кого да викаме тука бе? За козоебците - робовладелци, подкрепяни от "международната, демократична общност" или за Хафтар?

 32. 32 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 918 Любопитно

  До коментар [#29] от "von_seeckt":

  И какво разбра от написаното?
  Сигонела не е до Берковица, бе Умньо!
  Знаеш ли че оттам излетяха самолетите, които хванаха палестинските терористи по бели гащи? Оттам излитаха и самолети, които вкараха Кадафито в канализационната тръба!

  Да разлая троловете!!
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  Даскале, кви са тия "отворени за въздушни удари позиции", дека американския аскер ги избегнал, като ги изтеглил? Тея се врат май само там, дека не мое ги бомбят по въздуха. Що тъй? То че официално си признаха, че ПВО и Про им куца, та купуваха на емърджънси ПВО системи от Израел е ясно, ама тука мирише на памперси.

 35. 35 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 749 Неутрално

  До коментар [#29] от "von_seeckt":И какво разбра от написаното?Сигонела не е до Берковица, бе Умньо!Знаеш ли че оттам излетяха самолетите, които хванаха палестинските терористи по бели гащи? Оттам излитаха и самолети, които вкараха Кадафито в канализационната тръба!
  —цитат от коментар 32 на lone wolf


  Мозък, когато го хванаха Кадафито с колко войска разполагаше? Ти две със две не можеш да събереш.

 36. 36 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 440 Неутрално

  До коментар [#3] от "Jalis Ironhammer":

  На някой места пишат че самолетът е Миг 23.Има видео но не се виждат подробности.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 37. 37 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1854 Неутрално

  Три балието в Либия не е от сега. Даже Кадафито трудно го е овладявал.
  Пита се на кой е изгодно повишаване цената на нефта следствие на конфликта? Другото са празни приказки и емоции.

  SHADOWS of SOFIA
 38. 38 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 918 Любопитно

  До коментар [#35] от "von_seeckt":

  И какво беше станало с войниците на Кадафито?👿👿😂😂

  Да разлая троловете!!
 39. 39 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Три балието в Либия не е от сега. Даже Кадафито трудно го е овладявал.Пита се на кой е изгодно повишаване цената на нефта следствие на конфликта? Другото са празни приказки и емоции.
  —цитат от коментар 37 на KA2


  А ти преди да филосфстваш дълбокомислено провери, какъв е процентът на Либия в световното производство на петрол. 2016 беше 0,5%. 2018 на 20 място между Оман и Великобритания.

 40. 40 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 749 Неутрално

  До коментар [#35] от "von_seeckt":И какво беше станало с войниците на Кадафито?👿👿😂😂
  —цитат от коментар 38 на lone wolf


  Казах вече, провери какво беше надраскал. Говореше за няколко полета.

 41. 41 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2952 Неутрално

  До коментар [#5] от "stanislavdi":

  "Сраженията обаче заплашват сега да прекъснат износа на петрол, да увеличат потока мигранти към Европа и да провалят плановете на ООН за мирна конференция, която да помири администрациите в източната и западната част на страната"

  Ясно ли е за какво става дума? Халифа Хафтар е руска марионетка. Действията му доказват, че хаосът в Либия изначално беше създаден и продължава да бъде поддържан от Русия. В полза на "Роснефт" и "Газпром" - заради цените и доставките на петрол и природен газ. А потокът бежанци към Европа е допълнителен бонус. Както казват в мафията: "Нищо лично, просто бизнес".

 42. 42 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 918 Неутрално

  До коментар [#40] от "von_seeckt":

  Фоне!
  Прочети какво е написано под предпоследната снимка!
  100 000?

  "Не е известно с колко сили разполага ЛНА, но те не стигат да се превземе столицата със сражения"

  Аз залагам че няколко полета на АС-130 ще ги разгонят из пясъците!
  А ако се почвят и А-10... Не ми се мисли!
  (Че и от Сигонела до Триполи е 480 км, а рейнджът на А-10 е 4180 км...)

  Да разлая троловете!!
 43. 43 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 918 Неутрално

  почвят )
  —цитат от коментар 42 на lone wolf


  появят

  Да разлая троловете!!
 44. 44 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  До коментар [#41] от "Един препатил":

  Ръша свали Кадафи? Ръша поддържа,, опозицията "?

 45. 45 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 287 Неутрално

  то защото "правилтество под егидата на ООН" е особено легитимно. :-) Една напълно провалена организация, в която за човешките права отговаряше принц от Саудитска Арабия. Цялото ООН е една голяма подигравка през последните 15 години!

 46. 46 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1854 Неутрално

  [quote#39:"von_seeckt"][/quote]

  Прозрачен Си!

  SHADOWS of SOFIA
 47. 47 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 749 Неутрално

  [quote#39:"von_seeckt"]
  —цитат от коментар 46 на KA2
  Прозрачен Си! [/quote]

  Така е! Фактите винаги са прозрачни.

 48. 48 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3850 Любопитно

  До коментар [#12] от "kesh":

  Гостоприемството на италианци и гърци, пак ще е под изпитание....

  Bukalemun
 49. 49 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 749 Неутрално

  До коментар [#40] от "von_seeckt":Фоне!Прочети какво е написано под предпоследната снимка!100 000?"Не е известно с колко сили разполага ЛНА, но те не стигат да се превземе столицата със сражения"Аз залагам че няколко полета на АС-130 ще ги разгонят из пясъците!А ако се почвят и А-10... Не ми се мисли!(Че и от Сигонела до Триполи е 480 км, а рейнджът на А-10 е 4180 км...)
  —цитат от коментар 42 на lone wolf


  Аз имам друга информация по въпроса. Не се информирай само от Дневник за да не си създадеш объркана картина за събитията в света. Чети винаги за нещата в идеологически противоположни източници. Истината е някъде по средата.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 51. 51 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1854 Неутрално

  [quote#49:"von_seeckt"][/quote]

  Другата информация е че про Ислямското правителство в Триполи е слабо. Това всичко е така и нито Франция , Италия и САЩ заемат активна позиция.Проблема може да дойде от чужди интереси.

  SHADOWS of SOFIA
 52. 52 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2871 Весело

  [quote#2:"von_seeckt"]
  —цитат от коментар 5 на stanislavdi
  Глупости, този беше приятел на кадафи. На всичко отгоре, този беше в Москва малко преди атаката на неговите прошляци. Получи инструкции от Шойгу, беше посъветван да се съюзи с Ал Кайда и мюсюлманските братя. На всичкото отгоре негови противнници са онези които сритаха руската ислямска държава в Либия. Русия е единствен спонсор на тероризма[/quote]

  Вземи прочети следващата статия на Дневник по въпроса! Там Москва и Русия не са споменати нито веднъж!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 53. 53 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2871 Любопитно

  До коментар [#5] от "stanislavdi":"Сраженията обаче заплашват сега да прекъснат износа на петрол, да увеличат потока мигранти към Европа и да провалят плановете на ООН за мирна конференция, която да помири администрациите в източната и западната част на страната"Ясно ли е за какво става дума? Халифа Хафтар е руска марионетка. Действията му доказват, че хаосът в Либия изначално беше създаден и продължава да бъде поддържан от Русия. В полза на "Роснефт" и "Газпром" - заради цените и доставките на петрол и природен газ. А потокът бежанци към Европа е допълнителен бонус. Както казват в мафията: "Нищо лично, просто бизнес".
  —цитат от коментар 41 на Един препатил


  Точно препатилият! Сигурно руските самолети се възползваха от безполетната зона да атакуват летящите БТР и танкове на Кадафи които щяха да смажат ислямистите!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 54. 54 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 749 Неутрално

  [quote#49:"von_seeckt"]
  —цитат от коментар 51 на KA2
  Другата информация е че про Ислямското правителство в Триполи е слабо. Това всичко е така и нито Франция , Италия и САЩ заемат активна позиция.Проблема може да дойде от чужди интереси.[/quote]

  Така е! Слабо е! Затова информацията в Дневник е частично невярна. Няма по голяма военна сила в Либия от тази на Хафтар. Има и нещо друго. Русия има малко влияние върху него. Как го разбрах? Вчера излезе информация, че някакъв никому неизвестен зам. министър на външните работи на Русия говорил с Хафтар по телефона.

 55. 55 Профил на peron
  peron
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Французите също са за Хафтар. Мазалото е сериозно

 56. 56 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2952 Неутрално

  До коментар [#44] от "pavur":

  До коментар [#41] от "Един препатил":Ръша свали Кадафи? Ръша поддържа,, опозицията "?
  —цитат от коментар 44 на pavur


  Сега ли го разбрахте? Че кой друг? Кой спечели от хаоса в Либия, от прекъсването на доставките на петрол и природен газ, от потока мигранти към Европа? Можете ли да посочите някой друг освен Русия? Не можете, нали? Не се притеснявайте, грешката не е Ваша - просто няма такъв.

 57. 57 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 749 Неутрално

  До коментар [#44] от "pavur":
  —цитат от коментар 56 на Един препатил


  Мдаа умнико, Русия беше дето направи хаоса в Либия!

 58. 58 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1854 Неутрално

  Французите също са за Хафтар. Мазалото е сериозно
  —цитат от коментар 55 на peron


  Ки дез орфевър си действа в тази част на Африка от времето на колониализма. Но официална подкрепа засега няма. Което не значи , че легиона не е във готовност.

  SHADOWS of SOFIA
 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 60. 60 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  Спри да дращиш простотии бе! "Руският" генерал Хафтар претърпява 2018г инсулт и е лекуван във Франция. Как се съотнасят тези два факта бе мозък безподобен?
  —цитат от коментар 28 на von_seeckt


  Ми щот в Русия здравеопазването е тотал щета.
  Те и комунистическите вождове се лекуваха назапад, това не ги прави хора на Запада.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 61. 61 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1444 Весело

  ама тука мирише на памперси.
  —цитат от коментар 34 на pavur


  Ами смени си ги бре.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 62. 62 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 918 Неутрално

  До коментар [#49] от "von_seeckt":


  Чети винаги за нещата в идеологически противоположни източници. Истината е някъде по средата.
  —цитат от коментар 49 на von_seeckt


  Е... Приемливо!
  Но повече прилича като на "Звездите ми го говорят", щом залагаш на един 75-годишен папардак!

  Да разлая троловете!!
 63. 63 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1444 Весело

  Казах вече, провери какво беше надраскал. Говореше за няколко полета.
  —цитат от коментар 40 на von_seeckt


  Абе някой разбира ли Фонсексито какво иска да каже ! Аз си признавам, че не мога ! Предавам се !

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 64. 64 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1444 Весело

  Мдаа умнико, Русия беше дето направи хаоса в Либия!
  —цитат от коментар 57 на von_seeckt


  Точно ! Русия ( СССР ) с опитите си да набутва навсякъде недокимасания си социализъм ... или неше комунизъм ... ?!
  Русия ( СССР ) разбута мирни държави като Афганистан, Ирак, Либия и др.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 65. 65 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 918 Неутрално

  До коментар [#49] от "von_seeckt":

  Фоне!
  Ако можеше да намериш някои мои постове от времето на свалянето на Кадафито от власт, щеше да прочетеш, че съм писал:
  КАДАФИТО БЕШЕ НАЙ-ДОБРИЯ ВАРИАНТ ЗА УПРАВНИК НА ЛИБИЯ!
  Но... Кадафито е История!
  Тоя 75-годишен папардак не е добър вариант! И ще го отнесе! Засега е полезен на ОПЕК+ за поддържане на относително високата цена на петрола! Но... Пак има едно НО!
  Когато цената на WTI прескочи 60US$/barrel, тогава има бум на производството на шистов нефт, и тогава Brent-а се срива!
  В момента WTI е 63US$/barrel.

  Да разлая троловете!!
 66. 66 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  [quote#2:"von_seeckt"]
  —цитат от коментар 5 на stanislavdi
  Глупости, този беше приятел на кадафи. На всичко отгоре, този беше в Москва малко преди атаката на неговите прошляци. Получи инструкции от Шойгу, беше посъветван да се съюзи с Ал Кайда и мюсюлманските братя. На всичкото отгоре негови противнници са онези които сритаха руската ислямска държава в Либия. Русия е единствен спонсор на тероризма[/quote]

  Брилянтен пример за правоверно лъгане: да, Хафтар започва като съратник в преврата на на Кадафи, завършил е руска военна академия, но след разрива с Кадафи е под крилото на САЩ!

  https://en.wikipedia.org/wiki/Khalifa_Haftar

  Мараба, С-ДС доносници!
 67. 67 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2215 Весело

  Ки дез орфевър
  —цитат от коментар 58 на KA2


  Хахахахахахаххххаххххахххахххаххххххх - поздравления за великолепния френски с ромо-либийски акцент ;)

  Мараба, С-ДС доносници!
 68. 68 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2215 Весело

  Кой спечели от хаоса в Либия
  —цитат от коментар 56 на Един препатил


  Кой върна Либия във времената на средновековния племенен хаос - Русия?
  Хе, хе - колко късо-услужлива памет;)

  Мараба, С-ДС доносници!
 69. 69 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3850 Неутрално

  Египетското Сиси ръчка бедстваща Либия, но в статията почти не е споменато.

  Bukalemun
 70. 70 Профил на .
  .
  Рейтинг: 985 Неутрално

  В Триполи има пазар за роби - за 400 долара може да си купиш здрав и як роб... до там демократизираха Либия.

 71. 71 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 808 Любопитно

  До коментар [#69] от "eti mehter":

  "Египетското Сиси ръчка бедстваща Либия, но в статията почти не е споменато."

  С какво "Египетското Сиси" се различава от Ердоган?

 72. 72 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 287 Любопитно

  Нападението над летището е извършено от Миг 21.Американски и британски войници плюс симпатягите от ЦРУ бяха предупредени и си тръгнаха преди удара.Хубава статия Дневник.
  —цитат от коментар 3 на Jalis Ironhammer


  Не е късно ПАК да се намесят, според АФРИКОМ(United States Africa Command). Но да си припомним цялостно:

  https://youtu.be/m_jDhptg4jM

  reductio ad absurdum...
 73. 73 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 287 Весело

  Ирак1, Ирак2, Либия, и сега Венецуела... Нещо общо? 🤔

  Да си припомним Западната ПРОПАГАНДА, с подкрепата на световно известните СМИ. ЦРУ + СМИ = ?

  https://youtu.be/n7eW4ASIo3I

  Нищо ново под слънцето... 🙄 🛢🛢🛢

  reductio ad absurdum...
 74. 74 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 287 Весело

  До коментар [#18] от "balgariez":Обама беше писал, че Либия е най-голямата грешка в политическата му кариера като президент.Добър анализ от Джефри Фелтман, подсекретар на външните работи на САЩ на https://www.npr.org/2019/04/08/710953508/as-violence-escalates-in-libya-u-s-pulls-troops-out
  —цитат от коментар 25 на daskal1


  Даскале, какво значение има, че бил писал/признал нещо си. Какво му коства, в сравнение с $МИЛИОНИТЕ$, които е захлебил от президентството си? Тони Блеър и той си призна, и даже се "разкая". Това ли е ЦЕНАТА, която плаща елита, когато ги гепят? Кой не би се съгласил, да изпита няколко конфузни момента, срещу каквото може да получи от положението си?

  Нашите са същите, макар и кокошкари, в сравнение с големите "началници", ама системата е една и СЪЩА. И, кво? Съжаляват, признават си, когато вече не е актуално, и какво? Нещо да губят? Е, понякога се налага да си подадат(или да им поискат) оставката, ама това което са "заработили" им остава. 🙄

  Можеш ли да коментираш безпристрастно видеото на Джими Доър, от коментар [#73], ако ти е кеф? 😎

  П.П. Поздрав!: "Барак Обама говори на млади европейски лидери" https://youtu.be/BiQYvuZ7e8s (от оня ден)

  П.П. Колко ли взема, за подобни "лекции"? Интересно е съотношението на 👍и 👎, под видеото!😏

  reductio ad absurdum...
 75. 75 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 287 Весело

  Пита се на кой е изгодно повишаване цената на нефта следствие на конфликта? Другото са празни приказки и емоции.
  —цитат от коментар 37 на KA2


  Познай от три пъти? Също така, кой намазва от санкциите, срещу Венецуела да продава нефт?

  reductio ad absurdum...
 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 77. 77 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 687 Весело

  Ии замириисаа на моорее :)

  Марс е изконна Американска територия!
 78. 78 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  До коментар [#3] от "Jalis Ironhammer":

  Афторът е предвзет! Предразположен! Навит предварително! Демократ до мозъка на костите, с който разсъждава...

  Малинчо
 79. 79 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1591 Весело

  До коментар [#73] от "Divi filius":

  Нищо ново! Само лицата се сменят, а извършителите въртят френски или английски ишерети! Говореше се, че Саркото бил взел 50 милиона за предизборната си кампания от Джамахириеца и решил да го елиминира, та да не издаде далаверата. Глупости, колкото и в статията! Така мирише на нефт, безнаказаност, грабеж и насилие, че таласъми скочиха на Кадафи. И били се извинявали?!

  Малинчо
 80. 80 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1591 Весело

  Ако на аФтора Халифа му мирише на Асад, пардон - на Сирия, нека се опипа и провери дали не се е изпуснал...

  Малинчо
 81. 81 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  Сега джуджето ще насмете бежанци към Европа месец преди изборите.....

 82. 82 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Сега джуджето ще насмете бежанци към Европа месец преди изборите.....
  —цитат от коментар 81 на selqnin


  Нито Сирия нито Либия са "вина на Кремъла".
  Кремъла има много вини, но Сирия и Либия са си наши, родни, натовско-европейско-американски.
  Както и във Венецуела, колкото и да обясняват там "ама Путин ще ни накара да инвейднем Венецуела за тяхно добро" те сами се навиват как им трябва "бърза победа в задния двор" по свои си причини.
  Просто света се променя и ще видим колко бърза ще е тази победа. Там е отделна опера. Хем им се пукат хемороидите "ама как ни се намериса в изборите само", хем продължават със своето към останалия свят "ние ви назначихме правилен президент и ако не го приемете просто нямаме избор, влизаме с хеликоптерите".
  Удивителна липса на когнитивна адекватност спрямо собственото си поведение, което се среща сред клинични психопати. Тръмп не успя да ги изчисти от висшите етажи на властта. Те по своя си навик директно него го обвиняват че е психопата. Все едно той започна сто безкрайни войни основани на лъжи.
  "Садам хез нюк... ню... нюкилар уепънз..."

 83. 83 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 352 Неутрално

  *намериса* е чудесна думичка, ама е "намесиха".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK